
Timm Consultancy voor Jeugdzorgprofessionals
By Margreet Timmer
TIMM Consultancy is een opleidingsinstituut voor Jeugdzorgprofessionals. Meer weten over onze opleidingen? www.timmconsultancy.nl/opleidingsaanbod-timm-consultancy/

Timm Consultancy voor JeugdzorgprofessionalsJan 26, 2023

#103 Margreet Timmer - Simular but different roleplay
Hetzelfde maar toch anders?
Soms lukt het niet om samen met ouders een veiligheidsplan te maken. Ze blijven benoemen dat het allemaal niet nodig is omdat zij niets verkeerd gedaan hebben. Er is volgens hen sprake van een misverstand.
En jij hebt een zorgmelding van een arts of iemand anders waarin staat dat het kind verwondingen heeft waarbij er aanleiding is om te vermoeden dat er sprake is van toegebracht letsel. Onderzoek geeft geen uitsluitsel over wat er gebeurd is.
Hoe kom je dan toch verder? Want niks doen is geen optie en samen een veiligheidsplan maken lukt (nog) niet.
Voor deze situaties hebben Susie Essex en haar collega’s het Simular-but-different Roleplay ontwikkeld. Een geweldig waardevolle werkwijze voor situaties van betwiste kindermishandeling.
Wil je hier meer over weten luister dan naar deze podcast waarin Summer Koster in gesprek gaat met Margreet Timmer over haar ervaring met dit rollenspel.
Veel luister plezier!

#102 Nina Blom - Jij gaat dood
Kindermishandeling door Falsificatie (voorheen Münchhausen bij proxy). Nina Blom, zelf overlever van deze vorm van ernstige kindermishandeling, maakte er de graphic novel ‘Jij gaat dood’ over.
Wat is kindermishandeling door falsificatie? De definitie is: een ernstige vorm van kindermishandeling waarbij de pleger een ziekte bij het kind kan verzinnen, verergeren of toebrengen, zowel op psychisch, sociaal als lichamelijk vlak.
Vaak gaat het om een moeder, die om zelf aandacht te krijgen een ziekte projecteert op haar kind. Daarmee zetten ze zichzelf in de picture; ‘kijk mij nu een goede moeder zijn’. Maar ook vaders of andere verzorgers kunnen plegers zijn.
Nina vertelt dat haar moeder in eerste instantie haar ziekte verzon; buikpijn en een vreemde lichaamshouding. Later gaf haar moeder haar onder andere laxeermiddelen, waardoor ze echt ziek werd. Uiteindelijk is ze gered door een doortastende kinderarts, die daarmee veel verschil heeft gemaakt.
Met de graphic novel hoopt Nina dat er meer bekendheid komt voor deze vorm van kindermishandeling. Bij kinderrechters, scholen, professionals, huisartsen, het speciaal onderwijs. Maar ook bij omstanders; de buurvrouw, klasgenoten, familie en de kinderen zelf! Zodat mensen iets gaan doen met dat onderbuikgevoel.
Waar kun jij als professional nu op letten? Wat zijn de kenmerken van kindermishandeling door falsificatie? Waarom voelen kinderen die dit meemaken schuld en schaamte? Wat zijn de gevolgen (tot op latere leeftijd) voor een kind dat dit meemaakt? Luister deze podcast als je antwoord wilt op deze vragen.
Over Nina Blom: Nina groeide op in een gezin met haar drie jaar oudere zus. Nina was een vrolijk kind, vol levenslust, maar ze werd veel thuisgehouden omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Achter gesloten deuren werd Nina jarenlang op gruwelijke wijze ziek gemaakt. Nina’s ouders spraken zelfs over euthanasie. “Een hond hadden we allang laten afmaken”, aldus haar vader. Over haar ervaringen schreef Nina Blom het boek ‘Je bent een verschrikkelijk kind’ en de graphic novel ‘Jij gaat dood’. Nina geeft lezingen, zowel voor professionals als studenten.
Veel luisterplezier!

#101 Diny Flierman - Huwelijksdwang en achterlating
Je denkt dat je op familiebezoek gaat, of lekker op vakantie. Maar dan vertrekt ineens je familie, en jij blijft achter, vaak onder dwang, zonder telefoon of internet en met weinig of geen bewegingsvrijheid. Als je minderjarig bent, mag je soms zelfs niet naar school.
Vorig jaar overkwam het minstens 43 mensen, vertelt Diny Flierman, manager van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating, in deze podcast. Hierbij ging het zowel om volwassenen, minderjarigen die alleen werden achtergelaten als om volwassenen met kinderen. Naar schatting zijn er jaarlijks zelfs 800 gevallen van huwelijksdwang en achterlating.
Als ouders hun kinderen in het buitenland laten opgroeien, is er natuurlijk niet altijd sprake van achterlating. ‘Want ouders mogen beslissen waar hun kind woont’. Maar dan moet het kind het wel vooraf weten en moeten er goede afspraken zijn over bijvoorbeeld school en contact met de ouders en of ouders hen komen opzoeken in vakanties.
‘Huwelijksdwang is moeilijk te herkennen, aan de buitenkant niet te zien’, zegt Diny. Of er sprake is van huwelijksdwang is niet in een oogopslag duidelijk. De slachtoffers durven vaak niet in gesprek te gaan of om hulp te vragen, want ze zijn bang dat dit toch weer terechtkomt bij de familie.
- Wat zijn de beweegredenen van ouders voor huwelijksdwang of achterlating?
- Wat zijn de signalen?
- En wat kunnen we als hulpverleners doen als we denken signalen te zien. Zowel van huwelijksdwang als van (plannen voor) achterlating?
- Wat moet je niet doen?
- En ook: moeten we in de zomer extra alert zijn?
Je hoort het in deze podcast.
Veel luisterplezier!
Over Diny Flierman: manager van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating. Dit is een expertisecentrum dat professionals helpt met deze casuïstiek, een adviesfunctie heeft voor (potentiële) slachtoffers en helpt bij het terughalen van slachtoffers. https://www.huwelijksdwangenachterlating.nl

#100 Margreet Timmer - Het vergroten van veiligheid in gezinnen
De honderdste TIMM Consultancy podcast. Dat vraagt natuurlijk om een speciale aflevering!
In deze podcast deelt Margreet Timmer daarom haar gedachten, kennis en ervaring over het vergroten van veiligheid in gezinnen.
Wat zijn de werkzame elementen? Waar zit ‘m dat in?
Is het de methodiek, de hoeveelheid tijd die je ervoor vrij mag maken of de vaardigheden van de professional, of in de facilitering die je krijgt? Belangrijk dat we daar met elkaar zicht op krijgen.
Natuurlijk is het een combinatie van al deze factoren. Maar het is interessant in deze podcast te onderzoeken of de zelfdeterminatie- theorie helpt die bij het maken van goede veiligheidsafspraken.
De zelfdeterminatie-theorie gaat uit van drie basisbehoeften van elk mens:
* Autonomie ervaren
* Je competent voelen
* Verbondenheid
Margreet geeft praktische handvatten hoe je als professional al deze elementen mee kunt nemen in het werken aan veiligheid. Het luisteren waard!
Veel luisterplezier.
Over Margreet; Margreet Timmer is directeur, methodiekontwikkelaar en trainer bij TIMM Consultancy en Het LOCK. In de bijna 15 jaar van het bestaan van TIMM Consultancy heeft ze al vele professionals getraind, vooral gericht op de aanpak van kindermishandeling, verwaarlozing en huiselijk geweld. Tijdens haar trainingen daagt ze jou als professional uit om te reflecteren op de manier waarop jij je werk doet. Samen kijken naar waar ontwikkeling mogelijk en nodig is. Je inspireren en motiveren om net een stapje meer te doen en om out of the box te denken. Creatief te zijn en aan te sluiten bij dat wat voor de ander werkt. Om vragen te stellen in plaats van adviezen op te dringen.
Meer leren over het maken van veiligheidsplannen? Kijk dan eens naar de vierdaagse training Samenwerken aan Veiligheid

#099 Nienke Kuiper en Anne Hueting - Het belang van de Verklarende Analyse
De Verklarende Analyse; toen Team050 ermee in aanraking kwam, wilden ze direct weten hoe zo’n analyse in elkaar steekt en wat ze ervan konden leren. Want vooral als de hulp niet ging zoals gepland, wilden ze graag weten of ze dit met een andere analyse hadden kunnen voorkomen. En met de kennis van nu moeten ze concluderen dat dat inderdaad zo is!
Sinds die eerste kennismaking werken Nienke en Anne en collega’s graag met het 7 factoren model voor het maken van zo’n analyse, want het model is lekker praktisch, goed visueel te maken en het gaat uit van krachten.
‘Waar we vroeger een vragenlijst hadden tijdens de intake, een soort anamnese, en uitgingen van ‘u vraagt, wij draaien’ als een cliënt of hulpverlener met een vraag bij ons kwam, kiezen we er nu voor om eerst kritisch te analyseren; kunnen wij dit gezin met ons aanbod wel bedienen, maar vooral: is dit wel de hulpvraag die voorop staat? Of is het een symptoom van een bovenliggende hulpvraag?’
In deze podcast met Margreet en Summer vertellen Nienke en Anne over de praktische uitvoering en wat het van je vraagt om een verklarende analyse te maken. Over de voordelen en over het belang van het inzetten van zo’n analyse. En wat het hen en vooral de jeugdige en zijn gezin heeft opgeleverd.
‘Elke Verklarende Analyse gaat over goed leren begrijpen van de vraag en het probleem. Ga vertragen en zorg dat je het probleem goed begrijpt en dat je die puzzel met elkaar gaat maken en dan kun je pas bepalen welke oplossing er dan het beste op past. Een veelgemaakte fout in hulpverlening is dat je ogenschijnlijk het probleem snapt, omdat je veel vaker te maken hebt gehad met bijvoorbeeld een jongere met autisme, en denkt; ‘dan kan ik deze trucen toepassen en kan hij weer zelfstandig verder met zijn leven’. Dat is niet het geval want elke vraag, elk mens is uniek.’
Luister de podcast om te horen waarom Nienke en Anne zo enthousiast zijn over de Verklarende Analyse!
Veel luisterplezier!
Wil je meer weten over het maken van zo'n verklarende analyse? In onze nieuwe training over de Verklarende Analyse leert Summer je er alles over!

#098 Marjolein Vandenbosch - Wat vertellen we de ouders?
Als een ouder te horen krijgt dat zijn of haar kind seksueel misbruikt is, kan hij of zij overweldigd raken en overspoeld worden door emoties. Heel logisch natuurlijk, maar het kind heeft de ouder heel hard nodig op zo’n moment.
Als de ouder beschikbaar is voor het kind en ziet wat het nodig heeft, helpt dat enorm in het verwerkingsproces van het kind.
Marjolein Vandenbosch vertelt in deze podcast over het onderzoek dat ze samen met Caroline Jonkman, in samenwerking met AMC en GGD en de Academische Werkplaats Kindermishandeling, heeft gedaan naar de reactie van ouders op het ontdekken dat hun kind misbruikt is en wat er nodig is voor een goede verwerking door het kind. En hoe we daarop in kunnen spelen als hulpverleners.
‘We hadden oorspronkelijk het idee dat het detailniveau heel belangrijk is, of wie het vertelt, of de ernst van het misbruik of hoe het ontdekt wordt, vertelt Marjolein. Maar we ontdekten: ouders zijn vooral zoekende van; hoe komen we hier doorheen, als ouders, met ons kind, als gezin. Waar vind ik hulp. Wat komt er allemaal op ons af de komende tijd. Wel of geen aangifte doen? Hoe ziet dat er dan uit? Wie bepaalt of er wel of geen rechtszaak komt. Het is moeilijk voor ouders om overzicht te krijgen.’
Hoe kun je hier als hulpverlener het beste mee omgaan; waar hebben ouders en kinderen behoefte aan? Luister deze podcast zodat je weet wat er nodig is om hen goed te ondersteunen en helpen omgaan met de gevolgen van seksueel misbruik.
Veel luisterplezier!
Over Marjolein: onderzoeker bij Kenter en VU. Ze deed het onderzoek: Wat vertellen we de ouders, waarvan het kind seksueel misbruikt is. Meer info over het onderzoek vind je op: https://www.aw-kindermishandeling.nl/onderzoeksthema_s/seksueel_misbruik/wat-vertellen-we-de-ouders#
Wil je meer weten over trainingen voor jeugdprofessionals op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld, kijk dan op onze website www.timmconsultancy.nl

#097 Janny Metz - Stalking
Janny Metz vertelt in deze podcast over stalking. Wat is het, wat zijn de kenmerken, waar komt het door? Wat deze podcast zo boeiend maakt, is hoe Janny diep in de wereld van complexe scheidingen en stalking is gedoken. Ze vertelt over haar eigen onderzoek en hoe ze tot de ontdekking kwam dat wat we complexe scheidingen noemen soms stalking betreft. Maar ook dat er soms nog andere problematiek speelt.
‘Veel stalkers hebben het idee dat ze recht hebben op van alles’, vertelt Janny, ‘recht op een tweede kans, recht op spullen, recht op geld, of recht op een relatie’.
Sommige stalkers kun je uitleggen dat het niet zo werkt, anderen gaan maar door met stalken, zelfs als ze geregeld worden opgepakt en een nacht in de cel doorbrengen.
Wat kun je als hulpverlener of professional doen? Ze vertelt over de signalen van stalking en de mogelijke behandelmethoden. Maar bovenal is het voor professionals belangrijk:
‘dat je er wel voor openstaat dat dingen gebeuren. Dat het onvoorstelbare waar kan zijn. Als het gaat om intiem terreur dan zijn de verhalen zo verschrikkelijk soms, dat je denkt dit kan niet waar zijn. Die meneer zit zo aardig te doen tegenover me. Die mevrouw lijkt zo veel op mijn moeder. Dat KAN niet. Dat moet je weten, toelaten in je systeem, in je beeld van de mensheid.'
Jezelf steeds bevragen en doorhebben in welke valkuilen je mogelijk trapt. Want je eerste indruk van iemand hoeft niet juist te zijn. Als er stalking speelt, maar ook bij complexe scheidingen, kan de persoon die tegenover je zit heel anders overkomen dan hij of zij werkelijk is.
Het is belangrijk je bewust te zijn dat wat jouw hoofd je vertelt, met al jouw ervaring en al jouw opleiding en kennis, over je eerste indruk, niet de juiste hoeft te zijn.
Dat vinden we ongemakkelijk. Dat vraagt wat van hulpverleners en professionals.
Luister naar deze boeiende podcast en ontdek hoe je als jeugdprofessional kunt bijdragen aan het begrijpen en aanpakken van complexe scheidingen en stalking.
Over Janny: Ze is gedragswetenschapper, werkzaam bij Veilig Thuis, en is kartrekker en Aandachtsfunctionaris voor het aandachtsgebied Stalking en Complexe Scheidingen.
Veel luisterplezier
Meer weten over onze trainingen op het gebied van complexe scheidingen? Kijk op www.timmconsultancy.nl

#096 Marco Strijker - Niemand die Omkijkt
Hoe is het om als kind mishandeld te worden? En wat is de invloed daarvan later in je leven? Marco Strijker vertelt in deze podcast over zijn ervaringen, naar aanleiding van zijn boek ‘Niemand die omkijkt’.
Marco is totdat hij 8,5 jaar was mishandeld en verwaarloosd door zijn vader. Van zijn jonge jaren heeft hij geen duidelijke herinneringen, maar wel flitsen van situaties waarin hij zijn vader bijvoorbeeld hoort schreeuwen en tieren. Van het stuk vanaf zijn zesde heeft hij wel levendige herinneringen.
Hij vertelt over het effect dat de mishandeling op hem heeft gehad en nog heeft. Zijn coping-stijl is vooral geweest dat hij heel goed kan verbloemen hoe het écht met hem gaat. Dat moest ook wel. Want zijn vader vertelde hem vaak dat hij iedereen die hem lief is zou vermoorden als hij er iets over zou vertellen! Van dit coping-mechanisme heeft hij ook nu nog last.
Luister deze podcast als je wilt weten:
- wat de mensen in zijn omgeving hadden kunnen doen
- wat hulpverleners hadden kunnen vragen
- hoe jeugdzorg-medewerkers hem een veilig gevoel hadden kunnen geven
- welke tips Marco heeft voor meer bewustwording over kindermishandeling
- wat de invloed ervan nog steeds is op zijn leven op dit moment
Maar het belangrijkste; dat het enorm had kunnen helpen als iedere organisatie niet alleen naar de eigen informatie had gekeken en dat als op zichzelf staand had beoordeeld, maar ook informatie had uitgewisseld. Dan hadden ze niet anders kunnen concluderen dan dat het zo niet kon!
Over Marco Strijker; hij schreef het boek ‘Niemand die omkijkt’ over zijn ervaringen als kind met kindermishandeling en verwaarlozing en de invloed die het nog steeds heeft nu hij volwassen is. Hij hoopt met het boek in brede zin te bereiken dat we kindermishandeling serieus nemen. En het aantal kinderen dat wordt mishandeld te verlagen. Alle opbrengsten gaan naar Het Vergeten Kind om ook op die manier bij te dragen. Meer info op https://www.niemand-die-omkijkt.nl/
Veel luisterplezier

#095 Tessa - Het onderzoeksberaad bij de Raad voor de Kinderbescherming
Wat zijn de voordelen van een onderzoeks- of netwerkberaad bij de Raad voor de Kinderbescherming? Daarover ging Margreet in gesprek met Tessa.
‘Eigenlijk is het onderzoeksberaad een interventie: Je brengt ouders aan tafel, gezamenlijk met de belangrijkste personen rondom het kind: zowel het informele netwerk als het professionele. Dus op die manier creëren we een tafel met allemaal mensen die stukjes zicht hebben op het kind, maar die ook iets kunnen betekenen in een mogelijke oplossingsrichting voor dat waar we met elkaar zorgen over hebben.’
Tessa vertelt over de voordelen die het netwerkberaad biedt boven individuele gesprekken.
Haar drijfveer daarbij is ervoor te zorgen dat deze mensen maar één keer bij de Raad hoeven te komen maar vooral ‘dat het voor het dagelijks leven van het kind anders wordt’.
Het betrekken van het netwerk is heel belangrijk, want ‘zodra er meer mensen weet hebben van wat er speelt en wat we met elkaar hebben afgesproken, dan kunnen we elkaar helpen herinneren en het veilig maken voor het kind ‘.
Maar het heeft meer voordelen: zowel voor het kind en de ouders als ook voor hulpverleners. Tessa wil nooit meer terug naar individuele gesprekken, omdat het inzetten van het onderzoeksberaad in zoveel onderzoeken wezenlijk verschil heeft gemaakt.
Misschien vind je het spannend om hiermee te starten. Want je kunt het heel goed voorbereiden, maar er is altijd een onvoorspelbaar element. Ze geeft als aanmoediging: ‘Begin klein, maar ga het doen. Want het is zo ontzettend leuk en zo waardevol. Vertrouw op je intuïtie, vertrouw op hulp van de mensen aan tafel en je komt er altijd uit.’
Ben jij nieuwsgierig waarom Tessa zo enthousiast is over netwerkberaden? Hoe ze het onderzoeksberaad inzet, wat de voordelen zijn en wat het zo ontzettend mooi maakt om op deze manier te werken?
Luister dan zeker naar deze podcast!
Over Tessa: Zij werkt sinds 2019 met deze netwerkberaden in kinderbeschermingsonderzoeken, dus op het moment dat er sprake is van verwaarlozing of als er zorgen zijn als het op opvoeden aankomt. Waarbij de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doet naar ‘doen ouders wat nodig is’ en waarbij ze meekijken hoe we de mogelijke bedreigde ontwikkeling van het kind af te kunnen wenden.
Daarnaast wordt het netwerkberaad vaak ingezet in omgangszaken waar ouders die uit elkaar zijn er niet uitkomen over hoe het gezag georganiseerd moet zijn of hoe de zorgregeling eruit moet komen te zien.
Veel luisterplezier
Meer weten over trainingen, (gratis) tools en de kennis die we delen voor Jeugdprofessionals? Kijk op https://www.timmconsultancy.nl/

#094 Gieke Buur - Niet loslaten, lef tonen en dapper zijn
‘Op het moment dat je binnen de jeugdhulp vastloopt, mail mij’ zei Hugo de Jonge toen hij nog minister van VWS was. Gieke Buur vertelt in deze podcast wat er daarna gebeurde:
‘Het waren niet de boze ouders en de mensen die je altijd hoort op LinkedIn die mailden. Het waren vooral moedeloze ouders, mensen die de hoop kwijt waren. Vastlopen zat niet in passende zorg. Het zat wél in het niet gehoord worden, je eenzaam voelen en niet weten waar naartoe te gaan.’
Het werkzame element bleek hierin te zijn; bereikbaarheid, dat ouders meteen contact konden leggen. En verder: luisteren, luisteren, luisteren. Menselijke steun!
We hebben als professionals de neiging, en zo zijn we ook opgeleid, om direct te kijken: ‘wat is het probleem en welke rol past daar bij’. Maar daarvóór zit nog het menselijk contact maken; als mens tegenover een ander mens gaan zitten. Willen helpen kan daarbij soms in de weg zitten.
Gieke roept in deze podcast op om als professional vooral te vertrouwen op jezelf! Vaak hoor je de roep om het systeem te veranderen, maar wij ZIJN het systeem. Wat kunnen we vandaag al doen om iemand die vastloopt niet los te laten. Hoe kunnen we denken in mogelijkheden?
Een mooi gesprek over kwetsbaar durven zijn, degene zijn die niet loslaat, denken in mogelijkheden; ‘wat kan er wel’ en niet wachten tot het systeem veranderd wordt!
Veel luisterplezier
Over Gieke Buur; ze is psycholoog van huis uit, heeft veel verschillende rollen gehad en is nu sinds een aantal jaren verbonden aan het ondersteuningsteam Zorg voor de jeugd en is nu kwartiermaker voor de ondersteuningsstructuur van de toekomst.
Veel luisterplezier

#093 Kees Toet - Lichaamsgericht traumasensitief en systemisch werken
‘De pareltjes van dit werk zijn voor mij de ouders die een andere keuze maken en trauma niet meer toestaan, zodat hun kind niet meer getraumatiseerd blijft’
Kees wordt in zijn werk vaak geconfronteerd met ouders die minder beschikbaar zijn voor hun kinderen, door wat ze hebben meegemaakt, bijvoorbeeld doordat ze hebben moeten vluchten of oorlog hebben meegemaakt:
‘Die zijn zo weggeblazen in het vertrouwen in andere mensen. Dat ze dan uiteindelijk hun kracht weer gaan voelen, in plaats van in de war zijn over wat hen allemaal is overkomen, dat is de kunst.’
Kees Toet vertelt in deze podcast over trauma en systemisch werken. Hoe spelen trauma’s van ouders door in het leven van hun kinderen? Wat hebben ze nodig van jou als hulpverlener om duurzaam dat trauma (in het systeem) te kunnen oplossen.
Maar ook; hoe zorg je ervoor dat je als hulpverlener genoeg energie houdt om dit soms zware werk te blijven doen? En: hoe zorg je ervoor dat je blinde vlekken niet groeien en je het totale plaatje niet uit het oog verliest. Hoe kan ieder zijn eigen stukje oppakken, zodat we met elkaar weer beweging krijgen, energie krijgen en de hoop dat we wel heel veel kunnen betekenen.
Veel luisterplezier!
Over Kees Toet: vader, opa, partner, enthousiast sporter, muziekliefhebber en naast zijn werk als systeem/relatietherapeut- traumatherapeut (NET-behandelaar) bij ARQ Centrum ’45, in 2021 gestart met zijn eigen praktijk Kees Toet therapie voor partner-relatietherapie en enthousiast trainer bij TIMM Consultancy en Het LOCK
Wil je meer leren over traumasensitief werken? Kijk hier voor meer info.

#092 Sietske Dijkstra - Economisch geweld als vorm van intieme terreur
Wat is economisch geweld en hoe kunnen we dat als professionals herkennen? Welke vormen zijn er en welke patronen zien we daarin. Margreet praat in deze podcast opnieuw met Sietske Dijkstra, deze keer over een specifieke vorm van coercive control, namelijk financieel misbruik oftewel economisch geweld.
Financieel misbruik laat zich op drie verschillende manieren zien:
De eerste lijn is intimideren en controleren; ‘ik weet precies wat er op onze rekening staat en jij moet alle uitgaven echt verantwoorden’, of ‘je mag niet zomaar iets uitgeven’.
De tweede lijn is saboteren; een 13-jarig kind dat bij zijn vader woont zegt bijvoorbeeld tegen zijn moeder; ‘ik wil alleen maar meer contact met je als jij nu het kindgebonden budget overmaakt’. Hier is duidelijk dat het kind is gebriefd door de ene ouder om dit te zeggen.
De derde lijn is exploiteren: ‘iemand wordt eigenlijk gezien als een ding om geld binnen te brengen’.
In deze podcast geeft Sietske voorbeelden waar we als professionals alert op zouden moeten zijn, zodat we economisch geweld en daarmee deze vorm van intieme terreur beter in zicht krijgen. Want het is zo belangrijk dat je weet hebt van wat er allemaal kan spelen en dat je in staat bent om daar vragen over te stellen, dat je de rode vlaggen hoort en ziet.
Ben je benieuwd hoe je deze vormen van economisch geweld kunt herkennen? Hoeveel breder dit thema is dan de klassiekere vormen, waarbij sprake is van schulden door bijvoorbeeld verslavingsgedrag? En in welke uitspraken van kinderen je deze vorm van intiem geweld herkent?
Luister dan zeker naar deze podcast!
Over Sietske Dijkstra – doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen. Ze geeft lezingen, advies en coaching op dit gebied. Haar website: https://sietske-dijkstra.nl/
Veel luisterplezier!

#091 Thera Houweling – Het netwerkberaad bij complexe scheidingen. Hoe doet de Raad voor de Kinderbescherming dat?
Een waardevolle podcast die een heel praktisch inzicht geeft over het inzetten van een netwerkberaad in complexe scheidingssituaties. Thera Houweling is raadsonderzoeker en neemt ons stap voor stap mee in dit proces, hierdoor ontstaat een heel helder beeld over wat een netwerkberaad kan opleveren voor een kind en de ouders, hoe zo’n beraad verloopt en wat je als professional nodig hebt om dit ook in te gaan zetten.
‘We merkten dat er heel veel complexe scheidingssituaties zijn waarin kinderen klem komen te zitten, waarin ouders op geen enkele wijze tot overeenstemming kunnen komen. En dat ons onderzoek, in de beleving van de ouders, niet altijd een goed passend advies oplevert.
Want vaak hebben we goede gesprekken met een ouder op kantoor, maar als ze dan thuis het verslag van de ex-partner lezen en dit bespreken met het netwerk, dan komen er invloeden en krachten tevoorschijn die ze dan weer uiten bij de Raad voor de Kinderbescherming
Dat betekent dat je het goede gesprek dat je hebt gehad weer opnieuw moet doen. En zo blijf je soms heen en weer pingpongen. We vroegen ons af hoe we hier op een creatieve manier een andere benadering konden vinden.
Door inzet van netwerkberaden willen we de ouders in de actiestand te zetten in plaats van dat ze telkens aan de kaak stellen wat het probleem is. We proberen ze mee te nemen in de trein vooruit, naar de toekomst.
Daarin is ons standpunt steeds; ‘Het gaat om de kinderen.’
Hoe de Raad deze netwerkberaden inzet en wat daarvan de, positieve, gevolgen zijn voor een kind hoor je in deze podcast. Het is een mooi gesprek over motivatie, het kind vooropstellen, het mooie van praktische kleine stappen zetten en ook over de voordelen van een netwerkberaad voor professionals om het kind heen.
Want, zo zegt Thera: ‘We proberen ouders en kind in hun kracht te zetten. Niet; wat heb je niet handig gedaan en moet je nog leren, maar; waar liggen je mogelijkheden, wie kan je ondersteunen vanuit je netwerk, wie kan helpen om wat je goed kan te versterken en uit te vergroten.
Het is vaak een flinke uitdaging; maar als je die hoofdjes ziet van kinderen voor en na zo’n netwerkberaad, ben je blij dat het gelukt is!
Veel luisterplezier!

#090 Debby Collignon - Systeemdenken binnen complexe vraagstukken beter op de kaart zetten
We moeten het systeemdenken binnen complexe systemen beter op de kaart zetten
We worden als pedagogen en jeugd- en gezinsprofessionals wel opgeleid in die systemische blik, als in: kind komt van oorsprong uit twee ouders, die hebben allebei weer een ouder, we leren over loyaliteit en de contextuele theorie.
We hebben dus wel kennis van systemen; wij als mens zijn onderdeel van een gezinssysteem.
Debby Collignon roept op om te kijken naar het bredere systeem.
Dan zien we dat er aan (een deel van) de problemen misschien iets heel anders ten grondslag ligt; stress op het werk, armoede, eigen trauma van ouders dat getriggerd wordt of grote life-events.
Uitzoomen is dus essentieel, omdat je dingen gaat zien die je anders misschien niet ziet.
In deze podcast vertelt Debby Collignon over waarom zij systeemdenken beter op de kaart wil zetten bij complexe vraagstukken.
Over Debby Collignon: zij is pedagoog en oprichtster van Dynamiek in Pedagogiek. Ze geeft trainingen en lezingen over complex dynamische systemen.
Veel luisterplezier

#089 Vanessa Maes - Milder leren kijken naar ouders in conflictscheidingen
In een conflictscheiding is het niet meer mogelijk om samen ouder te zijn. Maar je bent wel allebei ouder! Daarom is het soms beter om ervoor te kiezen ouders niet meer samen te zetten om te proberen het conflict op te lossen, maar te kiezen voor een andere manier: parallel solo ouderschap.
Parallel solo ouderschap doe je naast elkaar; je bent ieder solo verantwoordelijk, jij staat aan het hoofd van een nieuw gezin als solo ouder en de ander staat ook aan het hoofd van een nieuw gezin.
Parallel solo ouderschap gaat niet over conflicten oplossen. Het doel ervan is een goede ouder-kind relatie waarin je doet wat het kind van je nodig heeft, terwijl je beseft dat het kind ook een relatie heeft met de andere ouder.
En dat is zeker niet ‘de makkelijke weg’, zoals soms gedacht wordt, vertelt Vanessa Maes in deze podcast.
Ze vertelt verder over meerzijdige partijdigheid en hoe dat soms niet te verdragen is voor ouders in een complexe scheiding. Over het gevoel van verlies dat een scheiding meestal veroorzaakt en over hoe de context en niet hun persoonlijkheid maakt dat ouders zo reageren.
Wij willen tegenwicht bieden aan het idee dat het bij een scheiding allemaal samen moet. Want er is geen onderzoek waaruit blijkt dat ‘samen doen’ bij een scheiding beter is voor een kind. En in sommige gevallen gaat dat gewoon niet, triggeren de ouders elkaar teveel.
We mogen milder leren kijken naar mensen in conflictscheidingen!
Over Vanessa Maes: Vanessa is trainer parallel solo ouderschap en is auteur van de boeken
‘Blijven staan ondanks de storm’ (2018) en een nieuw boek: ‘De helft van mij’, dat bijna uitkomt.
Veel luisterplezier!

#088 Hettie Aardema en René Timmer – Werken aan terugkeer naar huis na uithuisplaatsing
Als een kind abrupt bij de ouders wordt weggehaald is dat traumatisch voor een kind.
Gezinshuisouders Hettie Aardema en Rene Timmer hebben de overtuiging dat je de hechting tussen ouder en kind moet behouden en versterken en dat kan het beste als je samen normale dagelijkse dingen doet, in plaats van alleen een kopje thee te drinken.
‘Het systeem van een kind versterken met als doel terugkeer naar huis’, is de visie in gezinshuis De Schaapstreek. Uitgangspunt is daarbij altijd hechting en ‘het eren en in stand houden van papa en mama’.
De regie en de keuze moet weer bij de ouders terechtkomen. Ouders hebben vaak het gevoel dat die regie hen is ontnomen; het kind is weggenomen, dus ze hebben iets niet goed gedaan, het is hen overkomen en dat geeft veel onzekerheid. Bouwen aan dat vertrouwen en contact tussen ouder en kind is dan heel belangrijk.
Soms denken professionals dat het beter is niet te veel contact tussen ouders en kinderen toe te staan, omdat veel contact zorgt voor onrust. Maar is dat waar?
Hoe Hettie en Rene hier tegenaan kijken én ernaar toewerken om dat vertrouwen weer te herstellen hoor je in deze podcast.
Ze vertellen onder andere over:
- systemisch werken
- goed genoeg ouderschap
- familiebegeleiding
- yucel-methode
- hoe je gebruik maakt van het netwerk, ook als er weinig netwerk lijkt te zijn
- wat een uithuisplaatsing doet met een kind
- rust brengen in het systeem
- voorleven
- belang van een rustig brein
- en wat dit allemaal met jou doet als professional
Over Hettie Aardema en Rene Timmer: ze hebben een gezinshuis waarin ze kinderen opvangen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar. Hettie werkt daarnaast in de GGZ als verpleegkundig specialist. Haar expertise ligt op het terrein van psychiatrie, behandeling en herstel. René heeft gewerkt in de lichamelijk gehandicaptenzorg en als docent en schoolleider in het voortgezet (speciaal) onderwijs. Zijn expertise ligt op het terrein van onderwijs en opvoeding. Meer over het gezinshuis: https://deschaapstreek.nl/
Veel luisterplezier!

#087 Ybe Casteleyn - Sterker worden waar het pijn doet
We moeten niet te bang zijn voor trauma volgens Ybe Casteleyn
‘Je kan zélf veel aan je trauma doen, je kunt zelf heling vinden zonder therapeut’
Waarom zijn we zo bang om het erover te hebben?
Trauma lijkt zo groot. Het is net zoiets als rouw, men durft er niet naar te vragen. Bang dat er iets getriggerd wordt, er herbelevingen zullen zijn en mensen gehertraumatiseerd raken.
Volgens Ybe hoeven we ons daar niet zoveel zorgen om te maken. Het kan gebeuren dat iemand een herbeleving krijgt als je naar een trauma vraagt, maar die hebben daar dan sowieso wel last van.
Door er juist wél over te praten geef je erkenning. En die erkenning, zowel van de ander maar vooral van onszelf is zo belangrijk. Je mag mildheid hebben naar jezelf toe.
Ook boosheid is vrijwel altijd nodig om door trauma heen te komen. Het is een emotie die we moeilijk vinden, maar die zo belangrijk is om de ‘sense of self’ weer terug te kunnen vinden.
‘Boosheid is het begin van assertiviteit’
Luister deze podcast helemaal als je benieuwd bent naar antwoorden op de volgende vragen:
✅ Hoe ziet het proces van trauma onder ogen zien eruit?
✅ Hoe pak je dat aan, het zelf helen van trauma? (met een aantal oefeningen)
✅ Word je niet heel verdrietig als je bezig gaat met dat trauma?
✅ Als je het trauma dan hebt geanalyseerd, hoe transformeer je het dan (of hoe help je iemand dit te doen?)
✅ Waarom het belangrijk is dat als ouders trauma hebben ze daarmee ook aan de slag gaan (naast hulp aan een kind)
✅ Of er contra-indicaties zijn voor het (zelf) aan de slag gaan met trauma?
Over Ybe Casteleyn; psycho-traumatoloog en schrijver van het boek ‘Sterker worden waar het pijn doet’ (https://sterkerwordenwaarhetpijndoet.nu/). Ze is pas rond haar 35e in dit vakgebied gaan studeren uit interesse, en ontdekte dat er zoveel methoden lijken te bestaan met ieder hun eigen taal, maar dat daaronder altijd trauma lag.
Veel luisterplezier!

#086 Tessa Reedijk - Seksuele ontwikkeling
In de podcast van vandaag zoomen Tessa Reedijk en Margreet Timmer in op de seksuele ontwikkeling van kinderen.
Welk gedrag van een kind past bij zijn ontwikkeling en wanneer is er sprake van afwijkend gedrag?
Volgens Tessa zit er vaak een lading op bij dit onderwerp.
‘Mensen zijn bang om dingen niet te zien en bang om dingen wel te zien’
Seks en kinderen is in het hoofd van veel mensen onverenigbaar.
Wat is seksuele ontwikkeling eigenlijk?Seksuele ontwikkeling van (kleine) kinderen gaat over het ontdekken van je lijf en hoe dat lijf werkt, over wat je van jezelf en van de wereld vindt. Hoe wil je met mensen omgaan, hoe wil je dat ze met jou omgaan, wat vind je aantrekkelijk en wat niet, wat vind je leuk en wat niet?
In het begin is dat heel lichamelijk; wat voel je als je ergens overheen wrijft. Kinderen hebben daar verder geen ander beeld bij, zoals volwassenen. Het gaat voor hen niet over opwinding, maar over het hebben van een fijn gevoel.
Seksuele ontwikkeling van kleuter tot jongvolwasseneTessa vertelt hoe kinderen zich seksueel ontwikkelen, van kleuter tot jong volwassene en de fases die daarbij horen. Margreet en Tessa bespreken hoe je dan uit elkaar houdt wanneer gedrag grensoverschrijdend is en wanneer het hoort bij een normale seksuele ontwikkeling.
Hoe je je kind bepaalde dingen zelf kunt laten ontdekken en fouten kunt laten maken en waarom dat zo lastig is als het gaat om seksuele ontwikkeling.
Met volwassen ogen kijken of niet?Het is belangrijk je altijd bewust te zijn dat we vaak met volwassen ogen naar gedrag van kinderen kijken. Wat is dan de reactie van ons als volwassenen? En wat hebben kinderen van ons nodig als er een incident is waarbij een kind bepaald gedrag van een ander niet als prettig heeft ervaren, waar het voor dat kind gewoon experimenteren was?
Het vlaggensysteem is een mooi hulpmiddel om naast dit gedrag te leggen om te bepalen of er misschien sprake is van afwijkend gedrag.
Het lastige is dat je altijd te maken hebt met verschillende waarden en normen van de volwassenen om een kind heen. Tessa adviseert om altijd hierover te communiceren en daarmee ook op tijd te zijn als het bijvoorbeeld gaat over gedrag van een kind op school. Zorg dat de ouders op tijd worden betrokken, zodat ze niet achteraf horen dat hun kind al verschillende keren is besproken in een teamoverleg, terwijl zij nog van niks wisten.
Hoe je de signalen oppikt over (afwijkende) seksuele ontwikkeling en gedrag en hoe je seksuele voorlichting goed oppakt (niet alleen over de gevaren maar ook over de fijne kanten!), hoor je in deze podcast.
Veel luisterplezier!
Over Tessa Reedijk: GZ psycholoog en trainer/trainingsacteur met veel ervaring in het werken met kinderen en jeugdigen met chronisch trauma
Meer weten over seksuele ontwikkeling bij kinderen? Hoe je bepaalt wat normaal gedrag is en wanneer je moet ingrijpen of begrenzen? Hoe je het gesprek hierover aangaat met kinderen? Meld je aan voor de training Werken met het Vlaggensysteem

#085 Marleen Derks - Gendersensitief werken bij huiselijk geweld
Gendersensitief werken; in deze podcast verkennen Marleen en Margreet hoe gender een rol speelt bij het ontstaan of voortduren van huiselijk geweld. Hoe kunnen we in de hulpverlening daar bewust van zijn en vragen over stellen om ook deze kant te belichten en mee te nemen in de aanpak?
Gendersensitief werkenGendersensitief zijn = aandacht hebben voor verschil tussen man/vrouw zijn, zowel biologisch als ook in culturele en sociale rollen en wat zie ik daarvan terug in de gezinnen die ik begeleid.
Marleen: ‘Gendersensitief werken is een goed item om de hulpverlening in de aanpak van huiselijk geweld nog beter te maken. Ik ben er blij mee dat we daar nu veel focus op gaan krijgen!’
Vooral in de analysefase voeg je, als je gendersensitief werken wilt, vragen toe. Je gaat jezelf afvragen wat in dit gezin de rolverdeling is en wat de verwachtingen zijn naar elkaar toe. Dan zie je, soms subtiel en soms veel aanweziger, de factoren waardoor geweld kan ontstaan of kan voortduren. Marleen geeft hiervan in de podcast verschillende voorbeelden.
Wat gebeurt er als je niet gendersensitief werkt?Als je geen rekening houdt met gender en dit niet goed in beeld hebt, kan het zijn dat je niet goed zicht hebt op bepaalde dynamieken die er spelen en dan kan het zijn dat er in een gezin een escalatie is, terwijl jij denkt dat ze al in een fase van herstel of risicogestuurde zorg zitten.
Gendersensitief kijken is een extra toevoeging; welke vragen stel ik om goed in zicht te krijgen met wat voor dynamieken we hier te maken hebben.
Voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen en welke tools je kunt gebruiken hoor je in deze podcast. Wil je nog meer vragen goed kunnen stellen dan is de Handreiking gendersensitief handelen bij huiselijk geweld een mooi document om te lezen:
Hoe werk je gendersensitief?Marleen vertelt hoe belangrijk het is deze gendersensitieve blik ook mee te nemen in intervisie en supervisie. Dat je jezelf ook bevraagt over hoe je zelf aankijkt tegen gender. Wat zijn je eigen normen en waarden hoe je kijkt naar man/vrouw zijn. Hoe denk je over rollen van mannen en vrouwen. Als je dat niet van jezelf weet is het heel lastig om dit te herkennen bij de gezinnen waarmee je werkt.
In de casuïstiekbespreking is het heel goed om te kijken: hebben we trauma een rol gegeven, hebben we gender een plek gegeven, hebben we goed in beeld wie geweld pleegt tegen wie, is de betrokkene autonoom genoeg om eigen beslissingen te nemen? Vragenlijsten kunnen daarin, zeker als je nieuw ermee bent, een goed hulpmiddel zijn. Zoals bijvoorbeeld in de genoemde handreiking.
Ook na de analysefase speelt gender een rol. Marleen vertelt hoe je er ook in de volgende fases mee aan de slag kunt.
Veel luisterplezier!
Marleen Derks is al 20 jaar werkzaam in de aanpak van Huiselijk geweld en kindermishandeling. Ze werkt bij Blijfgroep en begeleidt daar casuïstiekbespreking. Verder is ze zelfstandig trainer en is het haar passie de aanpak van HG en KM te verbeteren!
Veel luisterplezier!

#084 Friso van Doesburg - Mijn verleden met jeugdzorg
Wat kunnen we als professionals leren van iemand die zelf in zijn jeugd uit huis is geplaatst en te maken heeft gehad met verschillende organisaties? Niet met een beschuldigende vinger, maar vanuit het vertrouwen dat de intentie altijd is dat de professional goed voor het kind wil zorgen.
Friso kwam door omstandigheden terecht in verschillende instellingen, waar hij zich moest aanpassen aan ‘het systeem’. Meegaan in hun idee wat goed voor hem was. Hij kwam terecht in het keurslijf van een organisatie dat hem niet paste. Tot hij Alex ontmoette, die het gezinshuis had waar hij uiteindelijk ging wonen. Alex sloot aan bij zijn behoeftes. Zijn liefde voor muziek, pianospelen, bewegen. Friso kende zichzelf nog niet goed en doordat Alex woorden gaf aan wat hij deed en aansloot bij zijn behoeftes, leerde Friso zichzelf beter kennen.
Doel of middel
Natuurlijk zijn die systemen er vanuit goede bedoelingen; structuur is misschien nodig om je veilig te voelen. Maar het is wel belangrijk dat we kijken naar het resultaat en de uitwerking van al die mooie dingen die we bedenken. Het gevaar is dat we het hanteren van protocollen, het evidence-based werken en de richtlijnen van de organisatie najagen als doel, maar dat zijn alleen maar de middelen om goed voor mensen te kunnen zorgen. Het moet niet het doel op zich worden.
Wat heeft een jongere echt nodig
In deze podcast vertelt Friso wat een jongere volgens hem echt nodig heeft en hoe we daar als professional op in kunnen spelen.
Over hoe belangrijk het is voor een professional om weer terug te komen bij de reden waarom hij dit werk is gaan doen, wat hij belangrijk vindt en welke waarden hij meeneemt. Hoe we zouden moeten kijken naar het laten groeien van een jongere, in plaats van naar het herstellen van wat ‘stuk’ zou zijn.
Want, zegt Friso: ‘het is onze taak als professionals jongeren te verstevigen in wie ze zijn, hun wortels te verstevigen zodat ze zichzelf kunnen blijven in deze samenleving’
Een boeiend gesprek van Friso en Margreet over hoe we een ander perspectief kunnen krijgen op het belangrijke werk dat we doen en hoe woorden ertoe doen. Want de invloed van begeleiders op jongeren is enorm!
Over Friso van Doesburg: Friso van Doesburg schreef een boek, getiteld ‘Uit Huis’, over zijn eigen ervaring met een uithuisplaatsing en de ontmoeting met iemand -Alex, begeleider in een gezinshuis - die voor hem voor verandering heeft gezorgd. Met de training Succesvol Uit Huis inspireert hij nu professionals om jongeren vanaf 15 jaar perspectief te bieden op hoe ze succesvol mee kunnen doen binnen de samenleving. Zijn boek en trainingen vind je op de website: https://www.uithuis.com/
Veel luisterplezier!

#083 Week tegen Kindermishandeling - Praat met elkaar
Podcast Week tegen kindermishandeling - Praat met elkaar
Er is nog veel schroom, angst en onzekerheid om kindermishandeling en huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Juist daarom is het zo belangrijk om het onderwerp een plek aan tafel te geven.
Impact
Hoe vaak je ook situaties tegenkomt waar sprake is van geweld of verwaarlozing, de impact die het op je heeft moet je niet onderschatten. Daar mag het ook over gaan in het gesprek met collega's. Want als je het expliciet maakt, komt het ook dichterbij. Er is een verschil tussen ‘er is daar sprake van huiselijk geweld’ en ‘Pietje van 3 woont thuis bij papa en mama, waarbij er regelmatig het glas uit de ramen gegooid wordt en er gescholden wordt terwijl hij in de box zit’.
Reflectie
Soms kun je na een gesprek terug op de fiets denken ‘is dit echt gebeurd, heb ik dit goed gehoord, was dit nu een onthulling’?
Onderzoek wat het met jou doet en wat je eerste reactie is. Wat is je eerste
impuls? Schiet je in de actie of vertraag of verlam je?
Het is belangrijk dit te delen met je collega’s.
Rol van de aandachtsfunctionaris
De aandachtsfunctionaris heeft ook een belangrijke rol als het gaat om het praten over mishandeling en verwaarlozing. Om de drempels te verlagen en het onderwerp de plek te geven die het verdient.
Hoe dan?
Hoe dan is een vraag die dan vaak gesteld wordt.
In iedere casus is het goed om in je achterhoofd te houden: ‘zou het kunnen zijn’?
De overweging als je problematisch gedrag van een kind ziet; zou het kind een ‘kanarie in de kolenmijn’ kunnen zijn van een ingewikkelde thuissituatie?
Dat is een persoonlijke basishouding, maar ook iets dat in het teamoverleg een plek mag krijgen. Het met elkaar kijken hoe je dit thema op de agenda houdt is daarbij ook van belang.
Gebruik (als aandachtfunctionaris) deze week tegen kindermishandeling
bijvoorbeeld om ruimte te maken om het er met elkaar op de werkvloer over te hebben!
Wat is er nog meer nodig?
Noem het beestje bij zijn naam. Vaak staat er een grote roze olifant in de kamer en blijven we eromheen draaien. Houd het niet abstract; zeg wat je bedoelt! Vaak zijn we bang iemand vals te beschuldigen; benoem dat dan ook. Want het is er toch al.
Summer en Margreet geven goede en belangrijke tips om dit onderwerp op de agenda te zetten en te houden! Want nu, in deze week, is het een belangrijk thema, maar hoe blijven we er altijd aandacht aan besteden?
De oproep die ze daarom doen is: ‘doe jij mee?!’
Beluister deze podcast, zodat je weet hoe je het bespreken van
kindermishandeling een (blijvende!) plek aan tafel kunt geven.
Margreet Timmer en Summer Koster over het thema van de Week tegen
kindermishandeling; praat met elkaar
Veel luisterplezier!
PS Wil je jouw rol als aandachtsfunctionaris verstevigen? Volg dan onze training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

#082 Diane Ruthgeerts - Geboeid door narcisme
Diane Ruthgeerts is deze week te gast in de podcast, met als onderwerp Narcisme.
‘Narcisme is zo een complex begrip. En stilaan - en ik vind dat zorgwekkend - is het een modewoord, om niet te zeggen soms een scheldwoord. Eigenlijk is dat zorgwekkend, omdat daardoor de ernst van een narcistische stoornis buiten beeld dreigt te blijven. Dus je hebt heel veel narcistische kenmerken, iedereen vindt die terug in checklijsten, maar ik ben nogal geneigd om het te hebben over de narcistische dynamiek wat nog niet een stoornis is. En de narcistische dynamiek kijkt ook naar wat iemand niet toont met zijn gedrag. Checklijsten zijn allemaal gedragskenmerken.
Maar de essentie van narcisme is wat iemand niet toont, wat iemand met zijn gedrag probeert te verbergen en dat is een instabiele basis, een innerlijke gesteldheid van onzekerheid, van schaamte, van angst, van minderwaardigheid zelfs. Van een onvermogen om langdurig intieme relaties aan te gaan en een gebrek aan vitaliteit. En naar buiten, als een narcistische paradox, komen die charmant, solide enzo over. Dus nietsvermoedende hulpverleners kunnen het niet gemakkelijk zien.’
Diane geeft in deze podcast uitleg over de cirkel van de narcistische dynamiek, maar ook over het patroon met de andere persoon met wie de narcist een relatie heeft. Hoe werkt dat proces? En wat doet het met kinderen, die een ouder hebben met narcisme? Hoe kun je die helpen?
Waarom doet iemand met narcistische kenmerken dit, wat levert het voor hem of haar op? En nog belangrijker, hoe herken je als hulpverlener dat er narcistische dynamieken spelen. Hoe laat je je als professional niet beetnemen in manipulaties van iemand met narcisme? Waar moet je op letten in gesprekken met cliënten? En hoe help je vervolgens de slachtoffers op een goede manier?
Luister het in dit zeer boeiende gesprek van Margreet Timmer met Diane Ruthgeerts.
Diane, door opleiding en ervaring geïntrigeerd door de verbanden tussen psychische problemen en de context waarin mensen waren opgevoed, heeft een prachtig boek geschreven getiteld ‘Geboeid door Narcisme’
Ze werkte als Pesso-therapeut en deed Co-counseling, waarin ze mensen vooral hielp los te komen van pijnlijke ervaringen door ontlading via het lichaam.
In haar werk maar ook persoonlijk leven kwam ze mensen tegen die haar de wenkbrauwen deden fronsen; mensen die op alle fronten in hun leven problemen hadden en daar nooit bij stilstonden, de fout lag altijd bij iemand anders. Die gingen kil en harteloos om met mensen, hadden een compleet gebrek aan affectieve empathie.
Daardoor groeide dat idee dat het heel interessant zou kunnen zijn als ze die problemen van narcisme kon koppelen aan de pesso-gedachte. Want als er iets is dat ze van de pessotherapie-gedachte geleerd had, is het de basisnood van begrenzen. We hebben het allemaal over warmte, voeding krijgen, steun krijgen, beschermd worden, en pessotherapie noemt begrenzing als extra basic need. Als er een pathologie is die compleet met grenzeloos zijn te maken heeft is het wel narcisme.
Ze wilde een boek schrijven voor een breed publiek, niet voor professionals (hoewel de ervaring leert dat ongelooflijk veel professionals er ontzettend veel aan hebben, sommigen zeggen ‘het is mijn bijbel geworden en het ligt naast mijn bed’). Met theorie die onderbouwd is maar ook persoonlijke verhalen en verhalen van cliënten.
Veel luisterplezier

#081 Siyes van der Ploeg - Oefenen met een trainingsacteur; geen assessment maar een speeltuin
Deelnemers vinden het vaak spannend om in een training te werken met een acteur. In deze podcast legt Siyes van der Ploeg, trainingsacteur, uit dat het niet eng is, maar juist leuk! Want de trainingsacteur is als het ware de brug tussen dat wat je (net) geleerd hebt in de training en de werkelijkheid. Je kunt veilig oefenen, experimenteren en dingen uitproberen, zodat je wéét wat je wel en niet met je cliënten wilt gaan toepassen.
Siyes van der Ploeg is trainingsacteur in een bijzondere situatie, zegt ze zelf. Ze is namelijk deels vast in dienst bij een ROC en enorm trots dat haar school investeert in het oefenen met een acteur.
Daarnaast wordt ze als ZZP-er vooral ingevlogen in allerlei lessen en scholingen in zorg, welzijn en onderwijs. Overal waar het gaat over gedrag en communicatie, met als thema vaak huiselijk geweld en kindermishandeling, trauma en oplossingsgerichte gespreksvoering.
‘Oh, ze is niet eng’Als Siyes als acteur binnenstapt bij een training, ziet ze vaak wat gespannen blikken of mensen die vermijden haar aan te kijken. Ze gaat dan in gesprek, probeert aan te sluiten en iets van zichzelf te laten zien. Iets klungeligs over zichzelf te vertellen of iets wat ze spannend vond, zodat de deelnemers denken: ‘oh, ze is niet eng’.
SpeeltuinZe vindt het belangrijk dat mensen het oefenen met een trainingsacteur echt zien als een speeltuin. Het is geen assessment of beoordeling van hoe goed je bent als professional. Het gaat over dít experiment, dit moment dat je net geoefend hebt, waarin je dingen kunt uitproberen en als het bevalt kunt meenemen in je rugzak. En zo niet, dan gebruik je het gewoon niet. Dan laat je dat liggen.
Het is ook een mooie manier om te toetsen of dat wat je denkt over jezelf wel klopt. Mensen zeggen soms; ‘ik kom heel bot over, hoor’. Het is dan mooi als ze als feedback krijgen dat het helemaal niet bot overkomt, maar gewoon duidelijk!
Tijdens het oefenen gaat het er vooral om: wat wil de ander uitproberen? Het doel moet bij jezelf liggen. Ga kijken wat jij anders wilt doen, wat wil jij uitproberen, anders leren doen. Je kan gedrag van de ander maar voor een deel beïnvloeden door wat je zelf doet. Daar probeer ik tips en feedback op te geven.
Wat is er welSiyes kijkt graag naar wat er WEL is. ‘Wat werkt en wat is minder handig’, klinkt anders dan ‘goed of fout’. Er is altijd wel iets wel aanwezig, iets positief, qua element dat al werkt. Al is het bijvoorbeeld alleen maar dat iemand zijn stinkende best doet, heel gedreven is, zo graag wil dat het goed gaat met een cliënt. Dat werkt misschien niet altijd, maar de intentie is goed.
‘Het doet ertoe wat ik doe’Een trainingsmiddag is voor Siyes geslaagd als mensen een succeservaring hebben, zich krachtiger voelen, meer capabel, invloedrijker, of denken ‘ik ben helemaal niet zo dit of dat’.
Dat ze weer wat meer mogelijkheden voelen, meer het idee hebben ‘ik kan iets leveren, het doet ertoe wat ik doe’. En soms ook: dat ze leren dat ze iets mogen loslaten omdat het niet binnen hun invloedssfeer ligt.
De meerwaardeZe vertelt nog veel meer over haar trainingsvak: over welke werkvormen ze graag gebruikt en of iedereen altijd ‘een beurt’ krijgt om te oefenen, het rijtje af. Over hoe ze zich weet in te leven in de verschillende personages en hoe dat vaak heel raak blijkt te zijn, zonder dat ze de werkelijke situatie kent.
Dus als jij wilt weten waarom het echt een meerwaarde is om te oefenen met een trainingsacteur en waarom je dat niet spannend hoeft te vinden, maar dat het juist heel leuk is en dat zo’n middag snel voorbijvliegt, is deze podcast het luisteren zeker waard!
Veel luisterplezier!

#080 Eva Fabius - mag het even moeilijk zijn?!
Wat is de kijk van een scheidingscoach op de dynamiek van een scheiding?
In deze nieuwste podcast van TIMM Consultancy gaat Margreet in gesprek met Eva Fabius. Eva is scheidingscoach en heeft een interessante kijk op het omgaan met scheidingen. Ze noemt het ‘persoonlijke ontwikkeling met scheiding als aanleiding’.
Wat is haar visie op de dynamiek en het omgaan met scheidingen? Wat maakt het behapbaar, hoe verdrietig en pijnlijk zo’n situatie ook is?
Een scheiding is aardverschuivend. Zowel voor de betrokkenen als voor de hele familie eromheen. Het doet je fundament schudden. Toch gaat Eva er altijd vanuit: ‘dit is de situatie, hoe verdrietig die ook is’. En gegeven die situatie heb je, als autonoom individu, de mogelijkheid om te bepalen hoe je met die situatie om gaat:
‘Er zijn altijd dingen die in jouw invloedssfeer liggen waarop je kunt focussen en waardoor je kleine verbeterstapjes kunt maken’.
Autonoom individu
Juist dat autonome individu is een belangrijk uitgangspunt, omdat mensen soms in scheidingssituaties nog lang in dat ‘koppel’ blijven hangen en op de ander blijven wachten voor verbetering. Dat is moeilijk, omdat mensen blijven wijzen naar elkaar; ‘ja maar hij, ja maar zij’. Volgens Eva mag het ook gewoon even moeilijk zijn! Want het uitgangspunt is dan; ook als iets moeilijk is kan het wel. En je hoeft het niet alleen te doen.
Hulp durven vragen
Belangrijk is wel om ook gebruik te maken van deze mensen. Hulp te durven vragen.
Een tip die Eva graag geeft: ‘mensen zeggen vaak: ‘’wat vervelend, gaat het met je? Als ik iets kan doen dan zeg je het maar he?’ Dan zeg je tegen die mensen: nou, maak voor mij een ovenschotel en eet ‘m gezellig met me op, want ik kan wel wat gezelligheid gebruiken en ik moet goed voor mezelf zorgen en dat schiet er weleens bij in. Maak dan ook de afspraak met jezelf dat je het 20 minuten over de situatie gaat hebben en dat je het daarna ook over andere dingen gaat hebben. Kader dat ook.’
Aandacht voor alle aspecten, dan kan er flow zijn
Je kunt de scheidingssituatie zien als een taart met taartpunten, en alles verdient aandacht. Als je iemand hoort zeggen; hoe het met mij gaat komt later wel, nu eerst de kinderen; Eva gelooft daar niet in. Want als je alles aandacht geeft: emoties, lichamelijke gezondheid, de stress, juridische zaken, praktische afwikkeling etcetera dan kan er flow zijn. Geef je er geen aandacht aan dan krijg je een blokkade en gaat het boven je hoofd groeien.
Er wordt vaak gezegd: ouders moeten het kind centraal zetten. Maar Eva ziet dat wat anders: ‘ik geloof in het zuurstofmasker-principe. Als je als ouder de taartpunten in ogenschouw neemt: dus voor jezelf zorgt, stressmanagement, je gesteund weet etcetera dan gaat het naar omstandigheden redelijk en kan je er zijn voor je kind in optima forma gezien de omstandigheden. Waar kan een kind tegen leunen als je zelf gevloerd ligt?’
Hoe is dat voor jeugdprofessionals?
Ze ziet daarin ook parallellen met jeugdzorgprofessionals die het zwaar hebben, veel werk hebben, het complex vinden om met mensen in scheiding te werken; ‘uitgangspunt is dat we allemaal mens zijn, zoals een ouder door stress tot minder in staat is heeft een jeugdprofessional dat ook. Ik denk (en dat is een paradigmaverschuiving) dat als je scheiding als groeikans kunt zien, dat het je ook als begeleider iets doet, dat je iemand kunt begeleiden om het licht weer te gaan zien en dat iemand in staat is om stap voor stap vooruit te komen
In deze podcast geeft ze nog veel meer hele fijne en vooral concrete praktisch toepasbare tips, die zeker het luisteren waard zijn!
Veel luisterplezier!

#079 Anita en Maaike - Achter de voordeur
‘Er is maar een persoon nodig die het verschil kan maken en dat kan jij zijn’
Dit is de boodschap van Maaike Brunekreef en Anita Wix. Zij werken samen om professionals en aankomende professionals te leren 'zien' en te leren 'durven' - op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.
Te leren zien dat de buitenkant niet altijd iets zegt; een perfect gezin, een mooi huis, een eigen bedrijf, goed verzorgde vrouw, mooie auto; alles klopt. Maar wat zich achter de voordeur afspeelt weet je niet. Huiselijk geweld kan overal voorkomen.
Anita is ervaringsdeskundige huiselijk geweld. Het is al 10 jaar haar missie om huiselijk geweld in afhankelijkheidsrelaties bespreekbaar te maken.
Maaike werkte 11 jaar als aandachtsfunctionaris in een topklinisch ziekenhuis in Zwolle. Wat haar drijft is het openen van ogen en harten, het wegnemen van drempels en lichtjes aansteken, om te leren zien en te leren durven op het gebied van huiselijk geweld.
Waarom het ingewikkelder is dan het lijkt
Anita heeft een boek geschreven met haar persoonlijke verhaal, waarin ze vragen beantwoordt als; ‘hoe kom je in zo’n relatie terecht?’, en ‘waarom stap je niet gemakkelijk uit een toxische relatie?’.
Ze legt in het boek uit waarom dat veel ingewikkelder is dan het lijkt. Ook deelt ze hoe het tóch gelukt is en hoe het nu gaat. Voor haar is erkenning van slachtoffers en herkenning voor slachtoffers vooral belangrijk. Haar boek ‘Kiezen of delen’ gaat erover dat je altijd een keuze hebt; niet altijd over wat je meemaakt, maar wel hoe we met de omstandigheden in ons leven omgaan, hoe erg die ook zijn. Dat is waar ze sterk in gelooft.
Achter de voordeur- niets is wat het lijkt
Samen hebben Maaike en Anita het educatieve ‘Achter de voordeur-spel’. De ondertitel hiervan is ‘niets is wat het lijkt’. En dat is echt zo, want als je Anita ziet, zou je niet vermoeden wat zij op dit gebied allemaal heeft meegemaakt.
Hun boodschap is dat je dat eigenlijk nooit ziet en vaak ook niet weet van elkaar. Het spel is voor iedereen die werkt met kinderen of volwassenen, die (mogelijk) geweld in een afhankelijkheidsrelatie hebben meegemaakt. Dan moet je denken aan mensen in het onderwijs, Sociale wijkteams, advocaten, tandartsen, artsen, jeugdprofessionals, medewerkers Veilig Thuis, medewerkers van een kinderopvang.
Tips voor hulpverleners
In deze podcast geven ze tips voor hulpverleners over het leren zien, het leren herkennen en het leren vragen, hoe je soms die mooie buitenkant kunt leren doorzien en ook over hoe je het werk voor jezelf zo maakt dat je het kunt volhouden. Want je kunt wel gedreven en gepassioneerd zijn, maar uiteindelijk kun je het meest betekenen als je het lang kunt volhouden.
Want, zeggen ze; ‘er is maar een persoon nodig die het verschil kan maken, en dat kan jij zijn; kijk verder, vraag door en werk samen!’
www.achterdevoordeurspel.nl
Veel luisterplezier!

#078 Karien Kruyswijk - Het leven is niet lelijk
‘Toen ik naar de huisarts stapte met mijn hulpvraag, zei deze ‘dit is een noodsituatie’. Het was echter het begin van een enorm lange reeks toenemend verbaal en uiteindelijk ook fysiek geweld. Tot die tijd had ik gedacht dat ik gelukkig was in mijn relatie.’
Karien vertelt in deze podcast over haar proces van bewustwording in haar huwelijk en tijdens haar moeizame vechtscheiding, zoals ze dat beschreven heeft in haar boek ‘Ik dacht dat ik gelukkig was; narcisme, uithuisplaatsing en een vechtscheiding in een gezin met negen kinderen’.
Wat heeft geweldloze communicatie opgeleverdGeweldloze communicatie en (het leren voelen van) empathie hebben haar geholpen om bij haar eigen kern te komen. Om te leren voelen; ik heb de vrijheid om te kiezen. Ik ben oké. Om ook de ander de ruimte en de tijd te geven om te zijn wie hij is. Dat geeft bevrijding!
Als je meer wilt weten over geweldloze communicatie en over het inzetten van empathie. Hoe dat helpt om de behoefte achter bepaald gedrag te leren zien. Hoe dat heel helpend kan zijn in conflictsituaties. Hoe je beter kunt leren communiceren en hoe je geweldloze communicatie kunt inzetten in je werk als professional bij conflictsituaties, met een aantal fijne directe tips, luister dan zeker deze podcast!
Over Karien: Zij is auteur van het boek: ‘Ik dacht dat ik gelukkig was; Narcisme, uithuisplaatsing en een vechtscheiding in een gezin met negen kinderen’. In dit boek vertelt ze openhartig over haar bewustwordingsproces, nadat ze buitenshuis is gaan werken en merkt dat de relatie met haar man niet gezond is. Op het moment dat ze voor zichzelf gaat staan, is dat het begin van toenemend verbaal en fysiek geweld. Ze deelt over haar worstelingen, hoe een aaneenschakeling van hulpverleners de problemen niet beter maar eerder slechter maken en hoe ze alle tegenslagen en ellende weet te overwinnen met behulp van bewustwording, het doorzien van patronen en door gebruik te maken van geweldloze communicatie.
Karien is deze zomer afgestudeerd voor de opleiding tot trainer persoonlijke ontwikkeling verbindende communicatie. Daarnaast heeft ze nog een baan bij een boekhoudbedrijf en woont ze samen met 5 zoons en een hond; de rest van haar 9 kinderen woont op zichzelf
Meer weten? Bestel dan hier het boek van Karien.

#077 Monique Meulemans - Ouderverstoting
Monique heeft het boek ‘Emotioneel gevangen – over ouderverstoting’ geschreven voor ouders en kinderen in scheidingssituaties. Naast een deel van haar privé verhaal, bevat het boek ook de ervaringsverhalen van anderen. Vaders en moeders, maar ook volwassenen die als kind hier mee te maken hebben gehad.
Het proces van ouderverstoting doorloopt verschillende fases. Een van de eerste signalen die je op kunt pikken bij kinderen dat er iets dergelijks speelt is bijvoorbeeld de terughoudendheid om naar de andere ouder toe te gaan. Dit kan gepaard gaan met opmerkingen als: ‘Ik vind het eten daar niet lekker’ of ‘Ik verveel me daar zo’. Dit soort signalen zijn natuurlijk nog vaag en worden hierdoor vaak ook nog niet herkend.”
Monique benoemt meerdere malen in deze podcast, het belang van goed getrainde en opgeleide professionals. Die in staat zijn om vroegtijdig signalen en patronen te herkennen en te kunnen doorzien.
- Vraag altijd door en school je ook in gesprekstechnieken met kinderen
- Ontwikkel vaardigheden op het gebeid van omgaan met complexe scheidingen
- Weet welke signalen ouderverstoting met zich mee brengt.
- Kennis over een goede risicotaxatie en het opstellen van veiligheidsplannen is belangrijk
- Wees altijd nieuwsgierig naar achtergronden beide kanten van een verhaal
Verder in deze podcast: Welke typen ouders zijn er? En welke tips zijn er voor professionals?
Over Monique en haar boek
“Ik ben me in ouderverstoting gaan verdiepen toen ik daar in mijn directe omgeving mee te maken kreeg. Jarenlang was ik getuige van het vervreemdingsproces tussen mijn toenmalige partner en zijn destijds nog jonge kinderen. Onze ervaringen deelde ik door het schrijven en publiceren van artikelen en blogs. Daardoor werd ik steeds vaker benaderd om mee te kijken en te adviseren in casussen waar twijfel was of er sprake was van ouderverstoting.
Mijn baan als marketingcommunicatie adviseur gaf ik een paar jaar geleden op. Sindsdien zet ik me in om het maatschappelijke probleem ouderverstoting en daaraan gerelateerde thema’s breed onder de aandacht brengen.”
Meer weten? Bestel dan hier het boek van Monique
Veel luisterplezier!

#076 Jan Pieter Meijer - Is een crisis ook een kans?
Een podcast vanuit een invalshoek die we nog niet vaak voorbij hebben zien komen. Jan Pieter Meijer is crisisspecialist bij de Spoedeisende Jeugdzorg in Gelderland.
Wat is een crisissituatie eigenlijk?“Crisis gaat vaak over hoe je iets ervaart, of een bepaalde emotie, op dát moment. Een helder perspectief ontbreekt. Dit kan zijn voor een ouder, kind of voor een professional. ‘Wat moet ik nu? Ik weet niet wat ik moet doen!’ Dat kun je een crisis noemen.”
Een voorbeeld: De ene ouder overlijdt en de andere ouder is opgenomen in de verslavingszorg, dat zou je best een crisis kunnen noemen. Terwijl een ander kan zeggen, het kind heeft een fijn plekje bij opa en oma, er is nu geen haast bij. Is het dan nog steeds een crisissituatie?
Het gevaar van urgentieMensen legitimeren vaak hun handelen door een situatie te duiden als een crisis of als complex. Daar schuilt naar mijn idee het gevaar in van te snel handelen. Een beslissing willen nemen op basis van een gevoel van urgentie. Ik wil altijd eerst zelf begrijpen. Eerst zelf naar de mensen toe. Wat is volgens de persoon de crisis?
Ook als mensen bellen met de vraag: ‘Wanneer komen jullie dan? Is het spoed genoeg voor jullie?’ Dan is mijn antwoord: ‘Blijkbaar ervaren jullie het als crisis en ik ga proberen jullie daarbij te ondersteunen.’
Wanneer is een crisis een kans?Dat een crisis ook een kans kan zijn legt Jan Pieter heel helder uit. Je weet niet altijd van te voren welke kansen er zijn of zich voordoen. Dat weet je pas als je er bent geweest, als je in gesprek bent geweest en als je van alle kanten zoveel mogelijk informatie hebt verzameld. Maar als je er vanuit gaat dat een crisis kansen biedt, vanuit je eigen professionele grondhouding, dan sta je daar automatisch voor open en ga je de kansen ook zien.
De kleine dingen die het doenHet zijn niet altijd de grote interventies die het verschil maken, vaak zijn het juist de kleine dingen die het doen. Elke situatie, hoe heftig ook, levert iets nieuws op, nieuwe inzichten, doorbraken, inzien dat het toelaten van hulpverlening het beste is, het nader tot elkaar komen van families, het uitspreken van zaken die nog niet uitgesproken waren. Een crisis laat vaak zien wat er niet werkt. Samen gaan we ontdekken wat de behoefte nou eigenlijk is en wat er wél gaat werken om daarin te voorzien.
Verder in deze podcast:- Werken bij de crisisdienst? Welke eigenschappen moet je dan in huis hebben?
- Zinvolle voorbeelden van crisissituaties
- Waardevolle casuïstiek en interventies uit de praktijk van Jan Pieter
Over Jan Pieter
Jan Pieter Meijer is ambassadeur Jeugd, Crisisspecialist Spoedeisende Jeugdzorg in Gelderland, voor kinderen van 0-18 jaar. Daarnaast is Jan Pieter ook actief als blogger, vooral op LinkedIn. Via dit platform zoekt hij verbinding. Hij schrijft veel over wat hij meemaakt en ziet, maar ook een kritische noot probeert hij toe te voegen. Allemaal vanuit een professionele houding en het willen zien en grijpen van kansen die zich voordoen.
Veel luisterplezier!

#075 Arianne Struik - Omgang tussen kind en ouders
Dit is niet de eerste podcast met Arianne Struik als gast. Haar waardevolle kennis en ervaring op het gebied van omgang tussen ouders en uithuisgeplaatste kinderen blijft actueel. Margreet en Arianne hebben dan ook besloten hun krachten te bundelen in een nieuwe training: Contact tussen kinderen en ouders door een traumalens bekeken.
Wat zit er allemaal aan informatie, alleen al in deze titel?
Door deze podcast en de nieuwe training, hopen Margreet en Arianne professionals echt enthousiast te kunnen maken voor een plezierig contact tussen ouders en kind. We gaan kijken naar de omgang en hoe je dit veiliger kunt maken en ook hoe je het kind verder kunt helpen hierin. Want er zijn vaak zoveel vragen; Waar moet het contact plaatsvinden? Hoe vaak en wanneer dan? Dat deze vragen er liggen is niet verwonderlijk, want je hebt veel partijen waar je rekening mee wilt houden, het kind, de ouders, eventuele andere kinderen, de pleegouders en familie of het netwerk. En iedereen heeft een eigen mening en heeft zo zijn eigen ideeën over de omgang.
Want wat is nou het beste voor een kind, eerst goed en veilig landen in de nieuwe situatie of die biologische band in stand houden?
En is het wel een of-of situatie, zouden ze niet beide samen kunnen gaan?
Over deze vraag is Arianne is heel duidelijk: “Het één kan niet zonder het ander. Wij hechten ons aan nieuwe mensen op basis van ervaringen en relaties die we in het verleden zijn aangegaan. Om je goed te kunnen hechten aan pleegouders, heb je de biologische ouders nodig. Des te beter de band met de biologische ouders is, des te makkelijker wordt het ook om je opnieuw te hechten aan bijvoorbeeld pleegouders.”
50% van de pleegezin plaatsingen worden vroegtijdig beëindigd. Het blijkt dat kinderen er meer vertrouwen in hebben dat hun biologische ouders onderdeel in hun leven zullen blijven, dan dat de pleegouders dat zullen zijn. De band tussen ouder en kind maakt kinderen loyaal. Stel dat een kind niet langer in het pleegezin blijft, wie heeft het dan om op terug te kunnen vallen? Wie komt er op de verjaardag of is aanwezig bij een examen? Hierdoor kun je biologische ouders niet zomaar aan de kant schuiven, geeft Arianne aan.
“Het is indrukwekkend om te zien dat kinderen, ook op latere leeftijd, op zoek gaan naar hun biologische ouders, als ze deze niet (meer) kennen. Er spelen vaak allerlei fantasiebeelden door het hoofd van het kind.
Kinderen hebben er veel aan om te leren hoe ze om kunnen gaan met de onmogelijkheden en ongemakken van hun ouders. Als kinderen dit niet leren, doordat er bijvoorbeeld geen of weinig contact is, gaan kinderen daar dingen over fantaseren. Eenmaal volwassen is het dan veel moeilijker om jezelf te beschermen tegen gekwetst worden of in de steek gelaten. Het is dus belangrijk dat kinderen leren omgaan met hun ouders, zoals ze zijn, dus ook genieten van alle goede dingen die er zijn. Dat gunnen we kinderen natuurlijk allemaal.”
Het gaat er dan om, als er problemen zijn rondom omgang, dat je dan gaat onderzoeken wat het kan zijn. Daar gaan we ook aandacht in geven in de nieuwe training!
Meer informatie of aanmelden voor de training Contact tussen kind en ouder door een traumalens bekeken; https://hetlock.nl/opleidingen/contact-tussen-kind-en-ouder-door-een-traumalens-bekeken/
Veel luisterplezier!

#074 Ester Wijnen - Mijn leven met partnergeweld deel 2
Ester Wijnen deelt het vervolg van haar verhaal over intieme terreur en partnergeweld. In de vorige podcast heeft zij ons vooral meegenomen in de periode tijdens de relatie. Nu horen we ook over de jaren erna. Want ook al waren zij en haar partner gescheiden, het geweld ging door. Hoe is het Ester uiteindelijk gelukt om de patronen en de spiraal van geweld te doorbreken?
De aanloop naar de scheidingDe relatie duurde 7 jaar. Ester liep toen op haar tandvlees, ging bijna kopje onder. Hoe bereik ik mijn partner nog? Hoe komen we hier samen nog uit? Hoe kom ík hier uit. Toen zij een weekend weg ging samen met een vriendin, herkende zij ook een andere kant van zichzelf weer terug. "Dit ben ik ook, ik kan plezier hebben." Dit werd haar lichtje. Het duurde uiteindelijk nog 10 maanden voordat zij de stap zette. Het woord scheiding durfde zij niet te gebruiken. Het was een periode van strategie, manoeuvreren.
Het moment van scheidenUiteindelijk zijn ze wel samen naar een advocaat gegaan. Haar partner wilde haar er niet alleen mee laten zitten en wilde het samen goed regelen, ook voor de kinderen. Godzijdank! Toch een soort van goede afloop. Laat dit dan een aanloop zijn naar een betere toekomst. Dacht Ester toen nog ...
Na de scheiding“Wij hebben beide een nieuwe partner gekregen en ook beide nog een kindje. In het begin leek het goed te klikken. Ik dacht dat het misschien wat rust zou brengen. Ik wilde intussen ook wel wat meer afstand nemen van hem door die nieuwe gezinssituaties. Kinderverjaardagen bijvoorbeeld, ik gaf aan dat ik die niet meer samen wilde vieren.
BAM. Het was of ik een oorlogsverklaring had ondertekend. Direct nam het geweld weer toe. Ik weet nog dat ik dacht: “Ik heb wel een hele lastige ex!” Het lag nog steeds altijd aan mij. Ik was star en inflexibel, ik moest ook altijd de beslissingen nemen. Achteraf gezien is dit nog steeds hetzelfde patroon van invloed en manipulatie. Niemand detecteert dat op dat moment als ex- partnergeweld.”
SymptoombestrijdingEster geeft aan hoe belangrijk het is dat we verder kijken dan symptomen, ook als het om kinderen gaat. Ze pleit voor meer kennis over de patronen die huiselijk geweld, zoals bijvoorbeeld intieme terreur, in stand houden. Als professionals deze kennis zouden hebben, zijn zij sneller in staat om te herkennen wat er speelt.
Het houdt niet op, niet vanzelf“Eigenlijk wilde ik wel een eigen advocaat…
Uiteindelijk heb ik na een escalatie het Steunpunt Huiselijk Geweld gebeld, met angst en beven vol van schaamte. Ik zei letterlijk: “Ik maak dit nou al 15 jaar mee, ik ben al 7 jaar gescheiden, ik kom hier maar niet van af.” Ze vonden dat ik goed gehandeld had door de veiligheid in mijn eigen huis te waarborgen, maar konden verder niet zo veel voor me doen. Ze hebben me wel doorverwezen naar maatschappelijk werk.
Toen heb ik doorgezet voor mezelf en heb een advocaat in de arm genomen. Daar heb ik voor het eerst mijn hele verhaal gedaan. “Wat zegt u mevrouw! U bent 7 jaar gescheiden? U klinkt alsof u nog steeds getrouwd bent.” Dat was een confronterende spiegel, maar wat was het waar!”
Over Ester WijnenEster Wijnen is leiderschapscoach, spreker en organisatieadviseur en daarnaast auteur van de autobiografie Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld. In deel 1 van deze podcast (#068) zet Ester duidelijk uiteen hoe je intieme terreur zou kunnen herkennen als buitenstaander of professional.
Veel luisterplezier

#073 Evelien de Visser - Aandacht voor veiligheid binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Bijna iedere ouder kent het consultatiebureau wel. De meeste ouders vinden het fijn om te weten of hun kindje zich goed ontwikkeld. Hoe gaan deze consulten als er zorgen zijn of problemen binnen het gezin?
“Wij zien meer dan 90 procent van de gezinnen. We hebben dan ook een belangrijke preventieve taak. Tijdens de zwangerschap maken we al kennis. Het is voor ons belangrijk om tijdig te signaleren en hulp in te zetten. Hierdoor hopen we grotere problemen te voorkomen.”
Naast de regulieren controles, meten, wegen en inentingen, biedt het JGZ Kennemerland ook een breed scala aan kortdurende hulpverleningstrajecten.
Evelien benoemt een aantal vormen van begeleiding die zij bieden:
- Begeleiding tijdens de zwangerschap
- Cursus Stevig ouderschap
- Thuisbegeleiding
- Baby massage
- Begeleiding door een lactatiekundige met veel verstand van borstvoeding
- Orthopedagogen voor als er vragen zijn rondom de opvoeding
“Deze hulp kan heel snel worden opgestart, vaak binnen een week. Daarnaast is het gratis toegankelijk en is er geen wachtlijst. Er wordt ook geen dossier opgemaakt als ouders bijvoorbeeld de cursus Stevig Ouderschap volgen. Hierdoor is de hulp die we bieden heel laagdrempelig en wordt er ook goed gebruik van gemaakt.”
Evelien is naast jeugdverpleegkundige ook Aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor haar is een belangrijke drive om dit te doen om te begrijpen hoe ouders of partners zover komen dat ze geweld gebruiken. Wat zit erachter?
“Het is zo belangrijk dat hier aandacht voor is. Ik merk dat er collega’s zijn die het niet willen zien. Het is natuurlijk geen leuk onderwerp. Niemand kan zich bijvoorbeeld seksueel misbruik echt voorstellen, maar het gebeurt wel echt.”
JGZ Kennemerland heeft verschillende partners met wie ze een goede samenwerking hebben. Er is veel hulp bijgekomen en deze zorg is ook goed bereikbaar, bijvoorbeeld door Veilig Thuis, het CJG en het LECK.
Tijdens de consulten ziet Evelien kinderen maar heel kort. Toch is zij goed in staat om opmerkelijke zaken bespreekbaar te maken. Oprechte aandacht en nieuwsgierigheid zijn hierin belangrijk. De ouder voelt zich gezien en gehoord zonder dat ze zich veroordeelt voelen.
- Benoem wat je ziet
- Heb geen oordeel
- Geef ouders de kans om te vertellen
- Als je je zorgen maakt, spreek dit uit en plan een vervolg afspraak in
Evelien benoemt in de podcast een aantal situaties waarbij het gesprek aangaan en vervolgens de samenwerking opzoeken veel goed heeft gedaan voor het gezin.
Ook heeft ze nog een waardevolle tip voor hulpverleners die veel binnen gezinnen komen: “Ik merk dat wij (consultatiebureau) soms vergeten worden. Er wordt niet altijd aan ons gedacht. Als een hulpverlener bij een gezin komt is er een hele grote kans dat wij ook contact met deze ouders hebben, we zien immers 90% van de ouders en hun kinderen. Soms weten we niet van elkaar dat er hulp is binnen het gezin. In het ergste geval werken we zelfs langs elkaar heen. Wij hebben een waardevol aanbod aan kortdurende hulp voor gezinnen met jonge kinderen.”
Over Evelien de Visser
Evelien is Jeugdverpleegkundige en aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld en kindermishandeling bij JGZ (Jeugd Gezondheidszorg) Kennemerland. Ze is er voor kinderen en ouders van kinderen in de leeftijd van (zwangere vrouwen) – 9 maand tot 4 jaar en 3 maand.
Veel luisterplezier!

#072 Podcast met Danielle Steggink – De impact van stress op je lijf
Deze keer is Margreet in gesprek met Danielle Steggink. Danielle vertelt over hoe zij het lijf door bewegen en lichaamservaringen, inzet als ingang bij kinderen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Ervaringen worden opgeslagen in je lijf. Hierdoor ontstaan stressreacties. Naast EMDR en cognitieve gedragstherapie is er soms meer nodig om deze kinderen te behandelen.
“Je lijf is heel erg betrokken, je kunt niets doen zonder je lijf. Je hebt de nare gebeurtenis ook beleeft met je lijf. Je lijf geeft ook lichamelijk reacties op stress. ‘Uit je raampje gaan’ oftewel vechten of vluchten is ook een fysieke reactie. Je hebt je lijf nodig voor een vlucht- of vecht reactie. Als dat niet lukt, bevries je, ook dat doe je met je lijf. Deze reacties worden ingezet door je lijf, voordat je er over na hebt kunnen denken.”
Stress door nabijheidNormaal gesproken wordt een kind rustig door contact, door nabijheid, als ze veel stress ervaren in hun lijf. Bij de meeste kinderen die Danielle in haar praktijk ziet is dit heel anders. Deze kinderen vinden direct contact juist heel eng.
“Ritmisch spel helpt. Bijvoorbeeld het overstuiten van een bal of het lopen of springen door de ruimte. Je gaat stapje voor stapje en waar iets lukt, ga je weer verder kijken wat een volgende stap zou kunnen zijn. Zo kan het kind het eerst fijn vinden om achter elkaar te bewegen, vervolgens misschien naast elkaar en zo bouw je door totdat je elkaar misschien fysiek tegenkomt in de ruimte. Als ook dit gelukt is, lukt misschien een high-five.”
Waar het ene kind stilletjes wordt en zich zoveel mogelijk onzichtbaar wil maken, zal het andere kind juist opvallend gedrag vertonen.
Wat kunnen jeugdprofessionals doen in de gezinnen waar ze komen?- Geef Psycho-educatie aan de ouders/verzorgers over stress en wat dit met je lijf kan doen. Je kunt uitleggen welke stressreacties er zijn en dat koppelen aan wat je ziet. Dit doe je zonder een oordeel erover te geven. Veiligheid is een belangrijke voorwaarde. Je gunt de ander dat het niet altijd zo blijft.
- Soms heeft een kind nog te weinig steunbronnen in zijn omgeving en is het nog niet veilig genoeg. Als het thuis onveilig is, zullen er andere veilige volwassenen in het netwerk van het kind/gezin aanwezig moeten zijn. Zij dienen als back-up voor het kind.
- Betrek school ook erbij. Wat valt op aan het gedrag op school en wat kan de leerkracht doen om het kind te laten ontspannen op school.
Als je veel of vaak nare dingen meemaakt, bijvoorbeeld door structureel huiselijk geweld, ontwikkel je lichamelijke stressreacties, dit kan ook op de langere termijn gevolgen lichamelijke hebben. Je kunt al stress reacties krijgen omdat je bang bent dat het weer zal gebeuren. Je kunt dan niet meer ontspannen. Je lijf bereidt zich al voor op eventueel geweld. Zelfs als een kind op school zit, kan een kind al stressreacties vertonen omdat het nog beelden heeft van wat er al gebeurt is of al bezig is met wat er misschien gaat gebeuren. Telkens is er dus de stress en de spanning in het lijf.
Kinderen die veel stress ervaren kunnen bijvoorbeeld ook hun schouders optrekken of steeds oplettend om zich heen kijken wat er in de omgeving gebeurt. Je gaat scannen op gevaar. Dit doet je lijf, je bent je er vaak niet bewust van. Hierdoor ontstaan patronen in gedrag. Er hoeft maar iets te gebeuren, een kind dat te dicht langs je loopt of je vecht-vlucht reactie wordt al getriggerd.
Over Danielle - Zij is vanaf 1987 werkzaam als psychomotorisch therapeut, vooral met jonge kinderen. Sinds 2009 is zij werkzaam bij Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem.
Veel luisterplezier!

#071 Anouska Kloes – lesgeven aan getraumatiseerde kinderen
Het is waardevol, zeggen Anouska Kloes en Margreet Timmmer tegen elkaar, dat we ons meer en meer realiseren dat traumabehandeling en het verwerken van trauma, niet alleen door een therapeut wordt gedaan. Er is zoveel meer voor nodig. Ook de school speelt hierin een rol, een belangrijke rol zelfs.
ACE?
Ingrijpende jeugdervaringen (ACE: Adverse Childhood Experiences) kunnen van alles zijn. Scheidingen, psychische problemen van een ouder, een ouder in de gevangenis, oorlogservaringen of verhuizen. Daarnaast kunnen alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling aanleiding geven tot trauma bij kinderen.
Wat maakt dat het ene kind wel PTSS ontwikkeld en een ander kind niet?
“De hoeveelheid is zeker een factor. Een kind dat één keer iets vervelends meemaakt zal daar minder snel last van krijgen als kinderen die meerdere keren een nare gebeurtenis voor de kiezen krijgen. Een andere factor is de leeftijd van het kind. Hoe jonger een kind is, hoe meer invloed de gebeurtenis vaak heeft. Daarnaast de hoeveelheid steun van een volwassene of vanuit de omgeving die een kind ontvangt. Een kind schat de ernst van de situatie in op de reactie van een volwassene.” Anoushka vertelt ook over specifieke situaties waarin de ouder degene is die de onveiligheid veroorzaakt.
De traumabril opzetten
“Het is een andere manier van kijken. In plaats van te kijken naar ‘wat is er aan de hand met een kind?’, kijk je naar ‘wat is je overkomen? Wat heb je meegemaakt?’. Het gedrag van het kind probeer je te begrijpen in het licht van wat het heeft meegemaakt. ‘Hoe kunnen we je daarbij helpen?’ is dan al een heel andere vraag dan ‘wat is er aan de hand?’.”
De onzichtbare koffer
Een kind krijgt door de nare ervaringen, vaak ook negatieve overtuigingen over zichzelf. ‘Ik ben een slecht kind’, ‘het zal wel een reden hebben dat dit mij gebeurt’, zijn voorbeelden van gedachten die een kind over zichzelf kan hebben.
Hoe herken je trauma bij een kind?
... Soms kunnen kinderen, juist om de schijn op te houden, heel vrolijk doen... de klachten kunnen heel divers zijn, dat maakt het ook zo lastig.
Wat kunnen leerkrachten hier in betekenen?
Je ziet dus niet altijd direct resultaat van je inspanningen. Voor leerkrachten is het dus ook belangrijk om te beseffen dat ze meewerken aan een resultaat dat misschien later pas zichtbaar wordt. Je kunt echt het verschil maken.
Wil jij na het luisteren van deze podcast ook het verschil maken? Wil je weten hoe jij kunt bijdragen aan het herstel van getraumatiseerde kinderen? Het LOCK verzorgt meerdere keren per jaar de training “Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen”. Kijk op: hetlock.nl/opleidingen/lesgeven-aan-getraumatiseerde-kinderen/
Wat levert Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen op?
Deze training geeft de leerkracht belangrijke handvatten om kinderen te kunnen helpen en ook de leerkrachten goed te ondersteunen in deze taak. Meer rust in je klas, minder incidenten. Je bent als leerkracht in staat eerder gedrag te duiden en situaties in te schatten waardoor het veel minder uit de hand loopt. Je wordt niet meer overvallen door situaties, maar kunt er op reageren en anticiperen.
Over Anouska Kloes
Anouska Kloes is GZ-psycholoog en in opleiding tot psychotherapeut. Zij werkt bij Kenter Jeugdhulp op de afdeling Kinder- en Jeugd Traumacentrum. In dit centrum werkt zij met kinderen en families die trauma’s hebben meegemaakt. Door de opleiding die zij volgt werkt zij nu ook op de poli in Amstelveen, daar ziet zij kinderen tussen de 0-23 jaar met allerlei soorten problematiek. Voor Het LOCK geeft Anouska de training; Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen.
Veel luisterplezier!

#070 Femke Van Het Nederend – verdragen dat er even niks gebeurt
Femke van het Nederend is Manager Kwaliteit & Innovatie bij CJG Kennemerland. In dit boeiende gesprek met Margreet Timmer haalt zij zaken aan die voor elke jeugdprofessional belangrijk en waardevol zijn.
Het CJG Kennemerland is één van de koplopers als het gaat om samenwerking met diverse partners binnen de keten. Waar eerst (voor)oordelen bestonden, met de vinger naar elkaar gewezen werd en wrijving ontstond is er nu het ‘we gevoel’. We doen het samen, we doen het goed, we gaan voor kwaliteit.
Hoe doen zij dit?
✔ Duidelijk uitspreken van verwachtingen. Zoals bij de warme overdrachten tussen CJG en Veilig Thuis. Wat heb jij van mij nodig? Waar lopen wij tegenaan en waar lopen jullie tegenaan? Waar kunnen we onze krachten bundelen en elkaar helpen?
✔ ‘Blind date’ een gesprek waarbij mensen uit verschillende organisatie vertellen over wat voor werk ze doen. Hiermee wordt begrip gekweekt voor elkaar. Daarnaast wordt ook ontdekt waar het werk van de één stopt en dat van een ander begint. Soms zit daar een gat tussen. Soms moet je dus kunnen verdragen dat er even niets gebeurt.*
✔ Innovatief werken. Er worden apps ontwikkeld, methodieken, trainingen en workshops. Er lopen diverse projecten en er wordt gewerkt aan preventie met scholen en husartsen.
✔ Eerlijk zijn, fysiek elkaar zien, je uitspreken over belangrijke zaken, openheid en delen. Als wij dat voorleven werkt dat door naar de teams en de gezinnen. Ook tegen de gemeentes kunnen zeggen wat je nodig hebt, of wat je juist niet nodig hebt.
✔ Training, intervisie, goede werkbegeleiding en heel veel reflectiemomenten, daar heeft iedereen recht op.
✔ Doorvragen en je mond kunnen houden als het moet. Vragen zijn je belangrijkste instrument als jeugd professional. Oordeelloos kunnen luisteren en praten over veiligheid. Ook hier is vertragen en doorvragen aan de ouder een mooie weg. Dat kunnen, vraagt vlieguren, maar ook uren aan reflectie en puzzelen van de professional. Door de drukte laten we dit vaak zitten. Ik gun het iedereen zo om beter te worden in je vak.
✔ In alle samenwerkingen is het belangrijkste om je verwachtingen uit te spreken en ook uit te spreken wat je nodig hebt. Dan gaat het vanzelf stromen. Als je elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden goed kent neem je ook de taken op je die jij kan doen. “Zullen we jullie helpen? Helpt het als we het samendoen?”
* Als je samenwerkt in de keten, kun je ook dit met elkaar verdragen. Verdragen en vertragen. We hebben geconcludeerd met elkaar dat het onveilig is binnen een gezin. Ondertussen hebben we alles geprobeerd wat binnen onze mogelijkheden ligt, de deur naar het gezin blijft dicht. De buurvrouw is op de hoogte, de school denkt mee en toch blijft de onveiligheid en moeten we dit verdragen.
“Dat moeten verdragen heb ik liever dan dat we een schijnveiligheid creëren en een soort rookgordijn eromheen hangen. Het doen voorkomen dat iemand op papier de regie over de zaak heeft, terwijl we allemaal weten dat het gezin geen hulpverlener toelaat. Dat vind ik veel gevaarlijker nog dan de onveiligheid zelf. Veiligheid kun je nooit alleen herstellen. Het hele netwerk moet hierin worden betrokken.”
Samenwerken aan Veiligheid
“Veiligheid en geheimen gaan niet samen. Je kunt dan geen veiligheidsplan maken. Ouders zeggen niet echt ja tegen een plan als school er niet van mag weten en alles binnenshuis moet blijven. Je wil een echte ja, dus ga je opnieuw het gesprek aan. Onze coaches die bij de gezinnen komen worden hier op getraind. Het is ingewikkeld en moeilijk werk dat deze professionals en coaches doen.”
👍 Tip van ons: Aan het einde van de podcast geeft Femke nog vele waardevolle tips voor jeugd professionals voor in jouw eigen dagelijkse praktijk!
Veel luisterplezier!

#069 Jolande ter Avest - Patronen van huiselijk geweld
Wat ziet een advocaat, als het gaat om huiselijk geweld maar ook bij complexe scheidingen?
In deze nieuwste podcast van TIMM Consultancy gaat Margreet in gesprek met Jolande ter Avest. Jolande is advocaat en houdt zich vooral bezig met huiselijk geweld casussen en ook met complexe scheidingen. Wat maakt deze zaken complex? En wat ziet Jolande als advocaat zoal in de dynamiek en de verschillen in patronen?
Jolande vertelt dat zij op kantoor het onderscheidt maken tussen verschillende zaken en ze hanteren hierbij vier categorieën:
✽ Huiselijk geweld zaken waarbij zowel fysiek als ernstig emotioneel geweld speelt.
✽ Zaken waar sprake is van ouderverstoting,
✽ Twee ouders die in conflict zijn met elkaar en ruzie maken.
✽ Situaties waarin één ouder nadrukkelijk het conflict op zoekt.
Deze categorieën zijn belangrijk omdat dit steeds een andere aanpak vraagt van Jolande en haar collega’s.
“𝐸𝑖𝑔𝑒𝑛𝑙𝑖𝑗𝑘 𝑧𝑖𝑗𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑥𝑒 𝑠𝑐ℎ𝑒𝑖𝑑𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑛𝑜𝑔 𝑒𝑒𝑛 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑡𝑖𝑒𝑓 𝑗𝑜𝑛𝑔 𝑓𝑒𝑛𝑜𝑚𝑒𝑒𝑛, 𝑣𝑜𝑜𝑟𝑎𝑙 𝑑𝑒 ℎ𝑜𝑒𝑣𝑒𝑒𝑙ℎ𝑒𝑖𝑑. 𝑉𝑜𝑜𝑟 𝑚𝑖𝑗 𝑤𝑜𝑟𝑑𝑡 ℎ𝑒𝑡 𝑠𝑡𝑒𝑒𝑑𝑠 𝑑𝑢𝑖𝑑𝑒𝑙𝑖𝑗𝑘𝑒𝑟 𝑤𝑎𝑡 𝑒𝑒𝑛 𝑔𝑜𝑒𝑑𝑒 𝑎𝑎𝑛𝑝𝑎𝑘 𝑖𝑠. 𝐻𝑒𝑡 𝑖𝑠 𝑧𝑜 𝑛𝑎𝑎𝑟 𝑤𝑎𝑡 𝑚𝑒𝑛𝑠𝑒𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑚𝑎𝑎𝑙 𝑑𝑜𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑒𝑡𝑒𝑛 𝑚𝑎𝑘𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑒 𝑖𝑛 𝑒𝑒𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑥𝑒 𝑠𝑐ℎ𝑒𝑖𝑑𝑖𝑛𝑔𝑠𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡𝑖𝑒 𝑧𝑖𝑡𝑡𝑒𝑛. 𝐼𝑘 𝑙𝑒𝑒𝑟 𝑜𝑛𝑡𝑧𝑒𝑡𝑡𝑒𝑛𝑑 𝑣𝑒𝑒𝑙 𝑜𝑣𝑒𝑟 𝑤𝑎𝑡 𝑒𝑟 𝑖𝑛 𝑑𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑠𝑒𝑙𝑖𝑗𝑘𝑒 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑡𝑖𝑒𝑠 𝑔𝑒𝑏𝑒𝑢𝑟𝑡. 𝐻𝑜𝑒 𝑖𝑘 𝑑𝑎𝑎𝑟 𝑜𝑝 𝑒𝑒𝑛 𝑎𝑑𝑒𝑞𝑢𝑎𝑡𝑒 𝑤𝑖𝑗𝑧𝑒 𝑚𝑒𝑒 𝑜𝑚 𝑘𝑎𝑛 𝑔𝑎𝑎𝑛 𝑒𝑛 ℎ𝑜𝑒 𝑑𝑎𝑎𝑟𝑜𝑝 𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑎𝑔𝑒𝑟𝑒𝑛.”
Om patronen te kunnen zien en herkennen, heb je eerst veel informatie nodig. Jolande vertelt openhartig over haar aanpak. Zo stelt ze bijvoorbeeld ‘100 vragen’ aan cliënten waardoor er naast heel veel input, ook een vertrouwensband kan groeien. “Je hebt een bepaalde mate van bulk nodig,” geeft Jolande aan.
“𝐷𝑎𝑎𝑟𝑜𝑚 𝑣𝑟𝑎𝑎𝑔 𝑖𝑘 𝑜𝑜𝑘 𝑎𝑙𝑡𝑖𝑗𝑑 𝟸𝟶 𝑒-𝑚𝑎𝑖𝑙𝑠 𝑜𝑝 𝑑𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑙𝑖𝑒𝑛𝑡 𝑚𝑒𝑡 𝑑𝑒 (𝑒𝑥-)𝑝𝑎𝑟𝑡𝑛𝑒𝑟 ℎ𝑒𝑒𝑓𝑡 𝑢𝑖𝑡𝑔𝑒𝑤𝑖𝑠𝑠𝑒𝑙𝑑. 𝐷𝑎𝑎𝑟𝑖𝑛 𝑣𝑖𝑛𝑑 𝑖𝑘 𝑛𝑜𝑔 𝑒𝑒𝑛𝑠 𝑒𝑒𝑛 𝑠𝑐ℎ𝑎𝑡 𝑎𝑎𝑛 𝑖𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑒 𝑜𝑣𝑒𝑟 𝑑𝑒 𝑝𝑎𝑡𝑟𝑜𝑛𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡𝑖𝑒 𝑧𝑜 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑥 𝑚𝑎𝑘𝑒𝑛 𝑒𝑛 𝑖𝑛 𝑠𝑡𝑎𝑛𝑑 ℎ𝑜𝑢𝑑𝑒𝑛.”
Tijdens een cursusdag, laat Jolande deze (geanonimiseerde) e-mails ook zien aan jeugdprofessionals. Dan zien ze hoe eenvoudig het is om de dynamiek tussen mensen daarin te herkennen. Ontzettend waardevol, want als je het eenmaal gezien hebt, kun je het niet meer, niet zien.
Andere onderwerpen die tijdens dit gesprek naar voren komen:
❗ Grenzen kunnen aangeven en grenzen kunnen respecteren; twee verschillende dingen.
❗ Het belang van de integrale aanpak tussen de verschillende professionals waar een gezin tijdens een complexe scheiding mee te maken krijgt.
❗ Als ouders zelf ook al uit een ontwrichte thuissituatie komen. Welke patronen zie je dan en hoe dit te doorbreken?
❗Wat is de waarde van je eigen gelijk? Hoeveel is het je waard, niet alleen financieel, om je gelijk te halen?
Echt een aanrader dus, deze podcast!
Naast advocaat en mediator is Jjolande ter Avest ook blogger op LinkedIn. Haar bijdragen worden door veel mensen gelezen en gewaardeerd. Haar openhartige manier van vertellen en haar menselijke maat is kenmerkend voor deze bijdragen.
Veel luisterplezier!

#068 Ester Wijnen – Mijn leven met Partnergeweld
Ester Wijnen is leiderschapscoach, spreker en organisatieadviseur en daarnaast auteur van de autobiografie Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld.
In deze podcast vertelt Ester over haar eigen ervaringen en de ervaringen van lotgenoten. Voor Ester is het belangrijk dat het beeld over huiselijk geweld verandert en dat we ons er van bewust worden dat geweld ook voorkomt bij hoger opgeleide gezinnen met tweeverdieners.
“Als ik de voordeur uit stap ben ik succesvol in werk en sport, als ik de voordeur weer binnenkom ben ik bang voor mijn eigen man.”
Het naar buiten brengen van haar verhaal in o.a. haar boek ‘Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld,’ biedt lotgenoten veel herkenning en steun. Daarbij biedt het professionals ook inzicht en perspectief hoe het nou echt werkt van binnenuit.
“Ik heb niet alleen stem te geven aan mijn eigen verhaal, maar ook aan het universele verhaal van alle anderen.”
De schuld- en schaamtegevoelens hebben een grote rol gespeeld bij Ester. Hierdoor ontkende zij een tijdlang de situatie waar ze in zit, ‘zo wil je niet zijn’. Een ander dilemma was voor haar of ze ooit aan haar kinderen zou kunnen vertellen hoe het leven met hun vader was. Ester heeft er bewust voor gekozen om pas naar buiten te treden met haar verhaal toen haar kinderen volwassen waren.
“Ook na de scheiding ging het mentale geweld verder. De patronen veranderden eigenlijk niet. Controle drang en machtsongelijkheid waren er nog steeds.”
Waaraan je intieme terreur zou kunnen herkennen
- Je relatie is een roller-coaster, uitstappen lijkt geen optie.
- Het steeds meer negeren van je eigen intuïtie. ‘Je hebt het fout’, wordt er telkens tegen je gezegd.
- Jaloezie en beschermingsdrang vanuit de partner/pleger.
- ‘Zoals jij doet is niet normaal!’ je wordt naar beneden gehaald. Hierdoor ontstaat twijfel ‘misschien ben ik ook wel niet normaal?’
- Het is niet allemaal slecht en naar. Je hebt samen ook een droom, een verlangen, dat blijft. Hierdoor voelt het leven als een mind-fuck waarin je vast komt te zitten.
- Steeds weer op je tenen lopen, dag in, dag uit. Het kost heel veel energie.
- Door de machtsongelijkheid die er is, vervagen je eigen grenzen langzaamaan.
- Je zit vast in de waan van de dag, je kunt er niet uitstappen, je kinderen, je huishouden ,je werk, alles gaat door. Je kunt jezelf niet toestaan om kwetsbaar te zijn.
- Verpulvering, het legt je lam.
“Wat je ook probeert het lukt niet om de escalatie te voorkomen. Wanneer je probeert te de-escaleren door je terug te trekken, gaat het helemaal mis. Dan doe je het ook weer fout en wordt dat je vervolgens weer voor de voeten gegooid. Laat staan als je besluit om grenzen aan te geven of je mening te geven. Geen enkele strategie lijkt te werken. De weg van de minste weerstand, gewilligheid, lijkt dan soms de enige uitweg nog. Een overlevingsstrategie voor mijn leven met partnergeweld.”
Vechtscheiding of partnergeweld?
Eenzijdig partnergeweld wordt nog lang niet altijd (h)erkent. Hier ligt een opdracht voor professionals om na te denken over hun eigen visie op huiselijk geweld. Het is nodig dat we zien dat dit overal is. Laat je niet te snel afschepen, vraag door en kijk verder, wat zegt je gevoel? Je moet ook jezelf goed kennen als professional. Welke beelden heb ik zelf eigenlijk bewust of onbewust meegekregen vanuit mijn eigen socialisatie? Hoe kijk ik naar geweld? Wie overkomt dat?
Ester Wijnen zorgt met haar boek, lezingen en ook deze podcast voor een stukje bewustwording. Neem het mee en wees alert.
“Ik ben de schaamte voorbij en wil het zwijgen doorbreken. Slachtoffer van partnergeweld, ik ben een van hen.”
Veel luisterplezier!

#067 Klariena Bouma en Summer Koster - Beroepscode voor professionals in sociaal werk
Podcast #067 Summer Koster en Klariena Bouma
Uitgelicht: De nieuwe Beroepscode voor het Sociaal Domein
Margreet, Klariena en Summer hebben een gesprek over de nieuwe Beroepscode die sinds 1 januari 2022 van kracht is gegaan. Wat betekent dit voor jeugdprofessionals en voor cliënten?
Het is goed om te benoemen dat de nieuwe beroepscode er is voor alle professionals binnen het Sociaal Domein die werken met gezinnen en mensen. Denk aan de jeugdprofessional, de ambulant begeleider of de maatschappelijk werker. Voorheen hadden ze allemaal een eigen beroepscode. Dat is vanaf nu samengevoegd. Het idee hierachter is dat al deze professionals in dienst staan van de vraagstukken die er zijn binnen de samenleving. Je bent er voor de ander.
Klariena: “Dat betekent voor ons als trainer van de beroepscode trainingen, ook wel Professionele standaarden genoemd, dat er wat verandert. Waar de beroepscode voor jeugdprofessionals vooral gericht was op het kind, gaat het nu over de mens. Dat is veel breder. Ik vind dat heel mooi, want het is ook breder dan dat. Mensen die met mensen werken.”
Hoe voorkomen we met dit nieuwe artikel dat we straks het kind of de jeugdige vergeten?
Dat is een terechte vraag en ook één van de kritische noten die worden benoemd. In artikel K stond: Handelen conform signalen kindermishandeling. Die zit bijvoorbeeld niet in de nieuwe beroepscode. Dit is deels een gemiste kans, zeggen de trainers: “Wij doen dit werk voor kwetsbaren in de samenleving. Het thema kindermishandeling en huiselijk geweld is een belangrijk thema binnen de (jeugd)hulpverlening. Daar alert op zijn, daar het verschil kunnen maken.”
De reden waarom dit niet meer apart wordt benoemd, is omdat elke professional dit sowieso al moet doen, je bent wettelijk verplicht zo te handelen. Dan hoeft het niet meer los benoemd te worden, is de gedachte. Dit vraagt van trainers een extra alertheid juist op dit thema.
Van verschillen naar uniformiteit
Summer: “Wat mij ook opviel is uniformiteit. Misschien ook wel een bevordering daarvan, dat hoop ik tenminste. Dat deze nieuwe Beroepscode tegemoet komt onze integrale opdracht. Samenwerken met de professionals binnen het Sociaal Domein. Er zijn rolverschillen, organisatieverschillen en je had beroepscodeverschillen. Eén van die verschillen is nu weg. Samen stellen we de mens centraal. Wat ik doe, heeft effect op de mensen eromheen, dus ook op de andere professionals die betrokken zijn bij een gezin. Samen streven we naar uniformiteit in ons handelen.”
Ongeveer 1/3 deel van de nieuwe beroepscode staat in het teken van informatievoorziening en dossiervorming. En als het dan over integraal samenwerken gaat, dan is dit een belangrijk onderdeel daarvan. Hoe leg je de informatie vast? Hoe deel je informatie met elkaar? De nieuwe beroepscode probeert aan dit vraagstuk uitkomst te bieden.
Wat vraagt de nieuwe beroepscode van jou als professional:
- Een systemische blik
- Integraal samenwerken
- Reflecteren en Moreel Beraad
- Dezelfde taal leren spreken
- Persoonlijke keuzes versus gezamenlijk keuzes maken
- Doorvragen, waar gaat het hier nou eigenlijk om? Summer geeft een paar prikkelende en inspireerde voorbeelden hiervan tijdens het gesprek.
We zijn heel benieuwd naar wat jij als professional ervaart als het over de nieuwe Beroepscode gaat. Wil je graag je kennis opfrissen en echt kennismaken met deze nieuwe Beroepscode. Je bent altijd welkom bij Klariena en Summer! Kijk op de website voor de data, deze training bieden we eens per maand aan, jij kunt dus zelf kiezen wanneer je wilt deelnemen.
Veel luisterplezier!

#066 Mireille Molenaar - 𝘄𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗲𝗿 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴 𝗼𝗺 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝘀 𝘁𝗲 𝗯𝗲𝗵𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻?
Een gesprek over dat wat is er nodig is om professionals te behouden in de jeugdhulp en jeugdzorg.
We hebben allemaal te maken met protocollen en regels. Regels worden gemaakt om richting te geven en kaders te stellen maar het is niet zo dat we er niet vanaf mogen wijken. Je mag jezelf steeds afvragen op de regels dienen zijn voor jou en de andere of vraagt de situatie erom dat je afwijkt van de regels?
Om dat te doen is veel zelfonderzoek nodig. Daarvoor is het bijvoorbeeld nodig om jezelf de volgende vragen te stellen;
❓ Wat vind ik nu zelf?
❓ Waar kom ik vandaan? Welke gebeurtenissen en personen hebben mij gevormd? En welke overtuigingen komen daaruit voort?
❓ Wat heb ik nodig om te veranderen en welke mogelijkheden en moeilijkheden spelen daarin een rol?
❓ Wat past bij mij en in welke mate speelt de mening van andere door ik wat ik doe en denk?
❓ Welke verwachtingen hebben anderen? En wat vind ik daarvan? Wat is de impact daarvan op mij?
Pas als je dit zelfonderzoek hebt gedaan kun je ook met de andere in gesprek om te kijken wat zij nodig hebben om te veranderen. Dan ben je in staat om echt verbinding te maken. Sta daarbij ook stil bij wat je voelt. We zijn van nature geneigd om rotgevoelens weg te stoppen, die willen we niet onder ogen zien. En toch is het wel belangrijk om te doen!
Mireille gaat in haar werk uit van deze mooie uitspraak;
‘𝑫𝒆 𝒎𝒆𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒎𝒆𝒏𝒔𝒆𝒏 𝒅𝒆𝒖𝒈𝒆𝒏’ 𝒗𝒂𝒏 𝑹𝒖𝒕𝒈𝒆𝒓 𝑩𝒓𝒆𝒈𝒎𝒂𝒏
Mensen die in de jeugdhulp werken lijken altijd meer geneigd te zijn om vooral goed voor anderen te zorgen en zorgen minder goed voor zichzelf. Ze werken hard en nemen weinig tijd voor eigen ontwikkeling en reflectie, grenzen stellen, ruimte voor jezelf nemen.
Mireille neemt ook deel aan de arbeidsmarkttafel jeugd. Jeugdhulp alles in het werk. Hierbinnen zijn een aantal zeer waardevolle tools ontwikkeld die voortkomen uit het onderzoek dat gedaan is.
Wil je hiermee over weten dan vind je hieronder de linkjes naar de documenten en de website:
- Inwerken en behouden; jeugdhulp alles in het werk
- Inwerken en behouden: Samen op weg naar de humane organisatie
- Samenwerken aan een humane organisatie
𝗢𝘃𝗲𝗿 𝗠𝗶𝗿𝗲𝗶𝗹𝗹𝗲;
Mireille heeft een eigen praktijk voor coaching en training. Ze is groepsleidster geweest op een leefgroep en heeft bij de jeugdbescherming gewerkt.
Ik gun iedereen van harte een nieuw perspectief en nieuwe kansen als het niet zo loopt als je graag zou willen en geloof erin dat er voor iedereen hierin mogelijkheden zijn.
Veel luisterplezier!

#065 Nina Blom - Jij bent een verschrikkelijk kind
Dit is de titel van de autobiografie van Nina Blom. Veertien jaar lang is zij ziek gemaakt door haar moeder. Zij was slachtoffer van Munchhausen byProxy syndroom*
Als baby, ze was toen 8 maanden oud, werd Nina al mishandeld. In totaal werd ze zestien keer opgenomen in het ziekenhuis en mocht ze geen contact met leeftijdsgenootjes hebben. Ze mocht uiteindelijk ook niet meer naar school, ze zou te ziek zijn hiervoor.
Dit gaat door totdat Nina veertien jaar is. Ze kan zich nauwelijks nog bewegen en in plaats van gezond eten krijgt ze veel (gevaarlijke) medicatie. Uiteindelijk was er een arts die argwaan kreeg en onderzoek ging doen naar voorgaande jaren en behandelingen. Toen de Kinderbescherming werd ingeschakeld, is Nina uit huis geplaatst.
𝗪𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝗱𝗶𝘁 𝗯𝗼𝗲𝗸?
Nina onderging jarenlange therapie nadat ze gered is en schreef dit boek om artsen en hulpverleners te attenderen op deze ernstige vorm van kindermishandeling.
Tegenover artsen, verpleging, onderwijzers en de omgeving gedroeg haar moeder zich zorgzaam. Ze deed zich voor als een goede moeder. Terwijl als je je onderbuikgevoel hierin volgt merk je dat het niet klopt. Is er medisch gezien wel iets aan de hand? Welke signalen kun je als hulpverlener of betrokkende oppikken?
Nina benoemt belangrijke kenmerken zodat hulpverleners eerder de signalen van plegers en slachtoffers zullen herkennen:
🟠 De pleger is vaak de moeder
🟠 Vaak een pathologische leugenaar
🟠 Er is veel non-verbale sturing richting het kind (vooraf verbaal geïnstrueerd)
🟠 Veel wisselingen van artsen en ziekenhuis
🟠 Vaak absent van school
🟠 De aandoeningen die het kind zou hebben worden steeds erger
🟠 Het gedrag van het kind als moeder er niet bij is, is anders
🟠 Wat moeder verteld over het kind, is in de werkelijkheid anders
𝗛𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗶𝘁?
We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen als hulpverlener. Ken jij situaties of casussen en herken jij daarin aspecten uit het verhaal van Nina? Deel je verhaal met ons zodat we samen nog beter leren de signalen op te pakken en kindermishandeling kunnen stoppen. Vragen hierover mag je stellen in een reactie. Tag Nina Blom of Margreet Timmer.
*Muchhaussen byProxy is in de DSM-V nu opgenomen als: PCF Pediatric Condition Falsification(bij het kind) en FDP FactitiousDisorder byProxy (bij de ouder)
Wil je het boek zelf lezen dan is deze te bestellen via; https://uitgeverijpersonalia.nl/boekwinkel/je-bent-een-verschrikkelijk-kind/

#064 Summer Koster – Goed genoeg opvoederschap
Soms krijg je te maken met een kwetsbaar gezin dat veel heeft meegemaakt en waarbij regelmatig de vraag wordt gesteld of er nog wel sprake is van goed genoeg opvoederschap. Of de kinderen wel de (fysieke)zorg, begeleiding en aandacht krijgen die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen.
De veertien condities van goed genoeg ouderschap helpen je dan om dit te onderzoeken. Want waarin zit je twijfel? En wat zeggen de condities daarover? Je bespreekt de condities met je collega’s en natuurlijk ook met de opvoeders. Het is een mooie kapstok om het gesprek met elkaar aan te gaan.
In deze podcast noemt Summer een aantal mooie voorbeelden van situaties waarin je kunt twijfel over goed genoeg. In het werk maar ook over haar eigen kwetsbaarheid als opvoeder.
Als opvoeder heb je te maken met de ontwikkeltaken van je kind, je eigen opvoedvaardigheden maar ook met de verwachtingen die ‘de maatschappij’ heeft over de opvoeding van kinderen.
Gelukkig hebben we verschillende tools die je kunt gebruiken om een goede, systemische analyse te maken maar ook om planmatig aan het werk te gaan.
Over Summer
Summer is pedagoog en een van de initiatiefnemers van Sociaal domein online. Ze heeft de wens om het verschil te maken voor professionals binnen het Sociaal Domein werken. En wil dit bereiken door in verbinding met anderen en als changemakers en lawaaimakers een positief geluid te laten horen. Het doel is meer werkgeluk binnen het sociaal domein.
Wil je hier nog meer over weten en ook leren om met de tools aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de training Kwetsbaar gezin goed genoeg opvoederschap. Dat kan via de volgende link: https://www.timmconsultancy.nl/opleiding/kwetsbaar-gezin-goed-genoeg-ouderschap-2/
Veel luisterplezier!

#063 Klariena Bouma - Waarom doen we wat we doen? Professionele autonomie.
Klariena geeft veel trainingen aan jeugdprofessionals en die gaan vaak over alle wetgeving, richtlijnen en andere kaders waar we ons aan moeten houden. Zij merkte dat deze regels en wetten niet altijd duidelijk zijn en ze veel vragen oproepen. Want wat wordt er nou bedoeld? Hoe kunnen we hiermee praktisch mee aan het werk?
Zelf kon ze wel goed de vertaalslag maken vanuit de kaders, het beleid, naar de uitvoering. Ze deelt dit nu met anderen en is een van de passievolle en enthousiaste trainers van TIMM Consultancy Klariena geeft o.a. trainingen over de Beroepscode & Tuchtrecht, de Jeugdwet en Dossiervorming. Daarnaast heeft zij binnen haar trainingen ook altijd aandacht voor gespreksvoering.
“De kaders en richtlijnen hebben we zeker nodig als hulpverleners. Daarnaast heb je ruimte nodig voor professionele autonomie.”
Vaak ervaren jeugdhulpverleners de kaders als ‘dicht’ en dat ze onvoldoende ruimte bieden om zelf invulling te geven of keuzes te maken. Zodra Klariena tijdens de trainingen de wetgeving en regels verduidelijkt en uitlegt, ontstaat direct een stuk bewustwording, dat die ruimte er wel degelijk is. Professionele autonomie binnen de kaders.
In de podcast kun je horen dat Klariena het woord ‘bewustwording’ vaak gebruikt:
✔️ Wees je bewust van het feit dat een ander je vrijwillig toestemming geeft om binnen te komen in het gezin.
✔️ Wees je bewust van je basishouding als professional. Je maakt contact, zoekt verbinding en sluit aan bij het gezin.
✔️ Wees je ervan bewust dat een werkrelatie opbouwen, tijd kost. Durf de tijd te nemen. Wees oprecht nieuwsgierig. “Veiligheid ontstaat alleen in de connectie met anderen.”
✔️ Wees je ervan bewust dat een luisterend oor soms al een deel van de oplossing is. Waar kunnen mensen zelf meedenken en meedoen in de oplossing?
✔️ Wees je bewust van de taal die je spreekt en de vragen die je stelt. We gebruiken ongemerkt veel vakjargon. Denk maar eens na over het woord ‘netwerk’. Wanneer heb jij dat voor het laatst buiten je werk om gebruikt?
✔️ Waarom doe je wat je doet? Ook dit vraagt bewustwording. Denk hierbij aan de protocollen en afspraken vanuit je organisatie. Daarin mag je ook lef tonen, door kritisch te zijn hierover. Als je vragen hebt, stel ze dan. Als het antwoord is: omdat we dat altijd zo doen of altijd zo gedaan hebben, mag je er nog eens over nadenken. Dat antwoord past niet bij reflectief kijken naar je eigen handelen.
Klariena verduidelijkt ook in dit gesprek met Margreet een heleboel over de basishouding van de jeugdprofessional.
Veel luisterplezier

#062 Evie Daniels - Praten met kinderen
Een podcast met een van onze eigen trainers Evie Daniels over praten met kinderen die kindermishandeling hebben meegemaakt. Margreet vraagt aan Evie hoe zij aankijkt tegen de houding van de professional binnen de jeugdzorg.
“Als ik met professionals werk die in gesprek gaan met kinderen, ben ik altijd blij als ze aangeven dat ze twijfels hebben. Iemand die zegt, ach joh dat doe ik al jaren, ik weet precies hoe het moet, dat vind ik bijzonder. Het is juist de kunst om elk gesprek telkens nieuw en open in te gaan. Het gesprek aangaan met een kind is trouwens superbelangrijk, goed dat je het doet. Het gebeurt nog steeds te vaak dat er wel zorgen zijn, maar dat het gesprek met het kind niet wordt gevoerd.”
Evie geeft in deze podcast uitgebreid toelichting over wat belangrijk is in gesprekken met kinderen:
- Geef het kind het gevoel dat het waardevol is wat hij verteld. Het feit dat een kind merkt dat er een oprecht luisterend oor is, is een hele belangrijke eerste stap voor veel kinderen om hun verhaal te gaan vertellen.
- Blijf helemaal met je aandacht bij het kind.
- Wees jezelf, wees open en duidelijk naar het kind. Zeg gewoon wie je bent en wat je komt doen, dit biedt zoveel veiligheid voor een kind.
- Geef aandacht aan wat er al goed en fijn is. Vandaaruit kan het vertrouwen groeien om het ook over de minder fijne dingen te hebben.
- Uitspraken of belangrijke dingen opschrijven tijdens een gesprek? Evie maakt hier onderscheidt tussen een onderzoek of een gesprek.
“Als jij je als professional in wilt zetten om gezinnen te helpen, dan zoek je juist naar wat er al goed is en dat probeer je te versterken. Zodat het hele gezin gaat verlangen naar dat wat al goed is. “
Voor jeugdprofessionals is de wens: Weet hoe je het gesprek aangaat, weet hoe je er zelf in staat, weet wat het met jezelf en de ander doet. Doe het vanuit zelfvertrouwen. Dat je vertrouwt op wie je bent en dat je naar een kind uitstraalt: “Ik ga met jou in gesprek en ik weet precies waarom ik dat doe, ik kan alles hebben wat je me gaat vertellen.”
Over Evie
Evie Daniels is GZ psycholoog en heeft binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. Zij heeft zich gespecialiseerd binnen het kind en jeugd trauma centrum op het gebied van kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, huiselijk geweld of conflictscheidingen. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk en geeft veel trainingen op het gebied van kindermishandeling en werkt als trainingsacteur. Het werken met ervaringsdeskundigen kan als laatste ook nog aan deze indrukwekkende lijst worden toegevoegd.
Veel luisterplezier!

#061 Angelique van der Veen - Samenwerken aan veiligheid
Samenwerken in de keten. Wat is er nodig voor een stevige ketenaanpak?
Het samenwerken aan veiligheid vraagt om een nieuwsgierige houding van alle betrokken professionals. Niet alleen richting de cliënt maar ook richting elkaar. Zorg dat je weet wat je aan elkaar hebt, dat er duidelijke samenwerkingsafspraken zijn tussen organisaties maar vooral ook op het niveau van iedere afzonderlijke gezinssituatie.
Gezinsleden krijgen te maken met heel veel verschillende professionals wanneer er zorgen zijn over de thuissituatie.
Angelique komt tijdens haar trainingen mooie initiatieven tegen. Professionals die elkaar weten te vinden en dit leidt tot succeservaringen.
Maar ook vanuit haar werk binnen de gespecialiseerde jeugdhulp vertelt ze over mooie voorbeelden. Zo sloten mensen van de verslavingszorg aan bij een overleg of werd gebruik gemaakt van de kennis binnen de volwassen psychiatrie. de meerwaarde van het aansluiten van een professional met kennis over verslaving
Over Angelique
Angelique heeft een eigen praktijk als Kindbehartiger en SCHIP-therapeut, ook is zij trainer bij TIMM Consultancy. Tot voor kort was Angelique teamleider van twee crisisteams in de gespecialiseerde jeugdzorg. Als Kindbehartiger en als teamleider heeft zij dagelijks te maken met gezinnen waarbij onveiligheid een rol speelt.
Veel luisterplezier.

#060 Paulien Bom - Als het misgaat thuis
Inspirerende verhalen voor hulpverleners, hoe je het verschil kunt maken.
Deze verhalen worden verteld door Paulien Bom in het boek ‘Als het misgaat thuis. Verhalen van ouders’, dat ze samen met Herman Baartman schreef. In deze podcast vertelt ze openhartig en boeiend over hoe het boek en de verhalen tot stand gekomen zijn.
“Ik had de tijd als bondgenoot, dat hebben mensen die in de jeugdzorg werken niet. Ik had ook geen (machts)positie, ik hoefde alleen maar te luisteren.”
Een boek over kindermishandeling verteld vanuit het perspectief van de ouders, dat was er nog niet. Paulien, Herman en anderen hebben er lang en goed over nagedacht wat de titel van het boek zou moeten zijn. Moest het woord kindermishandeling nou wel of niet in de titel? Conclusie: In de realiteit van een ouder is het zo dat er gewoon dingen misgaan of foutlopen. Zo is het boek aan zijn titel gekomen, ‘Als het misgaat thuis. Verhalen van ouders.’
Daarna was het moment daar om te bedenken welke ouders geïnterviewd zouden worden. Ze kregen hierbij hulp van hulpverleners, gezinsvoogden en zelfs tolken.
“Naar aanleiding van een documentaire op tv over vaders die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld, heb ik de documentairemaakster benaderd. Zij heeft ook nog bemiddeld in een tweetal contacten voor het boek.”
Tijdens de verhalen die Paulien hoorde vielen haar overeenkomsten op. Vaak waren ouders zo blij dat ze hun verhaal mochten vertellen. Dat er niet alleen gevraagd werd wat er nou misging. Veel ouders vertelden uit eigen beweging over hun eigen jeugd en wat er wel lukte. Ze grepen hun eigen trauma’s niet aan als excuus, maar wel als essentieel onderdeel van het hele verhaal.
Een andere overeenkomst in de verhalen is dat er in alle gevallen sprake is van ingrijpen van buitenaf, uithuisplaatsing van kinderen. Ook al ben je dan geen opvoeder meer, je bent en je blijft wel ouder. Juist dat waren wel heel schrijnende situaties
“Zie ons en hoor ons als ouders!”
Waardevol is het verhaal waarin een hulpverlener echt het verschil heeft gemaakt. Door een ouder wél te zien en het ouderschap wel te legitimeren. Om steun te bieden in het rouwproces, nadat je kinderen uithuisgeplaatst zijn. Mildheid en moed zijn eigenschappen die iedere hulpverlener zou moeten hebben.
Paulien benoemt in de podcast ook nieuwe vormen van ouderschap en hoe we daarvoor open kunnen staan. Ze benoemt ook een opvallende overeenkomst tussen ouders en hulpverleners.
De verhalen, zowel in het boek als in deze podcast, zijn boeiend en waardevol voor iedere hulpverlener die bij gezinnen komen waar het thuis misgaat.
Over Paulien Bom
Paulien is werkzaam geweest als verpleegkundige. Als auteur heeft zij al meerdere boeken geschreven. Vooral over opvoeding, zoals het boek Kinderen en grenzen stellen. In deze podcast interviewt Margreet haar over het boek: Als het thuis misgaat. Verhalen van ouders. Je vindt dit boek hier: https://www.ouderscentraal.nl/product/als-het-misgaat-thuis-verhalen-van-ouders/
Veel luisterplezier!

#059 Anneke van Duin - Seksueel misbruik van kinderen in de thuissituatie
Al aan het einde van de jaren 80 is het onderwerp seksueel misbruik op Anneke haar pad gekomen. Zij was toen werkzaam als staflid bij de Stichting Jeugd en Gezin (huidige jeugdbescherming).
“Een aantal maatschappelijk werksters die ik begeleide kwamen toentertijd bij mij met een vraag over tienermeiden. Zij waren van huis weggelopen doordat ze thuis seksueel misbruikt werden. Daar had ik toen nog weinig verstand van, ik wist het niet.”
Wel zag Anneke dat dit een groot probleem werd en ze wilde zich er graag verder in verdiepen. Ze zijn op eenvoudige wijze met drie vrouwen begonnen om met kinderen te praten over seksueel misbruik.
“Het waren in die tijd ook vooral de tienermeiden die met deze verhalen naar buiten kwamen. Alleen gaven deze meiden aan dat het misbruik al op veel jongere leeftijd was begonnen. Ik vroeg me af hoe kom ik dichterbij hele jonge kinderen, zodat ze veiliggesteld kunnen worden?”
Anneke verteld openhartig over hoe het kan dat vandaag de dag, seksueel misbruik binnen gezinnen nog steeds een onzichtbaar probleem is. Hulpverleners vinden het echt moeilijk om te (h)erkennen dat het gebeurt. Ook vandaag de dag sluiten hulpverleners hun ogen voor seksueel misbruik binnen gezinnen.
Anneke pleit dan ook voor regionale Expertise Centra:
- Onderzoek doen naar seksueel misbruik; Er is heel veel onderzoek en studie nodig om dit goed in de vingers te krijgen. Ieder kind en elk verhaal vraagt iets specifieks van jou als hulpverlener. Het opbouwen van ervaring is heel erg belangrijk.
- Laagdrempelige kennis en ondersteuning voor hulpverleners die met deze situaties te maken krijgen. Een plek waar je je verhaal en je vragen kwijt kunt en waar de expertise is om je verder te helpen.
- Het geven van trainingen en het opleiden van mensen. Nu is informatie vaak versnipperd of fragmentarisch. Volledige kennis geeft hulpverleners meer zelfvertrouwen en de moed om het gesprek aan te gaan. Je hoeft niet meer bang te zijn om het verkeerd te doen.
“Wat mij toen trof en nooit meer heeft losgelaten, is dat seksueel misbruikt worden een vreselijk lot is om te treffen. Zeker als je klein bent en niet weg kunt uit huis.”
In deze podcast kun je verder horen hoe Anneke verteld over haar ervaringen tijdens het interviewen van kinderen. Waar moet je op letten tijdens een kind-interview? Welke vragen stel je een kind?
Over Anneke van Duin
In 1988 stond Anneke samen met Betty Mijlof, Anneke Wiggemans en Berlinda Aukema aan de wieg van het Diagnostisch Centrum (DC) in Groningen. Hier werden kinderen in de leeftijd van drie tot en met veertien jaar onderzocht bij wie er sprake was van een vermoeden van seksueel misbruik. Anneke is ook auteur van het boek ‘De wetende getuige’ hierin vertelt zij hoe effectief te handelen bij vermoedens van seksueel misbruik. Op grond van haar praktijkkennis en rijk geïllustreerd met casussen geeft Anneke in het boek handreikingen aan professionals die met kinderen werken alsook informatie over de specialistische diagnostische methode van onderzoek die in het Diagnostisch Centrum is ontwikkeld.
Veel luisterplezier!

#058 Mintje Groot Nibbelink - Waar komt de strijdlust bij complexe scheidingen vandaan?!
Waar komt nou die strijdlust vandaan? Liefde die omslaat in haat? Veel jeugdprofessionals stellen zich deze vragen, maar ook: “Zien ze nou niet wat hun gedrag met de kinderen doet?”
Niet voor niets gaat hier om Complexe scheidingen, er spelen meerdere factoren een rol. Mintje en Margreet nemen je in deze podcast mee door die verschillende aspecten die naar voren kunnen komen tijdens een complexe scheiding.
Mintje: “Ik zie conflicten als een manier waarop je bepaalde gebeurtenissen betekenis geeft.”
Een scheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen. Als je over een ruime portie veerkracht beschikt, is dat meestal voldoende om er op een goede manier doorheen te komen. Op het moment dat het raakt aan oud zeer of trauma’s die niet of niet voldoende verwerkt zijn, kan het zijn dat je vast komt te zitten in het rouwproces.
Een scheidingsproces is vaak ook een achtbaan, er moet zoveel geregeld worden, zowel zakelijke als persoonlijke beslissingen moeten worden genomen. Als je dit samen kunt doorlopen en er de tijd voor kunt nemen, verloopt het rouwproces vaak anders dan wanneer je direct in de actiestand schiet omdat je niet meer samen door één deur kan.
Mintje heeft het ook over The Window of Tolerance als hulpmiddel dat ze vaak inzet tijdens mediation. Door de mate van stress die het conflict met zich mee brengt kunnen bepaalde reflexen aangaan op het moment dat je je bijvoorbeeld bedreigt voelt. Onder druk kun je ook minder goed nadenken, je schiet sneller in de emotie.
In de podcast hoor je ook de andere oorzaken die Mintje benoemt als veroorzaker van de strijdlust tijdens een complexe scheiding.
Over Mintje:
Mintje is familie mediator en geeft trainingen rondom complexe scheidingen. Zij heeft 20 jaar ervaring in de jeugdzorg opgedaan, onder andere bij de Raad voor de Kinderbescherming als raadsonderzoeker en later als teamleider van het Advies en Meldpunt kindermishandeling. In de periode daarna is zij voor zichzelf begonnen met Groot Nibbelink Mediation
Haar interesse in conflicten komt deels vanuit de jeugdzorg en het vastlopen in complexe problematiek. Anderzijds is er ook een soort fascinatie hoe het kan dat mensen die eerst zoveel van elkaar houden, nu op voet van oorlog met elkaar staan.
Veel luisterplezier

#057 Eliane Wiebenga - Verbindend gezag en Geweldloos verzet
In deze podcast vertelt Eliane Wiebenga over Verbindend gezag, een methodiek die gestoeld is op Geweldloos verzet.
“𝘐𝘬 𝘬𝘰𝘮 𝘣𝘪𝘫 𝘨𝘦𝘻𝘪𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘢𝘨𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘦 𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘸𝘦𝘭𝘥 𝘥𝘦 𝘰𝘱𝘷𝘰𝘦𝘥𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘭𝘦𝘮𝘮𝘢 𝘴𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦𝘯. 𝘝𝘢𝘢𝘬 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘥𝘢𝘯 𝘨𝘦𝘳𝘰𝘦𝘱𝘦𝘯 𝘰𝘮 𝘦𝘦𝘯 ‘𝘩𝘢𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦’ 𝘢𝘢𝘯𝘱𝘢𝘬, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘴𝘤𝘢𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘭𝘪𝘨𝘵 𝘥𝘢𝘯 𝘰𝘱 𝘥𝘦 𝘭𝘰𝘦𝘳. 𝘖𝘰𝘬 𝘢𝘯𝘨𝘴𝘵, 𝘴𝘤𝘩𝘰𝘰𝘭𝘸𝘦𝘪𝘨𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨, 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘶𝘵𝘦𝘳𝘷𝘦𝘳𝘴𝘭𝘢𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘧 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘭𝘦𝘦𝘮𝘨𝘦𝘥𝘳𝘢𝘨 𝘬𝘢𝘯 𝘰𝘶𝘥𝘦𝘳𝘴 𝘦𝘯 𝘰𝘱𝘷𝘰𝘦𝘥𝘦𝘳𝘴 𝘵𝘰𝘵 𝘸𝘢𝘯𝘩𝘰𝘰𝘱 𝘥𝘳𝘪𝘫𝘷𝘦𝘯. 𝘛𝘦𝘳𝘶𝘨 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘥𝘦 𝘷𝘳𝘰𝘦𝘨𝘦𝘳𝘦 ‘𝘢𝘶𝘵𝘰𝘳𝘪𝘵𝘢𝘪𝘳𝘦 𝘰𝘱𝘷𝘰𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨’ 𝘸𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘮𝘦𝘦𝘳, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘰𝘯𝘮𝘢𝘤𝘩𝘵𝘪𝘨 𝘵𝘰𝘦𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘩𝘰𝘦 𝘦𝘦𝘯 𝘬𝘪𝘯𝘥 𝘻𝘪𝘤𝘩 𝘨𝘦𝘸𝘦𝘭𝘥𝘥𝘢𝘥𝘪𝘨 𝘰𝘧 𝘻𝘦𝘭𝘧𝘥𝘦𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘪𝘦𝘧 𝘨𝘦𝘥𝘳𝘢𝘢𝘨𝘵 𝘪𝘴 𝘰𝘰𝘬 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘪𝘥𝘦𝘦.”
Een modern alternatief met opvallend goede resultaten is gevonden in de methodiek “Geweldloos verzet in gezinnen”, die is ontwikkeld door Haim Omer, psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit van Tel Aviv.
Ouders leren op een geweldloze manier weerstand te bieden. Zonder zich mee te laten slepen in een steeds groter wordend conflict. Geweldloos verzet bestaat uit vijf pijlers met elk een eigen gewicht, maar vooral de samenhang tussen de pijlers maakt het waardevol.
Deze 5 pijlers zijn:
- Het vergroten van aanwezigheid en betrokkenheid
- Het voorkomen van escalaties door controle over het eigen ouderlijke gedrag (kalm blijven)
- Het herstellen van de relatie
- Het creëren van een support-netwerk
- Een duidelijke stellingname tegen het gedrag, verzet.
Eliane heeft bij elke stap beeldende verhalen en voorbeelden. Zelf past ze de methodiek ook toe in haar werk, zo leeft ze het als het ware voor. Ook voor jeugdprofessionals heeft ze belangrijke tips:
“𝘓𝘦𝘦𝘳 𝘫𝘦 𝘰𝘰𝘳𝘥𝘦𝘦𝘭 𝘵𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘬𝘦𝘳𝘦𝘯, 𝘴𝘭𝘪𝘬 𝘫𝘦 𝘦𝘦𝘳𝘴𝘵𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦 𝘪𝘯. 𝘖𝘰𝘬 𝘢𝘭𝘴 𝘻𝘦 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘧𝘴𝘱𝘳𝘢𝘢𝘬 𝘢𝘧𝘻𝘦𝘨𝘨𝘦𝘯 𝘰𝘧 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯 𝘰𝘱𝘥𝘢𝘨𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘦𝘭 𝘫𝘦 𝘣𝘰𝘰𝘴𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘰𝘧 𝘵𝘦𝘭𝘦𝘶𝘳𝘴𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘪𝘦𝘳𝘰𝘷𝘦𝘳. 𝘡𝘦 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯 𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘴𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘥𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳. 𝘡𝘰𝘦𝘬 𝘥𝘪𝘳𝘦𝘤𝘵 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘤𝘵 𝘦𝘯 𝘭𝘢𝘢𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘻𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦𝘯.”
Nu denk je misschien en wat als ouders geen goede reden hebben? Ook daar heeft Eliane een passend antwoord op vanuit Verbindend gezag.
Over Eliane:
Eliane is klinisch psycholoog, pedagoog en systeem therapeut bij het Lorentzhuis Behalve therapeut is zij ook opleider, supervisor en leertherapeut. Dit is een centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie. Haar specifieke aandachtsgebied binnen de systeemtherapie is ‘Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet’.
Veel luisterplezier!

#056 René Haring – plegers van huiselijk geweld
Een indrukwekkend verhaal van een pleger van huiselijk geweld. Toen René Haring opgroeide kreeg hij veel voor zijn kiezen. Van een aantal keren langdurig in het ziekenhuis tot een (tijdelijke) uithuisplaatsing in een kindertehuis. “Daar heb ik leren vechten voor mijn plek en mijn speelgoed!”, zo vertelt René.
Eenmaal op een LOM school (school voor kinderen met Leer en opvoedingsmoeilijkheden) bleek al snel dat het leren best ging, maar dat het opvoeden een ander verhaal was.
“Hier leerde ik dat ik agressie kon inzetten als wapen.”
De consequenties en gevolgen van zijn eigen opvoeding blijken zo later een voedingsbodem te zijn geweest voor zijn steeds verder gaande agressie. Ook toen hij zelf partner en vader werd. Eerst alleen verbaal geweld, later ook fysiek geweld.
René vertelt openhartig over zijn leven met agressie en huiselijk geweld en hoe hij uiteindelijk zelf naar de politie is gestapt om zichzelf en zijn gezin te beschermen. Helaas kon de politie hem toen niet helpen. Ook over het contact met zijn kinderen vertelt René. Wat het hem gekost heeft, maar vooral wat het hem heeft opgeleverd nadat hij verschillende behandelingen heeft gevolgd.
Voor professionals heeft René verschillende belangrijke tips en ideeën over hoe zij plegers hulp kunnen bieden.
“Zie altijd twee mensen, zie niet een slachtoffer en een pleger!”
Als je dat kunt ben je veel meer bereid om als professional de beste hulp te bieden aan beiden. Als je een slachtoffer en een pleger ziet kan dat je perspectief veranderen. Ieder heeft zijn eigen verleden.
Er zijn al concrete veranderingen in gang gezet op het gebied van nazorg voor slachtoffers en plegers. De cirkel is rond bijvoorbeeld. Hierbij worden ervaringsdeskundigen ingezet bij verschillende teams van Veilig Thuis en Safegroup. “Wij zijn de bruggenbouwers tussen cliënt en de professional. Voor slachtoffers kunnen we heel veel steun bieden. En voor de plegers kunnen we een luisterend oor zijn.”
Over René
René is lid van de Spiegelgroep ervaringsdeskundigheid bij het landelijk programma Geweld Hoort Nergens Thuis en oprichter van Agressie en daarna? Een lotgenotengroep van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld.
Veel luisterplezier!

#055 Melissa Oomstee - gefaseerd werken aan veiligheid vanuit het CJG
Valerie Fictorie gaf in een eerdere podcast aan, dat zodra zij start met een gezinstraject dit een stuk eenvoudiger wordt wanneer er al veel voorbereidend werk is gedaan. Ze is speciaal erg te spreken over het werk dat door Melissa en haar team gedaan wordt. Bijvoorbeeld in het bespreekbaar maken van trauma en de effecten daarvan. Dit maakt het starten van een traject eenvoudiger, omdat de bereidwilligheid van cliënten al hoger ligt. Daarom heeft zij het stokje doorgegeven aan Melissa Oomstee.
Hoe motiveer je mensen en creëer je bereidwilligheid?
Want dat is een vraag die vaak naar voren wordt gebracht: Hoe motiveer je mensen voor behandeling? Melissa heeft een hele duidelijke visie op hoe zij in het werk staat. Altijd open, transparant, met respect voor de cliënt en altijd in samenwerking met elkaar.
Een warme overdracht
Een van de belangrijke waarden die Melissa noemt is een warme overdracht. Soms zelfs vaker dan één keer, op het moment dat er een nieuwe behandelaar of hulpverlener instapt. Het verlies van informatie is niet nodig, vindt zij. Vooral de nuances die er altijd zijn, kun je veel beter kenbaar maken in een gesprek dan geschreven in een dossier. Ook hier is weer duidelijk sprake van openheid en transparant zijn.
Psycho-educatie
Ook psycho-educatie speelt een belangrijke rol in het werk van Melissa. Uitleg geven aan ouders maakt dat ze zelf beter in staat zijn om keuzes te maken. Voor kinderen maak ik soms gebruik van het Woord & Beeld verhaal maken. Dit maakt voor kinderen inzichtelijk wat er nou precies is gebeurd.
En de volgende stap zetten
De brug tussen theorie en praktijk maakt het vaak makkelijker om het gesprek te starten. Dit is ook het punt waarop je naar de volgende fase kunt gaan kijken, hulp bij trauma bijvoorbeeld. Het gaat erom dat mensen zelf het gevoel krijgen dat ze er iets aan gaan hebben. Soms zijn gezinnen daar niet zomaar klaar voor en heb je een lange adem nodig.
In deze podcast vertelt Melissa verder nog hoe ze omgaat met druk van tijd en budgetten, iets waar veel jeugdhulpverleners tegenaan lopen. Ook legt zij uit wat voor haar het verschil is in werken binnen de jeugdbescherming en werken in het vrije kader.
Over Melissa Oomstee
Melissa Oomstee werkt nu bij Centrum voor jeugd en gezin Kennemerland. Daarvoor heeft zij gewerkt als jeugdbeschermer, in de kinderpsychiatrie en ook met mensen die een beperking hebben. De rode draad is zeker het werken met gezinnen waarbij veiligheid een rol speelt.
Veel luisterplezier!

#054 Valerie Fictorie - gezinsgerichte traumabehandeling na huiselijk geweld
Valerie werkt bij het KJTC in Haarlem. Daar hebben ze een gezinsgerichte traumabehandeling na huiselijk geweld ontwikkeld. Binnen deze behandeling, FITT (Family-based Intensive Trauma Treatment), doorlopen gezinnen in vier weken een intensief behandelprogramma. Binnen het programma is veel aandacht voor psycho-educatie zoals bijvoorbeeld over de impact van ruzies en geweld op de verschillende gezinsleden. Maar ook exposure, EMDR en gezinsgesprekken.
FITT Family-based Intensive Trauma Treatment
Tijdens de gezinsgesprekken wordt gesproken over het geweld dat plaats heeft gevonden en hoe iedereen dat beleefd heeft. Door het met elkaar te bespreken en te horen wat de impact is geweest ontstaat er onderling begrip en kunnen er afspraken gemaakt worden.
Ook worden de kwetsbaarheden besproken. Bijvoorbeeld; Een jongen is boos op zijn moeder. Zijn moeder trekt zich hierdoor terug omdat dit gedrag haar doet denken aan het gedrag van de ex-partner. Hierop kan een kind zich in de steek gelaten voelen, doordat hij denkt dat zijn moeder hem niet ziet of niet serieus neemt. Het gevolg hiervan kan zijn dat de jongen misschien nog wel veel bozer wordt of zich uiteindelijk ook gaat terugtrekken. Zo worden patronen doorgegeven en ontstaat gedrag dat niet helpend is, maar juist patronen in stand houdt. Door van elkaar te begrijpen wat het effect is en wat de ander van je nodig heeft komen gezinsleden weer meer tot elkaar.
Vanuit de VU doet Valerie onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling. Zeer interessant natuurlijk om te volgen wat de uitkomsten over deze effecten zullen zijn. Valerie vertelt in de podcast alvast de eerste reacties van jongeren.
Over Valerie Fictorie
Valerie Fictorie werkt bij het Kinder- jeugd traumacentrum (KJTC), onderdeel van Kenter Jeugdzorg, in Haarlem. Zij is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, EMDR practitioner bij Kenter Jeugdhulp & promovendus VU Amsterdam. Daarnaast is zij ook trainer bij Het LOCK.
Veel luisterplezier!