Skip to main content
Spotify for Podcasters
VMKIK AKKU-SZTIK - Töltést adunk a gazdaságnak!

VMKIK AKKU-SZTIK - Töltést adunk a gazdaságnak!

By Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara podcast műsora Vas megye gazdaságáról, üzleti életéről, képzési lehetőségekről, mindent is érintő kérdésekről szakértő vendégeinkkel.
Available on
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

A diáknak, a duális képzőnek és az iskolának is büszkeség a Szakma Sztár Fesztiválon szerzett siker

VMKIK AKKU-SZTIK - Töltést adunk a gazdaságnak!Jun 16, 2023

00:00
18:05
A diáknak, a duális képzőnek és az iskolának is büszkeség a Szakma Sztár Fesztiválon szerzett siker

A diáknak, a duális képzőnek és az iskolának is büszkeség a Szakma Sztár Fesztiválon szerzett siker

Podcast sorozatunk jelenlegi epizódjában vendégünk volt Busznyák Norbert, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, duális képző, aki Szakma Sztár Fesztivál idei versenyén faipari technikus szakmában 2. és 3. helyezést elért diákjainak felkészítésében is részt vett. Ők Busznyák Zsombor és Szuh Tamás, akik a Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola és Kollégium tanulói. Milyen kihívást jelentenek az ilyen szakmai versenyek, mi kell ahhoz, hogy a diákokból jó szakember lehessen, és érdemes-e lányoknak választani ezt a szakmát – többek közt erről is beszélgettünk.

Jun 16, 202318:05
Olasz jó gyakorlatok a turizmus-vendéglátás szakképzési területén

Olasz jó gyakorlatok a turizmus-vendéglátás szakképzési területén

Turisztikai szakmák népszerűsítése Vas megyében az olasz jó gyakorlatok felhasználásával címmel pályázott sikeresen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021-ben az  Erasmus+ KA1 mobilitási programban. A program során a duális szakképzési területen dolgozó szakemberek és vállalkozók ismerhették meg a jó gyakorlatokat a MARCO POLO G.E.I.E közreműködésével. Az Erasmus programról általánosan és a szakképzési területen megvalósított projektekről Barbara Bandiziol, a MARCO POLO programszervezőjét, mentorát kérdeztük, a magyar nyelvű tolmácsolást Tatai Dóra Klárától hallhatják. A podcast epizódban ezen túl bemutatjuk a projektek legfontosabb mérföldköveit, és az is kiderül, mit tanultak a szakemberek a mobilitási programok során.

Mar 02, 202327:40
Innovatívan a profi pályaválasztásért Vas megyében

Innovatívan a profi pályaválasztásért Vas megyében

Kezedben a jövőd! - portfólió a profi pályaválasztáshoz - ez a címe annak a kiadványnak, amelyet a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadói és a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadói közösen dolgoztak ki. A feladatokat, felméréseket tartalmazó munkafüzetet a 2022/2023-as tanévben 4 Vas vármegyei általános iskola összesen 4, 7. évfolyamos osztályának tanulói kapták meg. A cél, hogy a diákok minél jobban megismerjék önmagukat és ezáltal a számukra legmegfelelőbb pályát válasszák. Hogyan működik a portfólió a gyakorlatban, hogyan tudnak segíteni a diákoknak a szülők és tanárok, illetve miért is egyedülálló ez a kezdeményezés - ez is kiderül podcast sorozatunk jelenlegi epizódjából. Beszélgetőpartnereink voltak: Csáki Ivett, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója, valamint Fülöp Orsolya és Simonné Janzsó Tünde, a Vas Megyei Pedagógia Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadói.

Feb 09, 202324:01
Naprakész válaszokkal segíti a HR-vezetőket kamaránk HR-Klubja

Naprakész válaszokkal segíti a HR-vezetőket kamaránk HR-Klubja

Podcast sorozatunk legújabb epizódjában a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara égisze alatt működő HR-Klubot mutatjuk be. A beszélgetést a legutóbbi rendezvényén előtt rögzítettük. Vendégünk volt Mika Norbertné Horváth Tímea, személyzetfejlesztési és  szervezetfejlesztési tanácsadó, a klub vezetője, a rendezvények moderátora, és Inotai Mónika Employer branding, toborzás-kiválasztási szakember. Mit kell tudni a HR-Klubról, hogyan és mióta működik – első körben Mika Norbertbé Horváth Tímeát kérdeztük, de az is kiderül, hogyan lehet csatlakozni klubunkhoz és hogy melyek az aktuális kérdések a szervezetfejlesztésben.

Oct 25, 202209:48
A cukrászmesterség titkai

A cukrászmesterség titkai

Négy szakmában szervezett mesterképzést a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2022-ben, podcast sorozatunk epizódjában a cukrászmester-jelöltek vizsgája idején beszélgettünk. Vendégünk volt Borda Attila, a Spirit Hotel séfje, Karácsonyi Péter, a Pierre Cukrászat cukrászmestere és Enzsöl Balázs cukrász konzulens. Melyik cukrászból lehet mester, kinek érdemes választani a szakmát - többek közt erről is beszélgettünk, de kiderül, mit gondolnak a hobbi cukrászatról és hogy kinek melyik a kedvenc süteménye.
Oct 19, 202219:30
A szakmák "legje" - mesterképzési kisokos

A szakmák "legje" - mesterképzési kisokos

Májusban több szakmában is indít mesterképzést a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Érdemes-e indulni a mester címért, milyen pluszt ad a különböző szakmákban dolgozóknak, a podcast sorozatunk ezen részében többek között erről is beszélgettünk, de a képzésre vonatkozó - például a jelentkezésre vonatkozó - információk is elhangzanak. Vendégeink voltak: Bogáti András, gázfogyasztóberendezés - és csőhálózatszerelő mester, Frank Szabolcs autószerelő mester, Varga Ádám cukrászmester és Mészáros Gábor, a Mészáros Cukrászda vezetője, cukrászmester, valamint a VMKIK szakképzési csoportvezetője, Füstné Holczapfel Tünde és Takács Tamás, gazdaságfejlesztési munkatárs is. 

Kíváncsi a mesterképzésre? Minden információt megtalál itt és most egy helyen!

Apr 30, 202230:19
Kamarai Védjegyeseink - bemutatkozik a Régiófókusz Kft. és a Limex Kft.

Kamarai Védjegyeseink - bemutatkozik a Régiófókusz Kft. és a Limex Kft.

Újabb cégek mutatkoznak be podcast sorozatunkban, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Kamarai Védjegy programban a Régiófókusz Kft. és a Limex Kft. is sikerrel pályázott, Hutflesz Mihály ügyvezetőt kértük, hogy mutassa be a vállalkozásokat. A Limex Kft. 1991 óta működik, profilját tekintve gazdaság- és vállalkozásfejlesztő tevékenységeket tudhat a magáénak, pályázatokkal is foglalkoznak. A Régiófókusz Közhasznú Nonprofit Kft.-t 2003-ban, hazánk euroatlanti csatlakozását követően alakították meg, a vidék és turizmusfejlesztés keretén belül a Vas megyei és Nyugat-dunántúli önkormányzatokat, egyházi és civil szervezetek is segíti. 

A beszélgetés során a vállalkozások történetén túl az is kiderül, Hutflesz Mihály mire a legbüszkébb a nevezett cégeket illetően, de szó esik a vállalkozásokat általánosan érintő kihívásokról és a kamarai tagságról is. 

Apr 14, 202219:15
Kamarai Védjegyeseink - bemutatkozik a Castrum Sec Kft.

Kamarai Védjegyeseink - bemutatkozik a Castrum Sec Kft.

Ismerje meg Ön is a Védjegy tanúsítványt nyert vállalkozásokat! A kamaránk által 2021-ben indított Védjegy programban összesen 6 vállalkozás nyerte el a megtisztelő címet. Podcast sorozatunk aktuális részében bemutatkozik a Castrum Sec Kft. A szombathelyi székhelyű vállalkozás többek közt tűzjelző, beléptető, behatolásjelző rendszerek kiépítésével, működtetésével foglalkozik, de profiljukban nagy hangsúlyt kapnak a informatikai és telekommunikációs rendszerek, továbbá a különböző IT megoldások is. Vendégünk volt Czvitkovics László ügyvezető, akivel a cég tevékenységeiről, eredményeiről, kihívásairól is beszélgettünk. 

Mar 31, 202214:07
Megalakult a Magasépítő Mesterek Klubja a VMKIK-nál

Megalakult a Magasépítő Mesterek Klubja a VMKIK-nál

Magasépítő Mesterek Klubja alakult a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara égisze alatt. Podcast sorozatunkban Béry Norbert klubelnököt kérdeztük a megalakulásról, tervezett tevékenységekről. Kiderült, a Magasépítő Mesterek Klubja szakmai érdekképviseletet biztosít a hozzájuk forduló kivitelezőknek és megrendelőknek egyaránt, és a fiatal szakemberek képzésére is figyelmet fordítanak majd.

Mar 11, 202220:52
Kamarai Védjegyeseink - bemutatkozik az Öko-Grill Kft.

Kamarai Védjegyeseink - bemutatkozik az Öko-Grill Kft.

A Kamara Akku-sztik 3. részében a 2021-ben Kamarai Védjegy címet elnyert Öko-Grill Kft. ügyvezetője, a kamara kereskedelmi tagozatának küldöttje, Zsizsik Katalin volt a vendégünk. A vállalkozás bemutatásán túl a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara védjegyprogramjáról is hallhatnak, de a tagozat feladatairól és idei tevékenységi terveiről is szó esik.

Feb 10, 202212:34
Pályaválasztás okosan

Pályaválasztás okosan

Hol tanuljon tovább a diák? Melyik szakmát, ágazatot, iskolatípust válasszuk? Hogyan, és főleg mikor hozunk jó döntést? A VMKIK legújabb podcast műsorában szakemberekkel beszélgettünk a pályaválasztás kihívásairól. Miért érdemes személyes tanácsadáson részt venni az iskolaválasztás előtt, hogy tud gyermek és szülő közösen jól dönteni, miért fontos az önismeret a pályaorientáció során és hogyan kerülhetjük el a csalódást - többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptunk. Vendégeink voltak: Csáki Ivett és Lajos Andrea, a VMKIK pályaválasztási tanácsadói, az ELTE Savaria Egyetemi Központ kollégái: dr. Pachner Orsolya egyetemi adjunktus, családterapeuta és Pergelné dr. Remete Eszter egyetemi adjunktus, okleveles pszichológus, és Vargáné Nógrádi Gyöngyi pályaválasztási tanácsadó, pedagógus, a Vas Megyei Pedagógia Szakszolgálat munkatársa.

Jan 17, 202222:55
Bemutatkozik a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - évadnyitó beszélgetés Balogh Károly Zsolt főtitkárral

Bemutatkozik a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - évadnyitó beszélgetés Balogh Károly Zsolt főtitkárral

Elindult a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara podcast sorozata. Legújabb csatornánkon elsőként kamaránkról, szolgáltatásainkról, a 2022-es évre vonatkozó tervekről is beszélgetünk Balogh Károly Zsolt főtitkárral. Szó esik többek között a pandémia alatt kialakult gazdasági helyzetről, kamarai kezdeményezésekről, jótékonysági akciókról és a kamara által végzett szakmai tevékenységekről is. 

Jan 13, 202222:27