Skip to main content
Spotify for Podcasters
Waar het op neerkomt

Waar het op neerkomt

By Sonja Bouwkamp, Roos Vrijmoeth, Thijs groot Wassink

De podcast waarin Sonja Bouwkamp (relatietherapeut en docent), Thijs groot Wassink (Gestalt en relatietherapeut) en Roos Vrijmoeth (relatietherapeut en student bij het Kempler Instituut) lessen uit de therapie vertalen naar het dagelijks leven.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

S4E01 - Zoals je bent, zo ben je goed!

Waar het op neerkomtSep 04, 2023

00:00
55:39
S4E01 - Zoals je bent, zo ben je goed!

S4E01 - Zoals je bent, zo ben je goed!

Een nieuw seizoen met een nieuwe host. En daarom een onderwerp dat niet uit de lucht komt vallen: de druk om te moeten presteren.


Over omgaan met waardering om wat we doen of bereiken. Hoe dat ons doet vergeten dat we geliefd zijn om wie we zijn en niet om wat we doen. Wat als we juist die boodschap niet hebben gekregen?

Sep 04, 202355:39
S3E10 - Kiezen is (ook) verliezen
Jun 05, 202301:14:24
S3E09 - Angst, veroordelen, hopeloosheid en niet kunnen vergeven (adhv Edith Eger)

S3E09 - Angst, veroordelen, hopeloosheid en niet kunnen vergeven (adhv Edith Eger)

In dit derde deel kijken we naar de valkuilen van angst, veroordelen, hopeloosheid en niet kunnen vergeven. Herkenbare valkuilen waar we allemaal weleens in tuinen. En misschien na het luisteren van deze podcast nét wat sneller uitkomen.May 01, 202301:00:27
S3E08 - Meer van Eger: Schuld en schaamte / verdriet / wrok / angst

S3E08 - Meer van Eger: Schuld en schaamte / verdriet / wrok / angst

Dit keer gaan we door waar we vorige keer geëindigd zijn: de gevangenissen van Edith Eger. Vandaag bespreken we 4 nieuwe valkuilen die ons allemaal in meer of mindere mate bekend zijn. Het gaat dit keer over schuld en schaamte, onverwerkt verdriet, starheid en wrok.Apr 03, 202357:30
S3E07 - De gevangenissen van Edith Eger
Mar 07, 202301:12:26
S3E06 - Meer trauma? (vraagtekens en verdieping rondom de vorige aflevering)
Feb 06, 202345:56
S3E05 - In de greep van vroeger
Jan 02, 202344:54
S3E04 - Tussen leven en dood

S3E04 - Tussen leven en dood

Een aflevering over de relatie tussen het leven en de dood. Over de verschillende manieren hoe we met de dood omgaan en over hoe het ons leven beïnvloed, vaak zonder dat we ons daar bewust van zijn.

De vier verschillende houdingen waar we het over hebben netjes op een rijtje:

- - Niet bezig met dood; niet bezig met leven: vegeteren
- + Niet bezig met dood; wel bezig met leven: doodzwijgen
+ - Bezig met dood; niet bezig met leven: doodstaren
+ + Bezig met dood; bezig met leven: bewust leven met de dood

Veel luisterplezier!

Show Notes:

🎵 Met liedjes van Harry Jekkers (Ballade van de Dood) en De Dijk (Als ze er niet is).

🪦 Een voorbeeld van de afstreepkalender van je leven vind je op deze website.

📕 Irvin Yalom schrijft veel over de dood als onderwerp van therapiegesprekken.  Zijn biografie 'Dicht bij het einde, terug naar het begin - memoires van een psychiater' is een mooi introductie tot zijn persoon en werk. Recentelijk heeft hij Een kwestie van dood en leven geschreven, over het verlies van zijn vrouw.

🎙Esther Perel heeft het in deze podcast aflevering van Het Uur over haar ouders en het verschil tussen leven en overleven.

📗 Sonja noemt twee boeken van psychologe en holocaust overlever Edith Eger: De keuze en Het Geschenk.

📘Hannah Hostrup is een Deense therapeut die een goed leesbaar handboek heeft geschreven: Gestalt Therapy.

📙 De vier verschillende manieren van hoe je om kunt gaan met de aanwezigheid van de dood, komt uit de Gulden Middenweg, een boek van Roel en Sonja Bouwkamp.

🎵 En een nummer dat we niet genoemd hebben, maar dat ik er stiekem toch tussenzet: Requiem van Goldband. Gewoon luisteren 🙂

🎙 Bonusafleveringen vind je op www.waarhetopneerkomt.nu. Dat is ook de plek waar je Vriend van de Show kunt worden en waar je je vragen kunt achterlaten.

🕸 De website van de Relatiewerkplaats vind je hier.

🕸 En dit is de website van het Kempler Instituut.

Dec 05, 202259:39
S3E03 - Hechting. Wanneer het kind van vroeger het stuur overneemt (pt. 2)

S3E03 - Hechting. Wanneer het kind van vroeger het stuur overneemt (pt. 2)

Deel twee van de reactiepatronen die we als kind ontwikkeld hebben n.a.v. onze hechtingsstijl. Reactiepatronen die we als volwassene vaak nog met ons meedragen en die op de momenten dat we emotioneel geraakt zijn plotseling actief worden. In deze aflevering kijken we naar de angstige en ambivalente hechtingstijl. We hebben het over kluizenaars, mensen die op een eilandje zitten te wachten tot er iemand met een bootje langs vaart en borderline.

Hieronder nog even de verschilldende hechtingsstijlen en de soortgelijke benamingen waaronder je ze ook wel tegenkomt:

  • Veilig
  • Gepreoccupeerd (ook wel angstig afwerend / angstig ambivalent / aanklamper)
  • Vermijdend (ook wel angstig vermijdend / plantrekker)
  • Angstig (ook wel gedesorganiseerd / gedesoriënteerd)
  • Ambivalent (mengvorm van gepreoccupeerd en vermijdend)

Veel luisterplezier!

📚 Een boek dat wij allebei wel weer eens op mogen pakken - omdat we allebei wisten te benoemen dat het een boeiend boek is, maar geen van beiden de kern wist te pakken in deze aflevering - is Borderline Times van Dirk De Wachter. Een klein stukje van de achterflap om alsnog de link te leggen: 'In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen?'.

🎙 Bonusafleveringen vind je op www.waarhetopneerkomt.nu. Dat is ook de plek waar je vriend van de show kunt worden en je vragen kunt achterlaten.

🕸 De website van de Relatiewerkplaats (waar Thijs werkt) vind je hier. En Sonja's website staat hier.


Nov 07, 202255:34
S3E02 - Hechting. Wanneer het kind van vroeger het stuur overneemt (pt. 1)
Oct 03, 202259:44
S3E01 - Wat mag ik van jou verwachten?

S3E01 - Wat mag ik van jou verwachten?

Een aflevering over verwachtingen en waarom dat voor zoveel verwarring en gedoe zorgt. En een aflevering met weer een lijstje. Zo'n lijstje dat het leven voor eventjes heerlijk helder en overzichtelijk maakt. Want wat hebben verlangen, hoop, verwachting en illusie met elkaar te maken? Je hoort het allemaal in deze aflevering!

En is er nog een les te trekken uit dit gesprek? Misschien dat we wel wat van wolken kunnen leren, over hoe die met de weersverwachtingen omgaan.

Veel plezier met luisteren! 📚 Het boekje waar Thijs aan refereert is Het Misverstand Psychotherapie van Flip Jan van Oenen


Sep 05, 202252:52
S2E09 - Lief is niet altijd liefdevol

S2E09 - Lief is niet altijd liefdevol

Is het goed om nee te zeggen als iemand om hulp vraagt? Is lief soms het tegenovergestelde van liefdevol? Is Sonja een bitch? Is Thijs vaag en vermijdend? Het antwoord op al deze vragen hoor je in deze aflevering over het verschil tussen lief en liefdevol. Een aflevering over ruimte geven en ruimte nemen, en wat we van huis uit geleerd hebben dat goed is. 

📖  Met een gedicht van Marianne Williamson (There's nothing enlightened about shrinking  /  So that other people won't feel insecure around you)

🎵 Een liedje uit een hoorspel uit de jaren zeventig van Elly Nieman & Rikkert Zuiderveld: Het Oink-Beest (het liedje dat Sonja zingt begint op minuut 22:47 van dit hoorspel - je kunt het terugvinden op Spotify)

🎧  En een verwijzing naar een eerdere aflevering over Niet Toegestane Delen (S1E04 - Een bontjas in de Sahara & andere jassen die niet meer passen)

❌  Sonja's bewerking van een artikel van Walter Kempler (wat Thijs beloofde op te zoeken en in de show notes te zetten) is helaas zoek. Mocht het boven water komen dan zetten we de link hier neer.

Jul 04, 202259:57
S2E08 - Andermans problemen zijn niet van jou

S2E08 - Andermans problemen zijn niet van jou

Een aflevering die luistert als een pleidooi voor het helder krijgen van je eigen verantwoordelijkheden. Waar houdt jouw verantwoordelijkheid op, en begint die van een ander? En wat gebeurt er als die scheidslijnen vervagen? Kans is dat je dan in deze vijfstaps-valkuil terecht komt. Dan ga je dingen doen die heel goed voelen (de ander helpen) maar die eigenlijk alleen maar dienen om je eigen ongemak niet onder ogen te hoeven zien.
De vijf stappen die we in deze aflevering doorlopen zijn:

Het overnemen van de ander
Advies geven
De ander overtuigen (dat jouw advies waardevol is)
De ander dwingen om jouw oplossing aan te pakken
De ander opgeven (wat dan weer in drie smaken kan: vrijlaten, afschrijven of doorverwijzen)


📚 De boeken die dit keer langskomen zijn:

Chiel Egberts - Driehoekskunde
Gary en Joy Suanders Lundberg - Problemen laten bij wie ze horen
Roel en Sonja Bouwkamp - De gulden middenweg
Jun 06, 202255:42
S2E07 - Van boze stiefmoeder naar lieve bonus-ouder

S2E07 - Van boze stiefmoeder naar lieve bonus-ouder

Een aflevering over de complexiteit van nieuw samengestelde gezinnen. We hebben het over hoe de boze stiefmoede werd verdrongen door de lieve bonus-ouder. En hoe daardoor weer een nieuwe set problemen ontstond. We kijken naar wat de dynamiek in een samengesteld zo anders maakt, en ook waar je die dynamiek nog meer tegenkomt. Want die is niet alleen voorbehouden aan nieuw samengestelde gezinnen, maar kom je ook tegen op de werkvloer.

📺 De Zembla aflevering waar we het over hebben heet 'Stiefkind van de rekening' en kun je hier vinden: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/stiefkind-van-de-rekening


In het nagesprek van vandaag (bonus content) gaan we in op een aantal vragen van luisteraars. Zo pluist Sonja razendsnel het verschil uit tussen verlangen, hoop, verwachting en illusie, en gaan we in op de vraag wat luisteraar Eveline kan doen op het moment dat ze zich gekwetst voelt en de dicht dicht gooit. 

Een mooie bonus aflevering met als klap op de vuurpijl een ruzie over geweldloze communicatie. 🥊

➡ Word Vriend van de Show om de bonus afleveringen te beluisteren, of laat je vragen achter op: www.waarhetopneerkomt.nu

May 01, 202253:10
S2E06 - Vreemdgaan en wat daarna komt

S2E06 - Vreemdgaan en wat daarna komt

Een persoonlijke aflevering waarin Sonja verteld over de gevolgen van ontrouw binnen haar relatie. Waar Thijs en Sonja allebei geraakt worden maar ze er toch nog wat lessen voor de luisteraar uit weten te halen. 


Boeken en muziek die voorbij kwamen deze aflevering:

 

📚 Esther Perel - Liefde in Verhouding

🎵 Amanda Strydom - Ek Sal Staan

Apr 04, 202259:00
S2E05 - Functies en definities van vreemdgaan

S2E05 - Functies en definities van vreemdgaan

Dit keer hebben we het over de definities en functies van vreemdgaan. Een gesprek met de nodige zijweggetjes en meningsverschillen. We hebben het over porno, de moraal van de jaren zeventig versus die van nu, de interne splitsing die kan plaatsvinden tussen stout en braaf en uiteraard nog veel meer.

Mar 07, 202242:02
S2E04 - Polarisatie in de partnerrelatie (en ver daarbuiten)

S2E04 - Polarisatie in de partnerrelatie (en ver daarbuiten)

In een goed gesprek zeg je dingen die je nog nooit eerder hebt gezegd. In een discussie repeteer je eigen standpunten om de ander te overtuigen. 

In deze aflevering hebben we het over polarisatie. Dat moment waarop de afstand tot de ander onoverbrugbaar lijkt. Wat hebben discussies, het bestrijden van het verschil en jezelf bewapenen hiermee te maken? Polarisatie. Hoe raak je erin verzeild? En kom je er ook weer uit? We zoeken het allemaal uit in deze aflevering!

📚  What Happened to you, het prachtige boek van de kinderpsychiater Bruce Perry en Oprah Winfrey komt ook voorbij. In dit boek beschrijft Bruce Perry zijn werk met getraumatiseerde kinderen en zijn model van Regulate, Relate en Reason.

Feb 07, 202253:18
S2E03 - De perfecte aflevering (over perfectionisme)

S2E03 - De perfecte aflevering (over perfectionisme)

Vandaag hebben we het over perfectionisme. Wanneer je niet alleen iets goed wil doen, maar het vooral ook goed moet doen.

Via voorbeelden van perfectionisme uit Sonja's leven en de verwarring van Thijs over waarom hij voorheen zo bang was om fouten te maken terwijl dat nu niet meer speelt (wat is er gebeurd?!) onderzoeken we een aantal zijtakken. We kijken naar de uitwassen zoals faalangst en burn-out en zoeken naar mogelijke oorzaken. Daarnaast komt keuzestress voorbij, de angst voor consequenties en hoe tijdens een depressie deze mechaniek in de overdrive kan gaan. Een aflevering waar Sonja en Thijs zelf ook weer wat van opsteken.

Show notes:

📚 Thijs noem een boek van John Fante, over de hoofdpersoon die niet verder komt dan een titel voor een nieuw boek, maar het niet durft te schrijven. Volgens mij is dat boek '1933 was een slecht jaar', maar dat weet ik niet meer zeker.

📚 Ook kwam Benjamin Zander langs, de dirigent die zo mooi over lesgeven en waarderen schrijft in 'The Art of Possibility'.

Jan 03, 202256:28
S2E02 - Help, mijn vrije wil heeft een eigen wil! (met Patrick Kicken)

S2E02 - Help, mijn vrije wil heeft een eigen wil! (met Patrick Kicken)

Een aflevering samen met Patrick Kicken waarin we zijn kijk op nondualiteit vergelijken met de ervaringsgerichte therapie waar Sonja en Thijs mee werken.

Een boeiend driegesprek waarin we onderzoeken hoe non dualiteit een medicijn tegen schuldgevoelens kan zijn, en hoe het geven van therapie de eigen gevoelens van machteloosheid kan wegnemen. En zo laveert deze aflevering tussen de uitersten 'dat het leven ons overkomt' naar 'dat het leven maakbaar is'. Om uit te komen in het midden dat het allebei waar is. En toch ook weer niet. 

Luister zelf en het wordt je allemaal duidelijk.

Show notes:

📚 Een mooi en inzichtelijk boekje over non dualiteit is 'Verlichting voor luie mensen' van Paul Smit, met een voorwoord van Patrick Kicken.

🎙 Eén van de podcasts van Patrick Kicken is 'Leven Zonder Stress', waarvoor hij ook Sonja en Thijs heeft geïnterviewd.  Deze aflevering komt in januari 2022 online.

Dec 06, 202101:08:40
S2E01 - Van praten naar ervaren

S2E01 - Van praten naar ervaren

Ervaring. Een onderwerp dat heel alledaags is en tegelijkertijd zo ongrijpbaar. Wij doen in ieder geval een poging om iets daarvan in deze aflevering vast te grijpen. 

📚 Boeken die dit keer langskomen zijn van Joke Hermsen, Ap Dijksterhuis (Het slimme onbewuste) en Dick Swaab (Wij zijn ons brein). 


Nov 01, 202146:26
S1E14 - De mentale navelstreng van een puber

S1E14 - De mentale navelstreng van een puber

Na twee afleveringen over de opvoeding van jonge kinderen kan een aflevering over de pubertijd natuurlijk niet ontbreken. We hebben het over de stap van vertrouwen (in de ouders) naar zelfvertrouwen (in jezelf, uiteraard). We kijken naar de loyaliteitsconflicten waarin adoloscenten terecht kunnen komen, en onderzoeken de verschuiving van 'goed doen in de ogen van anderen' naar 'goed doen in de ogen van jezelf'. Ook onze eigen pubertijd (of in het geval van Sonja het ontbreken daarvan) komen even voorbij. Er is een uitstapje naar de politiek, en helemaal aan het eind pluizen we ook nog een mailtje van een luisteraar uit om te zien in hoeverre de stof die we vandaag bespreken op deze casus van toepassing is. 

Veel luisterplezier 🎧 !

Aug 24, 202144:26
S1E13 - Je kind is niet jouw herkansing
Jul 09, 202158:07
S1E12 - Het luizenbaantje dat ouderschap heet

S1E12 - Het luizenbaantje dat ouderschap heet

Een aflevering met een wel héle specifieke doelgroep dit keer: ouders van kinderen en kinderen van ouders. Voor elk wat wils dus. 


Jun 02, 202151:34
S1E11 - Je kunt iemand alleen de weg wijzen als je weet waar je zelf staat (over leiderschap)

S1E11 - Je kunt iemand alleen de weg wijzen als je weet waar je zelf staat (over leiderschap)

Of we er nou goed in zijn of niet, leidinggeven doen we allemaal de hele dag door. Natuurlijk leidt niet iedereen een land, een bedrijf, een klas of een handjevol kinderen. Maar we leiden allemaal ons eigen leven. En daar begint het mee.  In deze aflevering kijken we naar wat goed leiderschap nou eigenlijk betekent. Wat is het verschil tussen macht en gezag? En wat hebben (on)gelijke en (on)gelijkwaardige relaties hiermee te maken? 

Show notes 

🎵 Het nummer dat je niet meer uit je hoofd krijgt (pas op!) is van Sophie Straat en heet 'Tweede Kamer' 

📚 Het voorbeeld van kwetsbaarheid als een serie lichtjes komt uit het boek De Kracht van Kwetsbaarheid van Brene Brown. Of kwam dit voorbeeld uit haar Netflix film 'The Call to Courage? Wellicht noemt ze het in beide. 

💻  Meer boeken en blogs van Roel & Sonja bouwkamp kun je hier vinden: https://www.deguldenmiddenwegboek.nl/ 

🪙 En wil je deze podcast financieel steunen? Word dan een Vriend van de Show!

May 11, 202145:54
S1E10 - Plakkerige labels (over diagnoses)

S1E10 - Plakkerige labels (over diagnoses)

Een aflevering over labels en hoe hardnekkig die soms blijven plakken. We hebben het over de positieve kanten van een diagnose (want het geeft inzicht, hoop en bevestiging) maar ook hoe het ondermijnend kan werken, je afhankelijk kan maken en hoe je jezelf erin kunt vastdenken. Verder hebben we het over de neiging om de persoon aan wie je je stoort een stoornis toe te schrijven en daarmee jezelf vrij te pleiten. Lekker makkelijk, maar niet heel eerlijk of helpend. Ook komt de mate van tolerantie in de omgeving ter sprake. Want afwijkend gedrag wordt pas geclassificeerd als een stoornis wanneer de persoon zelf of zijn omgeving zich eraan stoort. De mate van tolerantie van de omgeving bepaalt dus in grote mate hoeveel mensen een diagnose krijgen. En gezien het aantal diagnoses zijn we niet zo heel erg tolerant dezer dagen.  

Show notes: 

🎧 Verder luisteren over de taal van psychiatrie? 'Hoe de GGZ verandert' heeft een mooie aflevering waar Thijs aan refereert. Je vind 'm hier: 'Verandering van taal'  

📚 Sonja en Thijs herkennen zich beiden in het Omdenken van Bertold Gunster. In meerdere boeken beschrijft hij op grappige wijze hoe wij problemen maken van feiten en hoe we onszelf zo vast kunnen denken.

Apr 20, 202142:14
S1E09 - De man vrouw seks politiek aflevering

S1E09 - De man vrouw seks politiek aflevering

"Heb nog een heel boek gelezen over verschillen tussen man-vrouw van een sociolinguïst", appte Sonja aan Thijs. "Wel wat gedateerd vond ik, maar toch ook veel akelig herkenbaars...."  

Dus... Hier nog een aflevering over mannelijkheid en vrouwelijkheid waarin we doorborduren op de verschillen en overeenkomsten. We kijken naar wat we van elkaar kunnen leren en waar we vaak botsen. Ook krijg je een live demonstratie van hoe makkelijk het is om de ander weg te zetten als anders en gek. En last but not least maken we een uitstapje naar de politiek en komt seks eindelijk eens aan bod!

📚 Het boek waarover Sonja appte heet 'Je begrijpt me gewoon niet; van Deborah Tannen

🎵 En wanneer Thijs 'Sorry Seems to be the Hardest Word' zegt, heeft hij het natuurlijk over het gelijknamige nummer van Elton John. 

Mar 30, 202146:46
S1E08 - Hallo? Contact!

S1E08 - Hallo? Contact!

Waarom is contact met iemand de ene keer zo bevredigend, maar laat het je de andere keer met een leeg gevoel achter? Wat is contact eigenlijk? En zijn er ook verschillende vormen van contact? Spoiler alert: jazeker! We hebben het over zakelijk, sociaal en persoonlijk contact. Verder voelt Sonja Thijs aan de tand over zijn sociaal onhandige acties, bespreken we wat het aangaan van contact zo spannend kan maken en kijken we naar waar het vaak misloopt. 

🧵 En helemaal aan het eind koppelen we vier manieren van contact maken ook nog even aan vier van de hechtingsstijlen waar we het de vorige keer over hadden. En omdat dat best wel weer een flink rijtje termen is om allemaal in je hoofd naast elkaar te zetten, staan ze hier netjes uitgeschreven: 

- dienstbaar contact  >> gepreoccupeerd gehecht (gesloten voor jezelf, open voor de ander)
- egocentrisch contact >> vermijdend gehecht (open voor jezelf, gesloten voor de ander)
- vermijdend contact >> angstig gehecht (gesloten voor jezelf, gesloten voor de ander)
- persoonlijk contact >> veilig gehecht (open voor jezelf, open voor de ander) 

Shownotes 🎬 De film waar Sonja aan refereert (waar een groep vrienden besluit om alles te delen wat er op hun telefoon binnenkomt) heet Perfect Strangers (Perfetti Sconosciuti) van Paolo Genovese (2016). 

📚 In deze aflevering hebben we het het regelmatig over een hoofdstuk uit het boek 'De Gulden Middenweg - evenwichtig leven met tegenpolen' dat Roel en Sonja Bouwkamp hebben geschreven. 

📚 Een ander boek dat ik ter sprake breng is 'De Gestalttherapie - tussen toen en straks' van Georges Lambrechts. Veel luisterplezier!

Mar 01, 202101:08:53
S1E07 - Hechting

S1E07 - Hechting

Waarom reageer je zoals je reageert? En waarom lijken jouw reacties voor jezelf vaak zo logisch terwijl iemand anders er niets van begrijpt? Dit is een aflevering over hechting. Over waar het mis kan gaan en hoe dat er dan uitziet. Hieronder de vijf hechtingsstijlen en de  daaruit voortvloeiende reactiepatronen van kinderen (en volwassenen) waar we het over hebben: Veilig gehecht >> tevreden kind Gepreoccupeerd gehecht >> zorgend kind Vermijdend gehecht >> woedend kind Angstig gehecht >> verloren kind Ambivalent gehecht >> wispelturig kind Veel plezier!
Feb 10, 202153:18
S1E06 - Zoek de verschillen: m/v

S1E06 - Zoek de verschillen: m/v

Een zoek-de-verschillen-aflevering over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Met een aantal prikkelende stellingen van Sonja en een hoop weerstand van Thijs.
Enjoy!
Jan 20, 202143:37
S1E05 - Waarom je je zo aan je partner kan irriteren, en waarom dat goed is

S1E05 - Waarom je je zo aan je partner kan irriteren, en waarom dat goed is

In de maand waarin er bovengemiddeld veel relaties stranden maken wij een aflevering over alles wat een liefdesrelatie zo moeilijk (en leuk) maakt. Hoe komt het dat juist de eigenschappen waar je destijds op viel later een bron van irritiatie blijken? En wat moet je daarmee? Kortom, een aflevering over (het belang van) verschillen en onze eigen tekortkomingen 🤷‍♂️ Gelukkig nieuwjaar!  ✉️  Reageren of een 'vriend van de show' worden? Ga naar: www.waarhetopneerkomt.nu Muziek: www.purple-planet.com

Dec 29, 202044:12
S1E04 - Een bontjas in de Sahara & andere jassen die niet meer passen
Dec 08, 202046:32
S1E03 - Als je in de put zit moet je stoppen met graven
Nov 17, 202039:14
S1E02 - Beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen

S1E02 - Beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen

Wat als empathisch luisteren en het gesprek structureren niet werkt? Wat als je nog steeds vast zit in dat gesprek dat je eigenijk niet wilt hebben? 

Dan zul je er iets van moeten zeggen. En waarschijnlijk ook iets van jezelf blootgeven. En dat is niet altijd makkelijk, nee. 

In deze tweede aflevering gaan we verder met de laatste twee interventiesporen: 'zorgvuldig confronteren' en 'persoonlijk reageren'.

Geen overzichtelijke lijstjes met punten dit keer, wel een bonus gesprekje aan het eind! 

Nov 02, 202037:30
S1E01 - Wat een verdrietig verhaal... En wat duurt het lang!
Oct 16, 202044:47