Skip to main content
Spotify for Podcasters
The Curiosophy Collective Podcast

The Curiosophy Collective Podcast

By Suzanne Leclaire - Noteborn

Dé podcast voor nieuwsgierige geesten! In deze podcast gaat Suzanne Leclaire-Noteborn op zoek naar nieuw perspectief op grote vraagstukken van deze tijd.
In Ask it Forward verbindt zij gezaghebbers uit verschillende werelden aan de hand van een vraag die zij aan elkaar doorgeven. Met een kunstwerk als sensitief startpunt, gaat ze met elke gast in dialoog. Tot het lonkend perspectief zich aandient.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Ask it Forward #15 Sennay Ghebreab - 'Hoe kunnen mensen leren van de fouten die AI maakt?'

The Curiosophy Collective PodcastMay 16, 2021

00:00
52:32
Ask it Forward #40 Laurentien van Oranje-Nassau – ‘Hoe kan dialoog ons helpen in verbinding te komen?

Ask it Forward #40 Laurentien van Oranje-Nassau – ‘Hoe kan dialoog ons helpen in verbinding te komen?

Deze laatste episode van Ask it Forward sluiten we af met een gast en een vraag, die het hart van Ask it Forward raken.

Prinses Laurentien van Oranje-Nassau onderzoekt de vraag ‘Hoe kan dialoog ons helpen in verbinding te komen?’. Een vraag, die zij krijgt van Tara Artz (17) naar aanleiding van haar ervaringen in een gesloten inrichting, waarin zij zich onverbonden voelde. Een rake vraag aan de juiste persoon, want Laurentien ademt dialoog als vrouw, moeder, ondernemer, auteur, strateeg en (dialoog) facilitator.

De afgelopen decennia zette Laurentien zich in voor onder meer onderwijsvernieuwing, duurzaamheid en natuurbehoud op landelijke en globale schaal. In hoe zij dat doet, verbind ze telkens weer verschillende spelers – binnen én buiten bestaande systemen – rond vraagstukken als basis voor het vinden van systemische oplossingen. In 2017 richtte zij met haar man Prins Constantijn Number 5 Foundation op, vanuit het geloof dat een inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving alleen mogelijk is als grote vraagstukken worden aangepakt vanuit samenwerking tussen álle betrokkenen. En die visie brengt ze in praktijk. Zo werkte ze afgelopen drie jaar aan het vinden van een oplossing voor herstel voor de gedupeerden van de toeslagen affaire. Met ‘herstelexperts’, mensen wiens leven drastisch veranderde door deze affaire. Dat leidde tot verbinding op vele lagen.


Aan de hand van een foto van Micah Albert en een persoonlijke ervaring van Laurentien als kind, neemt ze ons mee door de verbindende kracht van dialoog. Eindigend in een vraag… aan jou.

https://www.gelijkwaardigherstel.nl/


Luister hier naar de slot episode van Ask it Forward.


Sep 28, 202301:01:06
Ask it Forward #39 Tara Artz– ‘Wat wil jij voorkomen voor anderen?’

Ask it Forward #39 Tara Artz– ‘Wat wil jij voorkomen voor anderen?’

Tara Artz (17) schreef haar eerste dichtbundel heet Op gesloten in de tijd dat ze op de gesloten afdeling van diverse jeugdinrichtingen verbleef.

 Op haar 12e kreeg ze voor eerst psychische hulp. Ze heeft 11 opnames, tientallen behandelingen en evenzoveel hulpverleners meegemaakt. Diagnoses waren onder meer PTSS, depressie en emotie-regulatie problematiek. Op het moment van deze opname is ze ongeveer een jaar actief in herstel.

Ze schreef haar gedichtenbundel over de gesloten jeugdzorg naar aanleiding van ‘het ongeloof dat dit werkelijk bestaat (camera toezicht, geen troost, weinig contact met naasten) en dat we dit met kinderen met complexe problematiek doen.’

Met haar bundel wil ze laten zien hoe gesloten afdelignen zijn en wat het met haar deed. In de hoop dat er verandering komt en kinderen die er ook geweest zijn een klein beetje troost en herkenning krijgen.

Luister nu naar deze (vrij)moedige Ask it Forward episode.Jun 08, 202353:43
Ask it Forward #38 Hans van den Berg - ‘Wat is de functie van schaamte’

Ask it Forward #38 Hans van den Berg - ‘Wat is de functie van schaamte’

Hans van den Berg is bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland. Hij is opgeleid tot natuurkundige en behaalde een dubbel MBA-diploma aan de Nyenrode Universiteit en de University of Rochester in New York.

Hans van den Berg is bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland. Hij is opgeleid tot natuurkundige en behaalde een dubbel MBA-diploma aan de Nyenrode Universiteit en de University of Rochester. Voor zijn voorzitterschap werkte Hans al 31 jaar  bij Tata Steel IJmuiden, voorheen de Koninklijke Hoogovens. Met trots!

In de afgelopen jaren heeft er een enorme schuif plaatsgevonden in de manier waarop de externe omgeving en het bestuur en medewerkers van Tata Steel kijken naar het werk dat zij uitvoeren. De vraag en het gebruik van staal in ons dagelijks leven blijft immens, maar de impact op het klimaat van het primaire proces van Tata steel is in ongekend tempo toegenomen afgelopen jaren. Ondanks de veranderde koers voor duurzame en groene staalproductie met een schonere leefomgeving voor de bewoners van de IJmond-regio en de initiatieven om voor 2026 de uitstoot van fijnstof te verminderen met 35% en die van zware metalen met 55%.

Aan de hand van de uiterst kritische kunst tentoonstelling Flora Tata Metallica van kunstenaar Tinkebell, gaat Hans onder begeleiding van Suzanne op onderzoek uit naar de vraag van Hizir Cengiz (23): ‘Wat is de functie van schaamte?’

Luister nu naar dit ongewoon open en vrijmoedige gesprek over de functie van schaamte in het leven en werk van Hans van den Berg.

Zie hier meer info over en zicht op het werk waarnaar wordt verwezen.

Jan 26, 202351:40
Ask it Forward #37 Hizir Cengiz - 'Wat is er nodig om kwetsbaarheid in te zetten als kracht in een gesprek?'

Ask it Forward #37 Hizir Cengiz - 'Wat is er nodig om kwetsbaarheid in te zetten als kracht in een gesprek?'

Hizir Cengiz (23) is student straf- en strafprocesrecht, publicist bij onder meer De Correspondent en De Groene Amsterdammer. Hij groeide op in de Haagse Schilderwijk. Een gesegregeerde wereld vol armoede en geweld, zo omschrijft hij in een essay in 2017, waarvoor hij de Jan Paul Bresser Prijs wint. Sinds enige tijd voert hij publieke gesprekken in zijn programma Voetnoot*. Over tal van thema's die hem raken en waarin zijn 'ontheemd voelen' een rode draad vormt.

Aan de hand van enkele gedichten uit de gedichtenbundel Op gesloten van Tara Artz onderzoekt hij met Suzanne Leclaire de vraag van Noelle Aarts: 'Wat er nodig is om kwetsbaarheid in te zetten als kracht in een gesprek?' Het antwoord op de vraag ontvouwt zich gaandeweg dit gesprek.

Sep 23, 202254:53
Ask it Forward #36 Noelle Aarts - 'Hoe kan de overheid mensen bereiken?'

Ask it Forward #36 Noelle Aarts - 'Hoe kan de overheid mensen bereiken?'

Aug 23, 202201:06:42
Ask it Forward #35 Barbara Visser - ‘Wat draag je bij als je geen minister meer bent?’
Jul 19, 202201:00:59
Ask it Forward #34 Tom Decates - 'Welk onderliggend verlangen is er bij jong volwassenen die cosmetisch willen ingrijpen?' 
Jun 08, 202256:40
Ask it Forward #33 Arna Mačkić – ‘Hoe verenig je verschillen in architectuur?’
May 17, 202251:22
Ask it Forward #32 Atilay Uslu - 'Welk moreel kompas sta je voor als je alles kunt verkopen?’

Ask it Forward #32 Atilay Uslu - 'Welk moreel kompas sta je voor als je alles kunt verkopen?’

In Ask it Forward #32 neemt Aitlay Uslu - oprichter van touroperator Corendon – ons mee naar het slavernijmonument dat symbool staat voor vrijheid.
En niet voor niets. Het was zijn hang naar vrijheid, die hem als jonge man bracht tot de keuze te gaan ondernemen. 'Hij kon zichzelf namelijk niet verkopen', zo stelt hij. En werd nergens aangenomen. Dus besluit hij de rekensom te maken die hij nodig heeft om in vrijheid te leven.
Het wordt een boeiend gesprek, waarin hoorbaar wordt hoe aannames en interpretaties verbinding in de weg kunnen staan. En hoe de kracht van een sterk moreel kompas werkt in bedrijf.
Apr 28, 202254:04
Ask it Forward #31 Doekle Terpstra - ‘Welke onmogelijke opgave wil jij mogelijk maken?'

Ask it Forward #31 Doekle Terpstra - ‘Welke onmogelijke opgave wil jij mogelijk maken?'

Doekle Terpstra is voorzitter van Techniek Nederland en voormalig voorzitter van o.a. Hogeschool InHolland, de HBO-Raad en Vakcentrale CNV.

In Ask it Forward #31 neemt hij je - aan de hand van het schilderij van Ivan Kramskoj 'Jezus in de Woestijn' - mee naar zijn antwoord op de vraag van Daphne Laan. In een tocht door zijn woestijn en dagelijkse praktijk, deelt hij de manier waarop hij de grote opgave van energie transitie mogelijk maakt. 'Ik kan niet anders' zegt hij.

Reis mee in dit monumentale gesprek tussen Suzanne en Doekle naar het belang van kiezen voor plekken waar persoonlijke drijfveren manifest kunnen worden en vertrouwen op intuïtie.

Mar 29, 202259:45
Ask it Forward #30 Daphne Laan - ‘Hoe behouden we de aandeelhouder met minder rendement?’

Ask it Forward #30 Daphne Laan - ‘Hoe behouden we de aandeelhouder met minder rendement?’

Daphne Laan is pionier in technologie, media & social impact. Na een indrukwekkende carrière bij o.a. Google werken, richtte ze het bedrijf The Board Whisperers op. In 2020 lanceerde Daphne als Managing Director van de Down to Earth Collective de film DOWN to EARTH wereldwijd online, terwijl alle bioscopen gesloten waren. De film bereikte in een half jaar 1 miljoen kijkers in meer dan 40 landen en het collectief kreeg tal van prijzen.

Daphne gaat in Ask it Forward #30 op onderzoek uit naar de vraag van Bob Hutten. In de eerste vijf minuten zet ze vraag naar haar hand. Ze reikt een andere definitie van ‘rendement’ aan, die tenminste zeven generaties ‘goed zal doen’. Luister hieronder hoe deze pionierende aandeelhouder tot duurzame impact en financiële groei komt.

Mar 01, 202251:43
Behind Closed Doors met Ariane van Heijningen

Behind Closed Doors met Ariane van Heijningen

In deze nieuwe podcast aflevering van Behind Closed Doors gaat Suzanne in gesprek met Curiosophist Ariane van Heijningen. Ariane is geschoold in de praktische filosofie en systeemkunde. Zij schept helderheid bij organisaties waar het denken en doen uit elkaar loopt. Ariane kan jou of je team begeleiden om te komen tot de kern van een prangende kwestie, een strategische vraag of ontwikkeling van het aanwezige leiderschapspotentieel. Van daaruit ontstaat richting en helderheid over het handelen in de dagelijkse praktijk
Feb 03, 202250:28
Ask it Forward #29 Bob Hutten - ‘Welk leiderschap is nodig in deze tijd van fragmentatie?’

Ask it Forward #29 Bob Hutten - ‘Welk leiderschap is nodig in deze tijd van fragmentatie?’

Bob Hutten is voorzitter van de Raad van Commissarissen van culinair en gastvrijheidsdienstverlener Hutten. Afgelopen 35 jaar fungeerde hij als algemeen directeur en bouwde met meer dan 1900 ‘samenwerkers’ aan het duurzame familiebedrijf. Bob geeft vanuit zijn eigen ervaring in leiderschap een kritische, persoonlijke reflectie op de vraag van DG van het Ministerie van Justitie en Veiligheid  Monique Vogelzang: ‘Welk leiderschap is nodig in deze tijd van fragmentatie?’

Luister hier hoe hij aan de hand van het kunstwerk ‘vreemde snoeshaan’ van kunstenaar Arjan van Dijk pleit voor leiders die zichzelf zijn én werken vanuit een geloof voor Nederland en de wereld, dat groter is dan zij zelf.

Jan 04, 202259:03
Behind Closed Doors met Otto Kamsteeg

Behind Closed Doors met Otto Kamsteeg

In deze aflevering neemt Suzanne een kijkje achter de voordeur van Otto Kamsteeg. Otto is verbonden aan The Curiosophy Collective en begeleidt betekenisvolle verandering en groei van individuen, teams en organisaties. Otto zoekt naar wat 'meer mogelijk' is als mensen zichzelf en anderen leren verstaan... 

Hierin beweegt hij onderzoekend naar spannende zaken toe. Luister je mee hoe?

Dec 16, 202147:56
Ask it Forward #28 Monique Vogelzang - 'Hoe kan de politie de noodzaak van inclusie overbrengen aan de cultuursector?'
Nov 30, 202101:00:59
Behind Closed Doors met Folkert Rinkema

Behind Closed Doors met Folkert Rinkema

In Behind Closed Doors neemt Suzanne Leclaire een kijkje achter de voordeur van de professionals van The Curiosophy Cast. Ze gaat op zoek naar waar hun nieuwsgierigheid vandaan komt, wat hen drijft en welke deuren zij openen voor mensen en organisaties met wie ze werken.

In deze aflevering geeft Folkert Rinkema een kijkje achter zijn voordeur. Folkert is creatief specialist, gefascineerd door mensen en hoe zij omgaan met conflict, armoede en onrechtvaardigheid. Hij maakt campagnes, video's, fotografeert, maakt boeken, jaarverslagen en ontwikkelt huisstijlen.

Folkert is verbonden aan The Curiosophy Collective als een van onze creatieve professionals. 

Nov 17, 202149:12
Ask it Forward #27 Bright Richards - 'Hoe kunnen we met diversiteit omgaan zonder ons politiek correct te hoeven gedragen?'

Ask it Forward #27 Bright Richards - 'Hoe kunnen we met diversiteit omgaan zonder ons politiek correct te hoeven gedragen?'

Bright Richards – directeur van New Dutch Connections - was tot zijn 23e een beroemd acteur in Liberia. Hij kwam naar Nederland na ternauwernood te zijn ontsnapt aan de dood in de burgeroorlog. De overgang naar Nederland was zo groot, dat hij drie jaar op klompen liep om in contact met mensen te komen en (weer) gezien te worden.
Hij bouwde een nieuw bestaan op en richtte in 2004 samen met zijn vrouw Margriet Stuurman New Dutch Connections op. Om (ex-)vluchtelingen te motiveren opnieuw in zichzelf te gaan geloven en hen te verbinden aan bedrijven en een zakelijk netwerk middels voorstellingen, match making en workshops.
In deze aflevering van Ask it Forward beantwoordt hij de vraag van Henk Naves voorzitter voor de Raad voor de Rechtspraak. En neemt hij ons mee 'op de reis, die inclusie is'.

Wil jij toegang tot een uniek netwerk en bijdragen aan nieuw perspectief? Word dan Member!
Nov 03, 202101:05:31
Ask it Forward #26 Henk Naves - 'Kan de rechtspraak spreken voor de natuur?'

Ask it Forward #26 Henk Naves - 'Kan de rechtspraak spreken voor de natuur?'

Henk Naves - voorzitter van de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak – gaat in Ask it Forward #26 op onderzoek uit naar de vraag van zangeres en spoken word artist Nynke Laverman”: 'Kan de rechtspraak spreken voor de natuur?' Het gesprek met Henk Naves brengt een geheel ander narratief in beeld dan dat van Nynke Laverman. De kunst is gelegen in het uitstellen van oordeel, zo leert (ook) dit perspectief ons.

'Recht is in de natuur onmisbaar. Rechtspraak is onmisbaar. Want rechtspraak heb je nodig om dat recht te handhaven. Dus ik moet niet denken aan de natuur die zijn godseigen gang gaat. Want dat gaat verkeerd.'

Oct 19, 202158:36
Ask it Forward #25 Nynke Laverman – ‘Wat zou jij bijdragen aan een inauguratie van ons nieuwe kabinet?’

Ask it Forward #25 Nynke Laverman – ‘Wat zou jij bijdragen aan een inauguratie van ons nieuwe kabinet?’

‘Laten we ons geweten aanspreken en daarnaar handelen. Daar kunnen we nooit spijt van krijgen.’

In Ask it Forward #25 gaat Nynke Laverman, spoken word artist en zangeres, op zoek naar een hoogst actuele vraag van Henk Ovink: ‘Stel, wij zouden een inauguratie hebben van het nieuwe kabinet, wat zou jij dan maken?’

Aan de hand van het kinderboek van Shel Silverstein speelt Nynke in op de zoek geraakte balans tussen geven en nemen. Ze vertelt over hoe haar reis door Mongolie en de tijd die zij nam, leidde tot het doorbreken van patronen in haar dagelijks leven. ‘Ik had mezelf wel gezien als moeder en vrouw, maar nooit als een voorouder. Als ik dat nu eens doe, dacht ik, maak ik misschien wel andere keuzes.’

Luister hier naar Nynke's onderzoek voor het nieuwe kabinet en haar zinnenstrelend Ask it Forward vraag.


www.thecuriosophycollective.com

Oct 05, 202101:00:43
Behind Closed Doors met Jacqueline Jansen
Sep 28, 202154:42
Ask it Forward #24 Henk Ovink - 'Hoe kunnen we met onze waterwijsheid wereldwijs worden?'
Sep 21, 202150:34
Behind Closed Doors met Suzanne Leclaire - Noteborn

Behind Closed Doors met Suzanne Leclaire - Noteborn

Behind Closed Doors is een nieuwe podcast serie, waarin oprichter Suzanne Leclaire-Noteborn aanklopt op de deur van de professionals van de Curiosophy cast. Ze gaat op zoek naar waar hun nieuwsgierigheid vandaan komt, wat hen drijft en welke deuren zij openen voor mensen en organisaties met wie ze werken. We beginnen bij de oprichter. Suzanne zelf. Met haar dialogische aard werd het opnemen van een monoloog een bijna onmogelijke uitdaging. Dus riep ze hulptroepen op om haar te ‘bevragen’. Luister hier naar waarom Suzanne The Curiosophy Collective is gestart, waar Curiosophy voor staat en... wat er achter haar glazen deur gebeurt.

Met dank aan; Annemiek Leclaire, Ruben Beijl, Charlotte Grezel en de andere luisteraars, die richting gaven met hun vragen.

Sep 14, 202101:05:10
Ask it Forward #23 Shervin Nekuee - 'Welke mythes en verhalen hebben wij nodig om met de uitdagingen van deze tijd om te gaan?'
Sep 07, 202151:10
Ask it Forward #22 Wende Snijders – ‘Hoe houden we de verbinding van de voorstelling vast?’
Aug 24, 202153:13
Ask it Forward #21 Abigail Norville – 'Wat heb jij leren kennen door deze crisis?'

Ask it Forward #21 Abigail Norville – 'Wat heb jij leren kennen door deze crisis?'

Abigail Norville start als plaatsvervangend Secretaris-Generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eind 2019. Gedurende haar inwerkperiode worden nagenoeg alle reguliere werkzaamheden binnen het departement stil gelegd om het hoofd te bieden aan de coronacrisis. Abigail leert haar organisatie, mensen en onze verantwoordingsmechanismes in tijden van crisis, ten volle kennen. Welke lessen neemt zij mee voor de toekomst? Ontdek het in dit openhartige gesprek met Suzanne Leclaire.
Aug 10, 202154:08
Ask it Forward #20 Viktor van der Wijk – 'Wat is het belang van de gunfactor voor jou?'

Ask it Forward #20 Viktor van der Wijk – 'Wat is het belang van de gunfactor voor jou?'

Na een carrière bij de KLM als Vice President Digital Marketing, treedt Viktor als CEO/partner toe tot het bedrijf Storm Digital. Met succes! Hij geeft leiding aan 100 werknemers verspreid over twee vestigingen. Inmiddels is de voormalige Digital Chief on Sabbatical Leave. De vraag van Michael van Praag is hem op het lijf geschreven, want volgens Suzanne is hij dé verpersoonlijking van de gunfactor. Voor het onderzoek naar de vraag kiest hij de video ‘In Your Face’ van Renee van Leusden uit, die associaties oproept met de vele gezichten die van belang zijn bij de gunfactor. Gun jezelf een inspirerende podcast sessie en luister naar Viktors verhaal.


‘In Your Face’ van Renee van Leusden: https://youtu.be/7UalnlLaYjE

Jul 27, 202150:09
Ask it Forward #19 Michael van Praag – ‘Wat kan voetbal bijdragen aan een eerlijkere wereld?’

Ask it Forward #19 Michael van Praag – ‘Wat kan voetbal bijdragen aan een eerlijkere wereld?’

Te gast in deze editie is Michael van Praag, dé voetbal bestuurder van de afgelopen dertig jaar. Tijdens een openhartig gesprek met Suzanne verkent Michael het belang van integriteit en vertrouwen in de voetbalwereld. En van daaruit in de politiek en het bedrijfsleven.

Tijdens zijn bestuursperiode voor Ajax, de UEFA en KNVB, spreekt Michael zich volop uit over thema's als (homo)discriminatie, de mensonterende omstandigheden in Qatar en allerlei situaties die om een morele keuze van hem vragen. “Als je rekening houdt met de persoonlijke beperkingen van een ander. dan leidt dat tot vertrouwen en saamhorigheid” Dit is slechts één van de wijsheden die hij deelt, met bijbehorende praktijkvoorbeelden. Hoe Michael bijdraagt aan een eerlijker wereld? Ontdek het in dit gesprek.

Jul 13, 202101:01:01
Ask it Forward #18 Milka Yemane - ‘Hoe verbinden wij het potentieel van statushouders aan wat Nederland nodig heeft?’

Ask it Forward #18 Milka Yemane - ‘Hoe verbinden wij het potentieel van statushouders aan wat Nederland nodig heeft?’

Milka Yemane is politicoloog, directrice van Stichting Lemat en adviseur inclusie, integratie en internationale samenwerking. Door haar ervaring als kind van gezin dat Nederland binnen kwam als vluchteling, kwam zij erachter dat er in bureaucratisch Nederland nog een wereld te winnen valt op het gebied van inburgeringsbeleid.

Aan de hand van de vraag van social impact ondernemer Renzo Deurloo deelt Milka hoe wij ‘nieuwe Nederlanders’ beter kunnen verbinden aan het werk dat er ligt voor Nederland. Zij vertelt over haar rol model Chimamanda Ngozi Adichie die op scherpzinnige maar humoristische wijze vertelt over het gevaar van een eenzijdig verhaal. Luister naar het constructieve verhaal van een oud-vluchteling die zich met hart en ziel inzet om nieuwe Nederlanders welkom te heten.

Jun 29, 202154:30
Ask it Forward #17 Renzo Deurloo - 'Is maatschappelijk ondernemen schaalbaar?'

Ask it Forward #17 Renzo Deurloo - 'Is maatschappelijk ondernemen schaalbaar?'

Onze Ask It Forward #17 gast is Renzo Deurloo, oprichter en eigenaar van GreenFox Social Return; een social impact onderneming die werkgelegenheid creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Renzo kiest als kunstwerk bij de vraag van voorganger Dione een beeld dat hij kreeg van een goede vriend van een innige omhelzing. Iets wat hij had kunnen gebruiken toen hij zelf op afstand van de arbeidsmarkt kwam. Luister hier hoe Renzo medemenselijkheid tot het hart van zijn ondernemerschap heeft gemaakt.

Jun 15, 202147:38
Ask it Forward #16 Dione de Jong – Elsinga - ‘Welke kansen voor de toekomst brengt de intersectie tussen diversiteit en digitalisering?’

Ask it Forward #16 Dione de Jong – Elsinga - ‘Welke kansen voor de toekomst brengt de intersectie tussen diversiteit en digitalisering?’

‘Welke kansen voor de toekomst brengt de intersectie tussen diversiteit en digitalisering?’

In deze podcast gaat Suzanne Leclaire in gesprek met Dione de Jong, partner bij Deloitte Consulting en commissaris bij Portbase - de digitale wereld van de havenlogistiek in Nederland. 

Bij de vraag die Dione van Sennay Gebreab kreeg, kiest zij voor het enige schilderij in knallend rood, dat zowel haar man als haar zelf bekoort. ‘Voor mij verwijst de stip op de horizon naar het enorme potentieel dat digitalisering met zich meebrengt. De veelheid aan kleur eronder naar dat punt, dat bereikt kan worden wanneer diversiteit geborgd wordt’. 

Benieuwd welke diversiteitsstrategieën deze representant van de grote minderheid in de mannen wereld van econometrie, bestuurlijke informatiekunde en diverse weinig diverse bedrijven ontwikkelde? 

Beluister hier de hele aflevering.

Jun 01, 202148:59
Ask it Forward #15 Sennay Ghebreab - 'Hoe kunnen mensen leren van de fouten die AI maakt?'

Ask it Forward #15 Sennay Ghebreab - 'Hoe kunnen mensen leren van de fouten die AI maakt?'

Hoogleraar Informatiekunde en oprichter van Civic AI Lab Sennay Ghebreab is expert op het terrein van Artificial Intelligence. En ervaringsdeskundige in de discriminerende werking ervan. In 2015 verricht hij baanbrekend onderzoek naar discriminerende patronen in algoritmes.

Tijdens deze podcast gaat Sennay in op de vraag van Derk Loorbach hoe wij als mens kunnen leren van de fouten die AI maakt. Een antwoord op die vraag ligt dichterbij dan we denken. Als 'fout' neemt Sennay de discrimerende mechanismen bij de hand. Met een weergaloze Redemption Song van 'filosoof' Bob Marley legt Sennay de link met AI vanuit het perspectief van de onderdrukte.  Met ‘None but ourselves can free our minds’ roept hij ons op om het heft in eigen handen te nemen. 'Wij zijn AI en AI zijn wij.'

Luister mee met dit curiosophische onderzoek naar deze actuele vraag.

May 16, 202152:32
Ask it Forward #14 Derk Loorbach - 'Wat voegt Twitter toe?'

Ask it Forward #14 Derk Loorbach - 'Wat voegt Twitter toe?'

Derk Loorbach - hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam - is als nieuwsgierige onderzoeker een van de grondleggers van de transitiemanagement-aanpak. Zijn motto? ‘Als iets onduurzaam is, dan gaat het vroeg of laat mis.’ Hoe Derk de toekomst positief wil beïnvloeden, deelt hij in gesprek met Suzanne. Om dit te illustreren kiest Derk voor het kunstwerk ‘Urban Sun’ van Studio Roosegaarde, een installatie om met UV-licht een COVID vrije omgeving te creëren. Maak kennis met deze impactmaker in de transitie arena.

May 03, 202150:34
Ask it Forward #13 Elke Wiss - 'Hoe zorgen we voor meer diversiteit in de filosofie?'

Ask it Forward #13 Elke Wiss - 'Hoe zorgen we voor meer diversiteit in de filosofie?'

Onze AIF #13 gast is Elke Wiss, auteur van het nr. 1 Managementboek ‘Socrates op Sneakers’, oprichter van de Denksmederij en collega in The Curiosophy Collective, waar zij meewerkt aan het Curiosophy leiderschapsprogramma. Van haar voorganger Rodney Lam krijgt zij de vraag: ‘Hoe brengen wij meer diversiteit in de filosofie?’

Met het gedicht ‘Er zijn van die mensen die’ van Wislawa Szymborska gaat Elke op innerlijke zoektocht naar wat diversiteit voor haar betekent. Zodra we ons denken trainen, beargumenteert Elke, ‘dan gaat diversiteit niet om divers genoeg zijn, maar om spreken met elkaar.’ Ontdek de wondere wereld van Elke met haar continue verleiding om te willen weten.

Apr 19, 202151:59
Ask it Forward #12 Rodney Lam - ‘Wat leidt tot trots?’

Ask it Forward #12 Rodney Lam - ‘Wat leidt tot trots?’

Op school wist ik meer over WOII en Jodenvervolging dan over Suriname en Indonesië’

In deze podcast ontdekken we de kracht van leergierigheid met Rodney Lam – mede-eigenaar en managing director van het populaire streetwear label Daily Paper, scriptschrijver en hoofdrolspeler van de film 'Suriname' en vader van vijf kinderen. Op de vraag wat trots voor hem betekent, gaat hij terug naar zijn roots.

Rodney koppelt trots aan de zwarte bladzijdes in de geschiedenis zoals het slavernij- en maffiaverleden. Hij kiest de film Godfather III, over maffiabaas Michael Corleone, om een duistere definitie van trots te verduidelijken. Beluister de podcast en ontdek hoe trots vanuit Rodney’s visie in vele gedaanten komt...

Apr 05, 202147:32
Ask it Forward #11 Sietske van Zanten – 'Hoe geef jij onze aarde door? '

Ask it Forward #11 Sietske van Zanten – 'Hoe geef jij onze aarde door? '

Museumdirecteur Sietske van Zanten stelt zich als doel om iedereen bij kunst te betrekken. Waarom? ‘Kunst kan jou in het kleine, dagelijkse veranderen en daar hoef je geen voorkennis voor te hebben.’

Het LAM museum in Lisse, een particulier initiatief van supermarktman Jan van de Broek, staat bekend als ‘radicaal eigenwijs museum’. Sietske gaat met 'haar' kunst in de hand op zoek naar de vraag van Donald Pols: ‘Hoe geef jij onze aarde door?’ En komt er met het geluidsfragment van de Schotse kunstenaar Susan Philipsz achter, dat alles iedere keer weer anders klinkt.

Beluister hier hoe Sietske de vraag van Donald vanuit alle mogelijke invalshoeken onderzoekt.

Mar 22, 202146:26
Ask it Forward #10 Donald Pols - 'Bestaat transformatie zonder intrinsieke motivatie?'

Ask it Forward #10 Donald Pols - 'Bestaat transformatie zonder intrinsieke motivatie?'

'Er is een verschil tussen zij die veranderen en zij die de verandering stimuleren.'

Luister mee naar een ontwapenende ontmoeting met Donald Pols - directeur Milieudefensie – over de vraag van Marry de Gaay Fortman 'Bestaat transformatie zonder intrinsieke motivatie?'

Aan de hand van Charley Toorop's schilderij 'Muzikanten en Dansende Boeren' en de rechtszaak tegen Shell, laat hij de essentie tussen verandering en transitie zien. En stuit onderweg op een moreel dilemma dat hem tot op de dag van vandaag bezig houdt...

Mar 08, 202138:55
Ask it Forward #9 Marry de Gaay Fortman - ‘Wat is het effect op de kwaliteit van bestuur wanneer vrouwen hun potentie in de bestuurskamer volledig benutten?

Ask it Forward #9 Marry de Gaay Fortman - ‘Wat is het effect op de kwaliteit van bestuur wanneer vrouwen hun potentie in de bestuurskamer volledig benutten?

In Ask it Forward #9 gaat Marry de Gaay Fortman – kunstminnende en beminnelijke topadvocaat en partner van Houthoff, commissaris van KLM, De Nederlandsche Bank, (voormalig) voorzitter van Topvrouwen.nl en auteur van het boek 'Verdrink geen dooie eend' - op zoek naar het daadwerkelijke effect van vrouwelijke potentieel in de boardroom. Aan de hand van het kunstwerk 'It's a white man's world' van Peter Friedl.

'Ook bedrijven die privaat zijn, hebben maatschappelijk draagvlak nodig om te kunnen doen wat ze doen. Daar hebben vrouwen vaak van nature een zesde zintuig in ontwikkeld.'

Feb 22, 202157:40
Ask it Forward #8 Ernestine Comvalius - ‘Hoe kan het dat we steeds meer spelen, maar steeds minder speels worden?’

Ask it Forward #8 Ernestine Comvalius - ‘Hoe kan het dat we steeds meer spelen, maar steeds minder speels worden?’

Ernestine Comvalius - schrijver, adviseur en dé vrouw achter het multiculturele Bijlmer Park Theater - wordt in de tweede week van haar pensioen wakker en schrijft spontaan het gedicht See Saw.

Diezelfde week ontmoet ik haar voor Ask it Forward. We besluiten aan de hand van haar eigen 'spelende woorden' de vraag die Roland van der Vorst aan haar aanreikt, te onderzoeken: ' Hoe kan het dat we steeds minder speels worden t.a.v. gevoelige maatschappelijke thema's, terwijl we steeds meer gamen, spelletjes verkopen en spelen integreren in onderwijs en onze organisaties?'

Feb 09, 202148:41
Ask it Forward #7 Roland van der Vorst - 'Wat komt er na coöperatie?'

Ask it Forward #7 Roland van der Vorst - 'Wat komt er na coöperatie?'

In aflevering 7 van Ask it Forward neemt prof. dr. Roland van der Vorst - Head innovation Wholesale en Rural Rabobank Group, hoogleraar Strategic Design TU Delft en columnist voor het FD - ons mee door de vraag die hij kreeg van Arthur van Dijk. Met een gedicht van Rutger Kopland in de hand en een set doortastende vragen van Suzanne, maakt hij een reis vanuit de coöperatie van vroeger naar nieuwe duiding voor de toekomst.

Jan 25, 202151:03
Ask it Forward #6 Arthur van Dijk - ‘Welke verantwoordelijkheid tot handelen heeft de bestuurder rondom maatschappelijk gevoelige kwesties?

Ask it Forward #6 Arthur van Dijk - ‘Welke verantwoordelijkheid tot handelen heeft de bestuurder rondom maatschappelijk gevoelige kwesties?

Arthur van Dijk - Commissaris van de Koning in Noord-Holland – neemt een diepgaande duik in de vraag van Abdelkader Benali naar wat hij doét als mens in zijn functie t.a.v. gevoelige kwesties.

“Het is toch raar dat de overheid eigenlijk alleen maar vraagt: ‘ben je voor of tegen?’ Ik vind het jammer dat er vaak zo snel over zaken wordt beslist. Terwijl als we de tijd nemen er met zijn allen beter over na te denken, we het anders kunnen oplossen. We moeten de versnelling zoeken om vertraging te organiseren.”

Jan 11, 202141:31
Ask it Forward #5 Abdelkader Benali - ‘Wat is de invloed van de snel groeiende bubbel op onze ontwikkeling als mens?’

Ask it Forward #5 Abdelkader Benali - ‘Wat is de invloed van de snel groeiende bubbel op onze ontwikkeling als mens?’

“Het is aan ons om niet mee te gaan huilen met de wolven in het bos. We hebben de jongeren generatie het perspectief te bieden dat niet alles maar algoritme, onpersoonlijk en terug te brengen is tot kwantificeerbare data. Jonge mensen hebben iets nodig dat écht is.”
Luister mee met dit hoop gevende gesprek met een van de meest veelzijdige en geprezen Nederlandse schrijvers van dit moment.

Dec 29, 202053:47
Ask it Forward #4 Domenica Ghidei Biidu - ‘Wat is er nodig om de waarde van diversiteit te ervaren?’
Dec 14, 202049:40
Ask it Forward #3 Monique Maks - Wat is de definitie van armoede in deze tijd in Nederland?

Ask it Forward #3 Monique Maks - Wat is de definitie van armoede in deze tijd in Nederland?

‘Door Corona zijn we allemaal maar ‘one handshake away’ van gezinnen die in armoede verkeren’, stelt Monique Maks, directeur-bestuurder van het landelijke Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zij zijn hard aan het werk om eruit te komen. Hierin wordt deelname van de kinderen aan sport en cultuur als eerste van het lijstje geschrapt. Met de belofte dat ‘als wij er weer bovenop zijn over 1 of 2 jaar, jullie weer naar je club kunnen.’ Zo worden kinderen in een hele cruciale fase in hun ontwikkeling uit hun sociale contexten en passie gehaald.’

Luister naar het niets verhullende, maar hartverwarmende onderzoek van Monique Maks, die de waarde van ‘het stellen van een vraag’ in een nieuw daglicht stelt.

Dec 01, 202037:56
Ask it Forward #2 Coen Boogaart - Wat is een gezonde balans tussen vertrouwen en verantwoording?

Ask it Forward #2 Coen Boogaart - Wat is een gezonde balans tussen vertrouwen en verantwoording?

Elk nieuw inzicht begint bij het willen ontdekken. En dat deed Coen Boogaart – voorzitter van de Raad van Bestuur EY - in Ask it Forward #2. Aan de hand van de vraag van Petri Hofsté én Bach Concert in C minor, ontdekt hij dat de kern van vertrouwen in de accountantssector teruggrijpt op het gevoel dat hoorde bij de optredens die hij met zijn vader als kind gaf. “Gaat het om het creëren van meer compliance of zouden we ervoor moeten zorgen dat we elkaar meer kunnen vertrouwen?” is de vraag die opkomt.

Nov 17, 202045:12
Ask it Forward #1 Petri Hofsté - Wat maakt de leider?

Ask it Forward #1 Petri Hofsté - Wat maakt de leider?

We lanceren Ask it Forward met de vraag van founder Suzanne Leclaire-Noteborn aan topcommissaris Petri Hofsté:

“Wat maakt de leider?”

Petri Hofsté is voor de derde keer uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven in de Top 100 Commissarissen-lijst van Management Scope. Als toezichthouder met veelal de financiële portefeuille verrijkt deze bevlogen, vrouwelijke beroepscommissaris de boardrooms van Achmea, Rabobank, Fugro en Pon Holdings. Petri reflecteert op unieke wijze op de vraag van Suzanne. En komt uit op een eigen vraag, die zij doorgeeft aan…

Nov 03, 202056:06