
pdcst drieëntwintig
By Verus

pdcst drieëntwintigJun 29, 2023

Aflevering 31 | Jacquelien Bulterman
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is Jacquelien Bulterman, onderwijsonderzoeker en auteur van 'Het lerarentekort', te gast.

Aflevering 30 | Karim Amghar
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is Karim Amghar, onderwijsprofessional, programmamaker en auteur, te gast.

Aflevering 29 | Gerdien Bertram-Troost
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is Gerdien Bertram-Troost, hoogleraar onderwijs in levensbeschouwelijk en pedagogisch perspectief aan de VU, te gast.

Aflevering 28 | Michael Merry
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is onderwijsfilosoof Michael Merry te gast.

Aflevering 27 | Mirjam Remie
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is Mirjam Remie, journalist en auteur van het boek 'Het gymnasium: het verhaal van een eigengereid schooltype', te gast.

Aflevering 26 | Mariëlle Paul
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is Mariëlle Paul, onderwijs woordvoerder in de Tweede Kamer namens de VVD, te gast.

Aflevering 25 | Marc Dullaert
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is Marc Dullaert te gast. Rinke interviewt Marc zijn visie op het onderwijs en zijn werk voor stichting KidsRights.

Aflevering 24 | Nadia Bouras
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering is historicus Nadia Bouras te gast. Rinke interviewt Nadia over haar schooltijd op de Amsterdamse Bouschraschool, een Arabische school avant la lettre. Een intrigerend gesprek over bijzonder onderwijs toen en nu.

Aflevering 23 | Erik Ex
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering gaat Hester van der Kaa, die Rinke tijdelijk vervangt, in gesprek met Erik Ex. In dagblad Trouw deelt hij wekelijks z'n ervaringen als leraar geschiedenis van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Erik ontving in oktober 2022 de titel 'Leraar van het jaar'.

Aflevering 22 | Merel van Vroonhoven
In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met eigenzinnige denkers, inspirerende voorbeelden en tegendraadse dromers over hoe je naar de relatie tussen onderwijs en samenleving kunt kijken. In deze aflevering gaat Hester van der Kaa, die Rinke tijdelijk vervangt, in gesprek met Merel van Vroonhoven.

Aflevering 21 | Daniëlle Woestenberg
De vrijheid van onderwijs hoort bij de democratische rechtstaat. Maar zijn er ook grenzen aan die vrijheid? In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek over botsende grondrechten, de rol van religie en hoe je verschillen kunt waarderen. In deze aflevering is Daniëlle Woestenberg te gast (Voorzitter CNV Onderwijs).

Aflevering 20 | Birgit Pfeifer
De vrijheid van onderwijs hoort bij de democratische rechtstaat. Maar zijn er ook grenzen aan die vrijheid? In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek over botsende grondrechten, de rol van religie en hoe je verschillen kunt waarderen. In deze aflevering is Birgit Pfeifer te gast (Practor Verschillen Waarderen).

Aflevering 19 | Sophie van Bijsterveld
De vrijheid van onderwijs hoort bij de democratische rechtstaat. Maar zijn er ook grenzen aan die vrijheid? In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek over botsende grondrechten, de rol van religie en hoe je verschillen kunt waarderen. In deze aflevering is Sophie van Bijsterveld te gast (Hoogleraar 'Religie, recht en samenleving' aan de Radboud Universiteit).

Aflevering 18 | Edith Hooge
De vrijheid van onderwijs hoort bij de democratische rechtstaat. Maar zijn er ook grenzen aan die vrijheid? In deze serie gaat Rinke Verkerk in gesprek over botsende grondrechten, de rol van religie en hoe je verschillen kunt waarderen. In deze aflevering is Edith Hooge te gast (voorzitter Onderwijsraad).

Aflevering 17 | Lucelle Comvalius
Diversiteit is een gegeven, maar inclusiviteit is hard werken. Maar staat inclusiviteit ook op gespannen voet met de vrijheid van onderwijs? In deze aflevering gaat Rinke Verkerk hierover in gesprek met Lucelle Comvalius (Docent Teachers College aan het Windesheim te Zwolle en voormalig Leraar van het Jaar).

Aflevering 16 | Kees Boele
Diversiteit is een gegeven, maar inclusiviteit is hard werken. Maar staat inclusiviteit ook op gespannen voet met de vrijheid van onderwijs? In deze aflevering gaat Rinke Verkerk hierover in gesprek met Kees Boele (voorzitter van het College van Bestuur van de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam en Groningen).

Aflevering 15 | Zihni Özdil
Diversiteit is een gegeven, maar inclusiviteit is hard werken. Maar staat inclusiviteit ook op gespannen voet met de vrijheid van onderwijs? In deze aflevering gaat Rinke Verkerk hierover in gesprek met Zihni Özdil (voormalig lid Tweede Kamer, historicus en columnist).

Aflevering 14 | Gabriël Anthonio
Diversiteit is een gegeven, maar inclusiviteit is hard werken. Maar staat inclusiviteit ook op gespannen voet met de vrijheid van onderwijs? In deze aflevering gaat Rinke Verkerk hierover in gesprek met Gabriël Anthonio, bijzonder hoogleraar in de sociologie van leiderschap, organisaties en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en partner, organisatie adviseur bij de Galan Groep in Baarn.

Aflevering 13 | Erik Borgman
Er is alleen maar inclusiviteit als er vrijheid van onderwijs is. In deze aflevering legt hoogleraar theologie van de religie en leken-dominicaan Erik Borgman uit wat hij met deze stelling bedoeld.

Aflevering 12 | Mark Buck
Onderwijs in zichzelf is een prachtig risico. Dat zeggen Gert Biesta en Erik Borgman. Maar hoe gaat de politiek in dit verkiezingsjaar hiermee om? Mark Buck, lid CvB van Verus signaleert in deze podcast de tendens om steeds meer alle risico’s in het onderwijs uit te sluiten: "Dat je dat in de behandelkamer van de chirurg doet, dat lijkt me logisch. Maar het onderwijs wordt daardoor niet veerkrachtiger, beter en mooier." In deze podcast blikt Rinke Verkerk samen met Mark Buck terug op de gesprekken met politici.

Aflevering 11 | Gert-Jan Segers
Is er ruimte voor verschil? Met deze kernvraag gaat Gert-Jan Segers de komende verkiezingen in. Hoe ziet hij in dit licht het debat over de vrijheid van onderwijs? In deze aflevering gaat Rinke Verkerk in gesprek met ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers.

Aflevering 10 | Lisa Westerveld
Wat kunnen we in het verkiezingsjaar rond de vrijheid van onderwijs verwachten? In deze aflevering gaat Rinke Verkerk daarover in gesprek met GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Voordat Lisa politiek actief werd in Den Haag was ze onder andere voorzitter van studentenvakbond LSVb en lobbyist bij onderwijsbond AOb.

Aflevering 9 | Michel Rog
Michel Rog was leraar maatschappijleer en voorzitter CNV Onderwijs. In de Tweede Kamer voerde hij 8 jaar het woord over het funderend onderwijs namens de CDA fractie. Nu is hij actief als wethouder in de gemeente Haarlem. Blijft artikel 23 - na zijn vertrek uit de Kamer - bestaan zoals we dat nu kennen? Luister deze aflevering met oud-Kamerlid Michel Rog en Rinke Verkerk.

Aflevering 8 | Paul van Meenen
Wat kunnen we in het verkiezingsjaar rond de vrijheid van onderwijs verwachten? In deze nieuwe serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met Tweede Kamerleden over hun visie op artikel 23. In deze aflevering is D66-onderwijswoordvoerder Paul van Meenen te gast.

Aflevering 7 | Roelof Bisschop
Wat kunnen we in het verkiezingsjaar rond de vrijheid van onderwijs verwachten? In deze nieuwe serie gaat Rinke Verkerk in gesprek met Tweede Kamerleden over hun visie op artikel 23. In deze aflevering is onderwijsman én SGP-politicus Roelof Bisschop te gast.

Aflevering 6 | Berend Kamphuis
Berend Kamphuis, ervaren onderwijsbestuurder en voorzitter van het CvB van Verus, is kritisch over de burgerschapswet die naar zijn mening te veel wordt gekleurd door angst en wantrouwen. In deze podcast pleit hij voor een beleid waarin scholen juist meer ruimte krijgen om disfunctioneel te zijn. ‘Geef leerlingen de vrijheid om afwijkende meningen te hebben en om fouten te maken.’ Waar zijn tomeloze vertrouwen in leerlingen en docenten vandaan komt? ‘Loop eens een dag rond op een school. Praat met leerlingen en docenten. Daar kikker je geweldig van op.’

Aflevering 5 | Marietje Beemsterboer
Leerkracht en onderzoeker Marietje Beemsterboer bestrijdt het vooroordeel dat islamitische basisscholen kinderen buitensluiten van de samenleving. Er bestaan hardnekkige beelden over het islamitisch onderwijs, terwijl volgens haar islamitisch onderwijs juist de integratie van moslims in Nederland kan bevorderen. In deze podcast vertelt Beemsterboer over haar onderzoek en over de waarde van de vrijheid van onderwijs.

Aflevering 4 | Eddie Denessen
De vrijheid die ouders hebben om de school te kiezen die bij hun levensovertuiging past, wordt beschouwd als een belangrijk recht. Toch valt er ook een kanttekening bij te maken: keuzevrijheid genereert niet vanzelf ook kansengelijkheid. Welk effect heeft de vrijheid van onderwijs op segregatie en kansengelijkheid in Nederland? In deze podcast geeft Eddie Denessen, hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs, antwoord op deze vraag.

Aflevering 3 | Erik Borgman
Erik Borgman vindt de vrijheid van onderwijs wezenlijk als het gaat om het belang van visie en levensbeschouwing bij het opleiden en opvoeden van een jongere generatie. Toch is de hoogleraar theologie van de religie én leken-dominicaan kritisch op de manier waarop de vrijheid van onderwijs nu wordt ingevuld. “Vrijheid van onderwijs dreigt uit te lopen op eenheidsworst met een dun identiteitssausje”, zo zegt hij. In deze podcast legt Borgman uit waarom scholen weer eigenwijze mensen moeten opleiden.

Aflevering 2 | James Kennedy
Toen de Amerikaan James Kennedy in Nederland een school zocht voor zijn kinderen, kon hij kiezen uit openbare instellingen en diverse christelijke scholen. Hij vond het prettig dat hij de voor- en nadelen van de scholen kon afwegen zonder zich druk te maken om de kosten van het onderwijs. In de Verenigde Staten is dat echt anders. Daarmee is een van de belangrijkste verdiensten van het Nederlandse onderwijsstelsel genoemd: de keuze die ouders en leerlingen hebben voor onderwijs dat bij hen past. In deze podcast laat de hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis zien wat de voor- en nadelen zijn van de Nederlandse vrijheid van onderwijs.

Aflevering 1 | Rosanne Hertzberger
Rosanne Hertzberger bepleit in een essay voor de Onderwijsraad het recht op je eigen bubbel. De NRC-columniste en microbioloog schrijft dat ze ervan overtuigd is dat het belangrijk is om te kunnen ontkomen aan de staat. “Dat iedereen, elke burger, elke éénling, elk gezin, elke minderheid de mogelijkheid heeft om te ontsnappen aan de dictatuur van de meerderheid. Om er je eigen waarheid op na te houden en in je eigen bubbel te blijven.” In deze podcast vertelt Hertzberger wat de vrijheid van onderwijs te maken heeft met de waarde van uniekheid en het belang van een eigen mening.