Skip to main content
Spotify for Podcasters
Toekomst voor Natuur

Toekomst voor Natuur

By Anthonie Stip - De Vlinderstichting

‘Toekomst voor Natuur’ brengt spraakmakende verhalen over natuur en natuurbescherming in de Lage Landen. Je leert inspirerende mensen beter kennen en krijgt een kijkje achter de schermen van natuurliefhebbers. De host van deze podcast, Anthonie Stip, gidst je in elke aflevering door een natuuronderwerp, met oog voor geschiedenis en achtergronden. Deze podcast wordt geproduceerd door De Vlinderstichting. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag. Reacties zijn welkom via @ToekomstNatuur (X) en @toekomstvoornatuur (IG). Of per mail aan toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

44 – Het rijkste duingebied, onder geruis van de industrie – met Rolf Roos over de duinen van Voorne

Toekomst voor NatuurOct 28, 2023

00:00
01:08:36
47 – Wolf, raaf en de grens tussen cultuur en natuur – met Kristof Smeyers en Glenn Lelieveld

47 – Wolf, raaf en de grens tussen cultuur en natuur – met Kristof Smeyers en Glenn Lelieveld

Wolven zijn terug in de Lage Landen. Ze trekken zich niets aan van onze protocollen en scheidslijnen en poepen zelfs keurig op de stoep in een dorp. De relatie tussen mens en wolf was in de afgelopen eeuwen beladen en ronduit ambigue. Historicus Kristof Smeyers schreef er een boek over: Wolf – wildernisgeschiedenis. In deze aflevering spreekt Anthonie met Kristof en wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. Wat leren wolven ons over de grens tussen cultuur en natuur? En hoe ontwikkelde de relatie tussen mens en wolf zich in de afgelopen eeuwen? We verkennen de nieuwe roofdierwerkelijkheid waarin de Lage Landen momenteel verkeert en zien hoe er in Vlaanderen en Nederland uiteenlopend mee wordt omgegaan. Ook raven vliegen voorbij in deze aflevering. Ze duiken regelmatig in de buurt van wolven op. Net als wolven moesten raven het in het verleden regelmatig ontgelden. Wat hebben ze met elkaar te maken? We concluderen dat wolven geen symbolen blijken van natuurbeleid en ook geen boodschappers van de wildernis. Wat zijn ze dan wel?

Kristof heeft twee leestips: ‘The second body’ van Daisy Hildyard en ‘A flat place’ van Noreen Masud. Glenn tipt de befaamde ‘Veldgids Diersporen Europa’ van Annemarie van Diepenbeek en ‘De wolf is terug: eng of enerverend?’ van Dick Klees e.a.

We verwijzen in deze aflevering naar diverse eerdere podcastafleveringen:

Aflevering 24 met Diemer Vercayie over de terugkeer van grote zoogdieren en het succesvolle werk van het Wolf fencing team Belgium.

Aflevering 6 met Martin Drenthen over natuurbeelden.

Aflevering 8 met Aaldrik Pot over hoe diersporen je natuurbeleving verdiepen.

Aflevering 22 met Jessica den Outer over rechten voor natuur.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we op prijs! Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op X en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Let op: in deze aflevering hoor je hoe je als luisteraar kans kunt maken op een exemplaar van Kristof’s boek Wolf, beschikbaar gesteld door Uitgeverij Ertsberg speciaal voor luisteraars van Toekomst voor Natuur. Dit is een aanbod met een einddatum.

Dec 09, 202301:24:13
46 – Waarom herintroductie soms (g)een goed idee is - met Dennis De Ryck en Tobias Ceulemans

46 – Waarom herintroductie soms (g)een goed idee is - met Dennis De Ryck en Tobias Ceulemans

Verplaatsen van plant- en diersoorten door de mens is van alle tijden. Toch roepen herintroducties veel vragen op. Is er dan nog wel sprake van natuur? En kunnen we nog wat doen aan genetische erosie of is er al teveel verloren gegaan? Anthonie spreekt in deze aflevering met Dennis de Ryck en Tobias Ceulemans. Dennis werkt bij Natuurpunt in België als projectcoördinator voor LIFE Harwin en Life Belgium for Biodiversity. Tobias werkt aan de Universiteit Antwerpen als professor Biodiversity Conservation and Restoration. In deze aflevering raken we al snel tot kernvragen: wat is natuur? En hoe zien wij onszelf in relatie met die natuur? Ze zijn belangrijk bij de overwegingen rondom herintroductie. Ook bespreken we de voor- en tegenargumenten rondom herintroducties. Wanneer heeft het zin en wanneer niet? Verschillende voorbeelden van herintroducties van planten, vogels, dagvlinders en amfibieën passeren de revue inclusief hun valkuilen. Hoe je herintroductie kunt aanpakken bespreken we aan de hand van voorbeelden uit het LIFE Harwin-project, wat sinds 1 januari 2023 ten oosten van Leuven speelt in het Hageland. En wat heeft natuuramnesie met herintroducties te maken?

De leestips van Dennis zijn ‘Natuuramnesie’ van Marc Argeloo en ‘Pastorale’ van James Rebanks. Tobias tipt ons ‘Planten tellen’ van Piet Berger en collega’s en 'Darwins gevaarlijke idee' van Daniel C. Dennett. Anthonie tipt in het gesprek het boek ‘Gewilde dieren’ van Mark Zekhuis, Louis van Oort en Luc Hoogenstein.

We verwijzen in deze aflevering naar aflevering 15 over natuuramnesie met Marc Argeloo.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we op prijs! Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op X en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Nov 25, 202301:31:38
45 – Natuur als wisselgeld: hoe overheid en bestuursrecht Natura 2000 uithollen – met Frans Vera
Nov 11, 202301:11:27
44 – Het rijkste duingebied, onder geruis van de industrie – met Rolf Roos over de duinen van Voorne

44 – Het rijkste duingebied, onder geruis van de industrie – met Rolf Roos over de duinen van Voorne

Een eeuw geleden waren ze net zo populair als de Marken Wadden nu zijn: de duinen van Voorne. Toch raakte het rijkste duingebied van Nederland vergeten. Hoe kan dat? Rolf Roos, bioloog en ondernemer, diepte de fascinerende rijkdom en geschiedenis van de duinen van Voorne weer op en maakte er samen met anderen een boek over. In deze aflevering spreekt Anthonie met Rolf over die vergeten natuurparel aan de skyline van Rijnmond. Wat maakt het gebied zo divers en rijk aan natuur? Hoe kon het duin zo bebost raken? En wat was de rol van grootgrondbezitters en havenbaronnen? Na 35 jaar duinonderzoek heeft Rolf ontdekt: het duinlandschap wordt altijd geregeerd door de economie. De duinen van Voorne zijn daarvan een perfecte illustratie. We duiken in deze aflevering ook in de unieke flora en fauna van het gebied. Het blijkt verweven met tal van intrigerende verhalen. Ook spoort Rolf natuurbeheerders aan om de duinen van Voorne eindelijk eens als één geheel van natuur, cultuurhistorie en landschap te bekijken. En om onderzoek en monitoring te herwaarderen en openbaar te publiceren. Heeft het rijkste duin van Nederland, onder de rook van Rotterdam, toekomst?

Het boek ‘Duinen en mensen Voorne’ is hier verkrijgbaar. Op de website duinenenmensen.nl is veel meer historie en achtergrond te vinden.

Rolf geeft drie leestips: ‘De vliegenval’ van Frederik Sjöberg, Oude jaarboeken van Natuurmonumenten, bijvoorbeeld 1929-1935 (alleen antiquarisch beschikbaar) en de bewerking van Gerrit Komrij en Rodolphe Tüpffer van ‘De zonderlinge avonturen van Primus Prikkebeen’ (alleen antiquarisch beschikbaar). Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we op prijs! Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op X en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Oct 28, 202301:08:36
43 – Hoe het groenbeheer toekomstbestendig wordt – met Henri Schuurman

43 – Hoe het groenbeheer toekomstbestendig wordt – met Henri Schuurman

Er wordt heel wat gemaaid, geschoffeld en gesnoeid in ons openbaar groen. Tegelijkertijd is er een roep vanuit de samenleving dat het natuurvriendelijker moet. Wat vinden groenbeheerders daar zelf van? En hoe wordt het groenbeheer toekomstbestendig? Daarover spreekt Anthonie in deze aflevering met Henri Schuurman, algemeen directeur bij Sight Landscaping, een landelijk opererend groenbedrijf. Henri ziet een groensector die in een veranderende wereld een andere rol krijgt: niet alleen uitvoeren van beheer, maar ook uitleggen wat er gebeurt en waarom dat nodig is. Dat vraagt een andere samenwerking met opdrachtgevers. Groenbeheerders zelf moeten anders opgeleid worden en bijvoorbeeld veel meer oog krijgen voor ecologie. En dan is er nog de altijddurende strijd tegen de natuur in, is dat nog wel overal nodig? Zeker nu de arbeidstekorten stijgen? Henri heeft er een duidelijk antwoord op. Tenslotte deelt Anthonie in deze aflevering een leuk nieuwtje over Toekomst voor Natuur.

De leestip van Henri is ‘Een vlecht van heilig gras’ van Robin Wall Kimmerer. Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we erg op prijs! Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op X en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

---

Toekomst voor Natuur dingt mee naar de Publieksprijs van de Dutch Podcast Awards. Wil je ons helpen? Stem dan op Toekomst voor Natuur via podcastawards.nl/stemmen. Je kunt per emailadres één keer stemmen en de stemperiode loopt t/m 27 oktober 2023. Dankjewel voor je stem!

Oct 14, 202345:01
42 – Waarom bodembiodiversiteit onmisbaar is – met hoogleraar Liesje Mommer

42 – Waarom bodembiodiversiteit onmisbaar is – met hoogleraar Liesje Mommer

De meeste biodiversiteit zit in de bodem. Toch zijn bodems nog altijd vogelvrij. Daar komt verandering in, want de Europese Commissie lanceerde deze zomer een wetsvoorstel die bodems moet gaan beschermen. Wat staat er in het wetsvoorstel? En waarom is dat zo hard nodig? Anthonie praat daarover met Liesje Mommer, hoogleraar Ondergrondse Ecologie aan Wageningen Universiteit. Liesje doet baanbrekend onderzoek aan bodembiodiversiteit, bijvoorbeeld naar de ruilhandel tussen plantenwortels en mycorrhizaschimmels. Een boeiende, mysterieuze wereld waarin nog veel valt te ontdekken. We bespreken in deze aflevering ook wat wetenschappers vinden van de EU Soil Monitoring Law. Waarom moet het een tandje ambitieuzer? En hoe kan deze wet in de praktijk gaan uitpakken?

De leestips van Liesje zijn ‘Verweven leven’ (NL) of ‘Entangled life’ (EN) van Merlin Sheldrake en ‘Een vlecht van heilig gras’ (NL) of ‘Braiding sweetgrass’ (EN) van Robin Wall Kimmerer.

De audio van sir David Attenborough die we in deze aflevering laten horen is afkomstig van een filmpje van The Royal Society (minuut 0:35-1:56). Dit filmpje heeft een Creative Commons licentie die onder naamsvermelding hergebruik toestaat.

We verwijzen in deze aflevering naar aflevering 39 met Auke van der Woud en naar aflevering 16 met Franciska de Vries en Michiel Wallis de Vries.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we erg op prijs! Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op X en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Sep 30, 202355:04
41 – Waarom grote sterns slimmer zijn dan vogelgriepmodellen – met marien bioloog Mardik Leopold
Sep 16, 202346:42
40 – Tellen, vertellen en herstellen: het geheim van vrijwillige natuurbescherming – met Jaap Graveland

40 – Tellen, vertellen en herstellen: het geheim van vrijwillige natuurbescherming – met Jaap Graveland

Sep 02, 202359:52
39 – Waarom er volgens Auke van der Woud een revolutie nodig is

39 – Waarom er volgens Auke van der Woud een revolutie nodig is

Eigenlijk wilde hij botanicus worden, maar Auke van der Woud werd een gerenommeerd architectuurhistoricus die zich al 40 jaar bezighoudt met het ontstaan van het moderne Nederland. De laatste jaren is hij erg met de veranderingen in het landschap bezig. Hij schreef er diverse prijswinnende boeken over. In deze aflevering spreekt Anthonie met Auke over de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland sinds 1800. Tot 1850 was Nederland een leeg land, maar vanaf 1850 komen allerlei ontwikkelingen in stroomversnelling. Hoe komt dat? En welke gevolgen hebben ze voor onze landschappen? Nederland staat nu opnieuw voor grote ruimtelijke uitdagingen. Kunnen we leren van de geschiedenis? We staan stil bij de ambivalentie rondom natuurbeheer, wildernis en bordjes bij natuurgebieden. En spreken over nostalgie naar 1950 die niet helpt om de uitdagingen van nu op te lossen en natuur te herstellen. We spreken ook over Sicco Mansholt, de veranderingen in de landbouw en waarom altijd maar weer geld de drijvende factor is (en het voorkomen van honger de smoes). En die revolutie? Die heeft kritische massa nodig!

Auke tipt twee boeken van Jan Rotmans, 'In het oog van de orkaan' en 'Verandering van tijdperk'.

Anthonie tipt twee van de boeken van Auke, ‘De Nederlanden. Het lege land 1800-1850’ en ‘Het landschap, de mensen. Nederland 1850-1940.’ Zeer leesbaar als je meer wilt weten van de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland sinds 1800.

We verwijzen in deze aflevering naar aflevering 37 met Kim Putters.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we erg op prijs! Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op Twitter en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Aug 19, 202301:14:13
38 – Charles Darwin: hartstochtelijk natuuronderzoeker – Grondleggers van de ecologie 3 – met Norbert Peeters

38 – Charles Darwin: hartstochtelijk natuuronderzoeker – Grondleggers van de ecologie 3 – met Norbert Peeters

Aug 05, 202301:26:34
37 – Kim Putters: “Goed voorouderschap mist in Nederland veel te veel”
Jul 08, 202355:08
36 – Toekomst voor soortenrijke graslanden met graslandnerds Stephanie Schelfhout en An De Schrijver

36 – Toekomst voor soortenrijke graslanden met graslandnerds Stephanie Schelfhout en An De Schrijver

Zoemende graslanden vol bloemenpracht zijn in rap tempo verdwenen. En de resterende soortenrijke graslanden staan sterk onder druk. Maar wie een deprimerend verhaal verwacht, heeft het mis. Anthonie spreekt in deze aflevering met Stephanie Schelfhout en An De Schrijver, beide werkzaam aan de Hogeschool Gent als onderzoeker en docent. Ze noemen zichzelf de graslandnerds, en terecht. Zowel An als Stephanie raakte in het graslandonderzoek verzeild door beheerders die geen effecten zagen van hun graslandbeheer ondanks jarenlange inspanningen. In deze aflevering nemen we je mee op reis langs de oorzaken van achteruitgang, de verschillende graslandtypen, de huidige knelpunten in soortenrijke graslanden en verschillende mogelijke oplossingen in inrichting en beheer. We bespreken bijvoorbeeld de voor- en nadelen van herintroductie van soorten, of uitmijnen zinvol is en waarom gefaseerd maaibeheer noodzakelijk is. En hoe moeten we doelstellingen voor weidevogels en vegetatie combineren? Is dat eigenlijk wel te doen? Ook (vanaf 01:13:26) spreken we over de populaire campagne MaaiMeiNiet. Heeft dat zin? En kan voorjaarsmaaien soms toch een oplossing zijn? Stephanie en An delen nieuwe inzichten uit hun burgerwetenschapsproject FlowerPower de tuin, waarover ze ook een podcast maken. Leidt MaaiMeiNiet tot meer bloemen? En welk soort grasland zien mensen het liefst? Tenslotte roept An ons op om de lichtpunten in natuurherstel te blijven zien en benoemen en zet Stephanie een dikke streep onder de noodzaak van samenwerking tussen boeren en natuurbeheerders. Waarvan akte!

De leestip van An is ‘Geroezemoes in het gras’ van Dave Goulson en de leestip van Stephanie is ‘Pastorale. Nalatenschap van een schaapherder’ van James Rebanks.  

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we erg op prijs! Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op Twitter en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Jun 24, 202301:38:55
35 – Flora Batava: een kathedraal vol plantenliefde – met Esther van Gelder en Norbert Peeters

35 – Flora Batava: een kathedraal vol plantenliefde – met Esther van Gelder en Norbert Peeters

Jun 10, 202349:28
34 – Natuur is zoveel meer dan een lijstje natuurdoelen – met ecoloog Roy van Grunsven over natuurdoelanalyses en de Ecologische Autoriteit
May 27, 202342:31
33 – Zien jongeren toekomst voor natuur? met Jade Kandelaar en Rick Buesink
May 13, 202343:17
32 – België, een wild land? Journalist Paul Cobbaert over zijn zoektocht naar schoonheid en de terugkeer van wilde dieren

32 – België, een wild land? Journalist Paul Cobbaert over zijn zoektocht naar schoonheid en de terugkeer van wilde dieren

Apr 29, 202347:27
31 – Wat willen we met het bos? Wouter Delforterie over de bossenstrategie en vergeten bos in Gelderland

31 – Wat willen we met het bos? Wouter Delforterie over de bossenstrategie en vergeten bos in Gelderland

Bos vormt voor veel mensen hét symbool voor natuur. Maar wat is het verhaal van onze bossen? En wat willen we met het bos? De bossenstrategie schetst daarvoor een perspectief. Over de waarde van bossen, de aanleg van nieuw bos en de dilemma’s van bosbeheer spreekt Anthonie in deze aflevering met Wouter Delforterie, bosecoloog bij de provincie Gelderland. Er moet 37.000 hectare nieuw bos aangelegd zijn in 2030. Waarom is dat nodig? En is er wel plek voor dat bos? Welke rol spelen de gebiedsprocessen hierin? Maar voordat we de inhoud induiken, luisteren we naar klank van het bos met een sprankelende opname van Henk Meeuwsen. We spreken over de traagheid van bos, de geruststellende gedachte die daarvan uitgaat, maar ook over de stand van natuur in bossen. En welke dilemma’s brengen herten op de Veluwe voor de bosontwikkeling? Tenslotte vertelt Wouter over bosamnesie en vergeten bossen van de rijkere delen van Gelderland. Ze bieden inspiratie voor het nieuwe bosbeleid.

De leestip van Wouter is de publicatie ‘Pro Silva bosbeheer – Richtlijnen voor natuurvolgend bosbeheer’ van Christine Sanchez, gratis te downloaden als pdf. We verwijzen in deze aflevering naar aflevering 15 met Marc Argeloo over natuuramnesie en aflevering 28 met Henk Meeuwsen over natuurgeluiden.

Wil je reageren op deze aflevering? Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op Twitter en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Je kunt Wouter bereiken op Twitter via @W_Delforterie.

Apr 15, 202301:05:58
30 – Waarom gaat het zo weinig over ecologie in het agrarisch onderwijs? – met docent Eline Schothorst

30 – Waarom gaat het zo weinig over ecologie in het agrarisch onderwijs? – met docent Eline Schothorst

Apr 01, 202344:43
29 – Alexander von Humboldt, de rockster van de ecologie? Grondleggers van de ecologie 2 – met Norbert Peeters

29 – Alexander von Humboldt, de rockster van de ecologie? Grondleggers van de ecologie 2 – met Norbert Peeters

Hij was geniaal, reisde over de wereld en ontdekte de samenhang in de natuur: Alexander von Humboldt. Wat maakt hem zo populair en invloedrijk? En waarom hebben we het nog steeds over hem? In deze tweede aflevering in de serie ‘Grondleggers van de ecologie’ duikt Anthonie met botanisch filosoof Norbert Peeters in de wereld van rockster-ecoloog Alexander von Humboldt. We ontdekken wat Humboldt van Hollanders en Brabanders vond toen hij samen met zijn vriend Georg Forster op de Dam in Amsterdam onderzoek deed.

Maar het blijft niet bij de een omzwerving langs de Rijn. Na een periode in Jena, waar Humboldt beïnvloed wordt door de filosofen Immanuel Kant en Johann Wolfgang von Goethe, gaat Alexander op reis naar Zuid-Amerika. Zijn voornaamste doel is om het vraagstuk van de plaatsloosheid van planten te beantwoorden. Hij maakt bijzondere dingen mee en doet bizarre experimenten. Waarom gaat hij bijvoorbeeld op bezoek bij een papagaai? En waarom is hij zo vervelend tijdens de beklimming van de Chimborazo? En wat ontdekt hij op die vulkaan?

Humboldt wil wel op basis van natuurwetten en metingen iets zeggen over de verspreiding van plantensoorten. Dat lukt hem maar ten dele, omdat hij bepaalde concepten gewoonweg nog niet tot zijn beschikking heeft. De belangrijkste daarvan is de strijd om het bestaan. Hij legt de nadruk op harmonie in de natuur, niet op strijd en rept met geen woord over uitsterven. Humboldt is wel één van de eersten die de nadruk legt op de verwoestende effecten van de mens op natuur. Gek genoeg draagt Humboldt door zijn ontdekkingen er ook aan bij. Hij geeft de sleutel voor de grote plantverhuizingen die na hem een grote vlucht nemen in het kolonialisme van Europese landen.

Met zijn lyrische beschrijvingen van de wildernis heeft Alexander von Humboldt wereldwijd mensen geïnspireerd en bijgedragen aan het ontstaan van de wereldwijde natuurbescherming.

Wil je meer lezen over en van Alexander von Humboldt? Norbert tipt de volgende boeken:

De uitvinder van de natuur’ van Andrea Wulf voor een eerste kennismaking met Humboldt.

The passage to cosmos – Alexander von Humboldt and the shaping of America’ van Laura Dassow Walls.

Menschen im Weltgarten – Die Entdeckung der Ökologie in der Literatur van Haller bis Humboldt’ van Heinrich Detering.

Views of nature’ van Alexander von Humboldt.

Het vuur nog geensinds gedoofd’ voor het Nederlandse deel van de reis langs de Rijn met Georg Forster.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we op prijs. Reageren kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Mar 18, 202301:24:34
28 – Het geheim van natuurgeluid - met Henk Meeuwsen op zoek naar paradijselijke natuurervaringen

28 – Het geheim van natuurgeluid - met Henk Meeuwsen op zoek naar paradijselijke natuurervaringen

Geluid kan je weer helemaal terugbrengen in een bepaald moment. De welluidende zang van een merel na een lange winter markeert de overgang naar de lente. Of het 'sriieee' van gierzwaluwen brengt je terug naar een zwoele zomeravond. Geluid vormt een krachtig element van onze natuurbeleving. In deze aflevering spreekt Anthonie daarover met Henk Meeuwsen, al 25 jaar recorder van natuurgeluiden en bekend van diverse natuurfilms en zijn app Bird Sounds Europe. Henk vertelt hoe hij op zijn 16e geraakt werd door vogelzang en hoe natuurgeluiden hem sindsdien niet meer losgelaten hebben. Wat betekent geluid voor Henk’s natuurbeleving en hoe gaat hij te werk bij het opnemen van geluid? Paradijselijke natuurervaringen zijn voor Henk van levensbelang. Maar door de alomtegenwoordigheid van vliegtuigen, verkeer en andere menselijke verstoring is puur natuurgeluid steeds moeilijker op te nemen. Je hoort hoe een vulkaanuitbarsting hielp om iets van het paradijselijke terug te krijgen. In deze aflevering komen zes favoriete geluidsopnamen van Henk aan de orde. Bij elke opname vertelt Henk het bijzondere verhaal achter de opname. Hieronder staan de fragmenten met hun starttijd in de aflevering en de opnamelocatie weergegeven.

21:11 Groene specht – Wageningen Noordwest

24:10 Zanglijster – Kroondomein het Loo

31:58 Nachtegaal – Haagsteeg Wageningen

42:40 Korhoenders – Zweden

49:31 Wielewaal – Caniac-du-Causse

57:25 Grijze wouw – Causses du Quercy

Tenslotte spreken we over toekomst voor natuur. Mensen zijn te gast in de natuur, vindt Henk en dat hebben we behoorlijk verknald. Eigenlijk moeten wij in relatietherapie met de natuur. Wat kunnen wij als mensheid nog zeggen op dat moment?

Henk tipt de luisteraars om een leesmoment in te wisselen voor een tochtje door de natuur. Ga eens kijken, luisteren en voelen. Van harte aanbevolen!

Kun je geen genoeg krijgen van deze natuurgeluiden? Bezoek dan eens de website van Henk, natuurgeluiden.nl of zijn app Bird Sounds Europe, verkrijgbaar in de stores van Apple en Google.

Wat betekent geluid voor jouw natuurbeleving? Of wil je iets anders delen naar aanleiding van deze podcastaflevering? Je kunt ons bereiken op Twitter via @toekomstnatuur en op Instagram via @toekomstvoornatuur. Reageren kan ook per email aan toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Mar 04, 202301:21:46
27 – Waarom ons waterbeheer anders moet – Antoinet Looman over toekomstbestendig waterbeheer

27 – Waarom ons waterbeheer anders moet – Antoinet Looman over toekomstbestendig waterbeheer

Feb 18, 202346:41
26 – Grote verwachtingen voor Europees natuurherstel – met onderzoeker Kris Decleer

26 – Grote verwachtingen voor Europees natuurherstel – met onderzoeker Kris Decleer

Er komt nieuwe natuurwetgeving uit Europa aan. In juni 2022 presenteerde de Europese Commissie de EU Nature Restoration Law, de Europese natuurherstelwet. Wat houden de plannen in? Wat betekenen ze voor de lidstaten en voor natuurherstel? In deze aflevering spreekt Anthonie met Kris Decleer, onderzoeker landschapsecologie en natuurbehoud bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) in Vlaanderen. Je zou zeggen, we hebben de Vogel- en Habitatrichtlijn dus natuur in Europa is voldoende beschermd. Maar dat blijkt iets genuanceerder te liggen. Veel beschermde gebieden en soorten verkeren in een ongunstige staat. Bovendien ligt de focus in de Vogel- en Habitatrichtlijn op natuurgebieden en is natuur buiten de beschermde gebieden weinig beschermd. De voorgestelde natuurherstelwet gaat hier verandering in aanbrengen. Kris praat je bij over alle ‘ins en outs’, de doelen en het tijdspad. En er is meer nieuws: vanaf 2026 gaat minstens 10% van de Europese begroting verplicht aan biodiversiteit besteed worden. De economische return van deze investeringen is berekend op 8-38x. Gaat de Europese natuurherstelwet nu eindelijk het verschil maken voor natuur en landschap?

Deze aflevering is eind 2022 opgenomen. Als er gesproken wordt over dit jaar is dat dus 2022 en volgend jaar is 2023.

Kris heeft geen leestip, maar een andere tip: ga naar buiten en verwonder je over de fantastische natuur!

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we op prijs. Reageren kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Je kunt het INBO bereiken via @INBOVlaanderen op Twitter en @inbovlaanderen op Instagram.

Feb 04, 202338:49
25 – Carl Linnaeus: de eerste ecoloog? Grondleggers van de ecologie 1 – met Norbert Peeters

25 – Carl Linnaeus: de eerste ecoloog? Grondleggers van de ecologie 1 – met Norbert Peeters

Wie waren de eerste ecologen? En beïnvloedt hun werk onze huidige kijk op natuur? Om die vragen te beantwoorden maken we in Toekomst voor Natuur een kleine serie over ‘Grondleggers van de ecologie’. Anthonie maakt deze serie samen met Norbert Peeters, botanisch filosoof. In deze eerste aflevering van de serie behandelen we Carl Linnaeus (1707-1778), een Zweeds arts, botanicus, zoöloog en geoloog. Linnaeus is bekend vanwege zijn rangschikking van de natuur. Minder bekend is dat hij de basis legde voor de economie van de natuur, een voorloper van ons begrip ecologie. We bespreken in deze aflevering het werk van Linnaeus als taxonoom, botanicus en ecoloog aan de hand van zijn werken Sytema Naturae, Oeconomia Naturae en Politia Naturae. Als we Linnaeus introduceren als ecoloog, bespreken we ook Linnaeus’ inspiratiebronnen. We staan uitgebreid stil bij de betekenis van Linnaeus voor onze tijd en ook bij zijn nalatenschap. Het gedachtegoed van Linnaeus blijkt verrassend aanwezig in de 21e eeuw.

De leestips in deze aflevering staan in het teken van Linnaeus. Anthonie tipt de biografie ‘Carl Linnaeus – de man die de natuur rangschikte’ van Gunnar Broberg. Norbert tipt ‘Carl Linnaeus de bloemenkoning’ van Knut Hagberg (alleen antiquarisch), ‘Linnaeus Nature and Nation’ van Lisbet Koerner en ‘Nature’s economy – a history of ecological ideas’ van Donald Worster.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we op prijs. Reageren kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Je kunt Norbert bereiken op Twitter via @Norbert_Peeters en op Instagram via @Norbertbotanischfilosoof.

Jan 21, 202301:01:31
24 – De spectaculaire comeback van grote zoogdieren – Diemer Vercayie over de dillema’s die dat brengt

24 – De spectaculaire comeback van grote zoogdieren – Diemer Vercayie over de dillema’s die dat brengt

Bever, otter, vos, wolf: ze maakten allemaal een spectaculaire comeback in België in de afgelopen twintig jaar. Hoe is dat mogelijk? En zijn wij klaar voor het samenleven met deze dieren? Daarover spreekt Anthonie in deze aflevering met Diemer Vercayie, bioloog, filosoof en zoogdierexpert bij Natuurpunt. Het samenleven met wilde dieren gaat volgens Diemer niet zonder slag of stoot. Het kost tijd, maatregelen en bovenal een ‘mentale klik’. Maar we kunnen het leren en moeten als samenleving degenen die schade of hinder ondervinden vooral steunen. Diemer vertelt over de succesvolle aanpak van het Wolf Fencing Team Belgium, die ertoe leidt dat mensen leren om samen te leven met de wolf. Tegelijkertijd is er in het debat rond de wolf een opmerkelijke ontwikkeling gaande, die lijkt op een opleving van het Roodkapje-syndroom. Hoe moeten we dat plaatsen en daarmee omgaan? En gaat beheerjacht op wolven helpen om schade te voorkomen? Tenslotte spreken we ook over de toekomstvisie voor natuur in Vlaanderen, natuur in het hart. Diemer stipt en passant een grote communicatiefout van natuurorganisaties aan.

De leestip van Diemer is Half Earth van Edward O. Wilson.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Je kunt Diemer bereiken op Twitter via @DiemerVercayie.

We verwijzen in deze aflevering naar een eerdere aflevering met Jaap Dirkmaat, waarin hij onder andere zijn visie op de wolf geeft. Het samenleven met de wolf komt ook terug in aflevering 6 over natuurbeelden met filosoof Martin Drenthen.

Jan 07, 202359:53
23 – Wordt 2023 het kanteljaar voor de landbouw? Heleen Lansink en Ron Methorst over toekomst voor de landbouw

23 – Wordt 2023 het kanteljaar voor de landbouw? Heleen Lansink en Ron Methorst over toekomst voor de landbouw

In deze laatste aflevering van 2022 blikken we terug op een roerig jaar voor de agrarische sector en kijken we vooruit naar 2023. Wordt dat een kanteljaar voor de landbouw? Anthonie spreekt met Heleen Lansink, boerin op de Melktapperij in St. Isidorushoeve en Ron Methorst, lector Omgevingsinclusief ondernemen aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Hoe hebben Heleen en Ron het afgelopen jaar beleefd? Hoe is het om in deze uitdagende tijd de boeren en boerinnen van de toekomst op te leiden? En om een agrarisch bedrijf draaiende te houden terwijl de crises over elkaar heen buitelen? We spreken over heel blijven in de transitie, als mens, over het landbouwakkoord en de rol van vrouwen die groot is, maar nog veel meer benut zou kunnen worden.

En omdat het de laatste aflevering van het jaar is, hebben Ron en Heleen vijf leestips voor de luisteraars. De tips van Heleen zijn: ‘Polarisatie’ van Bart Brandsma en ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld. De leestips van Ron zijn: ‘De laatste reis van de boswachter’ van Dirk Jan Roeleven en Hester van der Vliet, ‘Waarden van het land’ van Ton Duffhues en ‘Hoe mijn geloof de kerk overleefde’ van Philip Yancey.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Je kunt Heleen bereiken op Twitter via @heleenlansink en Ron op Twitter via @ronmethorst.

We verwijzen in deze aflevering naar een eerdere aflevering:

Over Rachel Carson en haar werk in aflevering 21 met Medard Hilhorst.

Dec 23, 202201:08:43
22 – Rechten voor natuur: een gamechanger? – Jessica den Outer komt op voor de aarde
Dec 10, 202233:29
21 – Waarom Rachel Carson nog steeds gelijk heeft – Medard Hilhorst over 60 jaar na Silent Spring

21 – Waarom Rachel Carson nog steeds gelijk heeft – Medard Hilhorst over 60 jaar na Silent Spring

September 1962. Wetenschapper en bestsellerauteur Rachel Carson publiceert haar boek Silent Spring. Ze stelt de verwoestende invloed van de mens op de levende wereld aan de kaak. Het boek slaat in als een bom. Carson wordt zwartgemaakt en aangeklaagd door fabrikanten van bestrijdingsmiddelen en de overheid. Maar ze blijft rustig en heeft de feiten aan haar zijde. Ze krijgt gelijk, ook bij het grote publiek. Wie was Carson? En waarom schreef ze Silent Spring? Daarover spreekt Anthonie in deze aflevering met Medard Hilhorst, docent ethiek aan de Erasmus Universiteit en Erasmus MC en schrijver van het boek ‘Rachel Carson op de bres voor de aarde’. Je hoort in deze aflevering wat de kern is van Silent Spring, hoe bijzonder de taal van Carson was, hoe op Silent Spring gereageerd werd en wat de uitwerking van het boek was. Ook kijken we naar de huidige tijd: wat zou Carson daarvan vinden als ze in 2022 zou rondlopen? En welke keuzes kunnen we nu maken om een nieuwe catastrofe te voorkomen?

De leestips van Medard zijn ‘Levensmuren’ van Nina Burton en ‘De heilige natuur’ van Karen Armstrong.

Wil je meedingen naar een exemplaar van het boek van Medard Hilhorst, ‘Rachel Carson op de bres voor de aarde’? Speciaal voor luisteraars van Toekomst voor Natuur stelt de KNNV Uitgeverij twee exemplaren beschikbaar. Beluister de aflevering om te horen hoe je mee kunt doen!

Wil je reageren op deze aflevering? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Dec 03, 202201:00:04
20 – Vogels zijn emotie – Gerard Ouweneel over 72 jaar vogelaarsbestaan
Nov 26, 202201:15:31
19 - Het woud der verwachting – Luc de Keersmaeker over toekomstbestendig bosbeheer
Nov 12, 202201:07:60
18 – Naar een rijk landschap – Jaap Dirkmaat over zijn strijd voor dieren en onze cultuurlandschappen

18 – Naar een rijk landschap – Jaap Dirkmaat over zijn strijd voor dieren en onze cultuurlandschappen

Onze cultuurlandschappen zijn in de afgelopen anderhalve eeuw ingrijpend veranderd. Of, zoals onze gast het zegt: “het landschap is naar de kloten”. Hoe is dat zo gekomen? En hoe maken we onze cultuurlandschappen weer mooi? Hierover spreekt Anthonie met Jaap Dirkmaat, directeur van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en al decennialang natuurbeschermer. Jaap onderscheidt twee aderlatingen van onze landschappen, de eerste toen oernatuur werd omgezet in landbouwgrond en de tweede bij de ruilverkavelingen in de vorige eeuw. We bespreken wat er sinds de ruilverkavelingen is veranderd, welke rol de overheid daarin speelde en hoe we weer rijke cultuurlandschappen kunnen krijgen. Maatschappelijke en politieke ontwikkelingen blijken  behoorlijk bepalend voor of dat lukt. Jaap pleit ervoor om niet wéér in de pilotfase te blijven hangen, maar nu eindelijk werk te maken van grootschalig landschapsherstel, in moderne stijl. Het kán! Natuurlijk komt de wolf ook ter sprake. We verdienen de wolf in Nederland niet, aldus Jaap.

De leestip van Jaap is ‘Arthur, de koning van eens en ooit’ van T.H. White. Hij vertelt er beeldend over waarom dit zijn keuze is.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Je kunt Jaap en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap bereiken via @VNC_Landschap op Twitter, @cultuurlandschap op Instagram of via https://www.nederlandscultuurlandschap.nl/.

Oct 29, 202201:01:11
17 – Hoe gaaf insecten zijn – Petra Vijncke springt op de bres voor het kleine grut

17 – Hoe gaaf insecten zijn – Petra Vijncke springt op de bres voor het kleine grut

In het debat over natuur worden insecten regelmatig vergeten. In deze aflevering hoor je waarom insecten onze volle aandacht verdienen. Het zijn casanova’s, volhouders en ongelooflijk zelfstandige beestjes die cruciaal zijn voor het functioneren van ecosystemen. Anthonie spreekt met Petra Vijncke - natuurgids, schrijver en podcastmaker van onder andere de INBO podcasts - over de wondere wereld van insecten. Wat maakt een insect een insect? Hoe belangrijk zijn insecten? En hoe ziet het insectenleven er eigenlijk uit? We staan stil bij vier belangrijke bedreigingen voor insecten en Petra geeft ook tips om insecten de ruimte te geven in jouw omgeving. En last but not least hebben we een primeur: voor het eerst klinkt er West-Vlaams in de podcast.

De leestip van Petra is ‘Verlaten oorden’ van Cal Flyn. En wil je meer weten over insecten? Lees dan zeker ook het boek van Petra ‘Vuurvlieg, mier en vlinder’, uitgegeven bij de KNNV Uitgeverij.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

PS: Deze aflevering is gemarkeerd als expliciete inhoud omdat insectenseks aan de orde komt. Google en Apple zijn vrij strikt in hun contentrichtlijn, vandaar.

Oct 15, 202242:25
16 – Stikstof: uit de loopgraven – Franciska de Vries en Michiel Wallis de Vries over de effecten van stikstof op bodem en natuur

16 – Stikstof: uit de loopgraven – Franciska de Vries en Michiel Wallis de Vries over de effecten van stikstof op bodem en natuur

Stikstof blijft de gemoederen bezighouden. Het is een essentiële voedingsstof voor de groei van organismen, maar de overmaat waar we in de Lage landen decennialang mee te kampen hebben heeft grote gevolgen voor bodems en natuur. Anthonie spreekt daarover met Franciska de Vries, professor Earth surface sciences aan de Universiteit van Amsterdam, en Michiel Wallis de Vries, onderzoeker bij De Vlinderstichting en tot voor kort buitengewoon hoogleraar Ecologie en bescherming van insecten aan de Wageningen Universiteit. We bespreken wat nu eigenlijk het probleem is met stikstof, hoe dat doorwerkt op bodemprocessen en welke gevolgen de overmaat aan stikstof heeft voor biodiversiteit. Franciska ontrafelt met ons een aantal mythes rondom stikstof, “gouwe ouwes”, maar ook hippe nieuwkomers. Michiel legt uit hoe de stikstofindicator voor vlinders werkt en wat we daaruit kunnen aflezen. En we constateren dat het voor het debat hoognodig is dat de loopgraven verlaten worden, we elkaar opzoeken en echt met elkaar spreken. De rol van de overheid komt ook nog langs, want hoe gaan we verder? Dit gesprek is opgenomen vóór het verschijnen van het advies van Johan Remkes.

De leestip van Michiel is ‘De geur van het bos’ van Rob Bijlsma (“Alleen de titel al nodigt je uit om de geur van het landschap te ervaren!”) en de leestip van Franciska is ‘Regenesis’ van George Monbiot (“Ik heb nog nooit iemand zó mooi zien schrijven over het bodemleven!”).

Wil je reageren op deze aflevering? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Oct 08, 202248:41
15 – Hoe rijk natuur was – Marc Argeloo over natuuramnesie en het herstel van ons natuurbeeld

15 – Hoe rijk natuur was – Marc Argeloo over natuuramnesie en het herstel van ons natuurbeeld

Elke generatie mensen begint met een eigen natuurreferentie en bij elke generatie is die referentie kariger. Dat is heel in het kort het shifting baseline syndroom. Marc Argeloo noemt dit natuuramnesie en hierover schreef hij een indrukwekkend boek met dezelfde titel. Anthonie gaat met Marc in gesprek over de natuur van zijn jeugd, zijn internationale natuurbeschermerswerk en zijn zoektocht naar natuuramnesie. Er ontstaat een indringend beeld van de verloren én vergeten rijkdom van de natuur in het nog niet eens zo heel lange verleden. We spreken over grijze walvissen in de Waddenzee (ja echt), over de onmogelijkheid van referentiekaders in natuurbescherming en paden naar herstel van ons natuurbeeld én herstel van de rijkdom van natuur in onze Lage landen.

De leestip van Marc is ‘Waarom wilde natuur niet meer bestaat’ van Emma Marris.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Oct 01, 202244:15
14 – Veerkracht onder water – natuurfilmer Arthur de Bruin over de wereld onder de waterspiegel
Sep 17, 202241:20
13 – Europees landbouwbeleid – Sarah Westenburg over verleden, heden en toekomst van het GLB

13 – Europees landbouwbeleid – Sarah Westenburg over verleden, heden en toekomst van het GLB

Zestig jaar geleden startte het Europese landbouwbeleid, in 1962. Het bracht enorme veranderingen teweeg in de landbouw en in de samenleving. Hoe heeft het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zich in de afgelopen decennia ontwikkeld? Hoe ziet het landbouwbeleid er nu uit? Welke speelruimte hebben lidstaten? En zit er ambitie in? Anthonie spreekt hierover met Sarah Westenburg, strategisch adviseur bij Boerennatuur en goed ingevoerd op het dossier. Na zestig jaar blijkt het GLB nog altijd van grote invloed, maar ook complex en verweven met talloze andere beleidsterreinen. Je hoort wat er verandert als op 1 januari 2023 het nieuwe stelsel ingaat, voor zover dat voor Nederland nu bekend is. Omdat Europa met talloze uitdagingen geconfronteerd wordt, staan we ook stil bij de mogelijke gevolgen van Oekraïne als EU-kandidaatslid. We eindigen met een oproep van Sarah voor voedselbeleid en een pleidooi om bestaande kennis beter te benutten. Daarvoor tipt Sarah de volgende rapporten uit de (soms niet zo) oude doos:

RIVM (1988) Zorgen voor Morgen - Nationale Milieuverkenning

Egbert Schuurman (1987) Crisis in de landbouw

Jan Douwe van der Ploeg (2017) Het belang van boerenlandbouw: een verwaarloosde waarheid

Documentaire Sicco Mansholt

Het Mansholtplan (1969)

Westhoff en Van Leeuwen (1959) De Zwarte Adem

Platform voor Duurzame Financiering (2022) Financing regenerative agriculture

Naast bovenstaande rapporten is de leestip van Sarah ‘Changing the food game’ van Lucas Simons.

Wil je meer horen over hoe de Europese landbouwoverschotten een dreigende hongersnood in Rusland voorkwamen in 1990? Beluister dan deze aflevering van de podcast Betrouwbare Bronnen (vanaf minuut 17:41).

Wil je reageren? Dat kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.Je kunt Sarah vinden via @researchsaar en Boerennatuur via @BoerenNatuurNL.

Sep 03, 202257:20
12 – Hoe monitoring vlinders helpt – Chris van Swaay over natuurdata en vlinderbescherming in Europa
Aug 20, 202243:42
11 – Boeken, boeken, boeken – Uitgever Bart Wessels over natuurbeleving en mooie boeken

11 – Boeken, boeken, boeken – Uitgever Bart Wessels over natuurbeleving en mooie boeken

Je zou deze aflevering kunnen samenvatten als een omgevallen boekenkast met allemaal inspirerende natuurboeken. Anthonie spreekt met Bart Wessels over het uitgeven van natuurboeken en de rol die boeken spelen bij natuurbeleving en – bescherming. Bart is boekenliefhebber, vogelaar en directeur van de KNNV Uitgeverij. We spreken over de toename van het verschijnen van goede natuurboeken en de rol van corona daarin, hoe een goed boek tot stand komt en de invloed van boeken op natuurbeleving. Ook duiken we de geschiedenis in en daar ontdekken we dat sommige boeken zeer invloedrijk zijn geweest. En natuurlijk krijg je talloze gouden tips van Bart over boeken die je echt gelezen moet hebben. Hieronder staan ze allemaal vermeld.

De leestips van Bart Wessels:

Handboek Europese vogels – Nils van Duijvendijk en AGAMI (Marc Guyt)

Vuurvlieg, mier en vlinder – Petra Vijncke

Doorgelicht– Bram Langeveld en Arie van ‘t Riet

De ontdekking van de natuur – Hans Mulder

De uitvinder van de natuur – Andrea Wulf

Schemervluchten – Helen Macdonald

De andere boeken die Bart noemt:

Stoepplantjesalbum– Hortus Botanicus Leiden

Rachel Carson, op de bres voor de aarde – Medard Hilhorst

De wereld is mijn atelier – Erik van Ommen

Orchideeën in Nederland - Mark Meijrink, Eric Hartgers en Mark Engels

Veldgids Hommels- Martijn Kos, Vincent Kalkman, Jeroen de Rond en John Smit

Veldgids Dagvlinders - Irma Wynhoff, Chris van Swaay en Pieter Vantieghem

Veldgids Kustvissen - Mark Groen, Mick Vos en Sanne Ploegaert

Veldgids Kevers- Karl Wilhelm Harde, Matthias Helb en Kay Elzner

Reacties op deze aflevering zijn welkom via Twitter @birdingstip en @ToekomstNatuur. Of op Instagram via @toekomstvoornatuur. Reageren kan ook door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Je kunt Bart vinden op Twitter via @bartwessels en de KNNV Uitgeverij via @knnvuitgeverij.

Aug 06, 202235:58
10 – Wild van planten – Annelies Jacobs over shifting baselines en natuurbescherming in Vlaanderen
Jul 09, 202245:06
9 - Waarom stikstof een minister heeft - Minister Christianne Van der Wal over natuurbeleid en de stikstofaanpak van Rutte 4
Jun 23, 202239:17
8 - Natuurgeluk - Aaldrik Pot over spoorzoeken, schrijven en gelukkig worden van buiten
Jun 11, 202239:02
7 – Natuurinclusief Nederland – Onno Dwars over natuurinclusief bouwen, biobased materialen en spelen in de zandbak
May 28, 202240:53
6 – Hoe onze kijk op natuur verandert – Filosoof Martin Drenthen over natuurbeelden en ethische dilemma’s in natuurbeheer
May 14, 202252:21
5 – Naar een diverse natuurbeweging (1) – Natasja Oerlemans over vrouwen in de natuurbescherming en over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Apr 30, 202246:37
4 - Vliegende deuren - Dirk van Straalen over zeearenden en de ecologische kettingreactie in het Krammer Volkerak
Apr 16, 202241:54
3 - Levende landbouw – Ben Koks over zijn fascinatie voor boerenlandvogels en oude landbouwkennis
Apr 02, 202251:01
2 - Het verlangen naar wildernis - Liesbeth Bakker over wilde natuur en rewilding

2 - Het verlangen naar wildernis - Liesbeth Bakker over wilde natuur en rewilding

Wilde natuur, bestaat dat nog? In deze tweede aflevering van Toekomst voor Natuur duiken we in de wereld van wildernis en rewilding (herwildering), een beweging die steeds meer mensen aanspreekt. Anthonie spreekt met Liesbeth Bakker, buitengewoon hoogleraar Rewilding Ecology aan Wageningen Universiteit en co-auteur van het nieuwe boek ‘Rewilding in Nederland’. In deze aflevering hoor je wat rewilding eigenlijk inhoudt en bespreken we het maatschappelijk debat rondom de grazers in de Oostvaardersplassen. Is het 'hokjesdenken' in het natuurbeleid eigenlijk wel klaar voor meer natuurlijkheid? En wat kunnen we verwachten van het nieuwe boek? We eindigen positief: er zijn heel veel dingen die wilder kunnen. Zelfs op een manege.

Reacties zijn welkom via https://www.vlinderstichting.nl/toekomstvoornatuur of via Twitter @birdingstip en @ToekomstNatuur.

De leestip van Liesbeth is Wilding van Isabella Tree.

Mar 19, 202252:42
1 - "Natuurbescherming is emotie" - David Kleijn over 20 jaar natuurbeheer en de rol van onderzoek
Mar 05, 202246:37