
Van Propvol Naar Smaakvol
By Voedingscoach Maaike

Van Propvol Naar SmaakvolApr 11, 2022

Afl 40: Kern emotie-eten aanpakken met BML. Sandra en ik leggen uit hoe.
In de vorige aflevering vertelde ik over het verkregen inzicht tijdens dansen. De kern van emotie-eten lag in de eerste 2 nachten van mijn leven.
Na dit inzicht zocht ik Sandra op voor een coaching sessie.
De sessie bespreken we samen in deze podcastaflevering.

Afl 39: Inzichtmoment mijn eigen bron van emotie-eten

Afl 38: ''Ik kan wel een beer op"! Is het lichamelijke of emotionele leegte?
Een leegte omdat je de ECHT (maag)honger hebt. Soms wel de hele dag.
Of een leegte van een gemis. Een emotionele leegte.
Beide licht ik ze toe met natuurlijk weer wat tips die je meteen kunt toepassen!

Afl 37: ''ik voel me geraakt''. Hoe voorkom je een eetbui?
De oorzaak zit vaak niet in een specifiek moment.
Ook kan het zijn dat iets je raakt en je bezig houdt. En dat is ook precies waarom je dit gevoel krijgt. Deze emoties stuurt je waar jouw ware zelf zich in wil ontwikkelen.
Wil jij ontdekken wat de emotie verdriet jouw allemaal te vertellen kan hebben. Luister dan mee.

Afl 36: ''ik ben niet goed genoeg". Met een oefening om meer kracht te krijgen bij een minderwaardigheidsgevoel.
En nu komen we bij mijn eigen pijnlijkste thema. Minderwaardigheid, afgewezen voelen, onderdrukt, Niet goed genoeg, niet gehoord of gezien voelen.
Voor mij een heel bekend en steeds terugkerend thema. En een thema die heel vaak samengaat met emotie-eten.
Want je afgewezen voelen doet gewoon pijn! En die pijn is niet fijn. We hebben als oerinstinct vluchten. En ook met eten kun je vluchten voor de pijn.
Luister en doe je mee? Want bij deze aflevering zitten maar liefst 2 doe-oefeningen die je kunt inzetten bij een gevoel van minderwaardigheid.

Girl power podcast: Summer lady's night
Op woensdagavond 21 juni organiseren wij, Esther, Maaike en Vera, een Summer Lady’s Night in het Businesscentrum Leudal. Een avond even helemaal voor jezelf. Hoe heerlijk is dat?!
Deze avond zal in het teken staan van de Helpe-holic vrouw. Deze typische helpe-holic vrouwen hebben vaak de drang om alles en iedereen te helpen met als gevolg veel ballen in de lucht houden en zichzelf daarbij helemaal weg te cijferen.
Herken jij jezelf hierin? Dan is deze avond echt iets voor jou!
Wij hebben onze krachten gebundeld om deze Summer Lady’s Night tot een groot succes te maken. Wij zijn ervan overtuigd dat we op een zowel educatieve als speelse manier vrouwen kunnen bereiken met als focus het creëren van meer bewustwording over hoe ze in het leven staan en dat ze daarbij meer voor zichzelf mogen kiezen.
Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over ons of over de inhoud van deze avond? Beluister dan deze podcast aflevering. Hierin zullen we alles vertellen wat je moet weten. Heel veel luisterplezier!
Ben jij al overtuigd en wil je je graag aanmelden? Klik dan op deze link om je aan te melden: https://voedingscoach-maaike.webinargeek.com/summer-lady-s-night

Afl 35: ''ik schijt 7 kleuren''
Als we aan angst denken, denken we al snel aan de angst voor een spin of een moment waarop we moeten vluchten.
Dit is een oerinstinct wat in ons zit. Maar angst is heel omvangrijk. Een lichte aarzeling kan al onder de categorie angst vallen. Daarom heb ik in deze podcast meerdere gradaties angst opgenomen. Van een lichte aarzeling tot een gevoel van wanhoop. En alle andere herkenbare emoties die ertussen liggen.
Natuurlijk vertel ik in de podcast ook wat je zou kunnen doen met gevoelens van angst. Luister je mee?

Afl 34: ''wat zullen ze van me denken''
Schaamte om te gaan zwemmen, schaamte voor de porties die je eet, schaamte in de winkel bij de kassa als je chips op de band hebt liggen, als je in de frietkraam staat, schaamte om op date te gaan, schaamte om gemeenschap te hebben met je partner, schaamte om met vrienden af te spreken, schaamte om naar een pretpark te gaan, schaamte om uit te komen voor een mening.
We hebben er allemaal wel eens last van. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat tweederde van de vrouwen tussen 15 en 65 jaar activiteiten wel eens afzegt omdat ze zich slecht voelen over hoe ze eruit zien. Activiteiten zoals vrienden ontmoeten, sporten, een mening geven, naar school gaan, naar het werk gaan, daten of zelfs medische hulp zoeken. Hier kwam ik achter in een gesprek met Sandra Franssen. Zij is veel research aan het doen voor haar afstudeeropdracht over lichaamsacceptatie.

Afl 33: Had ik maar............Hoe ga je om met een schuldgevoel?
Was ik maar nooit begonnen aan die koekjes, aan die zak chips of had ik die lekkernijen maar allemaal niet in huis gehaald.
De bekende had ik maars. De tijd terugdraaien gaat echter niet dus wat doe je dan?

Afl 32: ''Grrr het liefste wil ik me vastbijten in eten als ik boos ben, maar dat wil ik niet. Wat nu?''
Deze aflevering neem ik op nadat ikzelf ook frustratie ervaarde. Want de emotie boosheid/frustratie kennen we allemaal wel.
Alleen gaat iedereen er heel anders mee om en is het vaak ook niet gedoogd (vanuit de omgeving) om boos te zijn.
Dus dan wordt het gesust..............................................
Bijvoorbeeld met eten.....
Maar het kan ook anders. Beluister daarvoor deze podcastaflvering.

Afl 31a: OEFENING, MIJN TEMPEL (bijbehorend bij afl 31)
Deze oefening hoort bij aflevering 31: jouw lichaam, jouw tempel.
Dit is echter alleen de oefening zonder het voorwoord. Heb je aflevering 6 nog niet beluisterd dan adviseer ik om de eerste keer eerst de hele aflevering te luisteren. Daarna kun je heel makkelijk deze oefening opslaan en doen wanneer jij niet lekker in je vel zit of wel wat extra kracht kan gebruiken.

Afl 31: Jouw lichaam, jouw tempel.
We zijn snel geneigd om naar de buitenkant te kijken maar als je met iemand gaat daten hoop je dat er iemand tegenover je zit die matcht met jou karakter. Dat je er mee kunt lachen, dat hij lief voor je is of dat je er juist diepgaande gesprekken mee kunt hebben. Het binnenste dus:
En dat is ook met het lichaam. Het belangrijkste is hoe jij je van binnen voelt. En wat gebeurt er eigenlijk allemaal in dat lichaam? Vandaag zal ik ook meteen een oefening in de podcast doen. Deze oefening kun je ook los doen en is gepubliceerd als BONUS afl 6.

Afl 30: ''ik voel me dik. En nu?
"Ik walg van mezelf als ik in de spiegel kijk. Door mijn eetgedrag krijg ik steeds meer fysieke klachten en voel me uitgeput. Ik reageer dit af op mijn omgeving". Herken jij je in bovenstaande. Luister dan in je eigen coconnetje naar deze podcast aflevering

Afl 29: Schaam je je omdat de zoveelste afslankpoging weer mislukt is? Hoeft niet. Luister in mijn podcast waarom.
Al heel wat dieten en akslankpogingen gehad? Steeds het gevoel geen doorzettingsvermogen te hebben of niet sterk genoeg te zijn?
Ik kan je verklappen dat dit niet klopt. Als er mensen zijn die doorzettingsvermogen hebben dan zijn het wel de eeuwige lijners. Wat een moed. Keer op keer.
Wanneer het afvallen met een dieet niet lukt dan is er iets anders aan de hand. Luister mee in mijn podcast.

Afl 28: De rode vlag oorzaken van eetbuien. Hoe kun je ze voorkomen? (deel 2 van 3)
Reden 5, 6 en 7 waarom een (afslank)voornemen vaak niet lukt. En tevens 3 oorzaken die eetbuien uitlokken.
De 3 zijn allemaal anders maar hebben ook heel veel overeenkomsten. Voor alle 3 is de rode vlag een overkoepelend symbool. Luister je mee wat de rode vlag oorzaken zijn en wat je kunt doen om eetbuien te voorkomen?

Afl 27: 10 redenen waarom een afslankvoornemen mislukt (deel 1 van 3)
Wanneer je vaker diëten hebt gedaan en je het daarna niet lukt om het gewicht vast te houden durf ik te zeggen dat dit nu met een nieuw afslankvoornemen ook niet lukt.
Ik ga 10 redenen benoemen en uitleggen waarom het afslankvoornemen niet lukt. Dit zal ik doen verspreid over 3 podcast afleveringen. Vandaag begin ik met de eerste 4.
En daarvoor neem ik je mee naar week 1 van een nieuw dieet, levensstijl, eetwijze.

Afl 26: Ik bundel mijn 2 passies
Bij mijn laatste scholing van emotie-eten de baas over groepen begeleiden werd alles mij heel duidelijk.
Ik wil mijn 2 passies gaan bundelen. In deze aflevering ga erover vertellen. En dit is meteen de opstap en eerste aflevering van een hele mooie podcast special.
Ik heb een line-up van ongeveer 3 maanden bedacht waarin je ontdekt wanneer je meer eet als dat je zelf zou willen.
Vanaf de volgende aflevering vertel ik er in het vernieuwd intro meteen al meer over.

Afl 25: De wijsheid van het lichaam (interview met Sancoacht)
In dit podcast interview legt Sandra alles uit over Body & Mind Language en lichaamsacceptatie. Feitelijk hetgeen jouw lichaam je wilt en kan vertellen. Samen leggen we ook de link met emotie-eten. Ikzelf vertel meteen de ervaring met BML en haar als coach omdat ik net mijn coachtraject bij haar heb afgerond.
Voor 10 luisteraars ook nog een leuke weggever. Dus ga snel luisteren naar deze inspirerende vrouw.
Heb je de podcast geluisterd en wil je kans maken op de weggever mail dan naar info@voedingscoachmaaike.nl

Afl. 24 Voedingscoach Maaike versus taart maken
Ik krijg vaak de reactie. Is dat niet een gekke combinatie. Voedingscoach en taarten maken.
In deze podcast leg ik uit waarom het juist een hele geslaagde combi is. :-)

Afl 23: Interview met Ingrid Stoop (oprichtster van de MatriXmethode)
Ingrid Stoop is de bedenker van de MatriXmethode. Deze interventie is voor vele hulpvragen in te zetten. Een vol hoofd, Trauma's, angsten en zoals ik hem zelf inzet bij bijvoorbeeld eetproblemen.
Dit (podcast)interview is te zien op YouTube waar Ingrid sommige woorden ondersteunt met beelden. Dus kijk dit interview op YouTube: https://youtu.be/9SqIKfZafhw

Afl 22: ''wanneer ik afval voel ik me heel kwetsbaar''
In deze podcast beschrijf ik 3 voorbeelden van vrouwen die de angst hebben om af te vallen om wat er daarna wellicht gebeurd.
Kwetsbaar of geen beschermlaag meer voelen.
Hoe begeleid ik mensen bij deze angst om uiteindelijk weer aan de slag te kunnen met de eetbuien?

Afl 21: RUBRIEK, de veelgestelde vragen aan Voedingscoach Maaike
In de rubriek propper de propperde prop behandel ik vandaag de veelgestelde vragen aan Voedingscoach Maaike.
Wat doe ik, waarom, hoe en wat. Waarom wel/geen dieet etc.

Afl 20: een brein zonder genade
Aflevering 20 alweer! En het maken van deze aflevering heeft even geduurd omdat ik vond dat aflevering 20 speciaal MOEST zijn. Onzin! Deze aflevering is niet per se speciaal. Maar hij is nu WEL gepubliceerd omdat ik mijn egootjes los heb kunnen laten. En dat is precies waar deze aflevering over gaat. Over wat we van onszelf (of onze egootjes) allemaal moeten en hoe deze ons behoorlijk in de weg kunnen zitten en ons van het pad (wat op dat moment het beste voor ons voelt) af kunnen houden. Aan de hand van eigen voorbeelden leg ik uit hoe deze egootjes ons van het pad kunnen afhouden. Veel plezier met het luisteren naar deze niet speciale, niet perfecte podcastaflevering.

Afl 19: mijn eigen emotionele rollercoaster
De afgelopen tijd heb ik zelf veel pieken en dalen gehad in mijn emoties. En dat had alles te maken met mijn beslissing om te gaan stoppen met het product PS Food en Lifestyle.
In deze aflevering kwam ik door die wervelwind aan emoties bijna in een eetbui maar door echt te gaan voelen is dit bespaard gebleven.
Ik neem deze aflevering op direct nadat ik mijn gevoel verduurt heb.

Afl 18: Hoe ik zelf eten wilde inzetten als vlucht
Soms vlucht ik ook nog wel eens met eten. In deze aflevering neem ik je mee naar 1 van zo'n situatie.
Moeheid zie jij misschien minder als een emotie. Maar als we kijken naar de 4 bbbb basisbehoeftes bang, bedroefd, blij en boos. Daar kan volgens emotie-eten de baas ook wel een vijfde achteraan. En dat is body. En daar hoort moeheid bij.
Luister je mee naar mijn struggles.

Afl 17: Wel je bord leeg eten!
Misschien hoor je meteen het stemmetje van je vader of moeder. Je mag niet van tafel voordat je bord leeg is.
Opvoeding kan vaak al een behoorlijke stempel drukken op jouw eetpatroon. Hier vertel ik over in de podcast. Zonder oordeel op jouw opvoeding overigens. ;-)

Afl 16: De verleidingen slingeren je weer om de oren na de corona versoepelingen
Nu alle versoepelingen doorgevoerd zijn komen de etentjes, borrels en feestjes weer terug. Een klant van mij had 4 etentjes in de week. Hoe ga je hier mee om?
En hoe komt het dat emotie-eten ook meer uitgelokt werd in de coronatijd? Ik vertel je over het menu van de mens. De verleidingseters hadden het daarentegen makkelijker met de lockdown.

afl 15: ''Carla vertelt over teruggaan naar je eigen kern''
Ik zag de glinstering en passie in haar ogen toen ze vertelde over haar missie. Haar missie om mensen te helpen naar hun kern.
Naar het hart waar we vaak van weggaan door alle gedachten en prikkels die we van buitenaf ontvangen.
Tevens kun je ook een kort filmpje bekijken waar je haar en haar werkwijze in beeld ziet en waar ook ik in voorkom als klantervaring.

Afl 14: ''De juiste brandstof in je lichaam smaakt naar meer''. Interview met orthomoleculaire voedingsdeskundige Robin Seuren.
Robin legt in dit interview uit wat je allemaal kunt bereiken met (orthomoleculaire) voeding maar ook hoe je met en in voeding de juiste balans kunt vinden.
Robin integreert mij zelf altijd. Zij is zo puur en je merkt aan alles dat ze een warm hart heeft voor de zaak en dat hoor je in dit interview zeker terug.
Wil je al eerst een heel klein fragment beluisteren klik dan hier.
Wanneer je het hele interview beluistert hoor je natuurlijk ook nog het aanbod wat Robin doet.

Afl 13: (her)vind jouw kracht met de 5 elementen: interview met Elly van Raaij
Op de dag van je geboorte worden jouw elementen bepaald. Water, vuur, aarde, metaal en hout.
Alle elementen hebben een ander karakter, kracht en valkuil.
Het is heel interessant om te weten welk element jij bent.
Zo krijg je meer inzicht in jezelf maar misschien ook wel meer inzicht in de relatie met iemand anders.

BONUS: Wat zijn aminozuren?
In de vorige aflevering hoorde je een interview met Paul die vertelde over zijn ervaring met aminozuren.
In deze aflevering vertel ik je wat aminozuren nu precies zijn.
Je kunt deze aflevering ook luisteren en bekijken op youtube met een presentatie erbij. https://youtu.be/LPdY1C4foLA

Afl 12: interview met Paul die vertelt dat de aminozuren voor hem als een wondermiddel hebben gewerkt
Een fantastisch mooi interview met Paul. Paul is 1 van de eerste
klanten die startte met aminozuurtherapie. Hij was behoorlijk sceptisch toen hij begon maar
al na 2 weken razend enthousiast.
Hij verteld wat het deed met zijn voedingspatroon, gewicht en gemoedstoestand

Afl 11: Oeps, zelf de mist in.
Ik deel een moment waarop ik zelf de mist in ging. En vooral de oorzaak inclusief onderbouwing zodat zowel jij als ik hier iets van kunnen leren.

BONUS: bladvisualisatie (weg met piekergedachten)
Deze oefening geïnspireerd door de herfst zorgt ervoor dat je gedachtenstroom minder wordt en je hoofd weer rustig.

Afl 10: Mijn hoofd loopt over.
Op sommige momenten heb je het gevoel dat je alleen maar aan het denken bent. De gedachten duikelen constant over elkaar en je kunt ze geen halt toe roepen. Die (pieker) gedachten kunnen er voor zorgen dat je niet tot actie komt of juist gaat vluchten van je gedachten door bijvoorbeeld te eten, alcohol te drinken of te gaan gamen.
Met deze oefening kun je deze gedachtenstroom wat meer tot rust krijgen. Geïnspireerd door de herfst ;-)

Afl 9: Oorzaken van slecht afvallen
Deze inhoudelijke aflevering vanuit de buitenlucht gaat over lichamelijke oorzaken van slecht afvallen. Denk aan darmproblematiek, laaggradige ontstekingen, hormonen, slaap, stress, bloedsuikerspiegel, gewoontes, emoties en de wervelkolom.

afl 8: Interview met Balanscoach Anouk: Trek in chocolade, een signaal van onbalans
In dit interview hoor je dat het nemen van te weinig tijd voor jezelf, het gevoel van overweldigd worden en het gevoel te hebben op allerlei gebieden tekort te schieten ook een relatie kan hebben met (teveel eten). Er is een onbalans.
Balanscoach Anouk vertelt hier in het interview meer over. Hoe zijzelf als signaal van onbalans ook trek in chocolade krijgt en dat (teveel) eten en onbalans zeker een overeenkomst met elkaar hebben.

Bonus: acceptatie-oefening (ter voorkoming van een eetbui)
Deze oefening kun je inzetten wanneer je een onprettig gevoel hebt dat aan je knaagt. Het liefst zou je het weg-eten. Maar dat wil je eigenlijk niet. Met deze oefening maak je ruimte voor het onprettig gevoel en verzacht deze waardoor de eetbui meestal zakt.

afl 7: Zo'n behoefte aan eten!!!! Wat nu?
Opeens zin hebben in eten. Daar zit meestal een emotie aan ten grondslag. En die emotie komt voort uit een behoefte die jij werkelijk hebt. Maar welke behoefte is dat dan? Ik leg je het menu van de mens uit en hoe je je behoeftes te weten kunt komen. En tenslotte wat kun je doen om de behoefte te bevredigen ipv te gaan eten. In deze aflevering zit ook een oefening die je meteen kunt toepassen als je een eetbui dreigt te krijgen.

Afl 6. Interview met Gerty: mijn grootste eyeopener was................
Gerty ging niet de strijd met de kilo's aan maar met het emotie-eten.
De kilo's gingen er daarna vanzelf af. Luister naar haar openhartigheid in het interview.

afl. 5 RUBRIEK: propper de prop wat popt er in je op.
Vandaag geef ik antwoorden op ingestuurde vragen en vragen die leven in mijn praktijk. De vragen die ik vandaag beantwoord zijn:
1. Hoe kan het dat ik alleen een alles of niets modus heb?
2. Hoe kan het dat geen enkel dieet werkt. Ik val elke keer weer terug
3. Hoe komt het dat ik laat in de middag steeds een energiedip krijg?
4. Wat zijn dan suiker stabiliserende tussendoortjes:
5. Hoe komt het dat ik altijd op de bank zin krijg in iets lekkers?
6. Soms heb ik echt zo’n onbedwingbare trek in iets zoets ………dan moet ik echt iets nemen. Hoe komt dat?
7. Als ik de mist in ga op een dag, dan is meteen de hele dag verpest. …………Hoe ga ik hiermee om?
8. Hoe komt het dat ik de dag nadat ik gezondigd heb trek blijf houden?
9. Op een feestje lukt het altijd heel goed om lekkers te weerstaan maar als ik dan thuis kom ga ik de fout in. Zo zonde. Ik weet niet wat ik eraan kan doen.
10. Ik merk dat ik terug in een negatieve spiraal kom. Wat kan ik doen?

Afl 4: Mmmmmmm wat ruikt dat lekker, zal ik toch...........
Deze aflevering die denk ik voor iedereen herkenbaar is. Want iedereen is wel eens verleid door een geur, geluid of het aanzien van eten. Of misschien wel door een uitspraak van iemand.

Afl 3: ''kunnen we mensen met overgewicht echt niet meer bieden dan voedingsadvies?" Interview met Judith van Gennip van Emotie-eten de baas
In de vierjarige studie tot diëtist vroeg Judith zich meermaals af. Is dit alles wat wij de cliënt kunnen bieden? Is er niet meer?
En dit gevoel deel ik heel sterk met Judith en dat is waarom ik de stap heb gezet naar deze doelgroep en het volgen van het 7 stappenplan van emotie-eten de baas waar Judith in deze aflevering meer over gaat vertellen. Judith geeft ook een boek weg. Luister naar deze aflevering om mee te kunnen doen aan deze winactie.
Beluister ook de podcast van Judith: Liefde in plaats van chocolade

Afl 2: Luister naar de fout die ikzelf maakte en voorkom een eeuwige zoektocht naar het “ideale dieet’’
De aflevering ga ik het hebben over het eten uit emotie en ga ik uitleggen waarom op gewicht blijven niet lukt als je een emotie-eter bent.

Afl 1: Mijn geheim | cravings | vicieuze cirkel
In deze aflevering stel ik mezelf voor en hoor je waar ik me onwijs voor schaamde.
Waar komen cravings vandaan? Wat betekend emotie-eten, verleidingseten en gewoonte-eten? Allemaal vragen die in deze aflevering aan bod komen.
