Skip to main content
Spotify for Podcasters
Sundt Sind

Sundt Sind

By Trivselskompagniet

Denne podcast er for den unge interesserede lytter og den fagprofessionelle, som søger inspiration til at udforske indsatser mod den mentale sundhed. I Sundt Sind vi sundhedsbegrebets definitioner, temaer og spændende indsatser, som danske forskere har nørdet ned i, og unge mennesker selv har praktiseret med god effekt. Sundt Sind ønsker at inspirere til, at unge finder veje til bedre trivsel. Vi går uden om at pege fingre og placere skylden på individet for den dårlige trivsel, der måles, særligt blandt unge og som debatteres i medierne i dag.

Kontakt: Trivselskompagniet@hotmail.com
Currently playing episode

Craft - Er det sundt at have en passionsbåret hobby? - Anne Kirketerp

Sundt SindJun 22, 2023

00:00
01:17:38
Om naturens positive effekter - Susanne Hykkelbjerg Pedersen

Om naturens positive effekter - Susanne Hykkelbjerg Pedersen

I Danmark er vi omgivet af havet og grønne områder. Naturen er lige uden for vores dør og har i sig selv en sundhedsfremmende effekt på vores mentale sundhed, når vi husker at besøge den. Tag en omvej hjem på cyklen, sat dig ud i haven eller ned til vandet. Find det sted i naturen, hvor det er rart for dig. I dette podcastafsnit af Sundt Sund har vi besøg af ergoterapeut Susanne Hykkelbjerg Pedersen, som i flere år har beskæftiget sig med aktiviteter i naturen både privat og professionelt. Susanne gør os klogere på, forståelser af ‘natur’-begrebet og naturens vidunderlige positive virkning på krop og sind. Vi får konkrete tips og tricks til at finde ud i naturen og ikke mindst viden om fordybelsen og opmærksomhedens betydning for effekten.
Gæst: Susanne Hykkelbjerg Pedersen
Ergoterapeut, underviser naturvejleder, og forfatter

Værter: Mikkel Lysholt og Emily Arena Jørgensen
Musik: Slow Ground - Heyson. Epidemic Sound.
Nov 27, 202346:38
Digital kreativitet - Malthe Hemmer

Digital kreativitet - Malthe Hemmer

Den digitale verden får en mere og mere central plads i vores hverdag og har åbnet op for helt nye muligheder for at være kreativ. I dagens afsnit har vi besøg af Malthe Hemmer - en ung kreativ mand, der dagligt udfolder sine kreative evner i den digitale verden som 'Motion Designer'. Malthe dyrker sin passion som Motion Designer når han arbejder i hans egen virksomhed, men også i sin fritid. Malthe sætter ord på hvad Motion Design er og ikke mindst hvordan han har fundet frem til det som hans passion. I den fortælling kommer Malthe ind på svære valg omkring uddannelse og karriere fra en tid, hvor Motion Design ikke var et felt der var så udbredt som i dag. I dag lever Malthe af noget han elsker at lave og udover tid foran computerskærmen fortæller han hvordan han også en finder mening og trivsel ved at koble fra i hverdagen gennem fysisk træning og meditation. Gæst: Malthe Hemmer Freelance motion designer, digital kunstner Værter: Simon Schade Nielsen og Emily Arena Jørgensen Musik: Slow Ground - Heyson. Epidemic Sound.


Jun 30, 202356:45
Craft - Er det sundt at have en passionsbåret hobby? - Anne Kirketerp

Craft - Er det sundt at have en passionsbåret hobby? - Anne Kirketerp

Det er i sig selv fantastisk at have aktiviteter i ens liv, som man er passioneret omkring - Men det ER rent faktisk også sundt. At fordybe sig så meget i en aktivitet, at man glemmer alt om tid og sted, kan fx få ellers store bekymringer og problemer til pludselig at synes mindre. Med i dette podcastafsnit er forsker Anne Kirketerp. Anne står bag en særlig gren af psykologien, Craft- psykologien, der er håndarbejdets og håndværkets psykologi. Anne gør os klogere på, hvad Craft helt konkret er, og selvfølgelig også hvad hendes forskning har givet af resultater. Ja faktisk viser forskning, at blandt andet koncentrationsevne skærpes og ens mentale eller psykologiske trivsel løftes, når vi dyrker aktiviteter, der er så lystbetonet, at vi bliver passioneret omkring det. Anne sætter ord på spændende begreber som psykologisk trivsel og flowtilstand i relation til Craft. Og Anne gør det helt klart, at Craft altså IKKE er en strikkepsykologi, men også indebærer fx surdejsbagning eller fluebinderi. Og så skal vi selvfølgelig høre mere om, hvornår man rent faktisk er passioneret for noget, og hvordan man kan finde sig en passionsbåret aktivitet.
Gæst: Anne Kirketerp
Psykolog og Ph.D, formidler og forfatter

Værter: Simon Schade Nielsen og Emily Arena Jørgensen
Musik: Slow Ground - Heyson. Epidemic Sound.
Jun 22, 202301:17:38
En passioneret madlaver - Jon Daniel Edlund

En passioneret madlaver - Jon Daniel Edlund

Jon´s yndlingsrum i hjemmet er køkkenet. Siden sin deltagelse i ”Den Store Bagedyst 2018”, har han for valgt at fokusere 100% på sin passion for mad og gøre dette til sin levevej. Han udlever bl.a. sin passion for madlavning gennem sin virksomhed ”Jons Madklub", hvor han arbejder med formidling og events. I dette afsnit er han med os i studiet for fortælle om sin passion og inspirere andre til at være kreativ i køkkenet

Gæst: Jon Daniel Edlund
Tidl. finalist i Den Store Bagedyst 2018, nu mad-entusiast, formidler og influencer
Stifter af Jon´s Madklub

Værter: Simon Schade Nielsen og Emily Arena Jørgensen
Lyd: Slow Ground - Heyson. Epidemic Sound
Jun 15, 202346:45
Sundhed og den kreative hjerne - Lærke Egefjord

Sundhed og den kreative hjerne - Lærke Egefjord

I dagens afsnit udforsker vi begrebet 'Kreativitet' i relation til mental sundhed. For forskning viser, at kreative aktiviteter har en positiv indvirkning på vores mentale sundhed, hvis vi bruger det aktivt i hverdagen. Sammen med vores gæst, Lærke, bliver vi klogere på hvordan hun har forsket i sundhedsfremmende kreativitet, og hvad der sker i vores hjerner, når vi stiller den overfor kreative opgaver. Vi kigger på det bredtfortolkede begreb "kreativitet" og stiller spørgsmålstegn ved, hvad det egentlig vil sige at være kreativ. Afslutningsvis taler vi om, hvordan man kan komme igang med at udforske og afprøve sine kreative sider, og vi får slået fast en gang for alle, at ALLE har en kreativ hjerne. Gæst: Lærke Egefjord Læge, tidl. hjerneforsker, billedkunstner & vidensformidler. Værter: Simon Schade Nielsen og Emily Arena Jørgensen Musik: Slow Ground - Heyson. Epidemic Sound.
Jun 08, 202342:08
Hvordan kan vi forstå sundhed? - Peter Thybo

Hvordan kan vi forstå sundhed? - Peter Thybo

Jun 01, 202301:10:48