Skip to main content
Spotify for Podcasters
TechGirl Podcast

TechGirl Podcast

By TechGirlNL

Technologie = saai, ingewikkeld en een bolwerk van mannen. - Dat lijkt maar zo! In de TechGirl Podcast spreken we IT vrouwen over hun ervaringen in het vak. Kaya bijvoorbeeld, die een app bouwde om het werk van de politie leuker te maken. Of Saskia, die opeens met een Hololens in een koeienstal stond. Dat en meer anekdotes hoor je iedere maandag én donderdag bij de TechGirl Podcast. Subscribe je via jouw favoriete podcast-medium, en mis geen enkele aflevering!
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

S3E5 - Drukte op Schiphol reguleren d.m.v. tech?

TechGirl PodcastJul 05, 2023

00:00
36:53
S3E8 - Samsung: van Koreaanse winkel tot tech gigant

S3E8 - Samsung: van Koreaanse winkel tot tech gigant

Samsung: één van de grootste tech merken van het moment. Al jarenlang op rij. Van smartphones tot televisies, airco's en allerlei smart home toepassingen... Samsung doet het.


Decennia geleden startte het anders voor de Koreaanse tech speler. Een klein winkeltje met non-tech producten, dat was hoe het begon. Hoe heeft zo'n kleine Koreaanse winkel zich weten op te werken tot dé marktleider op het gebied van foldable telefoons? En allerlei andere tech producten?


Cella Sin (Senior PR & Corporate Communications, Samsung) weet er alles van. Ook vertelt ze in deze aflevering over haar connectie met het Koreaanse merk en wat haar er zo enthousiast over maakt.


Luister snel naar aflevering 8 van de TechGirl Podcast. Deze keer gemaakt vanuit Seoul, waar Samsung zijn nieuwste producten introduceerde...

Aug 01, 202344:01
S3E7 - Geen hardware zonder software en andersom

S3E7 - Geen hardware zonder software en andersom

In de aflevering van vandaag hoor je Franziska Faoro over het onderwerp 'Design Thinking' en wat daar allemaal bij komt kijken. Franziska kan het weten, want ze werkt al jaren lang binnen die industrie. Ze is niet de minste in het vak; ze werkte aan projecten voor Microsoft, Samsung, Panasonic en anderen. Daarnaast werkte ze ook een tijd lang voor Nokia waar ze onder andere al aan één van de eerste opvouwbare telefoons werkte.


Luister nu naar aflevering 7 met daarin meer over 'de psychologie achter het productontwerp'.

Jul 19, 202342:38
S3E6 - Duurzame (race)auto's

S3E6 - Duurzame (race)auto's

Baal jij ook als een stekker als je jouw auto weer langs de snelweg moet opladen? Dat gaat al sneller dan ooit, maar is nog lang niet te vergelijken met een 'standaard' tankbeurtje. Gelukkig... er gloort hoop aan de horizon. Studententeam InMotion laat alvast zien hoe het wél moet.


In deze aflevering hoor je niet alleen Hieke en Julia iets vertellen over die snellaadtechniek, nee. Ook spreekt TechGirl Anke met Nadine namens het Brunel Solar Team. Zij het om een andere reden: in Nadine's team is zonnerace-auto Nuna 12 gepresenteerd. Wat is Nadine's rol geweest? En waarom denkt het team de overwinning binnen te slepen?


Je hoort het allemaal in aflevering 6 van de TechGirl Podcast. En lees ook rustig het begeleidende artikel nog eens voor meer informatie: https://www.techgirl.nl/techgirl-podcast-hoe-warmte-in-automotive-voor-en-tegen-je-kan-werken/

Jul 13, 202338:15
S3E5 - Drukte op Schiphol reguleren d.m.v. tech?

S3E5 - Drukte op Schiphol reguleren d.m.v. tech?

Het is bijna weer zomervakantie en dat betekent voor veel mensen: hup, met het vliegtuig naar het buitenland. Maar echt relaxed op vakantie gaan? Dat leek er in 2022 niet in te zitten. Uren in de wachtrij staan om door de douane te gaan. En heel veel koffers die niet mee het vliegtuig in konden.

Anno 2023 lijkt het beter te gaan. Er werd meer personeel aangenomen om de vakantiedrukte te reguleren op Schiphol. Maar ook qua technologie zijn er verschillende doorstromings-oplossingen te bedenken. Hoe dat zit? Sarah, Laura en Anke bespreken het in deze aflevering van de TechGirl Podcast!

Jul 05, 202336:53
S3E4 - Als transgender in de IT wereld... voel je je geaccepteerd?

S3E4 - Als transgender in de IT wereld... voel je je geaccepteerd?

De TechGirl Podcast aflevering van vandaag staat in het teken van 'Genderdiversiteit'. We spreken daarover met twee Ordina collega's: Frederieke Scheper en Welmoed Jonas Mulder. Frederieke werd geboren als man en gaat sinds drie jaar als vrouw door het leven. Welmoed Jonas heeft jaren eerder al de keuze gemaakt om niet per se als vrouw door het leven te gaan: Welmoed is non-binair.


Frederieke en Welmoed vertellen over wat hen opvalt in de IT wereld. Hoe er tegen hen wordt aangekeken op de werkvloer. En wat vooral de do's and don'ts zijn voor collega's. Laat vooral ook weten hoe jij tegen hun visie aankijkt!

Jun 28, 202351:02
S3E3 - Hebben we nog wel oog voor ethiek in de IT?

S3E3 - Hebben we nog wel oog voor ethiek in de IT?

'Snelheid boven perfectie'. MVP-tje hier, Snowflake daar. Soms lijkt het alsof alles moet wijken om maar als eerste te kunnen releasen, nieuwe producten op te leveren. Verloochenen we daarmee niet onze principes?


Niet voor niets luidden tal van tech CEO's de noodklok dat de ontwikkeling van AI te snel gaat. En dat er spelregels moeten komen voor we verdere stappen nemen. Maar... wordt de soep echt zo heet gegeten als het wordt opgediend? Moeten we ons zorgen maken om ethiek in de IT? Solution Leads Maschinka Poeisz en Kitty van Leeuwen vinden er wat van. Je hoort het in aflevering 3 van de TechGirl Podcast (seizoen 3)!


Jun 21, 202343:29
S3E2 - 'Langzame fouten zijn de duurste fouten om te maken'

S3E2 - 'Langzame fouten zijn de duurste fouten om te maken'

Mensen meenemen in nieuwe dingen doen, dat is waar een transitiemanager en een Solution Lead erg goed op gaan. In de nieuwe aflevering van onze TechGirl podcast wordt dan ook gesproken over die passie. Al heeft nieuwe dingen leren in de huidige maatschappij ook zo zijn nadelen.

Julia Muller, Solution Lead Rulesmatter (PEGA) bij Ordina, vindt het geweldig om mensen iets nieuws te laten zien en ze helemaal mee te nemen in een bepaald project. Maar, dat is niet altijd makkelijk: “Het maatschappelijke beeld wat van je verwacht wordt als werkende mens is minder speels. Fouten maken, daar is ons hele educatieve systeem op gebaseerd. En experimenteren, dus leren door te falen, dat wordt niet geleerd in ons educatief systeem. Fouten maken gebeurt nu eenmaal. Maar als je fouten langzaam maakt, dan is het een veel duurdere grap dan wanneer je dat snel doet.”

Hoor er meer over in deze aflevering van de TechGirl Podcast (en, vergeet je ook niet te subscriben op ons channel!)
Jun 14, 202337:51
S3E1 - WWDC in een notendop: een 'duikbril', veel tweaks en focus op mental health
Jun 07, 202345:24
S2E24 - TechGirl, Fitgirl & de Spice Girls

S2E24 - TechGirl, Fitgirl & de Spice Girls

Ze is niet alleen uitgever van TechGirl en maker van de TechGirl-podcast: Anke Horstman werkt ook als Lead Webmaster bij Achmea. Toen ze jong was, fietste ze extra hard naar huis toen ze wist dat er een computer was gearriveerd en eigenlijk is dat niet meer veranderd. Hoe is het voor haar om twee banen te combineren en om je als vrouw in een mannenwereld te laten gelden? En wat de Spice Girls, fitgirl en TechGirl met elkaar te maken hebben? Ze deelde het in onze podcast.

Apr 28, 202229:31
S2E23 - Websites óók geschikt voor slechtzienden
Apr 25, 202227:32
S2E22 - Google's geheimen ontrafeld
Apr 21, 202223:40
S2E21 - Deze varkensdiëtist werd tester van websites
Apr 18, 202225:14
S2E20 - Robots mogen geen fouten maken
Apr 14, 202227:05
S2E19 - De cloud... hoe werkt dat eigenlijk?

S2E19 - De cloud... hoe werkt dat eigenlijk?

‘De cloud’. Bij TechGirl hebben we er al veel over gezegd en geschreven, met name over hoe je dat zelf gebruikt, in je vrije tijd bijvoorbeeld. Maar hoe zet je dat zakelijk gezien slim in? En bovenal: hoe doe je dat veilig? Lisanne is goed op weg om op dat gebied een expert te worden. Als Azure Cloud Engineer bij Achmea is ze daar dagelijks mee bezig…

Lees de samenvatting van Lisanne's verhaal ook via: https://www.techgirl.nl/podcast-19-ik-studeerde-geneeskunde-maar-ik-wilde-programmeren/

Apr 11, 202226:39
S2E18 - How to: een app bouwen
Apr 07, 202232:32
S2E17 - Psychologie in IT projecten...
Apr 04, 202226:07
S2E16 - Tijd voor balans in een 'always on' branche

S2E16 - Tijd voor balans in een 'always on' branche

Lotte vindt inclusie en diversiteit belangrijk. Dat zei ze jaren geleden al in haar interview met ons, maar daar staat ze nog steeds vierkant achter. “Gelijkheid, inclusie en gelijkheid, staat voor gelijke kansen en gelijke toegang. De balans tussen man en vrouw is bijvoorbeeld nog altijd niet goed en daar moeten we met onze achterban die 95 procent MKB is wel iets aan kunnen doen.”

In een sector die 24/7 doorgaat, en waar nog zoveel vraagstukken op tafel liggen: hoe blijf je zorgen voor balans? Bij jezelf, werknemers en de concullega met wie je spreekt. Lotte geeft haar visie daarop in deze aflevering...

Mar 31, 202232:13
S2E15 - Jeuk van scrummen
Mar 28, 202226:56
S2E14 - Trollen en platformbitches
Mar 24, 202228:33
S2E13 - Je kunt met data voorspellingen doen...
Mar 21, 202226:01
S2E12 - Van jouw hobbyproject tot goedlopend IT bedrijf

S2E12 - Van jouw hobbyproject tot goedlopend IT bedrijf

Vijf jaar geleden ging Marja’s app (Feli) live. Hoe is het nu met die app, en nog belangrijker: hoe is het nu met Marja Silvertant? Heeft ze de cadeau-app tot een succes weten te maken, of is er iets anders in haar leven dat haar aandacht krijgt?

Maandag hoor- en lees je weer een nieuw interview: dan horen we waarom het niet gek is dat een Wiskundige aan de slag ging als… Data Consultant. Wat dat is en wat je allemaal met dat beroep kunt, dat hoor je in podcast aflevering 13 alweer.

Mar 17, 202225:38
S2E11 - Vriendinnen die collega's werden

S2E11 - Vriendinnen die collega's werden

In deze podcast spreken we met Masha Steinmann en Noor van Ewijk. De vriendinnen werken als .NET developer, maar doen niet bepaald hetzelfde in hun job. Hoe kan dat, als je toch allebei dezelfde functierol uitoefent? En heeft hun werk ook invloed op hun vriendschap, aangezien de club van .NET developers niet zo enorm groot is? Je hoort en leest het in deze aflevering. 

Werken bij Ordina 

Lijkt het je ook leuk om met de wereld van virtual reality aan de slag te gaan, en ben je benieuwd wat Ordina je daarin kan bieden? Bekijk dan zeker de ‘Werken bij Ordina’-pagina eens of neem contact op met Claudia van Triest om de mogelijkheden te bespreken.

Mar 14, 202229:26
S2E10 - Wat is Salesforce nou eigenlijk?

S2E10 - Wat is Salesforce nou eigenlijk?

Jessey de Graaf van Salesforce spraken we twee jaar geleden in onze rubriek TechGirl van de Maand. Hierin vertelde ze hoe over haar carrière switch van de journalistiek naar een baan waarin ze alles over Salesforce leerde. Hoe gaat het nu met haar? Is er veel veranderd? We vroegen het haar in deze podcast aflevering.

Mar 10, 202224:17
S2E9 - Alles wat je wilt weten over Virtual Reality!
Mar 07, 202234:14
S2E8 - Is Paris Hilton nou een IT girl, of niet?
Mar 03, 202223:25
S2E7 - Zo maak je een carrière switch naar de IT
Feb 28, 202230:44
S2E6 - Kopzorgen door mijn cyber aanval
Feb 24, 202234:04
S2E5 - Genderstereotypering binnen de IT wereld
Feb 21, 202229:45
S2E4 - Het einde van de 'Burning Man' in tech

S2E4 - Het einde van de 'Burning Man' in tech

Een hackathon in de trein van Amsterdam naar Berlijn: dat is in het kort waar het bij Hackatrain om ging. Deelnemers keken er vaak het hele jaar al naar uit. Er was zelfs iemand die het het 'Burning Man' van de tech noemde. Een fantastisch spektakel, maar helaas is organisator Amal Whyte ermee gestopt. Hoe dat zit, dat hoor en lees je hier. 

Maandag hoor- en lees je weer een nieuw interview: dan spreken we met Willemijn Prins hoe het zit met genderstereotypering binnen de IT. Is dat eigenlijk wel een issue?

Wil je alle afleveringen in de TechGirl Podcast nog eens luisteren? Ga dan naar www.techgirl.nl/podcast!

Feb 17, 202225:39
S2E3 - Zo doorbreek je het glazen plafond
Feb 14, 202229:43
S2E2 - De leraar als maatschappelijke held in coronatijd

S2E2 - De leraar als maatschappelijke held in coronatijd

Begin 2020. Het digibord wordt verruild voor Skype. Een spannend moment voor leraren, die van de een op de andere dag online les moeten geven aan hun klas. Laura Walter-Goudsmit was op dat moment al bezig met Edutrainers: een bedrijf dat leraren traint op digitale vaardigheden en het werken met online tools/programma’s. Iets wat natuurlijk perfect van pas kwam in de lange coronatijd die zou aanbreken…

Dat en meer, dat hoor je in de podcast aflevering van vandaag. Het laat duidelijk zien dat de IT niet alleen bestaat uit developers en data scientists, maar dat juist iedereen er mee te maken heeft. Ook het onderwijs dus.

Maandag hoor- en lees je weer een nieuw interview: dan bekijken we het glazen plafond, hoe je er zelf bewust van wordt en hoe je ermee omgaat. Anne-Marie Soppe weet er alles van.

Wil je alle afleveringen in de TechGirl Podcast nog eens luisteren? Ga dan naar www.techgirl.nl/podcast!

Feb 10, 202237:31
S2E1 - Hoe je hét verschil kunt maken als developer

S2E1 - Hoe je hét verschil kunt maken als developer

Vandaag spreken we met Kaya Weers; ze werkt bij Ordina en wordt nu ingehuurd om aan een heel tof project te werken bij de politie. Kaya: “Het is het grootste project dat momenteel bij de Nederlandse overheid speelt." Het hoe en waarom dat hoor je in deze podcast aflevering.

Kaya zit enorm op haar plek bij Ordina en vindt het vooral belangrijk dat ze hier het verschil kan maken. Lijkt het je ook leuk om voor Ordina aan de slag te gaan, en ben je benieuwd wat het bedrijf allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker de 'Werken bij Ordina'-pagina eens of neem contact op met Claudia van Triest om de mogelijkheden te bespreken.

Feb 07, 202229:46
S2E0 - De introductie van Anke Horstman

S2E0 - De introductie van Anke Horstman

De komende twaalf weken hoor je iedere maandag en donderdag een interview met een vrouw in tech. Ter illustratie van een paar afleveringen: van ‘het glazen plafond’ tot aan ‘opeens stond ik met een Hololens in een koeienstal’. En van ‘mijn app zorgt voor veel minder papierwerk bij de politie’ tot ‘als varkensvoerdiëtiste geswitcht naar developer’.

Dat en meer hoor je de komende weken in de TechGirl Podcast. Waarbij we elke maandag in gesprek gaan met iemand die we nog niet kennen, en we elke donderdag terugblikken met een TechGirl die we in de afgelopen vijf jaar al eerder spraken. ‘Hoe is het nu met?’, zeg maar. Je hoort deze interviews via Spotify bijvoorbeeld, maar ook via iTunes, Google Podcast en andere podcast platformen. Subscribe je vast op ons channel. Dan mis je helemaal niets!

Feb 03, 202208:24
Pandemie podcast - S1E11 Interview Bart Lamot - 'Corona crisis laat ons tech beter benutten'
Jun 19, 202030:47
Pandemie podcast - S1E10 Interview Wendy van Til - 'FlexTukkers on hold corona crisis'
Jun 12, 202017:05
Pandemie podcast - S1E9 Interview Tobias Gerrits - 'Virtual Reality minder in trek door corona crisis'

Pandemie podcast - S1E9 Interview Tobias Gerrits - 'Virtual Reality minder in trek door corona crisis'

Beetje bij beetje worden de coronamaatregelen weer verruimd. Sinds afgelopen maandag mogen we weer gebruik maken van de horeca bijvoorbeeld. En naar de kapper, dat mocht alweer een paar weken. Toch zullen de gevolgen van deze pandemie niet direct verdwenen zijn. Bepaalde sectoren houden nog flink de hand op de knip, zo merkt ook Tobias Gerrits van het bedrijf VR Innovations. We spreken hem over zijn ervaringen van de afgelopen tijd.

Jun 05, 202015:05
Pandemie podcast - S1E8 Interview Nadia van Bedijk - 'CEO & moederschap combineren tijdens coronacrisis'
May 29, 202018:56
Pandemie podcast - S1E7 Interview Joachim Goyvaerts - 'Ook PayPal merkt dat social commerce nu écht is doorgebroken'

Pandemie podcast - S1E7 Interview Joachim Goyvaerts - 'Ook PayPal merkt dat social commerce nu écht is doorgebroken'

In corona-tijd viert e-commerce hoogtij, zo hebben verschillende webshops en supermarktketens al ondervonden. Veel van die betalingen kunnen met PayPal worden afgerekend, dus ook dat bedrijf zal er niet minder van worden, zou je denken. Maar dat het allemaal lang niet vanzelfsprekend is, dat legt Joachim Goyvaerts uit in deze podcast uitzending. 

Als Director van de Benelux en Ierland ziet Joachim grote verschuivingen ontstaan in het e-commerce landschap. Waar pre-corona megawinst werd gemaakt door festivals, gebeurt dat nu niet meer. En veel kleine ondernemingen hebben juist nu hun business 'online' gebracht, waardoor er een enorme groei in nieuwe PayPal accounts ontstond. Al deze bedrijven moeten de juiste PayPal ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Een heel team zit klaar om dat in goede banen te leiden, maar hoe leid je eigen personeel goed op als je ze niet face to face mag inwerken? Etc.

Heel wat vraagstukken in korte tijd dus. En nieuwe rages lijken ontstaan. Hoe kijkt Joachim daar tegenaan? - Je hoort het in de TechGirl Podcast!


May 25, 202021:51
Pandemie podcast - S1E6 Interview Marinke van Stekelenburg - '100% remote, zo houd je werknemers gemotiveerd'
May 15, 202014:32
Pandemie podcast - S1E5 Interview Anne Marie Droste - 'Hoe het is om net voor de crisis een start-up neer te zetten'

Pandemie podcast - S1E5 Interview Anne Marie Droste - 'Hoe het is om net voor de crisis een start-up neer te zetten'

Imagine: 2020. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. This is your moment to shine. Je start een bedrijf met twee vriendinnen. Werken met je beste vrienden, is er iets mooiers dan dat? Je missie is kraakhelder, je doet er alles aan om dit bedrijf te doen slagen. Volle bak er tegenaan. En toen... corona. Hoera -sarcasm-.

Je kunt het je voorstellen: iedere ondernemer die een paar maanden geleden met zijn eigen business begon, is eigenlijk met een valse start begonnen. Dit is niet de situatie waar je plannen op had gemaakt, waar je geld mee wilde verdienen. Opgeven is makkelijk, doorzetten moeilijker. En toch is dat precies wat Anne Marie en co-founders doen met Grip Fertility. Anticiperen en doorgaan. Ze legt uit hoe ze dat doen in de 5e aflevering van onze TechGirl podcast.May 08, 202021:01
Pandemie podcast - S1E4 Interview Anouk Dijkstra - 'Waarom een wendbaar tech bedrijf juíst nu zijn kracht bewijst'
May 01, 202014:51
Pandemie podcast - S1E3 Interview Roos Takken - 'Tips & trucs voor remote werken binnen een groot bedrijf'
Apr 24, 202017:43
Pandemie podcast - S1E2 - Zo maak jij thuis de ideale werkplek!

Pandemie podcast - S1E2 - Zo maak jij thuis de ideale werkplek!

Wat zijn nou eigenlijk fijne gadgets voor het thuiswerken? Want... week hoeveel is het inmiddels dat we moeten thuiswerken? Misschien ben je erachter gekomen dat één dag achter je eettafel wel prima werkt, maar dat dat niet wekenlang fijn is om te doen. Speciaal voor jou hebben we zeven tips op een rijtje gezet, zodat jij je thuiswerk-plek zo efficiënt mogelijk kunt inrichten.

Apr 17, 202016:54
Pandemie podcast - De gevolgen van corona op de tech wereld

Pandemie podcast - De gevolgen van corona op de tech wereld

Welkom bij deze allereerste TechGirl podcastopname. In deze aflevering introduceert TechGirl Anke het thema wat de komende weken centraal zal staan in deze serie. Namelijk: wat zijn de gevolgen van corona op de tech wereld? Voor bedrijven, maar ook voor 'ons' als tech gebruikers. Hoe goed zijn we met z'n allen in thuiswerken? Welke tech trends zien we opeens ontstaan? En wat gaat dit voor onze portemonnee betekenen? Je hoort er iedere vrijdag weer over in de TechGirl Podcast!

Apr 13, 202017:01