Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Verandermaten

De Verandermaten

By Sander Toby, Josca Snoei en Fedde Kloppenburg

Onderwijsinnovatie, hoe doe je dat eigenlijk? Josca, Fedde en Sander gaan met deze vraag aan de gang. Ze onderzoeken in gesprekken met elkaar en met aanschuivende gasten waar je tegenaan loopt bij grote en kleine innovatietrajecten. Hoe ga je om met complexiteit, met tijds- en systeemdruk, met weerstand en hoe organiseer je met elkaar een lekker lopende innovatie waar de deelnemers energie van krijgen. Zo maandelijks mogelijk en elke keer een aflevering van ongeveer een half uur.
Available on
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Een innovatienomade: op reis met Patrick van der Bogt

De VerandermatenSep 17, 2021

00:00
34:47
In gesprek over conflict eren met Shirine Moerkerken

In gesprek over conflict eren met Shirine Moerkerken

In deze aflevering spreken we met Shirine Moerkerken. Shirine is interventiekundige en helpt vanuit het ' samen niet weten' organisaties met hun organisatievraagstukken. Ze gaat in haar werk op zoek naar de verborgen conflicten in organisaties en hoe het woord conflict, als je de betekenis opnieuw bekijkt opeens heel veel ruimte kan geven in het proces. Waar mensen heel vaak denken aan 'ruzie' bij het woord conflict helpt de betekenis 'samen verschillen' om het proces helder te maken en verder te brengen. We praten met Shirine over het werk als interventiekundige, over haar boek Conflicteren en hoe ongemak en onveiligheid wezenlijk verschillende dingen zijn.
Jan 25, 202354:40
 Agile werken in onderwijsinnovatie bij Technische Bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht

Agile werken in onderwijsinnovatie bij Technische Bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht

Voor deze opname van ‘De verandermaten’ gingen wij in gesprek met Aleid van der Schrier en Anne Nienhuis. Vanuit de rol van respectievelijk product owner en adviseur begeleiden zij het docententeam van de opleiding Technische bedrijfskunde in het proces naar een nieuw curriculum. Ze doen dat met een ‘Agile mindset’. En dat bleek een succes. Maar wat is Agile werken precies? Hoe pak je dat aan? Wat zijn een ‘product owner’ en een ‘minimal viable product’ eigenlijk? luister in onze nieuwe aflevering van de Verandermaten hoe deze aanpak wellicht ook jouw opleiding kan helpen onderwijsvernieuwing resultaatgerichter vorm te geven. Wil je weten hoe Agile werken werkt? Kijk hier: https://husite.nl/onderwijskundigleiderschap/agile-in-het-onderwijs-hoe-dan/
Jan 13, 202344:19
Gesprek met Ina Ahuis over betekenisvolle werkrelaties

Gesprek met Ina Ahuis over betekenisvolle werkrelaties

In deze aflevering spreken we met Ina Ahuis. Ina was als kind al geboeid door mensen die het ene denken maar vervolgens het tegenovergestelde zeggen. In haar werk ziet ze dat dit op de werkvloer soms niet anders gaat. “We zijn bijvoorbeeld vóór openheid, maar houden in een lastig gesprek toch graag voor ons wat we van de ander denken.” De samenwerking wordt hier vaak niet productiever door en het is bepalend voor de kwaliteit van onderlinge werkrelaties. We praten met Ina over uitdagende situaties in ons werk en over haar boek Betekenisvolle Werkrelaties, waarin ze in gaat op samenwerkingsvraagstukken.
Sep 06, 202255:22
'Zorg voor jezelf', een interview met Kimberley Jazwa-van den Berg

'Zorg voor jezelf', een interview met Kimberley Jazwa-van den Berg

In dit zesde deel van de podcast De verandermaten gaan we in gesprek met Kimberley Jazwa-van den Berg. Kimberley is kerngroeplid van de opleiding tandprothetiek en heeft vanuit die rol afgelopen jaren een nieuwe opleiding helpen neerzetten. Toen zij de leergang voor leiders onderwijsinnovatie van het Teaching and Learning Network (TLN) van de HU ging doen gingen er een aantal luiken open. In dit gesprek met Josca en Fedde vertelt ze hoe ze af en toe verstrikt raakte in rollen, hoe ze in meerdere valkuilen liep, hoe ze daarvan en daarover leerde in de leergang en hoe de praktijk toch soms ook weerbarstiger is dan hij van een afstandje lijkt. Luister hier naar de zesde aflevering van De verandermaten! En ben je na het luisteren van deze aflevering zelf ook nieuwsgierig naar de leergang voor leiders onderwijsinnovatie? De inschrijving gaat binnenkort weer open! Kijk op: Leerarrangement leiders onderwijsinnovatie | Onderwijskundig leiderschap (husite.nl)
Apr 25, 202228:51
Interview Kristin Vanlommel, lector Organiseren van Verandering in Onderwijs

Interview Kristin Vanlommel, lector Organiseren van Verandering in Onderwijs

In dit vijfde deel van de podcast De verandermaten gaan we in gesprek met Kristin Vanlommel. Kristin is lector Organiseren van Verandering in Onderwijs van Hogeschool Utrecht. Zij sprak afgelopen maand haar lectorale rede uit waarin ze in ging op de complexiteit van veranderprocessen in het onderwijs, een aantal paradoxen die daarbij een rol spelen en hoe het lectoraat onderzoek gaat doen naar deze veranderingen. Wij spraken met haar en vroegen haar naar haar achtergrond, haar drijfveren en haar ideeën voor onderzoek voor de komende jaren.  Wil je meer weten over het lectoraat Organiseren van Verandering in Onderwijs (OVO) kijk dan eens op de website: Organiseren van Verandering in Onderwijs | Hogeschool Utrecht (hu.nl) Wil je de tekst van de openbare les van Kristin lezen? Kijk dan hier: https://www.hu.nl/-/media/hu/documenten/nieuws/openbare-les-kristin-vanlommel.ashx
Nov 05, 202133:27
Een innovatienomade: op reis met Patrick van der Bogt

Een innovatienomade: op reis met Patrick van der Bogt

In dit vierde deel van de podcast De verandermaten gaan we in gesprek met Patrick van der Bogt. Patrick is consultant, trainer en co-designer in onderwijsinnovatie en -ontwerp. Vanuit zijn passie voor leren is Patrick telkens opzoek naar nieuwe inspiratie in mensen, literatuur, geschiedenis, cultuur en natuur. Zo ontwikkelde hij niet alleen een uitgesproken visie die hij telkens in beweging houdt en opnieuw uitvindt, maar ook een groot beheersingsrepertoire aan vernieuwende werkvormen en modellen. Hiermee probeert hij studenten, docenten en opleidingen te inspireren en hun kijk op onderwijs, leren en zichzelf te prikkelen. Patrick maakt je deelgenoot van zijn ideeën en werkvormen via zijn Youtube kanaal Lerenwordtleuker.   Tijdens het gesprek vragen we Patrick onder andere hoe hij te werk gaat. Hoe hij mensen inspireert, maar ook hoe omgaat met groepen die wellicht niet direct open staan voor wat hij te brengen heeft. Patrick noemt zichzelf een innovatienomade met muzische flair. Benieuwd wat hij daar mee bedoelt? Luister dan hier naar de vierde aflevering van De verandermaten!
Sep 17, 202134:47
Ontwikkelgericht of ontwerpgericht innoveren: een praktijkverhaal van Maartje Alma

Ontwikkelgericht of ontwerpgericht innoveren: een praktijkverhaal van Maartje Alma

We spraken met Maartje Alma over haar activiteiten als veranderaar bij de opleiding communicatie van Hogeschool Utrecht.
Jul 02, 202136:47
Ontwerpen of ontwikkelen deel 2

Ontwerpen of ontwikkelen deel 2

In het onderwijs zien we dat er bij innovaties naast een ontwerpgerichte benadering ook de mogelijkheid is om voor een ontwikkelgerichte benadering te kiezen. In deze aflevering van de verandermaten bespreken we een aantal thema's in de aanpak van de ontwikkelgerichte benadering en maken we de aanpak daarmee wat concreter.
May 03, 202131:53
Ontwerpen of ontwikkelen

Ontwerpen of ontwikkelen

In het onderwijs zien we vaak dat innovaties aangepakt worden met een ontwerpgerichte benadering. Maar zijn er ook andere manieren om dat te doen? Josca, Fedde en Sander bespreken het verschil tussen de ontwerpgerichte benadering en de ontwikkelgerichte benadering. Welke benadering werkt wanneer het best en hoe pak je het aan?
Apr 16, 202123:51