
Metsäntuntijat-podcast
By TAPIO

Metsäntuntijat-podcastJun 02, 2022

Kannattaako metsää ostaa?
Jaksossa keskustellaan metsäsijoittamisesta ja tuottohakuisesta metsänomistamisesta. Mitä metsänomistamisen vaihtoehtoja on? Mistä tietää, onko jokin metsätila kannattava ostos vai ei? Kysymyksiä pohtivat toimitusjohtaja Mikael Beck Aari Metsä Oy:stä sekä metsänomistuksen asiantuntija Pirjo Havia ja metsätietoasiantuntija Juho Lammi Tapiosta. Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Aari Metsän kanssa.

Soiden ennallistaminen – miksi, missä ja miten?
Mitä hyötyä soiden ennallistamisesta on ja millaisilla kohteilla sitä kannattaa tehdä? Mistä tietää onko ennallistaminen onnistunut? Tapion johtava vesiasiantuntija Tiina Ronkainen, Itä-Suomen yliopiston professori Eeva-Stiina Tuittila ja UPM Metsän ympäristöasiantuntija Juha-Matti Valonen pureutuvat ojitettujen suometsien ennallistamiskysymyksiin.

Laatuasiaa metsänhoidosta
Mistä koostuu metsänhoidon laatu? Kysymystä pohtivat metsänhoidon asiantuntija Varpu Kuutti Tapiosta, metsäkoneyrittäjä Teemu Tolppa Metsäkonepalvelu Oy:stä ja neuvotteleva virkamies Satu Rantala maa- ja metsätalousministeriöstä. Jakso on osa metsänhoidon suositusten teemasarjaa. Metsänhoidon suositukset kokoavat tutkitun tiedon ja parhaat käytännöt, joista metsänomistaja voi valita itselleen sopivat tavat hoitaa metsää. Tapion koordinoiman palvelun rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Parhaan luontokokemuksen jäljillä
Väärin retkeilty! Minkälainen on "oikea" luontokokemus? Tapio Karttakeskuksen kustannuspäällikkö Aino Wuolijoki, Tapion metsäkirjojen tuotepäällikkö Heli Virtanen, kirjailija Anni Kytömäki ja Retkipaikan perustaja Antti Huttunen pohtivat omia luontosuhteitaan ja keskustelevat erilaisista luontokokemuksista.

Metsänomistajan tärkeimmät kysymykset
Jaksossa keskustellaan metsänomistamisen tärkeistä, ja joskus myös vaikeista, kysymyksistä. Miten omat arvot ja tavoitteet näkyvät omassa metsässä? Mitkä ovat metsänomistamisen suurimpia haasteita? Pitääkö omassa metsässä käydä? Mitkä ovat metsänomistajan parhaat työkalut ja apuvälineet? Neljä erilaista metsänomistajaa kertoo.

Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin
Mikä on metsänjalostuksen rooli muuttuvassa ilmastossa? Ovatko tulevaisuuden puut laatuominaisuuksiltaan räätälöityjä? Metsäntuntijat-podcastin 11. jaksossa puhutaan metsänjalostuksen ratkaisuista ja uusista mahdollisuuksista. Mukana keskustelemassa ovat Tapion liiketoimintajohtaja Olli Äijälä, kehittämispäällikkö Juha Ruuska Tapio Siemenkeskuksesta, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi sekä Luken ryhmäpäällikkö ja johtava metsänjalostuksen tutkija Tuija Aronen.

Minne vedet johtaa – metsätaloudessa sillä on väliä
Mitkä ovat tärkeimmät keinot vesiensuojeluun metsätaloudessa? Miksi vesiensuojelussa joskus epäonnistutaan? Tapion Metsäntuntijat-podcastin 10. jaksossa Tapion vesiasiantuntija Tiina Ronkainen, hydrobiologi Taina Ihaksi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja tilanhoitaja Aki Mattila Tilanhoitajista keskustelevat metsätalouden vesiensuojelusta. Jakso on osa metsänhoidon suositusten teemasarjaa. Metsänhoidon suositukset kokoavat tutkitun tiedon ja parhaat käytännöt, joista metsänomistaja voi valita itselleen sopivat tavat hoitaa metsää. Tapion koordinoiman palvelun rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Miten EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikka vaikuttaa metsien käyttöön Suomessa?
Ennallistamisasetus, Fit for 55, uusiutuvan energian direktiivi, LULUCF, biodiversiteettistrategia – mitä ne ovat ja miten niitä viedään käytäntöön? Johtava EU-metsäasiantuntija Jaana Kaipainen Suomen metsäkeskuksesta ja johtava asiantuntija Kati Kontinen Tapiosta selvittävät EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan liittyviä koukeroita, ja käyvät läpi Suomen metsien käyttöön vaikuttavia strategioita, direktiivejä ja asetuksia.

Mitä merkitsee olla metsäntuntija? – Asiantuntijuus metsäalalla vaatii avoimuutta, uudistusmieltä ja yhteistyötä
Tapion metsäntuntijat pohtivat, mitä heille merkitsee toimia asiantuntijana metsäalalla. Aiheeseen pureutuvat Tapion asiantuntijaliiketoiminnan johtaja Olli Äijälä, johtava luontoasiantuntija Lauri Saaristo, ennallistamistiimin vetäjä ja johtava asiantuntija Kati Kontinen sekä asiakkuusasiantuntija Sini Miettinen. Keskustelua käydään myös suomalaisen metsäosaamisen tasosta, metsien historiasta ja tulevaisuudesta, vallitsevasta metsäkeskustelusta, metsänomistajan roolista ja tavoitteista sekä ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutuksesta metsiin ja metsäalan kehitykseen.

Mestarillista metsänhoitoa ForestKITillä Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen malliin
Mikä innosti ex-huippu-urheilijat Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen pistämään pystyyn yhteisen metsäalan yrityksen? Entä miten ForestKIT-metsätietojärjestelmä auttaa tuoreita metsäyrittäjiä tavoittelemansa mestarillisen metsänhoidon tarjoamisessa asiakkailleen? Tästä keskustellaan Metsäntuntijat-podcastin seitsemännessä jaksossa, johon Tapion metsätietopalveluiden päällikkö Esko Välimäki ja ForestKIT-tuotepäällikkö Juho Lammi saivat keihäänheittäjälegendat vieraikseen.

Millainen metsänomistaja haluat olla?
Onko metsänomistajille selvää, mitä he metsiltään haluavat? Vai herättävätkö metsät enemmän kysymyksiä kuin vastauksia? Tapion metsänhoitotiimin vetäjä ja metsänhoidon suositusten koordinaattori Kalle Vanhatalo sai vieraikseen Metsäntuntijat-podcastiin Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry:n toiminnanjohtaja Annukka Valkeapään ja Finsilva Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakkaraisen. Kolmikko pureutuu pohtimaan, miten metsänomistajan tahtotilan toteutumista olisi parasta tukea metsänhoidon toimenpiteissä.

Metsätuhot yleistyvät – Miten varautua riskeihin sääolosuhteiden muuttuessa?
Tapion metsänhoitotiimin vetäjä ja metsänhoidon suositusten koordinaattori Kalle Vanhatalo, UPM:n metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri ja Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Jari Liski keskustelevat metsätuhoista ja miten metsänomistajat voivat parhaiten varautua niihin. Jakso on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama metsänhoidon suositusten teemajakso. Tapion koordinoimat metsänhoidon suositukset ovat suomalaisille metsänomistajille tarjottu palvelu. Suosituksia metsätuhoriskien ennakointiin ja varautumiseen sekä tuhoista toipumiseen päivitetään parhaillaan.

Mitä tulisi tietää EU:n vaikutuksista metsiemme käyttöön?
Metsäntuntijat-podcastin 4. jaksossa Tapion johtava asiantuntija Kati Kontinen ja senior advisor Risto Päivinen saivat vieraakseen Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin ja Metsä Groupin yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Salon keskustelemaan EU:n lakialoitteiden ja strategiavalmisteluiden vaikutuksista Suomen metsätalouteen ja -teollisuuteen sekä suomalaisten tekemästä metsäpoliittisesta vaikuttamistyöstä EU:ssa.

Kuinka toimia vastuullisesti metsänomistajana?
Millaiset vastuullisuuskysymykset mietityttävät tämän päivän metsänomistajia ja mitä vastuullinen metsänomistaminen tarkoittaa käytännössä? Tätä pohtivat Tapion johtava asiantuntija ja luontotiimin vetäjä Lauri Saaristo, asiantuntija Sara Turunen sekä bloggaajana ja kirjailijana tunnettu metsänomistaja Minna Kurttila Tapion Metsäntuntijat-podcastin kolmannessa jaksossa.

Monimuotoiset kuntametsät ja digitaalinen metsätieto
Miten kaupungeissa mitataan metsien monimuotoisuutta? Entä mitä ekologinen kompensaatio tarkoittaa käytännössä? Tapion Metsäntuntijat-podcastin toisessa jaksossa keskustellaan, miten digitaalisella metsätiedolla ja työkaluilla voidaan tukea monimuotoisten kuntametsien suunnittelua ja hoitoa. Keskustelua luotsaavat Tapion palvelualueen päällikkö Mikko Lumperoinen ja johtava asiantuntija Lauri Saaristo. Vieraina kuullaan Espoon kaupungin metsänhoitaja Tiina Peippoa ja Hämeenlinnan kaupungin metsätalousinsinööri Mika Rantosta.

Metsänjalostus apuna ilmastonmuutokseen sopeutumisessa
Jaksossa pohditaan metsänjalostuksen roolia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa erityisesti metsänomistajan näkökulmasta. Keskustelemassa Tapion kasvuliiketoiminnan kehittämispäällikkö Juha Ruuska, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen ja Fin Forelian toimitusjohtaja ja metsänomistaja Timo Salminen.