Skip to main content
Spotify for Podcasters
A ZAJZAJZAJ mi vagyunk

A ZAJZAJZAJ mi vagyunk

By ZAJZAJZAJ

A ZAJZAJZAJ podcastje nem vállalkozik többre, mint hogy megmutasson valamit abból a világból, ami a ZAJZAJZAJ alkotói közösségének a sajátja. Találkozhatsz benne zenésszel, szervezővel, fiatallal és időssel. Zenéről beszélgetünk, és zenén keresztül magunkról.
Currently playing episode

ZAJZAJZAJ #13 // Szabó Szebasztián (Miracle Sound)

A ZAJZAJZAJ mi vagyunkMay 12, 2022

00:00
32:04
ZAJZAJZAJ #21 // Alaszka

ZAJZAJZAJ #21 // Alaszka

Köszöntünk minden kedves érdeklődőt a ZAJZAJZAJ podcast 2. évadában! Ahogyan tavaly, idén is két hetente, a Made in Pécs közreműködésével jelennek meg majd a beszélgetéseink. Továbbá itt és most köszönöm meg Ligeti Gyuri és Sólyomi Balázs segítségét a felvételekben. Most? Köszönöm! Az első adásban az Alaszka zenekarral ültem le a stúdióban. Ezer éves ismeretség, miközben a zenekar Majd című első lemeze a felvétel idejében éppen friss, ropogós, 2022-es. Dunaújvárostól Budapestig, a zenekarcsinálás girbe-gurba útjain a Majd elkészülésének nehezebb és könnyebb szakaszain át idéződik fel a múlt. Van, hogy közös, és minden bizonnyal lesz is.
Mar 23, 202339:09
ZAJZAJZAJ #20 // Rozs Tamás (Szélkiáltó)

ZAJZAJZAJ #20 // Rozs Tamás (Szélkiáltó)

Ha nincs Rozs Tamás, nincs Szélkiáltó és akkor az én gyerekkorom se így néz ki. Korán tanította meg nekem a Keserédes lemez, hogy mi az a vers, mi a többszólamúság, mi az, hogy "szélben jár a dallam és minden kis dalban együtt énekelünk". József Attilát, Ady Endrét, Bertók Lászlót és még mennyi nagy magyart énekelve jártam általános iskolába, aztán középiskolába, aztán gyakorlatilag mai napig bárhová a világban. Örökké hálás leszek ezért, szóval a ZAJZAJZAJ podcast első évadának zárásaként semmi se lehetett volna megtisztelőbb, mint épp Tamással beszélgetni arról, hogy ő miképp vált zenésszé. Kedves figyelmeteket köszönjük, Tóth Barbi nevében is búcsúzom a jövő évi viszontlátásig. Addig is, az adások elérhetők, a hozzájuk kapcsolódó dallistákhoz jó utazást, felfedezést! Ölelő: Zaza
Sep 01, 202231:33
ZAJZAJZAJ #19 // Iváncza Boglárka (BETWIXT, Pécs on Stage)

ZAJZAJZAJ #19 // Iváncza Boglárka (BETWIXT, Pécs on Stage)

Boci méltán reprezetntál egy nagyon nagy szeletet a pécsi kulturális életből, például annak a Made in Pécs-nek is kreatív munkatársa, ahol a ZAJZAJZAJ podcast megjelenik. De kötődik hozzá a Pécs On Stage-től a Space Ihalerz-ön át az ország egyik legizgalmasabb fesztiválja, sőt, még egy független elektronikus zenei kiadó is. Közben meg úgy pécsi, hogy veszprémi. Szóval mindenhogyan földimmel múlt héten ültünk le beszélgetni, lokálpatriotizmustól elektronikus zenék végtelenjén át a szubkultúrák, közösségek létrejöttéig és fennmaradásáig. Boci playlistjét pedig külön ajánlom, hiszen egy kifinomult, Berlinért rajongó DJ állította össze.
Aug 04, 202231:50
ZAJZAJZAJ #18 // Grecsó Krisztián

ZAJZAJZAJ #18 // Grecsó Krisztián

Krisztiánnal tegnapelőtt beszélgettünk, épp a készülő beck@grecsó lemez utolsó dalának felvétele előtt, a többnapos stúdióba, dalokba és egymásba merüléstől elemelkedve. Itt jegyezném meg, ha nem tudnám, mivel foglalkozik, elhinném, hogy a Grecsó rocksztár. Persze ki is derül, hogy az. Öröktől fogva. Mindegy hogy hány húron, mindegy a hogyan, mert a megszólalás akarata nem mindegy. Szó esik a közös alkotás és a magányos alkotás lényegi különbségeiről, számtalan gitár és évtized kerül elő, valóságos lesz az álom, a népnek zenéje lesz, a költő a megfelelő helyére kerül és ismét dalnokol, és ebben a valóságban egyek leszünk mi emberek, sőt, mi magyarok, és a tűz körül énekeljük közös dalainkat.
Jul 21, 202231:43
ZAJZAJZAJ #17 // egy5egy

ZAJZAJZAJ #17 // egy5egy

Az egy5egy első lemezét vette fel nálunk májusban, épp letették a hangszereket, aztán körbeültünk egy mikrofont. A kedves, fáradt és bolond zenekar mesél az alakulástörténetről, szexszagról, a koncertezés fontosságáról, a Guitar Hero zeneoktatói szerepéről, arról, ahogyan a hangszer megtalálja gazdáját, ahogy a dobos megtalálja a basszusgitárosát. Két frontemberes zenekar vall a konfliktusokról és azok megoldási stratégiáiról. Nem meglepő módon, őszintén kell beszélni, ami azonban nem mindig könnyű és fájdalommentes. Öt év tanulás van a közösség háta mögött. Pontosan ennyi időnyi szeretet, nyitottság, elfogadás egymás felé. Ennek is eredménye a várható első lemez, a turné, a jó hangulat.
Jul 07, 202231:01
ZAJZAJZAJ #16 // Rozmán Zoltán (Beat Dis)

ZAJZAJZAJ #16 // Rozmán Zoltán (Beat Dis)

Rozi az A38 hajó színpadmestere, sokáig a Beat Dis és az Anima Sound System szíve-lelke. Régi barát, dobos szakszervezeti tag, szóval nagyon egymásba vagyunk gabalyodva. Együtt töltött tavaszi stúdióbejárós napunkban készült egyszer csak ez a sűrű beszélgetés zenéről, külsőségekről, Szombathely indusztriális-elektro és hardcore szubkulturájáról, a legendás Végállomás klub személyiségformáló szerepéről. Előkerül a Pearl Jam No Code turnés budapesti koncertje, Haladás meccsek, a báty isteni szerepe az életünkben, egy fülműtét, egy gitár... Egy dob, egy szív.
Jun 23, 202240:43
ZAJZAJZAJ #15 // Szűcs Levente (Bohemian Betyars)

ZAJZAJZAJ #15 // Szűcs Levente (Bohemian Betyars)

Leviék az új lemezüket, a nagyon erős Gubancost hozták bemutatni Pécsre én meg beültettem őt a lányom szekrényébe hangbeállás előtt/helyett, mert a ZAJZAJZAJ stúdió foglalt volt. Szóval különleges helyszínen egy csodálatos szívű vadállattal feszegettünk családot, Miskolcot, zeneiskolát, Bohemian kezdeteket, matek órai dalszövegírást, ifjúsági klubtermet, punkságot, szeretetet, színpadi sérülékenységet. A Bohémok szarvasmarha-csorda méretű szíve egy szekrénybe gyömöszölve. Vagy ahogy Levi mondja: „lehetünk külön, de együtt sokkal jobb”.
Jun 09, 202232:57
ZAJZAJZAJ #14 // Varga Balázs (Fekete Zaj)

ZAJZAJZAJ #14 // Varga Balázs (Fekete Zaj)

Nehéz életszakaszunkban találkoztunk Balázzsal. Mármint nem most, amikor beszélgettünk, hanem akkor, amikor megismerkedtünk. Hirtelen és fenntartások nélküli egymás felé fordulása volt ez két véletlenül épp ugyanott tartó embernek. Amikor tavaly ősszel leültünk a stúdióban, ennek az élményanyagnak a mélyéből indultunk neki a békéscsabai gyerekkornak, szörnyes posztereknek a metálos osztály termének falán, új szomszédoknak a házsoron és kazettás bódénak, ahol nagyüzemben zajlott a zenemásolás. Többek között ezek miatt lett az ország egyik meghatározó koncertszervezője, a VHK menedzsere, a Fekete Zaj Fesztivál és a Tixa kitalálója ez a zeneőrült srác. Másrészt a függetlenség, az alkotás és a közösségteremtés akaratából. Vigyázat, yachtkritikus tartalom!
May 26, 202236:45
ZAJZAJZAJ #13 // Szabó Szebasztián (Miracle Sound)

ZAJZAJZAJ #13 // Szabó Szebasztián (Miracle Sound)

A Miracle Sound stúdió felét láttam vendégül a ZAJZAJZAJ stúdióban. Szebivel sokkal ritkábban találkozom, mint szeretnék, de minden pillanatért hálás vagyok, amit vele tölthetek. A társaságában mindig süt a nap, a zene iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen, maximalista stúdiómunkás. A zene zentai gyerekkort idéző plasztikus képeitől, a délszláv háború sorsfordító szerepétől Szegedig, a népzenétől a metálig ugrunk fejest egymásba. Újra bebizonyosodik, hogy a zenét a barátainktól kapjuk és nekik is adjuk tovább, és hogy ami egyszer belénk íródott egy dallal, az egy kimerevített, újra élhető pillanat.
May 12, 202232:04
ZAJZAJZAJ #12 // Kende Marci (Máklikőr)

ZAJZAJZAJ #12 // Kende Marci (Máklikőr)

Amikor leültünk Marcival, épp Londonból jött haza a tavalyi őszi szünetben, mert ott tanul. A Máklikőr egy vadiúj zenekar, mégis az első perctől azt éreztem, hogy valami régebbről ismert világból merít, folytatja azt. Folytott a levegő, szürke minden és a nagy kérdés, hogy mennek-e vonatok innen valahova? Aztán maga az élet válaszol, mindaz, ami ebben a beszélgetésben egy álom, még csak nem is terv, az ma épp egy hete a múlt. Boldog pikniken van túl a zenekar és közönsége a Normafán, kinn az EP. A Máklikőr megcsinálta, vonatokat indított innen, oda.
Apr 28, 202232:60
ZAJZAJZAJ #11 // Bóra Áron (Unzer)

ZAJZAJZAJ #11 // Bóra Áron (Unzer)

Tavaly nyár végén ültünk le Áronnal, egy nappal a fishinges Kispál koncertje után. Közös múltidézés ez, de nem nosztalgiaparty. Áron a szívén a száján őszinteséggel mesél kamaszkorról, gyerekkorról, Kispál-korról. Kiderül valami abból a határozottságból, naivitásból, idealizmusból és egyszerre szikár realizmusból, ami Áron világát szervezi. Eljutunk jelenlegi zenekaráig, az Unzerig és beszélgetünk egy olyan céges szerveződésről, ahol érvényes nyelv a szeretet. Nem cégreklám, hanem jó példa!  Érdekes, csupa szív ember a barátom, figyeljétek csak!
Apr 14, 202232:34
ZAJZAJZAJ #10 // Bátori Gábor Jim (sinco)

ZAJZAJZAJ #10 // Bátori Gábor Jim (sinco)

Mindig azt hiszem, hogy Jim-et már évtizedek óta ismerem, hogy mindig is. Aztán kiderül, hogy évek azok, sőt, néha az is, hogy Őt magát kevésbé, mint az alkotásait vagy az azokhoz való viszonyát. Jól esett tavaly novemberben leülni és végigbeszélni a dolgainkat, megint harapni egy nagyot az emberből, aki Ő. Két MTV nemzedék gyerek beszélget, erős az Ajka-Komló tengely és az autodidakta világkép, a vidéki srácok szerencsepróbája, ami – mint abban megállapodunk – végtére is bejött. Elmélkedünk a zenéről, képről, filmről, aztán beüt az extrém sport, a tetoválógép, és forog a buszkerék.
Mar 31, 202231:18
ZAJZAJZAJ #9 // Lázár Dodi (Esti Kornél)

ZAJZAJZAJ #9 // Lázár Dodi (Esti Kornél)

Lázár Dodival 2021. október 26-án beszélgettünk. Akkor kezdték el az új Esti Kornél lemez felvételeit és nem is hagyták abba, szerencsére újra meg újra feltűnnek nálunk Pécsen. A zsigeriség, ösztönösség, düh kereséséről, az élő zenélés és a stúdiómunka különbségeiről egyeztettünk. Végre nekem is kiderült, hogy Mezőtúron nőttek fel a Lázár tesók, hogy Fonyód nem lakhely, de fontos gyerekkor, hogy Budapest nagyváros, de nem bánt választás, ha lehet szökni néha. Hogy producernek lenni kontroll, felelősség és lelkipásztorság is. Talán nem meglepő, de a dialógus itt is sokat segít. Bátorsággal, hittel és szeretettel!
Mar 17, 202236:24
ZAJZAJZAJ #8 // Karádi Gergő (Sorbonne Sexual)

ZAJZAJZAJ #8 // Karádi Gergő (Sorbonne Sexual)

Karádi Gerivel 2021. augusztus 4-én beszélgettünk, amikor a Sorbonne Sexual a korszakalkotó Húszas évek EP-t vette fel a zajzajzaj stúdióban. Szó esett a zenekari működés összetett szabályrendszeréről, horkolósokról, vezetősökről, fokhagymáról, munkamániás együttlétről, Ördögkatlanról, zenetanításról, fociról, punkról. Indul a pogó, lendül a kéz!
Mar 03, 202234:56
ZAJZAJZAJ #7 // Egyedi Peti (Mmamt, Óriás)

ZAJZAJZAJ #7 // Egyedi Peti (Mmamt, Óriás)

2021. május 5-én beszélgettünk Peti barátommal az Isten Háta Mögött-től a MMAMT-ig. A Moloko-tól a Reubenig. Egyszóval arról, hogy a barátságunknak a zene milyen mélyen meghatározó fő folyama. Hogy milyen jó, ha van otthon bakelites házibuli Beatles-re, meg Piramisra. Benézünk a ’80-as évek panelablakain Újpesten és cselgáncsozunk, énekelünk fizika tételeket és vadul várjuk, ami akkor még a jövő, most már a múlt.
Feb 17, 202233:06
ZAJZAJZAJ #6 // Széll Tomi

ZAJZAJZAJ #6 // Széll Tomi

Tomival 2021. március 20-án beszélgettünk. Juniper Launches próbáról érkezett hozzám akkor, a napokban meg már Budapestre költöztettem gitárládástól, festőállványostól megtalálni saját hangját. Még középiskolás volt Tomi, amikor észrevétette magát, én meg rajta maradtam. Mesél arról, ahogyan beüt a hegylakó a NEVKO világába, végiglépdelünk huszonpár évének minden fontos előadóján, hogy megérkezzünk a jelenbe. Abba a jelenbe, ahol Tomi a lemezírás mélységes kútjairól beszél, ahol lenyúlok tőle egy kazettát, ami mostanra az egyik legmeghatározóbb album lett az életemben és ahol elképzelünk egy telefonbeszélgetést David Bowie-val. Élőben, egyenesben tehát, ahogyan változunk, ahogyan terjed a zene. Múlton át a jövő felé.
Feb 03, 202233:51
ZAJZAJZAJ #5 // Kunics Olivér (IDEGEN)

ZAJZAJZAJ #5 // Kunics Olivér (IDEGEN)

Olival 2021. május 5-én a családról, Bergamo-ról, egy fantasztikus utazásról, az IDEGEN Vasárnap című lemeze körüli krízisekről, egy Fekete Zajos jelenésről beszélgettünk. Kevesebb szó esik a zenéről, más zenékről talán, mint az eddigi részekben, és többet beszélek én, mint így utólag szeretnék, ettől még remélem, hogy Oli és az IDEGEN rajzolódik ki általa.
Jan 20, 202231:29
ZAJZAJZAJ #4 // Kálocz Tamás (Fishing on Orfű)

ZAJZAJZAJ #4 // Kálocz Tamás (Fishing on Orfű)

kálócz tomi a fishing on orfű maga. ritkán szerepel nyilvánosságban. nagyon örültem, hogy leültünk 2021. nyár elején beszélgetni. mindketten izgatottak voltunk. hadarunk, egymás szavába vágunk, csapongunk. örülünk egymásnak, hiszen régen találkoztunk a bezárkózótt covid világban. bocsánat érte. mindenesetre azért az kiderül, hogyan lett ebből a baksai fiúból a magyarországi zenei élet meghatározó alakja. háttérsztorik, lenyűgöző facebook tanácsok, fekete dögvész. tomi zenéi, szíve-lelke az adásban.
Jan 06, 202237:02
ZAJZAJZAJ #3 // Andl-Beck Boróka (boebeck)

ZAJZAJZAJ #3 // Andl-Beck Boróka (boebeck)

boe-val 2021. március 20-án beszélgettem, amikor élete első EP-jét vette fel a stúdióban. azóta három klipje is megjelent erről az anyagról. igyekeztem az általa hozott lemez körül repkedni, már csak azért is, mert nem ismertem, de mivel ő az imádott unokahúgom és mindegyikőnk egyfolytában beszél, esik itt szó nárcizmusról, angol hullákról, kisebbségi létről is.
Dec 23, 202137:13
ZAJZAJZAJ #2 // Roncsák Marcell (KurtaUtca)

ZAJZAJZAJ #2 // Roncsák Marcell (KurtaUtca)

roncsák marcival a kurtautcáról, szabadkáról, vajdaságról, többnyelvűségről, márairól és kőkemény zenékről beszélgettünk 2021. május 6-án, amikor voltam olyan szerencsés, hogy a még megjelenés előtt álló lángvilág lemezt hozta el megmutatni nekünk. új szavakat tanultam és marci hangjával meditatív állapotba kerültem. vételezzétek a kurtautca lenyűgöző zenéjét, szövegvilágát és a marciból áradó békét.
Dec 09, 202132:10
ZAJZAJZAJ #1 // Barbi, Zaza

ZAJZAJZAJ #1 // Barbi, Zaza

A ZAJZAJZAJ podcastje nem vállalkozik többre, mint hogy megmutasson valamit abból a világból, ami a ZAJZAJZAJ alkotói közösségének a sajátja. Találkozhatsz benne zenésszel, szervezővel, fiatallal és időssel. Zenéről beszélgetünk, és zenén keresztül magunkról.  Az első részben a hóhérokat akasztják, Beck Zaza és Tóth Barbi, a sorozat készítői egymással beszélgetnek saját zenei gyökereikről. A podcast az NKA Hangfoglaló Program támogatásával jött létre.
Nov 14, 202135:58