Skip to main content
Spotify for Podcasters
Wondere Wereld 2025

Wondere Wereld 2025

By Jim Stolze

Een wereld die snel verandert door de impact van wetenschap en technologie. Jim Stolze is de gids die je rondleidt in die wereld en die weet waar de verwondering schuilt. Wat gaat er tussen nu en 2025 allemaal gebeuren?
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

De grootste storm ooit

Wondere Wereld 2025Dec 18, 2022

00:00
00:33
De grootste storm ooit

De grootste storm ooit

In een nieuwe podcast-serie volgen we de verhaallijn van storm Ruby. Nederland staat aan de vooravond van een grote ramp. Hoe zet de overheid IT in om alle betrokken diensten hierbij te helpen? 


In "De Nieuwe Dijkbewakers" maken we kennis met deze helden. De podcast is te volgen via kanalen van WerkenVoorNederland.nl en natuurlijk Spotify en Apple podcasts.

Dec 18, 202200:33
De Wereld van Digitale Transformatie

De Wereld van Digitale Transformatie

In de 3de aflevering van EY Tech Transformers gaat Jim Stolze in gesprek met Erin Otten en Gina Michiels over Digitale Transformatie. Beide zijn consultant bij EY en voorvechter van AGILE werken met behulp van opkomende technologieën. Aan de hand van case studies belichten beide consultants hun werkzaamheden en de uitdagingen die zij tijdens het werk tegemoet komen.

Eerdere afleveringen gingen over cybersecurity en data analytics.

Sep 11, 202240:21
De Wereld van Data Analytics

De Wereld van Data Analytics

In de tweede aflevering van EY Tech Transformers voelt Jim Stolze Nienke de Jong en Liza Ingenhoest aan de tand, twee datascientists bij EY. Het data-analyticsteam waar zij onderdeel van uitmaken, bestaat uit 75 naar eigen zeggen slimme, ambitieuze mensen, die zich met drie kennisgebieden bezighouden: data-engineering, datascience en AI.

Aug 21, 202245:32
De Wereld van Cybersecurity

De Wereld van Cybersecurity

Een nieuwe podcastaflevering. Dit keer in samenwerking met EY en Tweakers. Het format is EY Tech Transformers en mijn gasten zijn Joost Quist en Ramòn Janssen, beiden cybersecurity-experts bij EY.

Apr 11, 202252:18
De Wondere Wereld van Computer Ethiek

De Wondere Wereld van Computer Ethiek

Technologie is niet neutraal. Of wel? Is het gewoon gereedschap, of is het een verlengstuk van onze (impliciete) normen en waarden. Dit is het terrein van de moraalfilosofie, of specifieker: de computer-ethiek. Dr. Katleen Gabriels is universitair docent aan de universiteit van Maastricht (FASoS, Department of Philosophy). Met haar bespreek ik deze en andere vragen.

May 17, 202115:36
AI en Emotieherkenning

AI en Emotieherkenning

Professor Cees Snoek (UVA) weet alles over beeldherkenning. Tijd om eens bij te praten over de stand van zaken op het gebied van deep learning. Waar wordt in geïnvesteerd, hoe zit dat met de privacy en kan je deep learning ook inzetten voor het herkennen van emoties?

Apr 25, 202113:32
De Wereld van Leren Programmeren

De Wereld van Leren Programmeren

Interview met Felienne Hermans (Universiteit Leiden) over de ins-and-outs van leren programmeren. Coding for kids, maar ook volwassenen. Hoe werkt dat eigenlijk in het brein? En kan iedereen het leren?

Mar 29, 202126:48
De Wondere Wereld van Bitcoin

De Wondere Wereld van Bitcoin

De koers gaat als een raket omhoog. Elon Musk zet ze op de balans bij TESLA en institutionele beleggers zetten de deur op een kier. In gesprek met Madelon Vos onderzoeken we dit keer de vraag: "Wat moet iedereen weten over Bitcoin"?

Mar 22, 202117:50
Blockchain bij de Overheid

Blockchain bij de Overheid

Als je de basis goed digitaliseert, ontstaat er ruimte voor allerlei nieuwe innovaties die je daarvoor nog niet voor ogen kon hebben.

Marloes Pomp (Dutch Blockchain Coalition)

Mar 08, 202117:50
De Wondere Wereld van Blockchain

De Wondere Wereld van Blockchain

Peter Vervest is a professor of information management and networks bij de Rotterdam School of Management en tevens een van de weinige professoren die al vroeg Bitcoins had gekocht! Twee goede redenen dus om met hem in gesprek te gaan over de basis: hoe kan blockchain toegepast worden in het bedrijfsleven? 

Feb 22, 202115:16
De Wereld van Hackathons

De Wereld van Hackathons

Een hackathon! Dat heeft niets te maken met gemene computerhackers, maar alles met samenwerken. In deze aflevering van Wondere Wereld spreek ik Rutger van Zuidam die een van de grootste hackathons aller tijden heeft georganiseerd. 

Feb 15, 202116:18
Het Internet der Dingen

Het Internet der Dingen

In deze aflevering van De Wereld van ICT praten we verder met Cees Links. Eerder vertelde hij ons over zijn uitvinding WIFI en nu zoomen we in op wat dat betekent voor IOT. Volgens Cees met de echte doorbraak van The Internet of Things nog komen. In deze aflevering hoor je hoe dat zit!

Feb 08, 202115:26
De Wereld van Big Tech

De Wereld van Big Tech

In korte tijd is het beeld van tech-bedrijven uit Silicon Valley omgeslagen. Eerst bejubeld vanwege hun innovatiekracht en nu bekritiseerd vanwege hun machtsmisbruik of het juist niet ingrijpen bij desinformatie en het beïnvloeden van verkiezingen. Samen met Marietje Schaake bespreek ik waar de grenzen van de wet liggen en waar nog veel werk aan de winkel is.

Feb 01, 202117:15
De Wereld van Crowd Control

De Wereld van Crowd Control

Grote groepen mensen op één plaats. Waar gaan die naartoe? Hoe verplaatsen zij zich? Technologie kan een rol spelen om dit in kaart te brengen. De Science Startup Ucrowds doet dit op een onvoorstelbaar knappe manier. In deze aflevering van De Wereld van ICT gaan we in gesprek met dr. Roland Geraerts over "crowd control" in de anderhalve meter samenleving. Deze podcast wordt je aangeboden door Commit/

Jan 25, 202117:47
De Wondere Veerkracht van Technologie

De Wondere Veerkracht van Technologie

Afgelopen dinsdag was ik te gast op de radio bij BNR in het programma The Big Five. Een uur lang ging ik in gesprek met Art Rooijakkers over het thema Technologische Veerkracht. Het volledige interview is te vinden via bnr.nl, in deze podcast een aantal fragmenten over de veerkracht van technologie en AI.

Jan 18, 202121:18
De Wondere Wereld van WIFI

De Wondere Wereld van WIFI

Zou jij je leven kunnen voorstelen zonder Wifi? Het zou maar een gedoe zijn, toch? Al die snoeren. Gelukkig heeft Cees Links met zijn uitvinding (en een beetje hulp van Steve Jobs) dat probleem voor ons opgelost. In deze aflevering praten we met de uitvinder van Wifi, kijken we naar de veiligheid met Daniël Verlaan en blikken we vooruit op de toekomst met professor Sonia Heemstra.


Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Commit/

Jan 11, 202151:18
De Wondere Wereld van het Elektrisch Rijden

De Wondere Wereld van het Elektrisch Rijden

Wat zijn de 5 grootste misverstanden over de elektrische auto? Je hoort het in deze aflevering van Wondere Wereld. Het is een samenvatting van een langere podcast die ik maakte voor Tweakers in samenwerking met Mobility Service. Gordels om en ... luisteren maar!

Jan 04, 202115:08
De Wondere Wereld van de Corona-app

De Wondere Wereld van de Corona-app

Met 4,2 miljoen downloads was het bijna de populairste app van 2020: de Corona-melder. Volgens Rutte hebben we de app nodig om Corona 'eronder' te krijgen, maar kritiekloos downloaden deed bijna niemand. In deze podcast-aflevering kijken we terug op de pijnpunten en hoe de vlag er nu voor staat.

Dec 28, 202018:14
De Wondere Wereld van Kunstmatige Ongelijkheid

De Wondere Wereld van Kunstmatige Ongelijkheid

Wat hebben Barbie, Tony Chocolonely en de Paus met elkaar gemeen? Ze komen alledrie voorbij in deze podcast-aflevering. Samen met associate professor Aimee van Wynsberghe en professor Noel Sharkey duik ik in de Wondere Wereld van de Kunstmatige Ongelijkheid.


Dec 21, 202017:41
De Wondere Wereld van Bluetooth

De Wondere Wereld van Bluetooth

De hele wereld gebruikt het. Het is een technologie die het leven makkelijker maakt. Maar wist jij dat Bluetooth door een Nederlander is uitgevonden? En hoe zit het met de veiligheid... is het niet gevaarlijk om je Bluetooth de hele dag aan te hebben staan?

In deze aflevering praten we met Jaap Haartsen die in 1994 bij Ericsson aan de wieg stond van Bluetooth. Ook aan bod komen professor Maarten van Steen (Universiteit Twente), professor Sonia Heemstra (TU Eindhoven) en tech-journalist Daniël Verlaan.

Deze podcast is powered by COMMIT/

Dec 14, 202017:56
De Wondere Wereld van AI-Skills

De Wondere Wereld van AI-Skills

"We saw 2 years of digital transformation in 2 months", according to Microsoft CEO Satya Nadella

In deze podcast-aflevering ga ik in gesprek met Marie-Jo Diepeveen. Zij werkt bij Microsoft als Tech & AI Trainer en met haar spreek ik over Digitale Transformatie en op welke manieren organisaties het beste kunnen omgaan met AI-vaardigheden.Dec 07, 202013:38
De Wondere Wereld van de Online Supermarkt

De Wondere Wereld van de Online Supermarkt

Online boodschappen doen, we vinden het heel normaal. Maar hoewel het hier gaat om echte, fysieke producten, komt er vaak nogal wat Kunstmatige Intelligentie bij kijken om dat te bezorgen.


Welkom in de Wondere Wereld van de Online Supermarkt. Ik ga in gesprek met Daniel Gebler, een computer wetenschapper gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie die bij Picnic heeft gezorgd voor een fundering van data en nu druk bezig is om ook de juiste skills en organisatie cultuur neer te zetten bij dit snel groeiende bedrijf.

Nov 30, 202012:57
Welkom bij Wondere Wereld

Welkom bij Wondere Wereld

Laatst sprak ik iemand en die zei: "Er is de laatste 10 jaar zoveel veranderd op het gebied van wetenschap en technologie. Ik heb het idee dat ik even niet heb opgelet. Ik ben bang om de boot te missen."

En toen verwijs hij naar Wondere Wereld, een tv-programma uit de vorige eeuw. "Waar iemand nog de moeite naam om die trends te duiden en waar ruimte was voor verwondering."

Die uitspraak was voor mij reden om een nieuwe podcast te beginnen. Hij heet "Wondere Wereld" en ik wil graag je reisleider zijn.

Nov 23, 202000:45