Skip to main content
Spotify for Podcasters
Tangenta

Tangenta

By Jezuitski kolegij

Pravijo, da več glav več ve! Klara, Iva, in Urban nadaljujejo s Tangento in se v tretji sezoni v pogovoru dotikajo različnih problematik in tematik, ter jih skupaj z gosti bolje osvetljujejo.
Podkast nastaja v okviru Jezuitskega kolegija v Ljubljani.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Tangenta -#21 Vrednost življenja

TangentaSep 07, 2023

00:00
36:37
Tangenta -#21 Vrednost življenja
Sep 07, 202336:37
Tangenta 20; Žalovanje in upanje, intervju z Ivanom Platovnjakom

Tangenta 20; Žalovanje in upanje, intervju z Ivanom Platovnjakom

V tej epizodi smo skupaj z gostom p. Ivanom Platovnjakom govorili o smrti, izgubi in žalovanju, ter se dotaknili občutljivosti tega procesa, tako za žalujoče, kot za tiste, ki jim želijo biti pri tem v oporo. Poudariti bi želeli, da je žalovanje proces, ki za vsakega izmed nas izgleda drugače in traja različno dolgo. Pokazati smo želeli tudi na to, kako ta proces lahko pripelje do pozitivnega zaključka, do preobrazbe življenja in odnosa s tistimi, ki so umrli. Za to pa je potrebno tudi poiskati pomoč v teh trenutkih, če oseba žalovanje ne zmore preživeti sama.To je pogumno in pomembno dejanje. Ker si nihče ne zasluži preživljati tako težkih preizkušenj osamljen, spodnji linki vodijo do programa, ki ga že v epizodi omenja p. Ivan Platovnjak in nekatere izmed ostalih možnosti, ki so za žalujoče na voljo. Ignacijev dom duhovnosti; Za žalujoče: https://ignacijevdom.si/programi/skup... & https://xn--alovanje-l4b.si/ Knjiga: Pot Žalovanja, na osnovi katere je osnovan program Za žalujoče in je omenjena v tej epizodi: https://www.druzina.si/knjiga/pot-zal... Program MIRA je Nacionalni program duševnega zdravja v Sloveniji. Ponuja vam informacije o poteku žalovanja (https://www.zadusevnozdravje.si/pomag... ) in informacije o dostopnosti pomoči v procesu žalovanja po celi Sloveniji (https://www.zadusevnozdravje.si/kam-p... ). Hospic ponuja program celovite brezplačne podpore v procesu žalovanja po celi Sloveniji. Več informacij najdete na: https://hospic.si/zalujoci-odrasli/ Podkast Tangenta se izvaja v okviru Jezuitskega kolegija v Ljubljani. Več o Kolegiju si preberite na https://jezuitskikolegij.si/. Najdete nas tudi na Facebooku in Instagramu. Glasba, uporabljena v posnetku ni naša. V oddaji lahko tako poslušate: Artist: Corbyn Kites Artist channel: / @corbynkites8006 Track Title: Lilac Skies Tomorrow by Scandinavianz https://soundcloud.com/scandinavianz Creative Commons — Attribution 3.0 Unported — CC BY 3.0 Free Download / Stream: https://bit.ly/3iH8rlX Music promoted by Audio Library • Tomorrow – Scandi... Otjánbird Pt. I by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/ Creative Commons CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/...

Jul 21, 202346:59
Tangenta -#19 Moški in ženske; halo, se slišimo?

Tangenta -#19 Moški in ženske; halo, se slišimo?

Nov mesec je tu in tokrat tudi nova Tangenta. Klara, Iva in Urban smo se tokrat podali v razglabljanje o razlikah med moškimi in ženskami. Bolj natančno o tem če moški slišimo in razumemo isto kot ženske, ko se o nečem pogovarjamo. Govorimo o bioloških moških in ženskah iz zdravega okolja in izhajamo iz izkušnj, ki jih mi sami imamo, poznamo in ki nam pomagajo za boljše sobivanje in odnose. Se pa zavedamo različnih teorij in občutljivosti v našem svetu ter ne jemljemo našega pogovora kot edino možno interpretacijo te tematike. Poleg tega je to pogovor treh mladih ljudi, ki vedo, da nimajo univerzalnih in popolnoma pravilnih rešitev, se pa trudijo tudi preko pogovora razumeti svet okoli sebe ter se učiti. Tudi fantje pridemo do ugotovitev preko pogovora in ne samo v naši glavi... Čeprav v povprečju res rabimo več miru. Kaj pa vi mislite glede te tematike? Se strinjate? Se ne strinjate? Poznate kaj več kot mi in bi lahko kak del osvetlili? Vabimo k debati.


Tangenta je podkast, ki deluje v okviru Jezuitskega kolegija v Ljubljani. Vabljeni, da nas najdete tako na Facebooku kot na naši spletni strani in nam sledite na Instagramu. https://www.facebook.com/jezuitskikolegijljubljana/ https://jezuitskikolegij.si/ https://www.instagram.com/jezuitskikolegij/ VIRI: John Gray, Moški so drugačni, ženske tudi : moški so z Marsa, ženske so z Venere : vodič za izboljšanje medsebojnih odnosov in razumevanja med spoloma, Gnosis, 1994, dostopno na: [https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-5WGDMYVR] Sveto Pismo SSP, Pismo Efežanom 5, 21-33, dostopno na: [https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=1&idq=14&idp0=14&m=%45%66%20%35&hl=%45%66%20%35%2C%32%31] LAHKO SI POGLEDATE TUDI: The tale of two brains video, dostopno na: [https://www.youtube.com/watch?v=29JPnJSmDs0] Članek psihoterapije konzulta, Razlike med moškimi in ženskami v čustvovanju, dostopno na: [http://www.psihoterapija-konsulta.si/clanki/splosno/razlike-med-moskimi-in-zenskami-v-custvovanju]


Apr 20, 202338:58
Tangenta -#18 Vzorci, prepričanja, vrednote
Mar 07, 202347:45
Tangenta- #17 Dostojanstvo
Dec 13, 202237:17
Tangenta- #16 Lipov bog

Tangenta- #16 Lipov bog

Tokrat vas verjetno še zadnjič pozdravljamo stara ekipa, Janez, Peter, Iva in Manca, Tangentniki, ki pa se bodo počasi že poslovili. Tokrat nas čaka še zadnja razprava in sicer o Bogu- kdo je Bog zame, kdo je bil zame, kako sem ga videl in kako se je moja vizija Boga spremenila. Ali je bil lipov, ali živ, ali dejaven ali nedejaven in kako? To in še več v Tangenti Lipov bog!

Ta oddaja je bila posneta že dolgo pred začetkom te sezone in v njej je tudi informacija, da bo tej epizodi sledila še ena epizoda s našimi starimi tangentniki a to moramo še potrditi.

Tangenta deluje v okviru Jezuitskega Kolegija v Ljubljani, kjer potekajo sicer še razne druge aktivnosti. Za več informacij https://jezuitskikolegij.si/

Ste res lepo vabljeni da nas obiščete in da se vidimo tudi v živo!

Oct 28, 202237:56
Tangenta - Uvodnik v 3. sezono

Tangenta - Uvodnik v 3. sezono

Lepo pozdravljeni v novi sezoni podkasta Tangenta. 

To leto bomo imeli kar nekaj novosti! Janez in Peter sta se poslovila; Janez je odšel na študij v Pariz, Peter pa na posebno izobraževanje.

A Tangenta ostaja z vami, sicer v novi zasedbi v obliki voditeljice Klara, ki z Urbanom oblikuje poglavje šolskega leta 2022/2023. Poleg naju pa bo tudi Iva, stara članica Tangente, ki bo se bo z nama družila, modrovala, se smejala. In upamo da boste to počeli z nami tudi vi! Ta sezona bo malo drugačna in sicer imamo načrt, da se bomo v teme malo bolj temeljito (še vedno amatersko) poglobili; govorili bomo o za sedanji čas perečih ter na splošno zanimivih temah.

A ne jokajte še prezgodaj nad staro ekipo: prva epizoda, ki izide 28.10.2022 se imenuje Lipov Bog in, glej ga zlomka! v njej nas bodo pričakali stari "Tangentaši". Pridite nas poslušat, saj bo res super! 

Tangenta je podkast Jezuitskega Kolegija v Ljubljani, v katerem se izvajajo raznorazne aktivnosti. Večerna Akademija, četrtkova maša s skupino in zborom za študente, izobraževalni moduli (tečaji z različnih področij).

Akademija je večerno srečanje, na katerem nam kvalitetni predavatelji predstavijo razne tematike, na katere je mogoče tudi postavljati vprašanja in po katerih sledi druženje ob jedači in pijači ter prosti pogovor z udeleženci in predavateljem.

Med moduli bi vas posebej povabil na Razločevalce, kjer skupaj z duhovnim spremljevalcem odkrivamo skrivnosti Božjega glasu, ki nam govori v globini, se naučimo bolje moliti ter poslušamo, kako in za katero stvar nas Gospod nagovarja v življenju, da se bomo lahko bolje in lažje odločali na naši poti. Je celoletni program, začne se pa novembra

Dodatne informacije najdete na https://jezuitskikolegij.si/,

Upam, da se vidimo v živo in da nas boste lahko z veseljem in zanimanjem poslušali.

Oct 26, 202211:53
Tangenta- #15 Šalo na stran!

Tangenta- #15 Šalo na stran!

V epizodi meseca aprila bo govora o humorju in o vsemu, kar paše zraven. Ker Peter ne more iz svoje kože, bomo v svet humorja vstopili iz perspektive jezika oziroma namernega kršenja maksim sporazumevanja. Vabljeni k poslušanju!

Apr 28, 202241:45
Tangenta- #14 Na svoje!

Tangenta- #14 Na svoje!

V 14. epizodi smo se lotili odhajanja od doma. Gre za enega od prehodov, ki na poseben način zaznamujejo naše življenje. Na novo se premešajo karte in tako smo soočeni z novimi izzivi. Kako vse to vpliva na naše življenje, na odnose, kaj nam nova svoboda prinaša in čemu se je potrebno pri tem odpovedati. V vaši družbi bomo tokrat trije "tangentniki": Iva, Peter in Janez. Vabljeni, da se nam pridružite!

Mar 22, 202246:10
Tangenta- #13 Poet tvoj nov Slovencam venec vije

Tangenta- #13 Poet tvoj nov Slovencam venec vije

Ekipa Tangente v novi razširjeni zasedbi, se bo tokrat, kot se za februarsko epizodo spodobi, posvetila umetnosti. Govorili bomo o tem kaj nam umetnost pomeni, kako jo dojemamo.

Feb 22, 202239:59
Tangenta- #12 Nabijanje krivde

Tangenta- #12 Nabijanje krivde

V tokratni epizodi bova govorila o obžalovanju. Obžalovanje samo po sebi nam lahko pomaga pri tem, da znamo ovrednotiti pretekla dejanja, ki morda niso bila usmerjena v dobro. Po drugi strani pa nas obžalovanje lahko ohromi in nas ne pusti na miru, tako da zapademo v krog negativnih misli. Kako obžalovanje obrniti sebi v prid? 

Jan 25, 202236:25
Tangenta- #11 Suhe fige

Tangenta- #11 Suhe fige

Mesec december, je mesec v katerem se staro poslavlja in novo trka na vrata. Je tudi mesec, ki je zaznamovan s praznovanjem in obiskovanjem! V tokratni epizodi bova s tokratno gostjo Manco govorila o tem, kaj nam pomeni praznovanje. Vesele božične praznike in srečno novo leto!

Dec 29, 202136:39
Tangenta- #10 Umetnost nezmožnega

Tangenta- #10 Umetnost nezmožnega

Zdi se, da ima človek v študentskem obdobju pred seboj nešteto možnosti, s katerimi lahko zapolni svoj prosti čas in si ob enem pridobi tudi različne življenjske izkušnje. Pri tem pa naleti na različna izzive, ki oblikujejo potek študija ter življenja posameznika. O vsem tem sva se v tokratni epizodi pogovarjala z najino gostjo Ivo.

Nov 23, 202138:10
Tangenta- #09 Uvod v novo sezono

Tangenta- #09 Uvod v novo sezono

Leto je naokoli in vstopili smo v novo sezono ustvarjanja poddaje Tangenta. V tokratni epizodi nisva govorila o nobeni specifični temi, ampak sva se popustila pogovoru, ki naju je odpeljal na razne konce. In tako je nastala tale epizoda.    

Nov 03, 202137:20
Tangenta- #08 Vera in krščanska identiteta

Tangenta- #08 Vera in krščanska identiteta

Pogovor tokratne epizode bo osredotočen na vprašanji vere ter krščanske identitete. Z najinim tokratnim gostom Lukom se bomo pogovarjali tudi o tem kakšne izzive prinaša današnji čas za vero in krščansko identiteto.

Jun 24, 202154:31
Tangenta- #07 Internet in zasebnost

Tangenta- #07 Internet in zasebnost

V tokratni epizodi se bova lotila vprašanja zasebnosti na internetu. Kot iztočnici za najin pogovor sva vzela dokumentarni film The Social Dilemma ter knjigo ameriške avtorice Shoshane Zuboff: The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power. Govorila bova o tem kakšen vpliv ima digitalna doba na človeka ter pred kakšne izzive nas postavlja vse večja aktivnost na internetu.

Apr 28, 202156:34
Tangenta- #06 V odkrivanju poklicanosti

Tangenta- #06 V odkrivanju poklicanosti

Glavno pozornost v šesti epizodi bo imela poklicanosti. Zdi se, da se o njej kar precej govori. Zato sva se odločila, da na to temo rečeva tudi midva kakšno besedo. Z najinim tokratnim gostom Urbanom se bomo torej pogovarjali o tem kaj je poklicanost, kako jo dojemamo, k čemu nas vodi, itd.

Apr 07, 202153:40
Tangenta- #05 Ali je politika lahko dobrodelna?

Tangenta- #05 Ali je politika lahko dobrodelna?

V tokratni Tangenti se bomo lotili politike skozi optiko izjave papeža Pija XI: "Politika je najvišja oblika dobrodelnosti,..." 

Pri pogovoru se nama je pridružil zanimiv gost s katerim smo vstopili v svet politike ter preko tega odkrivali njeno mesto in naloge v današnji družbi.

Feb 24, 202145:14
Tangenta- #04 Nacionalna identiteta

Tangenta- #04 Nacionalna identiteta

V tokratni Tangenti se nama bo pridružil zanimiv gost. Skupaj bomo razpravljali o nacionalni identiteti.

Jan 15, 202137:01
Tangenta- #03 Prihodnost

Tangenta- #03 Prihodnost

Tema tokratne Tangente bo prihodnost.

Dec 10, 202023:39
Tangenta- #01 Napovednik

Tangenta- #01 Napovednik

Jezuitski kolegij v Ljubljani predstavlja svoja dva nova podkasta. 

Tangenta, ki bo izhajala vsak drugi teden v mesecu. 

PismoUk, ki bo izhajal vsak četrti teden v mesecu.

Nov 11, 202004:36
Tangenta- #02 Jezik in komunikacija

Tangenta- #02 Jezik in komunikacija

Govorila bova o jeziku in komunikaciji ter o izzivih, ki so s tem povezani.

Nov 11, 202036:08