
Tusen Röster
By Hela Människan Sverige
Välkommen till Tusen röster, en podcast producerad av Hela Människan – kyrkornas gemensamma sociala arbete.

Tusen RösterJun 06, 2023

Jag kanske behövde hamna på en anstalt för att tänka efter
”Jag går ner och sätter mig i hans bil och han bara öppnar han handskfacket och så ligger det en pistol där. Han sa ”nu åker vi en sväng”. /…/ Då var jag 16 år.”
Vi är tillbaka hos Hela Människan Falköping och möter här nu 34årige Dick. Det är andra gången vi träffar Dick i podden och i detta avsnitt ges vi en livsuppdatering och en inblick i vardagen idag. Utöver detta får vi också dela mer av Dicks tidigare erfarenheter och reflektioner. Det kommer bli ett samtal om en uppväxt omgiven alkohol, droger och våld, om hemlöshet och kriminalitet och de egna erfarenheterna av att sitta i fängelse. Samtidigt får vi också höra mer om relationerna i livet, om drivkraften att överleva, framtidsförhoppningarna och den stora kärleken till flickvännen.

Hela min värld ramlade ju där!
”Det trodde jag väl inte, att jag skulle bli 60! Jag har levt i missbruk sedan jag var 12 år. Men nu har jag varit ren i 5 år!”
Vi är hos Hela Människan Stockholms län och möter här snart 60åriga Marie som delar sin livshistoria med oss. Vi bjuds in till ett samtal om djup smärta, otroligt mörka perioder av livet och grova övergrepp men vi får samtidigt också dela en enorm värme, Maries engagemang för andra människor och en hoppfullhet inför vart hon är idag.

Det kan inte bli något annat än bra!
Vi är i detta avsnitt hos Hela Människan Motala Vadstena och möter här trebarnspappan Reino, 57 år. Vi bjuds in till ett samtal om hälsan, relationerna och navigeringen av vardagen. Vi får höra mer om uppväxten, om karriären, om sjukskrivningen och om livet idag. Samtidigt får vi även dela saker som Reinos relation till Hela Människan, ekonomin, samhällsobservationer och kärleken till familjen.

Det här är inget liv!
”Det var väl det, att jag var rädd för att bli ensam. Tyvärr! Kan man säga, nu i efterhand.”
Hos Hela Människan Lidköping möter vi i detta avsnitt 72åriga Maj som delar sin historia med oss. Mellan skratten och den övergripande positiva energin i detta samtal bjuds vi även in att lyssna till bland annat Majs erfarenheter av att leva många år tillsammans med en alkoholist och varför det tog 20 år att ta sig ut ur den livssituationen.

Man kände ju själv att man inte hade något människovärde
Hos Hela Människan Gislaved möter vi i detta avsnitt tusenkonstnären och mångsysslaren Ulf, 58 år. Det är med ett lugn och mycket värme som Ulf här väljer att dela sin livshistoria med oss. Han är idag nykter men har bakom sig ett långt liv av missbruk och utanförskap.
Första fyllan kom redan vid sex års ålder och inte många år senare introducerades även drogerna i Ulfs liv. Detta blir ett samtal om riktigt mörka perioder i livet men också om hopp, tro och en djupt rotad kärleken till familjen och till allas våra medmänniskor.

Kroppen sa nej men hjärnan ville mer
"Jag höll på att bli bostadslös. Det sket sig ordentligt, som man säger, innan det vände och jag fick hjälp.”
Hos Hela Människan Enköping möter vi i detta avsnitt 61åriga Jonny som här delar sin historia med oss. Vi bjuds in att lyssna till b.la. minnena från uppväxten och en spännande karriär, relationen till alkoholen och vardagen idag. Det blir ett samtal om hälsa och gemenskap. Och mitt i allt detta får vi även höra mer om hur praktikplatsen på Hela Människan passar in.

Jag bara stängde av!
"Vi behövde de där extra pengarna för att ha mat på bordet liksom. Då tänkte jag att jag tar min chans och började sälja alkohol och cannabis.”
Vi möter Elias, 19 år, hos Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem. Trotts sin unga ålder har Elias redan tagit sig igenom en hel del i livet och vi bjuds här in att dela hans historia. Det kommer då bl.a. att bli ett samtal om sårbarhet, psykisk ohälsa, sorg och saknad, missbruk, ekonomisk utsatthet och relationerna i livet. Elias är idag nykter och jobbar aktivt för att hitta balans i tillvaron igen.

Då sov jag i trappuppgångar och garage
I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Falköping och möter här 45åriga Jimmy som delar sin historia med oss. Det kommer bli ett samtal om missbruksproblematik, hemlöshet och kriminalitet. Men också om hopp, gemenskap och framtidstro. Jimmy, som är utbildad undersköterska, har idag egen lägenhet igen, en praktikplats på Hela Människan och hoppas på en framtid där han jobbar förebyggande med ungdomar i utsatthet.

Jag vill inte att det ska se ut som det gör i samhället!
Vi är hos Hela Människan Stockholms län och möter 64åriga Anneli. Här bjuds vi in att dela både toppar och dalar från ett långt och händelserikt liv. Det kommer bli ett samtal om psykisk ohälsa, missbruk, familjerelationer och vikten av gemenskap. Vi får bl.a. höra mer om den egna diagnosen EIPS, det tidigare missbruket, kärleken till familjen och glädjen i kören Gatans Röster. Vi får även dela Annelis stora engagemang för kvinnor som lever i utsatthet och hennes drömmar inför framtiden, för både sig själv och andra.

Det betyder jättemycket!
”Det började med att man snodde deras 75a, som stod i kylen jämt, och fyllde på lite vatten så att de inte skulle bli så fulla osv. Då var jag väl 10/11 år.”
Hos Hela Människan Norrköping möter vi 65åriga Kent, ”KP”, som delar sin historia och sin vardag med oss. Vi får här bl.a. höra mer om ADHD:n, om oppväxten med en otroligt våldsam förälder, om missbruket och om nykterheten. Vi får även dela tankar kring allas vårt gemensamma samhälle, vardagens glädjeämnen, vikten av gemenskap och Hela Människans roll i allt detta.

Flyglarmet gick precis över vårt tak
Vi är hos Hela Människan Grums och träffar här 79åriga Irmtraud. Det är med mycket värme, och många skratt, som vi bjuds in att lära känna enheten genom Irmtraud som i över 20 års tid regelbundet ställt upp som volontär i verksamheten. Samtidigt får vi också ta del av hennes egen historia, flykten till Sverige från Tyskland efter andra världskriget, uppväxten här och tankarna på vår omvärld idag.

Jag var ju redan i utanförskap
Gemenskap, hälsa, och ekonomi. I detta avsnitt av Tusen Röster bjuds vi in att dela flera olika aspekter av livet och alla de byggklossar som behövs för att vi ska må bra i vardagen. Vi är hos Hela Människan Helsingborg och möter här 58årige Anders som delar sin historia och sina erfarenheter med oss. Vi får här bl.a. här höra mer om utanförskap, om relationerna i livet och om den djupt rotade kreativiteten.

Att se människor!
”Det är svårt! Jag upplever att man är ganska maktlös. Men jag brukar försöka att i alla fall se människor, att lyssna på dem. Fråga ’hur har du det, hur är det med dig?’. Försöka, helt enkelt, att visa lite medkänsla.”
Vi är i Skellefteå och möter i detta avsnitt snart 78årige Assar som sedan 6 månader tillbaka regelbundet ställer upp som volontär hos Hela Människan. Det kommer bli ett samtal om vikten av gemensam handling, om engagemang och hur ens eget mående påverkas av att hjälpa andra. Vi bjuds in att dela kloka tankar, livserfarenheter och relationen till Hela Människan.

Jag kände att det var någonting som fattades!
Hos Hela Människan Malmö möter vi i detta avsnitt 33åriga Maria som delar sin historia med oss. Det kommer bli ett samtal om en djup och personlig tro, om relationen till Gud och kyrkan. Idag är Maria drogfri, gift och mammaledig med sitt första barn men har helt andra erfarenheter bakom sig.
”Jag har mått jättedåligt! Under den tiden jag tog droger…jag ville bara hitta någon som brydde sig. Och jag ville bara ha gemenskap. Äkta gemenskap!”

Det var en stadig loop neråt
”Då tänkte jag att då var jag klar för att gå. Men så vet jag att jag vaknade upp av vad som kändes som en smäll, som att man slängdes tillbaka ner i kroppen! /…/ Sen dess har jag förändrat mitt synsätt helt och hållet.”
Vi är hos Hela Människan Mariestad och möter här snart 30åriga Richard. Vi möter honom mitt i en resa för att återfå en hållbar balans i livet igen efter flera år av missbruksproblematik, hemlöshet och dåligt mående. Med stor öppenhet och mycket humor bjuds vi in att dela tankar och känslor, tron, relationen till Hela Människan, och Richards samhällsobservationer. Detta och mycket annat i dagens samtal.

I början var jag ju superförbannad!
”Sen såg jag en kniv jämte henne och en blodig arm. Jag ringde alla jag kunde komma på men ingen svarade! Efter det har det bara gått neråt.”
I detta avsnitt möter vi 17åriga Sandra. När vi möter henne har hon redan hunnit uppleva en hel del i livet. Vi bjuds in att dela tunga livserfarenheter och tankar om mental hälsa, relationer som inte funkar och en uppväxt i trassliga hemförhållanden. Det blir också ett samtal om att leva med bl.a. ångest och ADHD, hitta sin plats i livet, överleva, och navigera vardagen.
Lider du, eller någon du känner, av självskadebeteende? På 1177.se finns information om var du kan söka hjälp i ditt landsting!

Drogmissbruket har gått ner i åldrarna har jag märkt
”Mår man dåligt, ja, i stället för att man låser in sig så kan man alltid komma ner, ta en kopp kaffe och prata.”
Hos Hela Människan Nässjö möter vi i detta avsnitt 39åriga Robert. Det kommer bli ett samtal om kärleken till sina barn, viljan att finnas där som pappa och den pågående kampen för att bryta med sin egen beroendeproblematik. Roberts första möte med alkoholen kom redan vid 12 års ålder och det gick snabbt över i mycket tyngre droger. När detta samtal spelades in hade Robert varit helt nykter och drogfri i två månaders tid och vi får här bl.a. lyssna till hans resa och dela de knep och rutiner som hjälper honom att må bättre och hålla sig nykter.

Det har ingen betydelse vem du är!
Vi är hos Hela Människans verksamhet i Skellefteå och möter i detta avsnitt 65åriga Johan. Johan är idag pensionär, har varit nykterist i större delen av sitt liv och är sedan tre år tillbaka en regelbunden besökare hos Hela Människan Skellefteå. Här bjuds vi in att dela hans livshistoria och vi får lyssna till erfarenheter från ett långt och gediget yrkesliv, vardagen idag, relationerna och Johans egna reflektioner kring den värld vi alla lever i.

Det är inte ditt fel!
Vi är hos Hela Människan Sotenäs och den Lina & Linus-verksamhet som bedrivs av enheten. Lina & Linus är Hela Människans stödverksamhet för barn och tonåringar som växer upp i trassliga hemförhållanden och i detta avsnitt får vi möta 25åriga Michelle som själv varit en del av en Lina & Linus-grupp när hon var ung. Det blir ett samtal om mental hälsa, att känna sig själv och att hitta egna positiva knep för att få till en så bra vardag som möjligt. Vi bjuds in att dela Michelles glädje och energi i detta samtal som tar oss från uppväxten, till vardagen idag, vidare till förhoppningarna inför framtiden.

Det var ett perfekt liv att leva.
Hos Hela Människan Helsingborg möter vi i detta avsnitt 72åriga Tommy som delar sin historia med oss. Det kommer bli ett samtal om äventyr, resor, att våga ta chanser och genomföra det man tar sig för. Vi bjuds in att dela livserfarenheter från en lång, och minst sagt varierad, karriär samtidigt som vi också får lyssna till historier från vardagen idag, relationerna i livet, hälsan, motgångar och framtidsdrömmar och så mycket mer.

Om folk slutar tro på varandra – hur ska man då kunna tro på sig själv?
”Det har blivit sjuka priser på maten i affärerna. /…/ Nu har precis skolan börjat och det ska vara nya gympakläder och ytterkläder och gummistövlar. Och barn växer, så det har behövts en hel del nytt. Den här månaden får jag helt enkelt inte ihop det.”
Öppenhet, envishet och värme! I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Motala Vadstena och möter här 36åriga Rebecca. Rebecca är vid tiden för detta samtal sjukskriven och ensamstående med två små barn och det här kommer b.la. att bli ett samtal om ekonomisk utsatthet, gemenskap och kärleken en mamma har till sina barn. Utöver det kommer vi även bjudas in att dela Rebeccas livshistoria, resan hon själv gjort, vardagen idag och framtidsförhoppningarna hon har för sig själv och sin familj!

En aning nötta talar vi om världen
”Det är natt mellan träden. En aning nötta, så talar vi om världen.”
Detta är ett kort utdrag ur den egenskrivna dikt som poeten Martin, 64 år, delar med oss i detta avsnitt.
Vi möter Martin hos Hela Människan Karlstad där han under flera års tid varit en regelbunden besökare. Utöver sina texter och historien om sitt skrivande berättar han här även sin egen livshistoria och vi får följa med från det första mötet med drogerna vid 12 års ålder, till mötet med polisen som 15åring, genom uppväxten och arbetslivet till den idag helt nyktra vardagen.

Där och då tog mitt liv en drastisk vändning.
Hos Hela Människan Hudiksvall-Nordanstig möter vi i detta avsnitt 36åriga Leffe. 2008 var Leffe med om en alvarlig trafikolycka som resulterade i en grov whiplashskada. Vad som sedan följde var flera år av tunga mediciner mot den kroniska smärtan, allt utskrivet av läkare, och ett snabbt utvecklat beroende. När läkarna till sist satte stopp och inte längre kunde skriva ut fler tabletter säger Leffe att det inte var svårt att hitta egna alternativ på annat håll.
När vi möter Leffe har han varit fri från drogerna i över ett år och gör en arbetspraktik hos Hela Människan. Vi får under samtalets gång dela hans historia och höra mer om det som varit, vägen till nykterhet, relationerna i livet och dela hans framtidsdrömmar.

Jag höll ju på att stryka med flera gånger!
”Det kan ju vara så att det är någon som lyssnar och tar till sig saker och känner att ’Nej fan, det där ska inte jag var med om!’ och kanske skärper till sig!”
Missbruk, fängelsestraff och ständiga besvär med hälsan. Det är med en enorm öppenhet och mycket värme och humor vi bjuds in att dela 65åriga Nisses minst sagt brokiga livshistoria. Vi möter honom hos Hela Människan Norrköping där han syns till nästan dagligen och sprider glädje sedan ett par år tillbaka. Nisse är idag nykter, nyss blivit pensionär och delar här, utöver relationen till alkoholen och drogerna, även med sig av de övriga relationerna i livet, karriären och sin tolkning av dagens samhälle.
Detta och mycket mer i dagens avsnitt!

Mycket på ren och skär vilja!
”Om jag kan förmedla något, så är det nog en sak – gå din egen väg! Hitta din egen väg, och låt det ta tid!”
Mellan en filmcasting på förmiddagen och jobbet som biträdande övervakare hos kriminalvården på eftermiddagen hinner vi fånga 55åriga Catrin för ett samtal om livet, hälsan, och medmänskliga relationer. Vi möter Catrin hos Hela Människan Helsingborg där hon vänt in om för att äta lunch mellan alla punkter på dagordningen. Det blir ett otroligt öppet samtal med hög energi och mycket humor. Vi bjuds in att dela erfarenheter från hela livet, från ett 33 år långt missbruk som fick sin start redan vid 12 års ålder trotts en stabil barndom i ett drogfritt hem, till relationerna i livet och envisheten som till sist blev vägen ut ur missbruket. Vi får även höra mer om Catrins mötet med vården och socialtjänsten och lyssna till hennes syn på allas vårt samhälle idag.

Jag försöker bara hålla näsan över vattnet så att säga
Värme, glädje och många skratt. Det är vad vårt samtal med 69åriga Karl-Erik hos Hela Människan Skellefteå bjuder på i detta avsnitt.
Vi får lyssna till historier från ett långt och händelserikt liv där kärleken till barnen och barnbarnen genomsyrar allt. Vi bjuds in att dela Karl-Eriks egen uppväxt, fosterhemsplaceringen och kriminaliteten som fick sin start redan vid åttaårsåldern! Samtidigt får vi även dela resan till nykterhet, behovet av ett hållbart socialt liv och vikten av positiva relationer människor emellan.

Det blev värre och värre grejer hela tiden
Hos Hela Människan Ludvika möter vi i detta avsnitt Micke, 53 år, som här delar sin historia med oss. Det blir ett samtal om missbruk, nykterhet och vägen där emellan. Micke pratar öppet om sin egen resa, om barndomen där missbruket fick sin start redan vid 11års ålder, kärleken till familjen och beslutet att till sist söka hjälp och bli nykter och drogfri. Vi får även höra mer om relationen till Hela Människan, vardagen idag och förhoppningarna inför framtiden.

Jag vill ge kärlek och mera kärlek!
”Jag har nu frihet! Jag kan bestämma, mina barn också! Jag har två flickor. I Sverige har vi en bra demokrati, ett bra land, frihet. Mina barn kan själv bestämma. Mina flickor kan sporta och själv bestämma [över sina egna liv].”
Vi är hos Hela Människan Boden och möter här 38åriga Lina som under de senaste 1,5 åren ställt upp som volontär i verksamheten. 2015 flydde Lina, tillsammans med sin familj, från Afghanistan till Sverige. I detta samtal delar hon sin historia och vi får höra mer om både flykten och om hur det är att börja om från början i ett helt nytt land. Vi får även dela Linas tankar och syn på situationen i Afghanistan, friheten hon funnit i Sverige och drömmarna hon har både för sig själv och för sina tre barn.

Det handlar om att försöka må bra
”Hur mörkt det än känns så fortsätt kämpa. För det kommer komma en ljusning!”
Vi är hos Hela Människan Heby och besöker verksamhetens secondhand butik. Här möter vi 31åriga Patrik som just nu gör sin arbetsrehabilitering i butiken. Efter flera traumatiska händelser lever Patrik idag med bl.a. både PTSD och insomni, något han berättar mer om under detta samtal. Vi bjuds även in att dela andra stunder från Patriks liv, vardagen idag och hans relation med Hela Människan.

Folk misstrodde mig
”Det är ett utsatt läge. Generellt sätt så skulle jag säga att alla kvinnor jag känner som är i missbruk har varit med om någon from av misshandel. Och oftast på många olika sätt.”
Vi är hos Hela Människan Skellefteå och möter här 35åriga Bella som trotts sin unga ålder redan hunnit överleva en hel del i livet. Det blir ett samtal om utsatthet och övergrepp och att vara kvinna i en redan sårbar situation. Bella bjuder öppet in oss att dela hennes egna erfarenheter och tankar kring bl.a. psykisk ohälsa, missbruksproblematik, hemlöshet och dysfunktionella relationer.
Bella är idag drogfri och nykter sedan en tid tillbaka och fokuserar nu på att, som hon själv beskriver det, läka helt.

Man överlever, men man existerar inte riktigt.
”Om man ska hjälpa en människa så ska man också lyssna!”
Vi är hos Hela Människan Malmö och möter här 63åriga Mats. Vi möter honom i Betaniakyrkan där Hela Människan är med och bedriver Öppen Kyrka, en verksamhet som Mats besöker nästan varje vecka för den sociala aspekten. Under samtalets gång får vi lyssna till historier från ett långt och spännande arbetsliv och vardagen idag. Vi får också dela Mats relation till alkoholen, resan mot nykterheten, vikten av ett socialt sammanhang och synen på allas vårt gemensamma samhälle.

Våga må bra!
Vi är hos Hela Människan Alingsås och möter här 26åriga Emelie som delar sin historia med oss. Det kommer bli ett samtal om psykisk ohälsa, fallgroparna i vården och självskadebeteende. Men det blir också ett samtal om medmänsklighet, människor som bryr sig och om saker som funkar trotts allt! Vi får dela Emelies resa, vardag och hennes framtidsförhoppningar. Vi får även dela relationen till Hela Människan och vikten av att ha den där positiva sociala kontakten och gemenskapen.
Lider du, eller någon du känner, av självskadebeteende? På 1177.se finns information om var du kan söka hjälp i ditt eget landsting!

Livet måste gå vidare!
”Han försökte, och jag försökte. Men till slut gick det inte. Han dog. Bara 30 år gammal.”
Vad gör man när man förlorat ett barn till missbruksproblematik efter självmedicinering av psykisk ohälsa?
Vi är i Sala och den secondhand butik som Hela Människan Sala-Heby driver där. Här träffar vi 71åriga Lisa som i åtta år ställt upp som volontär i butiken varje vecka och nu delar sin historia med oss. Vi får höra mer hennes eget liv, den tidigare karriären och glädjen hon funnit hos Hela Människan. Under samtalets gång får vi också dela sorgen av att ha förlorat sin yngste son och engagemanget hon idag har i att hjälpa andra.

Jag vet inte idag hur jag lyckades hålla ihop det.
Hos Hela Människan Värnamo möter vi i detta avsnitt 65årige Jan som delar sin livshistoria med oss. Vi får följa med från det första mötet med alkoholen som ung tonåring, resan genom livet och karriären med ett aktivt missbruk, kraschen som slutade på intensiven och vägen till nykterhet därefter. Det blir också ett samtal om relationer, kärlek och vikten av den sociala gemenskapen. Vi får samtidigt dela Jans relation till Hela Människans verksamhet och höra mer om hans tankar på allas vårt gemensamma samhälle.

Man blir bara en siffra på ett papper
”Det är dags! Jag måste få leva de här åren som finns kvar. Och det vill jag göra för min egen skull, för mina barn och för mina barnbarn!”
Vi är i Karlskrona och möter i detta avsnitt 57åriga Niklas som delar sin livshistoria med oss. Vi bjuds in till ett samtal om identitet och tillhörighet, och om ett ständigt sökande efter gemenskap. På ett öppet och hjärtligt sätt berättar Niklas om sin egen resa in och ut ur missbruket samtidigt som vi också får dela flera andra sidor av livet, vardagen, ekonomin och den stora kärleken till familjen. Idag är Niklas helt drogfri och ställer upp som volontär i de lokaler som Hela Människan delar med LP-verksamheten i Karlskrona.

Jag kommer hit kl. 6 på morgonen fast att vi börjar kl. 8!
Vi är hos Hela Människan Kungälv och möter eldsjälen Raija, 68 år, som sedan ett år tillbaka ställer upp som volontär i verksamheten. Hon är på plats minst tre dagar i veckan men är allt som oftast där alla dagar som enheten håller öppet!
Vi bjuds in att dela livets toppar och dalar och får bl.a. höra mer om hur ofantligt viktigt den sociala kontakten är för en människa. Vi får också dela Raijas väg till Hela Människan och den otroligt fina relationen hon har till verksamheten och alla däromkring.

Jag har fått uppleva hela paketet.
Det blir ett samtal om förluster, sorg och saknad. Men också om en djupt rotad livslust och den bestående tron på morgondagen.
Vi är hos Hela Människan Sala-Heby och möter 39åriga Adam som gör en arbetspraktik hos verksamhetens secondhand butik i Heby. Här bjuds vi in att dela Adams historia och får då bl.a. höra mer om missbruksproblematiken, perioderna av hemlöshet och tankarna på allas vårt gemensamma samhälle. Vi får även lyssna till Adams förhoppningar inför framtiden, den pågående kampen för ett bättre liv och arbetet för en bättre mental hälsa.
”Även om det inte är lätt så är jag tacksam för livet!”

Det har ju bara blivit bättre och bättre och bättre!
”Jag hade ett socialt liv, jag hade jobb och skötte barn. Det var som vilken annans liv som helst!”
Vi är hos Hela Människan Karlskoga och möter i detta avsnitt 63åriga Ingela som delar sin tid och sina erfarenheter med oss. Ingela är idag både nykter och skuldfri sedan flera år tillbaka men berättar i detta samtal öppet om sitt tidigare missbruk, om fängelsedomen och skuldernas påverkan på vardagen. Det blir ett samtal om styrka, kärlek till familjen och vägen in och ut ur det aktiva missbruket. Vi får även höra mer om relationen till Hela Människan och om tjejgruppen för före detta missbrukare och medberoende som enheten driver varje måndag där Ingela varit med sedan starten.

Jag trivs mycket här!
Hos Hela Människan Alingsås möter vi i detta avsnitt 30åriga Abbas. Abbas kom till Sverige 2015, studerar idag på heltid och planerar inför en framtid som elektriker. Det blir ett samtal om hur det är att navigera ett nytt land och en ny kultur samtidigt som vi också bjuds in att dela Abbas vardag idag, den stora passionen för olika sporter och relationen han har till Hela Människans verksamhet.

Jag kan ju ändra på mig. Och det har jag gjort!
Vi är hos Hela Människan Värnamo och möter i detta avsnitt 51åria Lise-Lott. Det blir ett samtal om fördomar, vardagen och livets små glädjeämnen. Här delar Lise-Lott delar av sin egen historia med oss och vi får lyssna till allt från uppväxten till framtidsförhoppningarna. Vi får även höra mer om relationen till Hela Människan och vad det är med verksamheten som gör att hon trivs så bra att hon kommer förbi nästan dagligen.

Jag var väl alkoholist redan som tioåring
”Jag har varit så less på det här livet i 10, 15 år själv nu. Men det är det enda som gör att man överlever ute på gatan! Häromnatten var det 17 minus och det enda som gör att man överlever då är ju drogen!”
Hos Hela Människan Falun träffar vi i detta avsnitt 49åriga Patrik som delar historier ur sitt liv och sin vardag med oss. Vi får höra med om ADD-diagnosen, om tron, om missbruket, om uppväxten och om hemlösheten Patrik levt i under de senaste 13 åren. Under samtalets gång får vi även höra mer om relationen till Hela Människan, relationen till flickvännen och Patriks förhoppningar inför framtiden.

Man har ju kämpat!
Vi är hos Hela Människan Nybro och möter här 66åriga Birgitta som delar sin livshistoria med oss. Vi bjuds in till ett samtal om hälsa, värdighet och behovet av social kontakt. Birgitta, som fortfarande kämpar med följderna efter en stroke, ställer idag upp som volontär på Hela Människans secondhandbutik i Nybro men har varit aktiv i verksamheten sedan 80talet! Här får vi höra mer om relationerna i livet, om sorgen efter att ha förlorat närstående och glädjen hon funnit hos Hela Människan.

Jag tror aldrig att allt kommer bli som förut igen
Långa väntetider till psykiatrin, hemlöshet och balans i vardagen. Hos Hela Människan Karlstad möter vi 35åriga Fredrik som bjuder in oss till ett öppet samtal om hälsa och relationer. Vi får dela Fredriks egen historia och ges samtidigt möjlighet att lyssna till hans tankar och samhällssyn. Här blandas bl.a. de egna erfarenheterna av att leva i hemlöshet med det stora musikintresset, missbruket och förhoppningarna inför framtiden.
”Jag kommer nog att lösa det! Jag vill så gärna börja DJ:a igen och vara nykter då!”

Det är ett skönt liv.
Vi är hos Hela Människans verksamhet i Grums och möter här 68årige Per som delar sin historia och sin vardag med oss. I över 13 år har Per besökt Hela Människan för att umgås och träffa folk. Han är idag pensionär men har trotts det ett fullspäckat schema varje dag. Det blir ett samtal om uppväxten, karriären, relationen till alkoholen, hälsan, sporten, de sociala engagemangen och allt som ryms där emellan!

Huvudsaken är att ingen känner sig ensam!
Vi är hos Hela Människan Alingsås och träffar i detta avsnitt 95åriga Elsa. Utöver sina egna tre döttrar och 17 barnbarn och barnbarnsbarn har Elsa idag även ett par extra ”barnbarn” bland ungdomarna som besöker Hela Människans verksamhet varje onsdag. I detta samtal delar Elsa mer om sin relation till Hela Människan, vikten av medmänsklighet och sin egen historia.
”Tänk på att, käre gode gud, vi kan hjälpa de här ungdomarna! Kanske inte alltid att vi förstår vad de säger – men vi kan vara tillmötesgående. /…/ Och visa lite av tacksamhet av vad vi själva varit med om.”

Det är ett beslut i skallen och hårt arbete!
”Ja, jag satsade på en karriär som amfetaminmissbrukare då. Det har jag hållit på med sedan jag var 13 år gammal. Men sen för 17 år sedan så bestämde jag mig för att nu får det fan vara nog. Jag måste göra något åt situationen!”
Hos Hela Människan Borlänge möter vi i detta avsnitt 64åriga Lasse som delar bitar ur sitt långa liv med oss. Vi får höra mer om hur det är att leva i hemlöshet, första mötet med drogerna och om åren av tungt missbruk. Samtidigt bjuds vi också in att dela historier från vardagen idag, Lasses tankarna om framtiden och glädjeämnena i livet. Det är ett samtal som sträcker sig över 50+ år och som berör allt innan, under, och efter de värsta åren av missbruk.

Det kan hända alla!
”Jag vaknade på morgonen och kunde inte stå på mina ben. Så ambulansen fick hämta mig. Jag låg inne på sjukhuset i åtta dygn och kom hem rullstolsbunden.”
I detta avsnitt träffar vi 45åriga Sofia som är en ensamstående tvåbarnsmamma. Vi möter henne hos Hela Människan Karlskrona där hon precis varit och hämtat upp en matkasse för att dryga ut den redan strama ekonomin. Sofia är idag sjukskriven och lever på en månadsinkomst som knappt täcker hyran. Här delar hon sin vardag med oss och vi bjuds in till ett samtal om hälsa, ekonomi och kampen om att få vardagen att gå ihop alla dagar.

Jag blir glad för att Hela Människan finns!
”Man måste kämpa och kämpa och kämpa för att lära sig mer!”
Vi är hos Hela Människan Alingsås och möter här 24årige Ghader. Som 16åring kom Ghader ensam till Sverige från Afghanistan och vi får i detta samtal höra mer om både flykten hit och livet i Sverige. Vi bjuds även in att dela glädjen och gemenskapen Ghader funnit hos Hela Människan, vardagslivet idag och drömmarna om att bli målare i framtiden.

Välkommen!
Vi är hos Hela Människan Falun och möter här 49åriga Lena. För tio år sedan påbörjade Lena en arbetspraktik hos enheten, en praktik som fungerade så pass bra att hon är kvar som anställd än idag! I detta avsnitt bjuds vi in att dela både Lenas tidigare erfarenheter, motgångar, framgångar och vardagshistorier från idag. Vi får höra mer om relationen till alkoholen, om vikten av sociala relationer och om Lenas tankar och analyser på allas vårt samhälle. Vi får även självklart höra mer om Hela Människan Faluns arbete och lite om de människor som här finns runtomkring oss.

Jag har fortfarande kvar ett hopp om att detta ska ordna sig!
Vi är hos Hela Människan Öckerö-öarna och möter här 65åriga Stefan som delar sin livshistoria och sina erfarenheter med oss. Redan som 15åring började Stefan experimentera med olika droger och som 17åring testade han på amfetamin för första gången. I detta samtal bjuds vi in att dela historier från både uppväxten, livet som familjefar, skilsmässan och vardagen idag. Vi får ven höra mer missbruket, perioderna av nykterhet, relationen till Hela Människan och det enorma behovet av ett socialt sammanhang för människor.

De tror mer på dem som vi har flytt ifrån
Vad gör man som privatperson när man inte är välkommen någonstans och har lämnats helt utan identitet och medborgaskap i något land? I detta avsnitt möter vi 42åriga Anna som tillsammans med sin mamma tvingades fly från Belarus för 24 år sedan. De har sedan flykten levt i Sverige helt utan id-handlingar och utan stöd från någon myndighet. Regeringen i Belarus hävdar att de inte är medborgare där och här blir deras ansökan avslagen och hjälpen uteblir.
Under detta samtal berättar Anna mer om varför de tvingades fly, flykten i sig och om livet i Sverige. Vi får även dela relationen till Hela Människan Karlskrona där avsnittet är inspelad.

Jag mår väldigt bra idag
Vi är hos Hela Människan Kungälv och möter här 52åriga Jan. Som 19åring blev Jan diagnostiserad med bipolär sjukdom och berättar i detta avsnitt mer om vad sjukdomen inneburit för honom och hur den påverkat livet. Vi får även dela Jans tankar och känslor och bjuds in att lyssna till hans livshistoria och livsfilosofi. Vi får höra mer om tron, om relationen till Gud och Hela Människan men också om alla andra relationer i vardagen, kreativiteten och musiken.

Jag tog ansvar och han fick vara med sin flaska på sidan om.
Vi är i Sala och möter 60åriga Mirjana som arbetstränar i secondhand butiken som Hela Människan driver i staden. I detta samtal bjuds vi in att dela Mirjanas livsberättelser och får då bl.a. höra mer om yrkeslivets toppar och dalar samt relationen till Hela Människans verksamhet. Mirjana berättar också öppet om hur det var att i många år leva tillsammans med en alkoholist och oron för deras gemensamma barn efter skilsmässan.

När jag var 14 år, då tog polisen mig
Detta avsnitt är inspelat hos Hela Människan Värnamo där vi möter 42åriga Kristian. Vi bjuds in till ett samtal om missbruk, vikten av mänskliga relationer och viljan att leva ett bättre liv. Här delar Kristian sin livsberättelse och vi får bl.a. höra mer om uppväxten, missbruksproblematiken som började redan vid 12års ålder och hur vardagen ser ut idag. Vi får även ta del av relationen till Hela Människan och Kristians tankar och förhoppningar inför framtiden.

Slösa inte livet!
”På högtider, jul och nyår och sådana där, så ser man folk som är inne. Familjer som äter hemma hos sig. Och man är själv utanför och tittar på. Man känner att det är väldigt jobbigt. Man känner sig som att man inte lever. Man är utanför. Man är inte ens en människa!”
Vi är hos Hela Människan Borlänge och möter i detta avsnitt 65åriga Alex som delar sina livserfarenheter med oss. Under samtalets gång får vi höra mer om ekonomin, spelmissbruket och tankarna på både vardagen idag och livet som varit. Alex har nu en egen bostad igen men har tidigare levt många år i hemlöshet och berättar här lite om hur de åren var och tankarna han fortfarande bär med sig ifrån den perioden.

Det är lite som en Gott & Blandat-påse
I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Säffle och träffar 26åriga Robin som delar sin berättelse med oss. Här får vi höra mer om Robins relation till sig själv, om relationen till omgivningen och om kampen att få vara den man är. Vi får dela bitar ur de allra mörkaste perioderna av Robins liv samtidigt som vi också får höra mer om de många ljusglimtarna. Det blir ett öppet samtal där historier om mobbing, missbruk och kriminalitet varvas med historier om en ung individ med ett enormt socialt engagemang och en ständig vilja att hjälpa andra människor.

Det är ett mycket osäkert liv
Hos Hela Människan Karlskoga möter vi i detta avsnitt 64åriga Henry som delar sin livshistoria med oss. Henry, som idag bor på härbärget som enheten driver i staden, har levt med missbruksproblematik i nästan hela sitt liv vilket bl.a. har resulterat i långa perioder av hemlöshet och kriminalitet. Här delar han sin berättelse med oss och vi bjuds in att höra mer om både fängelsevistelserna, relationen till drogerna, relationen till Hela Människan och vardagen idag.

Vi blir som en hel familj när man träffas här inne!
”Jag tycker att det är intressant med olika möten, med olika människor, för att varje människa har ju sin livshistoria att berätta. Och på något sätt tror jag att det är bra med olika möten för då kan man ge en start till att hjälpa varandra!”
I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Falun och möter 47åriga Rose-Marie. Rose-Marie är en av verksamhetens många volontärer och delar under detta samtal sin syn på Hela Människan, samhället runtomkring och alla de möten hon själv fått uppleva genom sitt engagemang och sin närvaro!

Det börjar gå mot final!
Vi är hos Hela Människan Jönköping och möter här 67åriga Stefan. Stefan har idag varit nykter i över tio års tid men har dessförinnan missbrukat under många år vilket bl.a. resulterat i stora skulder han fortfarande jobbar på att betala av. Genom Hela Människan Jönköping har Stefan idag en god man som hjälper honom se över ekonomin samtidigt som han fortfarande jobbar. I detta avsnitt delar Stefan historier från sitt liv och vi får höra mer om både karriären, åren av missbruk och relationen till Hela Människan. Vi får även höra mer om framtidsförhoppningarna och glädjen i vardagen idag.

Jag vill alltid hjälpa personer
Vi är hos Hela Människan Sotenäs och möter 14åriga Zandra och hennes mamma Pia, 49 år. Deras relation med Hela Människan började efter att en vän till Zandra tipsat henne om ”Lina och Linus” som Hela Människan driver. Lina och Linus-programmet riktar sig till barn som lever i familjer med olika krångel och trassel. I detta avsnitt får vi lyssna till Zandras egen historia och bjuds in att dela erfarenheter, tankar och upplevelser. Zandra berättar bl.a. om relationen till familjen, om Lina och Linus och sina egna drömmar inför framtiden.

Det är så många roliga minnen
Vi är hos Hela Människan Lindesberg och möter volontären Margareta som varit aktiv i verksamheten i över 40 år nu. Som ung reste hon till Moçambique på missionärsresa och kom tillbaka till Sverige igen efter landets självständighet 1975. I detta avsnitt får vi höra flera härliga berättelser från både hennes liv och hennes engagemang i Hela Människan. Ett engagemang som fick sin start redan 1977!

Här är man fri!
I detta avsnitt möter vi 24åriga Mujtaba som vid 17 års ålder anlände till Sverige som ensamkommande barn från Afghanistan. Under samtalets gång bjud vi in att dela Mujtabas historia och får då bl.a. höra mer om flykten till Sverige och skillnaden mellan livet i Afghanistan och livet i Sverige. Vi får även veta mer om Mujtabas vardag idag, hans drömmar om framtiden och oron över familjen som är kvar i Afghanistan.
Avsnittet är inspelat hos Hela Människan Alingsås där Mujtaba är en regelbunden besökare och ofta kommer för att fika och umgås.

Då måste man ställa upp ifall man kan!
I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Kungälv och möter Kenneth, 50 år gammal. Det blir ett samtal om psykisk hälsa, hur en tragedi kan påverkar livet och hur mobbing i tidig ålder fortfarande kan sätta sina spår även när man är vuxen. Kenneth, som är en regelbunden besökare hos Hela Människan, delar öppet med sig av sin egen historia, relationerna i livet, vardagen idag och tankarna om framtiden.

Antingen så dör man eller så lyfter man upp sig!
”Jag tänkte att om jag ligger här nu, tillräckligt länge, så kommer jag att dö. Men sen kom [tanken på] barnen och då tänkte jag att nej, nu får jag skärpa mig!”
I detta avsnitt möter vi 64åriga Ann som bjuder in till ett öppet och hjärtligt samtal om relationer, livet, missbruk och nykterhet. Bakom sig har Ann en uppväxt med en mamma som drack för mycket, ett eget missbruk som började vid 14års ålder, flera våldsamma relationer och perioder av hemlöshet. I rak motsats är livet idag en helt annan historia. Ann har nu varit nykter i över 20 år, har ett stabilt boende, lever ett aktivt och socialt liv och delar med glädje med sig om de positiva relationerna till både de fyra vuxna barnen och resten av sin omgivning.
Vi möter Ann hos Hela Människan Stockholms Län där hon varit en aktiv medlem i kören Gatans Röster sedan dess start 2016!

Det är som en julafton!
”Här är det bra. Det är glatt! Trevliga vänner och kollegor.”
Vi är hos Hela Människan Sala-Hebys secondhand i Sala och möter 58åriga Leif. Efter en lång karriär med många fysiska arbeten och tunga lyft sa Leifs kropp till sist nej och efter flera operationer var det dags att byta bransch. För sex år sedan påbörjade Leif en arbetsträning hos Hela Människan som idag har övergått till en heltidstjänst i butiken. I dagens avsnitt berättar Leif mer om sin egen historia men vi får också höra mer om relationen till Hela Människan och hur det kan se ut en vanlig dag på jobbet.

Det ryser ju i hela kroppen. Äntligen, äntligen händer det något!
Hos Hela Människan Grums möter vi i detta avsnitt 36åriga Alexander som delar sin historia med oss. Vi bjuds in till ett samtal om öppenhet, transsexualitet och tro. Under samtalats gång får vi höra mer om Alexanders egna erfarenheter och hur processen att bli sig själv sett ut för honom. Samtidigt får vi även ta del av relationen till Hela Människan Grums, där Alexander sitter med i styrelsen, och hans andra sociala engagemang.

Alla människor som man har lärt känna!
Med en start redan vid 17 års ålder har dagens gäst, 70åriga Elisabeth, alltid varit socialt och ideellt engagerad på ett eller annat sätt. Vi möter henne hos Hela Människan Stockholms Län där hon varit en del av kören Gatans Röster sedan dess start 2016. Här får vi dela historier och erfarenheter både från Elisabeths eget liv och från tiden med Gatans Röster.

Jag kan inte sitta hemma bara.
Hos Hela Människan Värnamo möter vi i detta avsnitt Gabriel, 61 år. Här bjuds vi in till ett samtal om ekonomi och skulder och hur lätt det kan gå så väldigt fel ibland. Gabriel själv lever idag under skuldsanering och har en förvaltare som sköter ekonomin åt honom. I detta samtal får vi höra mer om Gabriels resa men får också dela glädjeämnena i vardagen, framtidsförhoppningarna och hur relationen till Hela Människans verksamhet ser ut.

Det hjälper ju även mig på ett sätt, att hjälpa andra.
”Det har ju inte varit lätt, men det går!”
Vi är hos Hela Människan Säffle och möter 37åriga Annika som vi inspelningen av detta samtal var gravid i nionde månaden. Annika har varit helt drogfri i 15 månader nu men relation till alkoholen började redan som 12åring och vid 14 års ålder hade missbruket eskalerat till att också inkludera amfetamin. I detta avsnitt bjuds vi in att dela tankar, erfarenheter och förhoppningar. Vi får höra mer om vägen till nykterhet, om planerna inför framtiden och synen på samhället. Samtidigt får vi även höra om relationen till familjen, både då och nu, och relationen till Hela Människan.

Det är en solskenshistoria
I detta avsnitt möter vi Kristian, 44 år, som delar sin historia och sina erfarenheter med oss. Vi är hos Hela Människan Oskarshamn där Kristian idag arbetar på enhetens snickeriverkstad. Under samtalets gång för vi höra mer om de tidigare alkoholproblemen, om hur nykterheten ledde till år av självisolering och den gemenskap Kristian funnit i arbetslaget hos Hela Människan. Med på intervjun är även Ulf från Hela Människan Oskarshamn som varit Kristians stöttepelare under många år.

Till slut var det ju bara ett evigt jagande
Hos Hela Människan Karlskoga möter vi i detta avsnitt 38åriga Jenniy och 39åriga Patrik. Här bjuder paret in oss till ett öppet samtal om tankar och relationer. Tillsamman berättar de både om sina individuella relationer till drogerna och nykterheten men vi får även höra mer om relationen de har med varandra, relationen till Hela Människan och relationen till samhället runtomkring.

Det är ett inre lugn som har blivit.
I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Ludvika och möter 65åriga Dorthy som delar sin historia och sina livserfarenheter med oss. Vi får här b.la. höra mer om vardagen idag och hur det är att ställa upp som volontär hos Hela Människan. Vi bjuds även in att lyssna till Dorthys erfarenheter av att tidigare ha levt med en blandmissbrukare och hur den relationen påverkade henne och hennes barn.

Fighten tar aldrig slut
”Vi var tio stycken och jag är den enda i kompisgänget som har blivit 25 år. De andra har dött. Antingen direkt av överdoser eller följder av missbruket.”
Som åttaåring mötte Micke Hela Människan för första gången genom en av organisationens Linus-grupper (nu ”Lina och Linus”) för barn som växer upp med missbrukande föräldrar. Ett par år senare kom Micke i kontakt med verksamheten igen men då för att få hjälp med sitt eget missbruk.
Micke är idag 29 år gammal, nykter, och läser till lastbilschaufför. Vi möter honom hos Hela Människan Vårgårda och får här höra mer om barndomen, relationen till Hela Människan och de fördomar Micke mött som en ung människa med missbruksproblematik. Vi bjuds även in att dela den glädje och det driv som Micke funnit i vardagen idag och i den framtid han jobbar för.

Man får ju ta dagen som den kommer
Hos Hela Människan Kristinehamn möter vi i detta avsnitt 56årige Micke. Micke har tidigare arbetstränat i verksamheten och ställer idag upp som volontär regelbundet. Under detta samtals gång får vi höra mer om just relationen till Hela Människan, om vad han gör på dagarna och vad verksamheten betytt för honom. Vi får också dela Mickes historia och bjuds in att lyssna till bl.a. berättelser från en barndom i fosterhem, whiplashskadan han levt med i flera år och hur den påverkar alla delar av livet, och förhoppningarna inför framtiden.

Jag startade tidigt. Med allt.
I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Skellefteå och möter Anneli, 39 år. Anneli, som besöker verksamheten minst två gånger i veckan, delar här sin historia och sina tankar med oss. Vi får bl.a. höra om relationen till både alkoholen och tabletterna och ett missbruk som började redan som barn. Vi får även höra mer om relationen till familjen, hur det var att själv föda barn redan som 13åring och vilken roll ADHD:n har spelat i livet.

Det är som att jag straffar mig själv.
Från medlem i Sveriges Blåbandsungdom till alkoholmissbruk i vuxen ålder och den nu tio år långa kampen att nå, och hålla fast vid, en nykterhet igen. I detta avsnitt bjuds vi in att dela 57åriga Leifs historia och möter honom mitt i resan.
Vi är hos Hela Människan Heby där han idag deltar i verksamheten genom socialtjänsten. Alla dagar i veckan som verksamheten är öppen finns Leif på plats. Utöver relationen till alkoholen får vi även höra mer om relationen till Hela Människan och Leifs förhoppningarna inför framtiden.

Varje dag var en seger!
”Jag hittade en gemenskap i alkoholen. För det var ju så mina föräldrar hittade sin gemenskap. I alkoholen. Och för mig blev det likadant. För mig var det ”det normala”.”
Vi är hos Hela Människan Stockholms län och möter 57åriga Marie, en av medlemmarna i kören Gatan Röster. I detta avsnitt delar Marie sin resa med oss; från missbruket till jobbet hos IOGT-NTO, Sveriges största nykterhetsorganisation, och allt däremellan. Vi får höra mer om en uppväxt i en dysfunktionell familj, om ett samhälle som valde att inte se något och om Gatans Röster och värmen som finns körmedlemmarna emellan. Vi får samtidigt dela Maries bilda av vad vi som samhälle tillsammans skulle behöva göra bättre för att fler människor ska må bättre!

Egentligen har jag det jäkligt bra alltså!
Det tidigare missbruket, cancern, teatern, konsten och familjen. I detta avsnitt möter vi en av finalisterna till Årets Volontär 2021, 70åriga Arne, som bjuder in oss att lyssna till historier från sitt långa och händelserika liv!
Vi får höra mer om ungdomen och drogerna, karriären och vägen till nykterhet efter cancerbeskedet. Under samtalets gång får vi även dela Arnes kärlek till familjen, vardagen idag och relationen till Hela Människan Mölndal där samtalets spelats in.

Det är så fin gemenskap
I detta avsnitt möter vi tvåbarnspappan Fredrik, 49 år, som besöker Hela Människan Öckerö dagligen. Fredrik är idag sjukskriven med bipolär sjukdom och delar här med sig av sin historia och sina erfarenheter. Vi får bl.a. höra mer om hur det är att leva med bipolär sjukdom, Fredriks tankar om framtiden och relationen till Hela Människan.

Det går bättre nu
”Jag har inte haft ett eget missbruk själv. /…/ Men jag har sett det. Och jag vet hur jobbigt det är.”
Hos Hela Människan Säffle möter vi i detta avsnitt 30åriga Frida som delar sin historia med oss. Hon berättar om uppväxten med två missbrukande föräldrar och om en omvärld som valde att blunda för situationen när Frida och hennes lillasyster skulle ha behövt hjälp. Vi bjuds in till ett samtal om vikten av att agera när barn far illa och hur hennes egen uppväxt delvis påverkar hennes liv än idag.
Här får vi höra mer om Fridas vardag, hennes tankar inför framtiden och om företaget hon och en vän nyligen startat tillsammans!

Vem som helst är välkommen hit!
Efter 15 år på annan ort – vad gör man när man kommer tillbaka hem och ingen i den gamla bekantskapskretsen finns kvar?
I detta avsnitt möter vi Johnny som besöker Hela Människan Falun dagligen för att äta, umgås och hjälpa till med diverse olika projekt på enheten. Under samtalets gång berättar Johnny mer om den ofrivilliga ensamheten och ger oss sin bild av Hela Människan och en verksamhet som möter mer än bara individer i en specifik typ av utsatt livssituation. Vi bjuds in till ett samtal om förutfattade meningar och normer och vikten av att kunna se mer än bara det man själv redan bestämt sig för är sanning.

Jag glömmer aldrig bort var jag kommer ifrån!
Missbruk, hemlöshet och fängelsestraff. Men också relationer, kärlek och empati. I detta sista avsnitt av säsong två möter vi 62åriga Anette som bjuder in oss att dela hennes historia.
”Jag känner mig stark idag när det gäller att vara drogfri!”
I sju år har Anette varit nykter nu och vi träffar henne hos Hela Människan Hudiksvall Nordanstig där hon ställer upp som volontär två dagar i veckan. Redan som 13åring började Anette dricka alkohol och efter det där första mötet med missbruk blev det snabbt tyngre och tyngre droger som gällde. Här får vi lyssna mer till Anettes reflektioner kring hur det är att vara kvinna i en utsatt livssituation och hur samhället bättre skulle kunna möta de behov som finns idag. Vi får också höra mer om Anettes nykterhet, vardagen idag och hennes framtidsplaner!

Att välja glädje
”Det kändes som att allt annat gick vidare medan jag låg kvar i den där sjukhussängen.”
I detta avsnitt möter vi 27årige Zac för ett samtal om psykiskt mående, depression och vägen tillbaka efter olyckan som förändrade livet. Vi får dela Zacs historia och får höra mer om hur uppväxten med en missbrukande far i destruktiva förhållanden satte sina spår. Under samtalats gång berättar Zac om depressionen och självskadebeteendet men också om resan och arbetet han gjort för att må bättre idag!
Avsnittet är inspelat hos Hela Människan Oskarshamn och covermusiken i detta avsnitt är det Zac själv som sjunger.
Hans egen låt, Still the same, finns att hitta här: www.youtube.com/watch?v=W6rI0gIpdNU

Det här är livets efterrätt!
Vi är hos Hela Människan i Boden och möter Marie-Louise, 64 år, som arbetstränar på enheten. I detta avsnitt berättar Marie-Louise mer om hennes roll i verksamheten, om stämningen på plats och om hur hon själv upplever skillnaden mellan Hela Människan och andra likande organisationer.
Vi bjuds även in att dela Marie-Louise egen historia i detta samtal. Marie-Louise har idag varit nykter i 4 års tid men berättar här mer om hur hon dessförinnan alltid haft en ohälsosam relation till alkohol och hur det påverkat alla delar av livet.

Det påverkar mer än vad folk tror! (Del 2 av 2)
”Det blir lättare, men det blir ju aldrig lätt.”
Vi fortsätter samtalet med 28åriga Kim och 23åriga Zanna. I detta avsnitt får vi höra mer om parets individuella diagnoser och bakgrund hur detta påverkar deras liv och relationen till varandra. Här får vi även dela parets tankar om hur samhället bättre skulle kunna möta individen i en utsatt situation snarare än att fastna i tanken att alla är likadana och behöver samma typ av stöd.
Kim och Zanna berättar också mer om relationen till Hela Människan Nybro och stödet de båda fått genom verksamheten.

Det påverkar mer än vad folk tror! (Del 1 av 2)
”Man ska alltid tänka sig för hur man behandlar en människa. För att man vet inte hur den människan egentligen har det!”
Denna vecka möter vi säsongens sista par. Uppdelat på två avsnitt får vi möta Kim, 28 år, och Zanna, 23 år, som här delar deras historia med oss. Kim och Zanna besöker Hela Människans Nybro så ofta de kan men då de bor utanför stan kan resan dit ibland sätta käppar i hjulet.
I detta avsnitt bjuds vi in till ett samtal om bl.a. psykiskt mående och problematiken i att leva med svårigheter som inte alltid syns på utsidan. Vi får också höra mer om Kim och Zannas syn på hur vi behandlar varandra idag och parets möte med olika fördomar och en oförstående omgivning.

Det är allas skyldighet att hjälpa varandra framåt
”Det som driver mig är pappa-känslan här inne i själen!”
I detta avsnitt möter vi den ensamstående pappan Göran, 50 år gammal. Göran har varit en regelbunden besökare hos Hela Människan i Skellefteå under de senaste fem åren och delar här med sig av både sin egen historia och sin syn på verksamheten, missbruksproblematik och kommunens agerande mot människor som lever i utsatthet. Vi bjuds också in till ett samtal om vikten av positiva relationer människor emellan och behovet av ökad empati i samhället.
(Hela Människans verksamhet i Skellefteå är även känt under namnet ”Skellefteå stadsmission”.)

Vi har tid med varandra!
Jobbet som bilmekaniker började bra men blev med tiden allt mer präglat av extrem stress vilket i sin tur resulterade i allt sämre välmående överlag. Till sist blev alkoholen en form av egen självmedicinering mot en allt jobbigare vardag.
Vi är hos Hela Människan Borgholm och möter i detta avsnitt 52åriga Mats som delar sin historia med oss. Vid tiden då detta samtal spelas in har Mats varit nykter i 2 år och 4 månader och har precis påbörjat ett nytt jobb hos Hela Människan. Här berättar han öppet om sin egen relation till alkoholen, nykterheten och om omgivningens reaktioner. Vi bjuds samtidigt in till ett samtal om stress och vikten av gemenskap och mänskliga relationer.

Jag har alltid gått min egen väg
”Jag känner mig inte stark. Men folk säger ju det.”
Hos Hela Människan Falköping möter vi i detta avsnitt 55åriga Lotta som bjuder in oss att lyssna till hennes historia. Lotta var 9 år gammal då hon för första gången provade på droger och hon har levt med en aktiv missbruksproblematik av och till sedan dess. Här delar hon sin berättelse med oss samtidigt som vi också får höra mer om andra delar av livet, karriären och familjen.

Då fick det vara nog!
Vi är hos Hela Människan Oskarshamn och möter 34åriga Robin som jobbar både på enhetens snickeriverkstad och den öppna verksamheten. Robin har en lång och brokig historia bakom sig kantad av missbruksproblematik, kriminalitet och stunder av hemlöshet. Idag har han en lägenhet, jobbar 100% och har varit fri från droger i över 3 år. I detta avsnitt bjuds vi in att dela hans historia. Vi får b.la. lyssna till berättelser från uppväxten hos föräldrar med missbruksproblematik och om hur drogerna inte bara ledde till kriminalitet utan även påverkade det psykiska måendet.

”Det kunde varit mycket, mycket värre”
”Det första jag kände var som en jättestöt i bröstet när jag nös och jag trodde först att det var en hjärtinfarkt och blev jätte, jätterädd!”
Vi är hos Hela Människan i Nybro och möter i detta avsnitt 49 åriga Nicke. Nicke lever med nervsjukdomen Arnold Chiari (syndrom 1) som för många kan ligga latent i kroppen innan den löses ut av till synes helt oviktiga händelser. För honom själv började sjukdomen märkas av efter en simpel nysning. I detta avsnitt delar Nicke sin historia och vi får lyssna till hans resa innan diagnosen och hur sjukdomen påverkar hans liv idag. Vi får även ta del av Nickes relation till Hela Människan, hans framtidsplaner och tankar kring samhället.

Det var ju ingen som såg det på mig.
I detta avsnitt möter vi Anette, 65 år, som arbetar både på den öppna verksamheten och på secondhandbutiken drivna av Hela Människan Borgholm. Under samtalets gång berättar hon om sin vardag och betydelsen av Hela Människan, både som arbetsplats och som en del i samhället. Vi bjuds också in att dela Anettes personliga historia och får då bl.a. lyssna till historier om relationer, missbruksproblematik och framtidsförhoppningar. Anette har idag varit nykter i 10 års tid men har dessförinnan ett 35 år långt aktivt missbruk bakom sig som började när hon var 18 år gammal. Nu använder hon sina egna erfarenheter i mötet med andra besökare hos Hela Människan och hoppas snart kunna starta upp något för ungdomar inom verksamhet.

Jag får se det positiva i det jag har!
Hos Hela Människan Köping träffar vi i detta avsnitt 44åriga Daniel som delar sin historia med oss. När vi möter Daniel har han nyligen avtjänat ett 10 månader långt fängelsestraff, bor hemma hos sin syster och har precis börjat jobba lite igen. I detta samtal får vi höra mer om Daniels uppväxt i ett föräldrahem präglat av missbruksproblematik, den egna relationen till alkohol och droger och relationen till familjen. Vi bjuds även in att lyssna till Daniels tankar kring samhällsstrukturer och får dela hanns 15 år långa erfarenheter av Hela Människan.

Man kan komma hit och vara sig själv!
I detta avsnitt är vi i Falköping och möter 60åriga musikern Pär. Pär har besökt Hela Människan Falköping i över 23 år nu och delar i detta avsnitt med sig av sin bild och sin relation till verksamheten. Under samtalets gång får vi även lyssna mer till Pärs egen livshistoria, missbruksproblematiken, nykterheten och musiken.

Är du kärleksfull, mår du bättre.
”Det bor så mycket kärlek här. Och att arbeta i kärlek känns väldigt skönt.”
Vi är i Skellefteå och möter Tommy, 63 år. Tommy är sedan ett par år tillbaka förtidspensionär och ställer idag upp som volontär hos Hela Människan alla de dagar som verksamheten är öppen. Förutom aspergers syndrom och epilepsi har Tommy även fått en diagnos på en minnes dysfunktion som påverkar både hans långtids- och korttidsminne. I detta avsnitt bjuds vi in att dela mer av Tommys historia men får samtidigt också dela många kloka tankar om mänskligt beteende och vikten av kärlek människor emellan.
Avsnittet är inspelat hos Hela Människan Skellefteå som även är känt under namnet ”Skellefteå Stadsmission”.

Jag vill fortsätta leva.
”Det är inte status det handlar om. Det är människor det handlar om. Vem människan är bakom allt.”
I detta avsnitt lyssnar vi till 52åriga Mia som delar sin historia och sin samhällssyn med oss. Mia har genomlevt otroligt mycket i sitt liv och under detta samtal bjuds vi in att dela både smärta och glädje. Mellan berättelser från tidigare erfarenheter och otroligt kloka råd och tipps får vi även höra mer om relationen till familjen, rollen som förälder och tankarna om framtiden.
”Vi ska inte glömma att uppskatta varandra. Livet är kort!”
Vi möter Mia, som idag är långtidssjukskriven, hos Hela Människan Lerum.

Det går ju inte bara att vara själv liksom.
I detta avsnitt får vi lyssna till Kjell-Åke, 62 år, som delar sin tid och sin historia med oss. Då vi möter Kjell-Åke, hos Hela Människan Partille, har han varit helt nykter i åtta veckor. Under detta samtals gång berättar han både om sin relation till främst alkoholen men också om svårigheterna att hålla sig nykter i ett sammanhang där alla i ens omgivning är missbrukare.
Vi bjuds in till ett samtal om vikten av gemenskap och social kontakt och får samtidigt ta del av Kjell-Åkes framtidsförhoppningar och tankar kring vårt gemensamma samhälle. Lyssna till avsnittet för att höra mer.

Jag bara råkade hamna här.
Vi är hos Hela Människan Köping och får här möta Marja-Leena, 67 år, som jobbat i verksamheten i över 27 år. I detta avsnitt berättar Marja-Leena om en ungdom i utanförskap efter att familjen flyttat till Sverige när hon var tonåring, om sorgen och kampen för sig själv och sin son efter att ha förlorat sin första man i en bilolycka vid 23 års ålder och om vägen till Hela Människan. Marja-Leena delar även historier från alla sina år inom Hela Människan och vi får, genom henne, ta del av de människor som besöker verksamheten.

0 till 100 direkt! (Del 2 av 2)
"Drogerna är som en falsk bästa vän."
Vi fortsätter samtalet med 25åriga Christoffer och 19åriga Linnea. I detta avsnitt får vi höra mer om var paret är idag, deras vardag och tankar kring det tidigare missbruket. Vi får även dela deras framtidsdrömmar och tankar på vad som skulle kunna göras bättre för att inte fler ungdomar ska hamna i samma situation som de själva.
Vi möter paret hos Hela Människan i Lidköping där de båda praktiserar.

0 till 100 direkt! (Del 1 av 2)
”Det eskalerade väldigt fort. Jag var inte en sån som tog några steg i taget. Jag tog alla steg på en gång.”
Vi har träffat ännu ett par! Uppdelat på två avsnitt bjuds vi nu in att dela 25åriga Christoffer och 19åriga Linneas historia. I detta första avsnitt får vi lyssna till både Christoffers och Linneas individuella bakgrundshistorier och berättelsen om hur de träffades.
Vi möter paret hos Hela Människan i Lidköping där de båda praktiserar. Både Christoffer och Linnea har trotts sina unga år redan flera år av missbruksproblematik och kriminalitet bakom sig och under samtalets gång berättar de mer om både drogerna, familjerelationerna och hur de båda mår idag.

Alla människor behöver en trygghet
D: Vad ska man göra åt det här?
I: Spontant – kärlek!!
I detta avsnitt möter vi Ingela, 48 år, som arbetstränar hos Hela Människans verksamhet i Mariestad. Ingela lever med Polycystiskt Ovarialsyndrom (PCOS) vilket bl.a. har bidragit till övervikt och svårigheter att gå ner i vikt. Här delar Ingela med sig av sina upplevelser av att vara en överviktig kvinna i dagens samhälle och läkevårdens arrogans och okunskap i bemötandet av individer som har PCOS. Vi bjuds in till ett samtal om stress och ekonomisk utsatthet men får också dela både hopp och värme.

Jag har problem med att hantera problem
Hos Hela Människan Helsingborg möter vi 60åriga Anders som öppet delar sin historia med oss. Anders ser sig själv som alkoholist men har försökt sluta dricka i över tio års tid. Än har han inte lyckats helt. Återfallen varvas med både långa och korta perioder av nykterhet men alkoholismen är alltid en stående punkt i tillvaron säger han. I detta avsnitt berättar Anders mer om sin relation till alkoholen men vi får också lyssna till hans syn på samhället och politiken idag. Vad skulle kunna förbättras för att fler ska klara av livet bättre och var brister systemen mest?

Vi försöker säga ja till det mesta.
Har du någonsin funderat över hur en arbetsdag kan se ut när man är anställd hos Hela Människan? Runt om i landet försöker våra lokala Hela Människan enheter tillgodose de behov som finns på just deras ort. Då varje plats har olika behov och olika förutsättningar kan vår verksamhet se väldigt olika ut beroende på var du hittar oss.
I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi 24åriga Gabriel som arbetar som behandlingspedagog hos Hela Människan Jönköping. Här berättar han mer om verksamheten i Jönköping, om sitt arbete och lite om de människor han möter dagligen.

Att lyssna på en människa – det är viktigt!
”Det vi gör varje dag, kommer in i värmen, sätter oss vid ett matbord […] det är ingen självklarhet för varje människa!”
I detta avsnitt möter vi Sandra, 38 år, som regelbundet besöker Hela Människan Hudiksvall-Nordanstig. Hit kommer hon både för den sociala aspekten och för att ställa upp som volontär på natthärbärget som delar lokaler med verksamheten. Sandra själv har levt med grov epilepsi sedan tonåren vilket har påverkat hennes liv både fysiskt och psykiskt på flera olika sätt. Här delar hon sin historia och låter oss bl.a. lyssna till berättelser från hennes vardag idag och från tiden då epilepsin var som värst.

Jag upphörde att finnas till
"Det gick överstyr med droger så jag upphörde att finnas till. […] Jag gick under jorden helt enkelt."
Vi är hos Hela Människan Falköping och möter 68årige Tore som med en härlig energi och en ofantlig öppenhet delar sin historia i detta avsnitt. Tore är idag nykter sedan flera år tillbaka men började experimentera med droger och alkohol redan vid 13års ålder. Som ung vuxen fick drogerna en allt större roll i tillvaron och vad som sedan följde var flera år av missbruk och kriminalitet. Här berättar Tore både om sin "mörka period", som han själv beskriver det, men också om nykterheten, tillvaron idag och sina tankar om framtiden.
"Jag har väl levt ett ganska färgglatt liv om man säger så, när jag ser tillbaka."

Det är som en fristad att komma hit
I detta avsnitt möter vi 66åriga Ing-Britt som efter en tids volontärarbete hos Hela Människan Falkenberg nu jobbar i verksamhetens secondhandbutik och stormtrivs. Här delar Ing-Britt mer om sin relation till Hela Människan och varför hon trivs så bra på jobbet! Under samtalets gång får vi som lyssnare även ta del av Ing-Britts egna livserfarenheter och hennes tidigare historia med utanförskap, alkoholism och vägen tillbaka till nykterheten och gemenskapen hon hittat idag.

Det här är en resa som jag har behövt göra
Hos Hela Människan Hudiksvall-Nordanstig möter vi Pierre, 62 år, som bjuder in oss till ett öppet och hjärtligt samtal om mental hälsa och vikten av att lära känna och jobba med sig själv på djupet för att kunna leva ett helt och friskt liv. Pierre är idag helt nykter men har tidigare missbrukat både alkohol och droger. Här berättar han att han i många år inte kunde se sig själv som missbrukare men att han till sist nådde en punkt då han var tvungen att inse hur mycket plats i tillvaron drogerna faktiskt tog. I detta avsnitt delar Pierre sin historia och vi får ta del av berättelser både från tiden då han missbrukade, om vägen ut ur missbruket och från livet idag.

Jag har haft två liv.
”Många säger ju så här; ´bara kom ifrån spriten, sen är det klart´. Men det är ju då det börjar! Jobbet med alla de här grejerna.”
Vi är hos Hela Människan Lerum och möter 78årige Kjell som har varit en av verksamhetens regelbundna besökare i över 25 år nu. På frågan vad han har gjort i livet svarar Kjell att han på många sätt levt två helt olika liv. Det första livet, livet han levde fram till det år han blev 40, spenderades till mestadels bara på olika institutioner. Från barnhem och familjehem till flertalet fängelsevistelser i vuxen ålder. Sitt andra liv, livet efter 40, har Kjell sedan i motsatts spenderat helt nykter, anställd som busschaufför i 22 år, dansandes bugg och engagerat sig ideellt för att hjälpa andra människor i sin omgivning.
Under detta samtal bjuds vi in att lyssna till historier från båda halvorna av Kjells liv och hur det enda ledde till det andra. Vi får också ta del av Kjells många intressen, hans vardag idag och observationer av samhället runtomkring honom.

Ett moment 22
Vi är hos Hela Människan i Motala-Vadstena och får i detta avsnitt möta Joy, 21 år, och Johnny, 26 år. Joy och Johnny har varit ett par sedan 2019 och är idag sambos. Båda två lever med missbruksproblematik och under samtalets gång får vi nu här bl.a. ta del av historier från deras vardag, berättelsen om hur de träffades och deras relation med Hela Människans verksamhet.

Jag ska bli hundra år!
…Men det återstår fortfarande att se vad Elisabeth, nu 73 år, ska göra under de kommande 27 åren hon har kvar till det där hundra-strecket säger hon.
Vi möter Elisabeth hos hela Människan i Köping där hon precis varit och ätit frukost och hämtat upp fler tidningar. Under flera års tid har Elisabeth sålt tidningen Situation Stockholm för att dryga ut vardagsekonomin men också för att hålla sig sysselsatt och för den sociala aspektens skull. Elisabeth är en pigg och glad själ med många års livserfarenhet bakom sig. I detta avsnitt bjuds vi in att lyssna till hennes historia och får då bl.a. ta del av de åtta år hon levde i hemlöshet, vägen tillbaks till en bostad igen och hennes kreativa tankar kring hur politiker kanske skulle kunna förstå utsattas situation bättre.

Det fanns något väldigt enkelt i att vara gränslös
Från ett engagemang i Ungdomens Nykterhetsförbund till ett mångårigt missbruk av alkohol. I detta avsnitt av Tusen Röster är vi hos Hela Människans verksamhet i Borgholm och möter kreativa tvåbarnspappan Kalle, 37 år. Kalle har idag varit nykter i över 3 år arbetstränar nu på Hela Människan Borgholms secondhand butik. Här delar Kalle sin historia och berättar bl.a. om relationen till alkoholen som blev ett medel för självmedicinering mot både depression och ångest, om vägen ut ur missbruket och om framtidsdrömmarna. Vi får även ta del av Kalles erfarenheter i mötet med andra människor som nykter alkoholist och hans tankar och observationer kring hur vi som samhälle förhåller oss till alkohol och missbruksvård.

Alla kan plantera sitt eget träd
I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi Katta, 58 år, som bjuder in till ett öppet samtal om vikten av både fysisk och psykisk hälsa för ett gott liv.
Som lyssnare till Kattas historia får vi ta del av allt från hennes tidigare erfarenheter i livet, om hur det var att leva med en missbrukande partner, om den ekonomiska utsattheten hon själv lever i idag och om den alltid närvarande relationen till familjen som ger så otroligt mycket glädje och stöd. Vi får även ta del av Kattas tankar kring hur vi tillsammans skulle kunna bygga upp ett bättre samhälle för alla.
Avsnittet är inspelat på Hela Människans verksamhet i Skellefteå som även är känt under namnet ”Skellefteå stadsmission”.

När man var i Syrien visste man att man kunde dö när som helst
Vi är hos Hela Människan i Oskarshamn och möter i detta avsnitt 23åriga Muhammed. Som 15åring tvingades han att ensam fly från Syrien och kom 2014 fram till Sverige, då som ensamkommande flyktingbarn. I detta samtal får vi bl.a. ta dal av Muhammeds tidiga barndom i Syrien, de tre åren han levde med kriget tätt inpå livet och den långa flykten till Sverige.
Här får vi även ta del av Muhammeds erfarenhet av självmedicinering mot posttraumatiskt stressyndrom, kriminaliteten han hamnade i som ung vuxen och vägen ut ur det livet. Muhammed är idag drogfri, studerar heltid på högskolan och jobbar samtidigt deltid på nätterna.

Här är det någon som ser och hör en och man får vara precis som man är.
”Det är en fråga om vad det finns för resurser i samhället och vad som står högst upp på den politiska agendan för dagen.”
I Hudiksvall träffar vi i detta avsnitt 48årige Jocke som delar med sig av sin historia, sina tankar och sina erfarenheter. Jocke har idag varit drogfri och nykter i fyra år och studerar nu heltid till socionom samtidigt som han engagerar sig i flera olika organisationer och föreningar på olika sätt. Vi möter honom hos Hela Människan Hudiksvall-Nordanstig där han är en aktiv del av styrelsen. Under samtalets gång bjuds vi in att ta del av både Jockes uppväxt med missbrukande föräldrar och hans erfarenheter av sin egen missbruksproblematik. Men vi får också ta del av Jockes observationer av vårt samhälle, ungas missbruk och hans tankar kring hur vi som samhälle bättre skulle kunna ta hand om barn och ungdomar som lever i utsatthet och som har en hög risk att själv börja missbruka.

It’s never too late. Nothing is ever too complicated to be resolved.
(Find the English episode description beneath the Swedish)
Detta avsnitt av Tusen Röster är lite annorlunda än vanligt. Avsnittet i sig är någon minut längre än våra vanliga och hela samtalet kommer att vara på engelska. Vi kommer här att få möta den italienska socialarbetaren Gjulia som nu jobbar på Noomi i Malmö. Noomi är en verksamhet inom Hela Människan som erbjuder stödinsatser för personer som utnyttjas i människohandel för sexuella ändamål eller prostitution.
Detta avsnitt av Tusen Röster kommer alltså att beröra ämnen som prostitution, våldtäkt och människohandel. Utöver det kommer samtalet även att belysa den ökade utsattheten för bl.a. transsexuella kvinnor i sexindustrin, fattigdom och desperation samt polisens roll och Sveriges lagar kring sexhandel. Gjulia kommer att berätta mer om Noomis otroligt viktiga arbete men också dela vidare några av de historier hon själv fått höra från de människor hon möter genom verksamheten.
---
In this episode of our podcast Tusen Röster (A Thousand Voices) we meet the Italian social worker Gjulia who now works for Noomi in Malmö. Noomi is an organization within Hela Människan that offers support for people who are, or have been, exploited in human trafficking for sexual purposes or prostitution.
This episode of the podcast will, in other words, touch upon topics such as prostitution, rape and human trafficking. In addition to this, the conversation will also cover the increased vulnerability of transsexual women in the sex industry, poverty and desperation as well as the police's role and the laws in Sweden regarding the buying and selling of sexual favors. Gjulia will talk more about Noomi's incredibly important work but also share some of the stories that she herself has heard from the people she meets through the organization.

Jag var tvungen till att lägga av eller så hade jag inte levt idag
Från livet som ung egenföretagare med ett dolt, och ständigt eskalerande, missbruk till en period av kriminalitet och fängelsestraff. Vad som sedan följer är ett hårt arbete för nykterhet och 2001, efter 25 år med tung missbruksproblematik, lyckas Göran, som vi möter i detta avsnitt av Tusen Röster, bryta helt med både alkoholen och drogerna. 70åriga Göran har idag varit nykter i över 20 år och är omigen egenföretagare, gift och börjar nu så smått att fundera på pensionen.
Här får vi ta del av Görans historia och hur Hela Människans verksamhet i Nybro passar in i allt.

Det måste finnas någon slags mänsklighet!
I detta avsnitt möter vi Anne, 50 år, som under de senaste två åren ställt upp som volontär hos Hela Människan i Oskarshamn. Här delar Anne med sig av sina upplevelser hos Hela Människan och de människor hon möter i verksamheten, glädjen som finns i att dela och vikten av att se alla människor som människor med lika värde.
Vi får också ta del av Annes egen historia i detta avsnitt. Anne har själv haft erfarenhet av utanförskap och bjuder här in oss till ett samtal om hälsa, stress, utbrändhet och ekonomisk utsatthet.
”För att kunna se baksidan av Sverige behöver man nästan ha varit där själv.”

Tappar du hoppet så förlorar du allt
”Det har aldrig varit riktigt menat att det ska gå åt helvete”
Hos Hela Människan i Köping möter vi 34åriga Mikael som vid tiden för inspelning av detta avsnitt levde i ett tält där han regelbundet vaknade med is på både insidan och utsidan av tältet. Mikael flyttade till Köping för att kunna vara närmare sin 7åriga dotter och under detta samtals gång får vi bl.a. ta del av hans drömmar och förhoppningar om en framtid tillsammans med sin familj. Fri från både hemlösheten, drogerna och den ekonomiska utsattheten.
Vi bjuds även in att ta del av till Mikaels tankar kring hur ett samhälle mer anpassat för alla skulle kunna se ut och vad han själv anser skulle kunna göras bättre för att hjälpa de som lever i utsatthet idag. Lyssna till avsnittet för att höra allt detta och så mycket mer av Mikaels historia.

Jag kände mig otroligt välkommen!
Hos Hela Människan i Lerum möter vi i detta avsnitt Susann, 55 år. Som nyinflyttad till Lerum kände Susann först att hon lite saknade ett sammanhang. Flytten i vuxen ålder, den nya miljön och avsaknaden av redan befintliga vänner och gamla bekanta i staden gjorde att hon snabbt kände sig både ensam och rastlös. Svaret blev då att ställa upp som volontär. Susann, som redan tidigare spenderat stora delar av sitt vuxna liv med att dela av sin tid och kompetens till olika verksamheter fick tipset att se om inte Hela Människan hade något hon kunde engagera sig i. Redan vid första mötet med Hela Människan Lerum kände Susann sig som en del av gänget och idag är hon anställd i verksamheten och känner sig som en naturlig del av hela Lerum.
I detta samtal får vi både hör mer om Susanns första möte med Hela Människan men också om hennes tidigare sjukskrivning, synen på människorna runtomkring henne och vikten av gemenskap.

Det finns alltid något positivt i allting
”Jag verkligen älskar livet! Det gör jag. Både det onda, det god…rubbet! Som det är alltså!”
Hemlöshet, droger och relationen med barnen och barnbarnen. I detta avsnitt av Tusen Röster får vi ta del av 56åriga Kalles historia, tankar och livserfarenheter. Vi möter Kalle hos Hela Människan i Partille och här delar han öppet med sig av bl.a. både de 13 år han nu har varit bostadslös och om den pågående relationen till drogerna. Men i detta, trotts allt, upplyftande samtal får vi som lyssnare samtidigt också ta del av Kalles positiva inställning till livet och de starka banden han har till familjen.

Vi jobbar för att bli bättre människor! (Del 2 av 2)
Under två fulla avsnitt bjuds vi nu in att ta del av 33åriga Dick och 35åriga Raffaellas historier. I detta andra avsnitt får vi fortsätta ta del av parets historia och pratar bl.a. mer om deras relationer till sin omvärld och både deras individuella och gemensamma framtidsplaner och förhoppningar.
”Att man lever, det är helt otroligt!”
Både Dick och Raffaella har levt med missbruksproblematik sedan de var barn. För Raffaella kom första mötet med starka lugnande tabletter och droger redan när hon var 11 år gamla och det var då hennes egen mamma som gav dem till henne. Dick, i sin tur, hade sitt första möte med drogerna som 13åring och vid 16 års ålder sålde han själv.
Vi möter paret hos Hela Människan i Falköping dit de båda kommer regelbundet för att umgås och äta tillsammans.

Vi jobbar för att bli bättre människor! (Del 1 av 2)
Under två fulla avsnitt bjuds vi nu in att ta del av 33åriga Dick och 35åriga Raffaellas historier. I detta första avsnitt möter vi paret och de delar här båda öppet med sig av sina bakgrunder samtidigt som vi ges en bild av hur deras vardag är idag och vad de nu brottas med. Vi får också ta del av parets tankar kring dagens samhälle, förbättringspotentialer för att hjälpa fler människor och deras individuella och gemensamma framtidsplaner och förhoppningar.
”Det är svårt att kom in igen när man väl har gjort bort sig.”
Både Dick och Raffaella har levt med missbruksproblematik sedan de var barn. För Raffaella kom första mötet med starka lugnande tabletter och droger redan när hon var 11 år gamla och det var då hennes egen mamma som gav dem till henne. Dick, i sin tur, hade sitt första möte med drogerna som 13åring och vid 16 års ålder sålde han redan själv.
Vi möter paret hos Hela Människan i Falköping dit de båda kommer regelbundet för att umgås och äta tillsammans.

En vanlig människa som har samma behov som alla andra!
”Jag har alltid [tänkt] ’live hard, die young’. Men nu är det så att jag ska bli gammal!”
42åriga Elin lever idag med kroniskt abstinensbesvär, ADHD och en beroendeproblematik hon brottats med under hela sitt vuxna liv. Vi möter henne hos Hela Människans verksamhet i Skellefteå dit hon ofta går för att ta del av gemenskapen och samtidigt dryga ut ekonomin med hjälp av matkassen som verksamheten tillhandahåller. Under detta samtals gång får vi ta del av Elins energi och drivkraft och bjuds in att lyssna till hennes historia och ges samtidigt en inblick i hennes vardag idag.

Det är en ny tid nu!
Hos Hela Människans Riaverksamhet i Boden möter vi i detta avsnitt 60åriga Denis som öppnar upp för ett samtal om vad en människa klara av med tron som drivkraft och följeslagare. Det var under en gudstjänst 2001 som Denis plötsligt kände sig starkt kallad att bjuda in Jesus i sitt liv första gången. Efter detta möte med en så djup tro följde en vilja och ett långt arbete för att avsluta relationen till den missbruksproblematik som Denis levt med under många år dessförinnan.
Under detta samtal delar Denis, som 2016 blev diagnostiserad med Bipolär sjukdom typ 1, även med sig av historier från sin vardag, tidigare livserfarenheter och berättar om hur han själv möter dagen och aktivt arbetar för en god mental hälsa.

Som dagarna är nu, då tar man en dag i sänder
I detta avsnitt av Tusen Röster är vi på Hela Människan Hudiksvall-Nordanstig och möter Erika, 50 år. Erika lever idag med diabetes vilket drastiskt har påverkat hennes vardag och livskvalitet. Här bjuds vi in att lyssna till Erikas relation till alkoholen, till familjen och till Hela Människan. Vi får även ta del av Erikas tidigare livserfarenheter och historier från hennes vardag idag. Under samtalets gång diskuteras också framtidsförhoppningar, synen på samhället och tankar kring hur makthavare bättre skulle kunna stötta de som lever i utsatthet!

Jag är stolt över att jag klarat av livet
Redan vid 7 års ålder kände Peter att han inte var en del av samhället som alla andra var. Det fanns aldrig någon närvarande vuxen med i bilden så Peter och hans 3 bröder lämnades att uppfostra sig själva och varandra i ett hem med missbruksproblematik. Som 8åring blev Peter tagen av polisen för första gången för fylleri och vid 10 års ålder placerades han i sitt första fosterhem.
Peter är idag 60 år gammal och vi möter honom hos Hela Människan i Partille. I detta avsnitt av Tusen Röster delar Peter historier från sitt liv och vi får lyssna till berättelser från både Peters barndom, drömresan han gjorde till Indien för ett par år sedan, och hemlösheten han lever i idag. Under samtalets gång får vi även höra mer om Peters framtidsdrömmar, om viljan att vara mer engagerad i barnen och barnbarnens liv och om synen på sig själv som en åskådare av samhället snarare än en aktiv del av det.

Det är väldigt svårt att bryta ett livslångt mönster
"Det är så många dörrar man måste igenom innan man får sitt liv tillbaka. Skillnaden [på människor] finns inte, men det är det att man inte släpps in i gemenskapen!"
Utanförskap och ensamhet. Vad händer egentligen med tillvaron när man själv kämpar för att släppa taget om drogerna men hela ens umgänge fortfarande missbrukar? Hos Hela Människan i Nybro möter vi Pelle, 55 år, som delar sin erfarenhet av att bryta med ett liv i missbruk och vilka problem han stöter på nu efter nio år som nykter.
Här får vi även ta del av Pelles tankar kring vad som egentligen skulle behövas för att stötta människor som lever i utsatthet och så mycket mer av Pelles historia.

Det är jag som behöver hitta drivkraften!
När Janina var 20 år gamla var hon med om en arbetsplatsolycka som resulterade i en alvarlig ryggskada och som lämnade henne med permanenta ryggsmärtor. Efter olyckan skrev läkare ut tung smärtstillande medicin och allt eftersom tiden gick och smärtan inte avtog ökades medicineringen tills Janina var, som hon själv beskriver det, helt tom i huvudet och konstant förvirrad. Så småningom kände Janina sig tvungen att börja leta efter andra alternativ till det läkarna skrev ut och svaret blev då till sist droger och ett nu tio år långt missbruk.
Janina är idag 30 år gammal och vi möter henne hos Hela Människan i Jönköping. I detta avsnitt delar hon sin historia, sina tankar om framtiden och sin syn på vårt samhälle idag.

Det är här jag ska vara, det är här jag är trygg!
Hos Hela Människan i Lerum möter vi i detta avsnitt 51åriga Peter som bjuder in oss till ett samtal om mental hälsa och vikten av att hitta balans i livet. Peter blev i vuxen ålder diagnostiserad med GAD (generaliserat ångestsyndrom) och social fobi och berättar under detta samtal öppet om sin resa före och efter diagnoserna, om relationen till alkoholen innan korrekt medicinering och om vikten av det sociala stödet han funnit både hos Hela Människan och i kontakten med andra i sin omgivning.
Peter, som idag är deltidsanställd på secondhandbutiken Hela Människan Lerum driver, delar även historien om sitt första möte med organisationen och relationen han nu har med verksamheten.

Det kommer en ny dag imorgon.
Redan som 12åring testade Mikaela, nu 28 år, marijuana för första gången och bara två år senare var hon fast i ett dagligt missbruk av tunga droger. Trotts sin unga ålder lyckades Mikaela dölja sitt beroende för sin omgivning under resten av sin uppväxt och vid 21 års ålder flyttade hon och hennes dåvarande pojkvän från Köping till Stockholm. De flyttade för att få en lättare tillgång till droger men under åren i Stockholm levde i hemlöshet och försörjde både sig själva och sina beroende genom bl.a. häleri.
Idag har Mikaela varit nykter och fri från droger i över ett år och vi möter henne på Hela Människan Köpings secondhandbutik där hon nu arbetstränar och trivs väldigt bra. Under detta samtals gång delar Mikaela öppet med sig av sin historia och sina förhoppningar inför framtiden.

Jag är vagabond!
Hos Hela Människan i Helsingborg möter vi i detta avsnitt spelemannen och konstnären Vidar, 65 år. Här bjuder Vidar öppet och hjärtligt in oss till att ta del av både sin musik och sina historier och erfarenheter från ett minst sagt händelserikt och färgstarkt liv. Under samtalets gång diskuteras allt från relationen med drogerna och alkoholen till dagens politik, den egna kreativiteten och tankarna inför framtiden.
Musiken i detta avsnitt är det Vidar själv som sjunger och spelar.

Döm inte! Det är lätt att hamna i ensamhet eller må psykiskt dåligt!
66åriga Olga ställer idag upp som volontär hos Hela Människan i Mjölby. I detta samtal delar hon historien om sitt eget första möte med verksamheten och om den ursprungliga tveksamheten som sedan slutade i ren glädje. Under samtalets gång blandas berättelser om hur det är att vara volontär hos Hela Människan med frågor om b.la. ensamhet, fördomar och vikten av att hjälpa varandra.

Utan matkassen hade det varit extremt fattigt!
Nästan dagligen besöker Jessica, 46 år, Hela Människan Gislaved för att dricka kaffe och träffa folk. 2011 blev hon långtidssjukskriven vilket så småningom även resulterade i en uppsägning efter 11,5 år på samma arbetsplats. I detta samtal delar Jessica sin historia - om sjukpensionen, svårigheterna i att få ekonomin att gå ihop, hennes relation med Hela Människan och hennes tankar inför framtiden.

Jag gillar när man skrattar och har roligt, då flyter det på bra!
I Tumba, hos Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salems secondhandbutik, träffar vi i detta avsnitt 31åriga Marcus. 2017 började Marcus arbetsträna hos Hela Människan och blev efter sex månader anställd som handledare i verksamheten. Under detta samtal delar han sin bild av vad som gör en bra dag så bra, hur han trivs hos Hela Människan och relationen han har till tron.

Jag sa aldrig nej!
Från övertimmar varje vecka till att stå utan både inkomst och eget boende. Vad gör man när kroppen fortfarande kan men hjärnan plötsligt säger nej? Hos Hela Människan i Gävle har vi mött Leif, 52 år, som här delar sin erfarenhet av att ha gått in i väggen och hur det påverkade inte bara yrkeslivet utan alla aspekter av tillvaron.

Jag vill ordna upp allt och må bättre!
Hos Hela Människans verksamhet i Karlstad, även känt under namnet ”Karlstads Kyrkliga Stadsmission”, möter vi i detta avsnitt trebarnsmamman Maria, 45 år. Här delar Maria sin historia om tortyren och den grova misshandeln från en före detta partner och om hur hon tvingades fly undan honom för att överleva. Maria berättar även om hur samhället bemötte henne efter misshandeln och om hur detta påverkar hennes liv än idag, trotts att förövaren nu sitter i fängelse.

Att komma hit varje morgon, gör min dag!
Susanna, 43 år, är idag hemlös och lever sedan 2,5 år tillbaks på gatan. Vi möter henne på Hela Människans Riaverksamhet i Gävle dit hon går dagligen för gemenskapen och stöttningens skull. I detta avsnitt av Tusen Röster berättar Susanna om sin relation till drogerna, om missbruket som började redan vid 13års ålder, om livet på gatan, om relationen till sina fyra barn och om hennes tankar och förhoppningarna inför framtiden.

Jag fick prova alkohol när jag var 12 år!
Sista steget handlar om kärlek och tolerans helt enkelt!
I Karlstad träffar vi i detta avsnitt 52åriga Tomas som tidigare levt med missbruksproblematik nästan hela livet. Idag är Tomas nykter och inne på sitt sista steg i ett 12-stegsprogram. Lyssna till hur Tomas berättar mer om sin 12-stegsbehandling, om både nykterheten och om missbruket. Vi får även ta del av historier från Tomas erfarenheter av kriminaliteten, upplevelserna som volontär hos Hela Människan och om hans relationer till sina nära och kära.
(Hela Människans verksamhet i Karlstad är ibland även känt under namnet ”Karlstads Kyrkliga Stadsmission”.)

Jag försöker överleva dagen!
En snäll sociopat – så beskriver 48årige Mattis sig själv, som en snäll idiot. Mattis, som idag lever i hemlöshet, har spenderat halva livet sittandes i antingen häkte eller fängelse. I vuxen ålder fick Mattias diagnosen ADHD men redan som 11åring försökte han dämpa sin överaktivitet och känslan av utanförskap med alkohol och droger.
Lyssna till Mattias berättelser om uppväxten troendes att det var något fel på honom, om hemlösheten och om relationen han har till drogerna idag.

Att sitta hemma är inte roligt!
I Mjölby möter vi i detta avsnitt 72åriga Lisete vars första möte med Hela Människans verksamhet kom sig av en ren slump. Lisete tog en chans att titta in på den lokala Riaverksamheten i Mjölby för att se vad som hände där och stannade sedan kvar för den trevliga stämningens skull. Idag besöker hon verksamheten minst två gånger i veckan för att dela måltider tillsammans med de andra besökarna. Under samtalets gång berättar Lisete mer om livet, ensamheten och sina tidigare livserfarenheter.

Jag vill bara ha någon och prata med!
Ensamhet, utanförskap och önskan om att hitta sin plats i livet. Hos Hela Människan Norrköping träffar vi i detta avsnitt 62åriga Anders som berättar om den livslånga jakten efter gemenskap och om hur samma jakt till sist resulterade i både missbruk och en period av hemlöshet.

Jag undviker starkspriten!
På Hela Människans Riaverksamhet i Mjölby möter vi 53åriga Olga som tidigare bott två år på organisationens härbärge. I det här avsnittet berättar hon om hennes upplevelser från tiden då hon bodde där och varför hon hamnade på härbärget. Vi får även ta del av Olgas tidigare livserfarenheter, hennes tankar kring jobb, sin konst och drömmen om att resa.

Jag kraschade!
Under en period i livet då Kjell-Åke redan var inskriven för medicinsk avvänjning av droger förlorade han på väldigt kort tid två närstående individer. Sorgen och saknaden resulterade i att Kjell-Åke hamnade i en djup depression och inte långt efter att ha avslutat sin avvänjning var han tillbaks i ett beroende igen.
Kjell-Åke är idag 52 år gammal med 40 år av missbruksproblematik bakom sig. Vi har mött honom på Hela Människans verksamhet i Karlstad, även känt under namnet ”Karlstads Kyrkliga Stadsmission”, dit han går regelbundet. I detta avsnitt får vi bl.a. ta del av hans tankar och förhoppningar om en drogfri framtid och med bättre relationer till sina nära och kära.

Jag har inte den där tryggheten, du vet!
I detta avsnitt möter vi 25åriga Robban på Hela Människans verksamhet i Gislaved. Efter att ha dragit på sig en knarkskuld som behövde lösas snabbt såg Robban helt enkelt inget annat alternativ än att fixa fram pengarna olagligt. Då detta samtal spelades in hade han nyligen suttit av ett fängelsestraff för bedrägeri.
Lyssna på avsnittet för att höra mer av Robbans historia, bakgrund, relationen till drogerna, den nya vardagen och tankarna om framtiden.

Jag är väldigt singel, jag!
Fördomar, ensamhet och gemenskap. I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi 71åriga Hjördis som delar med sig av sina upplevelser och sin syn på Hela Människans verksamhet. Vi möter Hjördis på Riaverksamheten i Mjölby och får här lyssna till hennes historier om bl.a. första mötet med Hela Människan och varför hon nu under flera år kommit tillbaks och besökt Ria minst en gång i veckan.

Det är mycket skratt här!
I nästan 8 år har Kalle besökt Hela Människans Riaverksamhet i Norrköping. I detta samtal får vi ta del av hans bild av verksamheten och glädjen han funnit hos Hela Människan. Vi får även lyssna till Kalles tankar kring gemenskap, behovet av en plats att mötas och umgås på utan alkohol och hur viktig relationerna till andra människor är för den egna mentala hälsan.

Det här är mitt andra hem!
Finländaren Olavi, 74 år, har besökt Hela Människans verksamhet i Enköping sedan början av 1990-talet. Idag kallar han verksamheten för sitt andra hem och går regelbundet dit för att dricka kaffe och umgås. I detta avsnitt får vi ta del av Olavis funderingar och historia. Vi får bl.a. lyssna till berättelser om hans tidigare erfarenheter och hans tankar kring framtiden.

Första åren var det fest, glamoröst och accepterat!
På Hela Människans verksamhet i Karlstad möter vi i detta avsnitt 51årige Börje. Börje, som är förtidspensionär, delar under samtalets gång med sig av sin historia och vi får bl.a. lyssna till berättelser om hans barndom, om missbruket som började redan vid 8 årsåldern och om hemlösheten han lever i idag.

Det känns riktigt gött att vara fri från drogerna!
I detta avsnitt möter vi ensamstående tvåbarnspappan och volontären Kenneth, 57 år. Kenneth har sedan oktober 2019 varit drogfri men berättar här om hur hans tidigare missbruk börjat redan vid 12års ålder och om hur det sedan eskalerade drastiskt efter en otroligt traumatisk period i livet. Under samtalets gång får vi ta del av Kenneths kamp för att finnas där för sina båda söner, behovet av att bryta med missbruket och relationen till Hela Människans verksamhet.
Avsnittet spelades in på Hela Människans verksamhet i Karlstad (även känt under namnet ” Karlstads Kyrkliga Stadsmission”).

Kroppen har sagt ifrån!
På Riagården i Degerfors, som drivs av Hela Människan Karlskoga-Degerfors, möter vi i detta avsnitt 60åriga Stenis. Stenis är idag sjukskriven men jobbar vanligtvis som en allt-i-allo för Hela Människan och berättar i detta avsnitt lite mer om de olika delarna av verksamheten. Under samtalets gång delar Stenis även med sig av sina egna tidigare erfarenheter, en lång och tung karriär och om relationen till alkoholen.

Jag gick hit nästan varje dag!
År 2000 följde Janet för första gången med en vän till Hela Människan Nässjö för att fika. Idag är hon fast anställd som arbetsledare för caféet och den sociala verksamheten däromkring.
I detta avsnitt av Tusen Röster möter 55åriga Janet som delar med sig av sin historia från ”noll”, som hon själv beskriver det, till där hon är idag. Vi får ta del av allt från perioderna av missbruk och utanförskap till nykterheten, det fasta jobbet och de avslutade studierna i diakoni och själavård.

Det är en helt annan sammanhållning här!
På Hela Människans verksamhet i Enköping möter vi i detta avsnitt 51åriga Thomas. Thomas har varit en regelbunden besökare hos Hela Människan sedan 1,5 år tillbaka och delar här med sig av sina erfarenheter av organisationen och gemenskapen han funnit där. Under samtalets gång berättar Thomas även om sin relation till droger, hur allt började och vad han hoppas på inför framtiden.

Jag trivs bra här!
Sociala kontakt, språk och konsten att hantera kunder som vill pruta med priset. Om detta och mer berättar 64årige Gordana som arbetstränar på en secondhandbutik driven av Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem. I detta avsnitt av Tusen Röster ger Gordana oss en bild av hur en arbetsdag kan se ut för henne och delar samtidigt med sig av tankar och känslor om varför hon trivs så bra hos Hela Människan.

Jag lever för dagen!
I detta avsnitt möter vi 53åriga Marlene som regelbundet ställer upp som volontär hos Hela Människans verksamhet i Norrköping. Efter en längre sjukskrivning började Marlene för tre år sedan arbetsträna hos Hela Människan. Där trivdes hon så bra att när arbetsträningen så småningom tog slut, valde Marlene att stanna kvar som volontär. Under samtalets gång delar hon här med sig av sina livserfarenheter, sina tankar och funderingar och berättar mer om sin situation idag.

Jag har varit en råpundare!
På Riagården i Karlskoga, som drivs av Hela Människan Karlskoga-Degerfors, möter vi Tony, 59 år. Tony är idag anställd som en alltiallo på Riagården men har tidigare varit en av verksamhetens regelbundna besökare. Tonys eget missbruk började redan vid 12års ålder och i detta avsnitt delar han med sig både av historier från sitt eget liv, samt tankar och funderingar kring hur samhället på ett bättre sätt skulle kunna hjälpa individer med missbruksproblematik.

I natt blir det kanske att sova på en toalett igen!
Hos Hela Människans verksamhet i Karlstad, även känt under namnet ” Karlstads Kyrkliga Stadsmission”, träffar vi 49åriga Susanna. Susanna blev på väldigt kort tid av med både sitt eget fasta boende och sedan kort därefter även sin plats på ett stödboende. För Susanna resulterade hemlösheten så småningom i ett periodiskt missbruk för att klara av vardagen. I detta avsnitt berättar hon bl.a. om hur det är att överleva på gatan, osäkerheten i tillvaron men också om gemenskapen som finns mellan de som sover ute.

Jag behöver lugn och ro!
I detta avsnitt möter vi sjukpensionären Kristina, 69 år, från Nässjö. Kristina, som har både ellipsis syndrom och bipolär sjukdom, får idag hjälp i vardagen av sin kontaktperson på Hela Människan Nässjö. Under samtalets gång delar Kristina med sig av historier från sitt liv och om sina upplevelser på Hela Människan.

Jag vill träffa ungarna mer och få mer kontakt med dem!
Hos Hela Människans Riaverksamhet i Gävle möter vi 68årige Janne som delar med sig av historier från sitt liv. Här berättar Janne bl.a. om relationerna till sina fyra vuxna barn, relationen till Hela Människan, alkoholmissbruket och om perioderna av hemlöshet han genomlevt under livets gång.

Jag vill inte sitta hemma – jag vill jobba!
I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi Arbate, 60 år, som arbetstränar hos Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem. Under samtalets gång diskuteras allt från gemenskapen hos Hela Människan till hur mycket ett arbete kan påverka både den fysiska och mentala hälsan. Arbate delar även öppet med sig av historier från sina tidigare livserfarenheter och om familjen.

Det är underbart att vara nykter!
Hos Hela Människans verksamhet i Karlstad, även känt under namnet ”Karlstads Kyrkliga Stadsmission”, möter vi Carina, 48 år gammal. Carina är i dag nykter och ställer regelbundet upp som volontär hos Hela Människan efter att själv ha upplevt utanförskap i sin ungdom. Hennes relation med alkohol och tunga droger började redan tidigt i tonåren och Carina har sedan dess genomlevt perioder av hemlöshet, nykterhet och återfall. Att hjälpa till som volontär är något hon gör både för att det är viktigt, säger Carina, och för att det ger henne själv så mycket tillbaka.
Hör mer av hennes historia i detta avsnitt av Tusen Röster.

Jag bara älskar det här jobbet!
I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi Susanne som jobbar på Hela Människan Karlskoga-Degerfors Riagård i Karlskoga. Under samtalet delar Susanne med sig av sina egna livserfarenheter, om uppväxten med en mamma som missbrukade och om jobbet på Riagården. Hon berättar även om relationerna med de som besöker verksamheten och diskuterar sin syn på förbättringspotentialen i samhället.

De människor som kommer hit, de behandlas som människor, inte avskräden!
Hos Hela Människan i Norrköping möter vi Hultsbruksbon Mikko som är 57 år gammal. Mikko är idag en av verksamhetens aktiva volontärer men började besöka Hela Människan under en period i livet då han bl.a. missbrukade alkohol. Missbruket eskalerade efter ett fall från en grävmaskin som lämnade Mikko arbetslös och med en permanent och smärtsam knäskada. I detta avsnitt av Tusen Röster delar Mikko öppet med sig av sin historia, den nya livsfilosofin och glädjen han funnit hos Hela Människan.

Jag känner mig bra här!
Huddingebon Ahmet, 56 år, arbetstränar sedan en månad tillbaka hos Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem. I detta avsnitt av Tusen Röster berättar Ahmet om sitt liv, hjärtattacken som satte stopp för karriären inom restaurangbranschen, och den stora viljan att fortsätta vara aktiv trotts hjärtproblem. Under samtalet diskuteras även behovet av social kontakt, mental hälsa och hur det är att vara arbetssökande som lite äldre på dagens arbetsmarknad.

Jag gillar att hålla på med träskulpturer och läder!
I detta avsnitt av Tusen Röster träffar vi Alexander, 62 år, som berättar om sina erfarenheter av missbruk, periodisk hemlöshet och det stora intresset för handarbete. Alexander började med droger tidigt i livet och delar i detta avsnitt bl.a. med sig av historien om hur han hamnade på ungdomsanstalt redan som 15-åring och vad som sedan hände i livet efter det. Vi har träffat Alexander på Hela Människans verksamhet i Nässjö dit han ofta går för gemenskapens skull.

När jag fick problem, då drack jag!
”Livet på gatan är inte värt något till någon. Och som kvinna är man väldigt utsatt.” I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi Mona, 58 år, som delar med sig av sina erfarenheter som hemlös, relationen till alkoholen och sina tankar om livet och gemenskapen. Mona är ursprungligen från Malmö men är sedan 14 år tillbaka bosatt i Gävle där vi har träffat henne på Hela Människans Ria-verksamhet.

Jag vill jobba med människor
I dagens samtal möter vi den kreativa teknikern Johnny Forsberg, 54 år från Skultuna. Johnny, som i över 20 år besökt Hela Människans verksamhet i Enköping, delar i detta poddavsnitt med sig av sina tankar, erfarenheter och förhoppningar inför framtiden.

Det bästa är att få hjälpa till!
I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi Daggan, 69 år, som mellan barn och barnbarn och ett stort intresse för dans, även ställer upp som volontär på Hela Människans härbärge i Mjölby. Daggan gick i pension vid 60års ålder och delar i detta samtal med sig av sin vardag, sina tankar kring ekonomin och sina upplevelser som volontär hos Hela Människan.

Det finns ingen bättre arbetsplats!
På Riagården i Karlskoga träffar vi Mia, 50 år. Verksamheten drivs av Hela Människan Karlskoga-Degerfors och det är också Mias arbetsplats. Med sig i bagaget har hon nervsjukdomen polyneuropati, som gör så att nerverna dör.

Nu är jag fri från missbruket – fri i själen!
Vi träffar Veronica Olsen, 45 år som arbetstränar hos Hela Människans verksamhet i Kristinehamn. Hon kom att missbruka alkohol redan som 16-åring. När hon var 18 år träffade hon en man som introducerade henne till ännu tyngre droger.

Det här var min grej, det här med amfetamin!
”Man får aldrig glömma att det finns en människa bakom det här.” Bosse, 65 år, har idag varit nykter i över 2 år och ställer nu upp som volontärsamordnare hos Hela Människans verksamhet i Karlstad. I detta avsnitt av Tusen Röster delar Bosse med sig om missbruket som började redan i tonåren, om kriminaliteten som följde och om hemlösheten han till sist landade i. Under samtalets gång diskuteras även glädjen som finns att hitta i att hjälpa andra och Bosses egna tanka och funderingar kring vårt samhälle idag och vad vi skulle kunna göra bättre.

När jag gick hit första gången, blev jag jätteförtjust!
61-åriga Maggan Gustafsson från Uppsala har bott i Enköping i sex år. Just nu är hon inneboende. Hon har bara hunnit besöka Hela Människan Enköpings Dagcentrum två gånger, men nu vet hon hur det fungerar och kommer mycket gärna tillbaka.

Raja – ta fram den finska sisun!
Som nyinflyttad till Mjölby, började Raja, idag 70 år, att umgås med ”gänget på parkbänken” i staden då hon inte kände att hon hittat något annat umgänge. Det dröjde inte länge förrän Raja själv kände att hon behövde se över sin relation till alkoholen och i detta avsnitt av Tusen Röster berättar hon om ensamheten, behovet av gemenskap och hur hon själv hittade tillbaks till en balans i vardagen igen.

Jag blev salig när jag tog min första ”snöboll”!
Anne, 45 år från Göteborg besöker Hela Människan Nässjö flera gånger i veckan. Hon började dricka alkohol i unga tonåren. När hon var runt 18 år fick hon barn och slutade festa och dricka i samband med det. Sen kom det gamla livet ”ifatt” henne runt millenniumskiftet efter en skilsmässa.

Den bästa starten på dagen – då ska man äta frukost!
Vi träffar mångsysslaren Jörgen, som äter frukost varje dag på Riagården i Tumba. Han har bland annat arbetat som arkitekt, illustratör, på reklambyrå och kört taxi. Han älskar att resa, men på grund av en krånglande höft är detta problematiskt. På sin fritid har han sysslat med bilsport, flygning, dans och basket, men idag har svårt att göra något av detta.

Matkassen drygar ut min ekonomi!
Fyrabarnsmamman Ulrike, 52 år från Gislaved kommer ofta till Hela Människan Gislaved och hämtar matkassar för att dryga ut ekonomin. Idag har hon blivit tvungen att ”slänga ut” en av sönerna och hans flickvän, då de vägrar betala för mat och husrum som Ulrike tillhandahåller.

Jag sov i en biljettkur!
Segersjösonen Feffe, bor just nu på ett stödboende i Botkyrka efter att periodvis ha varit hemlös. Han besöker Hela Människan Huddinge – Botkyrka – Salems öppna verksamhet ett par gånger i veckan. Feffe har även arbetstränat i Hela Människans Second Hand butik, bland annat på godsmottagningen.

Nu är det bra, jag sitter ju i värmen
Paret Cecilia, 47 år och Markus, 50 år har känt varandra i cirka 28 år, även om de nyligen har blivit ett par. De är hemlösa och har fått sova i trapphus och källarutrymmen. Ofta hittar de dock sovutrymme hos släkt, vänner eller bekanta. Cecilia blev vräkt från sin lägenhet för cirka två år sen och har varit hemlös sedan dess. Markus blev också av med sitt boende på grund av kärleksbekymmer för cirka 10 år sedan, någon ny bostad får han inte då han har hyresskulder.

Jag hoppas kunna jobba här – arbetet passar mig!
I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi 55-åriga Kafa som arbetstränar hos Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem. Kafa kommer ursprungligen från Syrien och flyttade till Sverige för 5 år sedan. Här berättar hon om familjen, om hennes upplevelser hos Hela Människan, och om hennes förhoppningar och drömmar inför framtiden.

Jag har varit en riktig ”haschtomte”!
I detta avsnitt av Tusen Röster möter vi 22åriga Astrid på Hela Människans Riaverksamhet i Gävle. Astrid är idag hemlös och hade vid inspelningen av detta samtal levt på gatan i nästan prick ett års tid. Här berättar hon om hur det är att vara ung kvinna och hemlös, om drogerna och om relationen till Hela Människan. Vi får under samtalets gång även ta del av historien om hur Astrid gick från, vad hon själv beskriver som, en stabil och fin barndom till tvångsbehandling och hemlöshet.

Det är en fritidsgård för vuxna
Hos Hela Människans verksamhet i Enköping möter vi i detta avsnitt 51årige Kenneth. Kenneth har varit en återkommande besökare sedan 2010 och beskriver skämtsamt dagcentret som ”en fritidsgård för vuxna” där han själv trivs väldigt bra. I detta samtal delar Kenneth öppet med sig av glädjen han hittar hos Hela Människan, historier från sin vardag och sina tidigare livserfarenheter.

När jag provade amfetamin fick jag ett liv, på något sätt!
Välkommen till Hela Människans nya podcast Tusen Röster! I detta första avsnitt möter vi fyrabarnsmamman Cindy, 50 år, från Småland. Cindy, som växt upp med en missbrukande mamma i ett väldigt destruktivt barndomshem, började själv missbruka redan vid 14års ålder. Här delar hon med sig av historier från sitt liv; om uppväxten, perioderna av hemlöshet, och sorgen av att förlora närstående till droger. Under samtalets gång berättar Cindy även om relationen till sina egna barn och samhällets syn på kvinnor som missbrukar och alla de fördomar hon mött genom livet.