Skip to main content
Spotify for Podcasters
Een Gezonde Dosis

Een Gezonde Dosis

By Pieter Wijtenburg

Benieuwd welke eigenschappen en acties een happy life creëren? Bij een gezonde dosis duiken we in de diepte met de grootste experts over hoe we een inspirerend en bewust leven ontwikkelen met een gezonde dosis energie, enthousiasme en relativerend vermogen.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Over de intuïtie en wijsheid van je drie breinen en hoe deze te integreren met Wilbert Molenaar

Een Gezonde DosisApr 20, 2022

00:00
01:07:49
Over de intuïtie en wijsheid van je drie breinen en hoe deze te integreren met Wilbert Molenaar

Over de intuïtie en wijsheid van je drie breinen en hoe deze te integreren met Wilbert Molenaar

Wilbert Molenaar is coach en trainer in onder meer mBIT en NLP en door zijn humor gecombineerd met zijn pragmatische en fascinerende benadering heeft hij in de afgelopen jaren mensen uit oa het VK, Amerika, Australië en Dubai mogen trainen. Hij is momenteel bezig met een onderzoek naar emotioneel intelligent leiderschap.

In deze podcast hebben wij het over het werken met onze meerdere breinen. Eeuwenoude wijsheidstradities wezen ons allang in die richting, maar nu laten recente neuro-wetenschappelijke onderzoeken het ook zien: wij hebben 3 belangrijke neurale netwerken in ons hart, onze hersenen en onze buik. En die combinatie brengt een verbluffend simpele maar zeer effectieve nieuwe methodiek om in contact te komen met de eigen intuïtie en wijsheid.

En dat is waar Wilbert en ik het over gaan hebben.

Apr 20, 202201:07:49
Waarom we doorslaan in dingen en over de dualiteit van het leven met Jentien Keijzer

Waarom we doorslaan in dingen en over de dualiteit van het leven met Jentien Keijzer

"Als je de hele tijd onderweg bent naar iets dan kan je niet hier zijn. En als je de hele tijd op weg bent naar een andere versie van jezelf, kun je jezelf niet echt leren kennen."

Jentien Keijzer is psychologe en combineert nieuwe wetenschappelijke inzichten vanuit psychologie, bio- en neuropsychologie met leringen uit oude esoterische wijsheidstradities.

Met Jentien heb ik het over:

 • Waarom we onze problemen niet moeten willen fixen
 • De vier niveaus van bewustzijn
 • De dualiteit in het leven
 • En hoe corona eigenlijk een beroep op ons doet om anders te gaan denken en leven.

De podcast is te luisteren via alle onderstaande kanalen of via jouw standaard podcast app. Abonneer je snel zodat je de volgende niet mist!

Oct 27, 202101:01:27
De natuurwetten van overvloed voor geld, kracht en liefde met Sunny Nederlof

De natuurwetten van overvloed voor geld, kracht en liefde met Sunny Nederlof

Sunny Nederlof kwam een aantal jaar geleden op mijn pad door het Boek van Overvloed. En sindsdien lees ik dit boek jaarlijks opnieuw. Het heeft mijn kijk op Geld, Kracht en Liefde fundamenteel veranderd en de rol die tekort en overvloed daar op heeft.

Sunny werkt sinds de jaren '80 op het gebied van bodywerk, energetica en spiritualiteit en reiki. En is de oprichtster van het Nederlof Centrum in Amsterdam. Als meta-fysisch en spiritueel raadgever inspireerde zij studenten en cursisten op het gebied van healing, innerlijke groei en wijsheid. Inmiddels is ze met pensioen en woont ze met haar partner in Spanje. Dus ik ben superblij dat we op deze manier alsnog dit gesprek hebben kunnen voeren.

We gaan het hebben over:

 • De signalen die je kan herkennen wanneer je leeft in tekort
 • De 3 natuurwetten van overvloed
 • Waar moet je op letten en wat kan je doen om te leven in overvloed
 • En de rol die tekort en overvloed spelen in de wereld de afgelopen 1,5 jaar
Oct 13, 202101:11:05
Zielsgelukkig en kerngezond met Richard de Leth

Zielsgelukkig en kerngezond met Richard de Leth

Richard de Leth is een van de bekendste leefstijl-geneeskundige en je kan hem kennen van zijn bedrijf OERsterk, zijn podcast OERsterk of een van zijn boeken. Richard wekte een paar jaar geleden mijn interesse omdat ik houd van de holistische benadering die hij heeft. Geen pleisters plakken, maar zoeken naar de oorzaak en daar iets aan doen. En dat kan in sommige gevallen betekenen dat je met iets heel anders aan de slag gaat dan waar je eigenlijk last van hebt.

En in die zin is Richard een welkome uitzondering op hoe we omgaan met onze gezondheid. Kijken naar het totaalplaatje en niet alleen naar de klacht.

Na zijn opleiding geneeskunde kwam hij er dan ook achter dat hij dat hier niet tegen zou komen. Want hij leerde alles over ziekte en dood, maar niks over optimale gezondheid. Met de vraag 'hoe wordt een mens gezond en gelukkig oud'? in zijn hoofd begon hij aan een ontdekkingsreis langs de wegen van kinesiologie, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, psycho-neuroimmunologie, holistische stromingen kwam hij uiteindelijk waar hij nu is en

Met Richard heb ik het over hoe gezondheid veel meer is dan alleen eten en bewegen, de 3 menselijke instincten die worden gekaapt door de industrieën (en waar we op moeten letten), hoe we gedragsverandering ook daadwerkelijk kunnen behouden en hoe je een gelukkig en gezond leven kan creëren.

Sep 29, 202101:06:37
Over ons gevecht tegen kanker en wat je zelf kunt doen met William Cortvriendt

Over ons gevecht tegen kanker en wat je zelf kunt doen met William Cortvriendt

William Cortvriendt is arts en auteur van de boeken Hoe word je 100? en Lichter. Zijn laatste boek 'Kankervrij' ligt sinds kort in de winkel. Hij onderzocht de invloed van onze leefstijl op deze ziekte die steeds vaker voorkomt. Welke rol speelt voeding, beweging en natuurlijk chronische stress hierin? En waarom wordt er nog zo weinig met leefstijl adviezen gedaan? En het belangrijkste: wat kunnen we hieraan doen? Wij bespreken het allemaal in deze aflevering.
Oct 23, 202001:10:26
Beter worden in stress en het managen van energiekapitaal met Suzan Kuijsten

Beter worden in stress en het managen van energiekapitaal met Suzan Kuijsten

"Er moet eerst rust zijn om tot rust te komen."

Suzan Kuijsten is stress sociologe en  één van de bekendste stressdeskundigen van Nederland. Ze is auteur van de boeken 'Holland voor je stress uit' en 'Gek op stress'. Ze blogger en columnist voor Wendy Magazine, coach, trainer en veelgevraagd spreekster. Met haar bedrijven ThinkC en Charlie Jones geeft Suzan lezingen en workshops in binnen- en buitenland en helpt bedrijven om stress anders te organiseren en te managen. En ze organiseert ook nog het Stresstival.

In dit gesprek hebben we het over:

 • De positieve kant van stress.
 • Waarom we het zo lastig vinden om tot rust te komen.
 • Wat energiekapitaal is en hoe we daar mee aan de slag gaan.
 • En natuurlijk hoe je beter wordt in stress.
Oct 06, 202001:07:29
Patrick Kicken over non-dualiteit en de keerzijde van succes

Patrick Kicken over non-dualiteit en de keerzijde van succes

Patrick Kicken is voormalig radio-DJ van onder andere 3FM en Radio Veronica. Op de top van zijn carrière was zo ongeveer alles wel aanwezig wat er voor de buitenwereld leuk uit zag: ochtendshow op de radio, tv-commercials, zijn kop in de krant en ook nog op posters in bushokjes. Maar aan de binnenkant klopte het niet. In 2011 kwam de 1e en in 2015 zijn 2e burn-out. Hij leefde naar eigen zeggen 'Als een straaljager' en besloot het roer dan ook om te gooien.

Inmiddels is hij veel meer bezig met waar hij echte waarde uit haalt. Zo schreef hij een boek 'Leven Zonder Stress', heeft hij de podcast 'Leven Zonder Stress' en een podcast met Paul Smit, Praten over bewustzijn en schrijft daarnaast nog columns.

In deze podcast hebben we het over:
- Wat doe je als je allemaal mooie dingen aangereikt krijgt en daar goed voor betaalt wordt, maar je toch niet happy voelt;
- welke rol non-dualiteit en spiritualiteit in zijn ontwikkeling hebben gespeeld;
- hoe hij terugkijkt op zijn succes bij de radio;
- en wat hij leerde van zijn 2 of misschien zelfs wel 3 burn-outs.

https://www.pieterwijtenburg.nl/012/

Sep 07, 202001:18:03
De Wim Hof Methode: over de kracht van mindset, ijsbaden en ademhaling met Bart Biermans

De Wim Hof Methode: over de kracht van mindset, ijsbaden en ademhaling met Bart Biermans

Bart Biermans is arts en gecertificeerd level 3 instructeur van de Wim Hof Methode waar hij in 2014 mee in contact kwam. Toen hij de prachtige resultaten hiervan op gebied van fysieke en mentale gezondheid aan den lijve ondervond en hetzelfde waarnam bij anderen, besloot Bart zich volledig toe te zullen leggen op het geven van workshops in de Wim Hof Methode, de zogenaamde ICEMAN-trainingen.

We hebben het over:

- Wat de Wim Hof Methode precies inhoudt.
- De kracht van ademhaling en de effecten ervan,
- Mind over matter en het placebo-effect,
- En hoe je het vertrouwen in je lichaam terugwint.

SHOW-NOTES: https://pieterwijtenburg.nl/011/

Jun 17, 202001:09:39
Je leeft je eigen waarheid met Paula Smit

Je leeft je eigen waarheid met Paula Smit

In 2015 veranderde het leven van Paula Smit drastisch toen ze de diagnose MS kreeg. Ze raakte haar baan als docent kwijt, verloor haar status en voelde zich schuldig naar alles en iedereen en wist niet meer hoe ze verder moest. Vanaf dat moment kon ze niet anders dan zichzelf en haar gezondheid op de eerste plaats te zetten, andere keuzes te maken en te breken met oude patronen. Door haar voedingspatroon en overtuigingen aan te pakken heeft ze veel van haar energie weten terug te winnen.

Vandaag de dag deelt ze haar ervaringen met duizenden mensen, coacht ze vrouwen die weinig energie hebben en in een acceptatiefase zitten en organiseert ze groepsevenementen.

In dit gesprek vertelt Paula welke transformatie ze heeft doorgemaakt vanaf dat ze haar diagnose kreeg,
welke rol spiritualiteit hier in heeft gespeeld,
we hebben het over pleasegedrag en acceptatie en hoe je daarmee omgaat,
en hoe je de minder leuke momenten in het leven omarmt en waarom verzet daartegen het vaak alleen maar erger maakt.

SHOW-NOTES: https://pieterwijtenburg.nl/010/

Jun 03, 202001:14:15
Omgaan met werkdruk en kritiek, je eigen baan creëren en werken in de zorg met Tommie Niessen

Omgaan met werkdruk en kritiek, je eigen baan creëren en werken in de zorg met Tommie Niessen

"We zijn heel erg bezig met dingen buiten onszelf, terwijl we het juist binnen onszelf moeten zoeken." -- Tommie Niessen

Tommie Niessen werkt als Verpleegkundige in de wijk en richt zich vooral op ouderenzorg en palliatieve zorg. Hij schreef het boek Tommie in de zorg, is de host van de Tommie in de zorg podcast en staat regelmatig als spreker op het podium. Inmiddels volgen meer dan 75.000 mensen zijn verhalen, video's en levenslessen en zat hij onder andere aan tafel bij RTL Late Night en Koffietijd en stond hij in de Volkskrant, AD, LINDA en Zembla. En doet dit allemaal met hetzelfde doel; om de Zorg op een positieve en vooral realistische manier op de kaart te zetten.

Tommie is een super nieuwsgierige en positieve kerel met wie ik al vrij snel een goede klik had toen ik bij hem aankwam, dus ik ben zelf ook heel enthousiast over het gesprek wat we hadden. Zo hebben we het over:

- hoe de afgelopen tijd is geweest om te werken in de zorg tijdens Corona,

- hoe het is om in een hospice te werken en wat hij daarvan leert,

- hoe ga je om met werkdruk als er vanuit het management niks verandert (waar ligt de verantwoordelijkheid?),

- hoe ga je om met weerstand en kritiek.

SHOW-NOTES: https://pieterwijtenburg.nl/009/

May 20, 202001:22:00
Wordt sterker door ellende met Greet Vonk

Wordt sterker door ellende met Greet Vonk

"Bij elke vorm van ellende zit potentie tot groei." -- Greet Vonk

Waarschijnlijk klinkt  de term posttraumatische stress je bekend in de oren, maar Post Traumatische Groei nog niet. Terwijl het in feite de andere kant is van hetzelfde muntje. Alle ellendige gebeurtenissen die we meemaken in ons leven, kunnen ons maken of breken. En dat is precies waar ik het met mijn volgende gast, Greet Vonk over ga hebben, om antwoord op de vraag te krijgen hoe worden we sterker door ellende? Wat maakt nou het verschil tussen groeien of bezwijken? Waarom kennen we posttraumatische stress, maar posttraumatische groei niet? En hoe kunnen we leren van onze mindere periodes.

Samen met haar collega Anja Jongkind schreef Greet het boek; Post Traumatische Groei waarin ze ons meenemen in de wereld van groei na ingrijpende gebeurtenissen.

Greet is sinds 2006 zelfstandig coach en heeft 20 jaar als manager en directeur in de zakelijke dienstverlening en zorg gewerkt. Ze deed wetenschappelijk onderzoek naar PostTraumatische Groei na burn-out en haar onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Workplace Health Management.

SHOW-NOTES: https://pieterwijtenburg.nl/008/

May 06, 202001:13:10
Hoe word je een super slaper met slaapexpert Floris Wouterson

Hoe word je een super slaper met slaapexpert Floris Wouterson

"Zet een tijdstip 's ochtends waarop je opstaat en houd je daar de rest van je leven aan." -- Floris Wouterson

Floris Wouterson is de eerste slaap performance coach van Europa en coacht topsporters in binnen- en buitenland om beter te presteren. Hij is auteur van de bestseller Superslapen en daarnaast docent bij de Sonnevelt opleiding tot slaapcoach en adviseur van bedrijven en ondernemers.

In dit gesprek behandelen we een legio aan praktische tips die jou kunnen helpen om beter te slapen en hebben we het over:
- Waarom slaap zo belangrijk voor ons is,
- Waarom slaap inhalen deels een illusie is,
- De meest gemaakt slaapfouten (waarbij de laatste mij echt heeft verrast)
- De echte reden waarom jij op maandagochtend je bed niet uit kan komen
- Hoe onze technologie onze slaap beïnvloedt en wat we daar het beste mee kunnen doen
- En de allerbeste tip om je bioritme goed te krijgen

Shownotes: https://pieterwijtenburg/007/

Apr 22, 202001:11:34
Remco Claassen over de essentie van leiderschap, burn-out en richting bepalen in je leven

Remco Claassen over de essentie van leiderschap, burn-out en richting bepalen in je leven

"Alles wat je nu hebt in je leven komt door je vorige beslissingen en alles wat je nog gaat krijgen komt door je nieuwe beslissingen."

Remco Claassen is één van de meest gevraagde sprekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en communicatie in Nederland. Hij is schrijver van de bestsellers ‘IK’, ‘WIJ’ en ‘Verbaal Meesterschap’ en een absolute koning in complexe materie op een zeer praktische wijze toepasbaar maken en dat allemaal op een bijzonder toegankelijk en humorvolle manier. Hij wordt dan ook niet voor niets omschreven als een mix tussen Stephen Covey en Hans Teeuwen. En zijn trainingen, waarvan ik zijn befaamde 3,5 daagse heb mogen bijwonen, vliegt echt voorbij omdat hij continue de theorie doordrenkt met goede verhalen en grappen.

In dit gesprek hebben we het over:

 • waarom persoonlijk leiderschap zo belangrijk is wanneer je burn-out of bijna burn-out raakt;
 • de twee belangrijkste pijlers in persoonlijk leiderschap;
 • hoe je erachter komt wat bij je past;
 • hoe je goede doelen stelt die ook bij jou passen;
 • en waarom je  niet naar andere banen moet kijken als je erachter wilt komen wat je leuk vindt en wat je in plaats daarvan moet doen.

Alles wat we bespreken kan je terugvinden in de show-notes: https://www.pieterwijtenburg.nl/006/

Apr 08, 202001:26:34
Helemaal naar de meditering met Mark Siegenbeek van Heukelom

Helemaal naar de meditering met Mark Siegenbeek van Heukelom

"Waar wij het meest onder lijden in deze maatschappij is het verzet tegen wat er is."
Begin vorig jaar stuitte ik op een boek met de titel: 'Helemaal naar de meditering'. Een titel naar mijn hart: een serieus onderwerp benaderen met een knipoog en het allemaal niet zo zwaar maken. Love it! Sindsdien staat de schrijver Mark Siegenbeek van Heukelom op mijn radar.

Mark is oprichter van The Startup of Dreams en werkt als trainer, coach en quarterlife expert, waarbij hij young professionals helpt om richting te bepalen in hun leven en voor het leven van hun dromen te gaan. Hij is tevens auteur van de boeken “Is dit het nou?” en “Helemaal naar de meditering” en in deze podcast duik ik met hem in de wereld van meditatie, spiritualiteit, emoties, keuzes maken en money-mindset.

We hebben het onder andere over: 

 • Waarom Mark zijn boek 'Helemaal naar de meditering' heeft geschreven;
 • Wat we kunnen leren van onze emoties en waarom ze niet negatief zijn;
 • Waarom het belangrijk is om je te focussen op het proces in plaats van het einddoel;
 • Wat kunnen we het beste doen in stressvolle tijden?
 • Hoe we kunnen leren om keuzes te maken en keuzestress te verslaan.

Voor de winactie ga naar https://pieterwijtenburg.nl/mark/

Mar 25, 202001:52:29
Astrid Davidzon over perfectionisme en leren leven vanuit vertrouwen
Mar 11, 202001:29:59
Meer energie en minder stress door voeding met Rineke Dijkinga

Meer energie en minder stress door voeding met Rineke Dijkinga

In deze podcast ga ik met Rineke Dijkinga in gesprek over de rol die voeding speelt in ons leven als het gaat om energie, hormonen en stress. 

Rineke legt uit hoe eigenlijk alles draait om onze hormonen draait, wat we kunnen gaan doen om beter voor ons lichaam te zorgen. We hebben het over hoe stress vaak in een vicieuze cirkel terecht komt, door de effecten die het leeft in ons lichaam. We zoomen nog even in op de laatste voedingstrends, of die ook wel zo gezond zijn voor ons lichaam. En natuurlijk bespreken we wat we kunnen doen om weer meer energie te krijgen en natuurlijk wat de eerste stappen zijn die jij toe kan passen. 

Feb 26, 202001:32:28
Kwetsbaar durven zijn op de werkvloer met Boris Veldhuijzen van Zanten

Kwetsbaar durven zijn op de werkvloer met Boris Veldhuijzen van Zanten

“Juist door je zwakheden te tonen, krijgen mensen meer respect voor je en krijgen ze zelf ook het gevoel: 'hé, ik word gewaardeerd als mens hier.'“

Zijn verhaal leest als een jongensboek. Boris stopte op zijn 15e met school. Ging naar de circusschool en daarna naar de kunstacademy. Startte zijn eigen bedrijf en verkocht deze in 1999 voor miljoenen. Raakte vervolgens alles kwijt om daarna weer een nieuw bedrijf op te bouwen.

Nu is hij CEO van The Next Web, onder andere bekend van TNW Conference. Een tech-conferentie met 17.500 bezoekers en sprekers van onder andere Google, Microsoft, Facebook en IBM. Vorig jaar verkochten ze een deel van het bedrijf aan The Financial Times waarmee ze een nieuwe financiële injectie kregen om verder te groeien.

Samen met Boris duik ik de belangrijkste elementen van een goede bedrijfscultuur die ervoor zorgt dat mensen zich veilig voelen. Hij vertelt over zijn rol als CEO daarin en hoe hij zijn werknemers stimuleert om het randje op te zoeken van risico's nemen.

We hebben het over het maken van fouten en hoe je daar comfortabel mee kan worden. En waarom het belangrijk is om domme vragen te durven stellen.

Feb 10, 202001:09:41
Over de oorzaak van burn-out met Jentien Keijzer

Over de oorzaak van burn-out met Jentien Keijzer

“We groeien door crisissen en onstuimige perioden. Eigenlijk is dat het eerste en meest zekere teken dat je aan het groeien bent; dat er crisis langskomt.“

In deze podcast ga ik met Jentien Keijzer in gesprek over burn-out. Jentien legt uit waarom het belangrijk is dat het proces gaat vertrouwen en hoe je dat doet. We hebben het over de inspiraties van Jentien, hoe die haar hebben gevormd en hoe zij tegen de standaard diagnostiek binnen de GGZ aankijkt - en tegen burn-out.

We bespreken de oorzaken van burn-out, wat er op dit moment aan de hand is waardoor het zo'n groot probleem aan het worden is we krijgen een kijkje in de keuken hoe we met de oorzaak aan de slag zouden kunnen gaan.

We gaan uiteindelijk nog even wat dieper door ook nog richting de spiritualiteit te bewegen en hebben het over transformatie van bewustzijn. Welke rol meditatie daarin heeft en welke vormen je daarin kunnen helpen.

En natuurlijk bespreken we ook nog even een aantal van de hamvragen: Is burn-out een ziekte en is rust voldoende om er weer bovenop te komen?

Feb 10, 202001:12:01