
Zeeuws Weerzien
By Remco van Schellen

Zeeuws WeerzienNov 12, 2023

Zeeuws Weerzien 154: Wims flower power, met een brommer en de liefde
Flower Power: de tijd van liefde, broeken met wijde pijpen en vrede. Wim Waleboer voegt daar 'brommer' aan toe. Want toen hij vanaf zijn zestiende eindelijk met de brommer over de dammen Schouwen-Duiveland af kon, voelde dat als een bevrijding.

Zeeuws Weerzien: in Zeeland beginnen de grote reli-popfestivals
Het bekende christelijke popevenement Flevofestival in de Flevopolder, begint in Zeeland. In 1978 aan de oevers van het Veerse Meer. Het heet dan nog het Kamperlandfestival. Bedoeld om te laten zien dat reli en pop samen gaan. Razendpopulair!

Zeeuws Weerzien 152: Lenie ging stiekem naar de goddeloze kermis in Westkapelle
Wat niet mag is juist het leukst. Daarom gaat Lenie -tegen het verbod van haar vader in- toch naar de kermis in Westkapelle. De kerk probeert nog weg te houden bij het goddeloze, maar ook dat helpt niet.

Zeeuws Weerzien 151: Woodstock... in Middelburg
Mannen met lang haar, vrouwen in 'soepjurken', en een beetje wiet. Woodstock is niet alleen dat legendarische festival in Amerika, maar ook het 'Woodstock in Middelburg'. Jonge mensen die verbonden waren in hun progressieve gedachtes over het leven met minder.

Zeeuws Weerzien Podcast 150: pracht en praal, en verspilling, op het Fruitcorso in Goes
In Goes is van 1955 tot 1968 jaarlijks het Fruitcorso gehouden. Feestje bij het einde van het oogstseizoen, afsluiter van de fruitpluk. Het was een groot evenement dat aan zijn eigen succes ten onder is gegaan. Weet Albert Kort van herinneringskrant Zeeuws Weerzien.

Zeeuws Weerzien 149: Margreeth weet waar de braderie vandaan komt
Een zomer in Zeeland is niet compleet als je niet naar de braderie bent geweest. Alleen: wat is de herkomst van de braderie? En wat deden winkeliers in Terneuzen in al die kostuums? Margreeth Ernens vertelt het.

Zeeuws Weerzien 143: Hoe het sigarenwinkeltje uitgroeit tot een groot scheepsbevoorradingsbedrijf
De kleine wordt een grote. Anton Koolwijk laat met een tentoonstelling in het Scheldemuseum in Vlissingen zien hoe het sigarenwinkeltje van zijn opa uitgroeit tot een groot scheepsbevoorradingsbedrijf. Anton is trots op zijn familiegeschiedenis.

Zeeuws Weerzien 142: Leus op de muur - Flikker zijn is fijn
Het was een activistische daad van Jaap van Klinken. In de jaren '80 zette hij een leus op de muur van een fietstunneltje, om op te komen voor zichzelf als flikker. Het is voor het eerst dat Jaap er over praat. De aanleiding voor deze Zeeuws Weerzien is de Roze Zaterdag in Goes. Jaap haalt herinneringen op aan een eerdere Roze Zaterdag, met pepliedjes.

Zeeuws Weerzien 141: reis door de liefde met de trouwkaart
Van formeel en stijfjes naar vlotte teksten. Bij het Genealogisch Centrum Zeeland (in het Zeeuws Archief, Middelburg) hebben ze een grote collectie trouwkaarten. Die geven een mooi tijdsbeeld van de liefde in Zeeland.

Zeeuws Weerzien 140: verliefd op meester Peter
Zwijmelen op het Zeldenrust College in Terneuzen. Margreeth en alle andere meisjes uit de wiskundeklas waren verliefd op meester Peter.

Zeeuws Weerzien 139: Kermisherinneringen van Peter Lenting
Peter Lenting moet toch wel één van de grootste kermisliefhebbers zijn. Hij weet nog hoe hij zich voelde als de kermis in Middelburg voorbij was. Tegenwoordig gaat Peter naar meerdere kermissen per dag.

Zeeuws Weerzien 138: schippers blokkeren het kanaal bij Terneuzen
Het lijkt wel stakingstijd, met buschauffeurs, zorgpersoneel en rechters die aandacht willen voor meer loon en minder werkdruk. Willy de Meijer weet nog dat schippers in de jaren zeventig actie voerden voor hún doel. Ze blokkeerden het kanaal bij Terneuzen.

Zeeuws Weerzien 137: tuuttuuttuuttuut en andere herinneringen van Albert Kort aan de Fabeltjeskrant
Het was een serie waar Albert Kort graag naar keek, al was hij eigenlijk al te oud voor die kinderserie. De Fabeltjeskrant stal zijn hart. Vooral omdat de dieren net als mensen zijn met mensenwensen.

Zeeuws Weerzien 136: jongeren in opstand bezetten de schouwburg in Middelburg
Jan JB Kuipers heeft een nieuw boek, over de tegencultuur in de jaren zestig en zeventig. Met daarin ook het verhaal over jongeren die de schouwburg in Middelburg bezetten. Jan was erbij, en blikt erop terug.

Zeeuws Weerzien 135: Margreeth was verkeersbrigadier en sloeg fietsers met haar spiegelei
Alles voor de veiligheid: Margreeth Ernens was als kind 'klaar-over'. En later als moeder deed ze dat weer. Ze sloeg fietsers wel eens met haar spiegelei.

Zeeuws Weerzien 134: Herinnering Digna Sweerts aan meevaren naar het gebied van de Watersnoodramp
Kinderen beleven dingen soms heel anders dan volwassenen. Dat blijkt wel uit de herinnering van Digna Sweerts uit Vlissingen. Destijds in 1953 woonde ze in Oostkapelle, waar hulpgoederen werden opgehaald voor Burgh na de verwoestende Watersnoodramp van 1953. Digna herinnert zich dat ze het helemaal niet raar vond dat de huizen kapot waren. Pas toen ze een lessenaar van een school op het strand zag aanspoelen werd ook bij haar duidelijk: hier is iets vreselijks gebeurd.

Zeeuws Weerzien 133: Annemarie Hilbrands bezingt de Rampnacht van haar moeder
Het is 1 februari 1953. Ook in Nieuwerkerk stroomt het water door het dorp tijdens de Watersnoodramp. De moeder van Annemarie Hilbrands was toen een meisje en maakte de ramp mee. Annemarie bezingt die herinneringen in The Sea, en vertelt waarom ze de die op muziek heeft gezet.

Zeeuws Weerzien 131: verzuiling op kinderniveau
Toen Willem jong was zat hij in een kinderclub die de wereld wilde verbeteren. Ze hielden zelfs notulen bij, op elfjarige leeftijd. Verhaal over de verzuiling van toen en de bubbels van nu.

Zeeuws Weerzien: 'Stop right there'. Herinneringen van Ali aan Meat Loaf en Ellen Foley
Deze Zeeuws Weerzien is meer een soort agendatip. En tegelijk een duik in het verleden. Ali Pankow haalt herinneringen op aan 'Paradise by the dashboard light', omdat zangeres Ellen Foley zondag 8 januari 2023 naar Zierikzee komt.

Zeeuws Weerzien 130: Ans wilde heel graag opblijven met oud-en-nieuw
Je kent het wel: als kind wil je heel graag opblijven met oud-en-nieuw. Ans mocht dat eindelijk, alleen gebeurde er iets onverwachts.

Zeeuws Weerzien 129: Kerstherinnering van Nico, die in de oorlog ver moest lopen en dankbaar is voor hulp en eten die mensen gaven
Een extra Zeeuws Weerzien, als een kerstcadeautje voor je oren.
Winter 1944. Het is oorlog en er is nauwelijks eten. De 12-jarige Nico wordt door zijn moeder weggestuurd van huis, om te lopen naar veiliger oorden. Het is een taaie tocht. Nico herinnert de kou, de barre omstandigheden, maar vooral ook de aardige mensen die hem hielpen.

Zeeuws Weerzien 128: de jonge Peter met vleugels van ijzerdraad en een stuk gordijn
Peter de Jonge mocht als kind graag toneelspelen. Hij haalt herinneringen op aan het de schermlessen die hij als jonge toneelspeler kreeg. Maar het mooiste is toch de herinnering aan die engelenvleugels op zijn rug.

Zeeuws Weerzien 127: Jacqueline is pionier van de luchtfotografie
Jacqueline Midavaine is haar hele leven al fotograaf. Eerst in de journalistiek, later vooral als luchtfotografe. Ze was met de collega's van haar persbureau een pionier op het gebied van foto's maken vanuit vliegtuigjes.

Zeeuws Weerzien: tv-toren Goes is 65; herinnering van een jongetje aan de lift, de melk en de bloemetjes
De tv-toren in Goes bestaat 65 jaar. Dat brengt herinneringen boven bij Peter de Jonge. Hij mocht vroeger wel eens met zijn tante mee die schoonmaakster was op de toren. Peter herinnert zich vooral de lift, maar ook de melk en de plantjes.

Zeeuws Weerzien 125: de onderwijzeres die Jip en Janneke invoerde op school omdat die kleuters zo lekker stout waren
Heleen Joosse-De Rijk weet nog hoe ze als 19-jarige begon als onderwijzeres op de basisschool in Terneuzen. Het mocht wel wat minder braaf, dus las ze Jip en Janneke voor. Dat was toen echt we een dingetje.

Zeeuws Weerzien 124: geld sparen om te kunnen stoken met het kolenfonds
De energieprijzen zijn nu erg hoog. In het verleden hadden ze een oplossing om in de winter niet in de kou te zitten: het kolenfonds. Dan had je in koude dagen in elk geval een lekker vuurtje in je woonkamer. Willem Staat deelt zijn kennis in deze aflevering van Zeeuws Weerzien.

Zeeuws Weerzien 123: Bep Ovaa ging in de oorlog naar een aansterkingskamp in Engeland
Het was een hele reis voor de jonge Bep de Nooijer, tegenwoordig Bep Ovaa. Ze woonde begin 1945 in het al bevrijde deel van Zeeland en was mager. Dus mocht ze op aansterkingskamp in Engeland. Met de boot en de trein, voor voedsel en Engelse les. Na bijna vier maanden kwam ze weer thuis.

Zeeuws Weerzien 122: Hans weet nog over die heel lange trein op het rangeerterrein in Goes
Hans Blommaert werkte op het rangeerterrein van de Nederlansche Spoorwegen in Goes. Mooi werk, vindt Hans. Hij weet nog over die ene bijzondere dag met die heel lange trein van meer dan anderhalve kilometer.

Zeeuws Weerzien 121: Bleekneusjes in het kasteel
Armoede in het land, dus haalden gegoede dames aan de kust bleekneusjes naar Zeeland om aan te sterken. Peter Blom dook in het archief op zoek naar het verhaal achter de bleekneusjes. Zelf werkte hij ook ooit in een bleekneusjesvakantiekamp.

Zeeuws Weerzien 120: de horrorherinneringen aan de schooltandarts
Daar zit je dan. Net nog in de klas, en nu in de stoel van de tandarts. Die zonder verdoving boort! Johan Francke zocht in de archieven naar de herkomst van de schooltandarts.

Zeeuws Weerzien 119: Allie zingt een christelijk liedje over de gulden
Zingen op school... Allie Barth herinnert zich nog dat hij op school christelijke liedjes moest zingen. Als je dan letters verwisselt krijg je wonderlijke dingen.

Zeeuws Weerzien 118: Ans had heimwee tijdens het schoolreisje
Ans van Nieuwenhuijze zat vroeger op school in Brouwershaven. De schoolreisjes gingen naar De Koebel in Burgh-Haamstede. Ans weet nog goed dat ze heimwee had. Haar broer moest er zelfs bij komen om het te verhelpen.

Zeeuws Weerzien 117: Rienk mocht niet met zijn linkerhand schrijven en kreeg een klap met een stokje
De school in Terneuzen? Rienk heeft er best aardige herinneringen aan. Behalve aan de juffrouw die hem op de hand sloeg met een stokje, omdat hij linkshandig was.

Zeeuws Weerzien 116: De steenzetters van Westkapelle maakten de dijk weer compleet
Het was zwaar werk, maar de vader van Pieter Houmes deed het met trots: hij was steenzetter op de Zeedijk in Westkapelle. De dijk was in de oorlog kapot geschoten en werd na de bevrijding opnieuw aangelegd. Pieter vertelt ook over de borreltjes die de steenzetters dronken.

Zeeuws Weerzien 115: Johanna kreeg eindelijk stroom en mocht de hele dag met het knopje spelen
Nog niet eens zo heel lang geleden hadden sommige mensen geen stroom. Toen de ouders van Johanna Brouwer naar een nieuwe boerderij verhuisden was er geen stroom. Het duurde nog jaren voor het licht aan kon met een draai aan de knop. Maar... hoe deden ze daarvoor dan de was? En de strijk?

Zeeuws Weerzien 114: Margreeth krijgt nog rillingen van de naailes
Het moest van de juf: naar handwerken. Margreeth Ernens was op school liever naar handenarbeid gegaan, met de jongens timmeren. Maar: zij moest gaan naaien en haken, want dat deden meisjes nou eenmaal. Ondanks de rillingen die Margreeth van de herinnering krijgt, heeft ze wel allemaal dingen bewaard. Ook dat bijzondere babypakje.

Zeeuws Weerzien 113: de kleppermars bestaat 105 jaar
Hoera voor de Kleppermars, gecomponeerd door Jan Morks. Een koninklijk bezoek aan Middelburg leverde de Kleppermars op. Mieke van der Jagt weet nog dat die mars, en de kleppers, op school een rage waren.

Zeeuws Weerzien 112: met de hand tussen de ketting van de fiets
Johannes van Liere fietste vroeger altijd van huis naar de School met de Bijbel in Heinkenszand. School vond hij maar vervelend. Een kapotte nagel herinnert hem nog steeds aan een gebeurtenis op weg van school naar huis.

Zeeuws Weerzien 111: Krukels rapen met Mieke
Elke zomer was Mieke op het strandje van de Kaloot, waar nu de kerncentrale staat. Hele dagen aan het water, met eten mee. Maar ook: om krukels te rapen. En te koken. Niet te versmaden!

Zeeuws Weerzien 110: dropwater, handdoeken en andere strandherinneringen in Westkapelle
Zomer jaren '50. Lenie Boogaard woonde toen in Westkapelle, en voor haar gevoel was ze in de zomer elke dag op het strand. Tas mee, dropwater mee. De zorgen kwamen pas later.

Zeeuws Weerzien 109: de volle beker van markies Maximilliaan aan de lippen van de koningin in Veere
Veere heeft een topstuk: de beker van Maximilinaan van Bourgondië. De traditie wil dat alleen de Markies van Veere er uit mag drinken. Peter Blom herinnert zich dat dat maar net goed ging toen markiezin Beatrix de beker aan haar mond zette.

Zeeuws Weerzien 108: het volkstuintje moest wijken voor de jachten in Brouwershaven
Het was het begin van het massatoerisme in Brouwershaven: de dam sloot de zeearm af. Industrieschepen werden vervangen door jachten. Ans van Nieuwenhuijze zag het allemaal veranderen.

Zeeuws Weerzien 107: Erna De Smet springt nog 'de sloot in' als er een straaljager over vliegt
Door de oorlog in Oekraïne denkt Erna De Smet vaak terug aan haar eigen kindertijd, in de oorlog in IJzendijke. Huis kapot en Duitsers ingekwartierd. Het is geen trauma, zegt ze lachend. Maar als er een vliegtuig over komt, "spring ik toch in de sloot".

Zeeuws Weerzien 106: Ali Pankow was smoorverliefd op Rob de Nijs
En: update over de zoektocht naar informatie over het spel Boer-Eiers.

Zeeuws Weerzien 105: Ken jij het spel boer-eiers nog?
Touwtjespringen en knikkeren kent iedereen wel. Maar boer-eiers? Margreeth speelde het vroeger vaak op school. Alleen: als ze het nu vraagt, herinnert bijna niemand zich het. Oproepje: laat weten als je boer-eiers kent.

Zeeuws Weerzien 104: Herinnering aan kapelaan die jongeren de kerk in trekt met popmuziek
Hoe krijg je jongeren betrokken bij het geloof? Door ze serieus te nemen! Kapelaan Leo Testers baart opzien in de jaren zestig in Sas van Gent. Hij houdt disco's, luistert naar jongeren, en haalt de beatband 'The Blue Devils' de kerk in.

Zeeuws Weerzien 103: Jaap van Belzen in een huis vol (blad)muziek
Jaap van Belzen in Vlissingen heeft een grote collectie aan bladmuziek. Vraag om een oud-Hollands/Vlaams/Zeeuws lied, en grote kans dat hij het zo voor je op kan zoeken. Het ligt verspreid over zijn woning, dus hij noemt het dan ook een huis vol muziek.

Zeeuws Weerzien 102: Evacuatie-herinnering van Ans komt boven door oorlog in Oekraïne
Ans van Saagsvelt-Melse woont in Vlissingen. Als kind werd ze tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd van Amsterdam naar een boerderij in Overijssel. Die herinneringen komen boven als Ans de beelden ziet van de oorlog in Oekraïne. Ans had tijdens haar evacuatie altijd het idee dat het wel goed zou komen.
De gebruikte muziek is gemaakt door Serge Quadrado en zijn in de montage aangepast.
https://freemusicarchive.org/music/serge-quadrado
Titels van de muziek:
- Ethernal
- Comfort

Zeeuws Weerzien 101: Margreeth als verpleegster
Dat was niet zo'n goede combinatie: Margreeth en een vakantiebaantje in het ziekenhuis. Wat wilde die ene meneer nou dat ze uit de kast pakte?

Zeeuws Weerzien 100: Mevrouw Vlieger is een eeuw oud
De honderdste podcast van Zeeuws Weerzien is op bezoek bij de honderdjarige mevrouw Vlieger in Middelburg. Want: hoe bijzonder is dat getal? En: wat was het bijzonderste moment uit haar leven?