
UPGRADE 100 by Dragos Stanca
By UPGRADE 100 by Dragos Stanca

UPGRADE 100 by Dragos StancaMay 31, 2023

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | Lumea e captivă în duopolul Apple - Samsung | Știrile tech din luna mai 2023
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție vorbim În această ediție vorbim despre Ethical Media Alliance, noul CEO al Twitter - pentru că da, Elon chiar s-a retras din această funcție, cercetătorii au reușit să dezvolte un tratament pentru recuperarea auzului, inteligența artificială ajunge și la gândurile noastre și le poate reda în scris, acțiunile NVIDIA au crescut cu 24% într-o zi, Meta mai copiază puțin de la TikTok, Flipboard vrea să devină o rețea de socializare în toată regula, Revolut ar avea în plan să deschidă o sucursală în România, Uniunea Europeană a aprobat tranzacția dintre Microsoft și Activision Blizzard, iar știrea neașteptată a lunii vine de la... Poșta Română!
Și bineînțeles, pe ici, pe colo o să-ți mai spunem și ce-am mai făcut noi la Upgrade 100. 😉.
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.
_____________
Linkuri menționate în Audioletter Update 1.1.

IDENTITATEA VIRTUALĂ | Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare, din punct de vedere uman și filosofic. Invitat: Mihnea MĂRUȚĂ
Proiectul e susținut de UPGRADE 100 - care vă invită să lecturați cartea dar și să vizionați seria de discuții dintre Dragoș STANCA și Mihnea MĂRUȚĂ - pe un site dedicat unde găsiți multe alte informații și resurse utile: www.IdentitateaVirtuala.ro
Podcastul are si o versiune video - care va apărea curând pe canalul YouTube al UPGRADE 100. Acest podcast este o versiune editată a discuției purtate în direct la Radio GUERRILLA de Stanca și Măruță în seara zilei de luni, 29 mai 2023. Ascultare, vizionare și lectură plăcută - după caz ;)

ORGANIZAȚII ANTIFRAGILE | Știința lucrului în echipă. Cu Cosmin Alexandru, speaker și trainer la IQ Digital Summit Cluj
Invitatul lui Marian Hurducaș este Cosmin Alexandru.
Are o experiență de peste 30 de ani ca antreprenor, CEO, consultant, team coach și lector. A înființat și condus GfK România, cea mai mare companie de cercetare de piață din țară apoi a oferit consultanță în branding, strategie și transformare organizațională. În ultimii ani s-a specializat în programe de dezvoltare a echipelor performante pentru organizații multinaționale și companii antreprenoriale locale folosind o metodologie creată la Harvard Univeristy.
Din 2012 predă un curs de leadership în programul de Executive MBA al Bucharest International School of Management, în parteneriat cu Maastricht School of Management, iar din 2016 e co-fondator, decan și team coach la prima facultate de antreprenoriat din Sud-Estul Europei – The Entrepreneurship Academy.
Alături de asociata lui, Raluca Răschip, susține un podcast dedicat performanței în echipe, sub numele Teamology Institute.
Subiectele din această ediție:
echipe și organizații antifragile - de altfel și titlul prezentării și traingului pe care Cosmin Alexandru îl va susține la IQ Digital Summit Cluj, munca de la distanță și rezistența la schimbare.“Echipe Și Organizații Antigragile” este totodată și numele Masterclass-lui susținut de invitat în cadrul Bucharest International School of Management.
De ce să vii la IQ Digital Summit Cluj
Cel mai amplu IQ Digital Summit din serie va avea loc la Cluj pe 14 iunie. Îți poți rezerva bilet GRATUIT aici. Tot aici găsești agenda și numele experților internaționali care vor urca pe scenă. Printre numele prezente:
Martin Ford – cunoscut futurist și autor a patru cărți de referință legate de impactul tehnologiei în societate, Paul Roetzer – autor a trei cărți importante în industria de comunicare, totodată fondator al Marketing AI Institute și Olivia Gambelin – consultant, speaker și autoare în noul domeniu al eticii pentru inteligența artificială Bogdan Putinică - general manager Microfost România & MoldovaIQ Digital Summit este un concept pe care Upgrade 100 îl dezvoltă alături de George by BCR de aproape 2 ani și care îl are drept partener de tehnologie, începând cu ediția de la Brașov, pe Vodafone. Ediția de la Cluj a fost posibilă și datorită implicării comunității Transilvania Digital Innovation Hub și a clusterelor Transilvania IT, AgroTransilvania și Mobilier Transilvan - le suntem recunoascători că pun umărul la transformarea digitală a României și a mediului său de business.

DIGITALINATION | Ep. 8 | Mai are ROMÂNIA vreo șansă să fie EDUCATĂ și DIGITAL?
Competențele digitale sunt abilități cheie într-o lume în care tehnologia joacă un rol tot mai important în viața noastră de zi cu zi. Însă România ocupă ultimul loc în clasamentul DESI. Doar puțin peste 20% dintre români au competențe digitale de bază, față de peste 50% media europeană și 80% în țările aflate pe primele locuri. Mai poate fi România educată digital în acest context? Am încercat să aflăm împreună cu Radu Puchiu, Director of Technology and Society Program, Aspen Institute Romania, și moderator Digitalination by Upgrade 100, și invitatele sale cu experiență în domeniu: Ana-Maria Stancu, de la RoboHub, și Irinuca Văduva, de la ECDL România. Digitalination este un concept Upgrade 100 realizat în colaborare cu Aspen Institute România.

RO vs. UE | Cât de europeni suntem, de fapt? Dezbatem studiul "Truth About New Europe"
În aceast episod avem multe cifre și câteva explicații pentru comportamentele pe care le-am observat în jur de-a lungul ultimilor ani. Pe scurt, dezbatem cifre desprinse din studiului “Adevărul despre Noua Europă” realizat de către echipa McCann Group.
Acestea sunt doar 2-3 dintre concluziile studiului:
jumătate din Generația Z a României crede că în viitor va trebui să părăsească Europa pentru a avea o viață mai bună, 48% dintre români consideră că „egalitatea între țările europene” este cea mai importantă pentru viitorul Europei, mai mult decât „egalitatea între bogați și săraci”, și în timp ce 54% dintre europeni spun că Epoca de Aur a Europei a trecut, 60% dintre români cred că această perioadă se întâmplă chiar acum sau chiar urmează să vină.Mai multe plus explicații în episod.
Invitați: Ștefan Chirițescu, Chief Strategy Officer McCann Worldgroup Romania, și Mihai Trandafir, Managing Director al Universal McCann România. Moderează Marian Hurducaș.
Linkuri utile despre resursele care s-au menționat în interviu:
📌 Ideile principale din episodul precedent "ECONOMY NOW | Inflație și dobânzi record. 5 recomandări pentru antreprenori" și varianta podcast video aici.
📌 BIZTRO Club - Edenred BIZTRO Club este o platformă creată pentru afacerile antreprenoriale și companiile mici și mijlocii, care oferă acces gratuit la resurse și soluții practice pentru înființarea și dezvoltarea afacerii și starea de bine a angajaților.

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | Piața telefoanelor inteligente în (s)cădere liberă | Știrile tech din luna aprilie 2023
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție vorbim despre piața de smartphones care e în al 7-lea trimestru consecutiv de scădere, cum automatizarea se întâmplă și-n sistemul medical, Acer intră și-n alte segmente de piață decât cel în care s-a afirmat, Intel încearcă să recupereze anii pierduți în dezvoltarea de cipuri pentru platforme mobile și face parteneriat cu ARM, iar NVIDIA bagă AI și-n cipurile pentru gaming. Twitter Inc. nu mai există, acum face parte din X Corp, Ultimate Fighting Championship și World Wrestling Entertainment au fuzionat, repararea telefoanelor devine usual business pentru consumatori. Advertiserii trebuie să plătească abonament dacă vor să plaseze reclame pe Twitter, Bing și Google au găsit variante de integrare a reclamelor și-n răspunsurile date de ChatGPT sau Bard. Primul prezentator TV generat de inteligența artificială se află în Kuweit și a generat deja dileme grele.
Și bineînțeles, pe ici, pe colo o să-ți mai spunem și ce-am mai făcut noi la Upgrade 100. 😉.
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

ECONOMY NOW | Inflație și dobânzi record. 5 recomandări pentru antreprenori
Ce au de făcut antreprenorii români într-un context de volatilitate și incertitudine generale? În jurul acestei întrebări a gravitat cea mai recentă ediție a podcastului Upgrade100, moderat de Marian Hurducaș, ai cărui invitați au fost analistul economic Iancu Guda și Ștefan Toderiță, Strategy and Development Director la Edenred România.
Ideile principale și varianta podcast video aici. Linkuri utile despre resursele care s-au menționat în interviu: 📌 BIZTRO Club - Edenred BIZTRO Club este o platformă creată pentru afacerile antreprenoriale și companiile mici și mijlocii, care oferă acces gratuit la resurse și soluții practice pentru înființarea și dezvoltarea afacerii și starea de bine a angajaților. 📌 Benefit by Edenred 📌 Banii în Mișcare 📌 IQ Digital

PARADOXUL CONȚINUTULUI DIGITAL | Cum democratizarea unei industrii a dus la nevoia de bugete mari și foarte mari
În această ediție de Upgrade 100 Live Talks care a avut loc la Radio Guerrilla, Marian Hurducaș și invitatul său, Alexandru Negrea, au dezbătut ce înseamnă, de fapt, producția de conținut multimedia de la idee creativă la execuție.
Alexandru este co-fondator Saga Space - studio de producție video care s-a înființat la început de pandemie, consultant social media și trainer.
Au dezbătut despre branduri, marketing, influcenceri, studiouri de producție și, bineînțeles, bani și bugetele din ce în ce mai mari de producție pentru conținut multimedia, social media și inteligență artificială!
Enjoy!
Link-uri utile, menționate în această ediție:

AI + CHATGPT PENTRU EDUCAȚIE BLOCKCHAIN - WEB 3.0 | Cu: Evelyne Vîlcu – CGO si Mihnea Dobrescu Balaur – CTO | StakeBorg
O discuție despre inteligenta artificiala si aplicabilitatea in educatie - pornind de la un studiu de caz. Lansarea StakeBorg Academy Buddy – pe scurt, SAB – un asistent educational construit via ChatGPT pentru a contribui la educatia in domeniul blockchain.
Fenomenul, pe larg: despre aparitia asistentilor AI “specializati” in anumite domenii - si pe anumite nise.
Un alt exemplu expus în podcast: ChatGPT pentru parenting, via iMAMI.ro - cu Florin Popescu de la DespreCopii.com
Link-uri utile, menționate în această ediție:

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | Tragem AI-ul pe dreapta? | Cele mai importante știri tech din luna martie
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție vorbim despre inteligența artificială care deja e-n tot și-n toate - chiar și-n tot newsletter-ul ăsta, despre automatizarea joburilor din proximitate - vezi povestea caselor de marcat ale Auchan, roboți care fug pe tot felul de suprafețe mai bine ca tine, mașini electrice și cum România pare să exceleze la adopția lor, fostul CEO al Twitter a lansat BlueSky - tot un fel de Twitter, dacă tot am ajuns așa vremelnic la subiectul Twitter... află încă din deschidere că valoare a scăzut la jumătate de cât Elon Musk l-a preluat, Mark Zuckerberg renunță la metavers dar nu o spune cu voce tare, tranzacțiile cu cardul în e-commerce-ul Românesc au crescut cu peste 22% în 2022, iar peste 60% dintre comenzile de mâncare au fost date online, Spotify primește câștig de cauză în procesul împotriva Apple început acum 3 ani și, într-un mic acces de ipocrizie, producătorul de cipuri NVIDIA spune că monedele crypto nu aduc nimic util societății. Aflăm imediat de ce am menționat ipocrizia. A, și foarte mulți oameni printre care și nume celebre ar fi cerut să punem pe pauză dezvoltarea Inteligenței Artificiale că s-ar putea să ne pară rău dacă nu.
Și bineînțeles, pe ici, pe colo o să-ți mai spunem și ce-am mai făcut noi la Upgrade 100. 😉.
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

B.I. ÎN ADVERTISING | Cum pui creativitatea pe steroizi și-o transformi în acțiune tactică. Despre Tik Tok Index cu Irina Savu, Data Intelligence Director - Leo Burnett România
Pe scurt, Leo Burnett și DATA Intelligence au lansat TikTok Index, unde poate fi măsurată performanța conținutului brandurilor pe această platformă.
La larg, în această ediție de Upgrade 100 Live Talks s-a vorbit atât despre tech și cultură digitală, dar și despre business. De cele mai multe ori le și combinăm, cum vei descoperi și-n acest episod, de altfel.
S-a lansat TikTok Index - detalii pe tiktokindex.ro - platformă care s-a "înțepat" în algoritmul TikTok și poate face analize de date suficient de bune cât să prevadă trenduri, tipuri. de content care vor prinde la public, content eficient sau ce mai face industria/ concurența clientului.
Marian Hurducaș a încercat să afle de ce avem nevoie de asta, de ce nu sunt suficiente metricele platformelor, cât de curate și clare sunt datele, câte moduri de interpretare ai șamd.
Invitata sa: Irina Savu, Data Intelligence Director, Leo Burnett România. Are 18 ani de experiență in comunicare, dintre care 12 la Leo Burnett - care a și lansat TikTok Index. Ca strateg de comunicare, Irina Savu a acumulat know how atât de la client, cât si de la agenție. Din 2020 coordonează departamentul de Data Intelligence din Leo Burnett, poziție din care dezvolta soluții de date pentru peste 20 de clienți ai agenției.
Ar fi indicat să-i dai o ascultare mai ales care ești parte din industriile creative și chiar antreprenor.

U100 Tech Leaders Talk | IS TIK TOK SAFE FOR EUROPEANS? Guest: Jakub Olek - TikTok CEE
In this special episode UPGRADE 100 is addressing the concerns regarding security and privacy publicly expressed by the US officials and more recently by the European Union’s regarding the use of the TikTok application.
Our guest is: Jakub OLEK - Head of Public Policy and Government Relations, TikTok Central and Eastern Europe
Jakub is a government relations and market access expert with a law degree and international experience gained in Europe, Africa, Asia and Middle East. Previously he was working for Lime and Santander.
____________
IMPORTANT: The discussion you are watching was conducted before the TikTok CEO's hearing in the US Congress. So treat this podcast as such.
____________
TALKING POINTS:
___ In the advertising platform we can target between 7 and 8 million accounts in Romania. What other official figures and data can give us an idea of how big TikTok actually is? How strong is TikTok today in Romania, and how is Romania on the EU map from the perspective of TikTok - without any unnecessary formality?
___ A former TikTok employee recently testified before the US Congress that the app is connected to another ByteDance app, Toutiao, and that this leads to the transfer of data from US and EU citizens to China. What is the company's official defense on this subject?
___ TikTok employees have used data they had internal access to in order to find details about BuzzFeed and Financial Times journalists. The story has been amplified in the media and eventually we found out that TikTok itself was also a victim, as those employees had infiltrated the company - at least that's the official story. How safe can a platform like TikTok be under these conditions? It is possible?
___Probably few people know that besides TikTok, ByteDance operates many other products, especially in China and Asia, and it's somewhat normal to use common technology - however, your official discourse seems to support the opposite. How independent is TikTok from Douyin and your other applications, actually?
___ One of the systemic problems of global players is that they do not allow us to verify the data through independent, third-party tools. Local industry is not believed by any agency or client when it claims that a site has a certain level of traffic. This is measured independently, as done by the BRAT organization, of which I happen to be the president in Romania. Why does TikTok not do this? Why should we believe you when you report on views, clicks, etc.?
___ Facebook has done a terrible job in the fight against fake news, rather amplifying the algorithmic lie than limiting it, and Google hasn't had too much to comment as a good portion of the traffic that came out of Facebook also helped increase Google's revenue through tools like the Google Display Network. How is TikTok preventing itself from being the next propagator of fake news? ___ How does TikTok protect users' personal information and prevent it from being accessed by unauthorized parties? How can we know that the Chinese government or other governments are not asking for – and receiving – data from you? ___ How does TikTok handle reports of cyberbullying or harassment on the platform, and what steps are taken to ensure the safety of its users? What should people know about this? How much is AI how much is done by actual people?
___ How does TikTok ensure compliance with GDPR regulations, especially given its large user base in Europe? Is this feasible? By the way, how many users does TikTok have in EU countries? ___ Can you explain how TikTok's algorithm works and how it ensures fairness and transparency for all users? ___ Can you explain how TikTok's data collection practices differ from those of other social media platforms, if at all? What data do you collect? ___ What is the key message you would like to reach the authorities in Romania and EU and what is the message that needs to reach the public? #Upgrade100 #Podcast #TikTok #EuropeanUnion

TECH LEADERS TALK | CUM CRESTI GLOBAL CA STARTUP EUROPEAN. Cu Sacha MICHAUD - GLOVO si Matei DUMITRESCU - RocaX
Dragoș STANCA vă invită la un nou TECH LEADERS TALK by UPGRADE 100 despre tech startups, investiții, disruption în business si noi modele de operare, revoluția A.I. în contexul crizei economice. Invitați sunt: ___ SACHA MICHAUD – Co Fondator GLOVO Sacha Michaud este un antreprenor cu peste 15 ani de activitate în online în Spania și o are vastă experiență în domeniul startups. În 1997, a fondat compania LatinRed, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii internet în limba spaniolă, pe care a vândut-o doi ani mai târziu către StarMedia. De-a lungul carierei sale Sacha a creat mai multe companii, inclusiv Inlander, care a fost vândută în 2000; Binaria, o agenție de comunicare digitală; și Transword, o companie de traduceri online. După 9 ani in fruntea Betfair Iberia, la sfârșitul anului 2014, s-a alăturat lui Oscar Pierre pentru a fonda si lansa Glovo. • Fondată în 2015 în Barcelona, GLOVO operează în 25 de țări din Europa, Asia Centrală și Africa. România funcționează ca un hub regional pentru piața SEE care acoperă opt țări: România, Bulgaria, Serbia, Croația, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Slovenia. ___ MATEI DUMITRESCU – general partner ROCA X, vicepresedinte TECH ANGELS, fondator COMMONS ACCEL Matei Dumitrescu este investitor și expert în accelerare de startup-uri, cu o experiență internațională importantă. A activat ca business angel începând cu 2013, devenind vice-președintele Techangels în 2017, a fost desemnat “Investitorul anului în România” de către Central European Startup Awards în 2018 iar din 2020 a intrat în industria de venture capital ca General Partner în fondul de investiții RocaX În 2019 a fondat IdEA - Institutul de Excelență în Antreprenoriat, o organizație prin care a sprijinit peste 2000 de startup-uri în cadrul a 10 programe de accelerare axate pe diverse domenii sau regiuni, printre care, cel mai cunoscut, Commons Accel, aflat la a 8-a ediție. #startups #tech #upgrade100 #podcast #radioguerrilla

TRANSFORMARE DIGITALĂ | Automatizarea caselor de marcat și a relației cu clienții. Explică AUCHAN și DRUID AI
Dacă săptămâna trecută Dragoș Stanca a abordat un subiect intens discutat în spațiul public și anume ION, consilierul digital al prim ministrului Ciucă, și care a devenit știre la final de săptămână, în această ediție Marian Hurducaș abordeze altul cel puțin la fel de interesant pentru opinia publică: automatizarea muncii pe strada noastră. De ce atât de specific “pe strada noastră”? Pentru că dacă niște case de marcat se automatizau pe un alt continent, nu ne-ar fi păsat. Dar cum ele s-au automatizat pe strada noastră, ne pasă. E o lege nescrisă a jurnalismului care, într-un mod macabru pus, se numește regula mortului pe kilometru. Adică cu cât decedatul e mai aproape de strada strada ta, cu atât îți pasă mai mult.
Pe strada noastră automatizarea a început de mult vreme, doar că această nouă revoluție pe bază de digital ne impactează fix când ne doare cel mai tare din punct de vedere geopolitic și macro economic. Este multă emoție implicată, dar e și multă rațiune deopotrivă. Doar că emoția bate rațiunea de cele mai multe ori și subiectele din sfera publică devin atât de aprinse încât sunt repede capitalizate și de mediul politic, ceea ce s-a întâmplat și în cazul nostru. Mediul politic a zis că se gândește să impoziteze o casă de marcat self checkout un o sumă egală cu impozitul unui salariu minim pe economie.
Ai recunoscut, cu siguranță, actorii din acest rezumat introductiv, care totodată setază și contextul.
Retailerul francez Auchan a modificat casele de marcat astfel încât cumpărătorii să-și scaneze singuri produsele, iar cei care erau cu ecuson de casier să-i asiste. Dar acesta este doar firul narativ al opiniei publice, pentru că, de fapt aceste case de marcat fac parte din programul periodic de modernizare, iar casierii există în continuare. Doar că din 50 de case deschise nu mai avem 30 închise și 20 operate de omanii, ci 30 de case de tip self checkout și 20 operate în continuare de oameni. Vei afla mult mai mute detalii din interviu.
Automatizare există și-n departamentul de relații cu clienții - chiar mai accentuată decât la casele de marcat - care pare că devine mai peste tot inaccesibil pentru contact om - om. De ce impresia asta? Pentru că dacă vrei să discuți o problemă, o discuți cu chatul bazat pe inteligentă artificială conversațională care va decide dacă te trimite sau nu la o persoană cu care să rezolvi ce ai de rezolvat. Aici au fost mai puține plângeri publice, dar nu atât de vizibile pe cât a fost subiectul caselor de marcat. Există niște avantaje aici, totuși. Ai un "ghișeu" disponibil 24/7, oamenii de la client service reduc din nevoia de terapie pe care o provoacă de cele mai multe ori conversațiile cu clienții, și automatizează răspunsuri care oricum pot fi aflate la un search online distanță, cum ar fi orarul unui magazin.
Drept urmare, Marian Hurducaș a discutat despre automatizarea pe bune, nu teoretizată, ci implementată în viețile noastre.
Alături de el în studioul Radio Guerrilla:
Tuberiu Dănețiu, director de marketing Auchan Raluca Tătărușanu, global sales direct Druid AIEnjoy the talk!

Exclusiv | CINE E SI CE VREA ION - "CONSILIERUL A.I." DIN GUVERNUL ROMÂNIEI?
Discutăm la UPGRADE 100 Live Talks cine e si ce vrea de la noi ION – proiectul prezentat de Guvern ca fiind primul consilier guvernamental bazat pe Inteligenta Artificială.
I-am avut invitați în studioul Radio GUERRILLA si la telefon pe 3 dintre cercetătorii care contribuie la acest proiect, alături de Ministrul Cercetării si Digitalizării, Sebastian BURDUJA - care a intervenit telefonic, din Franța.
Acestia sunt:
Nicu SEBE - Profesor Universitar în Inteligenta Artificială si Computer Science la Universitatea din Trento, are peste 25 de ani de experiență in domeniu si e si Head of AI la HUMANS. Marius LEORDEANU - Profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti si Cercetator Stiintific la Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane. Radu IONESCU - Profesor Universitar la Facultatea de Matematica si Computer Science de la Universitatea din Bucuresti, co-fondator la Securif AIInformații și dezvăluiri exclusive despre proiect în discuția moderată de antreprenorul tech și expertul media Dragoș STANCA.
Găsiți pe Upgrade100.news și o versiune text cu principalele idei și resurse suplimentare!UPGRADE 100 Live Talks se aude la Radio Guerrilla lunea de la 7 seara - și în format podcast pe toate platformele audio și pe YouTube
#ION #NOI #HUMANSAI #GUVERN #PODCAST #INTELIGENTAARTIFICIALA #AI #IA #UPGRADE100

START-UP REPORT | România, locul 5 în CEE după o creștere de 12x în 6 ani. Ce ne mai lipsește?
A ieșit al treilea raport despre startup-urile din România, Romanian Venture Report 2023 pe numele lui, realizat de How To Web și KPMG.
Pe scurt, acest raport spune că Investițiile în startup-uri românești au înregistrat o creștere de 12x în ultimii 6 ani, de până la 101.7 milioane de euro. România se clasează astfel drept a cincea țară din Europa Centrală și de Est în topul în topul investițiilor ridicate de startup-uri, după Estonia, Cehia, Croația și Polonia.
Alexandru Agatinei, CEO HOW TO WEB a fost alături de Marian Hurducaș în această nouă ediție de Upgrade 100 Live Talks și explicat ce funcționează și ce nu funcționează încă în ecosistemul de start-up-uri românești. Alexandru este parte activă a ecosistemului de start-up-uri din România și totodată absolvent de fizică, business & administration, și de Bucharest International School of Management.
S-a discutat și despre:
- Ce înseamnă să ai un start-up de succes în România?
- Dacă face AI-ul irelevant orice alt domeniu in momentul asta? E asta o oportunitate sau dezavantaj?
- Concedierile din tech.
- Trenduri în segmentul modelor de business.
- Cat de repede devine prăfuită o tehnologie nouă azi?
Upgrade 100 Live Talks, în fiecare luni de la ora 19:00, la Radio Guerrilla.

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | A.I. vs Noi: primele lectii dure | Cele mai importante știri tech din luna februarie
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție vorbim despre inteligența artificială care pare s-o ia razna, dar atenție, doar pare căci în spate există explicații tehnice care explică de ce are momente în care deraiază de la traiectoria stabilită, Elon Musk și-a făcut propriul buton de boost pentru a-și menține popularitatea pe Twitter, tot el redevine cel mai bogat om din lume după ce acțiunile Tesla au recuperat aproape tot ce-au pierdut anul trecut, Dacia a făcut mai mulți bani decât Ferrari, Mercedes-Benz va livra mașini cu TikTok la bord, Google s-a grăbit cu lansarea lui Bard - propriul algoritm de inteligență artificială - și a aflat pe propria piele cum e cu zicala românească "graba strică treaba", iar fiscul italian cere Meta să plătească retroactiv TVA pentru susține că poate face legătura între faptul că utilizatorii săi pot accesa platforma în schimbul datelor personale.
Și bineînțeles, pe ici, pe colo o să-ți mai spunem și ce-am mai făcut noi la Upgrade 100. 😉.
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

DIGITALINATION | ep.7 | Cartea electronică de identitate. De ce, pentru cine și cu ce scop?
Subiectul cărții electronice de identitate a născut poate cele mai aprinse discuții dintre toate cele legate de digitalizare. Mulți au pus-o pe seama educației digitale precare, alții pe o comunicare destul de neprietenoasă a administrației publice.
De aceea și numeroasele întrebări care s-au născut de-a lungul timpului: e nevoie de această carte electronică? Pentru ce? Cine o controlează și cum ne asigurăm că datele sunt gestionate în siguranță?
În această nouă ediție Digitalination by Upgrade 100, Radu Puchiu și Marian Hurducaș alături de invitatul lor, Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Populației - poate cea mai avizată voce în acest domeniu, au încărcat să afle tot trebuie știut despre cărțile electronice de identitate.
Un articol cu ideile principale găsești pe digitalination.ro.

TECH LEADERS TALK | AI, Chat GPT + BING. Cu Bogdan PUTINICĂ - GM al MICROSOFT în România - despre trenduri globale si strategii locale
.Antreprenorul tech și omul de media Dragoș STANCA l-a invitat în acest episod la UPGRADE 100 Live - în mansarda Radio GUERRILLA - pe Bogdan PUTINICĂ. General Manager MICROSOFT în România.
Discuția a pornit de la impactul AI în lume, integrarea Chat GPT în BING și EDGE, a continuat cu strategia pentru România și cu profilul celui care conduce gigantul global la noi.
Liderul local MICROSOFT are peste 20 de ani de experiență în poziții de director executiv și funcții de conducere la nivel internațional, dar și local. Si-a început activitatea profesională prin fondarea, în anul 2000, a companiei IP Devel – unul dintre start-up-urile de tehnologie cu cea mai rapidă ascensiune din industria de profil din România.
Startupul a fost achizitionat de Adecco (Elvetia) companie care a fost cumpărată, la rându-i, de ENEA (din Suedia) – loc unde invitatul meu de azi a si rămas, aproape 10 ani - asta înainte să se alăture Microsoft, la finalul anului 2021, în calitate de General Manager pentru România. E autor și speaker pe teme de management și business, activ si în domeniul voluntariatului, fiind co-fondator al organizației caritabile 3 Wishes.
E absolvent de informatică la „Tudor Vianu” si de stiinte economice, la ASE. Un dialog plin de informații extrem de utile. Enjoy!

CYBERCRIME ÎN ERA A.I. | Cum folosesc hackerii ChatGPT și cum previi o fraudă bancară
La Upgrade 100 Live Talks de la Radio Guerrilla, în săptămâna internațională dedicată conștientizării Securității Cibernetice, Marian Hurducaș a abordat schimbarea peisajului Cybercrime & Cybersecurity odată cu disponibilitate pentru mase a tehnologie Generative A.I. pe care se bazează inclusiv Chat GPT dezvoltat de OpenAI.
Invitații: Alin Becheanu - în prezent supervizează echipa de prevenire a fraudelor din cadrul ING Bank Romania, și Vladimir Ghiță, CEO Fort - în prezent coordonează activitatea generală a Fort, companie care tinde a deveni un lider regional și global în cybersecurity.
Printre întrebările pe care le regăsești aduse în discuție:
📌 Care sunt implicațiile unui model de Generative A.I. (ex: ChatGPT) în cybersecurity? Poate face ca atacurile de tip phishing greu de detectat pentru că sunt mai precise și mai persuasive?
📌 24% dintre antreprenorii români apelează la consultanță financiară de specialitate, 58% nu au acces la informații financiare, 62% nu-și monitorizează cheltuielile. Cum arată peisajul acesta din spatele ghișeului unei bănci?
📌 Poți evita un atac de tip phishing și altfel decât prin vigilență? Ce se întâmplă dacă introduc datele cardului într-o pagină falsă sau le ofer cuiva și rămân fără bani în cont?
📌 Dacă am fost victima unei fraude bancare, mă poate ajuta banca să-mi recuperez banii dacă tranzacția a fost securizată - adică s-a folosit codul de siguranță CVV2 și/sau parola 3D Secure?
📌 Există vreo șansă să iau urma hackerului și să-mi recuperez prejudiciul?
📌 Dacă sunt antreprenor și am un IMM, cum trebuie să abordez problema securității datelor din compania mea?
Upgrade 100 Live Talks, în fiecare luni, de la 19:00, pe Radio Guerrilla. În variantă podcast ulterior.

TECH FOR LIFE | Când tehnologia îți salvează zilnic viața fără ca tu să știi asta
Vorbim în această ediție despre Tech for Life sau, pe românește, tehnologia care ne ține zilnic în viață fără ca măcar să realizăm asta pentru că pur și simplu e de la sine înțeles că trebuie să existe.
Nu discutăm despre domeniul medical, ci despre domeniul auto care datorită sau din cauza Tesla, depinde de tabăra în care ești, tinde să devină una cu industria tech. Nu la întâmplare a ales Marian Hurducaș acest subiect și acest domeniu, ci pentru că e pasionat de tech și mașini și a conștientizat două detalii importante: 1 că industria auto a devenit terenul de joacă preferat de industria tech pentru testarea de safety features, și 2 că dacă n-am avea tehnologia cu noi toată ziua și să ia decizii pentru noi în momentele critice, accidente de pe drumurile României ar fi mult mai multe. Pentru că da, accidentele din România ultimilor ani s-au redus pentru că parcul auto s-a înnoit și odată cu asta mașinile de pe străzi au devenit mai sigure.
S-au luat în conversație, evident, subiectele despre inteligența artificială și piloții automați.
Pe invitat Silviu Toma îl cheamă, e fondator Romania Driving Experience, singura echipă din România care are în componență exclusiv instructori de conducere defensivă acreditați de BMW Driving Academy - cea mai veche și importantă școală de conducere defensivă și sportivă din lume, fondată în anul 1977 în Germania. Silviu are ani de experiență în conducere defensivă și e trainer de 15 ani, cu începere din 2008.

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | Cele mai importante știri tech cu care am început anul
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție vorbim despre concedierile din tech care nu-s cu miile, ci cu zecile de mii, despre cum ChatGPT și Microsoft pare că au pus în șah Google, Consumer Electronic Show 2023 - CES - a fost platforma ideală de show-off a companiilor după 2 ani de pandemie, Apple se află printre companiile care va lua o bucată mare din advertisingul global, Tesla a ieftinit mașinile atât de mult încât decizia de cumpărare să fie foarte simplă clientului când va face o comparație cu o electrică medie europeană, giganții din petrol mănâncă și ei din plăcinta electrică, Twitter se zbate în continuare între relevanță, reorganizare și încasări, iar un raport Eurostat spune că suntem mulți români pe internet, dar degeaba pentru că suntem nepricepuți la capitolul abilități digitale de bază.
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

UPGRADE CAPITALISM | Raportarea de sustenabilitate: Modul în care se fac banii, la fel de important ca profitul
Marile corporații au nevoie de un upgrade, de o schimbare a paradigmei după care funcționează? Poate exista capitalism etic?
Raportarea nefinanciara se referă la raportarea informatiilor legate de performanța socială, mediu și guvernanța a unei companii, în afară de informațiile financiare tradiționale. Acest tip de raportare poate include informații despre practicile de angajare și diversitate, impactul asupra mediului, relațiile cu comunitatea și alte aspecte legate de responsabilitatea sociala a companiei. Scopul raportarii nefinanciare este de a oferi o imagine mai completa a performanței și impactului unei companii, în afară de aspectele financiare.
Invitata lui Marian Hurducaș este Cristina Bălan, Senior Partener în cadrul CSR Bootiq. Cristina este inginer, absolventă a Facultății de îmbunătățiri funciare și ingineria mediului (Universitatea de Științe Agronomice București). Are un masterat în marketing (ASE București) și unul în jurnalism și comunicare (London School of Journalism). Înainte de a deveni consultant în sustenabilitate (2013), a lucrat pentru Organizația Națiunilor Unite (1998-2012). Este formator ANC, trainer certificat GRI și GRI Certified Sustainability Professional. A fost primul specialist român, respectiv al șaselea din lume care a luat examul G4.

ANALIZĂ | Cum și cât s-a digitalizat România în 2022. Am bătut pasul pe loc sau am avansat?
Anul 2022 a fost anul în care ne-am uitat mai atenți la ce se întâmplă în sectorul de activitate numit “digitalizarea Statului”, dar și anul în care am generat… să-i zicem... cunoaștere și “schimb de experiență” prin seria Digitalination, concept Upgrade 100 realizat alături de Aspen Institute România. Ne amintim aici ca exemplu episodul pe care le-am făcut cu Finlanda și din care orice om responsabil de transformarea digitală a mediului public poate lua idei gratis, numai bune de aplicat în proiectele cu care noi suntem abia la început deși trebuia să fim demult gata.
Însă nu de proiecte ducem noi lipsă, ci de respectarea termenelor de implementare și a promisiunilor, iar asta este ceea ce ne-am dorit să contabilizăm în această ediție de Upgrade 100 Live Talks de la Radio Guerrilla: să vedem ce s-a făcut, cum s-a făcut, ce nu s-a făcut și de ce nu s-a făcut dacă nu s-a făcut la capitolul digitalizarea României.
În studio, altături de Marian Hurducaș, 2 experți în e-guvernare. Unul - the good cop - în persoana colegului său, Radu Puchiu, care este totodată și moderatorul Digitalination, iar celălalt, un prieten mei vechi de-ai noștri, Andrei Nicoară, expert e-guvernare și el și totodată, the bad cop.

ÎN BULA MEA | Agitație în social media. Despre TEAMBUILING. Cu ALEX COTEȚ - scenarist & co-regizor
Invitat la „În Bula Mea” by UPGRADE 100 azi este – funcție de tabăra în care te găsești - Alex Coteț, această "pată" pe obrazul cinematografiei românești de calitate sau, după caz, geniul care a găsit calea spre inimile spectatorilor de film din România, realizând o comedie de mega succes la public.
Alex Coteț, scenarist și co-regizor al TEAMBUILDING, a mai scris scenariul și pentru MIAMI BEACH, INVESTITORII – cunoscut celor mai trecuți prin viață și pentru unul din primele virale serioase „Mă-ta Are Cratimă” (o productie care a împlinit un deceniu de vizualizări mărețe în aceste zile). A regizat și produs și clipuri muzicale și spoturi publicitare pentru multi clienti cum ar fi Cat Mobile, Ursus, Bringo, Philips, BCR și multe altele pe care le poți vedea pe siteul Sector7.ro – companie unde e implicat alături de Raul Gheba si Roxana Andrei.
De ce atata lume entuziasmată de Teambuilding și de ce atâta lume revoltată - dar nimeni in-between? Asta au încercat să afle Dragoș Stanca și Marian Hurducaș.
Enjoy the debate!

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | Cele mai importante știri tech cu care intrăm în 2023. La mulți ani! 🥳
La mulți ani, un 2023 excelent și bine-ai dat play! 🥳
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție, vorbim despre un rezultat istoric al cercetătorilor americani care au reușit să obțină energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune și astfel să replice, practic, Soarele, Twitter ar fi în moarte clinică, spun unii, în mod ilar în țara în care supravegherea a ajuns la rang de artă, studenții chinezi au reușit să inventeze o haină invizibilă camerelor de supraveghere, tot în această ediție aflăm de ce riscăm să pierdem internetul global sau de ce apele din crypto nu s-au liniștit nici acum. Și ce-am mai făcut noi la Upgrade 100, bineînțeles.
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

GENERATIVE A.I. | Cum va schimba lumea Inteligența Artificială Generativă în viziunea unui antropolog digital
Știm, cuvântul care a fost și declarat cuvântul anului de către Oxford Dictionary a fost metavers, dar 2022 a fost, de fapt, anul inteligenței artificiale generative.
DALL-E, Lensa.ai, și mai nou ChatGPT dezvoltat de OpenAI, ne-au dat puțin lumile peste cap. Această tehnologie poate să producă artă, text, răspunsuri la dileme complicate, cod de programare etc. E suficient de "disruptive" încât să facă lumea, mai ales lumea creativă, să se teamă că rămâne fără job. Noi zicem că mai e cale de bătut până acolo și chiar asta s-a dezbătut.
Invitata lui Marian Hurducaș: colega sa de Upgrade 100, Smaranda Heroiu, director executiv Upgrade100, researcher in antropologie digitala, consultant in procese și audit de digitizare a proceselor in companii.
Upgrade 100 Live Talks se aude în fiecare seară de luni de la ora 19:00.

DIGITALINATION | Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei în România: Nu am mai fost de 15 ani la un ghișeu
În această ediție specială de Upgrade 100 Live Talks vorbim pe marginea celui mai nou episod de DIGITALINATION by Upgrade 100 si Aspen Institute Romania despre ce face prima clasată la nivel european: Finlanda.
Am încercat să aflăm care sunt secretele țării care ocupă în acest moment prima poziție în Digital Economy and Society Index/ DESI – clasamentul UE în ce privește digitalizarea (cel în care România ocupă – deocamdată, sperăm – ultima poziție!) – Finlanda.
Colegul Radu Puchiu, expert e-guvernare și moderatorul seriei Digitalination, a avut-o drept invitată invitată pe Marjut Akola, Ambasadoarea Finlandei în România. Astfel că discuția începută cu Laura Eiro, persoana resposabilă cu digitalizarea Finlandei, cu care Radu a discutat în cel mai nou episod de Digitalination, a fost extinsă cu o sesiune de debate despre digitalizarea Statului Finlandez și ce putem noi învăța din asta chiar cu ambasadoarea Finlandei în România.
Pe scurt, ce face Finlanda ca să fie prima și ce poate învăța România de la ea în transformarea digitală?
Organizare în "exces". Abordare tactică, susținere financiară. Buget: 500 de milioane de euro. Cum de este prima în DESI? Unul dintre răspunsuri: NOKIA. Serviciile publice sunt deja la alt nivel: nu doar digitalizate, ci și automatizate. Finlanda investește mult în securitatea cibernetică. Finlanda are deschidere spre colaborare și ajutor.Rezumatul complet al discuției cu Laura Eiro și ideile principale se regăsesc în format multimedia pe digitalination.ro.
Upgrade 100 Live Talks are loc în fiecare luni de la ora 19:00, la Radio Guerrilla.

NEUROTEHNOLOGY | Ce se întâmplă când creierul întâlnește fizic tehnologia
Subiectul pe care urmează să-l auzi discutat în această ediție de Upgrade 100 Podcasts are legătură stânsă cu, atenție, neurotehnologia.
Dacă mergi online să cauți detalii despre acest concept, o să ajungi, cum ajungi de obicei, și pe wikipedia. Prima frază pe care o vei citi sună cam așa: any method or electronic device which interfaces with the nervous system to monitor or modulate neural activity.
Cel mai la îndemână exemplu la care probabil te-ai gândit acum este Neuralink, start-up-ul lui Elon Musk, care promite o interfață creier-mașină funcțională și cu aplicabilitate în viața de zi cu zi. Metoda este una invazivă și testele de la laborator ale Neuralink sunt contestate pentru modul în care sunt efectuate.
Povestea interfeței creier-mașină nu e nouă, a aprins imaginația oamenilor încă de la prima iterație a unui robot imaginat de scriitorii SF, iar între timp cred că nu greșesc dacă spun că cele mai multe încercări de rafinare a neurotehnologiei a abut loc mai ales în tratarea sau augmentarea dizabilităților. Și-n marketing are aplicabilitate neurotechnologia și cu ea reușim să facem, practic, neuromarketing.
Invitatul lui Marian Hurducaș se numește Costin Dămășaru și este fondator și director general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale, Veruvis - care, atenție, e totodată și un start-up. Costin spune că centrul din Romania pe care l-a fondat este unul dintre cele mai puternice centre de cercetare în neuroștiință din Europa.
Pe scurt, Costin foloseste tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface pentru a realiza o harta a creierului, astfel încât să poată identifica disfuncțiile fiecărei persoane în parte cu scopul de a stabili un protocol de antrenament neuronal. Tehnologia pe care o foloseste poate fi utilizată pentru copii cu autism, ADHD, în managementul stresului sau în sporirea performanțelor.

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | Știrile lunii NOIEMBRIE în digital, tech și startups
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție, vorbim despre tehnologiile care stârnesc tot mai mult interesul românilor, despre viitorul evenimentelor online și offline, despre viitorul social media, inteligența artificială și cum a ajuns anul 2022 să fie anul inteligenței artificiale generative, japonezii încearcă să facă energie electrică din zăpadă, Tesla e iar cel mai valoros brand auto, la Twitter e haos în continuare, Apple iar e în vârful lanțului Big Tech și da, despre piața crypto, că n-avem cum s-o evităm. Și ce-am mai făcut noi la Upgrade 100, bineînțeles.
IQ DIGITAL Summit s-a „jucat” cu casa închisă marți, 15 noiembrie, pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov. Peste 600 de oameni au fost în sală, iar prezentările și dezbaterile foarte apreciate. Ai aici o mostră de feedback dintre cele pe care le-am primit în ultimele 2 săptămâni. Materialele de după event se regăsesc pe iqdigital.ro.
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

LIVE TALK | Tech Startups "Made in Romania" de urmărit în 2023. Cine s-a remarcat în 2022?
Dragos Stanca de la Upgrade 100 analizează alături de invitatele sale Elena Vrabie - redactor tech la The Recursive si Andriana Spulber - head of communications la Underline Ventures care sunt cele mai interesante startups tech din 2022 si ce e "de urmărit" in 2023. Cum stă România vs. regiune si cum evoluează ecosistemul local de inovatie tech.
Upgrade 100 Live Talks se întâmplă în fiecare luni de la ora 19:00 la Radio Guerrilla.

AFTER PARTY | Momente și cifre de după IQ Digital Summit Brașov & Black Friday
Salutare și bine că te-am regăsit la o nouă ediție de Upgrade 100 Podcasts!
Are la bază emisiunea Upgrade 100 Like Talks care se întâmplă în fiecare luni la Radio Guerrilla, de la ora 19:00.
Această ediție are două părți și e împărțită după cum urmează:
1. Prima parte a fost alocată de Marian Hurducaș - moderator și host - unei retrospective de IQ Digital Summit Brașov pentru să săptămâna trecută echipa Upgrade 100 a pus literalmente în scenă a treia partea cu public am poveștii IQ Digital care a început anul trecut, pe vremea asta, într-un studio TV; pun pariu că ai cam uitat că acum un an încă mai aveam reguli stricte pandemice.
Radu Puchiu, colegul din Upgrade 100, moderator Digitalination și expert e-guvernare a fost în studio și alături de Marian a făcut un review al ideilor care merită date mai departe după ce au fost expuse de către speakerii Andreas Ekstrom, jurnalist tech și autor de carte, dau ca referință The Google Code, Iulian Stanciu, președinte executiv eMag, Sergiu Manea, CEO BCR și Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România, Matthew Griffin, futurologul care vrea vrea să și repare viitorul nu doar să-l prezică, primarul Brașovului, Allen Coliban, Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT & C din Camera Deputaților și, au mai fost pe scenă Ionuț Țața, antreprenor și consultant în inovare alături de 5 alți antreprenori locali care fac segmentul de business brașovean să se învârtă.
2. A doua parte a fost rezervată noii noastre sărbători naționale: Black Friday! Din primele date pare că românii au fost mult mai cumpătați anul ăsta cu achizițiile față de anii precendenți. Raluca Radu, country manager Answear.ro, s-a alăturat discuției din studio și a explicat cum au arată cifrele din acest an de Black Friday chiar din mijlocul evenimentelor.
Upgrade 100 Like Talks care se întâmplă în fiecare luni la Radio Guerrilla, de la ora 19:00.

VIITORUL SOCIAL MEDIA | Cine deține distribuția, deține puterea
O nouă ediție de Upgrade 100, o nouă dilemă de dezbătut: care e viitorul social media în condițiile în care Twitter și Facebook nu se simt prea bine? Adică două dintre cele mai vechi rețele de socializare dar și cele mai influente din punct de vedere social și politic.
Ce se va întâmpla în peisajul acesta odată cu recentele și viitoarele deja anunțate ajustări? Dar după ce intră în joc blockchain? Mai acordăm atenție acestor platforme pentru strategiile de marketing și comunicare?
Marian Hurducaș a încercat să afle răspunsuri de la invitatul său Robert Katai, ex-product marketer și actual marketing and communication manager Creatopy.
Upgrade 100 se întâmplă în fiecare luni de la ora 19:00 la Radio Guerrilla.

WEB 3 & METAVERSE | Viitorul evenimentelor OFF și ONLINE
În această ediție de Upgrade 100 se discută despre viitorul evenimentelor și a experiențelor live OFF și ONLINE.
Cuvintele cheie sunt blockchain, metavers și chiar multivers. Cu accent pe multivers, o să înțelegi pe parcurs de ce.
Alături de Marian Hurducaș, moderatorul, s-a aflat Mihai “Mike” Drăgan, co-fondator Oveit, a cărui viziune depre cum vor fi evenimentele în viitorul nu foarte îndepărtat definește, până la urmă, și modelul de business al start-up-ului său care a devenit primul emitator de bilete in MultiversX - noua viziune a romanilor de la fostul Elrond Network.
Cei doi au axat discuția pe "future of experiences" dincolo de strict events “reale”. Notiunea de eveniment se extinde, notiunea de experiență se extinde, trendul e să extindem și să duplicăm în ce promite a fi metaversul după care aleargă acum Facebook (centralizat) dar și alții, semnificativ din România, fostul Elrond care a lansat oficial “războiul” anti META chiar vis a vis de META office chiar in Paris, și au venit cu abordarea MultiversX, unde Beniamin Mincu. co-fondatorul, propune xWolds.
Site-ul lor e destul de self explanatory din acest punct de vedere: https://multiversx.com/. Dragos Stanca și prietenii de la Stakeborg au transmis la cald din spatele scenei de la Paris.
Oveit zice că vine si rezolvă notiunea de ticketing cu ajutorul tehnologiei blockchain. Cum? Vei afla din acest episod.
Bineînțeles, s-a discutat și despre e-commcer și despre Streams.live, parte din Oveit.
![ATACURI CIBERNETICE | Securitatea informatică [a României] explicată](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/1089500/1089500-1667395667540-a6c7c67965a5d.jpg)
ATACURI CIBERNETICE | Securitatea informatică [a României] explicată
Auzim tot mai des de atacuri cibernetice, pierderi de date, malware și așa mai departe, dar ce sunt cu adevărat, ce implică și, mai ales, cine ne apără în cazul unui atac? Atât la nivel individual, cât și la nivel de țară. E datoria cuiva să facă toate astea pentru noi, sau e datoria fiecăruia dintre noi să ne protejăm odată ce pășim în mediul online?
Marian Hurducaș și invitații săi:
Radu Puchiu, expert e-guvernare și totodată coleg de Upgrade 100 care realizează Digitalination, cam singurul produs de pe piață care stă cu ochii pe digitalizarea statului, alături de Bogdan Botezatu, director of Threat Research at Bitdefender, au dezbătut la Upgrade 100 Live Talks de la Radio Guerrilla ideile principale din episodul 4 de Digitalination, concept Upgrade 100 realizat în parteneriat cu Aspen Institute Romania.Invitatul celei mai noi ediții de Digitalination, dedicat securității cibernetice a României, a fost Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică a României. Episodul complet pe digitalination.ro
Principalele subiecte dezbătute:
1. Un atac cibernetic e o chestiune de "când", nu de "dacă" se va întâmpla -> https://youtube.com/shorts/HpWQiBlzBJM?feature=share
2. Îngrijorător, majoritatea atacurilor cyber de succes au la bază tehnici vechi -> https://youtube.com/shorts/SGvBjqLjPAI?feature=share
3. Tot ce facem pe cybersecurity trebuie multiplicat, altfel nu avem succes -> https://youtube.com/shorts/lQPSCW_kgnE?feature=share
4. Am demonstrat că România poate fi un actor relevant în cybersecurity -> https://youtube.com/shorts/oxOaFKRekds?feature=share
5. Ce se întâmplă cu datele tale furate într-un atac cibernetic? -> https://youtube.com/shorts/nvACFMwLAB4?feature=share
6. Durează până la 150 de zile ca o companie să realizeze că a fost victima unui atac cibernetic -> https://youtu.be/1u5FvAMeyBg
Upgrade 100 Live Talks se întâmplă în fiecare luni de la ora 19:00, la Radio Guerrilla.

🎧 AUDIOLETTER UPDATE 1.1 | Știrile lunii OCTOMBRIE în digital, tech și startups
Acesta este versiunea audio a unui nou UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna august care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. Selecția știrilor e realizată de Paul Alexandru, editarea și versiunea audio de Marian Hurducaș. Producția semnată de Oliver Simionescu.
Da, avem și versiunea "AudioLetter" a newsletter-ului nostru. Puteți da subscribe newsletterului Update 1.1 aici sau pe upgrade100.com/subscribe.
Preview
În această ediție, vorbim despre tehnologii disruptive, despre criza energetică și despre cum tehnologia poate salva... energia, Microsoft renunță după 30 de ani la Microsoft Office care devine simplu, Microsoft 365, TikTok face schimb de roluri cu Facebook și devine din ce în ce mai contestat, Elon Musk a cumpărat, în sfârșit Twitter și a făcut deja primele concedieri, iar în crypto e ela fel ca luna trecută, adică e liniște, singurii care fac continuă să facă zgomot sunt românii de la Elrond care pregătesc X Day. Paris și care au dat un interviu in exclusivitate pentru Upgrade 100.
Apropo de ce-am mai făcut noi la Upgrade 100 în luna octombrie. Am lansat o nouă ediție de IQ Digital Summit, de data asta va avea loc la Brașov în 15 noiembrie. Va fi pus în scenă de noi, Upgrade 100, alături de George - o inovație BCR, iar începând cu acest eveniment ni se alături și partenerul de technologie, Vodafone! Poți rezerva un loc gratuit pe iqdigital.ro/brasov, tot acolo vei afla și cine sunt experții globali și liderii tech locali care vor urca pe scena Teatrului "Sică Alexandrescu"!
Gata! Preview and promo moment over.
Audioletter și Newsletter UPDATE 1.1 apar în fiecare primă zi a fiecărei luni, la ora 1 dimineața.

DIGITALINATION #4 | Securitatea cibernetică. Este România în siguranță?
Luna octombrie a fost luna securității cibernetice, astfel că Radu Punchiu, expert e-guvernare și moderator al seriei Digitalination by Upgrade 100 în parteneriat cu ASPEN Institute Romania, dezbate cu Dan Câmpean, directorul DNSC, siguranța României pe "frontul" cyber.
Digitalination este un concept Upgrade 100 realizat în colaborare cu Aspen Institute România.

EXCLUSIVE. X Day Paris. What's next for ELROND? With: Beniamin Mincu - co-Founder + Sergiu Biris - Head of Product
A special edition addressed to a global audience. Our guests today are Beniamin Mincu - co-founder, Elrond Network - and the new head of product officially announced less than an hour ago, the well-known Romanian entrepreneur Sergiu Biris. You can also watch this talk on our Youtube Channel @Upgrade100

CRIZĂ ENERGETICĂ | Cum poate salva tehnlogia energia. INVITAT: Claudiu Butacu, EFdeEN & Energia Ta
Subiectul din această ediție nu este deloc simplu, ba chiar complicat. Explicăm de ce.
În contextul scumpirii energiei pe toate planurile și a dezechilibrelor care au venit odată cu această problemă, dar și al celor mai recente lansări ale Big Tech care au adus anul acesta îmbunătățiri mai mult de formă decât de fond, care sunt șansele ca segmentul de Research and Development să fie la rândul său afectat și astfel să nu mai avem ritmul de inovare cu care ne-am obișnuit?
Dar nu numai asta s-a dezbătut, ci și ce soluții ne oferă tehnologia de azi ca să ne adaptăm la vremurile