Skip to main content
Spotify for Podcasters
Entre bastidors. Converses sobre galerisme

Entre bastidors. Converses sobre galerisme

By Talking Galleries

"Entre bastidors. Converses sobre galerisme" és el primer cicle de pòdcasts de Talking Galleries, la plataforma dedicada al debat i reflexió sobre el galerisme d'art i les tendències en el mercat de l'art. Es tracta d'una sèrie d'entrevistes a galeristes catalans, que busquen contextualitzar les pràctiques dels agents del mercat artístic i aprofundir en la realitat del galerisme a casa nostra, quin són els reptes a què ens enfrontem i les oportunitats que se'ns presenten.
Currently playing episode

#9 – Àlex Nogueras (NoguerasBlanchard)

Entre bastidors. Converses sobre galerismeMar 21, 2023

00:00
55:30
#10 – Laura González (Chiquita Room)

#10 – Laura González (Chiquita Room)

Participants:

Laura González, directora de Chiquita Room, entrevistada per Llucià Homs, director de Talking Galleries


Presentació:

Situada al barri de Sant Antoni des de finals de 2018, Chiquita Room és un centre d’art contemporani que funciona com a galeria, residència per a artistes, editorial de llibres d’artista i espai de col·leccionisme accessible. Laura González Palacios és la impulsora d'aquest projecte, una de les galeries més joves i més fresques del panorama actual a Barcelona.


Mar 23, 202350:17
#9 – Àlex Nogueras (NoguerasBlanchard)

#9 – Àlex Nogueras (NoguerasBlanchard)

Participants:

Àlex Nogueras, co-director de NoguerasBlanchard, entrevistat per Llucià Homs, director de Talking Galleries


Presentació:

La galeria NoguerasBlanchard, de la mà d'Àlex Nogueras i Rebeca Blanchard, va obrir el seu primer espai el 2004 al Raval de Barcelona, molt a prop del MACBA, per oferir una visió interdisciplinària de posicions i de pràctiques motivades conceptualment. El 2015 va deixar el petit espai del centre de Barcelona per instal·lar-se a l'Hospitalet del Llobregat i buscar un model de galeria d'acord amb els nous temps. El setembre del 2012 van inaugurar un segon espai a Madrid per a generar nous públics, contextos i possibilitats. Avui dia, amb gairebé vint anys de trajectòria, NoguerasBlanchard manté l'esperit de galeria 'jove' que treballa amb artistes igualment joves i en sintonia amb el mercat internacional. En aquesta conversa, Àlex Nogueras ens parla del seu model de galeria, acoblant dues ciutats i dos programes diferenciats.

Mar 21, 202355:30
#8 – Carles Taché (Galeria Carles Taché)

#8 – Carles Taché (Galeria Carles Taché)

Participants:

Carles Taché, director de Galeria Carles Taché, entrevistat per Llucià Homs, director de Talking Galleries


Presentació:

Carles Taché va fundar la seva galeria homònima el 1986 al carrer Consell de Cent, que durant molts anys va ser un espai de referència de l'escena artística de la ciutat. El 2015, afectat per la pujada de lloguers de la llei d'arrendaments urbans, la galeria es va traslladar al carrer Mèxic, a la muntanya de Montjuïc, on continua amb el seu treball de difondre l'art contemporani. Amb més de 35 anys de trajectòria, Taché pertany a una generació de galeristes que enllaça amb la idea del marxant del segle XIX, per a qui la clau del seu projecte és acompanyar i cuidar dels seus artistes amb una relació estable i prolongada en el temps. . En aquesta entrevista, ens explica detalls de la seva llarga activitat professional, com la relació entre galerista i artista o sobre col·leccionisme.

Mar 21, 202351:14
#7 – Jordi Mayoral (Mayoral)

#7 – Jordi Mayoral (Mayoral)

Participants:

Jordi Mayoral, director de Mayoral, entrevistat per Llucià Homs, director de Talking Galleries


Presentació

Fundada el 1989 amb seu a Barcelona, Mayoral és una de les galeries més consolidades de la ciutat. Amb un programa expositiu focalitzat en l’informalisme i l’art de postguerra, amb artistes com Tàpies, Chillida, Millares, Saura, Brossa, Cuixart, Guerrero, Zóbel o Canogar, Mayoral ha jugat un paper clau en la difusió de l’art català, i també espanyol, dels anys de postguerra. Al llarg d’aquesta entrevista Jordi Mayoral, membre de la segona generació al capdavant de la galeria, ens parla sobre el recorregut de Mayoral des dels seus inicis com a empresa familiar fins a la nova etapa d’internacionalització, amb l’obertura de la sala a París el 2019.  

Mar 21, 202355:49
#6 – Patricia i Marta de Muga (Galeria Joan Prats)

#6 – Patricia i Marta de Muga (Galeria Joan Prats)

Participants:

Patricia de Muga i Marta de Muga, directores de Galeria Joan Prats, entrevistades per Llucià Homs, director de Talking Galleries

Presentació:

Hereves d'una de les galeries d'art més veteranes de Barcelona, Patricia i Marta de Muga codirigeixen la Galeria Joan Prats, que va fundar el seu pare Joan de Muga el 1976 a la mítica sala de la Rambla Catalunya. Més de quatre dècades després, i amb nou espai des de 2014, la galeria continua amb la seva labor, treballant fermament per l'art contemporani i per la difusió i la promoció dels artistes que representa. En aquesta conversa, les germanes De Muga comparteixen la seva experiència en donar continuïtat al projecte familiar i la seva visió sobre què vol dir ser galerista avui.

Mar 07, 202348:06
#5 – Miguel Ángel Sánchez (ADN Galeria)

#5 – Miguel Ángel Sánchez (ADN Galeria)

Participants:

Miguel Ángel Sánchez, director d'ADN Galeria, entrevistat per Llucià Homs, director de Talking Galleries


Presentació:

Format en administració i direcció d’empreses, el 2003 Miguel Ángel Sánchez va decidir entrar en el negoci de l’art i va obrir la seva galeria al cor de l’Eixample de Barcelona. Avui en dia, amb vint anys de trajectòria, ADN Galeria és una de les galeries més consolidades i amb més personalitat de l’escena local. Desenvolupa un programa artístic molt definit, amb un fort compromís amb les pràctiques artístiques de caràcter social i polític i amb l’art més emergent. Apostant per noves maneres d’entendre el projecte d’una galeria, ADN es desplega més enllà del seu espai expositiu, activant projectes com ADN Platform, ADN Factory i ADN Collection.

Mar 07, 202301:10:05
#4 – Joan Anton Maragall (Sala Parés)

#4 – Joan Anton Maragall (Sala Parés)

Participants:

Joan Anton Maragall, Director CEO de Sala Parés, entrevistat per Llucià Homs, director de Talking Galleries

Presentació

La Sala Parés va començar a funcionar com a galeria d’art el 1877. Va ser la primera galeria establerta a Espanya, la qual cosa la converteix en la galeria amb més trajectòria de l’estat espanyol que continua en actiu. En aquest episodi, Joan Anton Maragall, al capdavant de la Sala Parés com a director des de 1987, repassa la història centenària de la galeria i la seva contribució a la història de l’art català, reflexiona què significa ser galerista, abans i avui, i comparteix la seva visió de la comunitat artística de la Barcelona actual.  

Feb 21, 202301:12:51
#3 – Artur Ramon (Artur Ramon Art)

#3 – Artur Ramon (Artur Ramon Art)

Participants:

Artur Ramon, director d'Artur Ramon Art, entrevistat per Llucià Homs, director de Talking Galleries


Presentació
:

Historiador de l'art i antiquari de vàries generacions a Barcelona, Artur Ramon Navarro és director gerent d'Artur Ramon Art, una de les galeries d'art més antigues de la ciutat. Especialitzada en l'art antic, aposta per presentar les seves antiguitats amb una mirada contemporània. En aquesta conversa, Ramon ens parla de la seva passió, el descobriment d'obres i el coneixement del passat, i reflexiona entorn de l'ofici de l'antiquari avui dia, una professió que sembla estar a contracorrent de tot.

Feb 21, 202355:36
#2 – Joana Roda (Bombon Projects)

#2 – Joana Roda (Bombon Projects)

Participants:

Joana Roda, directora de Bombon Projects, entrevistada per Llucià Homs, director de Talking Galleries

Presentació:

Fa uns anys que el mapa dels espais i galeries d'art de Barcelona està canviant. En els últims temps s’han obert i se segueixen obrint nous espais de la mà d’una nova generació de gestors culturals i emprenedors. És es el cas de Bombon Projects, que va iniciar la seva activitat a principis del 2017 de la mà de la gestora cultural Joana Roda al carrer Trafalgar, en ple barri del Born. En aquesta entrevista Joana Roda comparteix la seva experiència com a galerista al capdavant de una de les galeries més joves i amb més projecció de la ciutat.
Feb 05, 202342:54
#1 – Marc Domènech (Galeria Marc Domènech)

#1 – Marc Domènech (Galeria Marc Domènech)

Participants:

Marc Domènech, director fundador de Galeria Marc Domènech, entrevistat per Llucià Homs, director de Talking Galleries

Presentació:

Marc Domènech va inaugurar la seva galeria homònima el 2013, ubicada al Passatge Mercader, al cor del barri de l'Eixample a Barcelona. Hereva de la galeria Oriol que va posar en marxa el seu pare, Rafael Domènech, el 1976 al carrer Provença, la Galeria Marc Domènech està especialitzada en pintura i escultura dels segles XIX i XX, amb especial interès per l'art d'entreguerres i per la pintura informalista dels anys 60 i, en els darrers anys, en la recuperació d’artistes ignorats del segle passat. En aquest nou episodi Dòmenech reflexiona sobre l’evolució d’aquest sector, destacant el paper del galerista en l’ecosistema cultural així com els reptes els què s’enfronta. 

Jan 29, 202353:39