
Zeeuwen en de ether
By Remco van Schellen

Zeeuwen en de etherJun 05, 2021

Zeeuwen en de Ether 14: de kleuren van de tv-toren in Goes veranderen mee als een soort thermometer van de stad
Oorlog in Oekraïne, en daarom is de tv-toren in Goes verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag. Zeeuwen en de Ether gaat mee met het verwisselen van de lampen, en hoort ondertussen over de geschiedenis van de kleuren op de toren.

Zeeuwen en de Ether 13: Extra aflevering waarin Greetje Kauffeld vertelt waarom ze stopt met zingen door somber coronagedoe
Een extra Zeeuwen en de Ether over zangeres Greetje Kauffeld die haar carrière plotseling beëindigt. Ze legt zelf uit waarom.
In de vorige podcast (nummer 12) vertelt Greetje over haar radioverhalen, en dat ze bleef zingen. Vlak na de publicatie van de podcast in oktober 2021 wordt via De Telegraaf en Privé bekend dat Greetje toch stopt. Zeeuwen en de Ether wil weten waarom en bezoekt haar opnieuw om te horen over het besluit, over corona-somberheid en qr-codes, en hoe prettig het is dat je tegenwoordig zoveel kunt terugvinden op internet.

Zeeuwen en de Ether 12: De vele radiolevens van zangeres Greetje Kauffeld
De radio als rode draad in het leven van zangeres Greetje Kauffeld. Als kind luisteren en meezingen, op je 14e voor het eerst op de radio, op je 17e vaste zangeres van AVRO-orkest Skymasters. Maar ze wordt ook vergeten. Samen met haar echtgenoot vecht ze zich terug. Zeeuwen en de Ether zoekt Greetje Kauffeld thuis op.

Zeeuwen en de ether 11: Radio is voor Peter Verdurmen een muzikaal venster op de wereld
Peter Verdurmen houdt van muziek; en weet al vroeg dat hij via de radio nieuwe muziek ontdekt. Dat was toen en dat is nu. Waarom hij een radiomens is? Kwestie van opvoeden, denkt hij.

Het weerbericht is al sinds het begin van de radio in de ether
Het is een gelukkig huwelijk: het weerbericht en de radio. Al vanaf het begin van het medium is het een populaire rubriek. Zeeuwen en de Ether vertelt hoe het begon op de landelijke en regionale radio. Weerman Jos Broeke duikt in zijn radiojeugd. Weervrouw Paola Bol-Kok denkt weer even aan haar eerste uitzending.

De bijzondere vriendschap van een Zeeuwse timmerman en een Britse radio-DJ
Hoe de liefde voor rockmuziek de Zeeuwse timmerman Piet Corbijn en de Britse BBC radio-dj Tommy Vance bij elkaar brengt. De gedeelde passie voor de muziek, het versturen van Nederlands vinyl naar Londen, en lange intense gesprekken aan de keukentafel van Tommy. Maar ook: het plotselinge einde van een hechte band. Piet Corbijn kijkt terug op een bijzondere tijd.

Het kippenvel, de onmacht en de pakkende woorden van de radio tijdens de Watersnoodramp
Nieuws ging vroeger langzamer. Zoals bij de Watersnoodramp van 1953. Het lukt weerdienst KNMI niet om de radio in de rampnacht te laten waarschuwen. Na de ramp duurt het een tijd voor reporters tot in het hart van het rampgebied doordringen. Maar als ze er zijn, schetsen ze met hun woorden een pakkend beeld.

Hoe Veronica Nederland de moderne tijd in duwt (herinneren Jos, Evelyn, én Joost den Draaijer)
De zeezender die het Nederlandse radiolandschap opschudt: Radio Veronica. Evelyn Wijnbergen luisterde altijd op de fiets. Jos Bertijn weet nog hoe de zender door de wijk schalde. En DJ Joost den Draaijer (Willem van Kooten) vertelt wat hij tegen zijn hospita zei als Radio Veronica zijn loon weer eens niet op tijd betaalde.

Ingrid Drissen zou zo weer achter de microfoon kruipen
Voor Zeeuwen en de Ether is Ingrid Drissen één van dé stemmen van de landelijke radio. Tegelijk heeft ze ook een Omroep Zeeland-verleden, van één dag, en voelt Zeeland voor haar als een tweede thuis.

Hoe Bløf zijn landelijke doorbraak dankt aan de radio
Het hele land bereiken kan via de radio. Dan moet je als popband wel eerst landelijk doorbreken. Peter Slager vertelt welke rol de radio speelde bij de doorbraak van de Zeeuwse popgroep Bløf, en presentator Frits Spits geeft zijn mening.

Anya Luscombe vertelt over die ene dag in november 1919

Kleine zendpiraat uit Groede wijkt uit naar België en wordt een grote zender
Het begon op een jongenskamertje in het ouderlijk huis in Groede: Radio Noordzee. Maar na een inval waarbij de politie het hele huis overhoop haalt vinden zijn ouders het genoeg en verhuist Jan van de Wege zijn zender naar Watervliet net over de grens. Daarmee is hij de Nederlandse autoriteiten te slim af.

Radiomuseum Axel heeft gesmokkelde radio met oorlogsschade
Als je oude radiotoestellen wil zien dan moet je vooral naar Witte’s museum voor fotografie en radio in Axel. Nieuw: een toestel dat in de Tweede Wereldoorlog meerdere keren de landsgrens met België is over gesmokkeld.
