
Träning och smärta
By Träning och smärta

Träning och smärtaSep 21, 2023

Är andningsträning överskattat?
Wim Hof tvingades ge upp sina försök att bestiga världens högsta berg i shorts men utan syrgas på grund av att han skadade foten, det menar internet. Detta trots mycket medveten andningsträning som dessutom inkluderade avslappnande isbad. Hur användbart är andningsträning egentligen? Det är temat för detta nionde avsnitt.

Risker med stretching och rörlighet
Du har fått ont på grund av slarv med stretching, eller? Denna vecka gör vi en djupdykning i det breda men ständigt debatterade ämnet stretching och rörlighet. Har du korta muskler? Och funderar på vad kan göra åt det? Vill du dessutom få svar på frågan om det finns ett samband mellan stretching och smärta? Då är det här ett avsnitt som du inte får missa.

Därför beror axelont inte på det du tror
Människor som tränar på gym (inte minst personer som gillar att göra populära övningar med skivstång ovanför huvudet) har högre risk att drabbas av detta besvär. Men förklaringsmodellen varför människor får ont i kroppsdelen haltar, den lider av ett missförstånd som fortfarande lever kvar på gymmen och i vården. I detta sjunde avsnitt diskuterar David och Andreas vanliga besvär kopplat till axeln, vad vi faktiskt vet och vad man kan avfärda. Det plus mycket mer i ett evidensspäckat avsnitt om axelont. Lämna gärna en recension!

Han bröt nacken i knäböj
En fruktansvärd olycka resulterade i ett dödsfall. Nu sprids filmer på sociala medier som visar vad som hände. Hur stor är risken att den här typen av händelser sker? Hur mycket bör man egentligen oroa sig för skador - livshotande eller inte? Det är temat för avsnitt nummer sex.

Byt ut eller anpassa övningar när man har ont
Att undvika övningar som gör ont är ett klassiskt råd i samband med smärta, men är det verkligen ett måste? Och vad är alternativen? I detta femte avsnitt tittar vi närmare på hur träning kan varieras - från så kallade motoriska övningar, rörlighetsövningar och styrkeövningar. Dessutom alternativ till konventionella marklyft när du har fått ont.

Hur tunga vikter är okej när man har ont?
Ett efterlängtat tema när vi gör ett försök att brotta ner den outtröttliga frågan "hur tungt" eller "hur intensivt" som är godtagbart när man har ont. Vi går från begrippsförvirring runt vad intensitet innebär till hur intensitet kan användas för att styra vilka effekter träningen ger och slutligen någon form av rimlig nivå i samband med smärta. Lämna gärna en recension!

Den om träningsprinciper
Träning är en djungel av information och inte blir det lättare av att man har ont. Hur ska man göra med övningar, repetitioner, setvila och alla andra till synes livsviktiga träningsdetaljer? I detta tredje avsnitt diskuterar vi träningsprinciper, vad dessa innebär, kopplingar till prestation och smärta, och hur man kan tänka för att göra planering av träning lättare att förstå.

Därför får du ont i ryggen och vad du kan göra åt det
Har du hört att ryggont beror på bålen? Då har du blivit vilelsedd. I andra avsnittet pratar vi om troliga förklaringar till varför människor får ont i ryggen och vad man kan göra åt det - baserat på vetenskap. Lämna gärna en recension så hjälper du oss att nu ut till fler. Tack för att du lyssnar!

Introduktion av värdarna och vad podden handlar om
Vad är kopplingen mellan döda grisryggar och risig teknik i den läskiga övningen marklyft? Det plus mycket mer i detta första avsnitt av en ny podd om träning och smärta från gänget på Ortopmedicinska Institutet. Värdarna är Andreas Härdner Lennartsson, David Josefsson och Mathias Zachau - som alla är verksamma inom området för muskuloskeletal smärta.