Skip to main content
Spotify for Podcasters
Wij zijn Nico!

Wij zijn Nico!

By Erik en Sterre Zwiers

Verhalen van mensen met dementie in coronatijd. Iedere week spreken Erik en Sterre Zwiers mensen met dementie die thuis of in het verpleeghuis in quarantaine zitten.
Available on
Apple Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Aflevering 12 - We gaan zingen!

Wij zijn Nico!Jul 05, 2020

00:00
16:47
Aflevering 12 - We gaan zingen!

Aflevering 12 - We gaan zingen!

Net op tijd voor de laatste aflevering van Wij zijn Nico heeft het RIVM op 30 juni eindelijk een advies uitgegeven voor koorzang. Zingen kan en mag weer! Samen met dirigent Maria Delver en een aantal zangers van de Participatiekoren zijn we, gewapend met meetlint en ontsmettingsmiddelen, meteen op zoek gegaan naar een geschikte locatie om veilig te kunnen zingen. 

Jul 05, 202016:47
Aflevering 11 - Praat met ons

Aflevering 11 - Praat met ons

Tijdens de coronacrisis zijn de ouderen steevast als de kwetsbaarste groep neergezet. De maatregelen rond de lock down hebben hen dan ook het hardst getroffen, maar de aandacht ging vooral uit naar de gevolgen voor jongere generaties. Premier Mark Rutte riep hen zelfs op om met hem in gesprek te gaan over de crisis. Aan de ouderen thuis en in verpleeghuizen werd niets gevraagd. Zij werden gestigmatiseerd tot groot maatschappelijk risico die vooral achter gesloten deuren beschermd moesten worden. De Leyden Academy on Vitality and Ageing deed onderzoek naar hoe ouderen dit hebben ervaren. 

Jul 05, 202017:16
Aflevering 10 - Corrie heeft haar vrijheid terug!

Aflevering 10 - Corrie heeft haar vrijheid terug!

Na drie maanden in haar kamer te moeten blijven, heeft Corrie nu haar vrijheid weer terug.  Helaas geldt dat nog niet voor alle bewoners van de verpleeghuizen. Tijdens de laatste persconferentie over de coronacrisis spoorde minister Hugo de Jonge de verpleeghuizen aan haast te maken maken. Doen ze dat niet, dan is het aan de Inspectie voor de gezondheidszorg om een stok achter de deur te zetten. Is dat terecht? Directeur van Alzheimer Nederland, Gerjoke Wilmink, vindt van wel en licht toe waarom. Ook vraagt zij aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers thuis. Want al horen we daar relatief weinig over, ook daar is het leed nog niet geleden en roept zij op tot burgerzin. 

Jun 26, 202026:13
Aflevering 09 - De impact van de lockdown op mensen met dementie

Aflevering 09 - De impact van de lockdown op mensen met dementie

De impact van de lockdown op mensen in de verzorgingshuizen is immens. Zowel fysiek als mentaal zijn velen er ernstig op achteruit gegaan. Voor sommigen heeft het leven geen zin meer als er niet snel verandering in komt.  Geestelijk verzorger Eric Wiss verleent al maanden dag in dag uit geestelijke bijstand aan de bewoners van verzorgingshuis Sint Jacob in de Hout. Hoe bied je hoop als niemand weet waar het naartoe gaat? En hoe houden de zangers Franc en Mary zich staande? 

Jun 12, 202033:55
Aflevering 08 - We moeten weer gaan zingen!

Aflevering 08 - We moeten weer gaan zingen!

Terwijl Nederland langzaamaan weer op gang komt, lijken de cultuur- en zorgsector voorlopig nog op slot te blijven. En dat terwijl de nood om samen te zingen bij de zangers van de Participatiekoren steeds groter wordt. Want door kunst- en cultuurparticipatie blijven mensen met dementie zich ontwikkelen. Daarom gaan we in deze aflevering op zoek naar creatieve oplossingen zodat de Participatiekoren zo snel mogelijk weer kunnen gaan zingen. Heb jij ook ideeën? Laat dan een reactie achter.

May 29, 202025:22
Aflevering 07: Een goed leven na de diagnose

Aflevering 07: Een goed leven na de diagnose

Een goed leven met dementie, is dat mogelijk? Velen vragen het zich af. Vaak wordt er gekeken naar alles wat niet meer kan en wordt er voorbij gegaan aan wat mensen met de diagnose wel nog kunnen. Fenneke en Marinus hebben dementie. Aan de hand van drie teksten uit Alzheimer voor beginners vertellen Fenneke en Marinus hoe zij  een goed leven leiden met de diagnose.

May 22, 202025:16
Aflevering 06: Dat ben ik

Aflevering 06: Dat ben ik

Een leuk gesprek voeren met je opa of oma met dementie, dat kan lastig zijn. Ze praten over herinneringen waar jij geen weet van hebt. En als jij vraagt wat ze vanmiddag hebben gedaan, dan weten zij dat niet meer. Robin van Otterdijk (28) bedacht een oplossing, Alzheimer Nederland maakte het mogelijk en Frederieke Vermaas (22) is er superblij mee.

May 15, 202031:48
Aflevering 05: Corry! - Zingen in de lege gangen van het verzorgingshuis
May 08, 202026:33
Aflevering 04: Jaap & Elly! - Lintjesregen en een tuin vol vogels

Aflevering 04: Jaap & Elly! - Lintjesregen en een tuin vol vogels

Deze week: Jaap en Elly genieten van een tuin vol vogels. Paul Saager vertelt hoe je je tuin vogelvriendelijk maakt.
Dirigent Bas van Houte van Het Participatiekoor benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.
Veel mensen willen hun naaste uit het verpleeghuis halen tijdens de coronacrisis. Is dat wel een goed idee? Alzheimer Nederland licht toe.
En Ezra geeft alle mantelzorgers een muzikale steun in de rug.

May 01, 202025:40
Aflevering 03: Leo! Een cadeau voor minister Hugo de Jonge

Aflevering 03: Leo! Een cadeau voor minister Hugo de Jonge

Leo van Dijk steekt minister van volksgezondheid, Hugo de Jonge, een hart onder de riem in deze moeilijke coronatijd. 

Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland roept op om de vele mantelzorgers, die het water aan de lippen staat. te hulp te schieten. Rianne stuurt een ontroerende muzikale groet aan haar ouders die ze nu niet kan bezoeken en Mary heeft meer dan 100 kaarten ontvangen van onze luisteraars!


Apr 24, 202021:46
Aflevering 02: Mary! Een muzikale ansichtkaart

Aflevering 02: Mary! Een muzikale ansichtkaart

Mary woont in een verzorgingshuis en mag al drie weken haar kamer niet af.

Ze ontvangt veel post, maar kan geen kaarten terugsturen.

Apr 17, 202015:46
Aflevering 01: Franc! Zingen Helpt.

Aflevering 01: Franc! Zingen Helpt.

Zo veel mogelijk van de straat en zo weinig mogelijk contact. Door het coronavirus is dat het lot van heel Nederland voor de komende weken. Zo ook voor de bijna 300 zangers, vertellers en muzikanten van de Participatiekoren , waarvan er zo’n 70 een vorm van dementie hebben. Eén van hen is Franc Janssen. Ondanks de coronacrisis laat hij zich niet van de wijs brengen. Iedere dag stuurt hij zijn kleinkinderen een filmpje en zingt hij een liedje voor ze.  In deze aflevering sturen ze opa Franc een liedje terug.

En verder...
Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, geeft tips aan mensen met dementie en hun naasten als zij het even niet meer zien zitten.
En het Amsterdam UMC doet een oproep aan alle zangers van de Participatiekoren.

Apr 15, 202037:41
Dit is Wij zijn Nico!

Dit is Wij zijn Nico!

Franc en Ger hebben Alzheimer. Mary woont in een verzorgingshuis. Alledrie zijn zij zanger in het Participatiekoor en zouden in de Goede Week voor Pasen de hoogtepunten uit de Matthäus Passion zingen. Door de coronacrisis gaat dat niet door en zitten ze noodgedwongen thuis. Hoe gaan Franc, Ger en Mary om met deze nieuwe werkelijkheid? In de 12-delige podcast Wij zijn Nico! geven wij hen een podium om hun ervaringen te delen. 

Wij zijn Nico! is een podcast van Stichting Participatie met Dementie in samenwerking met de Leyden Academy, VUmc en stichting Else.


Apr 08, 202002:27