Skip to main content
Spotify for Podcasters
Plons! De Zwempodcast

Plons! De Zwempodcast

By Plons! De Zwempodcast

Plons! De Zwempodcast gaat over buitenzwemmen en open water zwemmen in Amsterdam en de rest van Nederland. Deze podcast is een initiatief van Sylvia Bakker.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#6 Weg met de corona- en kerst-kilo's! Zwem je fit!

Plons! De ZwempodcastDec 30, 2020

00:00
17:30
#18 Erik Scherder: naast vaccin, zwemmen! Hoe mooi is dat!

#18 Erik Scherder: naast vaccin, zwemmen! Hoe mooi is dat!

Net als vorig jaar op Nieuwjaarsdag staat de mobiele studio van De Zwempodcast bij het buitenbad van het De Mirandabad in Amsterdam, dat open is tijdens de lockdown. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en Sylvia Bakker heeft 4 gasten aan tafel die enthousiast zijn over zwemmen. Erik Scherder vindt dat Nederlanders meer moeten bewegen, door bijvoorbeeld te zwemmen, om zo meer weerstand op te bouwen in deze tijd van het coronavirus, naast de boosters en vaccins. De hoogleraar neuropsychologie roept de overheid op om meer te doen, er is sinds lange tijd sprake van bewegingsarmoede. Jim Jansen vertelt over zijn nieuwe boek “Zwemmersgeluk” en roept Almere op om een buitenzwembad te bouwen. Patrick Hendrikse organiseert zwemsafari’s in onbekende wateren en rivieren. Badjuf Elvire van het De Mirandabad vertelt dat buitenzwemmen mensen door de winter sleept en helpt depressies te voorkomen.

Met dank aan Gemeente Amsterdam en Abdel Aknin en zijn team van het De Mirandabad 

Jan 01, 202231:38
#17 Jan van Zanen: Let nou op! Doe je best! (over zwemveiligheid)
Jul 25, 202132:10
#16 Noodkreet ex-topzwemster: Flevoparkbad moet ‘s avonds open!

#16 Noodkreet ex-topzwemster: Flevoparkbad moet ‘s avonds open!

Vier gasten schuiven aan bij Sylvia Bakker in de Zwempodcast, aan de rand van het Flevoparkbad! Maarten Poorter is stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost. Enith Brigitha, voormalig topzwemster, bepleit dat het Flevoparkbad ook ’s avonds open moet zijn en vertelt over de roemruchte badpakken-affaire. Henk Hermsen is de nieuwe secretaris van Verening Flevoparkbad, hij neemt een kijkje in de toekomst. Schrijfster Alies Pegtel deelt een bijzonder en persoonlijk verhaal over zwemmen in de corona-tijd. De gasten praten ook over de Zwemvierdaagse, Midzomer Mokum en kansen voor het openwaterzwemmen in het Nieuwe Diep.

Jun 07, 202138:50
#15 Olympisch zwemmer Johan Kenkhuis en topcoach Marcel van der Togt: Vrijwilligers belangrijk voor de zwemsport! (seizoensopening Flevoparkbad)

#15 Olympisch zwemmer Johan Kenkhuis en topcoach Marcel van der Togt: Vrijwilligers belangrijk voor de zwemsport! (seizoensopening Flevoparkbad)

Zwemmen tijdens de lockdown, nu ook in het Flevoparkbad, in Amsterdam-Oost! De vrijwilligers zijn in touw tijdens de seizoensopening van het zwembad, op een stralende lentedag in april. Terwijl de Kanaalzwemmers trainen en genieten van het water, voor het eerst in 2021, zit Sylvia Bakker (voorzitter Vereniging Flevoparkbad) aan tafel met twee echte zwemlegendes. Johan Kenkhuis is oud-topzwemmer en Olympisch medaillewinnaartraint nu zwemmers in zijn eigen zwembad SwimGym. Marcel van der Togt is zwemcoach, o.a. bekend van het begeleiden van Maarten van der Weijden bij zijn Elfstedentocht. Luister naar hun inspirerende verhalen en anekdotes over zwemtraining, Alexandr Popov, Agnes van 66 die het IJsselmeer wilde overzwemmen, de gezellige zwemkampen van vroeger, gevaarlijke giftige kwallen, de schoonheid van een 50 meterbad, hoe maak je zwemmen leuk voor kinderen en het belang van buitenbaden en vrijwilligers die de boel draaiende houden.

Veel dank aan de Amsterdamse Reddingsbrigade! Zij hielden een oogje in het zeil.

Apr 24, 202153:14
#14 Wethouder en topzwemster lyrisch over team De Mirandabad
Mar 20, 202134:37
#13 Spannend avontuur! Marjon en Tine tellen af naar zwemtocht van Spanje naar Marokko
Feb 26, 202135:46
#12 "Er hangt een hele goede vibe in dit zwembad!" (historische dag in De Meerkamp in Amstelveen)

#12 "Er hangt een hele goede vibe in dit zwembad!" (historische dag in De Meerkamp in Amstelveen)

Ook De Meerkamp in Amstelveen is open voor buitenzwemmen tijdens de lockdown! Onze mobiele studio staat aan de rand van het zwembad, waar druk wordt gezwommen bij 21 graden. En toch werd er gegild, de temperatuur was toch even wennen voor sommige enthousiaste zwemmers. Als het aan Heleen van Ketwich Verschuur ligt, directeur AmstelveenSport, gaat het buitenbad nooit meer dicht. Ook aan tafel: Rob Ellermeijer (VVD), wethouder Sport bij de gemeente Amstelveen, Wil Roode (duo-raadslid SP Amstelveen), die het voorstel indiende om het buitenbad eerder te openen en Leo Beeren, de technische man van het zwembad die ervoor zorgt dat de mensen heerlijk kunnen zwemmen.
Presentatie: Sylvia Bakker (voorzitter Vereniging Flevoparkbad).
Feb 19, 202129:58
#11 Gekke en slimme plannen gezocht voor nieuw Flevoparkbad!

#11 Gekke en slimme plannen gezocht voor nieuw Flevoparkbad!

Een brainstorm en een terugblik! Sylvia Bakker praat in de studio met Erik Lambooy. Hij is één van de grondleggers van de vereniging en heel enthousiast over het Flevoparkbad in Amsterdam-Oost. Sylvia en Erik halen (zwem)herinneringen op en kijken ook vooruit.

Feb 07, 202128:04
#10 Gooi de buitenbaden open!

#10 Gooi de buitenbaden open!

We zijn weer te gast in het De Mirandabad in Amsterdam! Hier kun je zwemmen in het buitenbad tijdens de lockdown, een voorbeeld dat nu ook door andere zwembaden wordt gevolgd. Aan tafel bij Sylvia Bakker: Koen Breedveld - directeur Reddingsbrigade Nederland. Hij pleit voor zwemvaardigheid in Nederland.  Hélène de Bruine - ChristenUnie Amsterdam. Zij diende deze motie in: "De Mirandabad moet blijven" Sandra van der Spruit - zij nam het initiatief om gemeentes te benaderen, of hun buitenbaden open kunnen

Jan 27, 202128:59
#9 In Volendam zwemmen ze ijskoud!

#9 In Volendam zwemmen ze ijskoud!

In Volendam werden we gastvrij onthaald met koffie! Onze mobiele studio staat in Zwembad De Waterdam. Aan tafel: manager Peter Klos en Marcel Stroet van de Openwater Swimming Club, die op zaterdag trainen.  Sylvia Bakker, voorzitter vereniging Flevoparkbad, praat met Peter over de modernisering van zijn zwembad en het Swim2play concept voor het schoolzwemmen. Ook heeft hij bewondering voor het succes van het De Mirandabad in Amsterdam, dat open is tijdens de lockdown. Marcel vertelt hoe hij zwemles kreeg in het IJsselmeer en haalt één van zijn toppers naar voren, Alex Schilder, een bekende WK-ijszwemmer. Hij vertelt over zijn passie voor het buitenzwemmen. En net als Fergil Hesterman weet Alex heel goed wat de "after drop" is! 

Meer over de Openwater Swimming Club:

openwaterswimming.club

Jan 12, 202130:50
#8 De Amsterdamse Reddingsbrigade zoekt vrijwilligers! En geld

#8 De Amsterdamse Reddingsbrigade zoekt vrijwilligers! En geld

“De reddingsbrigade is het mooiste wat er is!” Walter Weg (47) is een echte veteraan: sinds zijn zevende actief bij de Reddingsbrigade! Nu is hij voorzitter van de Amsterdamse Reddingsbrigade. Sylvia Bakker praat met Walter over het belang van veiligheid op het water, zwemmend redden en overlevingspakken. De Amsterdamse reddingsbrigade timmert druk aan de weg. Er is genoeg te doen: ze gaan toezicht houden op zwemmers  op het strand van IJburg (Amsterdam). Daarom zijn ze op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Maar ook financiële steun is dringend gewenst, want de Reddingsbrigade krijgt geen subsidie. Wil jij vrijwilliger worden? Stuur een mail naar info@amsterdamsereddingsbrigade.nl Of ga naar de Facebook-pagina van de Amsterdamse Reddingsbrigade en stuur een bericht. Volg Walter op Twitter via twitter.com/WegWalter

Jan 06, 202119:58
#7 Erik Scherder: bij actieve levensstijl meer anti-stoffen na vaccinatie

#7 Erik Scherder: bij actieve levensstijl meer anti-stoffen na vaccinatie

Een speciale editie van De Zwempodcast! We zijn te gast in het De Mirandabad in Amsterdam, waar je tijdens de lockdown kunt zwemmen in het buitenbad. Aan tafel zitten drie gasten: hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, hoofdredacteur Jim Jansen van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist en Agnes Koerts van De Mirandabad Buitenzwemmers. Sylvia Bakker praat met hen over het belang van bewegen en hoe leuk het is om te zwemmen in de buitenlucht. Erik Scherder zegt dat bij bij een actieve levensstijl de hoeveelheid anti-stoffen hoger is, als je gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. 

Jan 01, 202142:52
#6 Weg met de corona- en kerst-kilo's! Zwem je fit!

#6 Weg met de corona- en kerst-kilo's! Zwem je fit!

Na de kerstdagen is het weer tijd voor goede voornemens! Meer bewegen, meer zwemmen en goed om je gezondheid denken, juist nu in deze tijd van het coronavirus.  In de studio is Aernout Somsen te gast, hij is cardioloog en ook een fanatiek zwemmer. Sylvia Bakker praat met Aernout over het positieve effect van zwemmen op onze gezondheid en zijn eigen zwem-avonturen (in het zwembad maar ook open water zwemmen). Hij vertelt ook over de reanimatietrainingen die hij geeft voor de vrijwilligers voor de vereniging Flevoparkbad. 

Dec 30, 202017:30
#5 Pas op voor de after drop! Fergil, één van ’s werelds beste ijszwemmers, geeft tips

#5 Pas op voor de after drop! Fergil, één van ’s werelds beste ijszwemmers, geeft tips

IJszwemmen is cool! En de koudste sport van Nederland. In de studio hebben we een echte kampioen te gast: Fergil Hesterman (27). Sylvia Bakker interviewt deze professionele ijszwemmer over zijn passie: zwemmen in water met een temperatuur van minder dan 5 graden. Hij geeft ook handige tips voor beginners. Fergil zwemt graag in Amsterdam en is ook lid van de Vereniging Flevoparkbad. Meer over Fergil en ijzwemmen: Ga naar iisa.nl Fergil op social media: instagram.com/fergilhesterman facebook.com/FrozenFlyingDutchman

Dec 23, 202015:45
#4 Blij met buitenzwemmen tijdens lockdown! (De Mirandabad Amsterdam)

#4 Blij met buitenzwemmen tijdens lockdown! (De Mirandabad Amsterdam)

Voor het eerst vanaf lokatie! Onze mobiele studio staat aan de rand van het De Mirandabad in Amsterdam, waar tijdens de lockdown gewoon gezwommen kan worden in de buitenlucht. Het is lekker druk, veel blije gezichten in het water. Sylvia Bakker praat met Abdel Aknin (team manager) en Stephan Grentzius (badmeester) over het succes van het buitenzwemmen.

Reserveren voor het De Mirandabad kan via https://www.amsterdam.nl/demirandabad/rooster/

Dec 16, 202014:50
#3 Zwemlegende dronk champagne als energy-drink
Dec 09, 202028:43
#2 “Buitenzwemmen is mijn gelukshormoon!”

#2 “Buitenzwemmen is mijn gelukshormoon!”

Een frisse duik nemen in de buitenlucht is gezond... en populair! Susan Houbraken is te gast in de tweede episode van De Zwempodcast. Zij is een expert op het gebied van open water zwemmen: ze publiceert haar zwemavonturen op social media en schreef er een boek over. Susan zwemt door heel Nederland in de natuur, ook in de Amstel en in het De Mirandabad in Amsterdam. Sylvia Bakker praat met Susan over hoe fantastisch het is om te zwemmen in de buitenlucht.  Wil je meer weten over Susan, ga dan naar haar website: frisseduik.nl Leadermuziek: "Swimswimswim" - Tosca Volg ons ook op Instagram: Instagram.com/zwempodcast

Dec 02, 202016:22
#1 Flevoparkbad hele jaar open? “Volgens mij moet dat gewoon kunnen”

#1 Flevoparkbad hele jaar open? “Volgens mij moet dat gewoon kunnen”

Fractievoorzitter Marianne Poot, van de Amsterdamse VVD, is te gast in de eerste episode van Plons! De Zwempodcast. Sylvia Bakker gaat met Marianne in gesprek over buitenzwemmen in Amsterdam.

Nov 24, 202027:08