
Takaisin Kirjoituspöydälle – Henry Lehto
By Henry Lehto

Takaisin Kirjoituspöydälle – Henry LehtoMar 29, 2020

Osa 38: Jukka Lindström palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle
Tämän jakson aiheena on uutissatiiri ja vieraana on aiheeseen sopivin henkilö Suomessa: Jukka Lindström.
Jukka kertoo tässä jaksossa, miten rakennetaan uutissatiiri. Tiivistelmänä se toimii niin, että puhutaan totuuksia vallanpitäjien tekojen ja puheiden ristiriidoista ja verrataan proteiinirahkaa ihmisjätöksiin. Tämän jälkeen painetaan topsipuikolla aivoon ja seuraa Välihuuto.
Jakson linkit:
Noin Viikon Uutiset ja Rahka
Noin Viikon Uutiset ja Sote
Jon Stewart: Burn Noticed
Litku Klemetti: Topsipuikolla aivoon
Paley Center for Media: Seth Meyersin tiimi
Joe Toplyn: Comedy Writing for Late-Night TV
Keenan Thompson, Michael Che & Colin Jost on Dave Chappelle: 2019 Mark Twain Prize
Ira Glass on Storytelling
Mike Birbiglia: Working It Out -podcast

Osa 37: Teemu Vesterinen palaa takaisin kirjoituspöydälle
Takaisin Kirjoituspöydälle -podcastin osassa 37 vieraana on Teemu Vesterinen. Puhumme komedian kirjoittamisesta ja siitä, miten oppii hyväksi. Teemu ei usko, että siihen pystyy antamaan suoria ohjeita, minkä jälkeen hän antaa suoria ohjeita ennen kuin jakso päättyy.
Jaksossa on iloa, riemua, kuolemaa, naurua, riittämättömyyden tunnetta ja etenkin vilpittömyyttä. Astumme ironian tuolle puolen.
Teemun tulokset puhuvat puolestaan. Koska hänen kamansa on aina tasalaatuisen hyvää ja harvoin valtavaa mainstreamia, hän on onnistunut pysymään samaan aikaan arvostettuna että myös aavistuksen pinnan alla.

Osa 36: Anitta Ahonen palaa takaisin kirjoituspöydälle
Anitta Ahonen, Tammelan Rivo-Riitta ja rankkojen aiheiden sympaattinen erikoisnainen oli vieraanani kertomassa siitä, miten komiikkaa kirjoitetaan. Kuulemme muun muassa siitä, miten vaikeat aiheet ovat Anittalle vain aiheita.
Jaksossa on mukana paljon lämpöä. Se on syy, miksi Anitta voi olla niin rääväsuinen ja silti samaan aikaan rakastettava.

Osa 35: Miska Kajanus palaa takaisin kirjoituspöydälle
Etäjaksot podcast-sarjassa jatkuvat – ja tällä kertaa isolla etäisyydellä. Vieraana on Miska Kajanus Iisalmesta/Hollywoodista. Tässä jaksossa mainitaan Hollywood useammin kuin keskimääräisessä RHCP:n ja System of a Downin albumissa yhteensä.
Komiikan kirjoittaminen on johtoajatuksena, mutta enemmän pureudumme Miskan tarinaan, siihen, miten Iisalmesta päätyy näyttelemään Modern Familyyn ja Christopher Guestin leffaan tekemään saman osan kuin Dana Carvey teki maailman kuuluisimmassa mokumentissa. Tämän jälkeen Miska saa vielä itse kirjoittamansa ja ohjaamansa elokuvan Finnkinoon pyörimään.
Vaihtoehtoisesti tarinan voi nähdä toisesta näkökulmasta, jossa Miska painaa ruokalähettinä Saul Goodmanin ruosteisen Suzukin henkisellä kiesillä ympäri Los Angelesia ja pesee Cheekin vessan. Tämä kuulostaa oudolta, mutta voin vakuuttaa, että tämä kaikki käsitellään jaksossa. Miska on onnellinen ja tarina on kaunis.

Osa 34: Sampsa Simpanen palaa takaisin kirjoituspöydälle
Tämä on podcastin karanteeniversioiden toinen osa ja komiikan kirjoittamisesta kertovan podcastsarjan osa 34. Tämä on Takaisin Kirjoituspöydälle Sampsa Simpasen kanssa.
Vaikka aiemmin on käsitelty likaisiakin aiheita, tässä jaksossa ollaan puhtailla vesillä ja kuullaan, millaista on tehdä komiikkaa, joka toimii niin kännisten edessä baarissa kuin rippikoululeirilläkin.
Koska jakso on tehty videoneuvottelulla, siitä on saatavissa myös videoversio. Nyt on niin multimediaa, ettei mitään rajaa.

Osa 33: Olli Siiki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 32: Ali Jahangiri palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 31: Tomi Haustola palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle

Osa 30: Eeva Vekki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 29: Yasir Gaily palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 28: Kaisa Pylkkänen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 27: Mikko Kauppinen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 26: Anna Rimpelä palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 25: Pietari Vihula palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 24: Antti Akonniemi palaa ensimmäisen keikan jälkeen takaisin kirjoituspöydälle.
Tämä jakso on erilainen. Aiemmin olen haastatellut pitempään tehneitä. Nyt halusin pureutua siihen, miltä tuntuu tehdä ensimmäinen keikka. Omasta ensimmäisestä on jo sen verran aikaa, ettei enää ihan tarkkaan muista, mitä kaikkea päässä pyöri silloin. Vieraana tässä on Antti Akonniemi. Podcastin alkuosa on tehty ennen kuin hän meni ensimmäiselle keikalleen ja loppuosa muutamia päiviä ensimmäisen […]

Osa 23: Toni Jyvälä palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 22: Leo Viking Holmström palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 21: Antti Haapala palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 20: Janne Sarja palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 19: Matti Patronen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 18: Heikki Vilja palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 17: Johanna Tohni palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 16: Tuomas Peltomäki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 15: Marianna Keisalo palaa takaisin kirjoituspöydälle
Antropologi Marianna Keisalo Helsingin Yliopistolta tutki tohtorinväitöskirjassaan meksikolaisia rituaaliklovneja. Nyt hän tutkii suomalaisia stand up -koomikoita. Miten hän näkee stand up -rituaalin antropologin näkökulmasta? Miten hän on analysoinut Louis CK:n (omalla tavallaan myös meksikolainen rituaaliklovni) rutiineja?
Kas, olipa osuvaa, että kysyin juuri sellaiset kysymykset, joihin saat vastauksen painamalla play.

Osa 14: Ulla Virtanen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 13: Fathi Ahmed palaa takaisin kirjoituspöydälle

Part 12: Jamie MacDonald gets back to the writing board
Surprise! This one is exceptionally in English! The intro and outro are in Finnish, so if you don’t speak our beautiful and insanely hard language, don’t be discouraged. The podcast will flip to English in a minute or so.
My guest this time is Jamie MacDonald, the host of Think Helsinki Think. I really liked the small bit in Jukka Lindström’s episode about otherness in comedy, so I decided to focus this episode on the subject. I think Jamie is a perfect comedian to talk about it, because … have you ever forgotten your dick at somebody else’s flat? Well, he has. His current stuff is mostly about being ”other” in our society.
We laugh more than in any previous episode. We also realize that English language seems more competitive than agrarian Finnish language.
Click play, and our delightful voices invade your ear canals.

Osa 11: Joel Herman haastattelee Henry Lehtoa, joka palaa takaisin kirjoituspöydälle
Olen haastatellut kymmentä eri koomikkoa tämän podcast-sarjan tiimoilta. Nyt käännettiin pöytä ympäri. Kävin Roll FM:llä Joel Hermanin haastateltavana. Roll FM:llä ei ole arkistoja eikä nettistriimiä, joten he olivat niin ystävällisiä, että antoivat luvan julkaista osana podcastsarjaa bootleggini studion pöydällä maanneesta nauhurista.

Osa 10: Iikka Kivi palaa takaisin kirjoituspöydälle
Podcastin kymmenes osa tuo meille Iikka Kiven!
Puhumme paljon tieteestä ja sen popularisoimisesta huumorin keinoin. Koska tieteen pitäisi perustua faktoihin, faktatsekkaan jaksossa myös Iikan Naurun Tasapainossa esittämän kvanttifysiikkaläpän soittamalla Helsingin Yliopiston fysiikan laitokselle. Teoreettisen fysiikan dosentti Syksy Räsänen tarkistaa Iikan faktat.
Koska tämä on komiikkapodcast, tieteen lisäksi puhumme kikkelivitseistä. Puhumme myös lapsuudesta ja koomisesta heräämisestä, mikä ei onneksi liity kikkelivitseihin juurikaan.
Kuten tavallista, emme päässeet studio-olosuhteisiin ja pieneksi epäonneksemme podcastin ensimmäisen viiden minuutin ajan toisessa päässä huonetta olleet taikurit alkoivat meuhkata, mutta taustamekkala hiljenee lähetyksen myötä.

Osa 9: Janne Zareff palaa takaisin kirjoituspöydälle
Podcastin yhdeksännessä osassa sukelletaan komiikan analysointiin syvälle. Äänessä on Janne Zareff, joka on väitellyt tohtoriksi aiheenaan journalistinen komiikka. Jos saat allergiaoireita analyyttisestä käsittelytavasta, kannattaa ottaa antihistamiinit jo nyt. Emme kuitenkaan ottaneet tätä tuhottoman vakavasti. Meillä oli edessämme lähdeviitteiden sijaan oluttuopit. Väitöskirja, josta puhumme, käyttää esipuheessa sanaa “pyllyvitsi”.
Paina play, niin alkaa tapahtua.
Tässä jaksossa ensimmäisen pari minuuttia työmatkalla oleva setäseurue huutaa korvaamme. Ei kannata lannistua, koska kahden ja puolen minuutin kohdalla siirrymme toiseen pöytään.
Puhumme todellisuuden luonteesta, tutustumme käsitteisiin monologinen ja dialoginen todellisuus. Löydämme yhteyden näiden kahden todellisuuskäsityksen ja Bill Burrin kehityksen välille.
Yritämme paljastaa, miten komiikka paljastaa vallankäyttöä ja vallan rakenteita. Murramme edellisessä podcastissa esitetyn näkemyksen, että konservatiivinen komiikka ei voisi olla hauskaa.
Yllättävä yhteys Väyrysen ja Putouksen välille syntyy. Vielä yllättävämpi yhteys syntyy itseironisen poliitikon ja Eminemin välille, joka yhdistyy komiikkaan sisältyvään ylemmyyteen, mikä vie keskustelun Pretty Womaniin.
Haastattelussa kuulemme myös, millainen on prosessi, jolla voi kirjoittaa journalistista komiikkaa.
Koetamme tehdä eron siihen, miksi hankala komiikka ei ole välttämättä järin älykästä tai helppo tyhmää. Keskustelemme siitä, miksi Frasier ei välttämättä ole hirveän älykästä komiikkaa, vaikka se on hienovaraista. High-brow ei ole välttämättä älykästä tai low-brow tyhmää.
Jaksossa mainittua
Väitöskirja – Janne Zareff: Journalistinen komiikka – teoreettisia ja käytännöllisiä avauksia
Noin Viikon Uutisten viime viikon jakso
Timo Soini BBC Hardtalkin haastattelussa
8 Mile -leffan viimeinen battle

Osa 8: Olli Sulopuisto palaa takaisin Lehti-lehden kirjoituspöydälle
Komiikan kirjoittamisesta kertova Takaisin kirjoituspöydälle -podcast saattaa tehdä Fonziet ja hypätä hain yli, mutta hyppääpä ainakin selkä suorana. Nimittäin, laajennan aihepiirin stand up -komiikan kirjoittamisesta myös muun huumorin kirjoittamiseen. Tässä jaksossa meillä on vieraana Lehti-satiirijulkaisusta vastaava Olli Sulopuisto, joka on tutumpi Lehdessä salanimellään, jota en tässä podcastissa paljasta, koska joko kunnioitan hänen yksityisyyttään tai olen vain ihan vaan piruuttani mulkku.
Paina play, niin alkaa tapahtua.
Mitä yhteistä on improvisaatioon pohjautuvalla komiikalla ja Lehdellä? Mistä Olli saa verovaroilla maksetut kalsarinsa? Miksi Lehden toimittajat esiintyvät salanimellä? Onko kakkavitseistä taloudellista hyötyä? Voisiko Lehti toimia samalla tavalla kuin Mustanaamio ja AC/DC? Millainen on satiristi Sulopuiston Espanjan nimipakolaissuunnitelma? Miksi negatiivinen palaute on hyväksi? Keitä Lehti lyö? Miksi konservatiivinen komiikka ei oikein lennä? Näihin kysymyksiin saamme vastaukset, vaikkemme välttämättä tarvitsisi.
Lopussa puhumme törkeistä asioista. Samalla huomaamme, että epävarmuus komiikasta hälvenee, kun maanantaina 29.12. klo 19.21 Olli Sulopuisto ilmaisee haastattelunauhurille absoluuttisen totuuden siitä, onko komiikka taidetta.
Jaksossa mainittua ja muuta päreilyä
Lehti webissä
Lehti Twitterissä
Lehti Long Playssa
Olli Twitterissä
Mike Sacks: Poking a Dead Frog

Osa 7: Robert Pettersson palaa takaisin kirjoituspöydälle
Viime kauden Naurun Tasapaino -voittaja Robert Pettersson istui Takaisin kirjoituspöydälle -podcastin piinattomaan penkkiin (oikeasti Eerikinkadun Ølhus Stockholmin kulmapöytä, jossa vehnäolut) ja kertoi, mikä perimässään aiheuttaa sanaleikit. Jaksossa kuullaan myös murhaamattomuustunnustus, sekä persoonasta paljastuu valoisia puolia, jotka eivät aina lavalla käy ilmi. Löydämme, mikä yhdistää kauhuelokuvaa ja Roopen settejä.
Paina play ja alkaa tapahtua.
Mitä yhteistä on musiikilla ja komiikalla? Mikä yllättävä tekijä on yhteistä kaikilla Roopen suosikkikirjoittajia? Onko kuumottavaa kirjoittaa uusia juttuja silleen, että muutamansataatuhatta ihmistä katsoo, kun kokeilet niitä viikkoa myöhemmin? (No mitä veikkaisit?) Mikä piilaaksolainen työkalu on hänen tärkeä apuvälineensä? Tämä jakso vastaa näihin kysymyksiin.

Osa 6: Joni Koivuniemi palaa takaisin kirjoituspöydälle
Vantaalta kajahtaa! Kuudennessa jaksossa podcastissani Takaisin kirjoituspöydälle on vieraana Tikkurilasta ponnistanut, myöhemmin kansansuosiota mm. Pro-sketsien ja Paukutusjengin kanssa niittänyt Joni Koivuniemi.
Tällä kertaa puhutaan totuudesta komiikassa. Joni kertoo siitä, miten totuus on parempaa ja miksi joskus edes totuus ei ole uskottavaa. Lisäksi löydämme tärkeitä asioita eri koomikoiden miimeistä ja puhumme kevyesti nyansseista. “Se on niin vitun hienovaraista tuottaa ihmisille nauruja.” Koska me istumme tunnin saman pöydän ääressä, on väistämätöntä, että jaksossa mainitaan myös George Carlin ja Bill Hicks.
Paina play ja rytisee.
Voiko komiikalla muuttaa maailmaa? Aikooko Joni hankkia lapsia? Mitkä miimit tulevat luonnostaan monilta koomikoilta? Kuinka paljosta Joni olisi valmis lyömään vetoa, että Doug Stanhope on käytännössä tappanut äitinsä? Näihin suuriin ja pieniin kysymyksiin löytyy vastaus tämänkertaisesta jaksosta.

Osa 5: Jukka Lindström palaa takaisin kirjoituspöydälle
Nyt on taas kova päräytys! Tässä on viides jakso komiikan kirjoittamisesta kertovasta Takaisin kirjoituspöydälle -podcastista.
Jukka Lindström puhuu teräviä vieraanani. Tällä viikolla hän on ollut esillä Noin Viikon Uutiset -ajankohtaissatiirissa juontajana sekä käsikirjoittajana.
Tässä jaksossa opitaan miksi Jukka kirjoittaa stand up -juttunsa nykyään täsmälleen toisin päin kuin puujalkavitsit kirjoitetaan.
Jälkikäteen tätä haastista kuunnellessa tajusin, että siinä kaksi kolkytjotainvuotiasta helsinkiläistä siistissä vakituisessa sisätyössä olevaa suomenkielistä miestä keskustelee komiikassa toiseuden kokemisesta ja juutalaisuudesta. Olemme ihan täysin tietoisia tuohon liittyvästä ristiriidasta.
Paina play ja kuulet, mihin keskustelumme vinksahti.

Osa 4: Tomi Haustola palaa takaisin kirjoituspöydälle
Jälleen lähtee! Meillä on tässä neljäs jakso komiikan kirjoittamisesta kertovasta takaisin kirjoituspöydälle -podcastista.
Tällä kertaa vieraana on Tomi Haustola. Alkavalla viikolla hän kisailee Naurun Tasapainon finaalikolmikossa Iikka Kiven ja edellisessä jaksossa haastatellun Jussi Simolan kanssa.
Istuttiin Tomin kanssa keikan jälkeen Vantaan Shamrockissa ruuan ääreen ja puhuttiin hetki komiikan kirjoittamisesta. Paina play ja kuulet, mitä hänellä oli sanottavaa.
Saamme podcastissa vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin: Onko talon maito laktoositonta? Miten kondomitarinat saadaan toimimaan? Onko Tomilla järkyttävä määrä pätäkkää? Ja hetkinen, kuuluuko tuossa intron alla kukko? (Kyllä, mutta se on pitkä tarina selittää, miksi.)

Osa 3: Jussi Simola palaa takaisin kirjoituspöydälle
Kas, sehän on kolmas osa. Jututan tällä kertaa Jussi Simolaa. Jussi kamppailee juuri telkkarissa siitä, tuleeko Naurun Tasapaino -kilpailun voitto kotiin vai ei. Puhuimme siitä, miten hän kirjoittaa, vaikka hän ei oikeastaan mielestään kirjoita.
Miksi Jussi postitti kymmenen pakettia kondomeja Tammelan postissa? Miksi hän kertoo juttunsa mieluummin kuin kaverille baarissa ennemmin kuin hioo paperilla? Näihin kysymyksiin löytyy vastaukset tästä podcastista.

Osa 2: Tomi Walamies palaa takaisin kirjoituspöydälle
Podcast-sarja “Takasin kirjoituspöydälle” on toisessa osassaan. Tällä kertaa haastateltavana on Tomi Walamies. Jaksossa väitän, että vaikka koomikot saavat ajattelemaan asioita, he eivät saa ihmisiä muuttamaan mieltään. Tomi esittää riittävän vakuuttavan argumentin, ja muutan mieltäni.
Pitääkö saada jotain isompaa aikaan, vai riittääkö ihan vain se nauru? Mitä hauskaa voi olla kahvissa? Onko komiikan kirjoittaminen tekniikkalaji? Miksi kysyn nämä kysymykset, vaikka tiedän näihin vastaukset, koska ne löytyvät tuosta jaksosta?

Osa 1: Tommi Tuominen palaa takaisin kirjoituspöydälle
Tämä on ensimmäinen osa podcastisarjasta “Takasin kirjoituspöydälle”, jossa jutellaan stand up -koomikoiden kanssa siitä, miten he kirjoittavat juttunsa. Haastateltavana ensimmäisessä jaksossa on Tommi Tuominen.
Mistä juttujen aiheet tulevat? Kuka on Rauno Repomiehen salattu alter ego? Mikä on komiikan pakollinen sivutuote? Mitkä ovat siemennesteyliherkkyyden oireet? Miten joku osaa kirjoittaa näin yllättävän yksilöityjä kysymyksiä, joihin jokaiseen löytyy vastaus tuosta podcast-jaksosta?
Haastissarja on jatkoa pari vuotta vanhemmalle videomuotoiselle haastatteludokkarille Lavalla: koomikot omin sanoin.
Jaksossa mainittua
Yle Puhe: Naurun Tasapaino – Tommi Tuominen & Ismo Leikola – Yle Areena
Mike Birbiglia: Sleepwalk with me – YouTube – Spotify
Mike Birbiglia: My Girlfriend’s Boyfriend – Netflix – Spotify
Simon Amstell: Numb – YouTube
Tommi Tuominen Facebookissa ja Twitterissä
Musiikki: RIM: Idle (Creative Commons)