Skip to main content
Spotify for Podcasters
't Geluksmoment

't Geluksmoment

By Lanke Broeders & Nieke van der Hoff

Lanke is natuurgeneeskundige en specialiste in chronische klachten. Samen met haar dochter Nieke maakt ze de podcast ’t Geluksmoment. Met één doel: meer geluksmomenten creëren!

Geluksmomenten zijn de ingang om chronische klachten op te lossen, maar vandaag de dag zijn deze momenten schaars. We leggen veel druk op onszelf. In deze podcast ontdek je hoe jouw lichaam werkt op fysiek, mentaal-emotioneel en spiritueel niveau, met onderwerpen waar je niet vaak over nadenkt, maar wel vaak tegenaan loopt.

Zit je met een dringende vraag? Mail ons via Centrum@lanke.nl of kijk op www.lanke.nl
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#92 - Vakantie: zon, zee, stress

't GeluksmomentJun 04, 2023

00:00
44:33
#92 - Vakantie: zon, zee, stress

#92 - Vakantie: zon, zee, stress

Vakantie is een periode van rust, maar vooral ook van veel stress. Alles nog even snel afronden, iedereen laten weten dat je weggaat, het huis goed achterlaten… Wanneer je dan op vakantie bent, is het altijd even wennen. Een te hard of te zacht bed, andere cultuur, vreemd eten en het is nooit precies zoals je verwacht had. Op het moment dat je dan weer naar huis gaat, bedenk je je dan dat het eigenlijk wel lekker was. Nu moet je namelijk weer aan het werk, terug de sleur in. Vakantie lijkt altijd zo relaxt, en we kunnen er zo aan toe zijn, maar het kan veel stress en ongemak met zich meebrengen. Hoe komt het dat we soms niet naar de WC kunnen (of juist iets té goed…) in de eerste weken van vakantie? En hoe kan het dat vakantie soms zo tegenvalt als je eenmaal gaat?
Jun 04, 202344:33
#91 - Hoe werkt een polsmeting?

#91 - Hoe werkt een polsmeting?

Lanke past in haar praktijk vaak een polsmeting toe, om te ontdekken wat de onderliggende oorzaak is van een klacht of wat de oplossing kan zijn. Een klacht bestaat altijd op drie niveaus: fysiek, mentaal-emotioneel en spiritueel. Een darmklacht is nooit alleen een probleem in je darmen, somberte zit niet enkel in je hoofd en onzekerheid uit zich in je lichaam. Wanneer je de drie niveaus van een klacht gaat zien, ontdek je de sleutel om hem op te lossen. In deze aflevering vertelt Lanke hoe ze de polsmeting gebruikt om de sleutel voor een klacht te vinden.
May 20, 202341:25
#90 - We hebben ons lichaam nodig om trauma’s te helen

#90 - We hebben ons lichaam nodig om trauma’s te helen

Als kind word je van alles meegegeven door je ouders, maar ook door je voorouders. Je krijgt naast genen ook gewoontes en karaktereigenschappen mee. Je kunt ook bepaalde angsten overerven. En trauma’s uit het leven van je voorouders kunnen nog steeds in je aanwezig zijn. Het effect ervan is dat je snel schuld of schaamte kunt voelen (de daderrol) of veel in de slachtofferrol stapt (de slachtofferrol). Je kunt ook bepaalde angsten overerven.

Trauma healing kan je enorme ontspanning opleveren, omdat je je hiermee realiseert dat iets niet alleen van jou is, maar groter. Het is niet jouw ‘schuld’. De meeste vormen van traumaheling blijven echter bij het mentaal-emotionele hangen, bij inzicht brengen. Je kunt zo in de dramadriehoek blijven steken – als slachtoffer of criticus – en het trauma blijft onopgelost. We hebben ons lichaam nodig om trauma’s echt goed te helen.

Deze dagen herdenken we in Nederland de Tweede Wereldoorlog. Niet iedereen voelt hier precies hetzelfde bij, afhankelijk van je leeftijd en je geschiedenis. Het kan echter wel voor iedereen heel gezond makend zijn om het herdenken op lichaamsniveau te ervaren. Omdat je hierdoor bezig bent met het genetisch oplossen van diep trauma, over de Tweede Wereldoorlog, of over een andere strijd die diep in je leeft.

Ben je benieuwd hoe je jouw lichaam kan gebruiken om een trauma te helen en waarom dit zo belangrijk is?
May 05, 202340:26
#89 - Een hele nacht doorslapen, is dat nou zo belangrijk?

#89 - Een hele nacht doorslapen, is dat nou zo belangrijk?

‘s Nachts wakker liggen is heel vervelend. Soms lig je te malen en weet je precies door welke zorgen het komt, maar af en toe lijk je om niets wakker te liggen. Slapen is belangrijk. Althans, vinden we zelf. Als we ‘s nachts wakker liggen, kunnen we ons nog het meest zorgen maken over het feit dat we morgen niet uitgerust zullen zijn. Deze aflevering gaat over doorslapen en wakker liggen, over de oorzaken en oplossingen voor een heerlijk uitgeruste ochtend.
Apr 16, 202335:18
#88 - Draag je het masker van ego?

#88 - Draag je het masker van ego?

Nieke was laatst in de gemeenschap Auroville in India. Auroville kent een aantal regels, opgezet door de vrouw die zichzelf de Moeder noemt. Eén van deze regels is dat je geen ego mag hebben. Ondertussen is alles in de gemeenschap vernoemd naar de Moeder, door de Moeder. Voor Nieke kwam dat een beetje schijnheilig over, en alles behalve ego-loos.
Deze aflevering gaat over het verschil tussen gezonde ego en ongezonde ego. Wanneer je je bewust wordt wanneer je het masker van (ongezonde) ego opzet, kun je ontdekken hoe je gezonder kunt worden.
Apr 02, 202343:53
#87 - De frustratie van boos op iemand zijn, wat moet je ermee?

#87 - De frustratie van boos op iemand zijn, wat moet je ermee?

Nieke zit in India en heeft wel meer dan één frustratie met de mensen daar. In het algemeen vindt ze Indiërs maar asociaal en lomp, en vaak voelt ze alsof haar groot onrecht wordt aangedaan. Dagelijkse oplichterijen, stiekem foto’s maken, nooit oprechte vriendelijkheid… en ga zo maar door. Boos zijn in India is zo frustrerend, want de ander zal het toch niet begrijpen of in ieder geval nooit toegeven. Wat moet je ermee? In deze aflevering zoeken we naar een oplossing voor deze slepende boosheid, want het effect op de gezondheid van je lichaam is groot.
Mar 20, 202341:44
#86 - Het verschil tussen controle willen hebben en regie voelen

#86 - Het verschil tussen controle willen hebben en regie voelen


We schieten allemaal wel eens in de stress bij gebrek aan controle. Denk maar aan een bus of vliegtuig die je wilt halen, maar de omstandigheden zitten niet mee. Als een gek ga je alle borden dubbelchecken en probeer je de controle weer op te pakken.

“Controle willen hebben, dat is toch zo’n ongezonde gewoonte.”

De nieuwe visie op gezondheid die in Nederland veelal wordt gebruikt heeft een belangrijk nieuw onderdeel: regie. Regie ervaren op allerlei aspecten in je leven is super gezond voor je lichaam en geest. Maar is regie niet gewoon een verkapte controle fetish?

Deze aflevering gaat over het verschil tussen controle en regie, waarom het één juist gezond makend is en het ander ongezond kan zijn.

“Regie voelen staat je toe om de controle los te laten.”
Mar 05, 202334:21
#85 – ‘Spirituele klachten zijn mijn lievelingsklachten’

#85 – ‘Spirituele klachten zijn mijn lievelingsklachten’

Lanke behandelt chronische fysieke en mentaal-emotionele klachten met haar Methode van Zelfgenezing. Maar ook staat er nog een derde kopje op haar site: spirituele klachten. Dat klinkt zweverig… wat zijn dat dan voor klachten?

Met spiritueel bedoelen we iets heel simpels. Elk moment van de dag heeft een spiritueel aspect, altijd. En als we goed doorvoelen hebben we allemaal wel eens last van een spirituele klacht. Spirituele klachten zijn Lankes favoriete klachten, want je bent dan al op een heel diep niveau van jezelf. Je staat dan al op een punt van waaruit je Duurzaam gezond kunt worden.

Feb 19, 202337:16
#84 - Waarom dieren ons zo ontspannen en gelukkig kunnen maken

#84 - Waarom dieren ons zo ontspannen en gelukkig kunnen maken

Hoe kan het dat dieren ons toch altijd weer zo ontspannen en gelukkig kunnen laten voelen?
Op het eerste gezicht lijkt deze vraag weinig te maken te hebben met het oplossen van chronische klachten, de specialiteit van Lanke. Toch is dit weer een onderwerp dat raakt aan fysieke, mentaal-emotionele en spirituele aspecten van onze gezondheid. Deze aflevering gaat over hoe het komt dat we zo gelukkig en ontspannen van dieren worden en wat hier nou zo gezond makend aan is.
Feb 05, 202336:26
#83 – Zou je in de winter vitamine D bij moeten slikken?

#83 – Zou je in de winter vitamine D bij moeten slikken?

Als je last hebt van een winterdipje, is dit een goede aflevering om eens naar te luisteren. Vitamine D is super belangrijk voor de gezondheid van ons lichaam, maar ook voor onze gesteldheid. Veel mensen wijden hun winterdepressies aan een vitamine D tekort en zweren bij het nemen van supplementen.
Krijg je in de winter ook daadwerkelijk een tekort aan vitamine D en werken vitamine D supplementen? En hoe zou je nog meer de vitamine D aanmaak in je lichaam kunnen stimuleren? In deze aflevering beantwoorden we deze vragen door naar vitamine D te kijken vanuit een fysieke, mentaal-emotionele en spirituele invalshoek.
Jan 29, 202335:51
#82 – In tekort schieten en verlangen vs. tevreden zijn

#82 – In tekort schieten en verlangen vs. tevreden zijn

Elke keer als je instagram opent lijkt het weer een ander compleet te zijn gelukt: binnen een jaar knalrijk geworden met een eigen bedrijfje, nu wonend op Bali en elke dag een good hair day. Gek kan je hiervan worden, laat staan de druk die je op jezelf kan leggen op van alles te bereiken. Het andere uiterste is tevreden zijn. Maar van dit woord houden we al helemaal niet. Deze aflevering gaat over twee uiterste: denken vanuit tekorten of behoudende tevredenheid. Nieke en Lanke hebben er juist een handje van veel druk op zichzelf te leggen om meer en meer en meer te presteren. Maar ontevreden zijn heeft ook gezonde kanten. 

Jan 22, 202346:15
#81 – Work hard, play hard, waar ren je naar toe?

#81 – Work hard, play hard, waar ren je naar toe?

Deze aflevering maken we aan de hand van twee verhalen. Nieke zag in de afgelopen week twee vrouwen die houden van work hard, play hard. Eigenlijk kent ze er nog veel meer, en houdt ze hier af en toe zelf ook wel van. Maar het zette haar wel aan het denken: is work hard, play hard een vluchtreactie? Is het wel gezond? Wat is er aan de hand als je niet stilstaat of zelfs niet durft te niksen? 

Work hard, play hard is de levensstijl van deze eeuw. Het voelt enorm fijn om lekker hard te werken en vervolgens ook lekker hard te ontspannen, met een wijntje en goed eten bijvoorbeeld. Ook al is het een populaire levensstijl en kan het heerlijk voelen, work hard, play hard is een stressreactie. Je hoeft je hier niet eens van bewust te zijn, want dit kan je al zijn meegegeven in je kindertijd door de stress en gewoontes van je ouders. 

Op den duur kunnen ontstaan er klachten, want het is geen levensstijl die houdbaar is voor je lichaam. De adrenaline en dopamine voelen goed, dus het is lastig te stoppen met deze levensstijl. Vooral als er dan opeens ruimte en stilte komt waarin allerlei gevoelens en herinneringen naar boven kunnen komen die je lichaam zolang had weggestopt. Deze aflevering verdiept zich vooral in de innerlijke processen, maar geeft je ook een beetje inspiratie hoe je uit je gewoontes stapt.

Jan 15, 202346:15
#80 – Een methode voor echt goede voornemens

#80 – Een methode voor echt goede voornemens

Lanke stond deze week in de Margriet met een interview. Ze werd als inspiratiebron gebruikt, omdat het haar afgelopen jaar gelukt was haar goede voornemens succesvol uit te voeren. Iedereen zit in deze tijd van het jaar vol met goede voornemens, maar hoe laat je goede voornemens uitkomen?
Goede voornemens zijn eigenlijk vooral bedoeld om onszelf aan banden te leggen en te disciplineren. De angst is dat als we onszelf los zouden laten we alleen maar ongezonde dingen zouden doen. Dan komt de sportschool er nooit van!
Eigenlijk zijn de meeste goede voornemens alles behalve goed. De woorden ‘volhouden’ en ‘moeten’ vliegen je om de oren. Dit is de reden dan goede voornemens vaak in februari als sneuvelen. In deze aflevering deelt Lanke haar methode om een goed goed voornemen voor jezelf te maken en succesvol uit te voeren. Als het goede voornemen echt goed is zal dit jouw geluksmoment in dit komende jaar zijn.
Jan 08, 202339:06
#79 – Waarom we deze weken zo slecht slapen

#79 – Waarom we deze weken zo slecht slapen

De winterperiode is lastiger om je helemaal geïnspireerd en blij in te voelen. Vooral als je ook nog eens last hebt van slecht slapen. In de laatste weken van december komt dit bij heel veel mensen voor. Vanaf januari knapt het vaak alweer op. Hoe kan het zo zijn dat het precies in deze weken zo lastig is om lekker te slapen?
Deze aflevering onthult het mysteries van slecht slapen in eind december en winterdepressies. Het is namelijk niet zomaar een verhaal van weinig vitamine D, want bij velen is dat niet eens het geval.
Jan 01, 202341:32
#78 – Wat is de onderliggende oorzaak van astma?

#78 – Wat is de onderliggende oorzaak van astma?

Nieke is een stuk gelukkiger geworden sinds haar astma aanval die haar in het ziekenhuis deed belanden. Nog nooit eerder was astma bij haar vastgesteld, dus het was wel even schrikken. Maar astma is precies een voorbeeld van een chronische klacht die je op het spoor van meer geluksmomenten kan zetten.
In het ziekenhuis deden ze niets meer dan vaststellen dat Nieke astma heeft en medicijnen meegeven voor de symptomen. Astma zou je voor het leven lang hebben en hier moet je mee leven. In deze afleveringen bespreken Lanke en Nieke de onderliggende oorzaak van astma, want het zou toch wel fijn zijn om niet levenslang van astma last te hebben! Nieke vertelt wat ze te weten is gekomen door haar astma aanval en hoe het haar zoveel gelukkiger gemaakt heeft.
Dec 25, 202239:43
#77 - Geen gewicht kunnen vasthouden: iets in jou wil het licht zien!

#77 - Geen gewicht kunnen vasthouden: iets in jou wil het licht zien!

Een luisteraar legde ons haar probleem voor. Ze zou graag willen aankomen, maar haar lichaam lijkt geen vet vast te houden. De laatste tijd is ze zelfs gewicht verloren. Verder voelt ze zich beter dan ooit te voren, maar haar lichaam zou dus wel wat gezonder kunnen. “Waarom kom ik maar niet aan?”
Hoewel de meeste mensen willen afvallen zijn er ook genoeg die juist het tegenovergestelde willen en daar problemen mee hebben. Nieke vraagt Lanke naar haar cliënten uit het verleden die hier last van hadden. Hoe komt het dat sommige mensen niet aankomen en zelfs ondergewicht hebben wanneer dit niet duidelijk uit hun eetpatroon of levensstijl is af te leiden?
Dec 18, 202237:34
#76 – Je irriteren aan een ander gaat altijd over jezelf

#76 – Je irriteren aan een ander gaat altijd over jezelf

Lanke irriteerde zich enorm aan Nieke. Ze vond dat Nieke niet goed genoeg voor zichzelf zorgde. Eigenlijk irriteert ze zich nog het meest aan Niekes zelfstandigheid en idee dat ze het allemaal wel zelf kan. Een mooie ingang voor een nieuwe aflevering. Irriteren aan anderen: wat gebeurt er precies, hoe kan dat en hoe kom je er weer vanaf?
Een irritatie ontstaat pas wanneer het iets met jouzelf te maken heeft. Anders zou je het wel gewoon kunnen laten gaan. In deze aflevering omschrijven we drie verschillende manieren waarop je je aan een ander soms zo mateloos kan irriteren. Eigenlijk komen ze alle drie toch op hetzelfde neer. Nieuwsgierig? We zijn benieuwd wie zich erin herkent!
Dec 04, 202240:48
#75 – Dit gebeurt er eígenlijk wanneer we ruzie maken

#75 – Dit gebeurt er eígenlijk wanneer we ruzie maken

“Jij deed zus en zo, en dáárom ben ik boos op jou!” Een ruzie kan soms zo frustrerend zijn. De ander heeft een totaal eigen verhaal dat niet overeenkomt met het jouwe. Kon diegene maar begrijpen wat jij voelde en inzien wat er is gebeurd!!
In ruzies gaat vaak het een en ander mis waardoor je het niet echt krijgt opgelost. Je blijft hangen in wellus nietus, je gaat over in de oplos-modus en het sussen of je loopt juist helemaal weg voor een confrontatie om het te laten bezinken. Zo kan je het beste geen ruzie maken. Waarom niet en hoe dan wel?
Deze aflevering gaat over wat er nou eigenlijk gebeurt wanneer je ruzie hebt. Lanke en Nieke komen allebei met een eigen voorbeeld, want vandaag zitten ze toevallig allebei in een ruzietje.
Nov 27, 202244:50
#74 – Hoe kijk jij naar het eten op je bord?

#74 – Hoe kijk jij naar het eten op je bord?

Er zijn heel veel manieren om te kijken naar het eten op je bord. Je kan letten op vet, op koolhydraten of suiker. Hoe kan je nou echt weten of het eten op je bord gezond voeden is?

Deze aflevering is een reis langs alles wat op je bord ligt. Je kijkt geheid met compleet nieuwe ogen naar je volgende maaltijd. Lanke vertelt bijvoorbeeld waarom het juist gezonder kan zijn om friet in vet te bakken. Het kan zelfs je vet aanmaak verlagen. Wel is het belangrijk het juiste vet te kiezen. Wat is dan precies het verschil tussen olijf-, zonnebloem- en kokosolie? Vandaag beantwoorden Nieke en Lanke allerlei voedingsvragen en zetten ze wat je dacht te weten over gezonde voeding op z’n kop. In deze aflevering krijg je inzicht in de effecten van al het eten op je bord en de balans tussen voedingsmiddelen.

Nov 20, 202234:39
#73 - Een ontzurend mokkataartje: zo kies je jouw supplementen het best

#73 - Een ontzurend mokkataartje: zo kies je jouw supplementen het best

Er is een enorm aanbod en supplementen beloven vaak van alles. Hoe maak je een keuze? Supplementen zijn niet alleen tincturen of pillen. Sterker nog, hoe onbewerkter, hoe beter! In deze aflevering vertellen we je onder andere het effect van zure groenten en fruit en verschillende kruiden en theeën. Lanke geeft je vandaag 5 richtlijnen die je mee kan nemen en waarmee je kan gaan experimenteren. Want dat laatste is een van de belangrijkste dingen: wissel supplementen altijd af en gebruik ze niet standaard elke dag.
Nov 13, 202242:33
#72 - Grote golven surfen en andere dingen die wij met onze adem kunnen

#72 - Grote golven surfen en andere dingen die wij met onze adem kunnen

Nieke kijkt uit over een baai waar surfers gigantische golven trotseren. Om dit te kunnen doen zijn er allerlei trainingen die je kunt volgen. Hierin staat altijd weer één ding centraal: adem. Niet spierkracht of techniek, maar ademen is de focus. Aan de ene kant is ademen een tool om je lichaam uit de paniekstand te halen en te houden en aan de andere kant kan je je lichaam leren efficiënter met zuurstof om te gaan. Surfers die grote golven surfen kunnen hun adem voor minuten inhouden. Maar is dat wel gezond? Want zuurstof is het meest fundamentele voor alle processen in ons lichaam…
Deze aflevering gaat over zuurstof, de brandstof die ervoor zorgt dat we leven. Alles begint bij je ademhaling. De kans is groot dat je zonder dat je het weet in een hyperventilatie-achtige toestand zit en niet alles uit je adem haalt. Lanke geeft een paar praktische oefeningen en tips om je adem te verkennen.
Nov 06, 202232:42
#71 – Wat is jouw strategie en hoe komt dat?

#71 – Wat is jouw strategie en hoe komt dat?

We zitten altijd vol ideeën, plannen en dromen. Maar deze materialiseren en laten lukken, hoe doe jij dat? Voelt het al gauw zwaar en moeilijk, onbereikbaar? Of ben je juist zelfverzekerd en proactief? Iedereen heeft een andere strategie.
Deze aflevering gaat over in actie komen, plannen uitwerken en dromen (durven) najagen. Waarom lukt dit de één zo goed en de ander niet? Ook bepaalde strategieën kunnen een enorme onbewuste energielek zijn, bijvoorbeeld als je iemand bent die graag met lijstjes werkt of veel zelfdiscipline beoefent. Kom erachter wat jouw strategie is in deze aflevering!
Oct 30, 202233:36
#70 – Is dat nou gezond, dat zwemmen in koud water?

#70 – Is dat nou gezond, dat zwemmen in koud water?

Nou, één van de allereerste tekenen wijst erop dat het niet zo gezond is. Dit is je misschien wel eens opgevallen: grote hoeveelheden wc-papier omgeven de meren waar in de herfst en winter gezwommen wordt.
Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar jezelf in koud water zetten. In deze aflevering bespreken we de paar feitjes die er wél zijn en hoe je zwemmen in koud water gezond aanpakt.
Oct 23, 202232:31
#69 - Over omgaan met schaamte en schuld

#69 - Over omgaan met schaamte en schuld

Voor je emoties hoef je je niet te schamen. Ook als je boos bent hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je hebt emoties niet voor niets, ze hebben een functie en mogen er dus zijn. Maar chagrijnig zijn roept wel een reactie op bij de ander en dat kan oplopen tot flinke ruzies.
Deze aflevering gaat over schuld en schaamte. Als we het al niet voelen over onze eigen emoties dan herkennen we het wel uit ruzies. Als je boos of chagrijnig bent leg je bij de ander namelijk schuld neer. Best te verwachten dus, dat iemand defensief reageert of terug in de aanval gaat! Lanke en Nieke hebben het vandaag over het belang je niet te schamen en over omgaan met schuld.
Oct 16, 202241:50
#68 – (Hoe) Kan je je kind vertrouwen?

#68 – (Hoe) Kan je je kind vertrouwen?

Had je ouders die erg controlerend waren? Regels en straffen oplegden? Lanke en Nieke gaan in gesprek over de lastige kwestie van je kind vertrouwen. Waar komt de neiging van ouders vandaan om zo controlerend te zijn en te straffen en regels op te leggen? Waarom is dat zo normaal?
Deze houding als ouder werkt niet eens. Je zal net zien dat een kind met school stopt als je deze dwingt tot hard leren, of juist alleen maar gaat feesten als je dit altijd hebt verboden. En dan zal jij waarschijnlijk ook niet degene zijn naar wie het kind zich richt met hulpvragen of verhalen. We willen graag kunnen vertrouwen dat het onze kinderen goed zal gaan en ze niets overkomt. Maar daarop vertrouwen kan eigenlijk niet; er kan altijd wat gebeuren en je hebt geen echte controle. Waar kan je wel op vertrouwen?
Oct 09, 202242:29
#67 - Dramadriehoek: het effect van de redder rol

#67 - Dramadriehoek: het effect van de redder rol

Vind je een ander wel eens zielig? Herken je dat, dat je zoveel medelijden voelt en alles zou willen doen een ander te helpen? In deze aflevering gaan we het weer over de dramadriehoek hebben, maar dan alleen over de redder rol. Wanneer zit je hierin? Is het überhaupt een probleem? Zorgen, liefde geven en helpen voelt immers ook heel goed.

De Redder is iemand die veel van zichzelf geeft door constant voor de omgeving te willen zorgen. Wist je dat je dit zelfs in je hormoonbalans terug kan zien? Te veel geven is wat veel mensen doen en waardoor je stiekem veel energie verliest. Welke klacht ook, fysiek of emotioneel, kan je oplossen door energielekken te dichten. En als jij gezond bent kan je nog beter voor je omgeving zorgen ook!
Oct 02, 202242:29
#66 – Vanuit je hart leven deel II: Zijn we acteurs in ons eigen leven?

#66 – Vanuit je hart leven deel II: Zijn we acteurs in ons eigen leven?

Hoeveel ruimte is er door de dag heen voor je kleine gevoelens en zorgen? Ga je liever door met je werk, je taken, of neem je altijd je zorgen en gevoel serieus en maak je er tijd voor? Nou ja, dat was een retorische vraag. Want we zijn veelal gewend om niet al ons gevoel en onze zorgen de vloer te geven. Soms omdat het gewoon niet uitkomt, maar soms ook door onzekerheid: slaan mijn zorgen wel ergens op?
Deze aflevering gaat over hoe belangrijk en fijn het is openhartig te leven. Het geeft zoveel geluk als je je gevoel altijd serieus kan nemen. Want je hebt het niet voor niets.

Sep 25, 202248:15
#65 – Leven vanuit je hart deel I: een ander vrij durven laten

#65 – Leven vanuit je hart deel I: een ander vrij durven laten

Over wiens gedrag zou jij wel eens controle willen hebben? Je kind, zodat je zeker weet dat ze geeft domme dingen doet? Je partner, zodat je zeker weet dat je haar kan vertrouwen? De neiging andere te controleren hebben we allemaal, bijna bij elk appje wat we sturen zit die neiging er achter. En het is logisch. We willen dat onze kinderen niets overkomt. We willen onszelf beschermen tegen pijn en verdriet. Maar je relatie gaat hier vroeg of laat onder lijden. Ruzietjes, dingen achterhouden, het gevoel niet vrij jezelf te kunnen zijn…
Deze aflevering gaat over vanuit je hart leven in contact met anderen. Hoe creëer je een ongedwongen relatie waarin je je veilig voelt, zonder dat je de ander aan banden hoeft te leggen? Te moet controleren?


Sep 18, 202241:38
#64 – Iedereen heeft chronische klachten

#64 – Iedereen heeft chronische klachten

“In de winter heb ik nou eenmaal een depressie. Winterdepressies horen bij mij”. “Iedereen heeft toch gewoon zo’n druk hoofd? Stress hoort toch gewoon bij het leven?”. “Op vrijdag krijg ik standaard hoofdpijn. Tja, dat doet mijn lichaam nou eenmaal”.
Iedereen heeft chronische klachten. Van het merendeel zijn we ons alleen niet bewust. Bijvoorbeeld omdat de klacht heel klein kan ontstaan, we het niet serieus nemen, we denken dat het normaal is of omdat we het ons hele leven al hebben en het gewoon geworden zijn. Maar juist bewust worden van je klacht, hem serieus nemen en er last van krijgen is nodig om ‘m überhaupt op te lossen!
Als we een klacht hebben waar we ons eigenlijk niet eens bewust van zijn betekent het dus dat het leven een stuk prettiger en leuker kan dan we voor mogelijk hielden. Deze aflevering gaat over allerlei chronische klachten die we onbewust kunnen hebben.

Sep 11, 202243:03
#63 - Gezonde voeding bestaat niet: de 6 gouden richtingwijzers voor gezond voeden

#63 - Gezonde voeding bestaat niet: de 6 gouden richtingwijzers voor gezond voeden

Diëten is ongezond en gezonde voeding bestaat niet. Maar er is wel zoiets als gezond of ongezond voeden. Iedereen heeft een uniek darmstelsel, dus het idee van een gezond dieet eigenlijk een mythe. En er zijn ook zoveel keuzes die je kan maken. Vegan, keto, palio, glutenvrij, suikervrij, vetarm… Hoe weet je nou wat voor jouw lichaam het gezondste is?
Niks moeilijk doen met voorschriften, regels en verboden. Voor gezond eten heb je eigenlijk maar 6 richtingwijzers nodig die overal, altijd en voor iedereen gelden. Hiermee wordt boodschappen doen en koken opeens heel simpel!

Sep 04, 202247:46
#62 - Vakantie voorbij, terug naar de druk van het ‘gewone leven’

#62 - Vakantie voorbij, terug naar de druk van het ‘gewone leven’

De zomer loopt ten einde, we gaan allemaal weer aan het werk. Nieke vertelt over de stress die opeens weer in haar lichaam zit van alle dingen die ze in een week gedaan wilt hebben. Hoe begin je weer aan het werkende leven zonder dat je weer in die sleur komt? Zonder dat je weer in je hoofd schiet, uit je lichaam, en in de prestatie-stand gaat staan?
Deze aflevering gaat over de druk die we boven ons voelen hangen. Verwachtingen van onszelf, to-dolijstjes, verplichtingen, afspraken… Lanke en Nieke onderzoeken hoe we het vakantiegevoel kunnen vasthouden en ons altijd vrij kunnen voelen.

Aug 28, 202240:31
#61 - Hoe zet ik een stapje terug? (Terwijl ik liever door zou gaan)

#61 - Hoe zet ik een stapje terug? (Terwijl ik liever door zou gaan)

Hoe zorg je dat je minder moet als je eigenlijk veel liever overal ja op zegt en lekker altijd maar door wilt gaan?

Een luisteraar vroeg aan me hoe ze minder kon moeten. “Ik kan niet stoppen met ja zeggen tegen alle projecten. Ik wil ook ja zeggen. Toch weet ik ook dat ik op deze manier de 80 niet haal, het is niet gezond. Niks doen vind ik zo lastig.”

In deze aflevering onderzoeken we waarom het ongezond is om altijd maar door te gaan en wat stilstaan, rust, nietsdoen je eigenlijk oplevert.
Aug 07, 202234:59
#60 - Waar sta jij in de dramadriehoek?

#60 - Waar sta jij in de dramadriehoek?

“Nu mag jij alwéééér beginnen… Tja, zo win ik natuurlijk nooit eens een spelletje!” Dat is nog eens een heerlijk voorbeeld van iemand in de slachtofferrol. Zo’n gevoel van ‘mij overkomt het allemaal weer’. Herken je dat?
Het slachtoffer, de redder en de aanklager vormen samen de dramadriehoek. Wij hebben alle drie wel in ons zitten en ze komen naar voren in stress situaties. Lanke en Nieke bespreken in deze aflevering hoe je eruit kan stappen. Dit voelt niet alleen beter voor jou en de ander, je wordt er blijer van en ook je lichaam gezonder!
Jul 31, 202242:37
#59 – “Dit is gewoon niets voor mij”: de angst om vrijuit te leven

#59 – “Dit is gewoon niets voor mij”: de angst om vrijuit te leven

“Oh, dat is gewoon niets voor mij”, dacht Nieke altijd bij de zee. Totdat ze ooit een relatie kreeg met een gepassioneerde surfer die telkens thuiskwam met gave verhalen over dolfijnen, zeehonden en schildpadden die hij al surfend in de zee tegen was gekomen. Nieke ontdekte dat ze eigenlijk bang was en dit haar belemmerde om deze ervaring in de zee te hebben. Om vrijuit te leven.
Je herkent het misschien niet direct, maar als we dingen spannend vinden verbergt ons hoofd die angst direct met gedachten als: “Het is gewoon niets voor mij hoor, ik heb daar geen zin in. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.” Deze aflevering gaat over de diepgewortelde overlevingsdrang in de mens die ervoor zorgt dat we niet altijd vrijuit durven leven. Lanke en Nieke onderzoeken hoe je dit wél gaat durven. Want dat levert nou nog eens geluksmomenten op!
Jul 24, 202239:34
#58 – De natuurgeneeskundige aanpak van een fysieke klacht: zo werkt dat in de praktijk

#58 – De natuurgeneeskundige aanpak van een fysieke klacht: zo werkt dat in de praktijk

Lanke had een cliënt in de praktijk met een frozen shoulder. Zelf is hij gespecialiseerd arts, afkomstig uit de reguliere gezondheidszorg dus. Hij had al zo lang last van zijn klacht en al zo veel geprobeerd dat hij overal voor openstond toen hij de natuurgeneeskundige praktijk binnenliep.
Hoe pakt Lanke zo’n fysieke klacht nou aan volgens haar methode? Met lichaamsoefeningen, kruiden, visualisaties, mindset… Hoe werkt dat dan en hoe lost dat zo’n klacht op? Deze aflevering neemt je mee in een praktijkdag. Aan het einde van de aflevering heb je zelf twee vragen die je mee naar huis kunt nemen om aan jezelf te blijven stellen. Deze bezorgen je gegarandeerd weer tientallen geluksmomentjes.

Jul 10, 202233:10
#57 – Sta jij vaker op je frontstage of je backstage?

#57 – Sta jij vaker op je frontstage of je backstage?

Sociaal contact kan zó vermoeiend zijn. Maar soms heb je dan een ontmoeting met iemand waardoor je helemaal opleeft door de energie die het je geeft. Waarom kost contact soms zoveel energie en hoe zorg je dat het je alleen energie oplevert?
In sociaal contact laten we niet zomaar onze binnenste kwetsbare zelf op de voorgrond treden. Sterker nog, we passen ons onbewust voortdurend aan aan wie er voor ons staat en controleren wat we zeggen en doen. Contact met anderen kan ons daarom (onbewust) veel energie kosten. Deze aflevering gaat over de mens achter de mens ontdekken en opzoeken. Over verschillende relaties en ontmoetingen en wat sociaal contact met ons hoofd, ons voelen en ons lichaam doet.


Jul 03, 202241:11
#56 - Afsluiten voor negatieve stemmingen van een ander werkt uiteindelijk averechts

#56 - Afsluiten voor negatieve stemmingen van een ander werkt uiteindelijk averechts

Wat gebeurt er in de nabijheid van anderen? Het liefst zou je profiteren van de blijdschap van de mensen om je heen, maar wanneer er een rotte sfeer hangt wil je dit liever niet overnemen. Waarom zijn we soms zo gevoelig en beïnvloedt de ander ons überhaupt? De oplossing ligt hem in je juist verder openstellen en niet afsluiten. Dit laatste leren we onbewust soms van kinds af aan juist wel, maar leidt juist tot klachten.
Deze aflevering gaat over de kunst van het bij jezelf blijven. Jezelf blijven voelen, met of zonder mensen in je nabijheid.
Jun 26, 202241:54
#55 - “Kom op, even door!” En andere opzwepinkjes

#55 - “Kom op, even door!” En andere opzwepinkjes

We groeien op met genoeg voorbeelden van hoe het niet moet. We houden hier veel overtuigingen aan over. “Ik moet altijd doorgaan”, “Kom op, even door!”, “Er is werk aan de winkel!”. We doen dingen graag vanuit ons hoofd, met to do-lijstjes en kleine zinnen om onszelf mee te motiveren of aan te sporen. Dat lijkt misschien gewoon, maar eigenlijk is dat helemaal niet gezond. Hoe vaak op een dag zweep jij jezelf zo op?
Dit is een aflevering over in beweging komen zonder dat je druk op jezelf hoeft te leggen. Zonder dat je jezelf hoeft aan te sporen. Maar gewoon bewegen vanuit het gevoel dat je iets wilt, vanuit je verlangen. Als ik mezelf niet aanspoor, doe ik dan nog wel de dingen die ik moet doen? Red ik het dan wel?


Jun 19, 202246:11
#54 – Stoppen met brandjes blussen

#54 – Stoppen met brandjes blussen

“Ik moet wel klaarstaan. Straks gaat alles in vlammen op!”. Kun jij je werk goed loslaten en echt vrij nemen? Voel jij je vaak verantwoordelijk? Je to-dolijst blijft soms zo makkelijk in je hoofd zitten en je telefoon met al z’n meldingen blijft makkelijk aanstaan.
Deze aflevering laat je zien hoe je verantwoordelijkheid loslaat. Het is eigenlijk een beter idee om het hele idee van verantwoordelijkheid overboord te gooien. Hoe laat je al die lijntjes met je taken en to-dos in je hoofd los?
Jun 12, 202239:56
53 - Zoek de verwarring en chaos eens op

53 - Zoek de verwarring en chaos eens op


In verwarring zijn, even de controle kwijt zijn en het overzicht niet hebben. Spannend, of in ieder geval irritant vinden we dat. Maar het is juist zó nodig dat we verwarring toelaten en ervaren.
We zijn een leven vol controle gewend, waarin we altijd aan staan en onze agenda onder handbereik hebben. Lanke legt uit hoe chronische klachten juist dan ontstaan.
Jun 05, 202232:31
52 – Waarom we ons soms zo (aan familieleden) kunnen irriteren

52 – Waarom we ons soms zo (aan familieleden) kunnen irriteren

Nieke kwam met haar ex-partner op een gegeven moment op een level dat hij als familie voelde en ze zich aan alles begon te irriteren. Er vond een switch plaats. Van iemand waarop ze verliefd was werd het iemand waarbij al haar slechte kanten naar voren kwamen en ze zich begon te irriteren en te frustreren aan alles wat hij deed. Deze aflevering gaat over familie irritaties. Van die gedragspatronen waar je elke keer weer in vervalt in contact met je ouders bijvoorbeeld.
Waar komt die reactie van irritatie vandaan en hoe kan je dit oplossen of voorkomen? Lanke laat zien dat het een heel mooie overlevingsreactie is van ons brein.
May 29, 202237:06
#51 - Het verleidelijke van prikkels en alsmaar doorgaan

#51 - Het verleidelijke van prikkels en alsmaar doorgaan

Nieke is weer terug in het hectische Nederland en is erg blij met haar nieuwe, drukke leven. Ze zegt overal ‘ja’ op en heeft 1001 dingen op de planning staan. Heel leuk, al die prikkels en dat vuurwerk. Maar er is één probleem: haar eetlust is totaal verdwenen.
Veel van ons in Nederland zijn een beetje verslaafd aan het alsmaar doorgaan. Rust nemen, hoe doe je dat? En vooral als je eigenlijk niet belachelijk veel zin hebt om te rusten. Deze aflevering gaat over die leefstijl en wat dit met jouw lichaam en hoofd doet. Het terugkerende element is je lichaam, hoe zorg je dat je meer ontspannen in je lichaam terechtkomt?

May 22, 202236:38
#50 - Waarom kiezen voor ons zo lastig is

#50 - Waarom kiezen voor ons zo lastig is

Zoveel mogelijkheden… Voor welke ga je? Durf je de keuze eigenlijk wel te maken waar je stiekem zelf naar verlangt? Of kies je het maar gewoon allemaal zodat je niets hoeft te missen? Dit is een aflevering over keuzestress, maar eigenlijk over FOMO, verlatings- en faalangst.
Nieke had dit jaar een enorm keuzestress moment dat haar hele leven zou veranderen. Ze vertelt hoe ze uiteindelijk de beste keuze genomen heeft en hoe ze wist dat ze hiervoor moest gaan. Lanke krijgt al keuzestress bij het onderwerp van de podcast, want keuzestress ziet er bij iedereen totaal anders uit.

May 15, 202237:54
#49 - Doe maar gek, dan doe je al normaal genoeg

#49 - Doe maar gek, dan doe je al normaal genoeg

Lanke zag iemand huppelend dansen, met een vlinderdas en een knal gekleurd jasje aan. Ze schoot in de lach. Hoe makkelijk vind je het je eigen kwetsbaarheid te ervaren? Onzeker te zijn en dat te laten zijn? Wanneer ben je helemaal vrij jezelf?
Deze aflevering gaat over de emoties die we liever niet voelen. Waarom maskeren we kwetsbare emoties zo gauw? Het heeft te maken met ons overlevingsinstinct, en dat is nou juist waarom het zo gezond zou zijn dat los te laten.
May 07, 202237:26
#48 - Loslaten en vertrouwen bij wat voor angst dan ook (en hoe angst ons juist zo goed beschermt)

#48 - Loslaten en vertrouwen bij wat voor angst dan ook (en hoe angst ons juist zo goed beschermt)

Ben je iemand die snel jaloers is? Werk je makkelijk net iets te hard door? Ben je meegaand met andere hun mening of laat je jezelf juist graag heel sterk horen? 

Angst laat zich niet zo makkelijk herkennen. Maar het gevoel dat we controle willen op hoe iets verloopt ken je misschien wel. Of het gevoel dat mensen een oordeel over je klaar hebben. Angst zit eigenlijk altijd verkapt. En ook al hebben we ‘m niet altijd door, vrij van angst brengt je gegarandeerd zóveel meer geluksmomenten… 

In deze aflevering praten Lanke en Nieke over leren vertrouwen en loslaten. Want wat voor angst je ook hebt, vertrouwen en loslaten laat elke angst als sneeuw voor de zon verdwijnen.

May 01, 202242:46
#47 – Algen, wieren en andere oplossingen voor je blaasontstekingen

#47 – Algen, wieren en andere oplossingen voor je blaasontstekingen

Lanke heeft sinds de overgang al jaren last van blaasontstekingen. Zelfs de huisarts raadde haar geen antibiotica meer aan. “Heb je zelf niet iets alternatiefs?”, vroeg hij bij hun laatste afspraak aan haar.
Deze aflevering gaat over blaasontstekingen, bijvoorbeeld door de overgang, of gewoon onder jonge mensen. De oorzaken van een blaasontsteking waren Nieke nog nooit zo duidelijk, en de oplossingen al helemaal niet! Het is belangrijk een blaasontsteking op verschillende niveaus aan te pakken (emotioneel, fysiek, etc.), maar de makkelijkste manier is toch eigenlijk wel met wat je eet.
Apr 25, 202245:49
#46 - De waarheid achter je migraine, cluster- of spanningshoofdpijn

#46 - De waarheid achter je migraine, cluster- of spanningshoofdpijn

Veel mensen denken dat hoofdpijn nou eenmaal bij het leven hoort. En dat is een enorme valkuil. Hoofdpijn heb je niet voor niets.
De nummer één oorzaak is een vernauwing van je bloedvaten. Lanke en Nieke geven tips voor je voeding en je lichaam om dit voor te zijn. Heb je wel eens last van chronische migraine, cluster- of spanningshoofdpijn? Dan is deze aflevering gemaakt voor jou.
Apr 17, 202244:55
#45 Intuïtief eten: de toevalligheid die niet toevallig is

#45 Intuïtief eten: de toevalligheid die niet toevallig is

Eten dat gezond is en bij jouw lichaam past, maar zonder allerlei diëten, regels en moeten. Als je eet wat bij jou past los je hiermee zelfs intoleranties of andere klachten op. Intuïtief eten klinkt zó mooi, maar hoe doe je dat dan?
In deze aflevering doorlopen Lanke en Nieke een compleet stappenplan voor intuïtief eten. Je gaat je eigen intuïtie herkennen en verschillende signalen van je lichaam begrijpen. En tot slot de vraag: hoe kun je intuïtief eten gebruiken om van je emotie-eten of eetbuien af te komen?


Apr 09, 202239:51
#44 - Long Covid: dit kan je zelf doen

#44 - Long Covid: dit kan je zelf doen

Lanke heeft nog steeds klachten na 5 weken en heeft dus officieel Long Covid. 1 op de 5 mensen heeft hier last van. Long Covid komt met zoveel verschillende klachten. Ademhalingsklachten, vermoeidheid, hartklachten en zelfs littekenvorming op je hart. Bij chronische of terugkerende klachten zoals Long Covid is symptoombestrijding niet genoeg. Dit is een aflevering over de dieperliggende oorzaken en wat je aan zelfgenezing kan doen bij elke klacht.
Zoveel klachten passeren de revue en dat betekent super veel zelfgenezing tips waarmee je jouw lichaam een boost kan geven.
Apr 02, 202244:16
#43 – Een gezonder lijf? Dit zijn de effecten van (niet) goed ademen

#43 – Een gezonder lijf? Dit zijn de effecten van (niet) goed ademen

Nieke heeft last van benauwdheid en kan wat moeilijk ademhalen. Zó veel klachten hebben met onze ademhaling te maken. Benauwdheid, kortademigheid, hyperventilatie en paniek zijn logisch. Maar ook darmproblemen, kanker en overgewicht hebben te maken met zuurstof en ademhaling. En dat is nog maar een beginnetje, want ademhaling is het meest oer dat we hebben: het houdt ons lichaam met alle organen in leven.
Gezondheid is als een bol wol die in de knoop zit waar allerlei touwtjes aanhangen. Ademhalen is een makkelijke ingang om gezonder te worden. Deze aflevering is er een over de gevolgen van (niet) goed ademenen en de oorzaken van allerlei ademhalingsklachten. Inclusief twee ademhalingsoefeningen en voedingstips voor meer zuurstof en lucht!

Mar 27, 202243:12
#42 - “Voor al uw huidklachten”

#42 - “Voor al uw huidklachten”

Psoriasis, acne of ‘gewoon’ last van een slechtere huid? Lanke en Nieke vertellen over de oorzaken en oplossingen van allerlei huidklachten.
Jouw huid staat in verbinding met allerlei processen in je lichaam, zoals je spijsvertering. Een betere huid begint dus niet bij crêmepjes en zalfjes, maar juist bij de onderliggende oorzaak die ergens anders in jouw lichaam plaatsvindt. Bij sommige huidklachten begin je met hoe en wat je eet, bij andere met je gevoel, emoties en gedachten. Met deze aflevering kom je erachter wat jij voor jouw huid kan doen.
Mar 19, 202241:12
#41 – Ik wil in mijn leven meer verliefd zijn

#41 – Ik wil in mijn leven meer verliefd zijn

Verliefd. Een scheutje geluk dat door je lichaam schiet. Als je verliefd bent is de hele wereld lief en mooi. Positief trekt positief aan, dus wanneer ze zo lekker in je vel zit overkomen je vanzelf goede dingen. Verliefd is toch het gelukkigste gevoel dat je je kan voorstellen?!
Dat scheutje geluk wat we verliefdheid noemen vindt plaats in jou. Dat ene leuke persoon kan dat in jou veroorzaken, maar je kan het ook zelf stimuleren bij wat of wie dan ook. Nieke is verliefd op haar puppy Jake, Lanke op lekker eten. Verliefd worden kan altijd en overal. En nee, dat is niet super makkelijk. Daarom maakten Lanke en Nieke er een aflevering over. Natuurlijk zit ‘ie weer vol ideeën om vandaag nog een beetje verliefd te worden!


Mar 13, 202239:16
#40 - Een recept voor afvallen, zonder dieet of andere regels

#40 - Een recept voor afvallen, zonder dieet of andere regels

“Zou je ook mijn gewicht mee kunnen nemen, Lanke?”, vraagt een cliënte in de praktijk. Veel mensen zouden wel iets willen afvallen. Van (over)gewicht af, weer lekker in je vel zitten en blij met je lichaam zijn. Gooi deze zoekopdrachten in Google en je krijgt hele lijsten met diëten, leefstijlregels en andere ideeën. In de praktijk werkt dit vaak niet zo goed. Het is lastig vol te houden, elk lichaam reageert anders en we worden er vaak niet gelukkiger op. Hoe werk je aan je gewicht en lichaam zonder dat je van alles ‘moet’?
Deze aflevering gaat natuurlijk over voeding, ook al is dit maar een klein deel van het grote plaatje. Lanke neemt je mee naar het ontstaan van overgewicht en laat zien waarom elk lichaam zo anders gebouwd is en anders op voeding reageert. Nieke en Lanke geven je weer handenvol tips waarmee je zelf thuis wat stapjes kan zetten in afvallen zonder ‘moeten’. Dit is een aflevering voor iedereen die wel eens in de spiegel zou willen kijken met een gevoel van blijdschap en tevredenheid.

Mar 07, 202243:01
#39 - Maak jij gebruik van jouw spiritualiteit?

#39 - Maak jij gebruik van jouw spiritualiteit?

“Als therapeut of dokter moet je jezelf nooit spiritueel noemen. Dan vinden mensen je direct niet meer geloofwaardig, hoor!” Zie jij spiritualiteit als iets zweverigs? Dan ben je niet de enige. En dat terwijl je spiritualiteit eigenlijk heel praktisch is: jouw waarden, dromen en zingeving. Je kan je spiritualiteit bewust gebruiken om gezonder te worden, om van bepaalde (fysieke) klachten af te komen. In deze aflevering laten Lanke en Nieke zien wat spiritualiteit eigenlijk is en hoe je gebruik maakt van jouw eigen spiritualiteit. Alles behalve zwevend op een kleedje, juist met beide benen op de grond en laarzen in de modder.
Feb 27, 202241:19
#38 - Zo tem je een doorratelend hoofd

#38 - Zo tem je een doorratelend hoofd

“Had ik nou toch beter die andere boodschappen kunnen halen? Dit was toch misschien niet zo’n goed idee, ik had beter voor dat andere kunnen gaan…” Lekker onbenullig, twijfelen en doordenken over bijvoorbeeld boodschappen. En zelfs wanneer het over belangrijkere dingen nadenkt kan het soms irritant zijn. Waarom blijft ons hoofd soms zo doorratelen?
De meeste van ons zijn denkers: in situaties waarin we het druk hebben of wanneer we moe worden zijn we geneigd ons hoofd in te schieten. Je kent dit misschien wel als het kritische, perfectionistische of twijfelende stemmetje achterin je hoofd. Nieke en Lanke hebben allerlei ideeën om hier wat aan te doen. Oplossingen met je hoofd, lichaam en zelfs met je voeding komen voorbij.
Deze podcast is voor de denkers die minder willen denken.

Feb 20, 202237:21
#37 - Minder moeten, meer mogen

#37 - Minder moeten, meer mogen

We moeten veel. Genoeg geld verdienen, genoeg bewegen, gezond eten, een sociaal leven leiden en ook nog eens aan al die verwachtingen (van onszelf) voldoen. Ons ‘moet-potje’ zit vol. Dit beïnvloedt jouw immuunsysteem, je zenuw- en hormoonstelsel én je geluk. Hoog tijd dus dat leren minder te moeten en meer te mogen. Hoe doe je dat, met al die verwachtingen en ballen die je hebt hoog te houden?
Meer geluksmomenten creëeren, daar gaat het om. Dan is dit misschien wel één van de allermooiste afleveringen.

Feb 13, 202239:45
#36 - Het geheime leven van jouw immuunsysteem

#36 - Het geheime leven van jouw immuunsysteem

Gember en kurkuma kennen we wel. Het zijn bekende adviezen. Voeding bepaalt voor maar een heel klein deel jouw immuunsysteem. Vandaag vertellen Lanke en Nieke wat je immuunsysteem sterk maakt. Ons immuunsysteem zit over ons hele lichaam. Deze podcastaflevering geeft je inzicht in hoe alles in jouw lichaam met elkaar is verbonden en hoe je met deze kennis je immuunsysteem ijzersterk kan maken. Ons ‘moet-potje’, emoties, mindset en voeding komt voorbij.
Feb 08, 202237:22
#35 - Zo stap je gezond je comfortzone uit

#35 - Zo stap je gezond je comfortzone uit

Jezelf een duwtje geven, is dat gezond? Lanke en Nieke hebben het vandaag over gewoontestructuren en comfortzones en wat het ons oplevert als we hier af en toe uitstappen. Hoe doe je dat dan? Jezelf duwen of pushen om iets te ondernemen kan juist ook niet goed voor je lichaam en mentaal-emotionele zijn. Met een duwtje vuur je jezelf aan. Als dit duwtje niet genoeg oplevert en je vooral kost kan dit stille ontstekingen tot gevolg hebben. Hoe stap je gezond je comfortzone uit? Deze aflevering geeft je een duwtje in de goede richting.
Jan 30, 202242:49
#34 – Onze symbiotische relaties (met elkaar en met ons eten)

#34 – Onze symbiotische relaties (met elkaar en met ons eten)

Symbiose is iets heel luchtigs, geen zware stempel. Iedereen heeft dit wel. Met vrienden, relaties en met onze voeding. Lanke en Nieke vertellen over hun eigen symbiose met mensen en met eten: vrienden, relaties, koffie en koekjes passeren de revu.
Dit is een aflevering over de voordelen van symbiotische relaties én de voordelen van juist minder symbiose. Je alleen voelen of onzeker door wat een ander doet of laat is bijvoorbeeld een duidelijk nadeel van symbiose. Deze aflevering heeft als doel om iedereen die ‘m luistert hetzelfde Pipi Lankous gevoel te geven: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!’.
Jan 22, 202241:49
#33 - Vrij van onzekerheid

#33 - Vrij van onzekerheid

We kennen allemaal het gevoel van onzekerheid: meningen van anderen (over jou), twijfelen in je keuzes… Dat is de buitenkant van onzekerheid, bij iedereen heeft het een andere kern.
In deze aflevering vertellen Lanke en Nieke over hun onzekerheden en Lanke laat zien waar dit nou écht begint. Bij de ogen van anderen, of zit er iets diep in jou?
Onzekerheid heeft hele positieve kanten en voor de negatieve kanten biedt deze aflevering je een handvatten.

Jan 16, 202240:33
#32 - Focus, flow, concentratie en prikkels

#32 - Focus, flow, concentratie en prikkels

Ben je gevoelig voor prikkels? Of stiekem juist verslaafd aan prikkels, en aan de adrenaline die hiermee wordt hooggehouden in je lichaam? Hoe dan ook, je hoofd is constant bezig, meestal met verschillende taken tegelijk zonder te ontspannen. Dit heeft verschillende oorzaken, maar er zijn ook heel veel dingen die je kan doen om je hoofd te ontspannen. Om in het hier en nu te komen. Je mobiel, avondeten rituelen, multitasken en lange werkdagen komen voorbij. Dit is een aflevering over de uitdaging om in een concentratieflow komen en het gezonde hiervan voor je hele lichaam. (Wist je dat een burn-out het gevolg is van uitputting van je bijnieren?)
Nieke deelt haar ervaringen met in het hier en nu zijn na het verwijderen van haar social media.


Jan 10, 202242:15
#31 - 2022 verandert alles: leven in de nieuwe tijd

#31 - 2022 verandert alles: leven in de nieuwe tijd

Na de jaarwisseling zijn we allemaal een verandering in gegaan. 2022 is een overgangsjaar tussen de oude vertrouwde tijd en de nieuwe. Heb je het al om je heen opgemerkt?
In de oude tijd draaide ons hoofd overuren en stond het denken centraal. In de nieuwe tijd krijgt ons hoofd wat rust en speelt ons gevoel een belangrijke rol. Deze aflevering gaat over de nieuwe tijd en hoe dit je leven gezonder en gelukkiger zal maken. Maar eerst moeten we de verandering door van de 3e naar de 4e dimensie. Nieke vertelt hoe ze de verandering overal om zich heen ziet plaatsvinden en Lanke geeft je allerlei aanwijzingen om de transitie zelf door te maken.
Jan 02, 202243:22
#30 - De superpowers van een lach en een traan

#30 - De superpowers van een lach en een traan

Wanneer je lacht of huilt gebeurt er van alles in je lichaam. Op chemisch en mentaal-emotioneel niveau is het bijna hetzelfde, al is huilen wel wat effectiever. Nieke laat zien dat er verschillende soorten huilen zijn en dat dit in een lab is terug te zien in je tranen. Lanke vertelt dat ze vaak lacht als ze eigenlijk zou moeten huilen, bijvoorbeeld op een begrafenis, en hoe dat komt. En wat betekent het als je eigenlijk nooit huilt?
Deze aflevering is een pareltje, want als we lachen en huilen beter begrijpen kunnen we er optimaal gebruik van maken.
Dec 14, 202141:06
#29 - Hoe los je een (chronische) klacht of ziekte op?

#29 - Hoe los je een (chronische) klacht of ziekte op?

Die hoofd- en rugpijn waar je inmiddels al niet meer van opkijkt, somberte tot depressie of aangeboren psoriasis. Het zijn allemaal langdurige klachten waar de dokter maar zoveel bij kan helpen. In aflevering 10 stelden Lanke en Nieke de vraag waar klachten en ziekten vandaan komen, in deze aflevering hoe we het kunnen oplossen. Chronische klachten hebben namelijk één ding met elkaar gemeen: de manier waarop je ze op lange termijn vermindert en oplost. Deze aflevering neemt je mee in de cockpit van jouw lichaam en laat je zien hoe je van fysieke, emotionele en mentale klachten afkomt.
Dec 05, 202139:59
#28 - Een betere nachtrust
Nov 28, 202139:31
#27 - De vuilnisbak visualisatie

#27 - De vuilnisbak visualisatie

Handel jij vanuit licht of vanuit donker? Onbewust komen onze keuzes en acties vaak voort uit angst. Niet per se in de grote zin van het woord, want angst kan iets heel kleins zijn. Je merkt dit bijvoorbeeld aan heftige emoties als boosheid of frustratie. Of wanneer je een sterke mening hebt of ergens heel rigide en streng in staat. Deze aflevering laat je een kijkje nemen wat er onder je eerste emoties schuilgaat. Lanke geeft een visualisatie en praktische tips om meer vanuit licht te handelen, voor meer levensenergie en vitaliteit. In welke van de drie types herken jij jezelf?
Nov 22, 202138:48
#26 - Vrouwenenergie

#26 - Vrouwenenergie

Deze aflevering gaat over vrouwenenergie, een term die Lanke vaak eerder genoemd heeft. Wat bedoelt ze hier precies mee en wat is mannenenergie dan? Nieke laat zien dat het eigenlijk niets te maken heeft met een scheiding tussen man en vrouw en dat beide energieën in iedereen aanwezig zijn. Een balans hierin is heel belangrijk en een teveel van het één kan de oorzaak van verschillende klachten zijn. Hoe zit deze balans bij jou?
Nov 14, 202143:47
#25 - Herfst herinrichting

#25 - Herfst herinrichting

In deze aflevering nemen Lanke en Nieke je mee een herfstschoonmaak in. Of eigenlijk meer een herinrichting. De herfst is het ideale moment om dit te doen, zowel voor de ruimte om je heen, als binnen je, je eigen lichaam. In de winter keren we vanzelf een beetje naar binnen en met een herfst herinrichting levert dit je nieuwe geluksmomenten op.

Nov 07, 202139:33
#24 - Geluk zit in jou

#24 - Geluk zit in jou

Hoe ontwikkel je blijdschap en geluk? Nieke leeft ‘het leven’, vrij op reis met online werk, vaak op het strand met een cocktail in haar hand. In deze aflevering vertelt ze waarom toch niet zo gelukkig was. Geluk kan je niet buiten je zoeken, maar ligt in jezelf. Lanke geeft drie aanwijzingen hoe je dit gevoel in jezelf kan aanzetten en ontwikkelen. Deze aflevering gaat over je diepste wensen, je valkuilen, en het allerbelangrijkste: diep en diep gelukkig worden.
Oct 24, 202146:09
#23 – De kern van wie je bent

#23 – De kern van wie je bent

Wanneer ben je écht jezelf? Ben je je lichaam? Je emoties? Je gedachten? Wat als dit allemaal veranderlijk en dynamisch is, wie ben je dan? In deze aflevering onderzoeken Lanke en Nieke hoe je het meest jezelf bent. Deze aflevering gaat over over zelfacceptatie, en geeft een mooie voorbereiding op koude winterdagen.
Oct 16, 202141:37
#22 - Raaskallend

#22 - Raaskallend

Hoe beïnvloedt stress jouw persoonlijkheid? Vandaag de dag is stress bij onszelf vaak niet makkelijk te herkennen. Van jongs af aan hebben we bepaald gewoontegedrag aangeleerd en gaan we natuurlijk met stresssituaties om. Aan je eten kan je het soms merken, als je enorm de behoefte krijgt aan ongezond, je guilty pleasures. Maar nog duidelijker merk je stress op aan je persoonlijkheid. Lanke en Nieke bespreken in deze aflevering verschillende persoonlijkheidstypen en hoe deze veranderen onder stress en ontspanning.
Oct 11, 202139:54
#21 - Wilskracht & intrinsieke motivatie

#21 - Wilskracht & intrinsieke motivatie

‘Ik zou gezonder willen eten, zou ook moeten sporten, maar ik heb steeds weer te weinig wilskracht.’ Deze uitspraak nemen Nieke en Lanke vandaag onder de loep. Niet alleen bij sporten en gezond eten, maar ook bij werken of andere afspraken ontbreekt het ons aan wilskracht. Hoe komt het dat we de motivatie vaak niet kunnen opbrengen? In deze aflevering bespreken ze ook meteen een paar oplossingen. Het ideale gerecht bij deze podcast: pompoensoep!
Oct 03, 202134:38
#20 - We zijn wat we eten

#20 - We zijn wat we eten

Je bent wat je eet. Dat wil zeggen dat hoe en wat je eet beïnvloedt hoe jouw lichaam eruit ziet, je emoties en wat je uitstraalt. Je voeding bepaalt je lichaam, maar dus ook je gevoelens. Wist je dat 90% van serotonine in je darmen wordt geproduceerd? Lanke vertelt welke mineralen onmisbaar zijn en hoe je hieraan kunt komen. Nieke heeft een paar vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met mensen die alles kunnen eten wat ze willen en toch zo dun blijven, terwijl anderen flink aankomen?

Sep 28, 202138:05
#19 - Sexy winterkool

#19 - Sexy winterkool

Je kan alles zelf doen, dus ook gezonder worden kan je zelf. In deze aflevering bespreken Lanke en Nieke de waarde van superfoods. Zijn dit tools om gezonder te worden of puur marketing? Chiazaad, bramen en bessen passeren de revue, maar ook minder sexy voedingsmiddelen zoals winterkol, rode biet en postelein. Lanke vertelt over voedingseigenschappen die we nog niet kennen, en Nieke over haar ervaring met (magische) paddenstoelen.
Sep 19, 202137:35
#18 - Vrijheid maakt iedereen gelukkiger

#18 - Vrijheid maakt iedereen gelukkiger

Ben jij iemand die het liefst van te voren plannen maakt? Of krijg je het juist spaans benauwd van afspraken vastleggen? Nieke en Lanke laten zien waar deze gevoelens vandaan komen en hoe je ermee om kan gaan in sociaal contact met anderen. Deze aflevering gaat over de spontaniteit buiten je comfortzone.

Sep 13, 202137:12
#17 - Toe aan vakantie

#17 - Toe aan vakantie

Is leven in een stad ongezond? Deze aflevering gaat over ‘Duurzaam Gezonder worden’, Lankes visie op gezond zijn. Nieke is op vakantie in het drukke Venetië en vraagt zich af of je überhaupt wel gezond kan zijn als je in een stad woont. Hoe kan je ontspannen, stressvrij en in balans zijn en tegelijkertijd een stads leven leiden?
Sep 06, 202141:57
#16 - Zonder stress op geld

#16 - Zonder stress op geld

Waarom hebben we (onbewust) stress of angst op geld zitten? Of we nou genoeg hebben of veel te weinig, voor de meeste mensen is geld geen fijn onderwerp. Lanke en Nieke hebben het vandaag over waar deze angst of stress precies vandaan komt en hoe je er vanaf komt. Hoe je je altijd vrij en ruim kunt voelen. Deze aflevering brengt je iets dichter bij vertrouwen, het loslaten van controle en bij een flow. Een geluksmomentje dus!

Aug 29, 202141:58
#15 - Levensenergie

#15 - Levensenergie

Waar komen somberte en depressie vandaan? En hoe kan je het oplossen? Naast antidepressiva is er nog veel meer mogelijk. Lanke laat drie invalshoeken zien: je lichaam, je gevoel en je denken. Hier kan somberte of depressie ontstaan maar zo los je het ook op! Bijvoorbeeld door verschillende voedingsmiddelen te eten die je serotonine en melatonine helpen aanmaken. Deze aflevering gaat over (het stimuleren van) levensenergie.

Aug 22, 202142:05
#14 - Medicijnen met wat kruiden on the side

#14 - Medicijnen met wat kruiden on the side

Dit is aflevering 14 van onze podcast. Een aflevering waarin we ons verdiepen in het combineren van reguliere medicatie met complementen, alternatieven, kruiden, tincturen, enzovoort. Sommige combinaties zijn juist niet zo handig te nemen, maar meestal werkt het heel goed. Lanke legt uit hoe medicijnen de symptomen bestrijden en complementen de oorzaak van je symptomen aanpakken. En het belangrijkste: bij iedereen werkt er weer wat anders. Hoe vind je uit wat er bij jou en jouw klachten past?

Jul 25, 202137:02
#13 - Zo los je faalangst op

#13 - Zo los je faalangst op

In de vorige aflevering hadden we het erover dat we allemaal wel faalangst hebben, maar het niet altijd merken. Vandaag gaan we faalangst oplossen. Of proberen hier in ieder geval een beginnetje mee te maken. We hebben het vandaag over vertrouwen en zelfvertrouwen en het effect van je voeten op de grond zetten. Aflevering 13 staat vol oefeningen voor verschillende vormen van faalangst. In welke herken je jezelf?

Jul 18, 202139:18
#12 - Even wat efficiënter!

#12 - Even wat efficiënter!

We hebben het vandaag over faalangst in alle vormen en maten. Lanke zegt dat we het allemaal hebben en dat we het gewoon zijn geworden. Van faalangst afkomen kan je leven dus een stuk leuker maken! Deze aflevering gaat over woorden als 'even' en 'efficiënt', over controle willen hebben en prestatie.

Jul 11, 202135:16
#11 - FOMO en het hamsterradje

#11 - FOMO en het hamsterradje

Het slechte nieuws is dat we allemaal stress hebben. Stress veel meer is dan we doorhebben en hangt samen met veel verschillende lichamelijke en emotionele klachten. Maar het goede nieuws is dat we ons dus altijd nóg beter kunnen voelen. Gezonder kunnen worden. We hebben het vandaag over hoe je je eigen stress kan herkennen, over FOMO en emotie-eten.

Jul 04, 202144:05
#10 - Waarom worden we ziek?

#10 - Waarom worden we ziek?

In deze tiende aflevering van onze podcast hebben we het over het gezonde van ziek zijn en wat je klachten je kunnen opleveren. Lanke wil zichzelf als natuurgeneeskundige eigenlijk het liefst overbodig maken dus geeft ze 3 vragen die je jezelf kan stellen om dit op het spoor te komen. Lekker positieve aflevering dus. Maar we hebben het ook over hoe lichamelijke klachten ontstaan. Nieke vertelt over haar allergieën en hoe ze deze probeert op te lossen.

Jun 27, 202138:06
#9 - Ik voel het aan m'n water!

#9 - Ik voel het aan m'n water!

Vandaag hebben we het over intuïtie, een onderbuikgevoel dat je aangeeft wat het beste is. Hoe kom je dit op het spoor? Tipje van de sluier: word naïef positief! Nieke vraagt zich af hoe je intuïtie nou kan weten wat het beste is en Lanke legt uit dat dit heel logisch is. Kijk maar naar een netwerk paddenstoelen.

Jun 20, 202142:36
#8 - Allergisch voor spiritualiteit

#8 - Allergisch voor spiritualiteit

Lankes praktijk ligt vol spirituele dingen en Nieke probeert hier vandaag toch de logica achter te vinden. Want met natuurgeneeskunde heeft Lanke zoveel fysieke en emotionele klachten opgelost, dus hoe zit dat dan? Hoe werkt een pendel, een visualisatie of polsmeting? In deze aflevering vertelt Lanke hoe ze cliënten begeleidt en wat natuurgeneeskunde doet.

Jun 13, 202139:14
#7 - De veilige grote stroom

#7 - De veilige grote stroom

Nieke was in Los Angeles toen we onze podcast opnamen. Het land op nummer één op de wereldlijst van bevolking met overgewicht. In deze aflevering hebben we het over Duurzaam Gezonder worden in de context van de Verenigde Staten:  er is veel ongezondheid, weinig kennis over en interesse in gezonder worden en veel mensen die verslaafd op straat wonen... Nieke vraagt of Duurzaam Gezonder niet alleen iets voor een elite is, maar Lanke leg in deze aflevering uit hoe iedereen in elke situatie hier wat aan heeft. 

Jun 07, 202149:00
#6 - Emotie-eten is gezond

#6 - Emotie-eten is gezond

Lanke en Nieke vragen zich af waarom we steeds toch weer ongezond eten. De conclusie: egoïstisch zijn maakt ons gezonder. Deze aflevering gaat over denken aan jezelf, (zelf)kritiek en over wat er allemaal schuilgaat achter je eetgedrag. Nieuwsgierig waarom (zelfs je aller ongezondste) emotie-eten gezond voor je kan zijn?

May 29, 202152:10
#5 - We zijn gewend aan vuurwerk

#5 - We zijn gewend aan vuurwerk

Wat zijn jouw passies en waar haal je inspiratie vandaan? Lanke en Nieke onderzoeken in deze aflevering hoe je inspiratie vindt en hoe je kan omgaan met (hoog)gevoeligheid en te veel ‘moeten’. Lanke legt uit waarom ze denkt dat gevoelige mensen meer potentie hebben en Nieke deelt haar nieuwste veganistische recept. Nieke belt vandaag in vanuit de woestijn. Ideaal, want we gaan het namelijk hebben over leegte en vervelen.

May 22, 202149:20
#4 - Eén eetlepel tahin

#4 - Eén eetlepel tahin

Hebben planten en voedingsmiddelen échte geneeskracht? En wat is dan het verschil met reguliere medicijnen? In deze aflevering legt Lanke uit hoe natuurlijke geneesmiddelen en 'gewone' medicijnen werken en hebben we het over chiazaad, overgewicht door stille ontstekingen en paracetamol.

Wist je trouwens dat jouw emoties invloed hebben op de moleculen van het water in je glas?

May 16, 202147:39
#3 - De stoeltjeslift

#3 - De stoeltjeslift

We duiken deze aflevering in de vraag wat balans is, hoe een stoeltjeslift je in balans kan brengen en we bespreken het (on)gezonde van hardlopen, drugs en rauw veganisme. Niet in balans zijn kan lichamelijke en emotionele klachten geven, maar toch is disbalans soms helemaal niet zo verkeerd!

May 09, 202142:48
#2 - Genietend door je to do-list heen

#2 - Genietend door je to do-list heen

Genieten van een vakantie is vaak best makkelijk. Maar hoe fijn zou het zijn als je een geniet gevoel krijgt bij de dingen die nog op je to do-list staan? We hebben het in deze podcast over vakantiegevoel, een betekenisvol leven en over keuzestress (vooral bij alle libra's onder ons!) en waarom nou juist dát een kwaliteit is.

May 02, 202140:60
#1 - Slalommen met paraplu

#1 - Slalommen met paraplu

Nieke zit in tropisch Mexico, Lanke in regenachtig Nederland. Deze aflevering gaat over de kracht van buiten zijn en de superpowers van vitamine D die je misschien nog niet kende. Maar waarom lijkt binnen blijven zitten dan soms zo aantrekkelijk?
Apr 26, 202136:11