Skip to main content
Spotify for Podcasters
Tuinbroekies

Tuinbroekies

By Naan Eldering en Casper Boot

Jouw wekelijkse tuinavonturen podcast. Gehuld in tuinbroek en onder het genot van een goede bak koffie, soms een biertje, praten twee mannen over hun avonturen in de achtertuin. Hoe maak je van je tuin een biodivers paradijs voor vogels en insecten, maar tegelijkertijd ook een plek om te ontspannen en genieten? Met je eigen blote mannen (of vrouwen) klauwen, slim speuren op Marktplaats en een flinke dosis ‘kijken of het lukt’ ontstaat onder andere een natuurlijke vijver, een gigantische tuinkamer in een oude kweekkas en een kippenhok waar je huur voor zou kunnen vragen.
Available on
Amazon Music Logo
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#28 Spreekuur bij De Tuinpsycholoog

TuinbroekiesNov 21, 2022

00:00
56:33
#50 LIVE! In gesprek met botanisch filosoof Norbert Peeters
Jul 24, 202301:03:08
#49 Een ecoloog met een banaan

#49 Een ecoloog met een banaan

Wederom een gast! Vandaag praten we met Jody Ettema, ecoloog bij de provincie Noord-Brabant. Dat klinkt interessant en dat is het ook. Maar we zijn in eerste instantie vooral benieuwd waar die passie voor natuur vandaan komt. Daarvoor gaan we terug naar Jody’s roots in Drenthe, en een liefde voor roofvogels.

Inmiddels al jaren woonachtig in Brabant, met een mooie, groene tuin. Die de afgelopen twee jaar vakkundig werd omgetoverd tot paradijs waar zelfs al verschillende soorten salamanders kwamen wonen. We krijgen een lesje over deze bijzondere amfibieën en leren wat over de Wet natuurbescherming.

Wat is een ecoloog nou precies en wat voor werkzaamheden horen daarbij? Naan vraagt zich af hoe het zit met het succes van de bever en ook daar weet Jody bevlogen over te vertellen. Onze conclusie: natuur is leuk, maar al die roofvogels, bevers, dassen en wolven zorgen natuurlijk ook voor gedoe. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans.

Hoe komt het dat we zo weinig bijen en vlinders zien? Dat heeft volgens onze gast onder andere te maken met klimaat, stikstof en verdroging. Met name dat laatste is iets zorgelijks. We houden ons water niet lang genoeg vast! Wat kan je daar aan doen in je eigen tuin? Wat zijn Jody’s favoriete planten en waar gaat hij zelf het liefst shoppen? Je hoort het allemaal in deze aflevering.

We sluiten af met wat informatie over het B-team, een vereniging van betrokken inwoners die hun deskundigheid inzetten voor behoud en uitbreiding van biodiversiteit. En dan de uitsmijter… Hoe zit het nou met die bananenplant?!

Shownotes: https://tuinbroekies.nl/49-een-ecoloog-met-een-banaan/


Jul 17, 202301:07:43
#48 (Moes)Tuinpraat
Jul 14, 202301:05:15
#47 De Moestuinman
Jul 10, 202356:56
#46 Bloed van de goden!

#46 Bloed van de goden!

Eindelijk regen! Wist je dat de geur die je ruikt als het na een lange droogte voor het eerst weer regent ‘petrichor’ heet? Dat is in de Griekse mythologie het ‘bloed van de goden’. Al eeuwen vinden mensen het één van de lekkerste geuren die er zijn en de Tuinbroekies snappen dat helemaal.

Naan heeft geworsteld met een zweetslang en offerde twee kippen (niet echt hoor). Casper maakte ondertussen ruzie met de kat. Maar gelukkig waren er ook mooie momenten in de tuin met vlinders en veel mooie bloemen. En Naan snoeide zijn beukenhaag.

We kijken weer eens naar de Tegelstand in Nederland en Vlaanderen en het gaat de goede kant op. Al kan het in onze eigen gemeente nog wel wat beter want we staan nu in de middenmoot. Overigens moeten mensen uit Vught zich echt schamen met slechts 1 gewipte tegel…

In De Tuinpsycholoog beantwoorden we twee van jullie ingestuurde vragen. Over bessenstruiken en het beschermen daarvan met een net. Is dat nou slim of is het gevaarlijk voor de vogeltjes? De tweede vraag gaat over (klim)planten in de kippenren.

En dan de Kippensoap. Die gaat vandaag niet alleen over kippen, maar ook over ander gevogelte. Over de loopeenden van Tom en over de steenuilen bij Roos. We bellen haar voor een uitgebreide uilenupdate. Wat een enthousiasme!

We blikken nog even terug op de Voortuinenwedstrijd in Rijen en ons bezoek aan Hamer & Hark. En natuurlijk was er de Toffe Tuinen Route in Tilburg. Wijn, Efteling, een schildpad, het kan niet op.

We sluiten af met wat informatie over onze 50e live aflevering en onze gast: Norbert Peeters. Wil je erbij zijn? Het is bijna uitverkocht!

Shownotes: https://tuinbroekies.nl/46-bloed-van-de-goden/

Jun 26, 202301:16:03
#45 Vlierbloesem en Kloothommels
Jun 19, 202341:46
#44 Rebelse tuinpraat
Jun 12, 202301:05:33
#43 De Groene Buurvrouw
Jun 05, 202357:13
#42 Tuinpraat met Pinksteren

#42 Tuinpraat met Pinksteren

Het is Tweede pinksterdag. En wat doe je dan? Luisteren naar Tuinbroekies!

Onze tuinen zijn inmiddels nóg meer ontploft. Naan is zelfs enkele planten kwijt. Veel mensen maakten zich de afgelopen weken zorgen om de afwezigheid van bijen en hommels in de tuin. Maar inmiddels zien wij ze overal vliegen. Vooral op de Overblijvende ossentong. De muggen gaan ook lekker trouwens.

Casper heeft de afgelopen periode veel gezaaid en het begint eindelijk een beetje groen (en roestig) te worden. Het was ook weer tijd om de vijver onder handen te nemen en er zijn plannen voor een nieuw (tweedehands) kasje. Komend weekend is het weekend van de waarheid: de Velt Ecotuindagen. Open tuin bij Casper dus! Het wordt een intens weekend, ook voor Naan…

In de Kippensoap zijn Naans kuikens schonkig. Hij ging ter ontspanning een ijsje halen met de kano. Dat heeft niets met kippen te maken, maar is wel weer een goed verhaal. Helemaal als je een jagende ijsvogel tegenkomt. Casper maakte een groter hok voor Duifduif. Naan kreeg bezoek van een postduif. En dan is er ook nog een broedende kip, wat nu?

We hebben weer wat vragen om te beantwoorden. Een hele bijzondere deze keer… Want is het nou juno of juni?!  We kregen een vraag over konijnen in de tuin. Is dat wel zo’n goed idee vragen wij ons af. Ook ontvingen we een leuke tip van een luisteraar omtrent groen en kinderen.

In 'Wat verder ter tuin komt' bespreken we nog wat leuke tips en nieuwtjes. Zo mogen we binnenkort jureren bij een heuse voortuintjeswedstrijd.

Shownotes: https://tuinbroekies.nl/42-tuinpraat-met-pinksteren/

May 29, 202301:07:40
#41 Tuinbroekies op je dak

#41 Tuinbroekies op je dak

Een bomvolle aflevering en we beginnen maar gelijk met leuk nieuws. Sinds kort zijn er namelijk Tuinbroekies Insta gifjes! Gemaakt door onze vriend Niek van Liftmuziek. Bekend van Natte Visstick, je weet wel… We zien ze graag verschijnen in jullie Stories.

Hoe is het in onze tuinen? Vooral genieten! Van het frisse groen en alles dat in bloei staat met name. Merken we wat van het relatief koude en vooral natte voorjaar? De moongate van Naan wordt in ieder geval steeds groener.

Caspers tuin begint na weken hard werken vorm te krijgen. Met mooie bakken van Cortenstaal, voor dahlia’s en groenten onder andere. Sinds kort is er ook nog eens een heus groen dak! Dat heeft veel voordelen, maar is vooral ook heel erg mooi. Uiteraard hebben we een mooie actie voor luisteraars. Met de code tuinbroekiesopjedak krijg je namelijk een set pluggen voor nóg meer biodiversiteit.

En dan… Een verhaal over een ‘gele gifwolk’. Want Casper droomde van een geel object in de tuin en het werd, mede dankzij een luisteraar, een fantastisch avontuur. We geven niet teveel weg, luister maar gewoon… 

Bij Naan lopen 14 kuikens rond, inclusief alle zorgen die daarbij horen. Casper was even helemaal klaar met z’n sloopkippen. En er zijn twee vluchtelingen die aan de verkeerde kant van het hek zijn gaan wonen. Een échte Kippensoap dus!

We beantwoorden weer 3 van jullie vragen. Over een hele grote Belgische vijver die soms helemaal droog valt. Over gif in planten. En over kwartels. Gelukkig hebben we met Naan een expert in huis. Al begint ie wel kwartaal uit te slaan…

We bedanken onze petje afnemers en lezen zoals altijd een mooie review voor.

Shownotes: https://tuinbroekies.nl/41-tuinbroekies-op-je-dak/

May 22, 202301:14:14
#40 Meet, greet & seed

#40 Meet, greet & seed

May 15, 202344:60
#39 De grote (kleine) balkonspecial

#39 De grote (kleine) balkonspecial

Ja hoor, daar is ie dan eindelijk! De wens van vele luisteraars komt vandaag uit. We hebben met Suzanne de Boer namelijk een heuse balkonhovenier aan tafel. Onder andere bekend van de accounts @het.bloembalkon en @spreadyourbalconylove. Misschien heb je haar ook voorbij zien komen in de nieuwste editie van Flow?

Met twee balkons op het Zuiden heeft Suzanne veel mogelijkheden, maar het is tegelijk ook een enorme uitdaging om alles in leven te houden in de zomer. Vooral als je buren niet meedoen. Hoe gaat ze te werk en waar komt haar passie voor groene balkons eigenlijk vandaan?

Wat doe je als je aan de slag wilt met het vergroenen van je balkon? Met welke omstandigheden moet je rekening houden? Wat zijn de beste planten om bijen, vlinders en vogels naar je balkon te lokken? Hoe zit het met moestuinieren op een balkon? Wat doe je in je winter met al die planten en potten?

Als je een beetje slim te werk gaat kan je regenwater opvangen met een emmer en die lelijke balkonspijlen verbergen achter een kastanjehouten hekje. Terracotta potten blijken niet perse een goed idee. Deze en nog véél meer tips komen tijdens deze special voorbij.

We zijn deze week aanwezig bij het gezelligste feest voor vriendinnen… de Libelle Zomerweek! Op donderdag en zaterdag kan je ons daar treffen en meedoen met een superleuke en leerzame tuinquiz. Er zijn leuke prijzen te winnen van onze partners Weltevree, Makita, Lottta en Uitgeverij Snor. Zien we je daar?


Shownotes: https://tuinbroekies.nl/39-de-grote-kleine-balkonspecial/

May 08, 202301:04:28
#38 Biologische bloemzaden van Lottta

#38 Biologische bloemzaden van Lottta

Het is 1 mei en het kleurrijkste seizoen van het jaar staat voor de deur. Vandaag nemen we jullie mee in de wereld van de mooiste biologische bloemen. Dat doen we met niemand minder dan Nancy, bekend van webshop Lottta. Niet geheel toevallig ook de buurvrouw van Naan. Hoe kennen ze elkaar eigenlijk en hoe bijzonder is het dat deze dorpsgenoot zich, net als de Tuinbroekies, inzet voor mooiere, groenere tuinen?! Waar komen die 3 t's trouwens vandaan? Uit pure passie en liefde voor bloemen begon Nancy een webshop met een zorgvuldig samengestelde collectie van ruim 120 soorten biologische bloemzaden. Biologisch horen we je denken, hoe zit dat nou precies? Nancy vertelt ons alles over de vele keurmerken en waar je als consument op kunt letten om een goede keuze te maken. Ook als je een mooi veldboeket wil kopen. Tijdens de aflevering lanceren we de 'Tuinbroekies Haute-Nature Zomer-collectie'. Een door Naan en Casper samengesteld biologisch zadenpakket met vijf mooie en bijzondere soorten. Niet alleen schitterend om te zien, maar zeker ook fijn voor de vlinders en bijen. Alsof het nog niet genoeg is krijg je er van Nancy een mooi snip schaartje bij. Super handig om snel uitgebloeide bloemen weg te knippen. Doe je dit regelmatig, dan geeft de plant jou nog meer bloemen terug. Het pakket is vanaf nu verkrijgbaar! Wil je zelf gaan zaaien, kweken, planten en oogsten, maar weet je nog niet zo goed hoe? Doe dan mee met één van de zaaimiddagen bij Lottta in Oisterwijk. Extra leuk: In juni organiseren we twee van deze middagen waarbij ook de Tuinbroekies aanwezig zijn. Want ook wij willen wel eens leren hoe dat zaaien nou eigenlijk écht moet! Bestel je deze week ons zadenpakket? Dan maak je kans op 2 gratis plekken voor zo'n 'meet, greet & seed' zaaimiddag. Hier is geen kortingscode voor nodig. Gebruik de code deburenvandetuinbroekies om korting te krijgen op de handige zaaitray waar Nancy zo enthousiast over is. Het kan niet op vandaag... Voor we het vergeten, we zijn volgende week ook weer present bij het gezelligste feest voor vriendinnen... de Libelle Zomerweek! En we gaan iets héél erg bijzonders doen al zeggen we het zelf: een interactieve tuinquiz met mooie prijzen van onder andere Weltevree. Wil je ons daar zien? Koop dan een kaartje voor de donderdag of zaterdag. Tot slot lezen we weer een wel héél toffe review voor van trouwe luisteraar Max. Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/38-biologische-bloemzaden-van-lottta/
May 01, 202301:07:08
#37 Gezond en gelukkig in de tuin

#37 Gezond en gelukkig in de tuin

Wie meer groen in de tuin heeft, loopt minder kans op chronische kwalen dan de buurman met een tegeltuin. Klinkt goed hè? Vinden wij ook! Naar aanleiding van een artikel in Trouw praten vandaag over tuinieren en de link met gezondheid en geluk. Wat zijn onze eigen ervaringen? En wat zijn voor ons nou die ultieme geluksmomentjes tijdens het werken in de tuin? We dwalen wat af en bespreken nog een paar inspirerende films en documentaires.

In de kippensoap bellen we vandaag met vriend Tom, woonachtig in het mooie Zeeuws-Vlaanderen. Hoe gaat het met zijn nieuwe kippen? Vinden ze al aansluiting bij de rest van de toom? En hoe gaat het met die eigenwijze loopeenden? Tom vertelt enthousiast over de verschillende kleuren eieren die hij verzamelt en is ondertussen bezig met een nieuw project: een kas die hij vond op de lokale Martplaats. Goeie schatzoektips. Casper heeft twee nieuwe aanwinsten en Naan verwacht kuikens. Spannend!

De Tuinpsycholoog beantwoord weer twee van jullie ingestuurde vragen. Eentje over het stiekem inzaaien van een openbare wadi en de andere over een moestuinbak die juist níet te nat mag worden, maar waar wel een regenpijp op uitkomt. De Tuinbroekies komen zoals vaker met gekke, creatieve ideeën. Zo heeft Naan een ‘Mayonaise strooi emmer’ bedacht om van zijn overtollige zaadjes af te geraken.

Tot slot lezen we een wel héél mooie review voor van nieuwe luisteraar Rolof. We belonen hem met een exemplaar van ‘Oma’s groene tuintips’. Ook kans maken op zo’n boekje? Laat een review achter in je favoriete podcastapp of stuur ons een berichtje via mail of dm.


Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/37-gezond-en-gelukkig-in-de-tuin/

Apr 24, 202301:08:40
#36 Voer de Bij bij

#36 Voer de Bij bij

Heb jij afgelopen weekend meegedaan aan de Nationale Bijentelling? Kan je tuin nog wat bijvriendelijker zodat je volgend jaar nog meer bijen, hommels en zweefvliegen waarneemt? Doe dan deze week nog mee met de actie Voer de Bij bij. Tuinbroekies is één van de vele Voedselbanken voor Bijen. Tot 22 april delen we met z’n allen tienduizenden zakjes inheems bloemzaad uit. We vinden het een mooie actie en willen er meer over weten. Want hoe zit dat nou met honingbijen vs wilde bijen? En hoe zorg je ervoor dat de zaadjes straks ook echt opkomen? We bellen met Tosca van The Pollinators. De uitzending wordt ruw onderbroken, er is namelijk actueel nieuws waar we helemaal niet op voorbereid waren. Casper Boot? Een BN'er? Daar maken we graag 2 minuten voor vrij!

Veel ontwikkelingen in onze tuinen. Casper is bezig met z’n paadje, heeft zich verdiept in het ‘Nectar onder het maaimes’ bloemenmengsel, zag een brutale egel en denkt na over een groen dakje op zijn schuurtje. Naan heeft z’n hek aan de praat, ging gratis compost halen en maakte dankzij slimme vangkooien korte metten met een probleem.

Hoe gaat het met het Tegelwippen in Nederland en Vlaanderen, wie gaat er aan kop? De gemeente Enschede pakt het goed aan en organiseert iets leuks om wippers enthousiast te krijgen. We blikken nog even terug op de lancering van de Week van de Groene tuin en het boekenfeestje van Casper. En er is meer mooi boekennieuws! Tot slot geven we nog een exemplaar van ‘Oma’s groene tuintips’ weg aan degene met de mooiste review.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/36-voer-de-bij-bij/

Apr 17, 202301:07:28
#35 Blote wortels en asperges
Apr 10, 202301:10:56
#34 Week van de Groene Tuin

#34 Week van de Groene Tuin

Zijn jullie ook zo benieuwd naar de tuinprojecten van Naan? Goed nieuws, want hij doet uitgebreid verslag over het plaatsen van zijn poort en het Moongate project van 'Le Jardin des Utopies' waar hij mee bezig is. Een trampoline in je tuin is zo gek nog niet.

Morgen start de Week van de Groene Tuin. Een mooi initiatief waar wij, als officieel partner, graag ons steentje aan bijdragen. Een groene tuin zorgt namelijk voor minder wateroverlast en hittestress, en meer biodiversiteit. We bellen met Sanne van Milieu Centraal om meer te weten te komen over de Week van de Groene Tuin. We komen erachter dat ze tegenwoordig blij wordt van een flinke bui. Kijk op @weekvandegroenetuin voor meer informatie en tips om je tuin, balkon en straat (verder) te vergroenen en verduurzamen. Dat is niet alleen leuk, maar ook helemaal niet moeilijk. Doe je mee?

Het NK Tegelwippen is ondertussen ook weer begonnen en dit jaar doen onze zuiderburen vrolijk mee met hun eigen VK Tegelwippen. We bekijken de Tegelstand in zowel Nederland als Vlaanderen en zien dat de onderlinge strijd is losgebarsten. Wippen maar!

We sluiten af met wat leuke tips en nieuwtjes, onder andere over ‘Maai me niet’ bordjes in onze gemeente. En we geven weer eens een exemplaar van Caspers nieuwe boekje weg voor de leukste review die we ontvingen.

SHOWNOTES: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/34-week-van-de-groene-tuin/

Apr 03, 202358:18
#33 Schapenhekjes avontuur

#33 Schapenhekjes avontuur

Afspraak is afspraak, dus daar zijn we weer. We behandelen vandaag een aantal van jullie ingestuurde vragen en tips. Een veelgehoorde wens is een balkonspecial en daar hebben we nu de juiste persoon voor gevonden. Binnenkort meer!

Hoe maak je zelf compost? Hoe start je een wormenhotel? We leggen het nog even in het kort uit. Luister zeker naar aflevering 8 (Eten) als je er nog meer over wil horen. Mag onkruid op de composthoop? Daar is onlangs een informatieve podcast over gemaakt door de Tuinschool waar we je graag naar verwijzen. Er komen nog een boel andere leuke vragen voorbij, onder andere over maaidraad van kunststof. Stiekem zijn we vandaag gewoon de Tuinpsycholoog. Heb jij ’n vraag voor de volgende keer? Kom maar door.

Hoe gaat het met onze kippen? Soms geluk en soms verdriet is wel van toepassing… Je hoort het in de kippensoap.

Casper is aan de slag gegaan met zijn schapenhekjes avontuur en kwam na wat speuren uit bij Adéquat in Alphen. Daar kreeg hij een uitgebreide rondleiding en leerde hij alles over dit mooie, duurzame product. Want wat is nou eigenlijk het verschil met de goedkopere schapenhekjes die je bij de bouwmarkt koopt? Waar komt al dat kastanjehout vandaan? En hoe plaats je zo’n mooi hekje zo strak mogelijk? We vertellen het je allemaal.

Volgende week praten we over de Week van de Groene Tuin!

SHOWNOTES: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/33-schapenhekjes-avontuur/

Mar 27, 202352:41
#32 Da's een Magnolia!
Mar 20, 202357:53
#31 Goedemorgen!

#31 Goedemorgen!

We zijn uitgerust en we hebben er zin in! De winter is bijna voorbij, de lente staat voor de deur. Wat hebben we gedaan in de winter en wat zijn onze (tuin)plannen voor het nieuwe seizoen? Naan heeft een nieuwe baan, Casper schreef een boek. En er is nog véél meer om over te kletsen... Je hoort het allemaal in deze gezellige aflevering zonder draaiboek. En wil je nóg meer horen? Wordt Petje afnemer voor een bonus aflevering van 45 minuten! Meer info: https://petjeaf.com/tuinbroekies

Feb 20, 202301:09:16
#30 Winterslaap
Dec 05, 202246:34
#29 Winterklaar maken? De natuur regelt het zelf!

#29 Winterklaar maken? De natuur regelt het zelf!

Hoe is het in de tuin? Na een korte update van Naan gaat Casper los over zijn tuinavonturen van de afgelopen weken. Inmiddels zijn de rododendrons van de voortuin verplaatst naar de achtertuin. Het kiezen van de juiste plek leek op het schilderen van een kunstwerk. Er werden dahliaknollen geoogst. Putters deden zich tegoed aan de zaadjes van de uitgebloeide bloemen. Er gingen weer een paar honderd bloembollen de grond in. Het was weer genieten.

Hoe plant je een beukenhaag en waar koop je die? Casper kwam na wat zoeken terecht bij de webshop van Directplant en vertelt over zijn ervaringen. Hij wist voor jullie, trouwe luisteraars, een kortingscode te regelen en er volgt ook nog een leuke giveaway waarbij je 2 x € 100,- shoptegoed kan winnen. Houd onze Insta deze week in de gaten!

In ‘De Bladblazer van de week’ hebben we het deze keer over het winterklaar maken van de tuin. Ook wel bekend als de zogenaamde ‘winterbeurt’. Volgens ons een beetje achterhaald en niet goed voor de biodiversiteit. De natuur regelt het zelf! Toch?

Intratuin Boxtel verraste ons met leuke vogelvoer producten, een nestbuidel voor de winterkoning en een poortje voor een egelsnelweg. Zoals altijd bespreken we ieder product met veel enthousiasme en soms ook met een kritische noot. Er zitten wat leuke (sint)cadeautips bij vinden we, dus doe er je voordeel mee.

We behandelen tot slot enkele reacties van luisteraars met onder andere een Bladblazer XXL waar je eigenlijk alleen maar om kunt lachen. Verder was Casper te gast in de podcast ‘Ontdekspoor’ van Omroep Tilburg, opgenomen tijdens de nationale Klimaatweek in de Stadskas013. Leuk om te luisteren na deze 29e aflevering van Tuinbroekies!

Speciale dank aan: Niek, Lieveke, Mickey, Anki, Sterre, Directplant, Makita, Intratuin Boxtel, Rosmalen en Tilburg en natuurlijk alle Petje afnemers en luisteraars.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/29-winterklaar-maken-de-natuur-regelt-het-zelf/

Nov 28, 202201:01:20
#28 Spreekuur bij De Tuinpsycholoog

#28 Spreekuur bij De Tuinpsycholoog

Geen vraag is te gek voor… De Tuinpsycholoog! Vandaag houden we spreekuur en gaan we een aantal van jullie ingestuurde tekst- en audiovragen beantwoorden.

Maar we beginnen met een schoencadeautje van Sint, met een politiek en kunstzinnig tintje. Spannend! Op een of andere manier hebben we het daarna ineens over achternamen en de herkomst daarvan. Echt weer een veel te lange inleiding op z’n Tuinbroekies.

Hoe komt het dat ik nu nog bloeiende planten heb? Hoe bewaar je knollen? Hoe maak ik van m’n gazon een biodivers paradijsje? Wat is een geschikte onderbeplanting onder notenbomen? Moet ik m’n gras voor de winter nog maaien? Welke dieren kunnen me helpen bij het tuinieren? Hoe vergroen ik een lelijke muur van de buren zonder erin te boren? Hoe kom ik van die verdomde heermoes af? Wat vinden jullie van tuinverlichting? Hoe test ik de grond in mijn tuin? Hoe vergroen ik de grijze voortuin van mijn huurhuis snel, makkelijk en budgetproof? Hoe maak ik mijn compleet betegelde oprit groen en waterdoorlatend? Op al deze vragen geven Casper en Naan uitgebreid antwoord.

Heb je zelf ook een vraag voor De Tuinpsycholoog? Stuur ‘m naar ons via Insta of mail. Als we jouw audiovraag behandelen, belonen we je met de bloembommetjes van Blossombs.

We sluiten af met de Petje af shoutouts en geven je een uniek inkijkje in onze geheime Tuinpraat appgroep waarin een wel héél bijzonder boek voorbij kwam.

Speciale dank aan: Niek, Lieveke, Mickey, Anki, Sterre, alle Petje afnemers, luisteraars en iedereen die een vraag heeft ingestuurd.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/28-spreekuur-bij-de-tuinpsycholoog/

Nov 21, 202256:33
#27 Bollen, blazen en wippen

#27 Bollen, blazen en wippen

Bloembollen, bloembollen en nog eens bloembollen in deze aflevering. Want dit is dé tijd van het jaar om ze te planten! Er zijn enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Hoe zit dat precies en waarom spreken verwilderingsbollen ons het meeste aan? Hoe maak je een bloembollenlasagne? Waar koop je de beste bollen en waar moet je op letten? Het blijft lastig om alles altijd maar goed te doen is onze conclusie.

We maken stiekem nog even reclame voor de zadenshop van Angelo Dorny waar sinds kort mooie zadenpakketen te koop zijn. Met onder andere dahliazaden. Want ja, zo'n klein zaadje groeit uit tot een enorme dahliaknol.

We mochten weer eens naar Intratuin Boxtel en ook daar kregen we bloembollen. Bio bollen zelfs! Ook de verpakking is composteerbaar, daar worden wij blij van. Onze topper is een mooi tasje van handgeschept papier met daarin 20 mooie, krachtige bollen. Een leuk, duurzaam tuincadeautje!

In 'De Bladblazer van de week' discussiëren we over... Die verdomde bladblazer! Een allerlaatste keer hoor, wees maar niet bang. Maar laat het gevallen herfstblad nou eens liggen. Da's goed voor je tuin want al die blaadjes vormen eigenlijk een dekentje, daar worden de bloembollen in de grond ook gelukkig van. Heb jij een tuinergernis die je met ons wil delen? Laat het weten via mail of dm.

We bellen met Eva van het NK Tegelwippen om terug te blikken op een enorm succesvol wipseizoen. En uiteraard kijken we vooruit. Wat kan er nog beter? Krijgen wij, als ambassadeurs, volgend jaar een roze tuinbroek? ;)

Speciale dank aan: Niek, Lieveke, Mickey, Anki, Sterre, Makita, Intratuin Boxtel, Eva van NK Tegelwippen en natuurlijk alle Petje afnemers en luisteraars.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/27-bollen-blazen-en-wippen/

Nov 14, 202257:53
#26 Tuinpraat: Van graftuin tot sprookjestuin

#26 Tuinpraat: Van graftuin tot sprookjestuin

Een ouderwetse tuinpraat aflevering en ook nu schuift Tim Hinssen gezellig aan. Niet als ambtenaar deze keer. Wél als eigenaar van een groene postzegeltuin, man met een mening en fervent Efteling liefhebber. Daar kunnen we wat mee.

We gaan het vandaag namelijk hebben over de grijze tuin versus de groene tuin, oftewel van graftuin tot sprookjestuin. We zijn benieuwd naar Tims guerilla tuin in een verder enorm grijze straat. Hoewel hij veel complimenten krijgt zijn er ook omwonenden die al die ontplofte vlinderstuiken maar niets vinden. Hoe ga je daarmee om?

Wat doen we met gevallen blad? Naan zou soms wensen dat hij een tegeltuin had. Niet echt natuurlijk. Tim laat alles lekker liggen, hoe rommeliger hoe beter. ‘Je bent als tuinbezitter helemaal knetter als je het afvoert’ aldus Casper. En toch gebruikt hij zo nu en dan zijn (accu) bladblazer van Makita. En over bladblazers gesproken…

In ‘De Bladblazer van de week’ discussiëren we over kerstshows bij tuincentra. Worden wij in deze tijd van het jaar blij van een bezoekje aan een Intratuin, Coppelmans of AVRI? Wat zijn duurzame alternatieven voor je kerstdecoratie? We zijn het niet helemaal met elkaar eens deze keer.

We hebben een korte NK Tegelwippen update. De eindsprint was indrukwekkend, een absoluut record! Morgen worden de winnaars bekend gemaakt.

Wie sprookjestuin zegt, zegt Efteling. Samen met Tim praten we nog even over de groene ontwikkelingen in dit Kaatsheuvelse ‘landschapspark’. Wat is zijn favoriete, groene plekje? Waarom is niet alle aanplant inheems? Hoeveel vogelsoorten komen er voor? Tot slot heeft Tim nog tips voor luisteraars die de natuurbeleving in De Efteling eens willen ervaren, maar niet zo zitten te wachten op herrie en achtbanen.

We sluiten af met wat nieuwtjes en bedanken onze Petje afnemers.

Speciale dank aan: Tim, Niek (Liftmuziek), Lieveke, Mickey, Anki, Sterre, Makita, Creative Life, alle Petje afnemers en luisteraars!

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/26-tuinpraat-van-graftuin-tot-sprookjestuin/

Nov 07, 202201:06:28
#25 Waarom loopt de straat onder?

#25 Waarom loopt de straat onder?

In onze 25e aflevering (hoera) gaan we het hebben over groen in de openbare ruimte. Denk aan suffe termen als duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Klinkt wollig, maar dat is het niet. Als inwoner kan je je steentje bijdragen, bijvoorbeeld door je regenwater af te koppelen. Maar we zijn vooral ook benieuwd naar de rol van de gemeente als het gaat om het klimaatrobuust maken van onder andere parkeerplaatsen en nieuwbouwwijken.

We nemen vandaag voor het eerst op in de kas en onze gast is niemand minder dan Tim Hinssen, projectleider openbare ruimte bij de gemeente Goirle. Tim kan je ook kennen van Kleine Boodschap: De podcast over alles Efteling, zoals ze dat zelf zo mooi zeggen. Deze maandag staat trouwens hun 300e aflevering live, wat een mijlpaal. Daar kunnen wij alleen maar van dromen.

Tim vertelt over zijn projecten voor de gemeente en hij doet dat op een gezellige, bevlogen en laagdrempelige manier. Hoe ga je nou in overleg met inwoners om tot een zo mooi en groen mogelijk resultaat te komen? Wat zijn de drie grootste discussiepunten vanuit inwoners? Waarom is het tegenwoordig normaal dat er na een bui water op straat blijft staan? Je hoort het allemaal.

Tims mooiste project tot nu toe is de faunapassage ‘Over Heide’, een natuurbrug voor dieren gelegen tussen Goirle en Poppel (België). Voor iedereen te bezoeken en zeker een aanrader.

Wij gunnen iedere gemeente een Tim… ;)

Speciale dank aan: Tim, Niek (Liftmuziek), Lieveke, Mickey, Anki, Sterre, alle Petje afnemers en luisteraars!

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/25-waarom-loopt-de-straat-onder/

Oct 31, 202201:00:10
#24 Bellen met luisteraars

#24 Bellen met luisteraars

Vandaag bellen we met een aantal van onze favoriete luisteraars!

Jessica (@_plantjess_) is onze cold open. Ze bezocht IKEA, waar wel erg veel bejaarden waren, maar dat terzijde. Jessica’s tuin is groen, er staat nog van alles in bloei en er is een vliegende kip. We bespreken haar tuinmisser van het jaar en die is niet leuk. Van je buren moet je het hebben zullen we maar zeggen…

Volgende halte: Etienne en Danny van ‘Theetuin Maria In ‘t Groen’ (@garden_mariainhetgroen). De mannen vertellen enthousiast over de renovatie van deze bijzondere plek gelegen aan het uiteinde van de Brabantse Wal in Woensdrecht. Zeker een bezoekje waard! Zei er iemand perenstroop?

We bellen Leonie (@leoniedeq) om te vragen of haar zijdehoenders al gebruik maken van de gewonnen Beeztees kippenschommel. We willen natuurlijk ook weten hoe het met het geveltuinproject staat. Leonie belooft ons de gewipte tegels alsnog aan te melden bij NK Tegelwippen.

We gaan de grens over om te kletsen met onze Belgische ambassadeur, Robbie (@robbieremork)! Hij vertelt uitgebreid over zijn succesvolle aubergines en zijn ‘passion project’: tomaten in allerlei kleuren, vormen en maten. De Green Zebra is Robbies favoriet. We willen ook nog even weten hoe het met zijn kippen gaat.

Maarten en Mariëtte kwamen al een paar keer voorbij in onze podcast en kennen we vooral van hun account Moestuin Avonturen (@moestuin.avonturen). Maar sinds kort heeft Mariëtte haar eigen winkel ‘Fluit & Kruid’ in Putten (@fluitenkruidputten). We kletsen met haar over moestuin én winkel.

Het is ook leuk om iemand te bellen die, met alles respect, niet bepaald groene vingers heeft. Het is onze eigen Frans, woonachtig in Rotterdam en oprichter van het succesvolle landkaarten account Atlasova (@atlasova.world). Pronkstuk op zijn dakterras is een Russische tomaat, met een wel héél bijzonder verhaal.

Pim staat in de bouwmarkt als we hem bellen. Hij woont samen met Marlous (@ohmariemag) in een Rietveldhuis in het groene Wageningen. Ze hebben een wadi en geen erfafscheiding, daar willen we alles over weten. Verder is hij druk in de weer geweest met bessenstruiken en moest een exoot er onlangs aan geloven.

We zijn benieuwd wat jullie van ons bel experiment vonden. Is het voor herhaling vatbaar? Mogen we jou dan ook eens bellen?

Speciale dank aan: Jessica, Etienne, Danny, Leonie, Robbie, Mariëtte, Frans en Pim!

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/24-bellen-met-luisteraars/

Oct 24, 202201:10:20
#23 Het vergeten plantseizoen

#23 Het vergeten plantseizoen

We duiken weer eens wat dieper in de materie en gaan het hebben over de herfst en nog specifieker ‘Het vergeten plantseizoen’, oftewel oktober. Dat klinkt misschien gek, want voor veel mensen is het voorjaar dé tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Zo hebben we dat namelijk geleerd de afgelopen decennia, mede door slimme marketing van kwekers en tuincentra trouwens. Maar eigenlijk is het een gemiste kans, want het najaar is in alle opzichten een beter moment voor aan- en verplant in de tuin. We bellen met Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek (@operatiesteenbreek), één van de drijvende krachten achter de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’ om uit te zoeken hoe het precies zit. Een leuk, leerzaam en inspirerend gesprek, zelfs voor ons. Conclusie: een bloeiende lente… plant je in de herfst!
Het valt ons op dat er dit jaar wel heel erg veel eikels, beukennootjes en kastanjes vallen. Hoe komt dat? We hebben het over de energiecrisis en haardhout dat steeds duurder wordt. Naan kan nog wel even vooruit en hoopt op een koude winter. We blikken kort terug op de uitzending van Arjen Lubach waarin de sierteeltsector genadeloos werd aangepakt. Is een bosje bloemen inderdaad een nutteloos product?
‘De bladblazer van de week’ is deze keer ook een soort van kippensoap. We gaan namelijk discussiëren over vogelgriep en de landelijke maatregelen die daarbij horen. Zo moeten sinds kort ook hobby pluimveehouders hun dieren afschermen. Wat vinden wij daarvan, houden we ons eraan en hoe denken onze luisteraars erover? We hielden een poll en de uitslag was best verrassend.
We beantwoorden weer drie van jullie ingestuurde vragen in ‘De tuinpsycholoog’. En dit keer gaan ze over kamerplanten, hortensia’s en kerstbomen.
We sluiten af met de Tegelwip nieuwsflits en hebben groot (lokaal) nieuws! Casper hield spreekuur in de Stadskas013, we staan binnenkort op Creative Life, hebben nog wat leuke en stomme natuurnieuwtjes en eindigen met de Petje af shoutouts. Dank!
Speciale dank aan: Roel van Stichting Steenbreek, Makita, Blossombs, Niek (Liftmuziek), Lieveke, Anki, Mickey, Sterre, alle Petje afnemers en onze trouwe luisteraars!
Shownotes:
jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/23-het-vergeten-plantseizoen/
Oct 17, 202201:11:13
#22 Special: Maretakkenkwekerij

#22 Special: Maretakkenkwekerij

Suzanne runt samen met haar man Michiel de Maretakkenkwekerij. Een bedrijf dat bij onze luisteraars inmiddels wel bekend is, we noemen ze zowat iedere aflevering. Vandaag is Suzanne bij ons te gast om toch eens wat wat meer te vertellen over de maretak (Viscum Album) én het bijzondere bedrijf in Moergestel.

Het begon ooit met wat stukjes grond met daarop onder meer buxus en taxus. Totdat Michiel de maretak ontdekte en dacht, dat wil ik ook proberen! We kennen de maretak vooral van kerst en wie onder de maretak staat mag gekust worden. Maar waar komt die traditie vandaan? Hoe kan het dat dit bijzondere plantje in een appelboom kan groeien en wat vindt die boom daar eigenlijk van? Hoe werkt dat in de natuur en welke rol hebben vogels in het verspreiden van de maretak? Allemaal vragen waar Suzanne antwoord op heeft.

De kwekerij is een unieke plek met enorm veel biodiversiteit. De positieve effecten daarvan ervaren Suzanne en Michiel dagelijks. Zo hebben ze, ondanks vele eiken in de straat, geen last van de eikenprocessierups. Kerk- en steenuil zijn al jaren vaste bewoners en ook de boerenzwaluw heeft zich onlangs genesteld in de schuur. Hoe mooi is dat?

Behalve maretakken verkoopt men o.a. kruiden, pompoenen, honing en knoflook. Maar los daarvan is een bezoek al meer dan de moeite waard. Wil je het combineren met andere leuke activiteiten in de omgeving? We geven je nog wat mooie tips voor een compleet dagje uit. We lijken de plaatselijke VVV wel.

We sluiten af met het idee om een volgende keer met Michiel te praten over zijn passie: het houden van honingbijen!

Speciale dank aan: Suzanne en Michiel (Maretakkenkwekerij), Niek (Liftmuziek), Lieveke, alle petje afnemers en onze trouwe luisteraars!

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/22-special-maretakkenkwekerij/

Oct 10, 202246:26
#21 Tegelpraat en een ruimteschip

#21 Tegelpraat en een ruimteschip

We beginnen met een soort van excuses voor de vorige aflevering waarbij het geluid niet optimaal was. Maar na een week hard studeren en investeren lijkt het goed te komen. We hebben een knipperend ruimteschip op tafel staan en kunnen vanaf nu ook samples live de show in knallen… Zei er iemand Magnolia?!

We beginnen met een rondje Tuinpraat. Het was, ook qua weersomstandigheden, een onstuimige week. Naan maakte een standbeeld en ontdekte tussen de bedrijven door een nieuwe bewoner in zijn vijvertje. Caspers emmertje liep ook aardig over. Hij heeft plannen om de voortuin eens flink aan te pakken en vertelt over zijn liefde voor slootjes. Het valt ons op dat de eekhoorns lekker bezig zijn, maar waarom rennen ze zo gek achter elkaar aan?

Dan is het tijd voor de grote NK Tegelwippen show! We beantwoorden een aantal van jullie ingestuurde wipvragen. Sommige daarvan zijn eigenlijk niet eens vragen, maar we geven toch antwoord. Zo zijn we. Wat zijn nou precies de regels als je een geveltuintje wil? We bellen live met Eva van NK Tegelwippen want er is fantastisch nieuws! Een goed verhaal, al zeggen we het zelf.

Vaste luisteraar Jessica had een feestje zo te horen. Ze stuurde ons een vraag en ze had nog een idee, tja…

Stadskas013 is van start en het is geweldig. Neem dus zeker eens een kijkje in de LocHal en check dan ook meteen de hele Spoorzone, het Spoorpark en alle andere inspirerende plekjes. Tilburg is leuker (en groener) dan je denkt!

Tot slot bedanken we onze nieuwe Petje afnemers.

Speciale dank aan: Eva (NK Tegelwippen), Jenny (Stadskas013), Niek (Liftmuziek), Lieveke, Mickey, Sterre, Anki en onze trouwe luisteraars!

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/21-tegelpraat-en-een-ruimteschip/

Oct 03, 202259:56
#20 Kippenpraat met Anki

#20 Kippenpraat met Anki

Een wel heel bijzondere aflevering vandaag die helemaal in het teken staat van kippen! Met als gast niemand minder dan Nederlands nummer 1 #kipfluencer Anki van Zilverblauw.
Waarom zou je kippen nemen en welke kippen zijn het leukst? Wij zijn om meerdere redenen fan van ‘Red een Legkippen’. En ook wel een beetje van de Ronja’s. Mus knuffelt ze graag zoals je kunt zien op de foto. Wist je trouwens dat kippen je niet alleen gelukkig maken maar ook nog eens nuttig werk verrichten in je tuin? Je hoort alles over deze leuke, intelligente dieren in onze podcast.
Vinden we het normaal hoe wij als mens omgaan met kippen en andere dieren? Het zal jullie niet verbazen dat wij daar een duidelijke mening over hebben. Anki heeft een mooie anekdote over held Roald Dahl en draagt voor uit het boek ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry. We zijn er even stil van.
We hebben iets leuks gekregen van Beeztees. Zij ontwikkelden zeven nieuwe accessoires die de kippenren leuker maken. Het mooie is dat de producten gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic dat afkomstig is van drinkpakken. En de Tuinbroekies zouden de Tuinbroekies niet zijn als we er geen win-actie aan zouden koppelen. Jullie maken kans op drie hele mooie Beeztees pakketen! Leuk als je al kippen hebt, maar zeker ook leuk als je dat van plan bent. Luister om te ontdekken hoe je kans maakt. Winnaars maken we bekend op onze Instagram (@tuinbroekies).
We beantwoorden tussendoor ook nog een aantal van jullie ingestuurde kippenvragen. Hoe bescherm je je kippen tegen rovers? Is het erg als de eieren er een beetje gek uitzien en wat kan je daaraan doen? Gaan kippen en een vijver goed samen? Hoe zit het met giftige planten? Je hoort het allemaal!
Speciale dank aan: Anki en Beeztees!
Shownotes:
jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/20-kippenpraat-met-anki/
Sep 26, 202201:13:27
#19 Herfst en een ongekend spannende stoelendans

#19 Herfst en een ongekend spannende stoelendans

Eindelijk weer eens een gestructureerde, inhoudelijke aflevering. Of tenminste, dat gaan we proberen. Met als hoofdonderwerp: herfst. Wanneer begint die eigenlijk? Naan zocht het uit. Volgens Casper is dit het ultieme moment om terug te blikken en vooruit te kijken. En ja, er kan nog veel beter in onze tuinen ontdekten we. Zo moeten we ons volgend jaar echt wat beter verdiepen in het moestuinieren. Gelukkig hebben we genoeg plekken om inspiratie en kennis op te doen. Bijvoorbeeld bij onze vrienden van Moestuin Advies, maar zeker ook bij Anne, de tuinexpert van BinnensteBuiten.

We geven je een korte update van onze eigen Petje af community en verwelkomen de eerste petje-afnemers waar we erg blij mee zijn!

‘De bladblazer van de week’ is terug van weggeweest. Ergernissen genoeg namelijk, vraag maar aan Casper. Deze keer gaan we het hebben over media en foute voorlichting. Want waarom zou je een boomstronk moeten verwijderen? Wij vinden daar iets van. Dood hout leeft!

We beantwoorden weer drie van jullie ingestuurde vragen in ‘De tuinpsycholoog’. Deze keer over kippen, groenbemesters en het verplaatsen van een krentenboom. Uiteraard weten wij overal wel een uitgebreid antwoord op te bedenken.

We maken de winnaars van die twee schitterende Weltevree Fieldchairs bekend. Op Insta ging het helemaal los, met ruim 800 deelnemers. Notaris Joekel (en Mickey) kozen na lang wikken en wegen ’n winnaar. De podcast opdracht was moeilijker en ook daar hadden we flink wat inzendingen, maar statistisch gezien maakte je daar natuurlijk veel meer kans. Het was spannend en velen van jullie kwamen echt akelig dichtbij het juiste aantal ‘lopende meter’ zoals onze aanhanger Robbie dat zo mooi zegt. Na een soort van stoelendans kan er maar één iemand winnen, luister snel!

In ‘Wat verder ter tuin komt‘ hoor je het laatste nieuws en dat doen we sneller dan ooit. We sluiten af met de gebruikelijke bedankjes en kondigen alvast de kippenspecial met Anki aan die volgende week maandag voor je klaarstaat.

Speciale dank aan: Weltevree, Notaris Joekel, Mickey, Makita, Anki, Niek (Liftmuziek), Lieveke (en kroost) en onze trouwe luisteraars en give away deelnemers!

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/19-herfst-en-een-ongekend-spannende-stoelendans/

Sep 19, 202201:07:08
#18 Tuinpraat: Petje af, tuinbroekies uit

#18 Tuinpraat: Petje af, tuinbroekies uit

Het is weer maandag, tijd voor een gezellige tuinpraat aflevering! We kletsen onder meer over de flinke buien van afgelopen week. Bij Naan waaide een ferme tak uit een boom, dus de Makita kettingzaag kwam weer goed van pas. Het begint bij Casper steeds meer op een familiebedrijf te lijken. Zoon Mus temt niet alleen duiven en kippen, maar helpt ook mee met het maken van de Tuinbroekies zaadzakjes. Dus komende zondag (18 september) tijdens de open dag van Biologische Tuinderij De Twee Linden in Reek hebben we weer een mooie voorraad om uit te delen.

Moeten we bang zijn voor de Valse Wolfspin? Wat vinden we van de hovenier die een tuin leegtrok omdat zijn klant niet wilde betalen? Welke gemeenten staan er bovenaan bij het NK Tegelwippen? Is de nieuwe Koning van Engeland een tuinliefhebber? Ook dat komt deze aflevering allemaal voorbij.

Waardeer je ons en wil je dat laten blijken? Dan kan je voortaan je petje voor ons afnemen. Of nouja, bijna dan. We hebben nog wat technische problemen. Maar je kunt alvast kijken hoe het werkt en we leggen het stap voor stap uit. Misschien gaan we uit de kleren voor een inspirerende tuinkalender. Je hebt het nu zelf in de hand.

Tromgeroffel… Vandaag kan je dan EIN-DE-LIJK die mooie Weltevree stoel met schapenvacht winnen. Wil je weten wat je moet doen? Luister dan snel want we geven er één weg via de podcast. En die andere stoel dan? Via Insta! Check vanavond het account van @tuinbroekies en @zilverblauw. Winnaars maken we volgende week in de podcast bekend.

Oja, volgende week weer eens een aflevering met iets meer structuur. Dus met Tuinpsycholoog (stuur je vragen in), Bladblazer van de week, Kippensoap, enz.

Speciale dank aan: Weltevree, Cristian, Lieveke, Mickey, Mus, Tuin de Es, Niek (Liftmuziek), Anki, NK Tegelwippen en onze trouwe luisteraars!

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/18-tuinpraat-petje-af-tuinbroekies-uit/

Sep 12, 202201:18:37
#17 Tuinpraat: Hete zomer terugblik en give-away show

#17 Tuinpraat: Hete zomer terugblik en give-away show

Ja hoor, daar zijn we dan eindelijk weer! Hebben jullie ons gemist? Wij jullie wel en we moeten ook weer even wennen. Daarom beginnen we met een gezellige Tuinpraat aflevering waarin we vooral terugblikken op de zomervakantie. Met mooie verhalen over vliegeren, touren met de blauwe bolide, bezoekjes aan schitterende huisjes, een tuin met loopeenden en nog meer inspirerende avonturen.

Wat hebben we deze zomer gedaan in de tuin? Vooral veel geklust en lekker opgeruimd. En er werden nieuwe Red een Legkippen gehaald! Casper ontdekte een rups van de Koninginnenpage (zie foto) en genoot van de hangmat. Het was (en is) gortdroog, dus Naan was extra blij met zijn enorme regenton gemaakt van een IBC vat.

We staan in de Libelle Tuin & Zo en geven twee exemplaren weg via Insta. Sterker nog, we maken de winnaars in deze aflevering bekend, dus luister snel als je mee hebt gedaan.

Hoe staat het ervoor bij het NK Tegelwippen? Wie gaat er aan kop en waar kan nog wat meer gewipt worden? Van onze eigen gemeente werden we in ieder geval niet zo heel vrolijk toen we de Tegelstand bestudeerden. Hoe dan ook, we hebben nieuws over een mooie samenwerking die op stapel staat. Het komt goed.

En dan... De giveaway die we al aankondigden bij de laatste aflevering van het eerste seizoen. Een schitterende stoel, mét schapenvacht, van één van onze favoriete merken: Weltevree! Wat je moet doen? Je hoort het in deze aflevering.

Luister zeker ook volgende week want we hebben iets leuks bedacht om nog meer een community te worden en elkaar te helpen en inspireren.

Speciale dank aan: Weltevree, Mickey, Sterre, Anki, Makita, Niek (Liftmuziek), Lieveke, onze trouwe luisteraars, Libelle, Intratuin Rosmalen, Boxtel en Tilburg.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/17-tuinpraat-hete-zomer-terugblik-en-give-away-show/

Sep 05, 202201:06:50
#16 Je eigen paradijs in 9 stappen

#16 Je eigen paradijs in 9 stappen

Nieuwe luisteraar? Begin met deze aflevering! Ken je ons al? Ook gewoon luisteren natuurlijk, want dit is de laatste aflevering van het eerste seizoen. Of de eerste van je nieuwe (tuin)leven, dat kan dus ook. We stellen ons kort voor en lopen daarna alle hoofdstukken van Caspers boek ‘Je eigen paradijs’ nog even door. We maakten er 9 podcast afleveringen over. Bij elkaar goed voor 12,5 uur aan groene informatie en wat ongein. Maar het kan dus ook in een uurtje. We beginnen met biodiversiteit, wat is dat nou eigenlijk? We gaan ontwerpen en denken na over een vlekkenplan. Dan komt de basis van je tuin, de bodem. Net als bij het maken van een pizza ontzettend belangrijk. Hierna volgt het echt leuke gedeelte en gaan we aan de slag met groen, plantjes dus. Wat zijn bijvoorbeeld inheemse planten en hoe kies je een geschikte boom voor jouw tuin? De volgende stap is water. We vangen regenwater op en leggen onder andere een minivijver aan. Wat is er leuker dan eten uit eigen tuin? We praten over eetbare planten, voor mens en dier. Als je de ruimte hebt neem je je eigen kippen en heb je iedere dag een vers eitje! Dan volgt een van onze favoriete bezigheden: Recyclen. Leuk om te doen en kostenbesparend. We eindigen met nietsdoen en genieten. Oftewel, laat de natuur haar werk doen en verwonder je over wat je allemaal ziet in jouw eigen paradijsje. Een bever, een ooievaar, een wolf? Of een ijsvogel…

Misschien heb je een schop onder je kont nodig om écht iets te doen? Om die tuin te vergroenen, minder vlees te gaan eten, wat vaker de fiets te pakken, wat dan ook. Wie weet is deze podcast voor jou die schop. Of in ieder geval een extra motivatie.

Bedankt en succes, je kunt het.
Casper & Naan

Speciale dank aan: Anki, Mickey, Uitgeverij Snor, Niek (Liftmuziek), Lieveke (en het kippenkoor), Weltevree, Makita, Intratuin Boxtel, Rosmalen en Tilburg, Sterre, Froukje, Frans en alle andere enthousiaste en meedenkende luisteraars.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/16-je-eigen-paradijs-in-9-stappen/

Jul 25, 202253:51
#15 Tuinpraat: Voor bijna afhakers, aanhangers en ‘Eftelinggekkies’

#15 Tuinpraat: Voor bijna afhakers, aanhangers en ‘Eftelinggekkies’

We beginnen deze laatste Tuinpraat aflevering van het seizoen met voorzichtige excuses, geen (vogelgeluiden)imitaties deze keer. Het is bijna vakantie, dus geen bladblazer, geen kippensoap en ook de tuinpsycholoog is er even tussenuit om bij te komen van al jullie vragen. Wat dan wel? Extra veel tuinpraat natuurlijk! En wat er verder ter tuin komt, en dat is ook nogal wat vandaag. Trekken we binnenkort een lederhose aan? Deze keer vond Naan een mooi veertje en dat blijkt van de Grote bonte specht. Via wat zijpaden komen we uit bij één van Caspers favoriete plekjes: het Sprookjesbos in De Efteling. Naan droomt van zo'n muzikale paddenstoel in z'n tuin. Maar wat hebben ze nou met die mooie klavecimbelmuziek gedaan? Ook daar hebben de Tuinbroekies een duidelijke mening over. Casper heeft een mooi egelverhaal en had Bingo! Naan vertelt over zijn ietwat verwaarloosde, maar toch wel succesvolle moestuin. De podcastredactie van NRC tipte ons in hun nieuwsbrief. We kijken naar de stand van zaken bij het NK Tegelwippen, geven de natuur een stem met de hashtag #laatdenatuurnietstikken en praten over een expeditie naar 'de snelst opwarmende plek op aarde' waar onder andere wetenschapper Maarten Loonen (broer van vaste luisteraar Marlies) aan deelneemt. De LocHal in Tilburg gaat het Stadsbalkon transformeren tot 'Stadskas013' en wij denken graag mee! Tot slot blikken we terug op een succesvol Food Festival de Es waar we honderden zakjes met biologisch bloemenzaad uitdeelden. Volgende week de allerlaatste aflevering voor de zomervakantie: 'Je eigen paradijs in 9 stappen'. Oftewel, een samenvatting van alle inhoudelijke afleveringen. En voor we het vergeten te zeggen. We beginnen het nieuwe seizoen op maandag 5 september met een hele toffe Weltevree giveaway!

Speciale dank aan: Onze luisteraars, Tuin de Es, Uitgeverij Snor, Mickey, Sterre, Anki, Niek (Liftmuziek), Lieveke en Weltevree.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/15-tuinpraat-voor-bijna-afhakers-aanhangers-en-eftelinggekkies/

Jul 18, 202201:14:14
#14 Genieten
Jul 11, 202201:21:05
#13 Tuinpraat: Wippen voor Biodiversiteit

#13 Tuinpraat: Wippen voor Biodiversiteit

Daar zijn we weer met een lekkere lange Tuinpraat aflevering. We zijn ontspannen als altijd! Of toch niet helemaal? Alles gaat kapot en dat valt ons zwaar. Misschien wordt het tijd voor een nieuwe podcast? We komen nog maar eens terug op onkruid, al noemen wij het tegenwoordig liever 'spontane planten'. Onze moestuinvrienden Maarten en Mariëtte bedachten iets leuks! Waarom worden we blij van een eekhoorn en raken we in paniek van een rat? Zoals die ene keer dat Naan (en zijn rat) een caissière ontzettend liet schrikken. Dierenredder en tevens één van Caspers helden Karen Soeters schreef het boek 'Rotbeest!' over ratten en andere dieren met een slecht imago. Jessica kwam haar gewonnen Makita grasmaaier ophalen en het was geweldig! Deze foto zegt genoeg toch? Afgelopen week volop in het nieuws: nog steeds heel veel onkruidverdelgers en giftige planten te koop. We worden er moedeloos van en geven onze ongezouten mening in 'De bladblazer van de week'. De 'Kippensoap' gaat gek genoeg over dino's. In 'De Tuinpsycholoog' deze keer vragen van... Je moeder! En we zetten hiervoor de Maretakkenkwekerij hulplijn in. We bespreken de actualiteiten, hebben nog een mooie podcasttip en kijken welke steden aan kop gaan bij het NK Tegelwippen 2022. Er valt nog veel te wippen en we hopen daarom op een hete zomer. Komende zondag (10 juli) is het Food Festival de Es in Haaren en de Tuinbroekies zijn present. Mocht je deze kant op komen combineer het dan met de Open Tuinen Route door Vught, Helvoirt en Cromvoirt diezelfde dag. We sluiten zoals altijd af met een schitterende vijf-sterrenreview. Volgende week gaan we het hebben over GENIETEN!

Speciale dank aan: Moeder Petra, Moeder Vera, Suzanne en Michiel van De Maretakkenkwekerij, Anki, Mickey, Lieveke en het kippenkoor, Niek, Jessica, Uitgeverij Snor en Makita.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/13-tuinpraat-wippen-voor-biodiversiteit/

Jul 04, 202201:32:54
#12 Nietsdoen
Jun 27, 202201:12:03
Bonus: Graskunst bij Kaarslicht
Jun 22, 202221:58
#11 Tuinpraat: Kunstgras in een tuin kunnen wij niet rijmen
Jun 20, 202201:28:20
#10 Recyclen
Jun 13, 202201:05:46
#9 Tuinpraat: Kippensoap met Anki
Jun 06, 202201:34:13
#8 Eten
May 30, 202201:07:08
#7 Tuinpraat: Soms geluk, en soms verdriet
May 23, 202201:25:15
#6 Water

#6 Water

Een biodiverse tuin is een watervriendelijke tuin. Dat wil zeggen dat regenwater wordt opgevangen in de tuin en dus terug de grond ingaat. En een natuurlijke vijver lokt nog meer diertjes, groot en klein, naar onze tuin. Je zal ervan staan te kijken hoe snel dat gebeurt! Oók als je vijver een ingegraven speciekuip of teil is. We duiken de diepte in en praten erover in deze aflevering. We kletsen over regentonnen, het afkoppelen van regenwater en het nut van groene daken. We reden met de blauwe bolide naar het tuincentrum om Caspers vijverwater te laten testen én een mooie collectie inheemse waterplanten te scoren. Naan droomt van een lelie in zijn minivijver, maar welke soort kan je dan het beste kiezen? We vertellen er uitgebreid over. Komende zaterdag (21 mei) zijn de Tuinbroekies aanwezig op de Libelle Zomerweek. Gehuld in tuinbroek komen we naar het Tuinpaviljoen om jou te adviseren en inspireren. We geven gedurende de dag drie keer een masterclass ‘Hoe maak je van je tuin een biodivers paradijs’. En het leuke is dat je tijdens deze aflevering weer kans maakt op twee gratis tickets! We zouden het bijna vergeten, maar je kunt ook nog heel even meedoen met de Weltevree Sundial Table give-away (stuur je antwoord in voor 20 mei). We eindigen wat chaotisch en behandelen een paar ingestuurde berichten van luisteraars.

Shownotes: https://jeeigenparadijs.nl/tuinbroekies/06-water/

Speciale dank aan: Anki, Mickey, Lieveke, Niek, Weltevree, Uitgeverij Snor en Intratuin Boxtel, Rosmalen en Tilburg.

May 15, 202201:05:26
#5 Tuinpraat: Naakt tuinieren?
May 08, 202201:06:54
#4 Groen
May 01, 202202:04:04
#3 Grond
Apr 17, 202201:23:56
#2 Tuinontwerp
Apr 03, 202201:26:06