Skip to main content
Spotify for Podcasters
The food Processors

The food Processors

By Leoni Livaditi & Gkionis Nikos

Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει αφθονία αγαθών και όλοι έχουμε αρχίσει να προσέχουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι η ασφάλεια των τροφίμων κατά την επιλογή και την επεξεργασία τους. Το διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο πληροφόρησης αλλά και παραπληροφόρησης ταυτόχρονα. Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του Podcast προέκυψε από το όνειρό μας να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές θέματα που άπτονται της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
Available on
Amazon Music Logo
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Guest 32 : Κυριακή Ξανθίδου - Τι γίνεται τελικά με τα χάρτινα καλαμάκια;

The food ProcessorsNov 21, 2023

00:00
20:03
Guest 32 : Κυριακή Ξανθίδου - Τι γίνεται τελικά με τα χάρτινα καλαμάκια;

Guest 32 : Κυριακή Ξανθίδου - Τι γίνεται τελικά με τα χάρτινα καλαμάκια;

Πλαστικά καλαμάκια τέλος. Η Ελλάδα ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία για τον περιορισμό χρήσης ορισμένων υλικών συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών καλαμακίων. Τα χάρτινα καλαμάκια μπήκαν στην ζωή μας. Αλλά με το που μπήκαν άρχισαν να μας προβληματίζουν. Τι είναι αυτές οι ουσίες που χαρακτηρίζονται ως παντοτινά χημικά. Τελικά ποιο είναι το καλύτερο υλικό για τα καλαμάκια;

Τι να επιλέξω σαν καταναλωτής για να έχω τις λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία μου;

Μαζί μας η Κυριακή Ξανθίδου η οποία εργάζεται σε εργαστήριο που είναι εξειδικευμένο στα υλικά συσκευασίας για να συζητήσουμε αυτό το τόσο επίκαιρο ζήτημα.

Καλή μας ακρόαση!

Nov 21, 202320:03
Guest 31 : Γιώργος Σειραγάκης - Ηδονικά τεστ στα τρόφιμα

Guest 31 : Γιώργος Σειραγάκης - Ηδονικά τεστ στα τρόφιμα

Τι σημαίνει ηδονικό τεστ και σε τι χρησιμεύουν αυτά τα τεστ για τα τρόφιμα; Ποια η διαφορά των οργανοληπτικών τεστ που γίνονται στα τρόφιμα από τα ηδονικά τεστ; Πως πραγματοποιούνται τέτοιου είδους τεστ; Ποιο είναι το όφελος του καταναλωτή από τέτοιου είδους τεστ;

Μαζί μας ο Γιώργος Σειραγάκης , Χημικός, με τεράστια εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων, η ομάδα του οποίου έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την διαπίστευση του εργαστηρίου που διευθύνει στην διενέργεια των ηδονικών τεστ.

Καλή μας ακρόαση!!

Nov 07, 202320:17
Επεισόδιο 24 : Νερό δικτύου και εμφιαλωμένα νερά

Επεισόδιο 24 : Νερό δικτύου και εμφιαλωμένα νερά

«Νερό ανθρώπινης κατανάλωσης» είναι το νερό, που προορίζεται για πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις ανεξάρτητα από την προέλευσή του και από το εάν παρέχεται από δίκτυο διανομής, παρέχεται από βυτίο ή τοποθετείται σε φιάλες ή δοχεία η το νερό που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων για την παρασκευή, επεξεργασία, συντήρηση ή εμπορία προϊόντων ή ουσιών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Είναι κατάλληλο λοιπόν το νερό δικτύου? Και αν είναι κατάλληλο το νερό ισχύει το ίδιο και για τις σωληνώσεις; Τι γίνεται με τον αμίαντο στις σωλήνες? Και μέχρι που έχει υποχρέωση ο φορέας διαχείρισης να μας παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό;

Και πόσα διαφορετικά είδη εμφιαλωμένων υπάρχουν; Φυσικά μεταλλικά νερά, νερά πηγής, επιτραπέζια νερά ; Ποιά είναι η διαφορά τους; Είναι καλά τα εμφιαλωμένα νερά;

Το νερό θα έπρεπε να ήταν δεδομένο για όλους.

Ακόμα ένα επεισόδιο που μας ζητήσατε και το κάναμε.

Καλή μας ακρόαση!!

Oct 24, 202324:44
Extra επεισόδιο 01 - Επικαιρότητα : Μείωση των ορίων των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων στα τρόφιμα

Extra επεισόδιο 01 - Επικαιρότητα : Μείωση των ορίων των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων στα τρόφιμα

Την Δευτέρα 09.10.2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αναθεώρηση των ανώτατων ορίων προσθήκης των προσθέτων νιτρικών – νιτρωδών αλάτων στα τρόφιμα (Κανονισμός 2108/2023)
Τα νιτρικά και τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες ως συντηρητικά για να εξασφαλίσουν,
σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, τη διατήρηση και τη μικροβιολογική ασφάλεια τροφίμων, ιδίως προϊόντων με βάση το κρέας, το ψάρι και το τυρί, και να συμβάλουν στις χαρακτηριστικές οργανοληπτικές ιδιότητές τους. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη δρουν επίσης προστατευτικά ενάντια στον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, ιδίως του C. botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση.
Ωστόσο, ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ότι η παρουσία νιτρωδών και νιτρικών σε τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των νιτροζαμινών, ορισμένες από τις οποίες είναι καρκινογόνες.
Ως εκ τούτου η Ε.Ε τροποποίησε τη νομοθεσία και μείωσε δραστικά το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο προσθήκης τους στα τρόφιμα αφενός μεν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σχηματισμού νιτροζαμινών μέσω της παρουσίας νιτρωδών και νιτρικών στα τρόφιμα και, αφετέρου, να διατηρηθούν τα τα προστατευτικά αποτελέσματά τους ενάντια στον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.

Oct 12, 202315:20
Επεισόδιο 23 : ''Ενεργειακά'' και ισοτονικά ποτά

Επεισόδιο 23 : ''Ενεργειακά'' και ισοτονικά ποτά

Τα ΄΄ενεργειακά΄΄ ποτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια και καταναλώνονται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών απο μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τι σημαίνει ενεργειακό ποτό όμως; Ποια είναι τα βασικά συστατικά αυτών; Γιατί πρέπει να αποφεύγονται από παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο την κατανάλωση τους ; Ποιές είναι οι κακές συνήθειες που κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη την κατανάλωση τους; Και ποια η διαφορά τους με τα ισοτονικά ποτά που χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις; Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα επεισόδιο που μας ζητήσατε να κάνουμε και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο.

Καλή μας ακρόαση!!

Oct 10, 202319:13
Επεισόδιο 22 : Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Επεισόδιο 22 : Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι όμορφες αλλά και ιδιαίτερες καταστάσεις για την γυναίκα, την οικογένεια, το έμβρυο και το βρέφος.
Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση είναι σημαντικές για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής της γυναίκας.
Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη
διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Κατά τις
περιόδους αυτές, η διατροφή της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας επιδρά άμεσα στην υγεία της ίδιας,
θέτοντας παράλληλα τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξη και
τη μελλοντική υγεία του παιδιού της.
Κατά τη γαλουχία η διατροφή εξακολουθεί να παραμένει σημαντική για την γυναίκα και το βρέφος,
Τι χρειάζεται όμως να προσέχει μια γυναίκα αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή της ζωής της; Ποια τρόφιμα χρειάζεται να καταναλώνει και ποια είναι καλό να αποφεύγει; Ποιες είναι οι συστάσεις για κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης;
Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη αλλά και ποια ψάρια πρέπει να αποφεύγει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, Και.. τι γίνεται με τις σαλάτες. Αυτά και πολλά ακόμα σε αυτό το επεισόδιο.
Αυτό το επεισόδιο δεν αποτελεί οδηγό για κάθε εγκυμοσύνη αλλά γενικές συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση η κάθε γυναίκα χρειάζεται να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού της γιατί κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική , όπως άλλωστε και κάθε παιδί είναι διαφορετικό
Καλή μας ακρόαση!!
Sep 26, 202327:34
Επεισόδιο 21: Αλλεργιογόνα τρόφιμα και τρόποι προφύλαξης

Επεισόδιο 21: Αλλεργιογόνα τρόφιμα και τρόποι προφύλαξης

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη (33 εκατομμύρια στην Αμερική) πάσχουν από τροφικές αλλεργίες και ένα από τα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ευρώπη ζει με αυτή την αλλεργική ασθένεια. Ο αριθμός των σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία), που οφείλονται σε τροφικές αλλεργίες, αυξάνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Μια από τις πιο βασικές αιτίες ανάκλησης των τροφίμων παγκοσμίως είναι η ελλιπής επισήμανση αναφορικά με τα αλλεργιογόνα. Ποια είναι λοιπόν τα 14 αναγνωρισμένα ως αλλεργιογόνα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (9 στην Αμερική) Τι χρειάζεται να προσέχει ο καταναλωτής? Τι ισχύει για προσυσκευασμένα η μη τρόφιμα? Ένα επεισόδιο με τεράστια σημασία για την ανθρώπινη υγεία γιατί η γνώση μας σε αυτό το θέμα μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Καλή μας ακρόαση


Sep 25, 202318:46
Επεισόδιο 20 : Επιτρεπόμενα προϊόντα σε σχολικά κυλικεία

Επεισόδιο 20 : Επιτρεπόμενα προϊόντα σε σχολικά κυλικεία

Μετά από το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι μας , τώρα είμαστε πια ένα βήμα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα κυλικεία. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν τεθεί κανόνες αναφορικά με τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία ακολουθώντας τους γενικούς κανόνες που επιβάλλονται απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και πολλών άλλων φορέων παγκοσμίως για μείωση του αλατιού, της ζάχαρης αλλά και των ''κακών λιπαρών''.Δυστυχώς τα φαινόμενα παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας δεν είναι λίγα Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε αναλυτικά τι επιτρέπεται να πωλείται απο τα σχολικά κυλικεία και θα παροτρύνουμε τους γονείς να έχουν ως πρότυπο αυτά τα είδη και να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά άλλα τρόφιμα , τουλάχιστον όχι σε συστηματική βάση
Καλή μας ακρόαση και καλή σχολική σεζόν
Aug 29, 202323:25
Guest 30: Κωνσταντίνα Μαραγκοπούλου : Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες

Guest 30: Κωνσταντίνα Μαραγκοπούλου : Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες

Μαζί σας αυτή την εβδομάδα με ένα πιο διατροφικό και πιο χαλαρό θέμα μιας και είμαστε στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού.

Υπάρχουν τεστ δυσανεξίας που σου δείχνουν ποια τρόφιμα σε ΄΄παχαίνουν΄'. Μπορείς να επιλέξεις διατροφή με βάση την ομάδα αίματος. Όλα τα λιπαρά είναι κακά .. Αν πίνω νερό με λεμόνι το πρωί καταστρέφω όλες τις τοξίνες στο σώμα μου . Άραγε πόσο ευσταθούν όλα αυτά?

Αυτοί και πολλοί ακόμα μύθοι η και αλήθειες συζητιούνται σε αυτό το επεισόδιο

Μαζί μας η Κωνστανίνα Μαραγκοπούλου , Διαιτολόγος - Διατροφολόγος σε αυτό το επεισόδιο για να μας λύσει πολλές τέτοιες απορίες

Καλή μας ακρόαση


Aug 01, 202328:31
Guest 29 : Ελίνα Καραμίχου - Ευζωία των ζώων και ασφάλεια τροφίμων

Guest 29 : Ελίνα Καραμίχου - Ευζωία των ζώων και ασφάλεια τροφίμων

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη απο κάποιες συγκεκριμένες ελευθερίες τις οπόιες θεωρούμε δεδομένες. Το ίδιο ισχύει η θα έπρεπε να ισχύει και για τα ζώα , είτε είναι ζώα συντροφιάς είτε είναι ζώα τα οποία προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Ποιες είναι οι πέντε ελευθερίες των ζώων και τι μέτρα παίρνει η Ε.Ε για την διασφάλιση αυτών των ελευθεριών?

Πως επηρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων από την κακή ευζωία των ζώων?

Αυτά και άλλα πολλά σε ένα επεισόδιο πάρα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο μιας και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημιουργεί συνέχεια οδηγίες και συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση

Καλή μας ακρόασηJul 18, 202318:48
Επεισόδιο 19 : Μέλι, Ένας θησαυρός στην διατροφή μας

Επεισόδιο 19 : Μέλι, Ένας θησαυρός στην διατροφή μας

Μέλι, ένα πραγματικό χρυσάφι στην κουζίνα μας. Πόση παραγωγή μελιού έχει η χώρα και πόσα διαφορετικά είδη μελιού έχουμε? Μέλι ανθέων, μέλι πεύκου και πολλά άλλα Πόσες διαφορετικές επιλογές έχουμε.. Ποιες είναι οι προδιαγραφές για το μέλι, πώς γίνεται η νοθεία στο μέλι? Άραγε μπορώ να την καταλάβω με γυμνό μάτι. Είναι η κρυστάλλωση του μελιού ζήτημα νοθείας? Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα επεισόδιο που θέλαμε εδώ και καιρό να κάνουμε

Jul 03, 202326:52
Guest 28 : Οινογνωσία - Αντώνης Αλιφραγκής

Guest 28 : Οινογνωσία - Αντώνης Αλιφραγκής

Και επειδή το κρασί είναι κάτι που δεν τελειώνει σε ένα επεισόδιο και εφόσον μάθαμε για την γευσιγνωσία των οίνων , θέλουμε να συνεχίσουμε την περιήγηση μας στον μαγευτικό κόσμο των κρασιών μαθαίνοντας για την παραγωγή τους.Κρασιά λευκά, ερυθρά, ροζέ , πορτοκαλί η μπλέ κρασί !!!! Γλυκά, ημίγλυκα, ξηρά. Πως γίνεται η παραγωγή των κρασιών? Ποιες είναι οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες? Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα πολύ ενδιαφέρον ( συνέχεια του προηγούμενου επεισοδίου). Μαζί μας πάλι ο Αντώνης Αλιφραγκής

Καλή μας ακρόαση

Jun 20, 202332:51
Guest 27 : Στέλιος Κουλούρης - Η ασφάλεια τροφίμων στην Ευρώπη

Guest 27 : Στέλιος Κουλούρης - Η ασφάλεια τροφίμων στην Ευρώπη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων στις 07 Ιουνίου φροντίσαμε να έχουμε ένα υπέροχο και επίκαιρο θέμα για εσάς. Πως διασφαλίζει λοιπόν η Ευρώπή την ασφάλεια των Τροφίμων που θα καταναλωθούν απο τους πολίτες ; Μετά από άρκετα διατροφικά θέματα που ταλαιπώρησαν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης χιλιετίας, το 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε την κατάσταση στα χέρια της και με μια σειρά απο Κανονισμούς έβαλε την ασφάλεια τροφίμων στο επίκεντρο. Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων , Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές και πολλές άλλες δράσεις βοήθησαν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Μαζί μας σε αυτο το επεισόδιο ο Στέλιος Κουλούρης ο οποίος έχει περάσει από θέσεις κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την Ασφάλεια Τροφίμων (ΕΦΕΤ, EFSA, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) μας εξηγεί πως είναι δομημένο το σύστημα ασφάλειας τροφίμων στην Ευρώπη.

Καλή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλεια Τροφίμων !!!!

Jun 06, 202301:07:34
Guest 26: Γευσιγνωσία Κρασιού - Αντώνης Αλιφραγκής

Guest 26: Γευσιγνωσία Κρασιού - Αντώνης Αλιφραγκής

Πόσο σημαντική είναι η γευσιγνωσία των οίνων? Τι σημαίνει για κάθε κρασί η γευσιγνωσία του? Πως γίνεται η γευσιγνωσία? Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την γευσιγνωσία? Είναι υποκειμενική η αντικειμενική τελικά η γευσιγνωσία των οίνων? Τι συμπεράσματα βγαίνουν για την παραγωγή του κρασιού μέσω της γευσιγνωσίας?Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις διευκρινίζονται σε αυτό το επεισόδιο.

Μαζί μας σε αυτό το ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον επεισόδιο ο Αντώνης Αλιφραγκής , Οινολόγος και Γευσιγνώστης Οίνων

Καλή μας ακρόαση!

May 23, 202326:49
Guest 25 : Κατερίνα Λύτρα - Ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας . Τελικά πόσο ασφαλή είναι;

Guest 25 : Κατερίνα Λύτρα - Ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας . Τελικά πόσο ασφαλή είναι;

Καλά η τσιπούρα η πελαγίσια είναι το ίδιο ψάρι με του ιχθυοτροφείου; Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα ψάρια ιχθυοτροφείου; Τι τρώνε τα ψάρια της ιχθυοκαλιέργειας και τι τα ψάρια ελεύθερης αλιείας; Παίρνουν φάρμακα; Πόσο καιρό χρειάζεται ένα ψάρι για να φτάσει να γίνει ΄εμπορεύσιμο΄ δηλαδή περίπου 400-500g. Έχει διαφορετική γεύση ένα λαβράκι ιχθυοτροφείου απο ένα λαβράκι ελέυθερης αλιείας; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που κατα καιρούς έχουν απασχολήσει πολύ κόσμο.

Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε σε αυτό και πολλά ακόμα ερωτήματα σε αυτό το επεισόδιο. Μαζί μας η κα Λύτρα Κατερίνα , η πλέον ειδική να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα

Η κα Λύτρα είναι Διευθύντρια Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Καλή μας ακρόαση

May 09, 202345:29
Επεισόδιο 18 : Νοθεία Τροφίμων

Επεισόδιο 18 : Νοθεία Τροφίμων

Κρέας αλόγου αντί για μοσχαρίσιο κρέας, ηλιέλαιο αντί για ελαιόλαδο..Τι σημαίνει νοθευμένο τρόφιμο; Είναι άραγε τόσο νέο θέμα η νοθεία τροφίμων η μήπως ήταν και είναι επίκαιρη και ελπίζουμε να μην είναι στο μέλλον. Ποιά είναι όμως τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα στα οποία γίνεται η νοθεία ; Ποια τρόφιμα 'αξίζει' να νοθεύσει κανείς ; Γίνονται άραγε έλεγχοι για τυχόν νοθευμένα τρόφιμα; Ποιά είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση νοθείας; Μπορώ εγώ σαν καταναλωτής να καταλάβω ένα νοθευμένο τρόφιμο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα διευκρινίζονται σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο επεισόδιο.

Καλή μας ακρόαση!

Apr 25, 202325:33
Επεισόδιο 17: Συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα

Επεισόδιο 17: Συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα

Έφτασε το Πάσχα , η μεγαλύτερη γιορτή των Ελλήνων. Το Πάσχα σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπάρχει ένα αρνί η κατσίκι . αυγά, τσουρέκια, κουλουράκια και άλλα πολλές ωραίες λιχουδιές οι οποίες γεμίζουν το Πασχαλινό μας τραπέζι το οποίο ξεκινάει από το πρωί της Κυριακής και τελειώνει το βράδυ... της Δευτέρας!! Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των κρεάτων ; τι σημαίνει η σφραγίδα που υπάρχει στα κρέατα; τι σημαινει Ελληνικό κρέας; πόσο κρατάμε τα βαμμένα αυγά; και για όσους δεν τρώνε αρνί η κατσίκι και επιλέγουν κιμά πως τον επιλέγουν;

Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα εορταστικό επεισόδιο!!

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!!


Apr 11, 202326:12
Guest 24 : Mystery Pot - Μαρία Τσεκουρά - Μια καινοτόμος ιδέα για την μείωση της σπατάλης τροφίμων

Guest 24 : Mystery Pot - Μαρία Τσεκουρά - Μια καινοτόμος ιδέα για την μείωση της σπατάλης τροφίμων

Την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση πετιούνται 88 εκατομμύρια τροφίμων κάθε χρόνο και τα νούμερα από μόνα τους είναι απογοητευτικά , την ίδια στιμγή η καινοτομία και η δημιουργικότητα ορισμένων ανθρώπων έρχεται για να δώσει μια νότα ελπίδας σε αντίθεση με τα νούμερα. Η πλατφόρμα Mystery Pot προτείνει μια λύση στο τεράστιο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Εταιρείες τροφίμων επωφελούνται από την πώληση τροφίμων που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσαν να τα πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή , και οι καταναλωτές επωφελούνται αγοράζοντας στην μισή η και χαμηλότερη τιμή αντίστοιχα τέτοια προϊόντα.

Μαζί μας η Μαρία Τσεκουρά , ιδρυτικό μέλος της πλατφόρμας Mystery pot που μας εξηγεί ακριβώς την διαδικασία λειτουργίας της πλατφόρμας

Καλή μας ακρόαση!!


Mar 28, 202322:03
Guest 23: Σάκης Σπηλιωτόπουλος - Αλλαντικά

Guest 23: Σάκης Σπηλιωτόπουλος - Αλλαντικά

Τελικά ποιες είναι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή των αλλαντικών; Πόσο ασφαλή είναι; Ποια κομμάτια του κρέατος χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των αλλαντικών και για να το ξεκινήσουμε από την αρχή τι είναι κρέας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Και όταν βλέπουμε Μηχανικώς διαχωρισμένο κρέας σε μια ετικέτα αυτό τι σημαίνει με απλά λόγια; Τι γίνεται με τα νιτρώδη και τα νιτρικά που χρησιμοποιούνται στη παραγωγή αρκετών αλλαντικών . Ο κίνδυνος των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων για την ανθρώπινη υγεία έχει αναλυθεί διεξοδικά και έχει προταθεί αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, ειδικά του γαστρεντερικού σωλήνα, όταν προέρχονται από επεξεργασμένο κρέας. Σε πρόσφατη έρευνα σε Έλληνες καταναλωτές Η διάμεση έκθεση εκτιμήθηκε ότι είναι εντός ασφαλών επιπέδων για όλες τις ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, το 6,6% από τους καταναλωτές υπερέβησαν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) νιτρωδών (0,07 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα), εκ των οποίων το 20,3% ήταν παιδιά ηλικίας 0–9 ετών. Ποια είναι η αντίδραση της  βιομηχανίας πάνω σε αυτό και τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να προφυλαχθούν; Αυτά και άλλα πολλά σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα.

Καλή μας ακρόαση

Mar 14, 202330:50
Guest 22 : Μανώλης Ρεπάνης - Ζυμαρικά , Πρώτες ύλες, παραγωγή και μυστικά μαγειρέματος!

Guest 22 : Μανώλης Ρεπάνης - Ζυμαρικά , Πρώτες ύλες, παραγωγή και μυστικά μαγειρέματος!

Ποια είναι η πρώτη ύλη παραγωγής των ζυμαρικών;Τι είναι σκληρό σιτάρι και ποιά η δοαφορά του με το μαλακό σιτάρι;.Έχει η Ελλάδα σκληρό σιτάρι;Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σκληρού σίτου;Πως παράγονται τα ζυμαρικά; Γιατί κάποια ζυμαρικά έχουν τραχειά και λευκή επιφάνεια ενώ άλλα έχουν λεία και κίτρινη;Ποια είναι η διάρκεια ζωής των ζυμαρικών και πως είναι σωστό να αποθηκεύονται; Πως καταλαβαίνουμε τα υψηλής ποιότητας ζυμαρικά; Πως πρέπει να τα μαγειρεύουμε και πότε τα αλατίζουμε; Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην βιομηχανία ζυμαρικών προιοντων

Και το πιο σημαντικό!!!! Παχαίνουν τα ζυμαρικά;

Μαζί μας ο Μανώλης Ρεπάνης σε μια ΄χορταστική' συνέντευξη

Καλή μας ακρόαση!

Feb 28, 202331:22
Guest 21 : Μενέλαος Κόκκινος - Βιομηχανία τροφίμων και αέρια θερμοκηπίου

Guest 21 : Μενέλαος Κόκκινος - Βιομηχανία τροφίμων και αέρια θερμοκηπίου

Πως επηρεάζει η βιομηχανία τροφίμων τα αέρια θερμοκηπίου; Και όταν λέμε βιομηχανία τροφίμων τι ακριβώς εννοούμε; Πως θα μας φαινόταν αν το 26% των παγκόσμιων ρύπων οφείλεται σε αυτό που ονομάζουμε βιομηχανία τροφίμων. Και αν επέλεγα να αγοράσω κρέας ελληνικό αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία λιγότερων ρύπων; Ποια τρόφιμα θεωρούνται τα περισσότερα ''ρυπογόνα'' και γιατί ; Γνωρίζετε ότι η σπατάλη τροφίμων επηρεάζει και τους παγκόσμιους ρύπους; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις που χρειάζονται απάντηση σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Συντονιζόμαστε και καλή μας ακρόαση!

Feb 14, 202333:18
Guest 20 : Γιάννης Πέττας - Βιολογικά τρόφιμα

Guest 20 : Γιάννης Πέττας - Βιολογικά τρόφιμα

Βιολογικά τρόφιμα. Τι σημαίνει βιολογικά τρόφιμα ; Είναι όντως βιολογικά τρόφιμα; Γιατί να τα επιλέξω; Γιατί είναι πιο ακριβά; Τι χρειάζεται να κοιτάω στις ετικέτες για να ξέρω ότι αγοράζω βιολογικά τρόφιμα;Τι γίνεται με τα χύμα τρόφιμα, με τα τρόφιμα που πουλιούνται σε λαικές αγορές. Πως θα ξέρω ότι είναι βιολογικά αυτά τα τρόφιμα; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντήθηκαν σε αυτό το επεισόδιο.

Μαζί μας για αυτό το εξαιρετικό θέμα ο Γιάννης Πέττας , Επικεφαλής Επιθεωρητής Βιολογικών Προϊόντων.

Καλή μας ακρόαση!

Jan 31, 202341:42
Guest 19 : Νίκος Γδοντέλης - Οι διατροφικές τάσεις του μέλλοντος...σήμερα

Guest 19 : Νίκος Γδοντέλης - Οι διατροφικές τάσεις του μέλλοντος...σήμερα

Αλήθεια έχουμε σκεφτεί τι θα περιλαμβάνει ένα γιορτινό τραπέζι το 2050;

Πώς έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες και ποιες είναι οι νέες τάσεις; Ποια θα είναι η διατροφή του μέλλοντος; Πως η προσέγγιση για Βιωσιμότητα (sustainability) επηρεάζει το πιάτο του καταναλωτή. Πως επηρεάζει η έννοια της ευζωίας των ζώων (animal welfare) το πιάτο του καταναλωτή και πως θα την επηρεάσει στο μέλλον. Υπάρχει νομικό ή ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει και περιγράφει τη «διατροφή» του μέλλοντος;

Συζητάμε αυτό το εξαιρετικό θέμα μαζί με τον Νίκο τον Γδοντέλη , ιδρυτή του εξαιρετικού site cibum (https://cibum.gr)

Καλή μας ακρόαση και καλή μας όρεξη!

Jan 17, 202328:46
Επεισόδιο 16 : Τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας - Ποια η διαφορά τους από τα τρόφιμα γνωστών εταιρειών;

Επεισόδιο 16 : Τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας - Ποια η διαφορά τους από τα τρόφιμα γνωστών εταιρειών;

Η οικονομική κρίση καθώς και η κρίση υγείας έχει επηρεάσει πάρα πολύ τα εισοδήματα των καταναλωτών. Οι πολίτες ψάχνουν να βρούνε όλο και πιο οικονομικά προϊόντα τα οποία όμως να είναι το ίδιο ασφαλή και εύγευστα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που στην αρχή της δεν βρήκε την αποδοχή που έχει σήμερα. Οι πολίτες τα θεωρούσαν τρόφιμα δεύτερης κατηγορίας. 

Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν όλο και περισσότερο την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Είναι το ίδιο ασφαλή; Είναι όμως το ίδιο ποιοτικά με τα προϊόντα των γνωστών εταιρειών. Που οφείλεται η τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή; Χρησιμοποιούνται ίδια συστατικά;

Για Καλή Χρονιά σας έχουμε ένα επεισόδιο που μας το είχατε ζητήσει εδώ και καιρό.

Καλή μας ακρόαση!

Jan 03, 202320:15
Guest 18: Βλάσης Μπισμπίκης - Η σημασία της απεντόμωσης και της μυοκτονίας στην ασφάλεια τροφίμων

Guest 18: Βλάσης Μπισμπίκης - Η σημασία της απεντόμωσης και της μυοκτονίας στην ασφάλεια τροφίμων

Τα ποντίκια ανέκαθεν κατανάλωναν και μόλυναν τρόφιμα, μετέδιδαν ασθένειες και προκαλούσαν φθορές σε κτήρια και εξοπλισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις μύγες , τις κατσαρίδες κ.α τα οποία μπορούν να επιμολύνουν μια εγκατάσταση παραγωγής τροφίμων η το ίδιο μας το σπίτι. Πόσο σημαντική είναι λοιπόν η καταπολέμηση των τρωκτικών και των εντόμων για να έχουμε ένα ασφαλές τρόφιμο. Τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων θεωρούν την απεντόμωση και την μυοκτονία σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να πιστοποιηθεί μια εγκατάσταση. Τι χρειάζεται να κάνουμε στο σπίτι μας για να μην έχουμε απρόσκλητους επισκέπτες;

Μαζί μας έχουμε τον Βλάση τον Μπισμπίκη (έναν εκ των συγγραφέων του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση προστασίας από ζωικούς εχθρούς και έντομα στις επιχειρήσεις τροφίμων του ΕΦΕΤ) για μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση.

Καλή ακρόαση

Dec 20, 202244:25
Guest 17 : Εύα Κωνσταντίνη - Αρωματικές ύλες στα τρόφιμα

Guest 17 : Εύα Κωνσταντίνη - Αρωματικές ύλες στα τρόφιμα

Είναι δυνατόν ένα τρόφιμο να έχει γεύση φράουλα, μπανάνα, πορτοκάλι αλλά το προϊόν να μην έχει καθόλου από το φρούτο και να έχει μόνο αρωματικές ύλες; Που και γιατί χρησιμοποιούνται οι αρωματικές στα τρόφιμα; Είναι ασφαλής η χρήση τους στα τρόφιμα; Τι σημαίνει η φυσική αρωματική ύλη και ποια η διαφορά τους από την αρωματική ύλη. Είναι το ίδιο ασφαλείς;

Συζητάμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που όλους μας έχει απασχολήσει μαζί με μια ειδική στις αρωματικές ύλες την Εύα Κωνσταντίνη

Καλή μας ακρόαση!

Dec 06, 202222:25
Επεισόδιο 15: Αυγά - Ποιοι οι κίνδυνοι; Πως τα διαχειριζόμαστε με ασφάλεια;

Επεισόδιο 15: Αυγά - Ποιοι οι κίνδυνοι; Πως τα διαχειριζόμαστε με ασφάλεια;

Τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για όλους μας. Όμως η κατανάλωση των αυγών και των προϊόντων αυγών έχει συσχετισθεί με αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων στην Ε.Ε. Το κύριο παθογόνο που ενέχει σημαντικό κίνδυνο για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των αυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Salmonella και η ανάπτυξή του στα αυγά επηρεάζεται από τη θερμοκρασία κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά των αυγών. Ποια είναι η σωστή διαχείριση των αυγών στο σπίτι μας; Τι κοιτάμε στις ετικέτες των αυγών; Ποια η διάρκεια ζωής των αυγών; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μας έχετε κάνει κατά καιρούς.
Ένα επεισόδιο που μας ζητήσατε και το κάναμε
Καλή μας ακρόαση
Nov 22, 202221:45
Guest 16 : Ζήνα Μαυροειδή - Η ασφάλεια των τροφίμων στο ηλεκτρονικό super market

Guest 16 : Ζήνα Μαυροειδή - Η ασφάλεια των τροφίμων στο ηλεκτρονικό super market

Το ηλεκτρονικό super market έχει μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στην ζωή μας. Οι ρυθμοί άλλωστε της ζωής μας σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν μας επιβάλλει αυτή την επιλογή. Η πανδημία ήρθε για να το κάνει επιτακτική ανάγκη! Πως όμως διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων όταν δεν βλέπουμε και δεν αγγίζουμε εμείς τα τρόφιμα που επιλέγουμε να βάζουμε στο καλάθι μας; Πως γνωρίζουμε ότι αποθηκεύονται σωστά τα τρόφιμα αφού δεν τα βλέπουμε; Πως διασφαλίζεται η αλυσίδα ψύξης πριν φτάσουν στο σπίτι μας; Πως διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων;

Μαζί με την Ζήνα Μαυροειδή , ιδιοκτήτρια του ηλεκτρονικού super market e-fresh (https://www.e-fresh.gr/el) συζητάμε και προσεγγίζουμε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα.

Καλή μας ακρόαση

Nov 08, 202226:55
Guest 15 : Ευσταθία Τσάκαλη - Μύθοι και Αλήθειες για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Guest 15 : Ευσταθία Τσάκαλη - Μύθοι και Αλήθειες για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Το γάλα δεν είναι απαραίτητη τροφή μετά τον απογαλακτισμό. Ειδικά οι ενήλικες ΔΕΝ μπορούν να το αφομοιώσουν , Το γάλα περιέχει ορμόνες και αντιβιοτικά, Το γάλα προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά , Όση έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Οι αριθμοί που βρίσκονται στη συσκευασία του γάλακτος (1 έως 6 σε κάποιες χώρες) δείχνουν πόσες φορές έχει λήξει και πόσες φορές το γάλα έχει υποστεί επανεπεξεργασία από τους κατασκευαστές , Η προσθήκη γάλακτος στον καφέ  μειώνει την αντιοξειδωτική του δράση ,Το γαλα μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από φυτικά ροφήματα Tο συνθετικό γάλα θα αντικαταστήσει το ζωικό

Τι από όλα αυτά ισχύει, τι δεν ισχύει, τι είναι παραπληροφόρηση

Μαζί μας η Ευσταθία Τσάκαλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων)

Καλή μας ακρόαση

Oct 25, 202235:22
Επεισόδιο 14: Ακρυλαμίδιο , που βρίσκεται και πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας;

Επεισόδιο 14: Ακρυλαμίδιο , που βρίσκεται και πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας;

Το ακρυλαμίδιο είναι μια οργανική ένωση, η οποία σχηματίζεται από τα φυσικώς απαντώμενα συστατικά ασπαραγίνη και σάκχαρα σε ορισμένα τρόφιμα, όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120°C και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ, των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του ακρυλαμιδίου. Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να μειώσουμε την παρουσία του ακρυλαμιδίου στην διατροφή μας; Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας; Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και για αυτή την εβδομάδα μαζί σας.

Καλή μας ακρόαση!

Oct 11, 202219:39
Guest 14: Ιωάννα Βασιλακοπούλου - Πως μπαίνει η ημερομηνία λήξης σε ένα τρόφιμο;

Guest 14: Ιωάννα Βασιλακοπούλου - Πως μπαίνει η ημερομηνία λήξης σε ένα τρόφιμο;

Αγοράζουμε ένα προιον και βλέπουμε (η ελπίζω ότι βλέπουμε!!!) την ημερομηνία λήξης του. Έχετε αλήθεια αναρωτηθεί πως καθορίζεται η ημερομηνία λήξης σε ένα τρόφιμο; Καθορίζεται άραγε στην τύχη η ακολουθείται από κάποιες αναλύσεις επιβεβαίωσης; Μπορούμε να διαχωρίσουμε τις έννοιες Ανάλωση έως η Ανάλωση κατά προτίμηση που αναγράφονται στα προϊόντα; Πόσο σημαντική είναι η κατανόηση αυτής της διαφοράς; Μετά το άνοιγμα να διατηρείται στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός xxx ημερών. Πόσοι από εμάς τηρούμε αυτά που αναγράφονται στην συσκευασία

Μαζί μας η Ιωάννα Βασιλακοπούλου για να συζητήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Καλή μας ακρόαση

Sep 27, 202228:26
Guest 13 : Έλλη Καμπανοπούλου - Σε τι χρειάζονται οι αισθήσεις μας στα τρόφιμα

Guest 13 : Έλλη Καμπανοπούλου - Σε τι χρειάζονται οι αισθήσεις μας στα τρόφιμα

Γεύση, ακοή, όσφρηση, όραση, αφή.. Σε τι μας χρειάζονται οι αισθήσεις μας για τα τρόφιμα? Ποιά είναι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, Τι μπορούμε να καταλάβουμε με την όσφρηση μας για ένα τρόφιμο? Πόσο σημαντική είναι η γεύση όταν δοκιμάζουμε ένα τρόφιμο;

Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε μαζί μας την Έλλη Καμπανοπούλου από τα εργαστήρια Erganal και συζητάμε για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και πως αξιοποιούμε τις αισθήσεις μας κατά την επιλογή των τροφίμων και την ανάπτυξη νέων τροφίμων

Τι κάνει η βιομηχανία τροφίμων για αυτό το κομμάτι ; αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι καταναλωτές με τις αισθήσεις μας για να ΄΄καταλάβουμε'' 'ένα τρόφιμο

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επεισόδιο με την Έλλη Καμπανοπούλου μαζί μας

Καλή σας ακρόαση

Sep 13, 202218:09
Guest 12 : Γιάννης Στοΐτσης - Τεχνητή νοημοσύνη στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

Guest 12 : Γιάννης Στοΐτσης - Τεχνητή νοημοσύνη στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη που ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη μια επιστήμη που επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων? Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προβλέψει πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια τροφίμων τα επόμενα χρόνια? Μαζί μας ο εξαιρετικός Γιάννης Στοΐτσης που μας εξηγεί πως η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων έχοντας πάντα ως κύριο σκοπό την κατανάλωση ασφαλών τροφίμων από τους καταναλωτές.

Καλή σας ακρόαση!

Aug 30, 202221:32
Guest 11 : Κωνσταντίνα Κόλλια - H ασφάλεια τροφίμων από την ματιά ενός παραγωγού

Guest 11 : Κωνσταντίνα Κόλλια - H ασφάλεια τροφίμων από την ματιά ενός παραγωγού

Από αεροσυνοδός... καλλιεργητής! Σε αυτό το διαφορετικό επεισόδιο έχουμε μια ξεχωριστή καλεσμένη, η οποία έκανε στροφή στη ζωή της και από αεροσυνοδός της Emirates βρέθηκε στη Στυμφαλία να καλλιεργεί μαζί με τους γονείς της φρούτα και λαχανικά εποχής, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει πρόσφατα μια μονάδα παραγωγής ζυμαρικών. Η Κωνσταντίνα Κόλλια μοιράζεται μαζί μας αυτό το υπέροχο ταξίδι, το οποίο όμως είχε και προκλήσεις τις οποίες έμαθε να ξεπερνάει. Επίσης μας μιλάει για την ασφάλεια τροφίμων από τη ματιά του παραγωγού.
Ας την απολαύσουμε, λοιπόν, σε αυτήν τη συνέντευξη που μας έδωσε!
Aug 02, 202224:52
Επεισόδιο 13: Καλοκαίρι , παραλία και ασφάλεια τροφίμων

Επεισόδιο 13: Καλοκαίρι , παραλία και ασφάλεια τροφίμων

Και τώρα που το ελληνικό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει για τα καλά ..και οι παραλίες έχουν γεμίσει από τις υπέροχες φωνές μας.. ας δούμε τι λάθη κάνουμε στην παραλία και μπορούν να μας οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Τι λάθη κάνουμε όταν παίρνουμε από το σπίτι φαγητό για την παραλία; τι λάθη κάνουμε όταν αγοράζουμε προϊόντα και τα παίρνουμε στην παραλία; πως διαχειριζόμαστε το εμφιαλωμένο νερό ; Τα φαγητά δεν πρέπει να παραμένουν στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας για πάνω από 4 ώρες και αν είναι και εκτεθειμένα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί και 2-3 ώρες να είναι αρκετές.. Οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν να αγοράζουν από χώρους όπου τα ψυγεία με αναψυκτικά ,νερά , παγωτά κ.α δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Οι καταναλωτές να επιλέγουν έτοιμα τοστ και σάντουιτς που διατηρούνται στο ψυγείο, εάν δεν παρασκευάζονται εκείνη την ώρα. Αυτές και άλλες πολλές συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι στην παραλία σε αυτό το επεισόδιο

Jul 26, 202219:36
Επεισόδιο 12 : Τυριά Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε

Επεισόδιο 12 : Τυριά Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε

Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Τι σημαίνει Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε  προϊόντα; Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει συνολικά 275 προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ και εκκρεμεί ακόμα η έγκριση 9 προϊόντων 23 είναι συνολικά τα κατοχυρωμένα τυριά μας και έχουμε αιτηθεί για την έγκριση ενός ακόμα  Ποια είναι λοιπόν τα ελληνικά τυριά Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε; Ας τα γνωρίσουμε , ας τα δοκιμάσουμε , ας τα απολαύσουμε και ας τα προστατεύσουμε από δόλιες πρακτικές παραγωγής!
Jul 19, 202226:33
Guest 10 : Φραγκίσκος Γαΐτης - O ΕΦΕΤ και ο ρόλος του στην κοινωνία

Guest 10 : Φραγκίσκος Γαΐτης - O ΕΦΕΤ και ο ρόλος του στην κοινωνία

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Σε αυτό το επεισόδιο είχαμε την τιμή να έχουμε καλεσμένο τον Φραγκίσκο Γαΐτη, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΕΦΕΤ. Συζητήσαμε για τον καίριο ρόλο του ΕΦΕΤ στην κοινωνία , για τις αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ , για τον τρόπο και την λογική που προσεγγίζονται οι επιθεωρήσεις από τον ΕΦΕΤ και για πολλά άλλα που αφορούν τον ΕΦΕΤ και τους καταναλωτές των τροφίμων , δηλαδή όλους μας! Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΕΦΕΤ που αξίζει να την απολαύσετε

Jul 12, 202242:29
Guest 9: Ελίνα Καραμίχου - Vegan & Vegetarian Προϊόντα - Ορισμοί και πιστοποίηση

Guest 9: Ελίνα Καραμίχου - Vegan & Vegetarian Προϊόντα - Ορισμοί και πιστοποίηση

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη πλειοψηφία καταναλωτών αποφεύγουν συνειδητά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων ακολουθώντας αυστηρά χορτοφαγική διατροφή η αποφεύγουν συγκεκριμένα ζωικά προϊόντα δημιουργώντας τις παρακάτω κύριες κατηγορίες

Vegan,Lacto vegetarian, Ovo vegetarian , Lacto ovo vegetarian

Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημος ορισμός στην Ε.Ε αξίζει να αναλύσουμε τις παραπάνω κατηγορίες αλλά και να δούμε το μονοπάτι που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος ώστε να πιστοποιηθεί

Ας περπατήσουμε αυτό το μονοπάτι μαζί με την Ελίνα Καραμίχου

Jul 05, 202217:37
Επεισόδιο 11: Χυμοί φρούτων και μαρμελάδες

Επεισόδιο 11: Χυμοί φρούτων και μαρμελάδες

Αγοράζουμε χυμούς φρούτων αλλά είναι χυμοί φρούτων η είναι νέκταρ φρούτων η ελεύθερα αλκοόλης ποτό; Αγοράζουμε μαρμελάδες αλλά είναι μαρμελάδες η είναι extra μαρμελάδες η είναι mermeladas . Σε αυτό το επεισόδιο αναλύουμε τις ποιοτικές διαβαθμίσεις σε αυτά τα προϊόντα που καταναλώνουμε ευρέως σε όλα τα σπίτια. Ένα πολύ χρήσιμο επεισόδιο για να μάθουμε αυτές τις ποιοτικές διαβαθμίσεις σε αυτά τα προϊόντα έτσι ώστε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές
Jun 28, 202221:32
Guest 8 : Γιάννης Ρώσσης - Υλικά συσκευασίας τροφίμων και καταναλωτές

Guest 8 : Γιάννης Ρώσσης - Υλικά συσκευασίας τροφίμων και καταναλωτές

Τα περισσότερα τρόφιμα τα βρίσκουμε συσκευασμένα μέσα σε υλικά συσκευασίας. Λευκοσιδηρά , πλαστικά , γυάλινα και άλλα υλικά συσκευασίας χρησιμοποιούνται πολύ συχνά . Τι χρειάζεται όμως να προσέχουμε στα υλικά συσκευασίας ; πότε πρέπει να ανησυχούμε και πότε όχι; Ποια είναι τα συνηθισμένα θέματα των υλικών συσκευασίας τροφίμων που δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τους καταναλωτές. Και φυσικά τι λάθη κάνουμε εμείς κατά τον χειρισμό τους στο σπίτι μας. Με τον εκλεκτό καλεσμένο μας Γιάννη Ρώσση αναλύουμε όλα αυτά τα θέματα και άλλα πολλά

Να θυμάστε ότι τα υλικά συσκευασίας χρησιμοποιούνται για να συσκευάσουν , αποθηκεύσουν , μεταφέρουν τρόφιμα .. άρα τους συμπεριφερόμαστε και τα προσέχουμε σα να είναι τρόφιμο 

Καλή σας ακρόαση!!!

Jun 21, 202232:11
Guest 7: Μιχάλης Ορεστίδης - Μπάρες δημητριακών , Μύθοι και αλήθειες

Guest 7: Μιχάλης Ορεστίδης - Μπάρες δημητριακών , Μύθοι και αλήθειες

Και επειδή ξεκινήσανε οι παραγγελιές από εσάς!!! (σας ευχαριστούμε για αυτό) φέραμε εκ νέου τον αγαπημένο μας Μιχάλη Ορεστίδη να μας μιλήσει αυτή την φορά για τις μπάρες δημητριακών. Ποια είναι τα βασικά συστατικά των μπαρών; πώς γίνονται; τι γίνεται με την ενεργειακή τους αξία και κατά πόσο μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε δίαιτα. Και για να δούμε μήπως μας δώσει κάποια συνταγή για το σπίτι μας.. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα μιας οι μπάρες δημητριακών είναι από τα πιο δημοφιλή σνακ τα τελευταία χρόνια

Καλή σας ακρόαση!

Jun 14, 202227:42
Επεισόδιο 10 : Ισχυρισμοί διατροφής στα τρόφιμα

Επεισόδιο 10 : Ισχυρισμοί διατροφής στα τρόφιμα

Χαμηλή ενεργειακή αξία.. χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο / αλάτι.. Πηγή πρωτεϊνών, πηγή εδώδιμων ινών ..Οι ισχυρισμοί διατροφής που γίνονται στα τρόφιμα είναι πάρα πολλοί. Οι ισχυρισμοί διατροφής είναι ένα σοβαρό κριτήριο επιλογής των τροφίμων από τους καταναλωτές. Ποιοι είναι αυτοί; κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπαίνουν; Τι χρειάζεται να προσέχει ο καταναλωτής και τι αλλαγές έρχονται αναφορικά με τον τρόπο αναγραφής των ισχυρισμών. Και μια μικρή αναφορά στους ισχυρισμούς υγείας αφού αυτούς θα τους δούμε αναλυτικά σε άλλο επεισόδιο

Καλή σας ακρόαση!!!

Jun 07, 202222:07
Guest 6 - Χαράλαμπος Αγγελούδης : Η πιστοποίηση στον χώρο των τροφίμων

Guest 6 - Χαράλαμπος Αγγελούδης : Η πιστοποίηση στον χώρο των τροφίμων

Πολλές φορές ακούμε για πιστοποίηση .. ότι αυτή η εταιρεία έχει ISO, ότι αυτό το ξενοδοχείο είναι πιστοποιημένο και άλλα πολλά σχετικά με την πιστοποίηση. Τι σημαίνει όμως πιστοποίηση στον χώρο των τροφίμων; πόσες διαφορετικές πιστοποιήσεις υπάρχουν; Είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί κάποια εταιρεία; Και εν τέλει τι σημαίνει για τον καταναλωτή να έχει μια εταιρεία πιστοποίηση σε ένα πρότυπο ασφάλειας τροφίμων.

Μαζί μας σε αυτό το επεισόδιο ο Χαράλαμπος Αγγελούδης , αναπληρωτής γενικός διευθυντής της TUV AUSTRIA HELLAS για να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία του πάνω σε θέματα πιστοποίησης της ασφάλειας των τροφίμων

May 31, 202242:42
Guest 5 : Μιχάλης Ορεστίδης - Ψωμί & αρτοσκευάσματα. Βασικά συστατικά και τεχνικές αρτοποίησης

Guest 5 : Μιχάλης Ορεστίδης - Ψωμί & αρτοσκευάσματα. Βασικά συστατικά και τεχνικές αρτοποίησης

Αλεύρι, νερό, αλάτι , μαγιά η και προζύμι . Και τι κάνουμε με όλα αυτά τα συστατικά; Ένα υπέροχο ψωμί. Ποια είναι τα βασικά συστατικά για να φτιάξουμε ψωμί ; Τι είναι το προζύμι, τι είναι η μαγιά; Πως φτιάχνουμε ψωμί; Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε μαζί μας έναν εξαιρετικό καλεσμένο που γνωρίζει όσο λίγοι το κομμάτι του άρτου και των αρτοσκευασμάτων και ακούει στο όνομα Μιχάλης Ορεστίδης. Ας τον απολαύσουμε!!!

Και δώρο από τον Μιχάλη μια συνταγή για να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι μας!!!

May 24, 202247:42
Επεισόδιο 09 : Κατηγορίες παγωτών - Ασφάλεια κατά την επιλογή , αποθήκευση και κατανάλωση

Επεισόδιο 09 : Κατηγορίες παγωτών - Ασφάλεια κατά την επιλογή , αποθήκευση και κατανάλωση

Καλοκαίρι μεταξύ άλλων σημαίνει παγωτά και μπάνια. Κάποτε τα μετράγαμε κιόλας. Τι θεωρείται παγωτό όμως; Πρέπει υποχρεωτικά να έχει γάλα η μήπως όχι...; Τι είναι η γρανίτα; Τι είναι το σορμπέ ; Τι χρειάζεται να ελέγχω πριν αγοράσω ένα παγωτό για να είμαι ασφαλής; Πως το αποθηκεύω στο σπίτι; Πως καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά με την συντήρηση του; Για να τα δούμε όλα αυτά μαζί σε αυτό το επεισόδιο

Άντε να ξεκινήσουμε να μετράμε παγωτά!!!

May 17, 202216:31
Επεισόδιο 08 : Επισιτιστική κρίση και σπατάλη τροφίμων

Επεισόδιο 08 : Επισιτιστική κρίση και σπατάλη τροφίμων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης παγκοσμίως. Βασικές πρώτες ύλες όπως δημητριακά και φυτικά έλαια  τείνουν να γίνουν δυσεύρετα. Την ίδια στιγμή η σπατάλη των τροφίμων έχει αυξηθεί δραματικά . Τα νούμερα είναι απογοητευτικά. 88 εκατομμύρια τροφίμων πετιούνται ετησίως.. νούμερο που αποτελεί το 20% της συνολικής ετήσιας παραγωγής ενώ 38,5 εκατομμύρια ανθρώπων δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έχουμε τόση μεγάλη σπατάλη τροφίμων και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν καταναλωτές για να βοηθήσουμε στην μείωση της σπατάλης τροφίμων;

Ένα εξαιρετικό και επίκαιρο θέμα που ελπίζουμε να μας ευαισθητοποιήσει πάνω σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα

Καλή μας ακρόαση!

May 10, 202226:06
Guest 4 : Παναγιώτης Κακλέας - Τα μυστικά του καφέ

Guest 4 : Παναγιώτης Κακλέας - Τα μυστικά του καφέ

Ο καφές σε όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα είναι ένα ρόφημα που καταναλώνεται πάρα πάρα πολύ . Αποτελεί ένα μέσο σύνδεσης μεταξύ φίλων, συγγενών κ.α . Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι η φράση 'Πάμε να πιούμε ένα καφεδάκι' η να πιούμε κανένα καφεδάκι πηγαίνοντας για παραλία η όσο είμαστε στην παραλία είναι όλο πιο πολύ στην ημερήσια διάταξη μας. Άλλωστε είμαστε πρωτοπόροι στο να πηγαίνουμε για καφέ και καθόμαστε 3-4 ώρες πίνοντας καφέ (στην αρχή τουλάχιστον ) Όμως πόσα γνωρίζουμε για τον καφέ που κατά κόρον πίνουμε΄; ποια είναι τα μυστικά του που δεν γνωρίζουμε; από που προέρχεται ο καφές και άλλα πολλά; Ποια η διαφορά του καφέ φίλτρου, ελληνικού, espresso κ.α. Μαζί μας σε αυτό το guest επεισόδιο ο Παναγιώτης Κακλέας που γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του καφέ.

Καλή σας ακρόαση

May 03, 202236:03
Επεισόδιο 07 : Μύθοι και Αλήθειες για το ελαιόλαδο

Επεισόδιο 07 : Μύθοι και Αλήθειες για το ελαιόλαδο

Η Ελλάδα είναι μια κατ' εξοχήν μεσογειακή χώρα και έχει έναν θησαυρό στα χέρια της που ονομάζεται ελαιόλαδο. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ε.Ε μιας και παράγει περίπου το 13% της συνολικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ισπανία να κατέχει την πρωτιά με 66% και την Ιταλία να ακολουθεί με περίπου 15% και την Πορτογαλία να ακολουθεί την Ελλάδα με συνολική παραγωγή περίπου στο 5%. Αυτό τον θησαυρό όμως δυστυχώς δεν τον γνωρίζουμε καλά και έτσι πολλές φορές πέφτουμε θύματα απάτης. Ας δούμε λοιπόν σε αυτό το επεισόδιο τι από αυτά που λέγονται και ακούγονται για το ελαιόλαδο είναι αλήθεια και τι δεν ισχύει. Ένα επεισόδιο που θα διευκρινίσει πολλά πράγματα που έχουμε μπερδεμένα στο μυαλό μας αναφορικά με το ελαιόλαδο

Καλή σας ακρόαση!

Apr 26, 202224:46
Επεισόδιο 06 : Μικροβιολογικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα. Ποιοι είναι αυτοί , ποιοι παράγοντες βοηθούν στην ανάπτυξη τους και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Επεισόδιο 06 : Μικροβιολογικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα. Ποιοι είναι αυτοί , ποιοι παράγοντες βοηθούν στην ανάπτυξη τους και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Έχετε δει ποτέ σας καμία Salmonella από κοντά στο φαγητό σας; Φυσικά και όχι γιατί αν την βλέπαμε θα την βγάζαμε κιόλας και.. φυσικά δεν θα τρώγαμε το φαγητό. Οι μικροοργανισμοί δυστυχώς είναι μη ορατοί με γυμνό μάτι. Ποιες είναι οι κατηγορίες των μικροβιολογικών κινδύνων στα τρόφιμα; Τι μπορούμε (αν μπορούμε..)να κάνουμε εμείς για να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη τροφική δηλητηρίαση που θα οφείλεται σε μικροοργανισμούς;

Ένα θέμα που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως λειτουργούν τα μικρόβια και όπως θα δείτε και πόσο μας μοιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις.. αφού για να αναπτυχθούν χρειάζονται σχεδόν ότι χρειαζόμαστε εμείς (φαγητό, νερό, κατάλληλη θερμοκρασία κ.α)

Καλή σας ακρόαση!

Apr 19, 202231:55
Guest 3 : Φωτεινή Αγγέλου - Φυτικά ροφήματα. Ποια η διατροφική τους αξία; Ποια η σύγκρισή τους με το γάλα;

Guest 3 : Φωτεινή Αγγέλου - Φυτικά ροφήματα. Ποια η διατροφική τους αξία; Ποια η σύγκρισή τους με το γάλα;

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην διατροφή μας τα φυτικά ροφήματα ('γάλα' σόγιας , 'γάλα' καρύδας , ΄γάλα αμυγδάλου') Στην ουσία αυτά δεν ανήκουν στον ορισμό του γάλακτος για αυτό και τα ονομάζουμε ροφήματα. Ποια είναι όμως αυτά τα ροφήματα , ποια η διατροφική τους αξία συγκριτικά με το γάλα

Ένα αρκετά επίκαιρο επεισόδιο μιας και τέτοιου είδους προϊόντα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού τα τελευταία χρόνια και αποτελούν κομμάτι της διατροφής πολλών ανθρώπων.

Μαζί μας η Φωτεινή Αγγέλου για να συζητήσουμε αυτό το θέμα

Καλή σας ακρόαση!

Apr 14, 202233:31