Skip to main content
Spotify for Podcasters
Escoltem la Natura

Escoltem la Natura

By Xarxa per a la Conservació de la Natura

"Escoltem la Natura" és un podcast que apropa informació, recursos i notícies sobre la biodiversitat al nostre país. Pretén ser un espai de reflexió que vol donar resposta amb rigorositat i profunditat als grans reptes ambientals per la conservació de la natura a Catalunya.

Amb els diferents capítols podem conèixer a quins reptes ambientals fem front i com les entitats hi treballen per conservar la biodiversitat del territori.

Un podcast de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb la locució d'Enric Cortiñas i Júlia Garcia.
Currently playing episode

Els beneficis de la custòdia del territori

Escoltem la NaturaJun 03, 2022

00:00
19:52
Els beneficis de la custòdia del territori

Els beneficis de la custòdia del territori

La custòdia del territori és una eina de gestió del territori que pretén conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural, així com garantir que els usos i les activitats que es duguin a terme en aquests indrets siguin respectuosos amb l'entorn. Fundació Emys és una entitat que treballa des dels seus inicis amb acords de custòdia, en parlem amb el seu director, Ander Achotegui. 

Jun 03, 202219:52
Descobrir la natura pot ajudar a protegir-la

Descobrir la natura pot ajudar a protegir-la

El Grup de Natura Freixe és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la conservació de la natura tenint com a eix vertebral els espais naturals del riu Ebre. En aquest capítol partim de l'experiència d'aquesta entitat per parlar sobre la consciència ambiental i la importància de conèixer la natura per protegir-la, ens ho explica l'Arnau Pou, del Grup de Natura Freixe.

Jun 01, 202217:56
Natura al teu jardí

Natura al teu jardí

La natura urbana, aquella natura que sovint ens és invisible, aquella natura que trobem als jardins i parcs de moltes ciutats, sovint no la veiem o a vegades simplement la desconeixem. En parlem amb l'Adrià Compte, de l'Associació de Naturalistes de Girona. 

May 11, 202220:14
Som a temps de conservar la biodiversitat a Catalunya?
Apr 27, 202216:09
El tresor centenari dels boscos madurs

El tresor centenari dels boscos madurs

Els boscos madurs són aquells boscos d'edat venerable que no han patit gaires pertorbacions, en general són boscos amb una elevada biodiversitat i una complexitat important. Parlem amb Jaume Hidalgo, de l'Associació Sèlvans, que ens explicarà quins són els valors dels boscos madurs i quina feina fa Sèlvans per preservar-los. 

Apr 21, 202217:04
Els Secans de Lleida, un valor natural per descobrir

Els Secans de Lleida, un valor natural per descobrir

Quins són els valors dels Secans de Lleida? Quines espècies hi podem trobar? José Guerra, de l'associació Trenca ens ho explica i ens dona algunes recomanacions per visitar-los.

Apr 13, 202216:44
Quin és el valor dels paisatges?

Quin és el valor dels paisatges?

La Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) és una associació ecologista principalment conservacionista que lluita per la defensa i protecció del paisatge, entre altres accions. Parlem amb Marta Vallucera, de IAEDEN, sobre el valor del paisatge i com gràcies a la mobilització social s’ha aconseguit preservar espais de Catalunya

Apr 05, 202215:07
Que les espècies fora de lloc no et deixin fora de joc

Que les espècies fora de lloc no et deixin fora de joc

Una de les línies de treball de l'Associació de Defensa de Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) és el control d’espècies invasores: fan seguiment de poblacions de cranc de riu invasor, peixos invasors, visó americà i plantes invasores. Gestionen el Centre Camadoca, una masia on hi ha un centre de conservació, on duen a terme cria en captivitat, estudien les espècies i fan projectes d'educació ambiental. En aquest capítol, Núria Valls ens explica com treballen per conservar les espècies autòctones i els seus hàbitats, i què fan per prevenir i controlar les poblacions d’espècies invasores. 

Mar 29, 202217:09
Connectivitat territorial i biodiversitat

Connectivitat territorial i biodiversitat

La connectivitat ecològica consisteix a donar continuïtat física a dos espais naturals, especialment si són protegits i disposen de gran biodiversitat biològica. Particularment, les carreteres suposen una amenaça per la biodiversitat, riquesa dels hàbitats i per la capacitat de dispersió de les espècies. Quina és la situació a Catalunya? Quins exemples tenim de connectors ecològics? En parlem amb en Joan Carles Sallas, president de l'ADENC (Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura).
Mar 22, 202213:41
Escoltem la Natura - Pilot

Escoltem la Natura - Pilot

El 22 de març estrenem "Escoltem la Natura", un podcast que apropa informació, recursos i notícies sobre la biodiversitat al nostre país. 

"Escoltem la Natura" pretén ser un espai de reflexió que vol donar resposta amb rigorositat i profunditat als grans reptes ambientals per la conservació de la natura a Catalunya. 

Mar 15, 202201:08