Skip to main content
Spotify for Podcasters
TavallinenJeesus

TavallinenJeesus

By Vihtori Leskelä

"Kyllä minä Jeesuksen tunnen, mutta tämä hemmetin purkki ei silti aukea"
Katu-uskottavaa Jeesustelua. Elämänmakuista keskustelua kaikesta kristilliseen uskoon liittyvästä.

Äänessä Vihtori Leskelä, 15 vuotta Suomessa ja Pohjois-Amerikassa toiminut pappi.
Yhteydenotot osoitteeseen mcvihtori@gmail.com
tai TavallinenJeesus -facebooksivun tai messengerin kautta

#kristinusko #uskonto #elämäntapa #raamattu #seurakunta #kulttuuri
Available on
Spotify Logo
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Currently playing episode

Kaikki erilaisuus ei ole rikkautta

TavallinenJeesusFeb 26, 2023

00:00
34:12
Kaikki erilaisuus ei ole rikkautta

Kaikki erilaisuus ei ole rikkautta

Kirkossamme elää rakenteissa ja traditioissa sellainen kaunis, mutta hajottava idea, että kaikki erilaisuus on rikkautta. Ja siksi kirkkomme jää muodottomaksi, tunnottomaksi, vieraaksi ja kolkoksi. Koska se ei uskalla tehdä valintoja, joiden kautta se voisi olla todellinen yhteisö, koti. Tämä näkyy siinä kaikessa mitä ei ole tehty, vaikka vuosikymmeniä kasvava joukko on eronnut kirkosta. Vähitellen alkaa olla isojen valintojen aika, koska kaikki erilaisuus ei olekaan rikkautta. 
Feb 26, 202334:12
Kuka on sinun esikuvasi

Kuka on sinun esikuvasi

Luettuani aivokirurgi Juha Hernesniemen kirjoittaman "Aivokirurgin muistelmat" ajauduin pohtimaan esikuvien merkitystä meidän kunkin elämässä. Jostain syystä omalla alallani minun on ollut tavattoman vaikeaa löytää esikuvia, joiden kaltaisiksi haluan työssäni pyrkiä. Silti jokaiselle kristitylle tekee hyvää, jos lähellä on joku, joka omalla toiminnallaan on kuin Kristuksen ilmentymä. 
Jan 03, 202339:11
Suomi on ateistinen maa

Suomi on ateistinen maa

Kun kuuntelin brittiläisten poliitikkojen ja uutistoimittajien puheita kuningatar Elisabetin hautajaisten ja edeltävien 10 päivän aikana, en voinut välttyä ajatukselta, että Suomi on erittäin ateistinen maa. Ja ateistisemmaksi muuttuu. Vapaa-ajattelijoilla ei ole täällä enää saavutettavaa. Kuningatar oli valinnut mielenkiintoiset Raamatun tekstit hautajaisissaan luettavaksi. #vapaa-ajattelijat #queenelizabethii #podcast
Oct 14, 202236:26
Mihin helvettiin katosi kristillinen elämä

Mihin helvettiin katosi kristillinen elämä

Kirkossa ei ole juuri mitään selkeästi määriteltyä ja konkreettista ajatusta kristityn elämästä. Suurissa eettisissä kysymyksissä me taivumme sen vastauksen taakse, jota suuri yleisö kannattaa ja joka takaa maksimaalisen henkilökohtaisen vapauden. Milloin viimeksi kirkko on ollut vastakulttuurinen liike? On vain harvoja asioita, mitä sinä voit kristittyjen keskellä sanoa omista moraalisista valinnoistasi ilman, että sinut ristitään konservatiiviksi tai joksikin pahemmaksi. Ja kuitenkin, jos sinä kristitty olet hiljaa moraalisista ajatuksistasi ja valinnoistasi niin sinä häviät. Ja kuka silloin ajaa Jeesuksen asiaa?
Aug 26, 202230:09
Kauramaito meidät pelastaa

Kauramaito meidät pelastaa

Vaikka ihmiset katoaisivat kirkoistamme ja vaikka jokainen muuttuisi ateistiksi, uskonnollisuus ei kuitenkaan häviä. Jokin meissä pitää huolen siitä, että alamme näkemään uskonnollisia merkityksiä lukuisissa arkielämän asioissa. Me olemme todella herkkiä synnyttämään uusia jumalia ja jumaltaruja.
Jun 17, 202237:50
Jumala on epäreilu

Jumala on epäreilu

On vaikea sietää sitä ajatusta, että aikanaan Jumala siirtää myös minut sivuosaan ja toiset asettuvat minun sijaani. Että minä loukkaannun tai kuolen, eivätkä minun suunnitelmani toteutuneet. Miten kukaan pystyy ottamaan Jumalalta vastaan sellaista, mitä ei halua.
Apr 27, 202241:21
Haastateltavana uskonnonvapauskysymyksistä lakimies ja pastori Ville Mielonen

Haastateltavana uskonnonvapauskysymyksistä lakimies ja pastori Ville Mielonen

Vieraanani on lakimies ja pastori Ville Mielonen. Hän on koulutukseltaan sekä oikeustieteiden että teologian maisteri ja hän on osakkaana lakiasiaintoimisto Almgren & Sankamossa. Hänen lakiasiaintoimistollaan on toimipisteet sekä Kotkassa että Helsingissä. Keskustelimme useista ajankohtaisista uskonnonvapauteen liittyvistä kysymyksistä, mm. valtakunnansyyttäjän nostamasta syytteestä kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan. Almgren & Sankamo hoitaa oikeudessa lakimies Matti Sankamon johdolla Päivi Räsäsen puolustamista. Keskustelimme myös uskonnollisten yhdyskuntien oikeuksista asettaa työntekijöilleen vaatimuksia, jotka rajoittavat heidän perusoikeuksiaan. Sydämellinen kiitos Ville Mieloselle tästä monia ajatuksia herättävästä keskustelusta. Haastattelu on nauhoitettu 5.2.2022 ennen Ukrainan ja Venäjän suhteiden kärjistymistä.
Feb 25, 202201:13:08
Kukaan ei saa anteeksi

Kukaan ei saa anteeksi

Anteeksiantoa väheksytään meidän kirkossamme. Meillä on suurimmat kertomukset ja symbolit anteeksiantamisesta, mutta käytännön elämässä ne jäävät usein vain symboleiksi. Koska jos kukaan ei oikeasti pyydä anteeksi, eikä kukaan kuule tunnustustasi, mitä silloin on anteeksianto? Lopussa kuullaan Vihtori Leskelän esittämänä virsi 373:1, säv. Armas Maasalo, san. Jenny Pohjala
Feb 04, 202231:08
Kirkko ei ole turvallinen tila

Kirkko ei ole turvallinen tila

Woke-liikehdintä pyrkii estämään yksilöiden ja ihmisryhmien marginalisoimista ja edesauttamaan tasa-arvoista elämistä. Tavoite on valtavan hyvä, mutta ainakin julkisuudessa tavoitteen saavuttamiseksi on pyritty monesti kyseenalaisin metodein, mm. korostamalla ryhmäidentiteettiä yksilöllisyyden kustannuksella, hiljentämällä epätoivottuja puheenvuoroja ja ylikorostamalla turvallisen tilan (safe space) tarpeellisuutta. Wokeismi leviää myös kirkon keskuudessa ja haluan pohtia, mitä riskejä tähän liittyy. Kaikki woke -liikehdinnän toimintamallit eivät sovi kristillisen kirkon sisälle.
Dec 28, 202141:00
Manausta ja evankeliointia

Manausta ja evankeliointia

Manata osaavat melkein kaikki, mutta evankelioida ei. Evankeliointi on yksi keskeisin ja Raamatullisin kristinuskon toteuttamisen muoto, mutta seurakunnissa siihen suhtaudutaan todella ristiriitaisesti. Ja silti, hyvästä evankelioinnista riippuu koko kirkkomme tulevaisuus.
Nov 19, 202140:50
Studiovieraana piispanvaaliehdokas Jouko Ala-Prinkkilä

Studiovieraana piispanvaaliehdokas Jouko Ala-Prinkkilä

Marraskuussa 2021 pidetään Lapuan hiippakunnassa piispanvaalit. Ehdokkaista kolme saapuu TavallisenJeesuksen studioon haastateltaviksi. Tässä jaksossa Jouko Ala-Prinkkilä puhuu mm. erittäin monipuolisesta kokemuksestaan kirkon työssä. Joukon seurakunnan alueella tapahtui surullisen kuuluisat Kauhajoen koulusurmat vuonna 2008. Hän puhuu myös ulkomaan työssä oppimistaan asioista sekä käytännön menetelmistä vaikuttaa seurakuntien suuntaan. Hän kertoo vakaasta halustaan toimia kirkossamme sillanrakentajana eri tavoin ajattelevien kesken. Jouko Ala-Prinkkilä on toiminut jo 20 vuotta Kauhajoen seurakunnan kirkkoherrana. Lisätietoja hänestä löydät kotisivultaan www.joukoala-prinkkila.fi
Oct 10, 202101:48:15
Studiovieraana piispanvaaliehdokas Matti Salomäki

Studiovieraana piispanvaaliehdokas Matti Salomäki

Marraskuussa 2021 pidetään Lapuan hiippakunnassa piispanvaalit. Ehdokkaista 3 saapuu TavallisenJeesuksen studioon haastateltaviksi.  Tässä jaksossa Matti Salomäki puhuu mm. omasta monipuolisesta taustastaan kirkon palveluksessa, hän on toiminut kirkkoherrana jo 18 vuotta. Pohdimme, mistä johtuu se, että kirkko on yhteiskunnassamme menettänyt merkitystään. Matti nostaa esiin monia rohkeita uudistustarpeita, mm. jumalanpalveluksien uudistamisen, Raamatun nostamisen enemmän keskiöön seurakuntiemme elämässä sekä diakonisen rakastamisen tärkeyden.  Matti toimii Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana. Lisätietoja hänestä löydät mm. kotisivultaan www.mattisalomaki.fi
Oct 07, 202101:11:10
Studiovieraana piispanvaaliehdokas Jukka Jämsén

Studiovieraana piispanvaaliehdokas Jukka Jämsén

Marraskuussa 2021 pidetään Lapuan hiippakunnassa piispanvaalit. Ehdokkaista kolme saapuu TavallisenJeesuksen studioon haastateltaviksi.  Tässä jaksossa Jukka Jämsen puhuu mm. nuoruuden ateismista, matkastaan kohti pappisvirkaa, kirkossa kokemistaan pettymyksistä, kirkkomme kehityshaasteista ja hienoista rukousvastauksista. Jukka Jämsén on rovasti, hän toimii Lapuan hiippakunnassa lähetystyön ja kansainvälisen työn asiantuntijana.  Lisätietoja hänestä löydät kotisivuiltaan www.jukkajamsen.fi Hän on kirjoittanut mm. suositun kirjan rukouksesta "Pelkkänä korvana", kustantajana Karas-Sana.
Oct 04, 202101:32:44
Tanssiva pappi ei ole vastaus

Tanssiva pappi ei ole vastaus

Tanssiva pappi on enemmän viihdettä kuin vastaus ongelmaan. Mutta kirkon haasteet ovat sen verran suuria, että niiden selättämiseen tarvitaan myös lisää tanssia.
Sep 07, 202130:49
Insinöörin Jumala

Insinöörin Jumala

Kristinuskon Jumalalla on kolme persoonaa. Silti voi olla, että kirkossa et opi tuntemaan niistä yhtäkään. Koska joskus persoona ja persoonallisuus, kaikenlainen henkilökohtaisuus ovat vieraita käsitteitä meidän kirkoissamme.
Aug 17, 202143:28
Tulisitko sinäkin ulos kaapista

Tulisitko sinäkin ulos kaapista

Ei ole elämässä toista niin vavisuttavan uskonnollista kokemusta kuin se hetki jolloin saat viettää aikaa toisten sinun kaltaistesi kristittyjen kanssa. Mutta miten hitossa tämän voisi kokea kun ei niitä kristittyjä yhtään missään näy. Missä kaikki ovat?
Jul 04, 202139:09
Jeesus rakastaa tirkistelijöitä

Jeesus rakastaa tirkistelijöitä

Onko kristinuskolla yhtään mitään sanottavaa Temppareita tai pornoa tuijottavalle ihmiselle. On. Lopulta sinä saat valita itse.
May 23, 202136:32
Aina ei ole kyse sinusta

Aina ei ole kyse sinusta

On monta hyvääkin syytä, miksi emme vieraile iäkkäiden vanhempiemme luona, mutta on se silti tärkeää.  Miten paljon tässä maailmassa onkaan yksinäisiä ihmisiä ja miten huonoja me olemme heitä rakastamaan. Auttaisiko Jeesus meitä tässäkin?
Apr 20, 202143:37
Tapoin karhun, mutta saiko niin tehdä

Tapoin karhun, mutta saiko niin tehdä

Tässä jaksossa tapetaan karhu niin vastuullisesti kuin mahdollista ja vastataan polttaviin kysymyksiin: Mikä on Raamatun vastaus eläinten arvoon? Paljonko kipua saa tuntoiselle eläimelle aiheuttaa? Onko Raamatussa mitään neuvoa tuotantoeläintalouteen? 
Mar 12, 202151:31
Raamattu ei ole sitä, mitä luulet

Raamattu ei ole sitä, mitä luulet

Jos haluat tietää Raamatusta tai etiikasta tai uskonnosta niin kysy ammattilaiselta. Tämä jakso on syväsukellus etenkin Raamatun inhimilliseen puoleen ja siihen, miten väärin me sitä joskus luemme.
Jan 15, 202143:48
Pirun huono selitys

Pirun huono selitys

Miksi ihmiset ei enää usko Jumalaan? Miksi he eivät käy kirkossa? Miksi, miksi. Luvassa ainakin yksi pirun huono selitys kaikkiin kristillisen elämäsi kysymyksiin.
Dec 13, 202032:54
Taivaan merkit

Taivaan merkit

Näkyikö taivaalla merkkejä, kun Biden voitti USAn presidentinvaalit? Milloin merkit kertovat jotain todellista Jumalan tahdosta ja milloin ne ovat vain omien fantasioidemme heijastumia. 
Nov 10, 202044:13
Hävitty sota

Hävitty sota

Kirkon työntekijöiden parissa on hyvin erilaisia käsityksiä samaa sukupuolta olevien parien siunaamisesta. Aika ajoin eri osapuolien keskustelua voisi luonnehtia jopa sodaksi. Luulen, että kaltaiseni konservatiivit tulevat lopulta häviämään tämän sodan.
Sep 30, 202001:00:42
Trump ja suomalainen kristitty

Trump ja suomalainen kristitty

Miksi ihmeessä suomalainen kristitty kannattaa Trumpia? Ja miten Israel liittyy tähän yhtälöön?
Aug 27, 202042:34
Mikä on hyvää huomenna

Mikä on hyvää huomenna

Mitä ovat huomisen päivän hyveet Suomessa? Tähän antaa vertailupintaa 190 vuotta vanha Runebergin runo.
Jun 30, 202047:08
Tosielämän manaaja

Tosielämän manaaja

Olen kohdannut lukuisia ihmisiä, jotka sanovat että heidän kodissaan kummittelee. Moni kertoo nähneensä edesmenneen läheisensä. Mitä näistä tulisi oikein ajatella? Onko sinulle tapahtunut jotain samanlaista?
May 28, 202024:31
Uskallatko pyytää Jumalalta lahjaa

Uskallatko pyytää Jumalalta lahjaa

Tässä jaksossa selviää, mitä lahjan pyytämisestä seuraa...ja kuka kumma polskuttelee kylpypaljussasi.
May 10, 202029:48
Ihmisen ei ole hyvä olla yksin

Ihmisen ei ole hyvä olla yksin

Kertomus neuroosista ja hetkestä, jolloin tajusin, että tarvitsen toisia ihmisiä
Apr 23, 202036:44
Kävin koronatestissä ja kuulin profetian

Kävin koronatestissä ja kuulin profetian

Kävin varmuuden vuoksi koronavirustestissä ja kuulin kollegalta profetian, eli näyn siitä, mikä tarkoitus tällä pandemialla on.
Apr 01, 202035:48
Vihattu kristitty

Vihattu kristitty

On hyviä ja huonoja syitä vihata kristittyjä. Löydätkö tästä jaksosta omasi?
Mar 10, 202039:48
TavallinenJeesus - Onko kirkossa helppoa olla

TavallinenJeesus - Onko kirkossa helppoa olla

Tämän kertaisessa jaksossa yhden kuolevaisen kokemus kirkossa käymisestä. Mitä kirkossa käyminen voisi parhaimmillaan olla.
Feb 05, 202032:08
TavallinenJeesus - Kristinuskon kamalin oppitunti

TavallinenJeesus - Kristinuskon kamalin oppitunti

Kertomus siitä, miten meidän omasta uskonnollisesta kokemuksestamme syntyykin epäjumala.
Jan 21, 202028:31
TavallinenJeesus - Paljonko viinaa on liikaa

TavallinenJeesus - Paljonko viinaa on liikaa

Nyt kun uudenvuoden juhlinnasta on selvitty, on aika miettiä, millaista roolia viina näyttelee tänä vuonna. Mikä olisi järkevää.
Jan 05, 202028:17
TavallinenJeesus - Joulurauhaa ja korkeaa verenpainetta

TavallinenJeesus - Joulurauhaa ja korkeaa verenpainetta

Kertomus keski-iänkriisistä ja siitä, miksi Jeesuksen syntymätarina on niin valtavan hyvä.
Dec 20, 201918:07
TavallinenJeesus - Miksi sä valehtelet

TavallinenJeesus - Miksi sä valehtelet

Miksi sivistyneet ja koulutetut ihmiset valehtelevat. Ainakin kaksi selitystä.
Dec 07, 201924:48
TavallinenJeesus - Ihan oikea ihme

TavallinenJeesus - Ihan oikea ihme

Olenko hullu vai koinko juuri oikean ihmeen? Kertomus Kanadassa tapahtuneesta ihmeestä.
Nov 19, 201917:52