Skip to main content
Spotify for Podcasters
VG Podcast

VG Podcast

By Világgazdaság

Az üzlet egy pillanatra sem állhat meg, de te igen! A Világgazdaság podcastjai becsatornáznak a piaci hírek, pénzügyek, gazdasági trendek világába.
Available on
Spotify Logo
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Currently playing episode

Kitört a kertépítési és kertészkedési láz

VG PodcastMar 21, 2023

00:00
45:05
Kitört a kertépítési és kertészkedési láz

Kitört a kertépítési és kertészkedési láz

Megnőtt az igény az önellátó és önfenntartó kertekre, de a városlakók sem mondtak le a saját zöldség és gyümölcs megtermeléséről az erkélyen. Az aszályos nyarakra fel kell készülni megfelelő növényválasztással, csapadékgyűjtéssel, önöntöző magaságyásokkal, önfenntartó kerti ökoszisztémával. A hobbikertészkedés reneszánszát éli, a sikeres kertépítés a kert és a lakók megismerésével kezdődik  – fogalmazott V. Topor Erika okleveles kertészmérnök a VG Podcastnak.
Mar 21, 202345:05
Szabályozni kell a TikTok-ot, de szélmalomharc a tiltással próbálkozni

Szabályozni kell a TikTok-ot, de szélmalomharc a tiltással próbálkozni

A világ számos országában bizonyos mértékben tiltani kezdték a kínai TikTok közösségi média alkalmazást. A világ egyik legnépszerűbb videómegosztó portálja reformot hozott a közösségi média és a marketing világába, viszont a kínai anyavállalat miatt a kormányok potenciális nemzetbiztonsági kockázatot látnak benne. A TikTok minden kétséget kizárólag egy veszélyforrás, amit puszta tiltással nem lehet megregulázni. A Be Sociel ügyvezetője, Forgács Mariann volt a vendégünk a VG Podcastban.
Mar 20, 202344:02
Megerősödtek a munkavállalók jogai Magyarországon

Megerősödtek a munkavállalók jogai Magyarországon

A munka törvénykönyvének január 1-jével hatályba lépett módosításával a munkavállalók hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat. Több esetben a munkaadónak kell bizonyítania, hogy jogszerűen járt el, és a joggal való visszaélés esetén például a bíróság visszahelyezheti állásába a munkavállalót. Az munka törvénykönyvének módosításáról Óváry-Papp Nórával, a Baker McKenzie ügyvédjével beszélgettünk a VG Podcastban.
Mar 15, 202335:24
Tavasszal is van élet a Balatonnál

Tavasszal is van élet a Balatonnál

Régi cél a balatoni szezon megnyújtása, valójában új időszakok népszerűsítéséről van szó – mondta a VG podcastnak a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Fekete Tamás szerint ugyan a „fürdőszezon” valóban néhány hónapra korlátozódik, de egyre több érdekes programmal várják a pihenni vágyókat az év többi részében is. A Balaton egyre népszerűbb, tavaly 8,8 millió vendégéjszakát regisztráltak a régióban, ami jelentősen több a 2021-es 6,9 milliónál.
Mar 10, 202343:17
Dübörög az agglomeráció ingatlanpiaca

Dübörög az agglomeráció ingatlanpiaca

Még a valamivel gyengébb piaci helyzetben is keresett a főváros környéke – hangsúlyozta a VG podcastnak a Duna House pr- és elemzési vezetője. Benedikt Károly szerint az agglomerációban átlagosan 19 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, az otthonteremtésre fordított összeg pedig megközelítette a 60 millió forintot. A vásárolt ingatlanok átlagos mérete 80 négyzetmétert tesz ki, azaz jelentősen nagyobb a Budapest belterületén mért 40-60 négyzetméternél.
Mar 09, 202344:33
Eljött a kétezer forintos fűtésszámla kora

Eljött a kétezer forintos fűtésszámla kora

A minimális fűtési költség, a zöldmegoldások, a közösségi terek és a modern szolgáltatások miatt egyre vonzóbbak az új építésű lakások. Folyamatosan csökken az új építésű lakások kínálata, mert megcsappant a kereslet, de az árak még tovább nőnek az emelkedő kivitelezési költségek és az infláció miatt. Aki csak teheti, energiatakarékos, modern lakást venne. Az újlakás-piaci trendekről a VG Podcastnak Borbély Zoltán, az Atenor Hungary ügyvezetője és Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezetője beszélt.
Mar 08, 202340:03
Visszatérhetnek a vevők a lakáspiacra

Visszatérhetnek a vevők a lakáspiacra

Sokkal kevesebb lakás kelt el januárban, mint egy éve, de a nagy összeomlás elmaradt. Megmaradtak az otthonteremtési támogatások, miközben jóval az infláció és az elmúlt évek béremelési szintje alatt vannak a hitelkamatok. A lakáspiacon tapasztalt kivárásnak a javuló bizalmi indexek vethetnek véget, a szakértők is egyre optimistábbak. A VG Podcast vendége Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője, az OTP Pénzügyi Pont vezérigazgatója és Kormos Zoltán értékesítési igazgató volt.
Mar 04, 202334:19
Nem alakult ki a közösségimédia-használat kultúrája

Nem alakult ki a közösségimédia-használat kultúrája

Végiggondolatlanul, és szinte korlátlanul töltik föl az adataikat a felhasználók az internetre – mondta a VG Podcastnak a Be Social ügyvezetője. Forgács Mariann szerint a szülők nem elég tudatosan nevelik gyermekeiket profiljuk karbantartására,  azaz nem veszik figyelembe, hogy saját profiljaikat, social-média használati szokásaikat másolják le csemetéik. Sokszor a felmenők hiteltelenül várják el gyermekeiktől, hogy mindössze néhány percig „kattintgassanak”, amikor ők órákat „lógnak” a neten.
Mar 03, 202338:39
Egy hűtőszekrény is beleférhet az esküvői borítékba

Egy hűtőszekrény is beleférhet az esküvői borítékba

Az idei évben még nem, de hamarosan csökkenthet a magyarországi esküvők és házasságkötések száma. A Ceremóniamesterek Szövetségének elnöke, Tóth Mihály a VG Podcastban elmondta, hogy az elmúlt élvek esküvődömpingje után megfogyatkozott a házasodni vágyó párok száma. Az infláció és a munkaerőköltségek emelkedése ellenére az esküvők maradnak a 3-4 millió forint közötti szinten, de a násznép zsugorodni fog. Az egy vendégre jutó költség körülbelül átlag 40 ezer forint körül mozog jelenleg.
Mar 02, 202342:08
A magyar filmgyártás új korszakát hozhatja el a fóti fejlesztés

A magyar filmgyártás új korszakát hozhatja el a fóti fejlesztés

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A a beruházás 11 millió euró értékű és 2024 első negyedévére készülhet el. A virtuális stúdió technológia a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. A Visual Europe Group vezérigazgatója, Botond Szabolcs volt a VG Podcast vendége.
Feb 27, 202321:54
Magánorvosból sincs elég

Magánorvosból sincs elég

Többet nyújt a magánegészségügy vagy csak könnyebben, és hamarabb elérhetővé teszi az orvosokat a betegek számára? Rengeteg a hasonlóság, de egyre több a különbség is az állami és a magán járóbeteg ellátás között, utóbbinak az extra figyelemmel, a korszerű vizsgálati eszközökkel és eljárásokkal kell egyre inkább vonzóvá válnia, de most árplatóhoz érkezett a piac, a következő időszak kihívásokkal teli. A VG Podcastnak a Swiss Medical alapító tulajdonosa, Kirschner András elemezte a helyzetet.
Feb 26, 202343:17
Ragadóssá vált az infláció, új fegyvert vethet be a Fed

Ragadóssá vált az infláció, új fegyvert vethet be a Fed

Meglepő lépésre készülhet a Fed, a kiszivárgott hírek szerint a ragadóssá vált infláció hatására engedhet a korábban kitűzött céljából, így akár egy százalékponttal magasabbra engedheti az éves áremelkedés tolerált ütemét- is – mondta a VG Arbitrázs című podcastsorozatának újabb epizódjában Kiss Mónika, a Prestige Financial vezető stratégiai tanácsadója. A szakértő szerint véget ért az ingyen pénz korszaka, ezért aktív portfóliómenedzsmentre van szükség, de a piacon sok az alacsony bétájú, olcsó, de jó minőségű eszköz.
Feb 24, 202327:24
Az idő az ukránoknak kedvez

Az idő az ukránoknak kedvez

Mindkét fél számára rendkívül kedvezőtlen lenne, ha befagyna a frontvonal, kialakulnak az állóháború – mondta a VG podcastnak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója. Anton Bendarzsevszkij szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban mindkét fél „erőt gyűjtött”, és tavasszal újjáéledhetnek a nagyobb harcok. Mindkét háborús sereg el akarta kerülni, hogy az időjárás, a végtelen sár miatt kudarcba fulladjanak az akcióik, de a csapatok újraszervezéséhez, felfegyverzéséhez is kellett idő.
Feb 24, 202348:55
Aki még Michael Jordant is túlszárnyalta: A LeBron James sztori

Aki még Michael Jordant is túlszárnyalta: A LeBron James sztori

A különböző sportágak legnagyobbjai között olyan elképesztő ikonokat lehet emlegetni, mint Michael Schumacher, Tiger Woods, Cristiano Ronaldo, Muhammad Ali, vagy Michael Jordan. A jelen egyik legnagyobb sportembere minden kétséget kizáróan LeBron James. LeBron a karrierjét nem csak a sportra építette fel. A sztár neve már önmagában egy értéket képvisel, de emellett roppant sikeres üzletember is. A LeBron James sztoriról Éless Dénes sportmarketing-szakértővel beszélgettünk a VG Podcastban.
Feb 22, 202339:49
A tavalyi gazdasági sokkhatások megakasztották az e-kereskedelem növekedését

A tavalyi gazdasági sokkhatások megakasztották az e-kereskedelem növekedését

Hektikus év volt a 2022 a kereskedelem, különösen az e-kereskedelem számára. A külső sokkhatások a jó évkezdetet leverték a lábáról, majd a hosszú távú növekedést is elgáncsolták. Az e-kereskedelem a koronavírus-válság időszaka alatt már 30 százalékos részesedésig tudott nőni, de ezt a bővülést jelentősen visszavetette az inflációs nyomás. Az e-kereskedelem 2023-as várakozásairól az Ecommerce Hungary nagyvállalati tagozatának elnökét, Györke Zoltánt kérdeztük a VG Podcastban.
Feb 21, 202341:39
Sohasem ér véget a sörforradalom

Sohasem ér véget a sörforradalom

Egy ősi ital újult meg – mondta a VG podcastnak a beerporn főszerkesztője. Knap Gábor szerint a kisüzemi, „kézműves” sörök elterjedésével a minőségi magyar bor újjászületéséhez hasonló folyamat játszódik le. Mára sörkóstolókon, sörfesztiválokon, és sörvacsorákon kínálják a menühöz igazított nedűiket a kisüzemi sörfőzők. A  hagyományos sörtől sokszor jelentősen eltérő élményt adó italok számtalan fogyasztót csábítottak be a sörözés világába.
Feb 15, 202342:35
Úgy veszik az aranyat, mint a cukrot

Úgy veszik az aranyat, mint a cukrot

A nehezebb gazdasági helyzet pénzügyileg tudatosabb gondolkodást kényszerít ki a lakosságból – mondta a VG podcastnak a BÁV zálog igazgatója. Dandé Imre szerint most aki csak tud, tartalékol. Előtérbe kerültek a régi, klasszikus menekülőeszközök, így az arany is. A helyzetet jól mutatja, hogy a BÁV-nál megháromszorozódott a fizikai arany forgalma, tavaly 3 milliárd forint értékben értékesítettek a nemesfémből.
Feb 13, 202344:12
Robotizálni kell már a takarítást is

Robotizálni kell már a takarítást is

Gépészeket, karbantartókat, villanyszerelőket és takarítókat keresnek folyamatosan és nagy számban az épületüzemeltetők.Emberhiányban egyre nagyobb szükség mutatkozik a takarítógépek munkájára az irodákban, kórházakban, plázákban és ipari létesítményekben is. A láthatatlan háttérszolgáltatást végző ágazatban kínált bérekről és a mindennapi kihívásokról Schmidt Józsefet, aLétesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetségének elnökét kérdeztük.
Feb 08, 202329:41
Folyamatosan hallani a segélykiáltásokat a romok alól Antakyában

Folyamatosan hallani a segélykiáltásokat a romok alól Antakyában

Nem gondolhatsz bele, hogy mit látsz, csak segíts! – utalt a mentésben részt vevők lelki állapotára a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa. Egyre fogy a mentőcsapatok ideje, ugyanis a romok alatt a téli körülmények között néhány nap után esélytelen túlélőket találni. „Jóformán látjuk a családok utolsó perceit a romok között kutatva” – hangsúlyozta Szabó Márk, amikor munka közben, egy omladozó ház fala mellől nyilatkozott a VG podcastnak.
Feb 08, 202306:10
Sosem látott mértékű autópályafelújítás kezdődik tavasszal

Sosem látott mértékű autópályafelújítás kezdődik tavasszal

2022. május 17-én írta alá a magyar kormány és a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt a koncessziós szerződést, amivel az MKIF-hez került a magyar autópályahálózat fenntartásának és üzemeltetésének egy nagy szelete 2057-ig. A cég kommunikációs igazgatója, Szimicsku László elmondta, hogy eddig sosem látott mértékű felújítás és bővítési munkálatok indulnak majd a magyar autópálya-hálózaton, illetve több száz kilométer új szakaszt is ki fognak építeni a koncesszió alatt. 
Feb 06, 202337:38
Hódít a Rolex-mánia

Hódít a Rolex-mánia

Várólisták alakultak a luxusórák piacán. A legnívósabb gyártók egyes modelljeire akár 5-10 évet is várniuk kell a majdani tulajdonosaiknak. A jelenség felvirágoztatta a luxus ketyegők másodpiacát is. Vannak olyan modellek, amelyek használtan jóval drágábban cserélnek gazdát, mint amennyibe újkorukban kerültek – ez is jól mutatja a felfokozott piaci helyzetet. A Concorde Értékpapír privátbanki üzletfejlesztési igazgatója, Nagy Bertalan volt a VG Podcast vendége.
Feb 04, 202323:25
Nagy a pörgés a műtárgypiacon

Nagy a pörgés a műtárgypiacon

Háromszorosára nőtt az élő magyar művészek aukciós forgalma 2022-ben, és elérte az 1,6 milliárd forintot – mondta a VG Podcastnak a műtárgy.com alapító-ügyvezetője. Kollmann Szilvia szerint Bozó Szabolcs megváltoztatta az erőviszonyokat a rangsorban, a tavaly elért eredményei rögtön a ranglista élére repítették. Érdekesség, hogy előtérbe kerültek a művésznők,  Keserü Ilona, Maurer Dóra, Molnár Vera és Ackermann Rita egyaránt megtöbbszörözték forgalmukat.
Feb 02, 202347:44
Több házigazda is megélhet a turistákból

Több házigazda is megélhet a turistákból

A Covid előtti rekordévnél is jobb forgalmat hozott a piacon maradt szállásadóknak 2022, amikor a turizmus meglepően jól teljesített. Belevágni a szállásadásba még most sem késő, Budapesten és vidéken is helye van az újaknak, de csak felkészülten érdemes piacra lépni. A magán- és egyéb szálláshelyek speciális helyzetéről Frankó Pállal, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) elnökével és Schumicky Balázzsal, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének (Make) elnökével beszélgettünk.
Feb 01, 202347:22
Gondolkodási időt kaptak a családi házban élők

Gondolkodási időt kaptak a családi házban élők

Időt adott az enyhe tél az átgondolt energetikai felújítások megtervezésére. Meg kell tanulni nem csak lakni, hanem üzemeltetni is az ingatlanokat, és felkészülni a hideg telek mellett a hosszú, forró nyarakra. Az olcsó energia miatt eddig azok sem léptek, akiknek volt pénzük felújítani, most pedig sokan várnak új támogatásra, kedvező hitelekre. Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke szerint inkább több lépésben, de szakszerűen kell korszerűsíteni.
Jan 29, 202338:12
Szinte eltűnik a hó Magyarországról

Szinte eltűnik a hó Magyarországról

Folyamatosan melegszik hazánk időjárása, a következő évtizedekben további 10-15 nappal csökkenhet a fagyos napok száma évente. Ennek pedig már komoly következményei lesznek a Kárpát-Medence időjárására, és a mezőgazdaságra nézve is – mondta Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója. Érdekesség, hogy bár telente egyre több csapadék hullik, a havas napok száma is csökken. Sok esetben a talaj sincs átfagyva, de egyre többször eső esik télen, havazás helyett.
Jan 27, 202345:28
Létező probléma a munkamánia és egyre terjed Magyarországon

Létező probléma a munkamánia és egyre terjed Magyarországon

A munkamánia hasonló más függőségekhez, viszont nagyon nehéz kezelni, mivel általában a betegek pozitív visszajelzéseket kapnak, amikor a saját egészségük rovására is dolgoznak. Általában a szellemi munkakörben dolgozókat érinti és társulhat hozzá számos más függőség is, például az alkoholizmus vagy a dohányzás. A VG Podcast vendége volt az ELTE PPK Pszichológiai Intézet Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője, Kun Bernadette.
Jan 27, 202345:00
Ismét kialakulhat az ördögi kör

Ismét kialakulhat az ördögi kör

A gazdasági helyzet nehezebbé válása kedvez a körbetartozás jelenségének. A szituáció nem drámai, de nőtt a kifizetetlen számlák mennyisége – mondta a VG Podcastnak az Atradius hitelbiztosító országigazgatója. Vanek Balázs ugyanakkor jelentős csődhullámtól nem tart, de a szerinte a „piac tisztulása” megtörténik az idén. Míg két évvel ezelőtt a számlák 2,3 százalékát kellett leírni, mára ez az arány az öt százalékot is eléri, ami megalapozza a cégek pesszimizmusát – tette hozzá.
Jan 26, 202345:23
A fenntarthatóság jegyében telik a tél Ausztriában

A fenntarthatóság jegyében telik a tél Ausztriában

Az energiaválság miatt átalakult az utazók értékrendje is. Ma már a megfelelő minőség szinte természetes, ezt kevésbé kell reklámozni, mint évtizedekkel ezelőtt – mondták a VG Podcastnak az Osztrák Turisztikai Hivatal marketingmenedzserei, Kaufmann Ildikó, és Szedlák Péter. Egy-egy síút „zöld” jellege, a minél kisebb ökológiai lábnyom ugyanakkor olyan fogalmak, amik felértékelődtek az utazók szemében.
Jan 25, 202339:33
Nagyon drágák lesznek az autók, de legalább a választék bőséges lesz

Nagyon drágák lesznek az autók, de legalább a választék bőséges lesz

Az autópiacot jelentősen megviselte a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború. 2022-ben az ellátási láncok annyira megakadtak, hogy a kereskedők kezdhettek diktálni, aki autót akart venni annak felfelé kellett alkudnia. Az év második felére az ellátási oldal rendeződött, a szalonokba visszakerültek az új autók, amik lassan leszivárogtak a használt piacra. A piac átrendeződéséről és az árak alkulásáról aJóautók.hu vezérigazgatójával, Halász Bertalannal beszélgettünk a VG Podcastban.
Jan 24, 202342:25
Kuponok, akciók és pontgyűjtők: így változtak a magyarok vásárlási szokásai

Kuponok, akciók és pontgyűjtők: így változtak a magyarok vásárlási szokásai

A koronavírus válság alakította át a magyarok vásárlási szokásait. A bevásárlást egyre inkább az online térben intézik az emberek, illetve ott vásárolnak, ahol van kellő mennyiségben hatósági áras termék. A pontgyűjtő- kártyák és alkalmazások mellett az egyes üzletek alkalmazásait is előszeretettel használják már a vásárlók, de a nyereményjátékok vonzzák őket a leginkább. A vásárlási szokások változásáról az Ynsight Research kutatójával, Csiby Fruzsinával beszélgettünk a VG Podcastban.
Jan 23, 202319:39
Luxustermékké válhat a magyar pálinka

Luxustermékké válhat a magyar pálinka

Az energiaár-robbanás mellett a munkaerőhiány, és a gyümölcs drágulása is sújtja a szektort – mondta a VG Podcastnak Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. A sor azonban így nem teljes, hiszen a fogyasztás is visszaesett, illetve a vendéglátó helyek megtizedelődésével az értékesítési lehetőségek is beszűkülnek, ugyanis a tradicionális magyar italt elsősorban éttermekben fogyasztják, nem jellemző, hogy a bevásárlás alkalmával szerzik be a pálinkát. A boltokban kialakult árszínvonal viszont akár ki is szoríthatja a bevásárlókosarakból az alkoholos italt – hangsúlyozta Mihályi László.
Jan 20, 202346:21
Elkerülhetetlen a takarmányárak további emelkedése

Elkerülhetetlen a takarmányárak további emelkedése

Túl vagyunk az élelmiszerár robbanás nagyobb részén, a mostani szintről csak kismértékű áremelkedés várható – mondta az UBM Nyrt. vezérigazgatója a VG Podcastnak.  Horváth Péter szerint azonban a mezőgazdasági szektor minden szereplőjét kihívás elé állítja a megváltozó időjárás. Várható, hogy a hagyományosan mediterrán fajták átveszik az uralmat a Kárpát-medencében, míg a tradicionálisan Magyarországon termesztett növények csak tőlünk északabbra élnek majd meg.
Jan 19, 202338:42
A létszámleépítés elkerülése az egyik fő cél

A létszámleépítés elkerülése az egyik fő cél

Nagyon nehéz negyedév jön, amikor az a legfontosabb, hogy meg tudják tartani dolgozóikat a szállodák. A szállodák többsége nyitva van és üzemel, bár jelentősen elmarad a mostani foglaltság az időarányostól. A legrosszabb forgatókönyvet segíthet elkerülni az állami mentőcsomag és az energiaköltség-támogatás. A VG Podcast vendége a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli és jelenlegi elnöke, Baldauf Csaba és Flesch Tamás volt.
Jan 18, 202347:31
Mélyrepülésbe kerül az internetes kereskedelem

Mélyrepülésbe kerül az internetes kereskedelem

Sohasem látott pesszimizmus uralkodott ez az internetes kereskedők körében – jelentette ki a GKID vezető partnere a VG Podcastnak. A rossz hangulat több dolog együttes következménye. Az árak emelkedése, az infláció is gátat szab a költéseknek, az utóbbi időben az euróárfolyam is felsrófolta a termékek árát. Madar Norbert szerint -habár a mostani válság mérsékelten hat a munkaerőpiacra –, a lakossági bizalom elillant, sokan bizonytalanabbnak érzik a jövőt, így tehát elhalasztották a költéseket is. Nagyjából ez a helyzet jellemezte a karácsonyi bevásárlási szezont.
Jan 17, 202336:41
Vodafone-felvásárlás: mennyi az annyi, és mi lesz veled, Yettel?

Vodafone-felvásárlás: mennyi az annyi, és mi lesz veled, Yettel?

Aligha hoz éles árversenyt a hazai piacon, hogy a 4iG megvásárolja a Vodafone magyar leányát, hiszen a tranzakcióval gyakorlatilag egy duopolisztikus piac jön létre, ahol a két versenytárs könnyebben tudja átterhelni a fogyasztókra az áremeléseket, mint a több szereplős piacokon. Ráadásul a 4iG adósságterhei is jelentősen nőnek, ami szintén szűkíti a társaság mozgásterét az árképzésben. Nagy kérdés az is, hogy mi lesz a Yettellel amely 25 százaléka szintén a 4iG érdekeltségébe tartozik.
Jan 16, 202343:05
Nem marad utcán, aki munkát keres

Nem marad utcán, aki munkát keres

Meglehet, hogy lassabban, de továbbra is jó eséllyel talál munkát, aki keres. A munkanélküliségi ráta idén sem száll el, az egyes ágazatokban felszabaduló munkaerőre máshol van kereslet. A fizetésemelési igények és lehetőségek között azonban jelentős különbség lehet – jelezte Csizmadia Gábor, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Szövetségének elnöke a VG Podcast stúdiójában. Vendégmukásokra továbbra is van kereslet, de a szerbek már nem jönnek, a szlovák-magyar határon pedig megfordult az irány.
Jan 15, 202335:38
Cinema City: a mozi még mindig az egyik legmegfizethetőbb szórakozás

Cinema City: a mozi még mindig az egyik legmegfizethetőbb szórakozás

Az infláció és az energiaárak megugrása jelentette a legnagyobb problémát a magyarországi moziknak – mondta el a VG Podcast vendégeként Cinema City kommunikációs vezetője. Buda Andrea hozzátette, hogy meglehetősen furcsának találták, hogy mekkora felháborodást keltett a jegyáraik októberi emelése, mikor gyakorlatilag minden drágult az egész világon. Arról is beszélt, hogy az amerikai testvérvállalatuk csődeljárása, illetve a kevés tavalyi film nem okozott problémát a hazai láncnak.
Jan 14, 202338:27
Hozamlesen: sok rossz éjszakát okozhat még a dollár

Hozamlesen: sok rossz éjszakát okozhat még a dollár

A magas volatilitás éve lesz az idei is a tőkepiacokon, a részvénykitettség növelésével érdemes még várni – mondta a VG Podcast Arbitrázs című sorozatának újabb epizódjában Kiss Mónika, a Prestige Financial Zrt. vezető stratégiai tanácsadója. Az energiaválság és a háború hatására keletről nyugatra, északról pedig délre vándorol a vállalati érdekszféra, ennek hatására egyes országok, köztük Spanyolország vagy Portugália jó befektetési lehetőségekkel kecsegtet.
Jan 13, 202344:35
Visszatérnek az akciók az autószalonokba

Visszatérnek az akciók az autószalonokba

Érdemes még néhány hónapot várni az autóvásárlással – hangsúlyozta a Concorde Értékpapír privátbanki-, üzletfejlesztési igazgatója a VG Podcastnak. Nagy Bertalan szerint a tavalyi évet nagyrészt a hosszú várakozási idők mentették meg, a 2021-ben leadott rendeléseket sok esetben csak 2022-ben tudták teljesíteni a gyártók, így a forgalomba helyezések mennyiségében nem lesz zuhanás. Idén azonban már nem lehet pótlólagos vásárlásokra számítani, a gazdasági helyzet rosszabb, sokan a régi autó karbantartása mellett döntenek csere helyett, azonban az árak csökkenését akár a forint-euro árfolyam is támogathatja. Összességében 5-10 százalékos akciók várhatóak Nagy Bertalan szerint.
Jan 10, 202334:50
Ziccerhelyzetben a lakásvásárlók

Ziccerhelyzetben a lakásvásárlók

Sokmilliós alkukra van lehetőség a lakáspiacon, miután tavaly eltűnt az érdeklődők jelentős része. Most érdemes lakást venni, egyre többen már meg is teszik, sokan viszont későn fognak ráébredni arra, hogy milyen kedvező időszakot mulasztottak el – véli  Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító tulajdonosa, aki a VG Podcastban kifejtette: pénz bőven van a vevőknél, csak a bizalom hiányzik, hogy ne a bankban, ne állampapírokban tartsák a pénzük nagy részét.
Jan 07, 202334:23
Rés a pajzson: így férkőznek be az informatikai rendszerekbe a hackerek

Rés a pajzson: így férkőznek be az informatikai rendszerekbe a hackerek

Egy vállalat IT biztonságra a legnagyobb veszélyt az emberi tényező jelenti. Ez alatt nem a külső támadókat, a hackereket kell érteni, sokkal inkább a rendszeren belüli munkatársakat. A legtöbb támadási felületet az egyes dolgozók fiókjai jelentik, amiken keresztül a támadók beszivároghatnak a rendszerben. A VG Podcast vendége volt az XS Matrix Security Solutions ügyvezetője és alapítója, Mihály Tamás, illetve a Raiffeisen Bank IT Biztonsági program vezetője, Huszthy-Török Aurél.
Dec 31, 202241:52
Otthonról dolgozni még nem home office: magyar cég mutat utat a vállalati életben

Otthonról dolgozni még nem home office: magyar cég mutat utat a vállalati életben

A JabJab online marketing bőven a pandémia előtt alakult magyar cég, ami az induláskor teljesen szembe ment a magyar vállalati élet akkori dogmáival. A JabJab-nak ugyanis sosem volt irodája vagy központja, a cég a kezdetektől 100 százalékban home office formában működik. A home office viszont nem annyit jelent, hogy valaki otthonról dolgozik, hanem egy teljesen más céges struktúrát fed le. Erről beszélgettünk a JabJab alapító-vezetőjével, Bobály Mihállyal és partnerével Geiger Tamással.
Dec 26, 202240:38
Brutálisan felfutott az áruhitelezés karácsony előtt

Brutálisan felfutott az áruhitelezés karácsony előtt

Minden évben megnő a kihelyezett áruhitelek aránya karácsonykor, de az idei évben kiugró volt a növekedés ezen a területen - mondta el a VG Podcast vendégeként az eMAG értékesítési igazgatója. Forrás Ákos ennek elmondta, hogy ennek oka, hogy az áruhitelek sokkal kedvezőbb feltételekkel elérhetők, mint az előző évben domináló személyi kölcsönök. Az eMAG kereskedelmei igazgatója, Sásdi Norbert elmondta, hogy elsősorban okostelefonokat, laptopokat és televíziókat vették hitelre a vásárlók.
Dec 22, 202226:10
Egyre többen eurósítják az albérleti díjat

Egyre többen eurósítják az albérleti díjat

Egyre több bérbeadó tér át az euró alapú bérleti díj elszámolásra, az új szerződések zömét már határozatlan időre kötik. A korszerű kis lakásokra egymásra licitálnak a bérlők, de a nagyokat is ki lehet adni olcsóbban, vagy több bérlőnek egyszerre. A növekvő bérlői kereslet miatt több lakást adnak bérbe, és egyre többen bízzák cégre a bérbeadást. Minderről Kétszery Zsuzsanna, a Duna House Home Management üzletágvezetője, és Danóczy Balázs, a Rentingo.com alapítója beszélt a VG Podcastnak
Dec 20, 202245:06
Önmagában nem elég a termosztát letekerése a spóroláshoz

Önmagában nem elég a termosztát letekerése a spóroláshoz

Továbbra is a szilárd tüzelőanyagok a legnépszerűbbek, és a megkérdezettek 39 százaléka számít a fűtési költségeinek növekedésére - mondta a VG podcastnak az Újház vezérigazgatója. Rázsóné Szórády Csilla szerint fatüzelésű kazánt, kályhát a magyarok 27, gázkazánt 26 százaléka használ az otthona fűtéséhez. Gyakori a szilárd tüzelők együttes említése más fűtési módszerekkel. Továbbra is elterjedt az általánosságban véve legkevésbé korszerű fűtési mód, a központi fűtés, és a konvektorok használata.
Dec 16, 202225:17
Durván alulértékelt a hazai tőkepiac, de hamarosan kiárazódnak a kockázatok

Durván alulértékelt a hazai tőkepiac, de hamarosan kiárazódnak a kockázatok

Egyre kevesebb a külföldi befektető a magyar piacon, számuk már évekkel ezelőtt csökkenésnek indult, ám ez a tendencia 2022-ben látványosan felgyorsult - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. részvénystratégája. A szakértő szerint a jövő év során sok kockázat kiárazódhat aminek pozitív hatásai lesznek a magyar eszközök árfolyamára nézve, beleértve a részvénypiacot és a forintot is.
Dec 16, 202201:14:44
A gyerekeken nem spórolnak a családok, töretlen a forgalom a játékboltokban

A gyerekeken nem spórolnak a családok, töretlen a forgalom a játékboltokban

A játékok az infláció és az ellátási láncok zavarai miatt 20-30 százalékkal drágultak az idei karácsonyra. A szülők átlagosan 13-15 ezer forint közötti értéket hagynak ott a játékboltokban, hogy az ünnep csodás legyen a legkisebbeknek. Az fa alatt kevesebb, de nagy értékű játék várja majd a gyerekeket. A REGIO játék marketingvezetője Gyaraki Dávid elmondta, hogy a játék egy válságálló műfaj, mivel a szülők a gyerekeiken spórolnak utoljára.
Dec 14, 202231:28
Német céget vásárolt a Gloster

Német céget vásárolt a Gloster

Nagybevásárláson van túl a Gloster Nyrt.  – hangsúlyozta az informatikai cégcsoport igazgatóságának elnöke a VG Podcastnak. Szekeres Viktor szerint ugyan több vállalkozást akviráltak, a G-Plus Consulting GMBH megvásárlása azt jelenti, hogy immár nemcsak partnerük segítségével, hanem saját céggel is jelen vannak a német piacon. A társaság tavaly 1,6 millió euró árbevétel mellett 167 ezer eurós EBITDA-val zárta az évet. A lépés hozzásegíti a Glostert, hogy jövőre megnyissa saját németországi szoftverfejlesztő irodáját. A G-Plus Consulting megvásárlásával a Gloster rendelkezik a Volkswagen és az Audi közvetlen német beszállítói minősítésével.
Dec 13, 202230:51
Bontás helyett többet kellene felújítani

Bontás helyett többet kellene felújítani

Nem minden bontási hulladék szemét, mégis gyerekcipőben jár az újrahasznosítás, noha az építőanyag-gyártás rendkívül környezetszennyező. Ma bármilyen épületre egyszerű bontási engedélyt szerezni, ha nincs örökségvédelmi listán, és a sitt szelektálása sem kötelező.  Óriási az építészek és az építtetők felelőssége, hogy mi épül, és miből. A VG Podcastnak Hartvig Lajos, a Bánáti+Hartvig Építész Iroda alapítója a kortárs építészet eredményeiről és a lakóépülettervezés kihívásairól is beszélt.
Dec 11, 202231:13
Veszélyes a fapados home office

Veszélyes a fapados home office

Gerincgyógyász helyett, gyógytornász előtt ergonomikus irodai bútorokra, az egészséges munkakörülmények biztosító eszközökre és berendezésekre kellene költeni. Világszerte elmaradt a home office térhódításától várt plusz forgalom az irodabútor piacon. Magyar felmérés szerint az otthon dolgozók 72 százaléka bárszéken, fotelben, kanapén, konyhaszéken dolgozik. Az otthoni munkazóna kialakításához a VG Podcast vendége, Feuertag Ottó, az Europa Design alapító tulajdonosa adott hasznos ötleteket.
Dec 09, 202236:02
Eljön az átalányadózás aranykora

Eljön az átalányadózás aranykora

Jó üzenete van, hogy az adórendszer fő elemeit nem változtatják meg évről-évre – mondta a VG Podcastnak a WTS senior partnere. Gyányi Tamás szerint a cégeknek a tervezhetőség a legfontosabb, ebből a szempontból az évközi adóváltozásokkal nehéz számolni. Ugyanakkor már sok éve nem nyúl a kormányzat az adórendszer alapvető elemeihez, így a 9 százalékos társaságiadó-kulcshoz, és a 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcshoz.
Dec 08, 202232:09
Jövőre már a kamatvágásokkal is megbirkózik az erősödő forint

Jövőre már a kamatvágásokkal is megbirkózik az erősödő forint

A 23 százalékon tetőző infláció a jövő év második felében egy számjegyűre szelídül, így 2023 végére 9 százalékig csökkenhet a jegybanki alapkamat Kuti Ákos, az MKB Bank Stratégiai Elemzési Központjának vezetője szerint. Debreczeni Csaba, az MKB bank senior tőkepiaci elemzője úgy véli, a megtakarítások egy részét állampapírokba kell fektetni, a kockázatosabb eszközök közül a nem ciklikus részvényeket, az egészségügyben érdekelt cégek papírjait és energetikai részvényeket kell venni.
Dec 07, 202242:38
Fellélegezhet jövőre a forint - csak élje túl az évet az európai gazdaság

Fellélegezhet jövőre a forint - csak élje túl az évet az európai gazdaság

Nem lesz könnyű a következő időszak Európa számára, de hosszabb távon megerősödve jöhetnek ki a jelenlegi nehézségekből a kontinens gazdaságai - véli Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő igazgatója. Az árstabilitás elérése mellett a legnehezebb tennivalók egyike, az ár-bér spirál letörése lesz, arra ugyanis a történelemben nemigen van példa, hogy ezt recesszió nélkül sikerült volna véghez vinni. Gyurcsik Attila szerint a portfóliók gerincévé két-három éves futamidejű vállalati kötvényeket kell tenni, ugyanakkor érdem lehet olyan piacokról is szemezgetni, mint például a román, a lengyel vagy a görög, de a magyar eszközökben is van még növekedési potenciál.
Dec 05, 202239:20
Előremenekülnek a szlovákiai síközpontok

Előremenekülnek a szlovákiai síközpontok

Túl nagy veszteség lenne, ha zárva maradna a Tátra a téli szezonban – mondta Sonia Jelinkova, a Szlovákiai Turisztikai Képviselet vezetője a VG Podcastnak. Míg sokáig bizonytalan volt, hogy a síközpontok nagy része hogyan tudja kezelni az egekbe emelkedő energiaárakat, a téli szezon kezdetére biztossá vált, hogy kinyitnak a síparadicsomok, köszönhetően az állami támogatásnak. Sonia Jelinkova szerint Szlovákiában is meghatározó ágazattá nőtt a turizmus. Összességében az idegenforgalom adja a szlovák GDP 2,6 százalékát.
Dec 03, 202226:35
A márciusi választások után egy puskaporos hordóvá vált a Koreai-félsziget

A márciusi választások után egy puskaporos hordóvá vált a Koreai-félsziget

A lakásár növekedésre és a gender politikára építő választási kampány után az infláció jelentősen megnőtt Dél-Koreában. Miközben a háztartások az országban rendkívülinek számító 6 százalék körüli fogyasztói áremelkedéssel néznek szembe a központi bank amennyire csak tudja emeli az irányadó rátát. Eközben egyre nagyobb aggodalmakat szül az észak-koreai fenyegetés. Dél-Korea elmúlt hónapjairól a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának Kelet-Ázsia kutatójával, Zoltai Alexandrával beszélgettünk.
Nov 30, 202237:55
A túlélés záloga lehet az elérhető raktárkészlet

A túlélés záloga lehet az elérhető raktárkészlet

Tévedés, hogy Budapest lenne a magyarországi logisztika központja – mondta a SZAM-SPED Kft. cégvezetője a VG Podcastnak. Pintér Gyula szerint az elmúlt időszakban az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapott a raktározás, ugyanis a  bizonytalan gazdasági és piaci környezetben sokkal nehezebb biztosítani egy cég folyamatos, kiegyensúlyozott működését, mint néhány évvel ezelőtt. Úgy véli, hogy az ellátási láncok biztosabb lábakon állnak, mint a koronavírus idején, de nem lehet kizárólag a távolról beszerzett nyersanyagokra alapozni.
Nov 29, 202222:29
A magyar cégek élen járnak az innovációban, de még nem tudják megvédeni az új ötleteinket

A magyar cégek élen járnak az innovációban, de még nem tudják megvédeni az új ötleteinket

A magyarországi cégek 3,4 százaléka rendelkezik valamilyen oltalommal. Kínában, ami a szellemi tulajdonvédelemben már az élen jár, évente több mint másfél millió új oltalmat jelentenek be. Magyarország és egész Európa jelentős mértékben lemaradt ezen a területen. A SZTNH elnöke szerint az üzleti nyereséget rövid távon a szellemi tulajdon után megszerzett bevételek dominálják majd, így ösztönözni a magyar cégeket, hogy vegyék igénybe ezeket a lehetőségeket. Pomázi Gyula volt a vendégünk.
Nov 27, 202229:15
Több pénz van a zenében

Több pénz van a zenében

Egyre több a magyar előfizető a zenei streaming szolgáltatóknál, körükben egyre népszerűbbek a hazai előadók, a dalszerzők bevétele mégis elmaradt a várttól. Miközben évente 15 ezer új magyar dal születik, a dalszerzők tizede sem keres annyit az alkotással, amennyiből meg tudna élni. Vajon mitől kerülnek hamarosan világszinten is kiemelt pozícióba a magyar dalszerzők? - erről beszélt a VG Podcastnak Bíró Zsolt, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke.
Nov 26, 202231:06
Akár 100 évre elég palagáz is lehet Magyarország alatt

Akár 100 évre elég palagáz is lehet Magyarország alatt

A magyarországi palagázkitermelés beindítására kidolgozott Corvinus-projekt célja, hogy a Békés megyei Sarkadkeresztúrhoz tartozó Nyékpuszta térségében 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő, nem hagyományos földgázmezőn mielőbb megkezdődhessen az ásványvagyon kiaknázása. A Magyar Természetvédők Szövetség szerint a palagáz-kitermelés beindítása ökológiai katasztrófát okozhatna Magyarországon. Az MTVSZ éghajlatvédelem és energia programigazgatója, Botár Alexa volt a VG Podcast vendége.
Nov 24, 202238:34
A Fed és az EU-s pénzek táncoltatják a bikát az OTP piacán, de a medve még lesben áll

A Fed és az EU-s pénzek táncoltatják a bikát az OTP piacán, de a medve még lesben áll

Az infláció látszólagos lassulása és a Fed szigorú kamatpolitikájának enyhülését árazó várakozások hajtják felfelé a részvénypiacokat, és ezzel az OTP árfolyamát is – véli Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. A hazai bankpapír esetében ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az árfolyam 18 – 19 ezer forint környékéről zuhant nyolcezer közelébe, hol már mélyen alulértékeltnek számított, túlzóan nagyot ütött rajtuk a piac. A pozitív folyamatokba jelenleg az az optimizmus is beépül, miszerint sikerül megállapodni az EU-val, és a források egy része megérkezik Magyarországra. Cinkotai szerint ez a forintot is lendületbe hozhatja, hiszen fundamentális alapon inkább 400 alatti euróárfolyam lenne indokolt.
Nov 23, 202240:06
Nincs eladhatatlan lakás

Nincs eladhatatlan lakás

Általános árcsökkenésről nem, de trendfordulóról már általánosságban is lehet beszélni a lakáspiacon. Egyes részpiacokon már alkupozícióba kerültek a vevők a jelentősen megcsappant kereslet nyomán. Eladhatatlan ingatlan nincs, még az energiapazarló épületek is vevőre találnak, ha jó helyen vannak. Egyértelműen fordulóponthoz ért a lakáspiac, a változás íve és időtartama a jövő év elejére várt gazdasági mélypont függvénye is - mondta a VG Podcastnak Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.
Nov 22, 202236:46
Már nem titok a fizetés

Már nem titok a fizetés

Az aktív munkavállalók fele böngészi rendszeresen az álláshirdetéseket. Gyülekeznek a felhők a munkaerőpiac fölött, szeptemberre megtört a trend, stagnál az eddig robbanásszerűen bővülő kínálat. A cégek nagy gondban vannak, mert a jövő évi negatív üzleti kilátások dacára fizetésemeléssel tudják megtartani dolgozóikat - mondta a VG Podcastnak Martis István, a Profession.hu ügyvezetője. Egyre több cég teszi közzé álláshirdetésében a kínált fizetés összegét is.
Nov 19, 202240:13
A fogyasztóknak is tenni kell az energiabiztonságért

A fogyasztóknak is tenni kell az energiabiztonságért

Ki kell egyenlíteni a hálózatok terhelését, különben akár össze is dőlhet az egész villamosenergia-rendszer – hangsúlyozta a VGF Podcastnak Szontág Balázs, az Eaton marketing menedzsere, és Angyal Antal, az Eaton szenior mérnöke. Hiába fejlesztik gőzerővel a hálózatot a szolgáltatók, a lakossági fogyasztásnak is alkalmazkodnia kell az elektromos hálózatok növekvő terheléséhez, azaz bizonyos nagyfogyasztók, például az elektromos autók töltését, vagy éppen a szárítógépek, esetleg a mosogatógép használatát az éjszakai, kevésbé terhelt időszakra kell ütemezniük.
Nov 17, 202235:56
Szakértő: kizárt, hogy a lengyelországi rakétatámadás szándékos lett volna

Szakértő: kizárt, hogy a lengyelországi rakétatámadás szándékos lett volna

Egyik félnek sem érdeke az orosz-ukrán háború esetleges eszkalálása – hangsúlyozta a VG Podcastnak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója. Anton Bendarzsevszkij szerint sok a bizonytalanság, de egy célt tévesztett, vagy az ukrán légvédelem által eltérített rakéta csapódhatott be Przewodówba. Tény, hogy Oroszországnak több problémával kell szembenéznie. Egyfelől gazdasága is meggyengült, immár sok hónapja finanszírozza a háborút, és a szankcióknak is van hatása, még ha nem is akkora, mint amiben Brüsszel reménykedett.
Nov 16, 202220:27
Horribilis károkat okoznak a kontárok az építőiparban

Horribilis károkat okoznak a kontárok az építőiparban

Rossz irányba mennek a dolgok az építőiparban – ez derül ki a Mapei felméréséből. A kontár munkáknak köszönhetően a válaszadók alig több, mint egytizede gondolta úgy, hogy jó irányba tart a szektor egésze – mondta a VG Podcastnak az alapanyaggyártó ügyvezető igazgatója. Markovich Béla szerint minden egyes kontár kivitelezés átlagosan 738 ezer forinttal károsítja meg az adott megrendelőt, így tehát érthető, hogy az építtetők csaknem háromnegyede nem elégedett a szektor teljesítményével.
Nov 15, 202234:41
Black Friday: senki nem marad le az akciókról, de körültekintőnek kell lenni

Black Friday: senki nem marad le az akciókról, de körültekintőnek kell lenni

Számos globális gazdasági hatás nehezíti a kereskedelmet az idén. Az infláció és az energiaárak növekedése miatt a háztartások kénytelenek visszafogni a kiadásaikat. A Black Friday kedvezményei jelenthetnek egy kiváló alkalmat a vásárlóknak, hogy beszerezhessék a szükséges termékeket, vagy a karácsonyi ajándékokat. Az Ecommerce Hungary nagyvállalati tagozatának elnöke, Györke Zoltán szerint a hazai nagy webáruházaktól nyugodtan lehet rendeli, a termékek oda érnek időben a karácsonyfa alá.
Nov 13, 202228:01
Felelőtlenség, esetleg az élet értelme, vagy kötelesség a gyerekvállalás?

Felelőtlenség, esetleg az élet értelme, vagy kötelesség a gyerekvállalás?

A jövő életkörülményeiről alkotott kép határozza meg a gyerekvállalási szándékot. Akik azt a jelenleginél kedvezőtlenebbnek gondolják, nem szeretnének családot alapítani – hangsúlyozta Csiby Fruzsina, az Ynsight Research elemzője. Alapvető különbség van a gyerekvállalás mellett elkötelezettek, és a gyermektelenek nézetei között. Ugyanakkor olyan válaszadók is előfordulnak, akik egyenesen felelőtlenségnek gondolják a gyermekvállalást, annyira borúsan látják a jövőt.
Nov 11, 202226:07
Gasztrotörténelmet írt a Michelin-csillagos séf vidéken

Gasztrotörténelmet írt a Michelin-csillagos séf vidéken

Nagy lendületet kaphat a vidéki magyar vendéglátás az idei Michelin Guide-tól, amiben olyan is van, ami eddig nem volt nálunk: kétcsillagos étterem. Hét éve egy pesti étteremben kapott Michelin-csillagot, majd vidékre szerződött, mert jó lehetőséget látott a tatai Platán étteremben Pesti István, aki a VG Podcastnak mesélt a két Michelin-csillagig vezető útról és arról a jövőképről, amiben hús nélküli vadas is szerepet kap. A gasztrotörténelmet író séf a kemény munkában hisz, nem a szerencsében.
Nov 10, 202241:14
Szakértő: Trumpot erősíti a félidős amerikai választások eredménye

Szakértő: Trumpot erősíti a félidős amerikai választások eredménye

Borítékolható a republikánus győzelem, de nem elsöprő arányban – mondta a VG Podcastnak Martin Kovács Miklós külgazdasági szakértő. Úgy véli, hogy a legtöbb esetben a republikánusok szándékai, politikai programja jobban azonosítható, ez  vezérük, Donald Trump agresszív személyiségének is köszönhető. Ugyanakkor Trump kompromisszumokra nem képes stílusa, a politikai ellenfelei összes döntését azonnal megkérdőjelező személyisége újdonságnak számít az Egyesült Államok politikai platformján.
Nov 09, 202230:46
Pazarlás után fenntartható növekedés jöhet a kereskedelemben

Pazarlás után fenntartható növekedés jöhet a kereskedelemben

Immár mindenki a saját bőrén érzi az inflációt, sok vásárlást előre is hoztak – mondta a GKI Digital vezető partnere a VG Podcastnak. Madar Norbert szerint a megelőző években jellemző 30 százalékos növekedés után az idei negyedik negyedév 10 százalék körüli növekedést hozhat az online kereskedelemben. Az idei Black Friday alkalmával, és a karácsonyi bevásárlási szezon alatt is visszafogottabban költhetnek a fogyasztók, ugyanakkor az infláció miatt a kosárértékek várhatóan nem csökkennek. Ugyanakkor a rezsicsökkentés megnyirbálásának időszakára jellemző „félelem” nem tér vissza.
Nov 08, 202230:28
Ez már nem csak játék: okosan kell gazdálkodni, ha jó társasjátékot akar választani

Ez már nem csak játék: okosan kell gazdálkodni, ha jó társasjátékot akar választani

Reneszánszát éli a társasjátékok világa. Az elmúlt években már a modern játékok korát éli az ipar, ami bőven átlépett a dobókockán és a bábúkon. Magyarországon a mai napig a Gazdálkodj okosan! című játék a legkelendőbb, miközben a játékmenete már kifejezetten elavultnak számít. Győri Zoltán társasjáték tervező elmondta, hogy ez a hobbi ma már luxusnak számít. Egy-egy játék akár a több tízezres árcédulát is megkaphatja, miközben az alkotókhoz a bevételek töredéke csorog csak le.
Oct 31, 202241:16
Vérszagra gyűlnek a spekulánsok, abból pedig van bőven a forint piacán

Vérszagra gyűlnek a spekulánsok, abból pedig van bőven a forint piacán

Heteken belül eldől a forint sorsa, félő, hogy a spekulánsok belerángatják a jegybankot egy macska-egér játékba, ha nem lesz megállapodás az Európai Unióval – mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Európában, így Magyarországon is szerkezeti gondokat hozott felszínre az energiaválság, ám paradox módon, mindél zöldebbé akarunk válni, annál több olajra és gázra van szükségünk. Mind a négy blue chipünk több sebből vérzik, a legnagyobb gondban az OTP lehet.
Oct 30, 202201:05:28
Hideg lesz az irodákban, hatalmas a kereslet a munkavédelmi ruhákra

Hideg lesz az irodákban, hatalmas a kereslet a munkavédelmi ruhákra

Az energiaválság miatt a cégek már szeptemberben elkezdtek bevásárolni melegen tartó munkavédelmi ruhákból. Derékmelegítőket, ujjatlan kesztyűket és aláöltözeteket halmoznak a vállalatok, hogy megvédjék az irodai dolgozókat. A Ferus-Canis Kft. ügyvezetője, Váczi Tünde elmondta, hogy a 18 fokos irodákban szükség lesz a rétegesebb öltözködésre. Hozzátette, hogy a megnövekedett kereslet és az akadozó ellátás miatt nagyon nehéz kiszolgálni a keresletet. Váczi Tünde a VG Podcast vendége volt.
Oct 29, 202224:47
Elárasztják az utakat a bringások

Elárasztják az utakat a bringások

Összességében a lakosság kétharmada szokott biciklizni Magyarországon – mondta a VG Podcastnak a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs munkatársa, Kádár Melinda, és a szervezet kampányfelelőse, Fazekas Samu. A kerékpáros közlekedés továbbra is jóval elterjedtebb a kisebb településeken, mint a nagyvárosokban, összesen a lakosság 16 százaléka tartja a kerékpározást az elsődleges közlekedési eszközének – derül ki a Kerékpárosklub reprezentatív kutatásából.  A lakosság fele szerint szükség lenne arra, hogy módosítsák a KRESZ-t annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés a gyalogosok és a kerékpárosok számára.
Oct 28, 202233:39
Eluralkodott a félelem Oroszországban

Eluralkodott a félelem Oroszországban

Drasztikusan csökkent a háború támogatottsága az orosz lakosság körében – mondta a VG Podcastnak az Oeconomus gazdaságkutató alapítvány szakmai igazgatója. Anton Bendarzsevszkij szerint a mozgósítástól való félelem mellett a harcok esetleges kiterjedésétől, és a háború időbeli elnyúlásától is tartanak. Emellett az is nyitott kérdés, hogy az orosz gazdaság meddig bírja finanszírozni a harcokat. Ami látszik, hogy a tavasszal előrejelzettnél kevésbé került mélyrepülésbe az orosz gazdaság.
Oct 24, 202240:56
Földbe állhat a használtautó piac

Földbe állhat a használtautó piac

Trendfordulóhoz érkezett a piac – mondta a VG Podcastnak a használtautó.hu szakértője. Katona Mátyás szerint egyre többen adnak fel hirdetést, de a fizetőképes kereslet jelentősen csökken. Mindez a legtöbb árkategóriában a keresleti piac végét jelezheti. Meredek áremelkedés jellemezte a piacot: a 2020 elején mért 2 millió forintos átlagár mára elérte a 4,5 millió forintot. Emellett nem ritkák a 10-20 millió forintos kínálati árak sem.
Oct 20, 202230:21
Taposni kell a gázt, ki kell engedni a kéziféket a válságban

Taposni kell a gázt, ki kell engedni a kéziféket a válságban

Maga alatt vágja a fát, aki az elkövetkező időszakban elhanyagolja a termékfejlesztést – mondta a Valorem Stúdió ügyvezető igazgatója. Olajos László szerint a defenzív, elkényelmesedő cégek ráfizethetnek, mert könnyen lehet, hogy újraosztják a lapokat, és a nehezebb gazdasági időszakban új, eddig viszonylag kis gyártók erősödnek meg  - akik bátran fejlesztettek.
Oct 18, 202227:52
Parkolópályára kerülhet a filmgyártás az energiaválság miatt

Parkolópályára kerülhet a filmgyártás az energiaválság miatt

A koronavírus-járvány alatt volt egy megtorpanás a nemzetközi filmgyártásban. Most az Európát sújtó energiaválság egy sokkal nagyobb problémát jelenthet, különösen a kisköltségvetésű produkcióknak. Egy 100-150 milliós büdzsével rendelkező magyar film stábjának eddig is nagyon jól kellett tervezni ahhoz, hogy beleférjenek a keretbe, de az energiaárak elszállása egyelőre beláthatatlan nehézségeket okozhat. Sümeghy Claudia, producer volt a VG Podcast vendége.
Oct 16, 202238:20
Sorsdöntő keresztútnál a Richter – a színfalak mögött új csodagyógyszer készülhet

Sorsdöntő keresztútnál a Richter – a színfalak mögött új csodagyógyszer készülhet

Fontos határidő közeleg a Richter piacán, ami a kedvező hátszéllel látványosan megdobhatja a gyógyszergyártó árfolyamát.  Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerint a színfalak mögött a Richter az Abbvie-vel  közösen már javában dolgozik egy új molekulán, ami majd a cariprazine szabadalmának lajártakor segítheti ki a bajból a társaságot. A szakértő új célárral is előrukkolt, ám annak teljesüléséhez  a menedzsment nagylelküségére is szükség lehet. 
Oct 15, 202250:31
Doktor Google helyett a szűrővizsgálatokat keresd!

Doktor Google helyett a szűrővizsgálatokat keresd!

A lakosság legnagyobb része csak akkor megy orvoshoz, ha panaszai vannak – hangsúlyozta a VG Podcastnak a Teladoc Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Karai Gábor szerint ez rendkívül káros gyakorlat, ugyanis számtalan súlyos betegség, kellemetlen beavatkozás elkerülhető lenne, ha idejében kezelni kezdenék az adott betegséget. Az Allianz Hungária kutatása szerint a legtöbben szemészeti vizsgálaton voltak, de előkelő helyen állnak a nőgyógyászati vizsgálatok, illetve az urológiai szűrés is a rangsorban.
Oct 13, 202229:35
Összeomolhat a családi házak piaca

Összeomolhat a családi házak piaca

Hamarosan már nominálisan is csökkenhet bizonyos ingatlantípusok ára. Látható áresés még nincs, de a növekvő kínálat és a csökkenő kereslet együttesen trendfordulót jelez. A többgenerációs korszerűtlen családi házak piaca dőlhet be elsőként, a felújításból viszont jelentős értéktöbbletet realizálhatnak a befektetők. Lakáspiaci esélylatolgatás a VG Podcast vendégeivel, Balla Ákossal, a Balla Ingatlan tulajdonosával és Balogh Lászlóval, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjével.
Oct 12, 202244:51
Jövőre fagyhat meg Európa

Jövőre fagyhat meg Európa

Magyarország viszonylag jól áll az energiaválságban – jelentette ki a VG Podcastnak az Erste gáz-, és olajipari elemzője. Pletser Tamás szerint megnyugtató, hogy a hazai gáztárolók 75 százalékos töltöttségi szint körül vannak, ugyanis hazánkban az Uniós átlagot messze felülmúlja a tárolókapacitás. Idehaza csak egy rendkívül hideg februári, és márciusi időjárás esetén lehet szükség a lakossági fogyasztás korlátozására, de a „spórolás” mindenképpen indokolt. Ugyanakkor a szakértő szerint  a háztartások nehezen tudják majd kifizetni a még mindig fékezett energiaárakat. Hangsúlyozta, ha az élelmiszerár-emelkedést hozzáadjuk, akkor a idehaza a családok bevételének akár 75 százaléka elmehet rezsire, és élelemre, ami az eddigi 35-40 százalék után igen magas arány.
Oct 11, 202240:06
Az elrettentés a legjobb védekezés

Az elrettentés a legjobb védekezés

Korszerű biztonsági rendszerek telepítése, körültekintő magatartás, mentális felkészülés, és önvédelmi eszközök beszerzése – nagyjából ezek a legfontosabb lépések, amiket mindenki saját otthona, és személyes biztonsága érdekében megtehet a VG Podcastnak nyilatkozó biztonságtechnikai szakértő szerint.Hajós István hangsúlyozta, hogy nem kell elrejteni éjszakára az autónk slusszkulcsát a kispárna alá, de egy hosszabb utazás alatt érdemes kisebb mennyiségű készpénzt „kikészíteni” az előszobába.
Oct 06, 202234:35
Tojáslabda és gurulós foci: így épül fel az amerikai sportrendszer

Tojáslabda és gurulós foci: így épül fel az amerikai sportrendszer

A közösségi média egyre közel hozza egymáshoz a különböző sportkultúrákat. A legtöbb rajongónak lehet fel sem tűnik egy meccs közben, de az európai és az észak-amerikai sportrendszer felépítése jelentős mértékben eltér egymástól. Miközben az USA-ban látszólag minden a pénzről szól, addig az öreg kontinensen egy sportegyesület sokak számára a vallási fanatizmussal egyenlő. A tengeren túli sportrendszerről Éless Dénes sportmarketingszakértővel beszélgettünk a VG Podcastben.
Oct 02, 202236:33
Messze még a trendforduló az arany piacán

Messze még a trendforduló az arany piacán

Sokan számítottak az aranyár ralijára, de ez eddig elmaradt – hangsúlyozta az Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója a VG Podcastnak. Schmidt Kálmán szerint tavasszal, az orosz-ukrán háború kitörésekor valóban lehetett számolni az arany felértékelődésével, ugyanis bizonytalanabb helyzetben a befektetők keresik a menedéket nyújtó, évezredek óta értéket képviselő nemesfémet.
Sep 27, 202230:51
Üstökösként robbanhatnak be a magyar designerek

Üstökösként robbanhatnak be a magyar designerek

Ma már nem határolódik el egyértelműen az építészet, és a design – mondta a VG Podcastnak a Budapest Design Week kurátora. Sebestény Ferenc szerint az elmúlt évtizedekben a design egésze kikerült a maga „bábel tornyából”, mára a design-termékek a mindennapi életünk részei lettek. Ennek persze előfeltétele volt, hogy mind a designerek, mind pedig az egyes alkotók termékeit forgalmazó cégek változtassanak hozzáállásukon.
Sep 24, 202238:48
Akciós hullám jön a laptopok piacán

Akciós hullám jön a laptopok piacán

Jelentős bennragadt készletek halmozódtak fel a nagykereskedőknél, így nagy akciókra lehet számítani az év végéig – mondta a Laptophardver.hu operatív igazgatója a VG podcastnak. Krajnyák Tamás szerint a vásárlóerő csökkenése már érezhető a lapotopok piacán, sokan a legolcsóbb kategóriából válogatnak, míg a magyar fogyasztók eddig a középkategóriát vásárolták jellemzően. Az év vége felé akciós hullám jöhet, a nagykereskedők kedvező árakon fogják „ráönteni” a piacra a raktáron lévő készülékeket, ugyanakkor a jövő évben legalább 20 százalékos áremelkedés várható.
Sep 23, 202230:42
Okos startup készül a budapesti parkettre

Okos startup készül a budapesti parkettre

Egy fiatal, ambiciózus magyar startup készül a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacára, az okosotthonokat fejlesztő Chameleon. A tőzsdét, mint ugródeszkát használná a cég, a cél a német, a kanadai és a környező országok piacai után az ázsiaiból is egy szeletet kihasítani – mondta Tóth Barnabás, a társaság üzletfejlesztési igazgatója. Zakár Tivadar, az SPB portfóliómenedzsere szerint a smart home, a smart city jó hívószó manapság a világ tőkepiacain, befektetői szemmel azért is érdekes, mert noha fiatal ágazatról beszélünk, már jelenleg is jelentős tőkét mozgat meg világviszonylatban, és ugrásszerű növekedés előtt áll.
Sep 22, 202246:05
Van értelme a repohárnak, vagy csak greenwashingról van szó?

Van értelme a repohárnak, vagy csak greenwashingról van szó?

A műanyagszennyezés csökkentéséhez mindenképpen ki kellett váltani a vendéglátásból az eldobható műanyagokat. A repohár rendszer először jó alternatívának tűnt a visszaváltható műanyag poharakkal, de a gyakorlatban sok kérdést felvetett a használatuk. Az Ynsight Research felmérése szerint a válaszadók nagy része gondolja úgy, hogy a repoharak nem segítenek a környezetszennyezés csökkentésében, cserébe plusz költségeket jelentenek az ügyfelek számára. Csiby Fruzsinával, az Ynsight Research elemzőjével beszélgettünk.
Sep 22, 202224:40
Tisztítótűz jöhet az internetes kereskedelemben

Tisztítótűz jöhet az internetes kereskedelemben

Egyre borúsabbak a webáruházak kilátásai – hangsúlyozta a VG Podcastnak az GKI Digital vezető partnere. Madar Norbert szerint a nehezebb gazdasági helyzet az e-kereskedők látogatottságára is rányomja a bélyegét. Az árukeresővel közösen készített felmérésük szerint forgalomnövekedés tekintetében 2016 óta a leggyengébb első féléves teljesítményét produkálta a szektor. Önmagában a 14,5 százalékos növekedés nyilván nem rossz adat, de ha a havi eladásokat nézzük, akkor nagy csökkenés rajzolódik ki – hangsúlyozta Madar Norbert.
Sep 16, 202228:37
A bürokratikus kárrendezés végét jelentheti az okosbiztosítás megjelenése

A bürokratikus kárrendezés végét jelentheti az okosbiztosítás megjelenése

TÁMOGATOTT TARTALOM – Az utasbiztosítások következő lépcsőfokát jelenti az okosbiztosítások megjelenése. Az Allianz Hungária Biztosítóval közösen az InsurWiz ilyen okosbiztosítást hozott létre, amivel automatikusan és akár 24 órán belül megérkezik a kártérítés, ha valakinek gondja akadna a repülőtereken. Az új innovációról beszélgettünk az InsurWiz Technology Kft. ügyvezető igazgatójával Ferenczi Ádámmal.
Sep 14, 202225:53
Rekorderedményt közölt a Gloster

Rekorderedményt közölt a Gloster

Több, mint négyszeresére nőtt a csoport eredménye egy év alatt, a féléves EBITDA csaknem duplájára ugrott – hangsúlyozta a VG podcastnak Szekeres Viktor.  Az árbevétel szerkezete kedvező irányba mozdult el. Az igazgatóság elnöke szerint nagy eredménynek tartja, hogy jelentősen nőtt a rendszeres, folyamatos szerződéseken alapuló árbevétel aránya, ami így az összes bevétel 65 százalékát teszi ki.
Sep 13, 202225:16
Évente több száz millió forintot termel a magyar filmexport

Évente több száz millió forintot termel a magyar filmexport

A magyar filmművészet ápolásának elsődleges feladata a magyar kultúra megőrzése és öregbítése. Ennek érdekében minél szélesebb körben elérhetővé kell tenni a magyar film 121 éves termését. A Filmarchívum ennek érdekében rendezi meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, ahol számtalan magyar, vagy külföldi, de magyar vonatkozású filmet tekinthetnek meg az érdeklődők. A magyar filmklasszikusok megőrzéséről és forgalmazásáról a Filmarchívum igazgatójával, Ráduly Györggyel beszélgettünk.
Sep 13, 202249:39
Könnyű belesétálni az energiatakarékosság csapdájába

Könnyű belesétálni az energiatakarékosság csapdájába

Az energiaválság az épületek fogyasztásának drasztikus mérséklésére kényszerít előbb-utóbb mindenkit, de az átgondolatlan és rossz sorrendben végzett korszerűsítés kidobott pénz lehet - fejtette ki a VG Podcastnak Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Jó hír, hogy a szakemberhiány mérséklődhet, rossz hír, hogy ez a megdrágult kivitelezési díjak és termékek miatt csökkenő kereslet miatt várható.
Sep 12, 202231:32
Most jön a feketeleves

Most jön a feketeleves

Nem fog olyan gyorsan elmúlni a gazdasági válság, amilyen gyorsan jött – mondta a VG Podcastnak a Concorde privátbanki, üzletfejlesztési igazgatója. Nagy Bertalan szerint az energiaárak emelkedése lesokkolja majd a háztartásokat, és cégek tömegei nem fogják tudni fizetni a megugró rezsiszámlákat. A családi pénztárcákat egyelőre „csak” a majd 20 százalékos infláció tépázza, a háztartások még igazán nem szembesültek az egekig szökő energiaárakkal.
Sep 09, 202226:59
Nem egyenlő a szegénységgel a nyugdíjazás

Nem egyenlő a szegénységgel a nyugdíjazás

Minél korábban, lehetőleg már közvetlen az iskolából kikerülve érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékoskodást – mondta VG Podcastnak Farkas András nyugdíjszakértő. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok a 20-as éveikben még viszonylag ritkán gondolnak időskorukra, és a pályakezdők zsebét is számtalan azonnali kiadás terheli. Ugyanakkor ha valaki igen korán elkezd takarékoskodni, akkor egy havi viszonylag alacsony, 10 ezer forint körüli nyugdíj-előtakarékosságból is jelentős pénz gyűlik össze.
Sep 08, 202237:40
Kataton állapotba süllyedt a Japán társadalom

Kataton állapotba süllyedt a Japán társadalom

Japán évek óta küzdött a deflációval, de a jelenlegi globális válságok elindították a fogyasztói árak növekedési ütemét. Ez azonban teljesen sokkolta a társadalmat, hiszen a bérek rendkívül alacsony szinten vannak az országban. A Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának Kelet-Ázsia elemzője, Zoltai Alexandrával beszélgettünk a szigetország Covid utáni talpra állásáról, a háborúról, valamint a belpolitikai visszáságokról.
Sep 07, 202232:25
Komoly dugók jönnek az utakon

Komoly dugók jönnek az utakon

Olyan gyorsan nő az autók száma Magyarországon, amit képtelenség fejlesztésekkel utolérni – mondta a VG Podcastnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályvezetője. Pécsi Norbert szerint míg 20 évvel ezelőtt összesen 2,4 millió  személyautó koptatta az aszfaltot Magyarországon, 2020-re ez az adat átlépte a 4 milliót. A helyzetet az is jól illusztrálja, hogy néhány év alatt a budapesti lakosság 10 százaléka a várost körülvevő agglomerációba költözött – hangsúlyozta  Pécsi Norbert.
Sep 06, 202232:39
Elfogadja a sütiket? Ennyit érnek az adataink az interneten!

Elfogadja a sütiket? Ennyit érnek az adataink az interneten!

Az adatszolgáltatási nyilatkozatok, vagyis a sütik egyre látványosabban tódulnak a felhasználók képernyőjére minden újabb honlapon, amit valaki megnyit. Ez végeredményben a felhasználóknak nyújt védelmet, hogy tisztában legyenek azzal, hogy egy weblap használatáért milyen adataikkal kell fizetniük. Mennyit érnek az adataink és pénzben kifejezve mit is jelent az, hogy ezzel fizetünk az internetért? Erről kérdeztük a Liftup Kft. ügyvezető-tulajdonosát, Lévai Richárdot.
Sep 05, 202225:44
Futószalagon gyárthatja a házakat néhány éven belül a Masterplast

Futószalagon gyárthatja a házakat néhány éven belül a Masterplast

A Masterplast néhány éven belül képes lesz teljes házakat legyártani úgy, mint ahogyan az autók gördülnek le a futószalagokról. A modulház projekt jelenleg még gyerekcipőben jár, de egyes épületrészeket, akár szobákat már össze lehet állítani, pont úgy, mint amikor építőkockákkal játszik valaki. A Masterplast Nyrt. elnöke, Tibor Dávid szerint a modulházak tárnyerése nem csak gyorsabbá teszi az építkezéseket, de az rakat is jelentősen leverheti.
Sep 04, 202236:38
Áreső jön az autópiacon

Áreső jön az autópiacon

Érdemes várni az autóvásárlással – mondta a Concorde privátbanki, üzletfejlesztési igazgatója a VG Podcastnak. Nagy Bertalan szerint az elmúlt években a csiphiánnyal küzdött a szektor, emellett vagyonokat költöttek az elektromos autók fejlesztésére. Ideheza a forint mélyrepülése miatt is emelkedtek az árak, arról nem is beszélve, hogy a várakozási idők is elérték a másfél évet, a legnépszerűbb modellek esetén. Ugyanakkor a jövő év trendfordulót hozhat több tekintetben.
Sep 01, 202230:22
Nincs ok pánikra, bőven van tűzifa Magyarországon

Nincs ok pánikra, bőven van tűzifa Magyarországon

Az erdőterület csökkentése nélkül is bőven van idehaza fatöbblet, de az kérdéses, hogy a megnövekedett igényt ki tudják-e szolgálni a kitermelők – hangsúlyozta a VG Podcastnak a Klímapolitikai Intézet kutatója. Toldi Ottó szerint a magyar erdők faanyaga évente 13 millió köbméterrel növekszik, így az erdőterület csökkenése nélkül nagyjából ennyit lehet kitermelni minden évben. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a kitermelés ettől elmaradt, évente 7 millió köbméter körül alakult, így a megnövekedett igényeket is lehet fedezni a felhalmozódott „többletből”.
Aug 27, 202230:53
Akár megduplázódhat az iskolakezdés költsége

Akár megduplázódhat az iskolakezdés költsége

Átlagosan 20-30 ezer forintba kerül a beiskolázás gyermekenként, de ha a diákoknak új iskolatáskára is szüksége van, akkor ez akár meg is duplázódhat – mondta a Regiojáték marketingvezetője a VG Podcastnak. Gyaraki Dávid szerint a tanszer-beszerzés augusztusban tetőzik, ilyenkor a vállalat online 7 százalékos, míg hagyományos vásárlás esetén 10 százalékos kosárérték-növekedéssel számol.
Aug 25, 202221:13
Trendforduló jön az autópiacon, lejjebb mehetnek az árak

Trendforduló jön az autópiacon, lejjebb mehetnek az árak

Az elmúlt időszak globális válságai folyamatosan rángatták az autópiacot. A koronavírus járvány, a csiphiány, illetve az Ukrajnában dúló háború mind visszavetették a keresletet, de ezeket a bezuhanások általában gyors keresletnövekedés követte. Az energiaválság viszont trendfordulót hozott, az autók iránti érdeklődés a Jóautók.hu vezérigazgatója szerint tartósan lecsökkenhet. Halász Bertalannal beszélgettünk.
Aug 23, 202238:07
Nem válik sivataggá Magyarország

Nem válik sivataggá Magyarország

Csapadékosabb telek, és szárazabb nyarak jöhetnek, de hazánk területén semmiképpen sem kell elsivatagosodástól tartani. Az egyre többször olvasható feltételezésekkel ellentétben Magyarország éghajlata nem fog hasonlítani a dél olaszországira sem – mondta a Klímapolitikai Intézet kutatója a VG podcastnak.  Kovács Erik szerint azonban jelentős paradigmaváltásra van szükség, ugyanis eddig a   lehulló csapadék minél gyorsabb elvezetése volt a fő szempont, ugyanakkor most már a hosszabb ideig való tárolásra kellene fókuszálni.
Aug 12, 202231:32
Nem egy medvepiaci rali zajlik, megkezdődött a nagybevásárlás, az új portfóliók építése

Nem egy medvepiaci rali zajlik, megkezdődött a nagybevásárlás, az új portfóliók építése

Tetőzhetett az Egyesült Államokban az infláció, így a monetáris szigorítás is lassulhat, és bár nem kizárt, hogy ideiglenesen recesszióba fordul a gazdaság, korai lenne kihátrálni a dollár alapú eszközökből - véli Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője. A szakértő szerint az euró-dollár árfolyamkeresztben eljöhetett a fordulat, azaz magához térhet az euró, ennek ellenére a tőkemozgások tekintetében továbbra is erős marad a tengerentúli piac. A tőkepiacokon több olyan jel is beazonosítható, amely alapján nem pusztán egy medvepiaci raliról beszélhetünk, hiszen jól látszik, hogy a befektetők elkezdték tudatosan építeni az új portfólióikat.
Aug 11, 202237:27
Véget ért a fix kamatozású hitelek kora

Véget ért a fix kamatozású hitelek kora

Az elmúlt években a hitelezés csúcsra járt Magyarországon. Az alacsony THM mutatók és a különböző állami támogatások mellett szinte ingyen pénzzel volt ellátva a lakosság és a vállalati szektor. A túlfűtött gazdaságot most hűteni igyekszik az MNB az elnyúló kamatemelési ciklussal. A növekvő alapkamat mellett a hitelek ára is rohamosan nő. Az ING Bank vezető elemzője szerint ebben a gazdasági környezetben merész lépés lenne befixálni a hiteleket. Virovácz Péterrel beszélgettünk.
Aug 11, 202227:05
Nem kell rohanni új hűtőért

Nem kell rohanni új hűtőért

Sok esetben a tudatosság, és a karbantartás hiányzik a háztartási gépek üzemeltetésénél – mondta a VG Podcastnak a Gorenje Magyarország termékmenedzsere. Nagy Gábor szerint tény, hogy az új eszközök kevesebbet fogyasztanak, de a néhány éveseket is lehet hatékonyan üzemeltetni. A legfontosabb, hogy a gépek kapják meg a karbantartást, tehát időközönként eresszék le a hűtőszekrényt, így csökkentve a benne képződött jégréteget, vagy például tisztítsák ki a mosogatógépet egy erre gyártott szerrel.
Aug 10, 202235:43
Szárnyaszegett marad a légiközlekedés

Szárnyaszegett marad a légiközlekedés

A légiforgalmi káosz 2023 végéig biztosan nem fog megoldódni. A légiipari szereplők egymásnak ellentmondó járványkezelése teljesen felborította az ágazatot, most pedig mindenki a másikra mutogat, a felelősöket keresve. Mindeközben Kína egyre jobban építi fel a saját repülőgép iparát. 2040-re Kína lehet az úr az égen, de addig még számos nehézséggel kell megbirkózni a légiiparnak. Turi Ferenc légiipari szakértővel beszélgettünk.
Aug 08, 202231:37
Egyre valósabb a recesszió kockázata

Egyre valósabb a recesszió kockázata

A 2023-as költségvetésben a növekedés mértéke túl, az infláció pedig alul lett tervezve, a 3,5 százalékos deficit ugyanakkor tartható. Ám ha tovább romlik a gazdasági környezet a recesszió sem zárható ki - hangsúlyozta a vg.hu podcastjában Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A szakértő szerint uniós pénzek nélkül nem nagyon van élet  Magyarországon.
Aug 05, 202226:40
Meglovagolja a szigetelési lázat a Masterplast

Meglovagolja a szigetelési lázat a Masterplast

Nagyot fordult a Masterplast az utóbbi időben. Míg a koronavírus-járvány alatt az egészségügyi termékekre fókuszáltak, az építőipar felpörgésével, és az energia átárazódásával a szigetelőanyagok gyártása került a középpontba a társaságnál. A rezsicsökkentés megnyirbálása pedig tovább növelheti a fő termékük iránti keresletet – mondta a cég vezérigazgatója, Nádasi Róbert a VG podcastnak.
Aug 05, 202225:17
Egy ideig még alighanem várni kell a húszezres OTP-re

Egy ideig még alighanem várni kell a húszezres OTP-re

Egyszeri tételek sokasága csúfítja majd az OTP eredményét, melyek mértéke akár 100 milliárd forint is lehet - véli Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletágának vezetője. Az egy részvényre jutó eredményt 200-210 forintra várja a szakértő, aki szerint nem lenne nagy meglepetés, ha az orosz piacról is kedvező számokat jelentene a bank a második negyedéves mérlegében.
Aug 03, 202236:15
Nincsenek elszállva a fiatalok

Nincsenek elszállva a fiatalok

A pályakezdők, és a diákok többsége reális elvárásokkal keres munkát – hangsúlyozta a VG Podcastnak a Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke. Baross Levente szerint  a fiatalok egyre tudatosabbak lettek, ugyanis már diákmunkásként is 81 százalékuk már az egyetemi tanulmányok alatt is olyan munkakört szeretne, amely összefügg tanulmányaival, közülük 40 százalék pedig kizárólag a szakmájában hajlandó elhelyezkedni.
Aug 01, 202228:01
Visszatértek a magyarok a mozikba

Visszatértek a magyarok a mozikba

A koronavírus-járvány miatt világszerte, így Magyarországon is kénytelenek voltak bezárni a filmszínházak. A Cinema City magyarországi kommunikációs vezetője elmondta, hogy ez alatt az idő alatt számos nehézséggel kellett szembenézniük, de átvészelték a járványt. Ugyan a járvány előtti 2019-es évet még nem érte el a hazai mozik forgalma, de a tavalyihoz hasonló számokat produkál. Buda Andreával beszélgettünk.
Jul 27, 202225:25
Álomvilágba ringathat a metaverzum

Álomvilágba ringathat a metaverzum

Sok lehetőséget teremt, de számtalan veszélyt hordoz a metaverzum – mondta a Blockben informatikai igazgatója a VG Podcastnak. Szabolcsi András szerint még beláthatatlan, hogy milyen mértékben alakítja át a mindennapi életet a „párhuzamos valóságok” megjelenése, azonban annyi már látszik, hogy a jogalkotóknak, és a jogászoknak bőven lesz dolga, mire világos, mindenki számára érthető szabályrendszert alkotnak egy, a hagyományos valóságban nem is létező világra.
Jul 25, 202231:18
Megtoldották 800 kilométerrel a Balatoni Bringakörutat

Megtoldották 800 kilométerrel a Balatoni Bringakörutat

Elkészült és már csaknem ötezren le is töltötték a Balatoni Bringakörúttól eltávolodva a környéken 800 kilométernyi útvonalat, valamint 2800 szolgáltatót feltüntető mobiltelefonos applikációt, a BB365-öt. A fejelsztés olyan sikeres, hogy országos kiterjesztését tervezik- mondta Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke a VG Podcastnak.
Jul 23, 202231:50
Nem lesz egyeduralma az elektromos autóknak

Nem lesz egyeduralma az elektromos autóknak

A tudatos közlekedés ott kezdődik, hogy a felhasználó olyan eszközt vásárol, amely az ő mindennapi közlekedéséhez passzol. Egy magyar autós átlagosan 13500 kilométert vezet egy évben, elektromos autót csak annak kellene vásárolnia, aki legalább évi 50 ezer kilométert közlekedik, és még így is az autó élete első hat évében csak azt a kibocsátást spórolja meg, amelyet a gyártása során elszenvedett a környezet – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke.
Jul 21, 202237:53
Rezsicsökkentés az alapoktól

Rezsicsökkentés az alapoktól

Soha ilyen aktuális nem volt még a rezsicsökkentés, mint napjainkban. Pécsi egyetemisták világraszóló ötletekből építettek kis fogyasztású mintaházat. Emberközpontú belsőépítészetért díjat kapott a Pécsi Tudományegyetem csapatának a németországi Wuppertalban felépített mintaháza a Solar Decethlon Europe 2022 döntőjén. A csapat hallgatói vezetője, Juhász Hajnalka és oktatói vezetője, Kondor Tamás a VG Podcast vendégeként beszélt azokról a megoldásokról, amiket most közkinccsé tesznek.
Jul 20, 202230:37
Költségvetési Tanács elnöke: Borús a kép, de kezelhető

Költségvetési Tanács elnöke: Borús a kép, de kezelhető

Ősszel sem lehetett volna jobban tervezni a költségvetést - állítja Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.
Jul 19, 202227:47
Megálljuk a helyünket a divatban

Megálljuk a helyünket a divatban

A jól kombinálható, kényelmes viselet most a trendi. Nem az számít, hogy a kreációk honnét származnak, hanem sokkal inkább az egyediség – állítja Lukéj Gabi.
Jul 18, 202229:38
Adózás és háború: Mi lesz veled filmipar?

Adózás és háború: Mi lesz veled filmipar?

A koronavírus-járvány hónapjai alatt a magyar filmgyártás példa értékű erőfeszítések árán folyamatosan működni tudott. Most itt a következő nehézség, hiszen az iparágban sokan KATA-s adózóként dolgoztak, illetve a szomszédunkban dúló háború távol tarthatja az amerikai filmeseket. A Nemzeti Filmintézet gyártási igazgatójával, Pesti Ákossal beszélgettünk.
Jul 15, 202233:17
Aranyláz van a zálogpiacon

Aranyláz van a zálogpiacon

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első felében a BÁV Zálognál. Júniusra az értékesítés meghaladta az egymilliárd forintot. Az aranyékszerek népszerűsége is töretlen: az előző évhez képest kétszer annyit  vásároltak a társaságtól – mondta a VG Podcastnak a BÁV Zálog igazgatója, Dandé Imre. Hozzátette, a magas infláció, az ukrajnai háború, és a forint árfolyamának mélyrepülése is az örök értéket képviselő nemesfém felé tereli az érdeklődőket.
Jul 14, 202229:20
Miért nem kell a kutyának sem Cristiano Ronaldo?

Miért nem kell a kutyának sem Cristiano Ronaldo?

Minden idők egyik legjobb labdarúgója, Cristiano Ronaldo nem igazán talál magának új csapatot. A Manchester United, illetve a játékos sem zárkózik el a váltástól, de a kérők mégsem kapkodnak CR7-ért. Az idei átigazolási piac mindemellett egy viszonylag alacsony lángon ég. Ennek jártunk utána Éless Dénes sportmarketing szakértővel.
Jul 14, 202235:50
Egyre több cég keresi a diákmunkásokat

Egyre több cég keresi a diákmunkásokat

Ilyen még nem volt, hogy a nyár közepén már nem csak a maradékból, hanem jobbnál-jobb ajánlatok közül válogathatnak a diákok. Néhány százalékkal nőtt a nyári diákmunkások létszáma, télen pedig még további bővülés várható a megélhetési költségek, az albérlet, a diákhitel és az élelmiszerek drágulása miatt - véli Majzik Nándor, a Meló-Diák cégvezetője, aki a VG Podcastnak a jellemző és elérhető órabérekről, a fesztiválpiac beindulásának hatásairól és egyéb aktualitásokról is beszélt.
Jul 13, 202239:19
Hajóra fel! A vitorlázás mindenkié

Hajóra fel! A vitorlázás mindenkié

Szinte lehetetlen vízi beállóhelyet szerezni a Balatonnál, a legjobb esetben is csak egy végeláthatatlan várólistára tud felkerülni egy új hajótulajdonos. Abból, hogy az elmúlt években a covid miatt egyre népszerűbbé vált a Balaton, a magyar vitorlázás is tud profitálni, ugyanis sokan ismerkedtek meg a hajózással az elmúlt időszakban - mondta a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, a BDO Magyarország ügyvezető igazgatója. Gerendy Zoltán szerint évente nagyjából 100 darab új hajót adnak el a hazai forgalmazók.
Jul 12, 202233:52
Véget érhet a lakáspiaci aranykor

Véget érhet a lakáspiaci aranykor

Kifutóban van a covid idején elhalasztott és az emelkedő hitelkamatok miatt előrehozott kereslet árfelhajtó hatása - mondta Tancsics Tünde, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzője a VG Podcastnak. A szakértő kifejtette: az infláció egyszerre ösztönzi a befektetőket eladásra és vásárlásra, a lakáscélú vásárlók mozgásterét viszont csökkenti.
Jul 10, 202232:17
Kiaknázatlan aranybánya a magyar gaming iparág

Kiaknázatlan aranybánya a magyar gaming iparág

Lassulni fog a lakáspiac, ezt vetíti előre a hitelek drágulása, ami visszafogja a keresletet, de a lakásárakat a magas infláció várhatóan még egy ideig felfelé tolja. Kifutóban van a Covid idején elhalasztott és az emelkedő hitelkamatok miatt előrehozott kereslet árfelhajtó hatása - mondta Tancsics Tünde, az Eltinga elemzője a VG Podcastnak. A szakértő kifejtette: az infláció egyszerre ösztönzi a befektetőket eladásra és vásárlásra, a lakáscélú vásárlók mozgásterét viszont csökkenti.
Jul 10, 202240:10
Sokkal olcsóbb itthon plasztikázni, mint Nyugaton

Sokkal olcsóbb itthon plasztikázni, mint Nyugaton

Nem pusztán budapesti „műfaj” a plasztikai sebészet esztétikai része; a vidéki nagyvárosokban is jelen van, sőt erősödik ez az ágazat – mondta VG podcastjában Sas György plasztikai sebész. Magyarországon a privát klinikák által működtetetett esztétikai műtétek gyakorlatilag négy területre koncentrálódnak - arcfiatalítás mellplasztika, zsírleszívás, és hasplasztika. Ami a páciensek nemi megoszlását illeti: „jönnek fel” a férfiak - tette hozzá a szakember.
Jul 08, 202229:18
Nem lesz győztese az orosz-ukrán háborúnak

Nem lesz győztese az orosz-ukrán háborúnak

Messze van még a fegyverropogás vége – mondta a VG Podcastnak az Oeconomus Gazdaságkutató  Alapítvány szakmai igazgatója. Anton Bendarzsevszkij szerint a legoptimistább forgatókönyvek is legfeljebb tűzsszünetet valószínűsítenek középtávon Ukrajnában, ugyanakkor békekötésre még évekig nincs esély. A szakértő szerint annyi biztos, hogy az elfoglalt területeken az orosz fél képtelen lesz megszervezni a működő közigazgatást, és a mindennapi élethez szükséges alapvető feltételeket. 
Jul 06, 202234:37
Elon Musk bábmesterként rángatja a befektetői világot

Elon Musk bábmesterként rángatja a befektetői világot

Az elmúlt években a piaci szereplők első dolga reggelente megnézni, hogy mit tweetelt legutóbb Elon Musk. A világ leggazdagabb embere láthatóan élvezi, hogy lett a tengeren túli piacok alfája és nem fogja vissza magát a közösségi médiában. A Twitter kálvária csak a jéghegy csúcsa. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzőjével, Józsa Bencével jártunk utána a legnagyobb showman elmúlt időszakban tapasztalt ámokfutásának.
Jul 06, 202231:33
Brutális infláció lenne árstop nélkül Magyarországon

Brutális infláció lenne árstop nélkül Magyarországon

A márciusi jelentéshez képest jelentősen megemelte inflációs prognózisát a jegybank – fejtette ki a vg.hu podcastjában Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója. A várakozások szerint a csúcs összel lesz, s csak 2024 első félévében csökken a 3 százalékos jegybanki sávba. Ennek hátterében alapvetően globális jelenségek állnak. A szakértő hangsúlyozta, hogy a kelet-közép-európai régióban jelenleg Magyarországon a legalacsonyabb az infláció, köszönhetően az árstop-intézkedéseknek, amely nélkül öt százalékkal magasabb lenne a pénzromlás üteme. 
Jul 05, 202226:09
A háború tartja a posztján Boris Johnsont

A háború tartja a posztján Boris Johnsont

Az Egyesült Királyság számtalanproblémával néz szembe az elmúlt időszakban. A koronavírus-fertőzések folyamatos emelkedése mellett a skót és az észak-ír kérdéssel is meg kell birkóznia az ország vezetésének. Ezt tetőzte egy olyan belpolitikai válság, aminek ki kellett volna rántani a széket a miniszterelnök alól. A Külügyi- és Külgazdasági intézet külsős munkatársával, Szabó Barnabással róla, hogy mi is zajlik most a briteknél.
Jul 03, 202240:33
Felkavarhatja az állóvizet a Disney+

Felkavarhatja az állóvizet a Disney+

Most mindent bele kell adjanak a streamingszolgáltatók – mondta a VG podcastnak a GKI Digital ügyvezető partnere. Madar Norbert szerint, ma már a felnőtt internetezők 39 százaléka rendelkezik hozzáféréssel legalább egy szolgáltatóhoz, a felhasználói bázis meghaladja a 2 millió főt, ami több mint 50 százalékos növekedés egy év alatt. A piacvezető, „kedvenc” továbbra is a Netflix, de a nemrég indult Disney+ kilátásai sem rosszak, egy év alatt 180 ezer felhasználóval számolhat idehaza.
Jul 01, 202234:27