Skip to main content
Spotify for Podcasters
Tommie in de zorg podcast

Tommie in de zorg podcast

By Tommie in de zorg podcast

Tommie Niessen (verpleegkundige) gaat in gesprek met inspirerende mensen uit de zorg!

Van patiënt tot bestuurder, van viroloog tot spiritueel leraar en van leerling tot docent. Al deze mensen delen hun persoonlijke ervaringen, kennis en inspiratie over hun rol binnen de zorgsector.

Tommie stelt kritische vragen die leiden tot diepgaande gesprekken, grappige verhalen en ontroerende momenten.

Tommie Niessen schrijft, filmt en spreekt over de zorg. Alles met één doel: de zorg op een positieve en vooral realistische manier op de kaart te zetten.

Meer info: https:/tommieniesen.nl/
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Stitcher Logo
Currently playing episode

#44: Slim spullen vinden in de zorg! - Alexander Everling

Tommie in de zorg podcastMar 23, 2023

00:00
46:02
#44: Slim spullen vinden in de zorg! - Alexander Everling
Mar 23, 202346:02
#43: De voordelen van spraakgestuurd rapporteren in de zorg! - Wilma van Hees

#43: De voordelen van spraakgestuurd rapporteren in de zorg! - Wilma van Hees

In gesprek met verpleegkundige Wilma van Hees over de voordelen van spraakgestuurd rapporteren in de zorg!

In de zorg is er steeds meer aandacht voor technologie en digitale innovatie. Eén van de ontwikkelingen die hierbij een belangrijke rol speelt is: spraakgestuurd rapporteren. Maar wat betekent dit precies in de praktijk? En hoe kun je hier als zorgprofessional het beste mee omgaan?

Wat is spraakgestuurd rapporteren?

Spraakgestuurd rapporteren is een manier om gegevens en rapportages snel en efficiënt te verzamelen door middel van spraakherkenningstechnologie, zoals bijvoorbeeld Siri of Alexa. In plaats van handmatig gegevens in te voeren in een computer of formulier kan een zorgverlener deze informatie nu snel en eenvoudig dicteren. De technologie herkent je stem en zet deze automatisch om in digitale gegevens die worden gebruikt voor rapportages.

Hoe kan spraakgestuurd rapporteren helpen in de zorg?

Door gebruik te maken van spraakgestuurd rapporteren, kan een zorgverlener bijvoorbeeld tijdens het verzorgen van een cliënt "aantekeningen" maken over de gezondheidstoestand of het medicijngebruik. Deze ingesproken aantekeningen worden automatisch omgezet naar geschreven tekst en opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier.

"Spraakgestuurd rapporteren, dan hoor ik dus telkens mijn eigen stem?"

Ik hoor vaak om mij heen dat zorgverleners spraakgestuurd rapporteren eng vinden. "Met spraakgestuurd rapporteren hoor ik mijn stem, ik ga echt niet naar mijn eigen stem luisteren!" krijg ik dan als feedback. Maar het systeem werkt zo dat alle berichten direct worden omgezet naar tekst. Dus je hoeft helemaal niet naar je eigen stem te luisteren.

In gesprek over de voordelen van spraakgestuurd rapporteren

Ik ben in gesprek gegaan met verpleegkundige Wilma van Hees over de voordelen van spraakgestuurd rapporteren. Tijdens dit gesprek bespreken we ook wat spraakgestuurd rapporteren is en wat dit betekent voor de cliënten en zorgverleners. Daarnaast vertelt Wilma ook over hoe het voor haar en haar collega's is om te werken met spraakgestuurd rapporteren.

________

Heb jij ook een mooi verhaal over (je werk in) de zorg? En zou je dit graag willen delen via de Tommie in de zorg podcast? Of via de verhalen pagina van tommieindezorg.nl? Stuur dan een mail naar: info@tommieindezorg.nl!

Je kunt mij volgen via: FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER & LINKEDIN

En abonneer je op mijn YouTube kanaal via: https://TinyURL.com/y8gafcgz/

Feb 01, 202344:03
#42: De Heupairbag! - Sophie van Vugt en Inge den Hollander
Jan 04, 202348:54
#41: Reablement: De zorg van de toekomst! - Elly Branderhorst
Sep 15, 202243:41
#40: De zorg voor mensen met dementie verbeteren! – Francien van de Ven
Jun 24, 202248:31
#39: De noodzaak van hulpmiddelen in de zorg - Margo Emmen
Mar 09, 202257:55
#38: De oogdruppelbril - Evert van Voorst

#38: De oogdruppelbril - Evert van Voorst

Feb 01, 202244:27
#37: Zorgen voor jezelf! - Henk Blok

#37: Zorgen voor jezelf! - Henk Blok

Henk Blok is nieuwslezer, redacteur, radiocoach, voice-over en vooral een super inspirerende man die als geen ander weet hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen!

Ik ga met Henk in gesprek over zijn werk bij de radio, zijn persoonlijke leven en over de zorg. Met name over goed zorgen voor jezelf. Want ik denk dat heel veel mensen, vooral zorgverleners wat beter voor zichzelf zouden moeten zorgen, dat is de basis. Want als je niet goed voor jezelf zorgt dan wordt het ook moeilijk om voor anderen te zorgen.

De reden dat ik met Henk hierover in gesprek ga is vooral omdat hij ontzettend open is geweest over de reden waarom hij beter voor zichzelf ging zorgen. Henk is geen dokter, ook geen verpleegkundige maar wel iemand die door zijn werk voor heel veel mensen zorgt en vooral inspireert.

Ik vond het geweldig om met Henk in gesprek te gaan omdat ik jarenlang, elke ochtend naar de ochtendshow luisterde waar Henk het nieuws voorlas. En stiekem ben ik ook een beetje fan van Henk want elke ochtend voordat ik aan mijn dienst begon maakte hij en zijn collega’s op de radio mij aan het lachen.

Veel plezier met het luisteren naar deze aflevering van de Tommie in de zorg podcast met de enige echte Henk Blok!

Heb jij ook een mooi verhaal over (je werk in) de zorg? En zou je dit graag willen delen via de Tommie in de zorg podcast? Of via de verhalen pagina van tommieindezorg.nl? Stuur dan een mail naar: info@tommieindezorg.nl!

Je kunt mij volgen via: FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER & LINKEDIN

En abonneer je op mijn YouTube kanaal via: https://TinyURL.com/y8gafcgz/

Jan 17, 202248:12
#36: De palliatieve kit - Laurens van Ede - Kaderarts Palliatieve zorg
Jan 08, 202256:19
#35: Beter luisteren naar zorgmedewerkers - Jacqueline van Ginkel
Dec 09, 202145:24
#34: Samen meer tijd voor zorg - Paskal van Lomm

#34: Samen meer tijd voor zorg - Paskal van Lomm

Paskal van Lomm is de initiatiefnemer van Duxxie.nl. Daarmee biedt hij zorgprofessionals één online plek om alle hulpmiddelen voor patiënten te regelen.

We leven in een tijd waarin bijna alles digitaal gaat. We bestellen kleding via een app, we laten ons eten thuisbezorgen en we zitten gemiddeld 2 uur per dag op social media om met elkaar te praten. Maar in de zorg doen we het anders, daar schrijven we nog in mappen, bellen we om afspraken te maken en zelfs de fax wordt nog gebruikt om dingen door te sturen. Zo hebben we het altijd nog gedaan dus gaan we daar gewoon mee door.

Maar kunnen we niet beter wat meegaan met de tijd? Veranderen is uitdagend en bij het oude vertrouwde blijven is fijn. Maar vernieuwen kan ook geen kwaad toch? We kunnen wellicht een hoop tijd besparen als we de dingen die we privé al veel digitaal doen ook in de zorg zouden toepassen.

Neem nou bijvoorbeeld hulpmiddelen. Die hebben we vaak nodig in de zorg en het is soms en hele uitdaging om dat te regelen. Honderden leveranciers, bellen en een halfuur in de wacht staan en toch door moeten gaan naar de volgende persoon die zorg nodig heeft. Dat moet anders kunnen toch? En het mooie is dat we daar vandaag al mee kunnen beginnen!

Nov 09, 202148:40
BONUS: Tommie in de Over Spreken Gesproken Podcast van Glenn Vergoossen

BONUS: Tommie in de Over Spreken Gesproken Podcast van Glenn Vergoossen

Bonus uitzending! Normaal gesproken ga ik met mensen in gesprek maar dit keer zijn de rollen omgedraaid! Ik werd geïnterviewd door de enige echte Glenn Vergoossen. Glenn is spreker, trainer en sprekersregisseur en gewoon een geweldig mens!

Ik luister al een lange tijd naar zijn podcast omdat ik meer wilde leren over het spreken in het openbaar. Dus ik ben enorm vereerd dat ik nu zelf te gast ben in de podcast van Glenn en ik hoop dat jullie met veel plezier naar deze uitzending gaan luisteren!
Check:
www.glennvergoossen.nl


____
Hoe communiceren baby's? Wat kun je leren van mensen op hun sterfbed? Wat is het geheim van een 60-jarig huwelijk? Hoe volg je je passie?

Je voelt het al, dit gesprek bespreekt belangrijke vragen des levens. Of het is gewoonweg een mooi gesprek van twee oprechte mannen die het beste voor hebben met de wereld. Jij mag kiezen.
In aflevering 56 van de Over Spreken Gesproken podcast Tommie Niessen. Tommie is verpleegkundige, docent, auteur en spreker. Binnen een paar jaar verschenen er maar liefst drie boeken, volgen 30.000 mensen zijn blogs en vlogs en is Tommie een van de bekendste verpleegkundigen van Nederland.

Waar komt dit succes vandaan? Is het Tommie's authenticiteit? Zijn bijzondere verschijning als man in de zorg? Zijn doorzettingsvermogen in het creëren van online content? We gaan op onderzoek in dit gesprek om antwoord te vinden op deze vragen.

Voor meer info over Tommie check zijn website www.tommieindezorg.nl. Meer informatie over de Over Spreken Gesproken podcast via www.desprekersregisseur.nl. Iedere eerste, derde en vijfde maandag van de maand staat er een nieuwe aflevering voor je klaar. Samen maken we korte metten met plankenkoorts en leren we spreken met meer impact.
May 15, 202101:42:53
#33: De Zorgverzekering - Petra van Holst

#33: De Zorgverzekering - Petra van Holst

Petra van Holst is algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, een brancheorganisatie die de belangen behartigt van de zorgverzekeraars. De vereniging heeft als doel om de zorgverzekeraars te ondersteunen bij het realiseren van goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor alle verzekerden.

Hoe werkt de zorgverzekering eigenlijk? Komt alle bureaucratie in de zorg door de zorgverzekeraars? Waarom wordt de zorg steeds duurder? En wat kunnen we doen om de zorg in de toekomst voor iedereen betaalbaar te houden?

Een interessant gesprek met Petra van Holst!
Oct 27, 202038:18
#32: De kracht van aandacht - Don Roelofsen

#32: De kracht van aandacht - Don Roelofsen

Don Roelofsen werkt als recovery verpleegkundige en daarnaast is hij erg actief op social media waar hij andere mensen een kijkje geeft in zijn mooie vak. Zijn berichten worden ontzettend veel gedeeld en Don is zelfs genomineerd voor The Best Social Media Awards, een geweldige ambassadeur voor de zorg dus!

Tijdens ons gesprek hebben we het over zijn werk als recovery verpleegkundige, social media en over de kracht van aandacht!
Oct 07, 202046:18
#31: Trots op werken in de zorg - Diederik Gommers

#31: Trots op werken in de zorg - Diederik Gommers

Diederik Gommers is hoofd van de IC in het Erasmus MC en hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Tijdens de coronacrisis adviseerde hij het kabinet en hij werd bekend bij het grote publiek door zijn mediaoptredens waarin hij uitleg gaf over de stand van zaken rond de IC-zorg in Nederland.

Ik ging in gesprek met Diederik over de ervaringen die hij de afgelopen periode heeft opgedaan. En we hebben het uitgebreid gehad over de rol van verpleegkundigen/verzorgenden en waarom juist nu het moment is om echt op te komen voor ons mooie vak.
Sep 11, 202032:16
#30: Zorgverleners in de politiek - Esther van Fenema

#30: Zorgverleners in de politiek - Esther van Fenema

Esther van Fenema is psychiater, professioneel violiste, auteur en ze is lijsttrekker van de politieke partij NLBeter, dé partij die het zorgstelsel positief wil hervormen. Want het moet echt anders in de zorg, het is tijd voor verandering. En wie kan dat nou beter dan de zorgprofessionals zelf?

Tijdens ons gesprek bespreken we de veelzijdigheid van het beroep psychiater. En we hebben het uitgebreid over de plannen die Esther heeft met haar politieke partij NLBeter.

Ik vond het een geweldig gesprek en ik denk dat alle zorgverleners NLBeter op een positieve manier in de gaten moeten houden. Want als de politiek niet naar de zorg gaat dan moet de zorg naar de politiek komen. Wie weet wordt de zorg dan ook nog eens stukken beter, zowel voor de zorgverleners als voor de patiënten.
Sep 01, 202046:34
#29: Zorgen voor de zorg - Minister Hugo de Jonge

#29: Zorgen voor de zorg - Minister Hugo de Jonge

Hugo de Jonge is Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en daarnaast is hij ook vicepremier en lijsttrekker van het CDA.

Tijdens ons gesprek hebben we het over de taken die hij heeft als minister en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken.

Waarom heeft Hugo voor de zorg gekozen? Hoe gaat hij om met kritiek en negatieve reacties? En hoe kijkt hij naar de toekomst van de zorg?

Ik heb veel bewondering voor de manier waarop Hugo zijn ministerschap invult. Maar ik ben het zeker niet altijd met hem eens en ik heb ook mijn vraagtekens bij bepaalde keuzes.
Maar ik ben ervan overtuigd dat hij alles doet vanuit de beste bedoelingen en dat hij op zijn manier zorgt voor heel veel mensen.
Aug 25, 202037:40
#28: Zorg is de essentie van het bestaan - Dirk De Wachter

#28: Zorg is de essentie van het bestaan - Dirk De Wachter

Dirk De Wachter is psychiater, systeemtherapeut en hoogleraar. Hij schreef meerdere boeken waaronder “De kunst van het ongelukkig zijn” en “Liefde. Een onmogelijk verlangen” Dirk De Wachter is ook regelmatig op de Nederlandse en Belgische televisie te zien.

De reden dat ik met Dirk in gesprek wilde is omdat hij prachtig kan vertellen over zorg, liefde en vooral; over het leven. Ik heb ontzettend veel van hem gezien en gehoord maar tijdens ons gesprek heeft hij mij opnieuw weten te raken. Dirk is voor mij een enorme inspiratiebron en ik denk dat heel veel mensen dit gesprek met plezier gaan beluisteren.
Aug 10, 202049:35
#27: sTeun en toeverlaat - Teun Toebes

#27: sTeun en toeverlaat - Teun Toebes

Teun Toebes is verpleegkundige en oprichter van stichting sTeun en toeverlaat. Met zijn stichting laat hij mensen met dementie geluksmomenten beleven en die momenten legt hij vast op video.

Teun treedt regelmatig op in de media en wordt door velen gezien als een inspirerend gezicht van de dementiezorg.

Ik volg Teun al een hele lange tijd en als er iemand is die op een positieve en realistische manier de zorg op te kaart zet, dan is hij het wel. Ik heb enorm veel bewondering voor deze jongen en ik weet zeker dat je dit gesprek met plezier gaat beluisteren.
Jul 21, 202048:02
#26: Zorg, zingeving en waardigheid - Pieter Grimbergen

#26: Zorg, zingeving en waardigheid - Pieter Grimbergen

Pieter Grimbergen was jarenlang concertpianist en tegenwoordig begeleidt hij mensen die te horen hebben gekregen dat ze ernstig ziek zijn.
Pieter verloor op zeer jonge leeftijd zijn partner en later in zijn leven kreeg hij zelf ook te maken met flinke tegenslagen in zijn gezondheid. Om die reden besloot hij om kwetsbare mensen in onze samenleving te gaan helpen en coachen.

Pieter maakt deel uit van het Toon Hermans Huis (een inloophuis voor iedereen die met kanker te maken heeft) en hij begeleidt (volwassen en oudere) mannen met coming out problemen.
Jul 08, 202043:43
#25: Zorgen zonder stress - Patrick Kicken

#25: Zorgen zonder stress - Patrick Kicken

Patrick Kicken werkte jaren bij de landelijk radio, onder andere bij 3FM en Radio Veronica. Tegenwoordig heeft hij een programma op Wild FM, schrijft columns en interviewt honderden experts voor zijn podcast Leven zonder Stress.

Ik kende de website van Patrick (kicken.com) al vanuit mijn jeugd, daarna wist ik natuurlijk dat hij een DJ was maar pas sinds een paar jaar ben ik hem echt gaan volgen. Vooral omdat ik zijn podcasts en zijn manier van interviewen geweldig vind.

Door het luisteren van zijn podcasts heb ik enorm veel geleerd over spiritualiteit, het omgaan met stress en vooral over het leven. Dit was voor mij ook de reden om met hem in gesprek te gaan over de zorg. Want laten we eerlijk zijn, in de zorg is best veel (werk)stress en daar kunnen en moeten we iets aan doen.

Hoe kunnen we beter omgaan met stress? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we beter voor onszelf zorgen?

In dit gesprek vertelt Patrick openhartig over zijn eigen ervaringen met stress tijdens zijn werk bij de radio en hij legt uit hoe we beter met stress om kunnen gaan!

TIP: Luister ook het gesprek van dat Patrick en ik hadden voor zijn podcast "Leven zonder Stress".
Jun 30, 202052:51
#24: Dementie is meer dan geheugenverlies - Kasper Bormans

#24: Dementie is meer dan geheugenverlies - Kasper Bormans

Kasper Bormans doctoreerde op het verhogen van levenskwaliteit bij mensen met dementie. Hij is auteur van het boek ‘Wat Alz?’, bedenker van ‘Het Spel van de Verbeelding’, en hij ontwikkelde de mobiele applicatie ‘MemoryHome’ waarin hij telkens op zoek gaat naar de kracht van geheugenpaleizen en positieve vormen van communicatie met en over mensen met dementie.

Door de eenzijdige focus op dementie als 'geheugenverlies' in films, boeken, onderzoek, nieuwsberichten, en dus in hoofden van mensen, doet ons meteen belanden in een scenario van machteloosheid. We verdwalen in een doodlopende straat en verstarren in eenzaamheid.

Dementie is echter ruimer dan geheugenverlies, er is ook 'communicatieverlies'. Dementie is niet alleen zwaar voor de persoon zelf, maar ook voor de familie, vrienden en zorgverstrekkers. Door dementie te beschouwen als een communicatieprobleem ontstaat er terug bewegingsruimte want je kunt niet 'niet communiceren'.

Kasper vertelt in ons gesprek uitgebreid over allerlei manieren om met mensen te blijven communiceren. Denk aan efficiënte reclametechnieken. Door het weerkaatsen van woorden, spiegelen van lichaamstaal, de illusie van de keuze of de impact van de ja-kamer blijf je elkaar herontdekken via ontelbare paden van verwondering.

Dementie gaat niet over het zeggen van ‘vaarwel’, maar over het zeggen van ‘hallo’.
Jun 25, 202046:59
#23: Vertrouwen en technologie in de zorg - Daan Dohmen

#23: Vertrouwen en technologie in de zorg - Daan Dohmen

Daan Dohmen is ondernemer en wetenschapper en hij heeft ontzettend veel passie voor zorg. Deze passie ontstond tijdens een bijbaan in het verzorgingstehuis en leidde tot de oprichting van zijn internationaal opererende zorginnovatiebedrijven FocusCura en Luscii.

Deze bedrijven ontwikkelen slimme technologie waarmee ouderen en chronisch zieken zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en onnodig ziekenhuisbezoek wordt ingeperkt. Ook begeleidt Dohmen promovendi en is hij betrokken bij onderzoek op het snijvlak van zorg en technologie.

“Je hoeft geen witte jas aan te hebben om iets te kunnen betekenen in de zorg”.

Het gaat om samenwerking en vertrouwen hebben in elkaar. Zorgverleners weten wat belangrijk is, patiënten/cliënten weten waar zij behoefte aan hebben en technologie kan de verbinding leggen en met oplossingen komen. Maar dit kan alleen als we samenwerken en als we vertrouwen hebben in elkaar. Want werken in de zorg doen we samen!
Jun 25, 202045:42
#22: Zorgen voor jezelf! - Remco Claassen

#22: Zorgen voor jezelf! - Remco Claassen

Remco Claassen is volgens kenners de beste leiderschapstrainer van Nederland. Daarnaast is hij veelgevraagd spreker en schrijver van verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Remco weet dus ontzettend veel over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap en ik denk dat het ontzettend belangrijke onderwerpen zijn die in de zorg veel vaker aan bod mogen komen. Want hoe kunnen we goed voor onszelf zorgen? En moet je eerst goed voor jezelf zorgen voordat je voor anderen kunt zorgen? Waarom is het zo moeilijk om goed voor jezelf te zorgen? En waarom is leiderschap en persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor zorgverleners?

Remco vertelt in ons gesprek op een hele simpele manier hoe we met de bovengenoemde onderwerpen aan de slag kunnen!
Jun 25, 202001:04:10
#21: Mannen in de kinderopvang - Rick Ploemen

#21: Mannen in de kinderopvang - Rick Ploemen

Rick Ploemen werkt in de kinderopvang als pedagogisch coach en hij is zeer actief op social media waar hij ontzettend veel deelt over zijn werk. Dit doet hij onder de naam “Rick in de kinderopvang”.

Wellicht denk je bij de kinderopvang niet direct aan alle mannen die daarin werkzaam zijn. Of misschien wist je niet eens dat er mannen in de kinderopvang werken? Ikzelf had er nog nooit bij stilgestaan maar ik vind het juist heel erg mooi!

Want waarom zouden mannen dit werk niet kunnen doen? Is het voor hen moeilijker dan voor de vrouwelijke medewerkers? En wat vinden de ouders van de kinderen die naar een opvang gaan hier eigenlijk van?

Rick vertelt enthousiast over zijn werk en hij legt uit waarom de kinderopvang juist meer mannen nodig heeft en hoe veelomvattend het werken in de kinderopvang is!
Jun 25, 202044:02
#20: Zie de mens en niet de dementie - Anne-Mei The

#20: Zie de mens en niet de dementie - Anne-Mei The

Anne-Mei The is hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam en ze is de auteur van verschillende boeken waaronder “In de wachtkamer van de dood” en “Dagelijks leven met dementie”.

Anne-Mei heeft jarenlang antropologisch onderzoek gedaan naar de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. Uit dit grondig onderzoek is de Sociale Benadering Dementie (SBD) voortgekomen, een benadering die zich niet alleen richt op de medische aspecten van dementie, maar vooral ook op de impact die dementie heeft op het persoonlijk leven van mensen en hun naasten.

Maar hoe kunnen we de juiste zorg verlenen aan mensen met dementie? En wat kunnen we doen tegen het stigma dat mensen met dementie bij zich dragen?

Het gesprek met Anne-Mei vond ik echt super inspirerend en ik denk dat wel ontzettend veel van haar kunnen leren!
Jun 25, 202059:25
#19: Werken in de gehandicaptenzorg - Lonneke Groothuis

#19: Werken in de gehandicaptenzorg - Lonneke Groothuis

Lonneke Groothuis werkt al ruim 30 jaar in de gehandicaptenzorg en dat doet ze nog elke dag met ontzettend veel passie en plezier.

Hoe is het om te werken in de gehandicaptenzorg? En is de naam “gehandicaptenzorg” nog wel van deze tijd? Vroeger noemde we het “zwakzinnigenzorg” en daarvoor gebruikten we zelfs woorden zoals “idioten” en “imbecielen”… Gelukkig is dat alweer verleden tijd.

Want het gaat om mensen en die zijn niet in hokjes te stoppen. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft behoefte aan aandacht, liefde en geluk. Tegenwoordig spreken we ook wel van “mensen met een beperking” maar hebben zij wel een beperking? Ieder mens heeft beperkingen en ieder mens heeft talenten. Laten we vooral kijken naar die talenten!

Lonneke weet als geen ander te verwoorden hoe mooi het is om voor deze mensen te zorgen en ze vertelt uitgebreid over de ervaringen die zij heeft opgedaan tijdens haar prachtige werk!
Jun 25, 202051:25
#18: Huisarts en professioneel jazzpianist - Joost Swart

#18: Huisarts en professioneel jazzpianist - Joost Swart

Joost Swart is huisarts in Amsterdam en professioneel jazzpianist over de hele wereld. Hij combineerde de studie geneeskunde met het conservatorium en inmiddels heeft hij een eigen huisartsenpraktijk in Amsterdam en reist hij regelmatig naar het buitenland om op te treden als jazzpianist.

Maar hoe combineert Joost zijn werk als huisarts met zijn muzikale carrière? Is dat niet zwaar? Of versterkt het elkaar juist?

Joost vertelt uitgebreid over zijn werk in de zorg en hij legt uit wat het inhoudt om huisarts te zijn in Amsterdam en hoe het is om daarnaast professioneel jazzpianist te zijn.
Jun 25, 202001:09:11
#17: Zorg in de gevangenis - Bajes Broeder Rik

#17: Zorg in de gevangenis - Bajes Broeder Rik

Rik werkt als penitentiair verpleegkundige. Waarschijnlijk kennen jullie Rik al want op social media laat hij ontzettend veel zien van zijn werk als verpleegkundige in de gevangenis. Dit doet hij onder de naam "Bajes Broeder Rik".

Maar hoe is het eigenlijk om als verpleegkundige in de gevangenis te werken? Is dat niet heftig?

Wat maak je allemaal mee? En hoe ga je daarmee om?

Van schotwonden tot nierdialyses en van kraamzorg tot terminale zorg. Rik maakt echt van alles mee en hij vertelt oprecht hoe moeilijk het soms is én hoe mooi het kan zijn om te werken in de gevangenis.
Jun 25, 202047:15
#16: Spiritualiteit en zingeving in de zorg - Jan Geurtz

#16: Spiritualiteit en zingeving in de zorg - Jan Geurtz

Jan Geurtz is auteur en spiritueel leraar. Hij schreef onder meer de bestsellers "Verslaafd aan liefde" en "De verslaving voorbij".

Wat is spiritualiteit eigenlijk? En wat is het nut van spiritualiteit in de zorg? Is spiritualiteit hetzelfde als zingeving? Hoe werkt ons ego? En waarom ontstaat er vaak pas behoefte aan spiritualiteit in onze laatste levensfase?

In deze uitzending deelt Jan Geurtz zijn mening over spiritualiteit en zingeving in de zorg. En hij geeft tips hoe we ons mentaal en spiritueel kunnen ontwikkelen!
Jun 25, 202001:18:44
#15: Palliatieve zorg en werken in een hospice - Anja Manders

#15: Palliatieve zorg en werken in een hospice - Anja Manders

Anja Manders is verpleegkundig specialist palliatieve zorg, ze is werkzaam in een hospice en ze doet consulten in verpleeghuizen en bij mensen in de thuissituatie.

Maar wat is palliatieve zorg eigenlijk? En wat is het verschil met terminale zorg

Is het niet zwaar om in een hospice te werken? En hoe zorg je goed voor jezelf als je altijd bezig bent met het levenseinde van andere mensen?

Anja geeft antwoord op al deze vragen en ze weet prachtig te verwoorden waarom zij met ontzettend veel passie en plezier werkt als verpleegkundig specialist palliatieve zorg.
Jun 25, 202043:57
#14: Het coronavirus en de zorg - Marion Koopmans

#14: Het coronavirus en de zorg - Marion Koopmans

Marion Koopmans is hoogleraar virologie en ze wordt internationaal erkend als een autoriteit op het gebied van onderzoek naar virusverspreiding. Momenteel houdt ze zich vooral bezig met de bestrijding van het coronavirus.

Hebben we ons wel goed genoeg voorbereid op deze pandemie? En komen er in de toekomst nog meer pandemieën? Wat vindt Marion van alle complottheorieën? En zijn we immuun als we het virus hebben gehad?

Marion geeft antwoord deze en nog veel meer andere vragen over het coronavirus en we hebben het over de positieve bijwerkingen van de corona-crisis!
Jun 25, 202034:24
#13: De Impact van gesloten jeugdzorg - Jason Bhugwandass

#13: De Impact van gesloten jeugdzorg - Jason Bhugwandass

Jason Bhugwandass strijdt voor een betere jeugdzorg en dat doet hij vanuit zijn eigen (traumatische) ervaring.

Is het wel goed om kinderen achter gesloten deuren te plaatsen? En wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Jason vertelt openhartig over de impact van de gesloten jeugdzorg op zijn leven. En hij legt uit wat hij nu doet om de jeugdzorg te verbeteren.
Jun 25, 202048:36
#12: Zorg is liefde - Samuel Lee

#12: Zorg is liefde - Samuel Lee

Samuel Lee is Theoloog de Vaderlands en in deze uitzending vertelt Samuel op een inspirerende manier over liefde, zorg en religie. En hij spreekt zijn waardering uit naar alle mensen die in de zorg werken.

Maar wat hebben liefde, religie en zorg met elkaar te maken? En wat betekent gelovig zijn eigenlijk?

Samuel weet de antwoorden op deze vragen prachtig te verwoorden en hij vertelt waarom luisteren soms de beste zorg is die je kunt verlenen.
Jun 25, 202048:10
#11: Hoe is het om verloskundige te zijn? -  Inge Van Melis

#11: Hoe is het om verloskundige te zijn? - Inge Van Melis

Inge van Melis is al ruim 40 jaar verloskundige in Helmond en ze doet haar werk nog elke dag met veel plezier. Hoeveel baby’s met haar hulp ter wereld zijn gebracht weet ze niet. Het moeten er vele duizenden zijn geweest, zowel bij mensen thuis als in het ziekenhuis. Maar elke bevalling is uniek en het blijft bijzonder om daarbij te mogen helpen.

Hoe is het om verloskundige te zijn? Is er niet ontzettend veel veranderd in de afgelopen 40 jaar? En is het wel goed dat iedereen zomaar kinderen mag krijgen?

Inge vertelt openhartig over haar ervaringen als verloskundige en ze heeft mooie tips voor aanstaande ouders en mensen die ook verloskundige willen worden!
Jun 25, 202049:56
#10: Leerling op de corona-afdeling - Loes Verstraten

#10: Leerling op de corona-afdeling - Loes Verstraten

Loes Verstraten zit in het derde jaar van de verpleegkunde opleiding en ze werkt op de corona-afdeling in het ziekenhuis.

Hoe is het om leerling te zijn op een corona-afdeling? Wat maak je allemaal mee? Zijn het alleen maar heftige momenten of gebeuren er ook mooie dingen?

Loes vertelt toegewijd over haar ervaringen als leerling Verpleegkundige in het ziekenhuis.
Jun 25, 202040:13
#9: Minder regels en meer werkplezier in de zorg - Jos de Blok

#9: Minder regels en meer werkplezier in de zorg - Jos de Blok

Jos de Blok is de oprichter van Buurtzorg, een zorgorganisatie waarmee hij de zorg radicaal wil veranderen. Minder regels, meer mens en vooral zonder managers.

Jaren geleden werkte Jos zelf als wijkverpleegkundige maar hij merkte dat het steeds moeilijker werd om het plezier in zijn werk te behouden. De organisaties werden te groot, minder flexibel en er kwamen veel te veel regels. Jos wilde daar iets aan doen, op zijn eigen manier en daarom hij richtte in 2006 Buurtzorg op.

Inmiddels heeft Buurtzorg 15.000 medewerkers en is daarmee de grootste zorgorganisatie van Nederland.

Hoe heeft Jos dit voor elkaar gekregen? En wat maakt dat Buurtzorg zo succesvol is? Jos vertelt in deze uitzending openhartig over zijn passie voor de zorg en hij legt uit waarom hij de zorgsector positief wil veranderen!
Jun 25, 202052:45
#8: Interview met Tommie - Olav Schuth

#8: Interview met Tommie - Olav Schuth

In deze uitzending zijn de rollen omgedraaid. Want dit keer wordt Tommie geïnterviewd door Olav Schuth!

Hoe kijkt Tommie naar zijn werk in de zorg? En wat heeft hij gedaan voordat hij in de zorg ging werken? Een opleiding kiezen is niet voor iedereen even gemakkelijk. En al helemaal niet als je geen idee hebt wat je later wil worden…

Olav en Tommie gaan in gesprek over werken in de zorg, compassie, persoonlijk contact en ze bespreken de impact van het coronavirus.
Jun 25, 202049:40
#7: Het Carlosmoment - Jaap Bressers

#7: Het Carlosmoment - Jaap Bressers

Jaap Bressers was voorbestemd om topondernemer te worden maar tijdens een vakantie in Portugal veranderde alles. Een frisse duik in zee leidde tot een hoge dwarslaesie en Jaap belandde in een rolstoel.

Dit zette zijn leven volledig op z’n kop maar na een zware revalidatieperiode besloot Jaap zijn leven een totaal andere draai te geven. En dit kwam mede dankzij Carlos, de Portugese Verpleegkundige die hem met een klein gebaar weer de kracht gaf om door te gaan.

Tegenwoordig is Jaap auteur, ondernemer, inspirerend spreker en de bedenker/initiatiefnemer van het Carlomoment! Maar wat is dat eigenlijk, zo’n Carlosmoment? En hoe kun je op een hele simpele manier het verschil maken voor jezelf en voor andere mensen?

Jaap en Tommie gaan in gesprek over zorg, positief denken de kracht van het Carlosmoment!
Jun 25, 202001:02:16
#6: De strijd voor betere zorg - Carin Gaemers

#6: De strijd voor betere zorg - Carin Gaemers

Carin Gaemers zet zich al jaren in voor de Zorg in Nederland, ze is bekend bij het grote publiek door de strijd die ze voert met Hugo Borst om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Samen met hem schreef ze het manifest "Scherp op ouderenzorg".

Zorgen de bestuurders op dit moment wel goed voor hun medewerkers? En wat kunnen zorgverleners zelf doen? Moeten zij niet wat meer voor zichzelf opkomen?

Een mooi gesprek met Carin Gaemers over goed werkgeverschap, aandacht voor de mens en samenwerken in de Zorg. Want werken in de zorg doen we samen!
Jun 25, 202001:05:01
#5: Geluk zit vaak in de kleine dingen - Kees Veldboer

#5: Geluk zit vaak in de kleine dingen - Kees Veldboer

Kees Veldboer is de oprichter van Stichting Ambulance Wens. Hij was zelf 20 jaar lang ambulancechauffeur en richtte in 2007 de stichting op. Met als doel: iedere terminale (bedlegerige) patiënt de aandacht te geven die hij of zij verdient, zodat de patiënt niet hoeft te overlijden zonder dat één laatste wens is gerealiseerd.

Want door het vervullen van zo’n wens -hoe groot of klein die ook is- kan er wellicht voor de patiënt zelf en diens omgeving weer een beetje licht komen in die laatste dagen.

Hoe is Kees op het idee gekomen? En wat motiveert hem om samen met 270 vrijwilligers de laatste wensen van terminale patiënten te vervullen?

Kees vertelt openhartig over het ontstaan van de stichting en hij deelt prachtige en soms zeer ontroerde ervaringen die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan.
Jun 25, 202044:44
#4: Ongeneeslijk ziek en ongeneeslijk positief - Naomi Kanters

#4: Ongeneeslijk ziek en ongeneeslijk positief - Naomi Kanters

Naomi Kanters (31) is kleuterjuf en ze kreeg vijf jaar geleden borstkanker, ze verloor daardoor een borst en kreeg chemokuren. Twee jaar later sloeg de kanker weer toe. Uitzaaiingen in lever, heup en ruggenmerg.
"Het was meteen duidelijk dat daar niks meer aan toe doen is".

Ondanks alles blijft Naomi ontzettend positief, ze heeft enorm veel humor en ze haalt alles uit het leven.

“Ik weet niet hoeveel tijd ik nog heb, maar dat weet niemand toch? Vandaag voel ik mij goed, daar gaat hem om".
Jun 25, 202054:03
#3: Zorgen voor mensen met dementie - Doortje Hopstaken

#3: Zorgen voor mensen met dementie - Doortje Hopstaken

Doortje Hopstaken is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met dementie. Ze werkt al jaren in de zorg en ze komt dagelijks mensen met dementie die nog zelfstandig thuis wonen.

Hoe kun je de juiste zorg verlenen aan deze mensen? En wat kun je doen doen bij zogenaamd "zorgmijdend" gedrag? En kun je überhaupt goed voor andere mensen zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt?
Jun 25, 202043:33
#2: Leren en lesgeven in de zorg - Harold Meulendijks

#2: Leren en lesgeven in de zorg - Harold Meulendijks

Harold Meulendijks is docent Zorg en Welzijn. Tijdens dit gesprek nemen Harold en Tommie je mee in de wereld van het onderwijs in de Zorg en ze werpen een blik op de toekomst! Hoe is het om te leren in de Zorg? Want het is niet altijd gemakkelijk voor studenten… En hoe is het om les te geven?

Benieuwd naar dit gesprek? Luister dan deze uitzending van de Tommie in de zorg podcast!
Jun 25, 202047:56
#1: Werken in de ouderenzorg - Olav Schuth

#1: Werken in de ouderenzorg - Olav Schuth

Olav werkt als specialist ouderengeneeskunde en tijdens dit gesprek gaan we het hebben over het belang van goede samenwerking en vertrouwen tussen artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners.

Hoe is het om te werken in de ouderenzorg? En hoe zit het met de toekomst van de ouderenzorg?
Jun 25, 202054:55