Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Verandermaten

De Verandermaten

By Sander Toby, Josca Snoei en Fedde Kloppenburg

Onderwijsinnovatie, hoe doe je dat eigenlijk? Josca, Fedde en Sander gaan met deze vraag aan de gang. Ze onderzoeken in gesprekken met elkaar en met aanschuivende gasten waar je tegenaan loopt bij grote en kleine innovatietrajecten. Hoe ga je om met complexiteit, met tijds- en systeemdruk, met weerstand en hoe organiseer je met elkaar een lekker lopende innovatie waar de deelnemers energie van krijgen. Zo maandelijks mogelijk en elke keer een aflevering van ongeveer een half uur.
Available on
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Een innovatienomade: op reis met Patrick van der Bogt

De VerandermatenSep 17, 2021

00:00
34:47
de Festival tapes, aflevering 3: Sylvie Gybels: zelfsturende teams

de Festival tapes, aflevering 3: Sylvie Gybels: zelfsturende teams

Op 14 april hebben wij onze podcast-studio in een caravan op het overdekte terrein van het Hogeschool Utrecht Onderwijs en Onderzoek festival 2023 geplaatst. Gedurende de dag hebben we een divers pluimage aan bezoekers van het festivalterrein geplukt en in onze caravan uitgenodigd. Telkens spraken we een kwartier over ons bekend hoofdthema: innoveren en veranderen in onderwijs. Dat leverde leuke, verassende en leerzame gesprekken op. Vele niveaus en contexten van de organisatie kwamen daarbij voorbij. In de komende weken zullen we telkens één van deze gesprekken met jullie delen.  
We gaan deze week luisteren naar ons gesprek met Sylvie Gybels over zelfsturende teams. Sylvie is onderzoeker bij het lectoraat organiseren van waardig werk. Daarnaast werkt ze als adviseur bij de afdeling HR beleid. Wanneer hebben we het nou over zelfsturende teams, wat is een ideaal team en waar baseer je het werk in zelfsturende teams op? En hoe betrek je studenten hierbij? Welke ingrediënten maken dat je fluitend naar je werk gaat en welke ingrediënten zijn er nog meer? Al deze vragen komen aan bod in dit gesprek.

May 26, 202317:18
De festival tapes! aflevering 2: Ruben van Zelm: Pendule

De festival tapes! aflevering 2: Ruben van Zelm: Pendule

Op 14 april hebben wij onze podcast-studio in een caravan op het overdekte terrein van het Hogeschool Utrecht Onderwijs en Onderzoek festival 2023 geplaatst. Gedurende de dag hebben we een divers pluimage aan bezoekers van het festivalterrein geplukt en in onze caravan uitgenodigd. Telkens spraken we een kwartier over ons bekend hoofdthema: innoveren en veranderen in onderwijs. Dat leverde leuke, verrassende en leerzame gesprekken op. Vele niveaus en contexten van de organisatie kwamen daarbij voorbij. In de komende weken zullen we telkens één van deze gesprekken met jullie delen.
  Ruben is opleidingsmanager van de opleiding Master in zorg en welzijnMay 17, 202316:05
De festival tapes! aflevering 1: Jan Bogerd

De festival tapes! aflevering 1: Jan Bogerd

Op 14 april hebben wij onze podcast-studio in een caravan op het overdekte terrein van het HU Onderwijs en Onderzoek Festival 2023 geplaatst. Gedurende de dag hebben we een divers pluimage aan bezoekers van het festivalterrein geplukt en in onze caravan uitgenodigd. Telkens spraken we een kwartier over ons bekend hoofdthema: innoveren en veranderen in onderwijs. Dat leverde leuke, verrassende en leerzame gesprekken op.  Vele niveaus en contexten van de organisatie kwamen daarbij voorbij. In de komende weken zullen we telkens één van deze gesprekken met jullie delen. 

We beginnen deze week met niemand minder dan bestuursvoorzitter Jan Bogerd! Jans afscheid bij Hogeschool Utrecht is aanstaande. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd als hoogste baas van de HU? Hoe ziet hij zijn leiderschapsstijl? Wat is zijn visie op veranderen in zo’n grote organisatie? En hoe zorgt en zorgde hij ervoor dat de macht en aandacht niet te veel naar zijn bol steeg?

 

Luister het hier!

May 10, 202317:30
In gesprek over conflict eren met Shirine Moerkerken

In gesprek over conflict eren met Shirine Moerkerken

In deze aflevering spreken we met Shirine Moerkerken. Shirine is interventiekundige en helpt vanuit het ' samen niet weten' organisaties met hun organisatievraagstukken. Ze gaat in haar werk op zoek naar de verborgen conflicten in organisaties en hoe het woord conflict, als je de betekenis opnieuw bekijkt opeens heel veel ruimte kan geven in het proces. Waar mensen heel vaak denken aan 'ruzie' bij het woord conflict helpt de betekenis 'samen verschillen' om het proces helder te maken en verder te brengen. We praten met Shirine over het werk als interventiekundige, over haar boek Conflicteren en hoe ongemak en onveiligheid wezenlijk verschillende dingen zijn.

Jan 25, 202354:40
 Agile werken in onderwijsinnovatie bij Technische Bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht
Jan 13, 202344:19
Gesprek met Ina Ahuis over betekenisvolle werkrelaties

Gesprek met Ina Ahuis over betekenisvolle werkrelaties

In deze aflevering spreken we met Ina Ahuis. Ina was als kind al geboeid door mensen die het ene denken maar vervolgens het tegenovergestelde zeggen. In haar werk ziet ze dat dit op de werkvloer soms niet anders gaat. “We zijn bijvoorbeeld vóór openheid, maar houden in een lastig gesprek toch graag voor ons wat we van de ander denken.” De samenwerking wordt hier vaak niet productiever door en het is bepalend voor de kwaliteit van onderlinge werkrelaties. We praten met Ina over uitdagende situaties in ons werk en over haar boek Betekenisvolle Werkrelaties, waarin ze in gaat op samenwerkingsvraagstukken.

Sep 06, 202255:22
'Zorg voor jezelf', een interview met Kimberley Jazwa-van den Berg
Apr 25, 202228:51
Interview Kristin Vanlommel, lector Organiseren van Verandering in Onderwijs
Nov 05, 202133:27
Een innovatienomade: op reis met Patrick van der Bogt

Een innovatienomade: op reis met Patrick van der Bogt

In dit vierde deel van de podcast De verandermaten gaan we in gesprek met Patrick van der Bogt. Patrick is consultant, trainer en co-designer in onderwijsinnovatie en -ontwerp. Vanuit zijn passie voor leren is Patrick telkens opzoek naar nieuwe inspiratie in mensen, literatuur, geschiedenis, cultuur en natuur. Zo ontwikkelde hij niet alleen een uitgesproken visie die hij telkens in beweging houdt en opnieuw uitvindt, maar ook een groot beheersingsrepertoire aan vernieuwende werkvormen en modellen. Hiermee probeert hij studenten, docenten en opleidingen te inspireren en hun kijk op onderwijs, leren en zichzelf te prikkelen. Patrick maakt je deelgenoot van zijn ideeën en werkvormen via zijn Youtube kanaal Lerenwordtleuker.

Tijdens het gesprek vragen we Patrick onder andere hoe hij te werk gaat. Hoe hij mensen inspireert, maar ook hoe omgaat met groepen die wellicht niet direct open staan voor wat hij te brengen heeft.
Patrick noemt zichzelf een innovatienomade met muzische flair. Benieuwd wat hij daar mee bedoelt? Luister dan hier naar de vierde aflevering van De verandermaten!
Sep 17, 202134:47
Ontwikkelgericht of ontwerpgericht innoveren: een praktijkverhaal van Maartje Alma

Ontwikkelgericht of ontwerpgericht innoveren: een praktijkverhaal van Maartje Alma

We spraken met Maartje Alma over haar activiteiten als veranderaar bij de opleiding communicatie van Hogeschool Utrecht.
Jul 02, 202136:47
Ontwerpen of ontwikkelen deel 2

Ontwerpen of ontwikkelen deel 2

In het onderwijs zien we dat er bij innovaties naast een ontwerpgerichte benadering ook de mogelijkheid is om voor een ontwikkelgerichte benadering te kiezen. In deze aflevering van de verandermaten bespreken we een aantal thema's in de aanpak van de ontwikkelgerichte benadering en maken we de aanpak daarmee wat concreter.
May 03, 202131:53
Ontwerpen of ontwikkelen

Ontwerpen of ontwikkelen

In het onderwijs zien we vaak dat innovaties aangepakt worden met een ontwerpgerichte benadering. Maar zijn er ook andere manieren om dat te doen? Josca, Fedde en Sander bespreken het verschil tussen de ontwerpgerichte benadering en de ontwikkelgerichte benadering. Welke benadering werkt wanneer het best en hoe pak je het aan?
Apr 16, 202123:51