Skip to main content
Spotify for Podcasters
Wat de Hack?!

Wat de Hack?!

By Diederik, Jasper en Olaf

Wij zijn Diederik, Jasper en Olaf en wij staan aan de start van onze carrière in cybersecurity. Met 'Wat de Hack?!' slaan we een brug tussen de wilde wereld van hackers en het dagelijkse leven, door uiteenlopende gasten uit te nodigen en hen de juiste vragen te stellen.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

De CoronaMelder: zou ik die ook moeten installeren?

Wat de Hack?!Sep 06, 2020

00:00
52:12
Wat de Hack?! Kerstspecial 2021

Wat de Hack?! Kerstspecial 2021

2021 was weer een bewogen jaar in de wereld van cybersecurity! Zoals altijd maken we de stand op en blikken we onder het genot van een paar biertjes terug op het jaar in de kerstspecial. Voor de podcast hebben we ook nog wat eindjes die aan elkaar moeten worden geknoopt, zoals het cyberwoord van het jaar! Doe met ons mee, pak een drankje en ga er even goed voor zitten.
We gaan er helaas weer eventjes uit, maar we zien jullie graag weer terug in het nieuwe jaar!
Dec 24, 202139:37
S2E7: Ransomware - grote bedragen voor grote bedrijven

S2E7: Ransomware - grote bedragen voor grote bedrijven

Het is al een lange tijd een veelvoorkomend onderwerp in het nieuws - bedrijven worden digitaal gegijzeld en maken in veel gevallen geld over naar aanvallers om de schade te beperken. Soms heeft deze criminaliteit zelfs directe impact op de samenleving - denk aan de lege kaasschappen bij Albert Heijn een paar maanden geleden. Pim Takkenberg heeft vanuit cybersecuritybedrijf Northwave bijna dagelijks te maken met dit soort situaties. Zijn team komt binnen als digitale brandweer, bekijkt de schade, beoordeelt of er betaald moet gaan worden, onderhandelt met de aanvallers, zorgt dat ze zo snel mogelijk uit het netwerk worden geweerd, en brengt het getroffen bedrijf zo snel mogelijk weer in de lucht. We lopen met hem door dit proces heen, vanuit het perspectief van de aanvaller, dat van zijn team en het getroffen bedrijf, en we zijn benieuwd naar technische en ethische aspecten die bij dit werk komen kijken.

Bekijk de ransomware-killchain op https://www.youtube.com/watch?v=Vbevr8uYwbY

Oct 04, 202101:01:10
S2E6: Cybercrime in beeld - de tasjesdief wordt cybercrimineel
Sep 09, 202151:02
S2E5: Red Teaming - één foutje en het is gedaan

S2E5: Red Teaming - één foutje en het is gedaan

Hoe houden we digitale aanvallers buiten de poort? Het antwoord op deze vraag is tweeledig, en daarom maken we twee episodes. In de tweede van de serie hebben we het over red teaming, de aanvallende kant in de wereld van cybersecurity, en praten we met Cas van Cooten, red teamer bij Deloitte. Cas valt voor zijn werk bedrijven aan en probeert de zwakke plekken in hun beveiliging in kaart te brengen. Dit gaat een stuk verder dan de gemiddelde beveiligingstest. Want hoe wordt je niet gedetecteerd door het blue team? Hoe ontwijk je de neergelegde 'landmijnen'? Als red teamer hoef je maar één foutje te maken en dan is het klaar. Hoe zou jij met deze spanning om gaan? Luisteren dus!
Aug 04, 202152:17
S2E4: Blue Teaming - verdediging is geen koud kunstje

S2E4: Blue Teaming - verdediging is geen koud kunstje

Hoe houden we digitale aanvallers buiten de poort? Het antwoord op deze vraag is tweeledig, en daarom maken we twee episodes. In de eerste van de serie hebben we het over blue teaming, de verdedigende kant in de wereld van cybersecurity, en praten we met Olaf Hartong, Defensive Specialist bij Falcon Force. Olaf heeft in zijn carrière veel ervaring opgedaan met de 'blauwe kant' en adviseert bedrijven over hun digitale verdedigingslinie. Bouw je net als Trump een hele hoge muur aan de rand van je gebied? Of is het beter om een veld vol met landmijnen te leggen? Is het wel zo dat aanvallers maar één foutje in de verdediging hoeven te vinden om hun doel te bereiken? En wie zitten er eigenlijk dag en nacht klaar om aanvallers op te sporen? We slaan ook nog kort de brug naar de aflevering van volgende week, de aanvallende kant, en wie vroeger vroeger heeft opgelet op school weet dat je door rood en blauw te mengen paars krijgt. Volg je het nog? Luisteren dus!

Jul 15, 202155:20
S2E3: ISIDOOR - de grootste cybercrisisoefening van Nederland
Jun 22, 202153:41
S2E2: Digitaal forensisch onderzoek - ook een verbrande telefoon bevat nog informatie
Apr 18, 202149:36
S2E1: Open Source Intelligence - op onderzoek in de diepste krochten van het internet
Mar 21, 202101:00:42
Trailer: Wat de Hack?!

Trailer: Wat de Hack?!

Maak je klaar voor jouw maandelijkste portie cyber. Dit is seizoen 2 van de Wat de Hack?! podcast!

Mar 20, 202101:00
Wat de Hack?! Winterspecial 2020

Wat de Hack?! Winterspecial 2020

Na 15 afleveringen is het tijd om de stand op te maken. In deze winterspecial blikken we terug op cybersecurity in 2020! Voor het eerst in de geschiedenis van deze podcast zijn we niet digitaal, maar (op gepaste afstand) fysiek bij elkaar. Pak een lekker drankje terwijl je luistert naar het cyberwoord van het jaar, de beste hacks en onze goede voornemens. We gaan er helaas eventjes uit, maar we zien jullie graag weer terug in het nieuwe jaar op zondag 21 maart!

Lees meer over onveilige WiFi in de trein op https://decorrespondent.nl/3166/de-wifi-in-de-trein-is-volstrekt-onveilig-en-de-ns-doet-er-niets-aan/97373496-af07ccc1

Jan 04, 202139:21
Hunted: Achtervolgd door digitale rechercheurs
Nov 29, 202051:36
Techjournalist Daniël Verlaan weet jouw wachtwoord

Techjournalist Daniël Verlaan weet jouw wachtwoord

Na een korte pauze zijn we terug van weggeweest! Normaal behandelen wij de actualiteit in deze podcast, maar voor de verandering halen we het nieuws zelf in onze digitale studio. Daniël Verlaan is techjournalist bij RTL en zijn nieuwe boek 'Ik weet je wachtwoord' is bijna niet aan te slepen. Wij zijn enorm benieuwd naar het verhaal achter het boek, naar zijn werk en naar de keuzes die hij in de loop der jaren heeft gemaakt. Waar liggen de grenzen voor een journalist, hoe sla je de brug naar de duistere wereld van internetcriminelen en is Daniël niet bang zelf gehackt te worden?

Waarborg je digitale privacy met https://www.fixjeprivacy.nl!

Nov 16, 202041:01
Statelijke actoren: spioneren de Russen via je smartphone?
Oct 18, 202055:06
Smarthome-beveiliging: valt jouw bureaulamp de banken aan?

Smarthome-beveiliging: valt jouw bureaulamp de banken aan?

De gemiddelde luisteraar van deze podcast heeft er al 4: smarthome-gadgets! We interviewen Emile Nijssen, oprichter van Athom, het bedrijf achter een bekende smarthomehub van Nederlandse bodem genaamd Homey. Hoe wordt er omgegaan met beveiliging in een apparaat dat alles in je huis aan elkaar (en het internet) knoopt? Hoe kijkt iemand, die duizenden smarthome-gadgets in zijn handen heeft gehad, aan tegen de beveiliging van het slimme huis? En welke lessen moet jij daar als luisteraar uit trekken? Die vragen beantwoorden we in deze podcast. Daarbovenop krijgt ook Jasper nog een lastige vraag die hij in 30 seconden mag beantwoorden en behandelen we onze cyberfrustraties.

Relevante XKCD: https://xkcd.com/538/

Gebruik bij het uitzoeken van nieuwe smarthome-gadgets https://smarthomedb.com of https://tweakers.net/pricewatch!

Oct 04, 202041:42
NFC in identiteitsbewijzen: de derde kant van het pasje
Sep 20, 202049:07
De CoronaMelder: zou ik die ook moeten installeren?

De CoronaMelder: zou ik die ook moeten installeren?

We praten deze week met Ralph Moonen van Secura over het security advies over de CoronaMelder.


Ralph heeft met zijn team een 'deep dive' gedaan in de CoronaMelder app en daarbij gelukkig niets ernstigs gevonden. Kunnen we nu concluderen dat de CoronaMelder veilig is om te installeren? We leggen uit hoe het werkt en waarom het veilig is. Ook leer je in deze episode over hoe een 'security assessment' wordt gedaan en duiken we kort in de wereld van hacken van de jaren 80. Daarnaast leert Jasper je in 30 seconden iets over risico management en laten we ons weer lekker uit over de frustraties van de week.


Test jezelf op: https://phishingquiz.withgoogle.com/
Bekijk het volledige rapport van Secura op: https://lnkd.in/dnZ2TtB

Sep 06, 202052:12
Apps en privacy: onder de motorkap van TikTok

Apps en privacy: onder de motorkap van TikTok

We praten deze week met Sanne Maasakkers over mobiele apps, privacy, permissies en alles wat er tussenin zit. Sanne heeft onderzoek gedaan naar de app TikTok van ByteDance en deze app dient als een goed kader voor verdere discussie over dit onderwerp. Ben je als gebruiker overgeleverd aan het beleid van de apps die je gebruikt of kun je nog wat invloed uitoefenen op het waarborgen van je eigen privacy? Olaf trekt aan het kortste eind en legt in 30 seconden uit hoe het decompileren van apps werkt, en we kiezen het cyberwoord van de maand augustus!

Voor de eerste Wat de Hack?! winactie heeft Olaf een souvenirtje in Duitsland achtergelaten. Zijn drone is gratis af te halen op 54°35'06.1"N 13°36'49.4"E. Vergeet je klimgerei niet!

Aug 24, 202050:33
Lekke Wifiboosters: is je koelkast nog wel veilig?
Aug 09, 202041:26
Twitter-hack: de menselijke factor in beveiliging
Jul 26, 202038:17
Draadloze autodiefstal met relay attacks
Jul 17, 202053:07
Hackwedstrijden: van nul tot hacker

Hackwedstrijden: van nul tot hacker

Hoe word je een hacker? Deze week vindt een grote hackwedstrijd voor het onderwijs plaats, namelijk Challenge the Cyber. Jasper en Olaf zitten in de organisatie en Diederik is deelnemer, dus een uitgelezen kans om dit onderwerp aan te snijden. Wat doen hackers precies op zo'n wedstrijd en hoe ziet dit eruit vanuit de organiserende kant? Kan dit een rol hebben binnen het onderwijs en de carrière van toekomstige hackers? We praten erover en interviewen Cedric van Bockhaven, Chris van 't Hof en Ron Mélotte, met ieder hun eigen perspectief op de wedstrijd. Het cyberwoord van de maand wordt aangekondigd en we leggen een ingewikkelde term in 30 seconden uit. En tot slot, voor al uw betrouwbare securitynieuws: security.nl!

Jun 28, 202042:31
De OV-chipkaart, meerdere miljarden en voor altijd gekraakt
Jun 14, 202039:40
Proctoring, een dilemma tussen fraude en privacyschending?

Proctoring, een dilemma tussen fraude en privacyschending?

Proctoring, wat de hack is dat? In deze episode spreken we een oude bekende van de Universiteit Twente, een ware thuiswedstrijd. We nemen de privacyproblemen van anti-spieksoftware onder de loep en bespreken het dilemma met universitair docent Pieter-Tjerk de Boer. Kiest de universiteit voor een digitale surveillanceoplossing, of wordt een beroep gedaan op vertrouwen? Als laatste koppen we nog even het cybersecuritywoord van de maand erin en leggen we in 30 seconden een digitaal begrip in hapklare taal uit. Check je internetsnelheid op fast.com! Wil jij de vraag beantwoorden of heb je opmerkingen naar aanleiding van deze aflevering, mail dan naar hallo@watdehackpodcast.nl!

May 31, 202038:15
Zero clicks en je telefoon is gehackt
May 17, 202034:32
Spoofing met telefoonnummers: wie heb ik aan de lijn?

Spoofing met telefoonnummers: wie heb ik aan de lijn?

Er heerst een wapenwedloop tussen banken en cybercriminelen. Een van de nieuwste trucs: het spoofen van telefoonnummers van de bank, om slachtoffers te doen geloven dat daadwerkelijk vanuit de bank wordt gebeld en ze over te halen vertrouwelijke informatie op te geven. We bekijken hoe deze techniek werkt, en waarom het lastig is om dit te voorkomen. Naast het nomineren van het cybersecuritywoord van de maand, hebben we het weer over onze digitale irritaties en leggen we binnen 30 seconden een digitaal begrip in hapklare taal uit.

May 03, 202036:29
Zoom-bombing en het kiezen van het sterkste wachtwoord

Zoom-bombing en het kiezen van het sterkste wachtwoord

De coronacrisis heeft ons allemaal in no-time geforceerd om ons te begeven in een volledig digitale wereld. Een aantal videoconferencing-apps zijn in die wereld gegroeid als kool, en staan daarmee opeens in de spotlight op het gebied van cybersecurity. We praten over een nieuw begrip in de securitywereld: zoom-bombing. De discussie leidt naar het maken van veilige wachtwoorden en het gebruik van wachtwoordmanagers, en hoewel je het niet zou denken, zijn die laatste twee heel erg relevant aan het eerdergenoemde begrip. Zoals altijd blikken we terug op onze irritaties en proberen we binnen 30 seconden een digitaal begrip in hapklare taal uit te leggen.

Apr 19, 202034:42