Skip to main content
Spotify for Podcasters
Verlies op School

Verlies op School

By Heidi van den Hout

Verlies op school door het overlijden van een leerling, een ouder, broer(tje), zus(je) of een leerkracht raakt niet alleen de school maar vaak de hele gemeenschap.
Hoe een school omgaat met verlies is medebepalend voor de manier waarop verlies kan worden geïntegreerd in iemands leven en hoe degene het leven daarna weer kan oppakken.
De school kan daarin echt iets betekenen in het (jonge) leven van leerlingen en hun thuis. Een school geeft leerlingen hierin lessen voor het leven mee. Daarover gaat deze podcastserie.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Aflevering 5: Mariëlle Boots

Verlies op SchoolJun 08, 2022

00:00
30:18
Aflevering 5: Mariëlle Boots

Aflevering 5: Mariëlle Boots

"Omgaan met verlies hoort bij het leven en dus ook bij de opvoeding"
Vliegtuigramp MH 17 - 17 juli 2014

Mariëlle Boots was op dat moment directeur op een school in Neerkant. In deze woonplaats kwam een heel gezin om: vader, moeder en vier kinderen. Zonder nadenken opende Mariëlle de deur van de school om elkaar op die plek te ontmoeten. “Alle emoties kwamen daar bij elkaar. Hoe mooi en groot een klein dorp dan kan zijn. In rouw is alles goed als je je hart maar volgt. Kinderen krijgen ook te maken met rouw. Je kunt ze er niet van weghouden". Omgaan met verlies hoort bij het leven en dus ook bij de opvoeding volgens Mariëlle: "Praten met kinderen én niet over kinderen als je het hebt over rouw. Gedeelde smart is halve smart. Je hoeft het niet alleen te doen”.

Jun 08, 202230:18
Aflevering 4: Vera Bouwhuis

Aflevering 4: Vera Bouwhuis

In deze aflevering is Vera Bouwhuis te gast.  In de serie Verlies op School vertelt Vera, net afgestudeerd aan de studie Trendresearch and concepting in Lifestyle bij Fontys te Tilburg, hoe het voor haar is om te studeren met een groot verlies. De vader van Vera is overleden al voordat Vera startte met deze opleiding. Vera heeft ook de ervaring hoe ’t is om te studeren tijdens een lockdown, net zoals nu. Ze geeft aan dat het dan nog eenzamer kan zijn. Haar advies aan studenten is dan ook dan ook om tijdens deze periode contact te houden met je coach of iemand die je vertrouwt op school. "Dit is vaak lastig, maar als je het eenmaal hebt werkt het zo fijn! Zelf had ik wekelijks een belwandeling gepland met iemand die ik vertrouwde op school. Dit bracht mij zoveel steun en ik voelde mij gehoord", geeft Vera aan.

Dec 29, 202142:04
Aflevering 3: Peter Janssen

Aflevering 3: Peter Janssen

Peter, missen jullie kinderen? Want er is een ernstig ongeluk gebeurd”. 

Oss, 20 september 2018 - Een Stint met kinderen van een kinderdagverblijf werd aangereden door een trein bij station Oss-West. Vier kinderen kwamen om het leven. Eén kind en de bestuurster raakten zwaar gewond. Een ramp van grote omvang. Impactvol.
Peter Janssen was op dat moment directeur van basisschool De Korenaer, de school waar vanaf die dag een aantal stoeltjes leeg bleven. In deze podcast deelt Peter zijn verhaal en neemt hij ons mee hoe een school op zoek gaat naar verbinding en kracht bij onmetelijk verlies en verdriet.

Nov 25, 202144:26
Aflevering 2: René Peters

Aflevering 2: René Peters

Volgens René Peters adviseur, voormalig schooldirecteur / wethouder en momenteel woordvoerder Onderwijs en Jeugdzorg voor het CDA in de Tweede Kamer, hebben wij mensen drie zaken nodig:
1.  bestaanszekerheid: een dak boven ons hoofd
2.  gemeenschapszin: fijne mensen om ons heen
3.  zingeving: een reden om 'ochtends je bed uit te komen.
Hij geeft aan dat we op alle drie de terreinen verlies lijden. Dit leidt tot stress en eenzaamheid. Verlies van kwaliteit van leven dus. Hoe kunnen we dit tegen gaan? In het onderwijs kunnen we, ieder op onze eigen manier, van positieve invloed zijn op deze drie thema’s. Daar gaat deze podcast over.

Oct 05, 202128:09
Aflevering 1: Manu Keirse

Aflevering 1: Manu Keirse

Als je in een klas kijkt wat er in een jaar gebeurt, hebben veel leerlingen een verlies meegemaakt. Een scheiding, een verhuizing, iemand in hun naaste omgeving die (ernstig) ziek is geworden of overleden, en ga zo maar door.

Omgaan met verlies heeft te maken met liefde en verbondenheid volgens rouwdeskundige Manu Keirse. Als je wil werken aan verbondenheid, heb je mensen te leren omgaan met verlies. Daar gaat deze podcast over.

Sep 07, 202126:19
Trailer Verlies op School

Trailer Verlies op School

Verlies op school door het overlijden van een leerling, een ouder, broer(tje), zus(je) of een leerkracht raakt niet alleen de school maar vaak de hele gemeenschap. En sóms zelfs het hele land. Denk maar aan het Stint-drama te Oss, in september 2018.

Hoe een school omgaat met verlies is medebepalend voor de manier waarop verlies kan worden geïntegreerd in iemands leven en hoe degene het leven daarna weer kan oppakken. De school kan daarin echt iets betekenen in het (jonge) leven van leerlingen en hun thuis.

De school heeft een taak in het voorbereiden van leerlingen in het omgaan met verliessituaties in algemene zin. Denk aan verlies van vriendschappen, echtscheiding, verlies van werk of van een vertrouwde omgeving. Een school geeft leerlingen hierin lessen voor het leven mee. Daarover gaat deze podcastserie. Meer weten over verlies en omgaan met verlies maakt een verschil in kwaliteit van leven.

Aug 30, 202101:44